alkolden sonra antibiyotik / Antibiyotikten sonra bira icilir mi? – Cevap-Bul.com

Alkolden Sonra Antibiyotik

alkolden sonra antibiyotik

Antibiyotiklerle alkol alabilir misin?

Antibiyotiklerle alkol alabilir misin?Sağlık Eğitimi Karışımı

En sonunda! Hafta sonu geldi ve birkaç içki içip rahatlamaya hazırsınız. Ama bekleyin - hala doktorunuzun (sinir bozucu enfeksiyonun adını buraya yazın) teşhisten sonra geçen hafta reçete ettiği antibiyotikler üzerinde çalışıyorsunuz. Alkol güvenli midir? Yoksa rejimi tamamlayana ve resmi olarak enfeksiyonsuz olana kadar mı beklemelisiniz?

Alkolün enfeksiyonlar üzerindeki etkileri

İyileşmeniz uğruna, sadece vino'yu atlayıp bunun yerine belirlenen sürücü görevi için gönüllü olmanın muhtemelen daha iyi olduğunu söylüyor, Pharm.D.'den yardımcı doçent Brian Werth.Washington Üniversitesi Eczacılık FakültesiSeattle'de.



Dr. Werth, alkolün bağışıklık sistemini baskılayıcı etkileri olduğunu ve antibiyotik aldığınız enfeksiyonla savaşma yeteneğinizi önleyebileceğini söylüyor. Ve antibiyotiklerin bazı yan etkilerini daha da kötüleştirebilir.



Hepsi olmasa da çoğu antibiyotik arasında yaygın yan etkiler olan mide bulantısı, mide bulantısı, kusma, ishal ve dehidratasyon gibi yan etkilerden bahsediyor.

Karışıma alkol atıyorsanız… bu sorunların bir şekilde birleşmesini sağlayabileceğinizi söylüyor ve bunun nihayetinde iyileşmenizi uzatabileceğini ekliyor.



Ayrıca,Ulusal Uyku Vakfı'na göre alkol tüketimi uyku kalitesini bozabilir. Ve uyku iyileşme süreci için çok önemli olduğu için, bağışıklık sisteminiz bu bakteriyel enfeksiyonla savaşmaya çalışırken sizi yeterince ZZZ almaktan alıkoyacak herhangi bir şeyden kaçınmak muhtemelen en iyisidir.

Antibiyotik ve alkolü karıştırmak güvenli midir?

Gerçek güvenlik açısından iyi haber, alkol kullanımı ile çoğu antibiyotik arasında doğrudan bir kontrendikasyon olmamasıdır. Ancak, buradaki anahtar kelimeçoğu. Gibi yaygın antibiyotikleramoksisilinveazitromisinörneğin kontrendike değildir (Hastalık Kontrol Merkezlerine göre2016 yılında yazılan 270,2 milyon antibiyotik reçetesinin 56,7 milyonu amoksisilin ve 44,9 milyonu azitromisin içindir). Dr. Werth, ancak bazılarının da alkolle karıştırılmasının riskli olabileceğini söylüyor.



Hangi antibiyotikleri kullanabilirsindeğilile alkol içmek

Alkol metabolizması yolu ile doğrudan etkileşime sahip spesifik antibiyotikler var, diyor. Ve bunlar, alkolle birlikte uygulamada doğrudan olumsuz bir etki yaratma konusunda en büyük riski oluşturanlardır.

Söz konusu ilaçlar?Flagyl(metronidazol; buna vajinal formlar için reçetelerin yanı sıra oral tablet formu dahildir), Tindamax (tinidazole),Baktrim(sülfametoksazol-trimetoprim) veZyvox(linezolid) ana suçlular. Yapman gerekecekalkolden kaçınınve bu ilaçları alırken alkol içeren ürünler,Dahametronidazol veya tinidazol aldıktan sonra birkaç gün boyunca.

Gizli alkol kaynakları için etiketleri kontrol ettiğinizden emin olun; gargaralar veya öksürük ilaçları alkol içerebilir. Yardıma ihtiyacınız olursa eczacınız harika bir kaynaktır!



Alkolün antibiyotiklerle yan etkileri

Ancak, sizinyapmakbunlardan biri için bir reçete yazarsanız, bu antibiyotiklerle alkolün karıştırılmasının bazı ciddi ilaç etkileşimlerine neden olabileceğinin farkında olun, bu da şunlara yol açabilir: karaciğer hasarı, yüksek tansiyon, hızlı kalp atış hızı, ciltte kızarma, uyuşukluk, baş dönmesi, ve baş ağrıları. Zyvox gibi bazı antibiyotikler, fıçı bira veya kırmızı şarap gibi belirli alkol türlerine daha kötü tepki verebilir. Bu nedenlerden dolayı bu ilaçları alırken herhangi bir miktarda alkol almaktan kesinlikle kaçınılmalıdır,Mayo Clinic'e göre.

Tabii ki bunlar sadece genel kurallar. Doğrudan kendi doktorunuzla veya eczacınızla kendi özel reçeteniz hakkında konuşmanız her zaman tavsiye edilir. Ve en önemlisi, bir ilaç etkileşimi yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, doktorunuzu aramanızın asla zararı olmaz, diyor Dr. Werth.



Birisi gerçekten kötü hissediyorsa, kontrol edilmeye değer olabilir, diyor.

Antibiyotikle birlikte alkol almak zararlı mı?

 

 

 

 

 

 



Gebeliklerinin ilk aşamasında olup da bunu henüz açıklamak istemeyen kadınlar, alkollü içki teklifini geri çevirdiklerinde kendilerini ele vermemek için antibiyotik kullandıklarını söylerler genellikle.
Peki, gerçekten de antibiyotik tedavisi görürken alkolden sakınmak gerekir mi?
Bazıları alkolün antibiyotiğin etkisini azaltacağına, bazıları ise yan etkisi olacağına inanıyor.
Oysa birçok antibiyotik açısından bu varsayımların hiçbiri doğu değil. Doktorların korkusu ise bu yanlış inançlar yüzünden hastaların bir bardak şarap uğruna ilaçlarını almaları gereken zamanda almamaları.

BBC Türkçe'de yer alan haber şöyle: Antibiyotik alırken her dozu zamanında almak önemlidir. Bu nedenle insanların bir dozu kaçırmalarına neden olan her şey, ciddi bir sorun haline gelen antibiyotik direncini daha da kötü etkilemektedir.

Alkolle alınamayan antibiyotikler
Aslında doktorların en yaygın verdiği antibiyotiklerin çoğu alkolden etkilenmez. Fakat bazı istisnalar da var. Çoğunlukla deri, kemik, idrar yolları ve alt solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ve etkin maddesi cephalosporin cefotetan olan antibiyotikler alkolün emilimini yavaşlatarak asetaldehit adı verilen maddenin vücutta artmasına neden olur. Bu ise bulantı, kusma, yüzde kızarma, baş ağrısı, nefes yetmezliği ve göğüs ağrısı gibi şikâyetlere yol açar.
Genellikle alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan Antabus/Antabuse adlı ilacın etken maddesi olan disulfiram kullanıldığında da benzer semptomlar görülür. İlacın amacı, alkol alındığında hoş olmayan yan etkiler ortaya çıkararak caydırıcı olmaktır. Semptomlar öyle kötüdür ki bu antibiyotikler alınırken ve birkaç gün sonrasında alkolden kaçınmak önemlidir.


Alkolle alınmaması gereken bir diğer antibiyotik de metronidazole'dur. Diş apseleri, iltihaplı bacak ülserleri ve yatak yaralarının tedavisinde kullanılan bu ilaçla birlikte alkol alındığında da benzer yan etkiler oraya çıkar. Fakat beş gün boyunca bu ilacı kullanan Finlandiyalı erkekler arasında 2003'te yapılan bir araştırmada bu bağlantı görülememiş, alkol aldıklarında herhangi bir yan etki ortaya çıkmamıştır. Ancak araştırmayı yürütenler, bazı insanlarda yan etki ihtimalinin hâlâ geçerli olabileceği ve bu ilaç alınırken alkolden sakınılması gerektiği sonucuna varmıştır.
Tinidazole, linezolid ve erythromycin etken maddeli antibiyotikleri kullanırken alkol alındığında ortaya çıkan yan etkiler öyle barizdir ki doktorlar bu konuda özellikle uyarıda bulunur.

Farklı teoriler
Birçok antibiyotik ise alkolle alınabilir. Fakat ilaç kullanarak iyileşmeye çalışırken aşırı alkol alıp sarhoş olmanın bir yararı olmaz. Sorun, alkolün ilaçla ters etkileşimi değil, vücudu yorması ve su kaybına neden olmasıdır.
Alkolün antibiyotik üzerinde ters etkide bulunması yargısının oluşmasında iki şeyin etken olduğu düşünülüyor. Birincisi, antibiyotikler çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan hastalıkların tedavisinde kullanıldığı için, doktorların geçmişte hastaları en sevdikleri şey olan alkolden mahrum ederek cezalandırdıkları düşüncesi.


İkincisi ise Londra'daki bir klinik araştırmada ortaya çıkan bir hikâye: Araştırmayı yapan James Bingham, İkinci Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika'da yaralı askerlerde penisilin kullanımını başlatan tuğgeneral Ian Fraser ile konuşuyor. Fraser, o dönem penisilin kıtlığı yüzünden, ilaç bir kez kullanıldığında onu alan hastanın idrarından geri dönüşüm yapılarak yeniden kullanıldığını belirtiyor. İyileşmekte olan askerlere bira içme izni veriliyor. Fakat bira idrar miktarını arttırdığından penisilini yeniden kullanılır kılmak zorlaşıyor ve bu nedenle komutanlar bira içimini yasaklıyor.
Bugünkü yanlış algının temelinde bu hikâye mi yatıyor bilemiyoruz ama bunun hoş bir hikâye olduğu kesin. Mitleri sonlandırmak iki tarafı keskin bir kılıç gibidir. Antibiyotik tedavisi görenler alkole hayır diyemiyorsa, antibiyotik direncinin yayılmasına karşı, bu ilacın alındığı dönem alkolden uzak durulmasını tavsiye etmek yerinde olur.

Fakat kamuoyunun bu konuyla ilgili doğru bilgilendirilmesi de önemlidir. O zaman, gebeliklerinin ilk aşamasında iyi haberi açık etmek istemeyen kadınlar, gelecekte, kendilerine alkol teklif edildiğinde "antibiyotik kullanıyorum" demekten daha iyi bir bahane bulmak zorunda kalacak.

Haberde dikkat çeken uyarı: Bu makale sadece genel bilgi verme amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak ele alınmaması gerekir. Makalenin içeriğinden yola çıkarak okurun kendi başına koyduğu teşhislerden BBC sorumlu değildir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.


Antibiyotikle birlikte alkol almak yanlış mı?

Araştırmalar alkolün antibiyotik tedavisini genellikle olumsuz etkilemeyeceğini ya da yan etkisi olmadığını gösteriyor. Fakat sorun bu kadar basit mi? İstisnalar neler?

Kaynak: BBC TÜRKÇE - Claudia Hammond

Antibiyotikle birlikte alkol almak yanlış mı?

Abone Ol:

Medimagazin google abone ol

Gebeliklerinin ilk aşamasında olup da bunu henüz açıklamak istemeyen kadınlar, alkollü içki teklifini geri çevirdiklerinde kendilerini ele vermemek için antibiyotik kullandıklarını söylerler genellikle.

Peki, gerçekten de antibiyotik tedavisi görürken alkolden sakınmak gerekir mi?

Bazıları alkolün antibiyotiğin etkisini azaltacağına, bazıları ise yan etkisi olacağına inanıyor.

Oysa birçok antibiyotik açısından bu varsayımların hiçbiri doğu değildir. Doktorların korkusu ise bu yanlış inançlar yüzünden hastaların bir bardak şarap uğruna ilaçlarını almaları gereken zamanda almamaları. Antibiyotik alırken her dozu zamanında almak önemlidir. Bu nedenle insanların bir dozu kaçırmalarına neden olan her şey, ciddi bir sorun haline gelen antibiyotik direncini daha da kötü etkilemektedir.
Alkolle alınamayan antibiyotikler

Aslında doktorların en yaygın verdiği antibiyotiklerin çoğu alkolden etkilenmez. Fakat bazı istisnalar da var. Çoğunlukla deri, kemik, idrar yolları ve alt solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ve etkin maddesi cephalosporin cefotetan olan antibiyotikler alkolün emilimini yavaşlatarak asetaldehit adı verilen maddenin vücutta artmasına neden olur. Bu ise bulantı, kusma, yüzde kızarma, baş ağrısı, nefes yetmezliği ve göğüs ağrısı gibi şikâyetlere yol açar.

Genellikle alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılan Antabus/Antabuse adlı ilacın etken maddesi olan disulfiram kullanıldığında da benzer semptomlar görülür. İlacın amacı, alkol alındığında hoş olmayan yan etkiler ortaya çıkararak caydırıcı olmaktır. Semptomlar öyle kötüdür ki bu antibiyotikler alınırken ve birkaç gün sonrasında alkolden kaçınmak önemlidir.

Alkolle alınmaması gereken bir diğer antibiyotik de metronidazole’dur. Diş apseleri, iltihaplı bacak ülserleri ve yatak yaralarının tedavisinde kullanılan bu ilaçla birlikte alkol alındığında da benzer yan etkiler oraya çıkar. Fakat beş gün boyunca bu ilacı kullanan Finlandiyalı erkekler arasında 2003’te yapılan bir araştırmada bu bağlantı görülememiş, alkol aldıklarında herhangi bir yan etki ortaya çıkmamıştır. Ancak araştırmayı yürütenler, bazı insanlarda yan etki ihtimalinin hâlâ geçerli olabileceği ve bu ilaç alınırken alkolden sakınılması gerektiği sonucuna varmıştır.

Tinidazole, linezolid ve erythromycin etken maddeli antibiyotikleri kullanırken alkol alındığında ortaya çıkan yan etkiler öyle barizdir ki doktorlar bu konuda özellikle uyarıda bulunur.


Farklı teoriler

Birçok antibiyotik ise alkolle alınabilir. Fakat ilaç kullanarak iyileşmeye çalışırken aşırı alkol alıp sarhoş olmanın bir yararı olmaz. Sorun, alkolün ilaçla ters etkileşimi değil, vücudu yorması ve su kaybına neden olmasıdır.

Alkolün antibiyotik üzerinde ters etkide bulunması yargısının oluşmasında iki şeyin etken olduğu düşünülüyor. Birincisi, antibiyotikler çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan hastalıkların tedavisinde kullanıldığı için, doktorların geçmişte hastaları en sevdikleri şey olan alkolden mahrum ederek cezalandırdıkları düşüncesi.

İkincisi ise Londra’daki bir klinik araştırmada ortaya çıkan bir hikâye: Araştırmayı yapan James Bingham, İkinci Dünya Savaşı sırasında Kuzey Afrika’da yaralı askerlerde penisilin kullanımını başlatan tuğgeneral Ian Fraser ile konuşuyor. Fraser, o dönem penisilin kıtlığı yüzünden, ilaç bir kez kullanıldığında onu alan hastanın idrarından geri dönüşüm yapılarak yeniden kullanıldığını belirtiyor. İyileşmekte olan askerlere bira içme izni veriliyor. Fakat bira idrar miktarını arttırdığından penisilini yeniden kullanılır kılmak zorlaşıyor ve bu nedenle komutanlar bira içimini yasaklıyor.

Bugünkü yanlış algının temelinde bu hikâye mi yatıyor bilemiyoruz ama bunun hoş bir hikâye olduğu kesin. Mitleri sonlandırmak iki tarafı keskin bir kılıç gibidir. Antibiyotik tedavisi görenler alkole hayır diyemiyorsa, antibiyotik direncinin yayılmasına karşı, bu ilacın alındığı dönem alkolden uzak durulmasını tavsiye etmek yerinde olur. Fakat kamuoyunun bu konuyla ilgili doğru bilgilendirilmesi de önemlidir. O zaman, gebeliklerinin ilk aşamasında iyi haberi açık etmek istemeyen kadınlar, gelecekte, kendilerine alkol teklif edildiğinde “antibiyotik kullanıyorum” demekten daha iyi bir bahane bulmak zorunda kalacak.

antibiyotikle

birlikte

alkol

almak

yanlış

mı?

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Alkol İle İlaç Karıştırmanın Sonuçları

Alkol ile İlaç karıştırmanın sonuçları

Dr Rob Hicks

Herhangi bir hastalık nedeni ile reçete aldığınızda bir çok ilaç kullanmak zorundasınız demektir.Genellikle hastalara bu ilaçların alkolle beraber alınıp alınmayacağı söylenmez.İlaç kullananın beraberinde alkol almayacağı beklenir.Ancak sosyal yaşamda durum böyle değildir.Bu nedenle ilaç beraberinde alkol kullanımının bilinçli yapılması doğru öğreti olacaktır.Alkol ile karışmayan epeyce ilaç olmasına karşın bazı ilaçlar alkol nedeni ile etkinliğini az veya çok azaltır,bazı ilaçlar ise çok ciddi tepkimelere sebep olabilir.

Antibiyotikler:

Bilinen antibiyotiklerin hemen hepsi aşırıya kaçılmadığı takdirde alkol ile sorun yaratmazlar.

Metronidazol : Alkol ile beraber alındığında deride kızarma,bulantı-kusma sebebi olabilir.Kalp hızında artış,nefes darlığı gibi kötü yan etkiler ortaya çıkar.

Trankilizan ve anti depressanlar:Alkol ile beraber iyi bir karışım oluşturmazlar.Uyuşukluk,uyku hali,kendini kötü hissetmeye neden olabilir.Bu ilaçlarla beraber az miktarda bile olsa alkol alımı sürüş ve işletim kabiliyetlerini tehlikeli ölçüde azaltır.Özellikle MAO inhibütörlerini kullanan bir hastanın asla alkol almaması önerilmektedir.Trisiklik antidepresanlarla birlikte mayalı içkilerin alınması aşırı uyku,alkol etkisinden daha fazla baş dönmesi beklenir.SSRI ve SNRI  ile beraber alkol kullanımında ise kötü etkiler çok sınırlı olmasına rağmen bu birliktelik tavsiye edilmez.

Diyabet İlaçları: Alkol kan şeker seviyelerini düşürür.İlaç kullanan diyabet hastaları bu nedenle dikkatli olmak zorundadır.Antidiyabetik ilaç alımı sonrası alkol kullanımı çok tehlikeli hipoglisemik şoklara sebep olabilir.Tıbbi yardım esnasında hasta öncelikle sarhoş varsayıldığı için vahim sonuçlar ortaya çıkabilir.

Epilepsi ilaçları:  Alkol epilepsi ilaçlarının vücuttaki etkinliğini azaltır.Bu nedenle istenmeyen nöbetler baş gösterebilir.Alkol epilepsi ilaçlarının yan etkilerini artırır.Belirli düzeyde alkolün kendisi bile epilepsi nöbetine sebep olabilir.Karaciğerin alkolden erken kurtulmak için ürettiği enzimler epilepsi ilaçlarının yıkımına sebep olarak etkisizleştirir.

Hipertansiyon İlaçları:   Alkolün kan basıncı üzerine doğrudan etkisi vardır.Hipertansiyon ilaçlarının alkolle alımında ilacın yan etkileri artar özellikle bitkinlik ön plana çıkar.

 

Alkol ve kan basıncı arasındaki ilişki birçok çalışmada araştırılmıştır. Yoğun alkol alımı (>4kadeh/gün) hipertansiyon ile ilişkili bulunmakla beraber, orta derecede (30g/gün) kullanımdakesin bir doz yanıtı saptanamamıştır (24). Birçok prospektif çalışmada ilişki U şeklinde veya Jşeklinde saptanmıştır ki bu günde 1 kadeh içki alanlarda kan basıncında hafif düşme olduğunugöstermektedir. Ancak genel olarak orta derecede alkol kullanımının kan basıncı üzerine olanetkisi minördür. Bir diğer çalışmada 6-8 kadeh/gün içen erkek ve kadınlarda içki kullanmayanlara göre sistolik kan basıncı 9.1 mmHg, diyastolik kan basıncında ise 5.6 mmHg artış saptanmıştır (26). Orta derecenin üzerinde alkol tüketimi hipertansiyon açısından açık bir riskoluşturmaktadır. Bu açıdan hipertansif hastalar alkolden kaçınmalıdır.

24. Puddey IB, Beilin LJ, Vandongen R, Rouse IL, Rogers P: Evidence for a direct effect of alcoholconsumption on blood pressure in normotensive men. A randomized controlled trial. Hypertension 1985; 7:707-13.26. Camargo CA, Rimm EB: Epidemiologic research on moderate alcohol consumption and blood pressure.Alcohol and cardiovascular system, research monograph 31. Bethesda, MD: National Institute on Alcohol Abuseand Alcoholism 1996; 25-62.

 

Alkol ve Aspirin: Aspirin  ve NSAİ ilaçlar alkol ile beraber mide ülserlerine,daha da vahimi kanamaların kolaylaşmasına neden olurlar.

Antikuagülanlar: Alkol antikuagülanların etkisini artırır.

Kaynak: webmd.com/a-to-z-guides/alcohol-interactions-with-medications


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır