tırnak şekil bozukluğu nasıl düzelir / Tırnakta şekil bozukluğu nedir? Tırnakta şekil bozukluğu neden olur?

Tırnak Şekil Bozukluğu Nasıl Düzelir

tırnak şekil bozukluğu nasıl düzelir

Tırnak şekilleri ve hastalık belirtileri nelerdir? Tırnak bakımı nasıl yapılmalıdır?

Şekil bozuklukları, tırnak renginin bozulması ve tırnak kalınlaşması gibi problemler genelde tırnak mantarını işaret eder. Enfeksiyonel bir rahatsızlık olan tırnak mantarı zamanla tırnaklarınızı tamamen kaybetmenize veya ağrılı ve formu değişmiş/bozulmuş tırnaklara sahip olmanıza neden olur.

Tırnak mantarı tedavi edilmesi gereken önemli bir problemdir. Bu nedenle, tırnaklarınızın şeklinin bozulduğunu, renginin değiştiğini ve çok kalınlaşıp/çok inceldiğini düşünüyorsanız bir bakım merkezinde tedaviye başlayabilirsiniz. Ayrıca, çay ağacı yağı, tırnak mantarı tedavisinde oldukça etkili bir içeriktir. Temizlenmiş ve durulanmış tırnaklarınıza her gün damla çay ağacı yağı damlatabilirsiniz.

TIRNAK ŞEKİLLERİ VE ANLAMLARI

funduszeue.info tırnaklar: Yumru tırnaklar parmakların ucunda şişmiş gibi görünen tırnak yapısıdır. Bu yapı,
karaciğer hastalığı, Enflamatuar bağırsak hastalığı, AIDS, Akciğer hastalığına (özellikle de solunum probleminiz varsa) işaret edebilir.

2. Kuru ve kırılgan tırnaklar: Genellikle, kırılgan tırnaklar bakteriyel enfeksiyonlar ve hormon dengesizliği ile bağlantılıdır. Ayrıca, tiroid hastalığı da kırılgan ve kuru tırnaklara yol açabilir. Mantar da tırnakları kurutur hatta tırnaklar ufalanmaya başlayabilir. Eğer tırnaklarınız çabuk kırılıyor ve çatlıyorsa veya genel olarak zayıfsa; oje kullanmaya veya sık manikür yaptırmaya bir süre ara vermeniz tırnak sağlığına fayda edecektir.

funduszeue.info çizgiler: Sağlıklı tırnaklar görünmez çizgilerle düzgün yüzeylere sahip olmalıdır. Tırnaklardaki çıkıntılı çizgiler bazı sorunların işaretçisi olabilir: Lupus, demir eksikliği , Enflamatuvar Artrit. Fakat bu durum yalnızca yaşlanmaya bağlı gelişiyor da olabilir.

4.Tırnak çukurları/çentikleri: Çinko eksikliği, Alopesi areata (saç dökülmesine neden olan bir otoimmün bozukluk), bağ dokusu bozukluğu ve sedef hastalığı bu çukurlara sebep oluyor olabilir.
funduszeue.infoşık tırnaklar: Yukarı doğru kıvrık ve yumuşak tırnaklar kaşık tırnak olarak adlandırılır. Anemi, Hipotiroidi kalp hastalığı, Hemokromatozis (vücudunuzun fazla demir emdiği bir karaciğer bozukluğu), demir eksikliği'nin göstergesi olabilir. C vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.

6.Bölünmüş tırnak: Bu tip tırnaklar genellikle daha sonra dökülür. Bu tırnakların genellikle ojeden kaynaklı kırılıp bölündüğü düşünülse de aslında bir problemin habercisi olabilir. Kronik malnütrisyon, sedef hastalığı, folik asit, C vitamini ve protein eksikliklerinden kaynaklanabilirler.

T&#x;rnak şekilleri ve hastal&#x;k belirtileri nelerdir? T&#x;rnak bak&#x;m&#x; nas&#x;l yap&#x;lmal&#x;d&#x;r? - 1

funduszeue.infoın tırnaklar: Tırnakların güçlü olması her ne kadar iyiye işaret etse de kalın tırnaklara sahip olmak normal değildir. Akciğer hastalığı, dolaşım problemleri, mantar enfeksiyonu, tiroid problemleri, sedef hastalığı tırnaklarda bu şekilde belirti gösterebilir.

funduszeue.info tırnaklar: Tırnaklardaki siyah çizgiler koyu tenli insanlarda sık görülen bir durum olsa da, deriye kadar giden kararmalar, Konjestif kalp yetmezliğiniz olabileceği anlamına gelir. Ayrıca melanom riski için de doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

funduszeue.info değişmiş tırnaklar: Tırnaklarınızın beyaz kısmına yakın yerleri pembe renkte olmalıdır. Bu sağlıklı bir tırnak yapısını gösterir. Tırnaklarınız başka renklerle donatılmışlarsa sağlık sorunlarınız olabilir.

Beyaz tırnak: Tırnaklarınız normal renginden farklı olarak bir beyazlığa sahipse bu, hepatit gibi bir karaciğer sorununa işaret edebilir.

Mavi tırnak: Mavimsi renkteki tırnaklar kandaki düşük oksijen seviyelerinin bir göstergesidir. Ameliyat gibi sağlıksal operasyonlarda tırnaklarda oje olmaması kuralının nedeni ameliyat sırasında oksijen alımı eksikliğinin bu şekilde belli olabilmesidir.

Kırmızı/kahverengi çizgiler: Tırnak yatağındaki kırmızı çizgiler bir kalp kapakçık enfeksiyonunu göstermektedir.

Yeşil tırnaklar: Yeşil rengindeki tırnaklar bir bakteri enfeksiyonunun habercisi olabilir.

Beyaz noktalar: Çoğu insanda görülebilen bu beyazlıklar kalıtımsal, yaralanma, ağır manikür sonucu veya protein ve çinko eksikliği, kalp yetmezliği, kemik kırıkları, tüberküloz ve B eksikliği gibi durumlardan oluşabiliyor.

Tırnak batması: Özellikle baş parmaklarda görülebilen tırnağın deriden içe doğru batması durumu yanlış tırnak kesiminden, yanlış ayakkabı seçiminden veya kalın tırnaklara sahip olmaktan kaynaklanabilir.

Yatay çizgiler: Yatay olarak çizilmiş şekilde olan bu tırnaklar çinko eksikliği veya diyabetten kaynaklı olabilir.

Kıskaç tırnaklar: Bu eğim almış şekildeki tırnaklar fazla manikürden kaynaklanabileceği gibi kalıtımsal da olabilir veya tümör ya da yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanabilir.

Gevşek tırnaklar: Yerinden çıkan, gevşek tırnaklar hipertiroidizm belirtisi olabilir.

Tırnak yemek: Tırnak yeme genellikle anksiyete ve stres belirtisidir. Sağlık için stresli durumlarda destek almak en doğrusu olabilir.

DOĞRU TIRNAK BAKIMI

Tırnaklara yanlış manikür-pedikür yapmak ve yaptırmak, tırnaklarda şekil bozuklukları veya incelmelere neden olabilir. Bu yüzden, bakım yaparken medikal bakımları tercih etmelisiniz.

Evde bakım yaparken tırnak bakım yağı sürüp yumuşattığınız tırnak etlerini, bir çubuk yardımıyla iterek manikür-pedikür rutininizi kolayca tamamlayabilirsiniz.

Ayak tırnaklarınızı düz bir biçimde, el tırnaklarınızı oval biçimde kesmeye özen gösterin.

Çok derin kesilen ve koparılan tırnak etleri, enfeksiyon kapmaya ve genel şekil bozukluklarına neden olabilir.

Özellikle dışarıda yapılan bakımlarda, uygulamayı yapan kişi ve salonun temizliğinden ve tecrübesinden emin olunmalıdır.

Mümkün olduğunca kendi setiniz ile kuru ve kesilmeden bakım yaptırmaya özen gösterin. Kişisel bakım ve hijyenin öneminin bu kadar arttığı bu günlerde bunu bir alışkanlık haline getirmeye özen göstermeliyiz.

Ayak Tırnağı Kalınlaşması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Tırnak kalınlaşması parmak estetiğini ve ayak fonksiyonlarını bozan önemli ve sık rastlanan dermatolojik problemlerden biridir. Görünümü dolayısıyla insan psikolojini olumsuz etkiler. Tedavi edilmediğinde ayak ve bacakla ilgili komplikasyonlar oluşur. Ancak hastaya uygun bir yaklaşımla tırnak kalınlaşmaları çoğu hastada tedavi edilebilir.

Tırnak Kalınlaşması Nedir?

Tırnak kalınlaşması, mikrobik ve travma gibi çeşitli sebeplerle ayak tırnaklarının hacim olarak fazlalaşması ve kabalaşarak anormal gelişmesidir. Bu durum genellikle tırnak şeklinde deformasyon ve renk değişikliği ile birlikte görülür. Renk değişiklikleri sarı, açık kahverengi, koyu kahverengi, gri, siyah, yeşil, sarı-yeşil renklerde olabilir.

Ayak Tırnak Kalınlaşması Neden Olur?

Birçok farklı sebeple tırnak kalınlaşması oluşabilir. Bu sebepler mikrobik, metabolik, travmatik, genetik, psikolojik, iltihabi (inflamatuvar), dolaşımla ve yaşla ilgili olabilir. Başlıca ayak tırnak kalınlaşma sebepleri aşağıda belirtilmiştir;

  • Tırnağın mantar hastalıkları
    • Dermatofitlerin oluşturduğu tırnak mantarı (Dermatofitik Onikomikoz)
    • Kandidaların oluşturduğu tırnak mantarı (Kandidal Onikomikoz)
  • Travmatik tırnak hastalıkları
    • Boynuz tırnak (Onikogrifoz)
    • Yanlış ayakkabı seçimleri
    • Yanlış basma teknikleri
    • Medyan tırnak distrofisi
  • Bakteriyel tırnak hastalıkları (Kronik Perioniksis)
  • Bazı deri hastalıklarının tırnak tutulumları
    • Sedef hastalığı (Psoriasis)
    • Egzama
    • Alopesia Areata (Pelad)
    • Liken Planus
  • Metabolik sebepler
    • Vitamin eksiklikleri
    • Mineral eksiklikleri
  • Sistemik hastalıklar
    • Diyabet
    • Metabolik sendrom
    • Morbid Obezite
  • Dolaşım bozuklukları
    • Toplar damar genişlemeleri (Varisler)
    • Toplar damar yetmezliği (Venöz yetmezlikler)
    • Lenf damarı tıkanmaları ya da yetersizlikleri
  • Yaşlı tırnağı
  • Genetik tırnak hastalıkları
    • Darier hastalığı
    • Pakioniki Kongenita

Ayak Tırnağı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

Ayak tırnağı kalınlaşması belirtileri sebeplere göre bazı değişiklikler gösterir;

  • Tırnağın mantar hastalıklarında çoğunlukla tırnak uçlarından bazen yanlardan başlayan sarı, kahverengi, yeşil renk değişikliği ve kalınlaşma oluşur.

 

  • Egzamalarda özellikle temas egzamasında tırnak bozuklukları görülebilir. Tırnağın matriks (kök) kısmının egzamadan etkilenmesi ile tırnağın görüntüsü ve rengi bozulup kalınlaşabilir.

 

  • Sedef hastalığında tırnakta renk değişikliği, kalınlaşma, tırnak plağının tırnak yatağından ayrılması (Onikolizis) ve terzi yüksüğü belirtisi şeklinde dört tip tırnak bozulması görülebilir.

 

  • Liken Planus hastalarının %10’unda ve Alopesia Areata (Pelad) hastalarının %’ında tırnak değişikleri oluşabilir.

 

  • Onikogrifoz çoğu kez ayak baş parmaklarında görülür. Tırnak koç boynuzu şeklinde, kalın ve bükülmüştür. Çok serttir. Genelde kesilemez. Onikogrifoz’un travmaya bağlı oluştuğu kabul edilir.

 

  • Diyabet, obezite, dolaşım yetersizlikleri, vitamin-mineral yetersizlikleri gibi sistemik problemlerdetırnaklar genellikle canlılığını yitirir, matlaşır ve bazen kalınlaşabilir.

 

  • Bazı yaşlılarda yaşa bağlı tırnaklarda kalınlaşmalar oluşabilir.

Tanı Nasıl Konur?

Bir dermatoloji hekimi genellikle klinik muayene ile tanı koyabilir. En sık görülen kalınlaşma sebebi olan tırnak mantarlarının tanısını kesinleştirmek için tırnaktan materyal alınarak mikroskobik inceleme yapılır ve mantar görülerek tanı kesinleştirilir.

 

Sedef hastalığı, egzama, liken, alopesia areata gibi deri hastalıklarında genellikle hastalıkla ilgili deri belirtilerine bakarak dermatoloji hekimi tanı koyabilir.

 

Diyabet, vitamin ve mineral yetersizlikleri gibi sistemik hastalıklarda laboratuvar tetkikleri ile tanı kesinleştirilir.

 

Hastaların mesleği, varsa ortopedik sorunları, giydikleri ayakkabı ve çoraplar, basma şekilleri hekime hastalık sebepleri hakkında fikir veren ipuçlarıdır.

Ayak Tırnak Kalınlaşması Tedavisi Nasıldır?

Tedavide hastaya uygun bir yaklaşım geliştirilir. Hastaların ihtiyacı olan ilaç tedavilerinin yanı sıra psikolojik ve ortopedik destek de alınabilir.

Medikal Tedavi

Hastalıkların sebeplerine göre gerekli görülen aşağıdaki tedaviler uygulanabilir;

  • Mantar hastalığı olanlarda sistemik ve topikal antifungal ilaçlar
  • Bakteriyel perioniksisi olanlarda gereken sürede sistemik ve topikal antibiyotikler
  • Vitamin-mineral yetersizliği olanlarda gereken süre vitamin-mineral takviyeleri
  • Sedef hastalığı, egzama, liken, Alopesia areata gibi deri hastalığı olanlarda bu hastalıkların kişiye özel tedavileri
  • Diyabet ya da dolaşım bozukluğu olanların bu hastalıklarına yönelik tedaviler

Psikolojik Destek

Arka planda nevrotik ya da psikotik boyutta psikolojik problemler düşünülürse bir psikiyatrist ya da psikologdan profesyonel yardım alınabilir.

Ortopedik Destek

Ortopedik problemleri ve basma sorunları olan hastalar için özel tasarlanmış ayakkabı ve tabanlıklar faydalı olabilir.

Ayak Tırnağı Kalınlaşması Evde Tedavisi

Hasta eğer profesyonel yardım alamazsa evde ince dişli, kaliteli, metal bir törpü ile haftada kez tırnakları üstten yavaşça törpüleyebilir. Bu sırada tırnağın deri ile birleştiği yan ve dip oluklara zarar vermemeye özel bir hassasiyet gösterilmelidir. Bu şekilde dikkatli törpülemelerle tırnak yavaşça inceltilebilir.

 

Bununla birlikte hastalığın sebebine yönelik etkili ve kalıcı tedavi düzenli bir tıbbi takiple mümkün olabilir. Çünkü tırnağın kalınlaşması yukarıda bahsedilen mantar, egzama, sedef gibi farklı hastalıkların sonucu olabildiğinden esas itibariyle bu hastalıkların tedavilerinin yapılması gerekmektedir.

Tırnak Kalınlaşmasını Önlemek İçin Tavsiyeler?

Tırnak kalınlaşmasını önlemek için aşağıda belirtilenler faydalı olabilir;

  • Ayaklar çok uzun süre ıslak bırakılmamalı ve temiz pamuklu havlu ya da bezle kurulanmalıdır.
  • Ortopedik, dar ya da geniş olmayan, ayağa uygun ayakkabı seçilmelidir ve malzemeleri doğal olmalıdır.
  • Çarpma, vurma, sıkışma, sürtünme gibi travmalardan sakınılmalı, olduysa erken dönemde bakımı yapılmalıdır.
  • Çoraplar saf pamuklu ya da yünlü olmalı, sentetik olmamalıdır.
  • Çorap dikişleri kaliteli olmalı, topak yapıp ayağa vurmamalıdır.
  • Başkalarına ait ayakkabı, terlik, çorap, havlu vb. kullanılmamalı, eşyalarımız kendimize ait olmalıdır.
  • Tırnak temizliğine özen gösterilmelidir.
  • Ayaklar hava almalı, uzun süre oksijensiz ve nemli ortamda kalmamalıdır.

 

Tüm bu anlatılanlardan anlaşılacağı gibi ayak tırnağı kalınlaşması hem kişinin psikolojisini bozan hem de günlük yaşam kalitesini düşüren önemli bir sağlık sorunudur. Ayakkabı giyimini zorlaştırır. Ağrılara, nasır oluşumlarına, enfeksiyonlara ve tırnak batmasına sebep olabilir. Sedef, mantar, egzama gibi değişik hastalıklar birbirine benzeyen ya da farklı tırnak kalınlaşmaları oluşturabilir. Bu hastalıklara özel ve hastaya uygun bir yaklaşımla tırnak kalınlaşmalarının düzeltilmesi çoğu hastada mümkün olabilir. Böylece hem hasta psikolojisi hem de tırnak ve ayak estetiği çok daha sağlıklı bir duruma gelebilir.

Dr. Ahmet ACAR

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı

Tırnak Şekil Bozuklukları

TIRNAK DEFORMITESININ KALICI TEDAVISI MÜMKÜN

Kadın ve erkek ayırmadan günümüzde oldukça sık görülen bir sorun. Ayaklarımızın sağlığı diğer pek çok organımız gibi çok önemlidir. Kaldı ki; yürümemizi etkilediğinden günlük aktiviteler ve çalışma hayatında daha büyük bir önem kazanmaktadır.

Günümüzde tırnak batması veya tırnak deformitesi (şekil bozukluğu) erişkin kadın ve erkeklerde oldukça sık olarak rastlanan hastanın günlük hayatını ve hatta psikolojisini önemli derecede etkileyen ciddi bir problemdir. Hatalı ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesilmesi veya genetik olarak tırnak yatağının bozulup deforme olması sonucunda, tırnağın çıkış biçimi bozulmakta ve yumuşak dokuya batarak, kişinin şiddetli ağrı çekmesine ve yaranın iltihaplanması sonucunda önemli enfeksiyonlara bile neden olarak ayak ve vücut sağlığını ciddi biçimde bozmaktadır.Günlük yaşamı etkiliyor. Bu durum sosyal hayatı ve hatta günlük basit aktiviteleri bile etkilemektedir. Deforme tırnak nedeniyle özellikle kadınlarda ayağın estetik görünümü bozulmakta ve istedikleri ayakkabı veya terliği giymelerinde problem olmaktadır. Hastalar bu probleme fazla ciddiye almayarak sıklıkla kendileri tedavi etmeye çalışmakta, pedikürcülere veya ayak sağlığı merkezlerine giderek çözüm aramaktadırlar. Bazen tırnak çekme veya batan kısmın kesilmesi gibi geçici çözümlerle tedavi edilmekte fakat tırnağın yumuşak dokuya batmasındaki temel neden olan tırnak yatağındaki deformasyon düzeltilemediği için tırnak batması tekrarlamaktadır. Bu hastalar defalarca tırnaklarını çektirmekte fakat tekrar tekrar batmalar devam etmektedir.

Tırnak yatağına yapılan yatak plastisi ile deformasyonu düzeltilebiliyor. Uygulama lokal anestezi ile CO2 Lazer kullanılarak yapılmaktadır. Tırnak ve yatağı çok sert bir yapıda olduğu için normal bir makas veya bistüri ile şekil vermek çok zor olmakta bu da uygulamanın başarısını ve süresini etkilemektedir.

Lazer kullanımı, tırnak ve yatağını çok kolay kesebilmekte ve ayrıca kanama olmasına engel olarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. Yatağın deforme olan kısmı lazer yardımı ile düzeltilerek, tırnağın düzgün olarak çıkması sağlanıp bir daha batması kalıcı olarak düzeltilmektedir.

Tam iyileşme günü bulmakta, hasta günlük hayatına gün içerisinde dönebilmektedir. Yatağın düzeltilmesi ile tırnak şeklide düzelmekte sonuç olarak hem estetik olarak hastanın daha düzgün hem de sağlıklı ayaklara kavuşmasına yardımcı olur.

Tırnak Bozukluğu ve &#;&#;z&#;m&#;

Haberin Devamı

Düzgün tırnaklar estetik açıdan güzel bir görünüm için önemli faktörlerdendir. Tırnak yapısının doğuştan bozuk olması, yanlış tırnak kesimi ve tırnak mantarı başta olmak üzere çeşitli tırnak hastalıkları tırnaklarda şekil bozukluğuna yol açmaktadır. Bu da estetiği olumsuz yönde etkileyecektir. Tırnaklardaki şekil bozukluğunun sorununu bulmak ve şekil bozukluklarının giderilmesini sağlamak için yapılması gerekenlere değineceğiz.

Tırnak Bozukluğu ve Çözümü

Tırnaklarda şekil bozukluklarının sebepleri ve çözümleri

El ve ayak tırnaklarında şekil bozukluğu olduğunu anlamak zor değildir. Ancak bazı şekil bozuklukları çeşitli hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Bunun için tırnaklardaki şekil bozukluklarının doğru tespit edilmesi gerekmektedir. Tırnakta beyaz lekeler varsa tüberküloz, nefrit, lenfoma veya siroz gibi hastalıkların habercisi olabileceği gibi, tırnak yeme, kanser ilacı kullanımı ya da sert manikür nedeniyle de görülebilmektedir. Bu tip bir şekil bozukluğu ve tırnak yeme, sert manikür gibi alışkanlıklar terk edilmelidir. Alışkanlıkların terk edilmesine rağmen tırnak bozukluğu devam ediyorsa bir hekime başvurulmalıdır. Tırnak kırılmalarına bağlı bir tırnak bozukluğu mevcut ise bunun sebebi dolaşım bozukluğu veya demir eksikliği olabileceği gibi uzun süre suya, deterjana ve kimyasal maddelere maruz kalmak da olabilir. Ayrıca oje, aseton gibi aşırı manikür ve travmalarla oluşan tırnaklarda tabakalanma, el tırnaklarında görülebileceği gibi ayak tırnaklarında da görülebilir. Ayrıca ayak tırnaklarında şekil bozukluğuna en çok sebep olan problem ise ayak tırnak mantarı olarak bilinir. Mantar ilaçlarının düzenli kullanımı ile ayak tırnak mantarı giderilerek tırnak şekil bozukluğu giderilebilir. Bunun yanı sıra düzenli manikür, pedikür ve uygu tırnak kesimi de şekil bozukluklarını önlemede ve gidermede etkili olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası