influenza mide bulantısı / domuz gribi,h1n1,İnfluenza | Bulut Klinik

Influenza Mide Bulantısı

influenza mide bulantısı

Dr. Umut Altunç: İnfluenza başta olmak üzere dünya çapında ciddi bir üst solunum yolu enfeksiyonu salgını yaşanıyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Umut Altunç, İnfluenza isimli virüsün yaptığı Solunum yolu enfeksiyonunu grip hastalığı olarak bilindiğine işaret ederek, “Grip ateşli bir hastalıktır” dedi. Altunç, bu hastalığın belirtilerinin ‘burun akıntısı, eklem ağrıları, halsizlik, titreme, öksürük ve hatta mide bulantısı ve kusma’ olarak görülebileceğine değindi.

İnfluenza’nın farklı tipleri olduğuna da dikkat çeken Altunç, "Her yıl farklı mutasyonlar geçirerek salgın hastalıklara neden olabilirler” ifadelerini kullandı.

Bu dönem sıklıkla görülen A Tipi İnfluenza virüsünün H1N1 alt grubuna ‘Domuz Gribi’ adı verildiğini söyleyen Altunç, Domuz gribi haricinde farklı A tipi İnfluenza virüslerinin de mevcut olduğundan bahsetti.

Altunç, “Dünya üzerinde şu sıralar yoğun bir şekilde salgınlara neden olan A tipi İnfluenza gribi ise H3N2 tipi Grip virüsüdür” dedi.

Diğer Solunum yolu enfeksiyonları gibi ‘İnfluenza’ hastalığının da öksüren hapşıran kişi ve çocuklardan birbirlerine hava yoluyla bulaştığını belirten Altunç,  son yıllarda yapılan araştırmaların ise virüsün en az hava yoluyla olduğu kadar ortak kullanılan telefon, merdiven, asansör ve oyuncaklar gibi cisimler ile de bulaşabileceğini gösterdiğinden bahsetti.

Altunç, Domuz Gribi ve diğer İnfluenza hastalıklarının antijen testleri gibi alınan bir sürüntü örneği ile dakikalar içerisinde saptanabileceğini söyledi.

Bu dönem görülen İnfluenza A tipi griplerinin hızla ve titremekle yükselen, 39 derecenin üzerine çıkabilen ateş şikayeti ile başladığını dile getiren Altunç, bunu takip eden halsizlik, dermansızlık, ve yaygın eklem ağrılarının olduğunu vurguladı.

Altunç, “Çocuklarda bile alışık olmadığımız şekilde baş, el ve ayak ağrıları görülür” dedi.

Öksürük ve burun akıntısı gibi tipik grip belirtilerinin ise genellikle ikinci ve üçüncü günden sonra belirginleştiğini kaydeden Altunç, küçük çocuklarda mide bulantısı, kusma hatta ishalin bile görülebildiğine değindi.

“HASTALIĞIN SEYRİ ORTALAMA GÜN KADARDIR”

Altunç, “Hastalığın seyri ortalama gün kadardır” diyerek, vücutta ikincil bir fırsatçı bakteri enfeksiyonunun gelişmemesi halinde hastalığın bir hafta içinde düzelebileceğini söyledi.

Fırsatçı enfeksiyonların grip hastalığı ile birlikte bronşit hatta zatürre hastalıklarına zemin hazırladığını da kaydeden Altunç, bu durumda hastalığın haftalar boyu şiddetini artırarak devam edebileceğini dile getirdi.

Altunç, “Koronavirüs enfeksiyonunda yapıldığı gibi 5 veya 7. gün sonunda tekrar test yapmak anlamsız ve gereksizdir” dedi.

İnfluenza virüsünün son yıllarda geliştirilen anti-viral tedavi seçenekleri olduğunu söyleyen Altunç, bunların arasından en sık kullanılanının ise Oseltamivir etken maddeli ilaç olduğunu ifade etti.

Bu ilacın özel durumlarda sadece risk grubu hastalara kullanılmakta olduğuna da vurgu yapan Altunç, “Hastalığın ilk günlerinde tedaviye başlanması halinde ağır seyri önlemektedir” dedi.

Altunç, bunun haricinde ise yatak istirahati, bol sıvı tüketimi, C vitamininden zengin beslenme ve gerektiğinde ateş düşürücü, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçlarının diğer tedavi yöntemleri olduğunu kaydetti.

Grip aşılarının ise bir önceki yıl en sık görülen 3 veya 4 İnfluenza virüs tipini kapsayacak şekilde her yıl yeniden tasarlanıp üretildiğini vurgulayan Altunç, son dönemde kullanılan aşıların domuz gribi veya İnfluenza A tipi (H3N2) gribe karşı da koruyuculuk göstermekte olduğunu söyledi.

“Grip aşıları hastalığın ağır seyrini önlemekte, ortaya çıkacak uzun dönem (beyin, kalp hasarı gibi) yan etkileri ciddi oranda azaltmaktadır” ifadelerini kullanan Altunç, aşının çok etkili bir korunma yöntemi olduğunu ifade etti.

“6 AY ÜZERİNDEKİ TÜM ÇOCUK VE ERİŞKİNLERE GRİP AŞILARININ YAPILMASININ ÖNERİLİYOR”

Altunç, Dünya Sağlık Örgütü’nün ise her yıl Eylül ayı itibarı ile 6 ay üzerindeki tüm çocuk ve erişkinlere Grip aşılarının yapılmasının önerildiğini dile getirdi.

Altunç, “Risk grubundaki şahıslar için yapılmamış ise bu yıl için hala daha grip aşılarını yaptırma şansı vardır” diyerek, aşıların etki göstermesinin zaman aldığını ve bu uygulamanın ağır tabloları önlemekte etkili olacağının altını çizdi.

“KREŞ VE OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARI YAKIN TEMAS NEDENİYLE DAHA BÜYÜK RİSKTE”

Özellikle kreş ve okul çağı çocuklarının yakın temas nedeniyle bulaşıcılık açısından daha büyük risk altında olduğunu dile getiren Altunç, sınıftaki tek bir hasta çocuktan bulaşan virüsün tüm sınıfı, öğretmenleri ve aileleri etkileyebilmekte olduğunu kaydetti.

“Ayrıca çocuklarda erişkinlere göre daha dirençli ve yüksek ateş ve beslenme bozuklukları görülebilmektedir” diyen Altunç, bu nedenle İnfluenza hastalığı geçiren çocukların bir kısmının hastaneye yatarak tedavi alması gerekmekte olduğunu söyledi.

Altunç, grip hastalıklarının sağlıklı kişilerde hemen hemen her zaman bir hafta içerisinde tamamen düzeldiğini kaydetti.

“MASKE KULLANIMI, SADECE KORONAVİRÜS DEĞİL GRİP HASTALIĞI İÇİN DE EN ETKİLİ KORUNMA YÖNTEMİ”

Uzakdoğu ülkelerinde yaşayan insanların yıllardır bu dönemlerde önlem amacıyla yediden yetmişe maske taktıklarını dile getiren Altunç, maske kullanımının, sadece Koronavirüs değil Grip hastalığı için de en etkili korunma yöntemi olduğunu söyledi.

“ODA ISISI DERECE OLMALI”

Altunç, maske haricinde bu dönemde sıcak-soğuk farkına dikkat etmek gerektiğini, oda ısısını derece civarında tutmak gerektiğini, bol sıvı tüketmek ve C vitamininden zengin beslenmek gerektiğini ifade ederek, bunların grip hastalığına karşı doğal direnci artıracağını söyledi.

Ayrıca Altunç, hasta çocukların kreş ve okullara gönderilmemesi gerektiğine dikkatleri çekerek her yaşta el yıkama alışkanlığı edinilmesinin bu tür salgınları ciddi oranda azaltacağını ifade etti.

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

İnfluenza (Grip) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıp literatüründe influenza olarak adlandırılan grip hastalığı influenza virüslerinin etkisini gösterdiği bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bu hastalık, kış mevsimi boyunca bütün dünyada salgınlara yol açan bir hastalıktır. Ateş, yorgunluk ve eklem ağrıları sebebi ile bu hastalığa yakalanan kişiler, günlük işlerini yapamaz hale gelir. Bundan dolayı "paçavra hastalığı" olarak da isimlendirilmektedir.

Gribal enfesiyon olarak da adlandırılan ve devamlı olarak görülen influenza; genellikle burun, boğaz ve bronşları, bazı durumlarda ise akciğerlerde etkili olan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık basit veya ağır olarak ilerleyebilir. Bunun ile birlikte grip bulaşıcı bir rahatsızlıktır, hastalık zamanında kişileri oldukça huzursuz eden influenza virüsleri A, B ve C türünde 3 farklı çeşidi mevcuttur.

İnfluenza (Grip) Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza virüsü aynı zamanda grip semptomları olarak da karşımıza çıkmaktadır. Grip belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Ani öksürük ve yüksek ateşlenme
  • Öksürük
  • Baş ağrısı
  • Kas ve eklemlerde ağrılar
  • Boğazda ağrı
  • Burun tıkanıklığı-akıntısı
  • Aşırı bitkinlik
  • Yorgunluk
  • Bazı zamanlarda ishal  
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Genellikle öksürüğün seviyesi şiddetli olabilmektedir ve bu durum 15 gün veya daha uzun sürebilir. Hasta kişilerin hemen hemen hepsi herhangi bir tedaviye gerek olmadan 7 gün içinde sağlığına kavuşur. Ancak bazı bireylerde yaşamı tehdit eden komplikasyonlar görülebilmektedir. Bunun ile birlikte kronikleşmiş rahatsızlığı bulunan bireyler ve küçük çocuklar da bu kapsamda değerlendirilirler.

İnfluenza (Grip) Nedenleri Nelerdir?

Üç türü bulunan bu hastalık var olduğu zaman, gribal enfeksiyona en fazla neden olan virüsün influenza A virüsü olduğu söylenebilmektedir. Ayrıca influenza B ve C virüsü genellikle kişilerde enfeksiyonlara yol açmaktadır, influenza A virüsü ise konak açısından oldukça geniş bir çeşide sahiptir.

İnfluenza Nasıl Bulaşır?

İnfluenza, hastalığı geçiren kişinin öksürük ve hapşırık ile havaya temas etmesini sağladığı partiküllerin, hastalık geçirmeyen kişiler tarafından solunması ile bulaşır. Ayrıca, yeteri kadar temizlenmemiş olan eller ile de bulaşması mümkün hale gelir. Dolayısı ile bu rahatsızlık kalabalık ortamlarda kolaylıkla bulaşır. 

İnfluenza Nasıl Teşhis Edilir?

Bu rahatsızlık söz konusu olduğu zaman, rahatsızlığın her ne kadar tanısı konulabilse de pek çok virüs gribe benzer semptomlara sebep olmaktadır. Bu yüzden kesin tanı sadece laboratuvar testleri ile konulabilir. Yarım saat ya da daha az bir sürede sonuç elde edilen hızlı influenza tanı testleri genellikle uygulanmaktadır. Bu test doğru olmayan sonuçlar verebileceği için özel laboratuvarlarda yapılan daha net ve hassasiyeti olan testler ile desteklenmek zorundadır. 

İnfluenza Tedavisi Nasıl Yapılır?

Grip tedavisinde hasta olan kişilere çeşitli antiviral ilaçlar verilir. Bu ilaçlar önemli tehlikeleri ve ölüm oranlarını düşürebilir. Ancak bu ilaçların, uygun olarak semptomların  başlangıç zamanından itibaren iki gün içerisinde alınmaları gerekmektedir. Bazı influenza çeşitleri ise antiviral ilaçlara karşı direnç göstermektedir. Bu durumda antiviral ilaçlara ilave olarak semptomlara yönelik yardım tedavisi yapılmaktadır.

İnfluenza Aşısı Nedir, Kimlere Önerilir? 

İnfluenza aşısı, rahatsızlığı engellemek amacı ile kişilere yapılan aşıdır. Bu aşının koruyuculuğu ise ay olarak açıklanmaktadır. Bu aşı, altı ay ve üstü yaşa sahip olanlara yıllık şekilde uygulanmaktadır. Risk kategorisine giren bireylere ve bu bireylerin bakımını üstlenen bireylere önerilir. İnfluenza aşısının ilk olarak uygulanması gereken kişileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • 4 yaşından ufak çocuklar 
  • 50 yaşından büyük olan bireyler
  • Hamileler
  • Bakım evinde yaşayan kişiler
  • Sağlık çalışanları
  • Kronik sağlık problemi olanlar
  • Kronik astım hastası olan kişiler
  • Kardiyovasküler rahatsızlığı olanlar
  • Böbrek rahatsızlığı olanlar
  • Karaciğer hastalığı olan kişiler
  • Kan hastalıkları bulunan kişiler
  • Endokrin hastalıkları bulunanlar
  • Metabolik hastalıkları olan kişiler
  • Nörolojik veya nöro-gelişimsel bozukluğu bulunanlar 
  • Kas hastalıkları olanlar
  • Beden kitle indeksi 40’tan yüksek olanlar

İnfluenza grip aşısı uygulanmayan kişileri de şu şekilde sıralayabiliriz;

Yumurtanın proteini de ilave olacak biçimde aşının içerisinde bulunan herhangi bir maddeye karşı önemli bir alerjik reaksiyon ya da önceden aşı olup sonra alerjik tepkime geçiren kişilere grip aşısı uygulanmamaktadır.

İnfluenza Hastalığından Nasıl Korunabiliriz? 

İnfluenza hastalığı ile mücadele etmenin en önemli yolu aşı vurulmaktır. Güvenli ve yararı olan aşılar vardır ve 60 yıldan uzun zamandır bu aşılar uygulanmaktadır. İnfluenza tipi virüsler devamlı değişmektedirler, aşıda görülen virüsler, dolaşımda yer edinen virüsler ile iyi eşleştiği zaman aşı daha çok etkisini gösterir.
Aşı, grip başlangıç zamanından evvel, Ekim ayının son gününe kadar yaptırılmış olması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Yaşlı kişilerde aşı rahatsızlığa karşı korumada daha az etki sağlayabilir, ancak rahatsızlığın kuvvetini, tehlikesini ve ölüm oranlarını düşürebilir. Bunların dışında gripten korunma konusunda aşı kadar bazı önlemler almak gerekmektedir;

  • Hasta olan kişiler ile yakın temas kurmayın.
  • Hasta durumda iken, bulaşmayı engellemek için diğer kişiler ile olabildiği kadar teması düşürün, grip benzeri bir rahatsızlığınız varsa, tıbbi bakım veya kişisel gereksinimler dışında en az 1 gün evde kalın.
  • Öksürük veya hapşırık anında ağızı ve burnu bir mendil veya dirseğin iç kısmı ile kapatın. Kullandığınız mendili direkt olarak çöpe atın, ve ellerinizi dezenfekte edin.
  • Ellerinizi sık sık sabun ve su yardımı ile yıkayın. 
  • Elleriniz temiz değil ise göz, ağız ve burnunuza sürmeyin. Mikropları vücudunuza daha fazla yaymayın.
  • Kişisel eşyalarınızı temiz tutun.

İnfluenza Grip Nasıl Geçer?

Grip tedavisi uygulanırken ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlardan yararlanılır. Bol sıvı tüketilmeli ve dinlenilmelidir. Taze meyve ve sebzeler yoğun olarak tüketilmelidir.

İnfluenza Kaç Gün Bulaşıcıdır?

Bulaşıcılık hasta kişilerin semptomları başlamadan 1 gün evvel kendini belli eder. İlk rahatsızlık semptomlarından sonra yaklaşık olarak 1 hafta devam eder. Çocuklar ya da bağışıklık sistemi düşük olan kişiler daha uzun zaman patojen yayabilmektedir.

İnfluenza Nasıl Anlaşılır?

günlük bir kuluçka zamanının aniden kendini belli eden influenza, genellikle ani gelişmekte olan ateşlenme, baş ağrısı, eklem ağrılarına eşlik eden öksürük, boğaz ağrısı, gözlerde yanma ve yorgunluk ile gelişim göstermektedir.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık

Yayınlama Tarihi: 01 Kasım

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası