almanya mavi kart kimlere verilir / Mavi Kart Nedir - Nasıl Alınır?

Almanya Mavi Kart Kimlere Verilir

almanya mavi kart kimlere verilir

Almanya&#;da Blue Card (mavi kart), Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen yüksek nitelikli işgücünün Almanya ve AB ülkelerinde çalışmasına imkan sağlayan bir oturma izni türüdür. Blue card, yüksek öğrenim diplomasına sahip kişilere, aldıkları eğitime uygun bir iş bulmaları halinde, aileleri ile birlikte Almanya&#;ya yerleşme ve bir firmaya bağlı olarak ücretli çalışma fırsatı sunuyor. Ancak Blue Card başvurusunda bulunacak kişilerin Almanya&#;nın belirlediği nitelikli işgücü tanımına uygun olduklarını ispatlamaları gerekiyor. Almanya&#;da Blue Card (mavi kart) başvuru kriterleri ve süreci ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulacaksınız.

Başlıklar

Mavi kart için kimler başvuruda bulunabilir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Avrupa Birliği dışında yaşayan, alanında uzmanlaşmış ve en az 3 ila 5 yıl profesyonel iş tecrübesine sahip kişiler Blue Card (mavi kart) başvurusunda bulunabiliyor. Aslında bu başvuruda iş tecrübe süresi için kesin olarak belirlenmiş bir madde yok. Ancak bir alanda kalifiye olduğunuzu kanıtlamak için belli bir süre çalışmış olmak ve referans mektupları başvurunuzun kabul edilme şansını daha yukarı çekecektir.

Mavi kart için gerekli şartlar nelerdir?

Mavi kart başvurusunda bulunmak isteyenlerin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekiyor:

  • Üniversite diplomanız olması ve bunun Alman yüksek öğretim standartlarında denkliğinin olması
  • Başvuru yapacak adayın Almanya’dan bir firma ile bir iş sözleşmesi yapması
  • İş sözleşmesinde belirtilen maaşın Almanya&#;da Blue Card için belirlenen minimum brüt maaş seviyesinden yüksek olması.
  • İngilizce veya Almanca dil yeterliliğinin olması (Mavi kart kapsamında Almanca şartı aranmaz, İngilizce ile başvuru yapmak mümkündür)
  • Varsa iş tecrübenizi kanıtlamanız gerekmektedir (Daha önce çalışılan yerlerden alınan referanslar, Almanya&#;nın aradığı nitelikli iş gücü kapsamına girebilmek için önemlidir)

Mavi kart için minimum maaş ne kadar olmalı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Almanya&#;daki iş sözleşmesinde belirtilen maaşın Almanya&#;da Blue Card için belirlenen minimum brüt maaş seviyesinden yüksek olması.

 DigitalBannerAds VasistdasWebsite x MG

  • Almanya&#;daki pozisyonun minimum yıllık brüt geliri 1 Ocak itibariyle en az Euro olmalı. Mavi kart minimum maaş yılında Euro&#;ydu ve &#;de Euro&#;ydu.
  • Matematik, IT/bilişim, doğa bilimleri, mühendislik ve beşeri tıp alanlarında çalışanlar için minimum yıllık brüt geliri 1 Ocak itibariyle en az 45, Euro olmalı. Mavi kart minimum maaş yılında 44, Euro&#;ydu ve &#;de  Euro olması gerekiyordu.

Blue Card için belirlenen minimum brüt maaşın Almanya tarafından her yıl yeniden belirlendiğini de unutmamalısınız. Bu konuda detaylı bilgi alabileceğiniz resmi web sitesinden güncel gereksinimleri de takip edebilirsiniz. Bu arada brüt maaştan sonra cebinize tam olarak kaç para kalacağını yani net maaşı, Vasistdas&#;ın net maaş hesaplama aracı ile kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

Diploma denkliği için gereklilikler

Türkiye&#;deki diplomanızın Almanya&#;da tanınıp tanınmadığı konusunda bilgiyi funduszeue.info sayfasından edinebilirsiniz. Lisans mezuniyetiniz ANABİN denklik şartlarına uygun değilse mezuniyet belgenizin eş değer kategoride yer aldığını gösteren bir belge ile mezun olduğunuz üniversitenin “H+” ile değerlendirildiğini gösterir evrakı da başvuru dokümanlarının arasına eklemeniz gerekir. Kısaca özetlersek, Blue Card başvurunuza aşağıdaki belgeleri eklemeniz gerekli:

  • Mezun olduğunuz yüksekokul/üniversitenin ANABIN’de “H+” ile değerlendirildiğini gösterir belge
  • Mezuniyet belgenizin „eşdeğer“ kategorisinde yer aldığını gösterir belge.

Diplomanız ANABIN denklik şartlarına uygun ise, başvuru için yeterlidir.

Almanya&#;da Blue Card başvuru süreci

Blue Card başvuru işlemleri Almanya sınırları içerisinde yapılabiliyor. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için öncelikle 90 gün ve üzeri Almanya’da kalabilmenizi ve çalışabilmenizi sağlayan Alman ulusal vizesi almanız şart. Vize konusunda yapılacak ilk iş, diğer vize türlerinde olduğu gibi iData üzerinden randevu almanız olacaktır. Alman konsolosluğu bu vizeyi 3 ila 6 aylık süre için verebiliyor. Vize süreniz bitmeden Almanya’da mavi kart sürecini tamamlamanız gerekli. Konsolosluk randevusunda Blue Card programı kapsamında çalışmak için gerekli niteliklere sahip olduğunuzu ispatlayarak ulusal vize aldıktan ve Almanya&#;ya yerleştikten sonra Blue Card başvuru sürecinizi tamamlayabilirsiniz. Blue Card başvuru sürecinde aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Pasaportunuza basılan vizenizde ne yazdığına dikkat edin.
  • Almanya&#;ya gelirken aldığınız ulusal vizenizin süresi bitmeden Blue Card başvurunuzu tamamlayın.
  • Almanya&#;da Blue Card randevunuzu vizenizin bitiş tarihine yakın bir zamanda alın.
  • Almanya&#;da Blue Card görüşmesine giderken, yanınızda 3 aylık maaş bordrosu bulundurmanız gerektiğini unutmayın.
  • Blue Card alabilmek için kayıt olmanızı, para ödemenizi isteyen site ve kişilerden uzak durun.
  • Blue Card sahibi olarak ilk 21 ay içinde iş değiştirmeniz durumunda yabancılar bürosunun bu durumun onaylanması gerektiğini not edin.

Blue Card için hangi evraklar gerekli?

iData üzerinden alacağınız Alman Konsolosluğu&#;ndaki Blue Card başvuru randevunuzda aşağıdaki evrakları yanınızda bulundurmalısınız:

  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Pasaport aslı ve 2 fotokopisi
  • Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, sertifika ve diplomalar
  • Almanca dilinde eksiksiz doldurulmuş ve ıslak imzalı 2 adet başvuru formu
  • Alman yüksek öğrenim diplomasıyla kıyaslanabilir bir yabancı üniversite diploması veya Almanya&#;da bir üniversiteden alınan diploma
  • Yıllık brüt maaşın ve çalışma saatlerinin belirtilmiş olduğu somut iş teklifi yani iş sözleşmesi
  • Almanya’ya giriş tarihi ile işe başlanacak tarih arasındaki süreyi kapsayan seyahat sağlık sigortası

Yukarıdaki bilgiler resmi belgeler göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Lütfen her zaman Almanya Konsolosluğu&#;nun resmi belgelerini dikkate alın. AB Mavi Kart için resmi belge bu linktedir.

Mavi kart ile çalışma vizesinin farkları neler?

Almanya&#;da Blue Card ile nitelikli iş gücünün ülkeye kazandırılması hedeflendiği için bu kartı alanlar beraberinde bazı avantajlar da elde ediyor. Almanya&#;da çalışma vizesi ve mavi kart arasındaki farklara bakalım:

  • Vizeniz daha hızlı çıkar: Almanya&#;daki yıllık brüt maaşınız Euro&#;nun üzerindeyse ZAV (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung) izni almanıza gerek yoktur. Bu da başvuru sürecini kısaltır.
  • Daha kolay süresiz oturma izni: Blue Card sahibi olanlar, sadece çalışma izni alarak Almanya&#;ya gelenlere göre daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde süresiz oturma izni alabiliyor. Blue Card ile nitelikli bir işte çalışıp gerekli Almanca bilgisine sahip olduğunuzu belgelediğiniz durumda ve bir yandan da emeklilik sigortanız ödeniyorsa 21 ayın sonunda süresiz oturma iznine başvuru hakkınız doğuyor. Yeteri kadar Almanca öğrenemediğiniz durumda ise bu süre 33 aya çıkıyor. Çalışma izni ile Almanya&#;ya gelmeniz durumunda, süresiz oturma izni başvurusu yapabilmek için bazı istisnalar dışında yaklaşık 5 yıl boyunca Almanya&#;da yaşamış olmanız ve birçok şartı yerine getirmeniz gerekli.
  • İş değiştirmek daha kolay: Mavi Kart&#;a sahip olduktan 2 yıl sonra, Mavi Kart&#;ınızı güncellemeden herhangi bir işveren için çalışabilirsiniz. Bu size çok zaman kazandırır. Çalışma vizesi ile her iş değiştirdiğinizde yeni bir vize için yeniden başvurmanız gerekir.
  • Daha kolay aile birleşimi: Almanya&#;da Blue Card&#;ın sağladığı diğer önemli bir avantajsa Blue Card&#;ın ailenizi kolayca Almanya&#;ya getirebilmenizi mümkün kılması. Çalışma izni ile Almanya&#;ya gelenler için aile birleşimi süreci ise daha karmaşık bir hal alıyor.
  • Diğer AB ülkelerine taşınmak daha kolay: Mavi Kart ile diğer AB ülkelerine ( itibariyle Danimarka ve İrlanda hariç) daha kolay geçiş yapabilirsiniz. 18 aydan uzun süredir Mavi Kart&#;ınız varsa, başka bir AB ülkesine taşınabilir ve orada Mavi Kart başvurusunda bulunabilirsiniz.
  • Almanya dışında daha uzun süre seyahat edebilirsiniz: Mavi Kart ile oturma izniniz geçersiz hale gelene kadar 12 aya kadar Almanya&#;dan ayrılabilirsiniz. Çalışma vizesi ile sadece 6 aylığına çıkabilirsiniz. Daha uzun süre ayrılmak isterseniz, Yabancılar Ofisi&#;nden (Ausländerbehorde) özel izin alabilirsiniz. Özel izin ile Almanya&#;dan 24 aya kadar uzakta kalabilirsiniz.

Almanya Mavi Kart başvurusu nasıl yapılır?

Peki, Almanya Blue Card başvurusu nasıl yapılır? iDATA, Almanya tarafından Türkiye&#;de vize başvurusu için resmi olarak yetkilendirilmiş kuruluştur. Almanya&#;da Blue Card başvurusu yapmak için iDATA&#;dan randevu alarak ilerlemeniz gerekmektedir. Öncelikle, Almanya’nın Türkiye’deki Dış Temsilciliklerine ait Ulusal Vize Randevu Kayıt ve Bilgi Sistemi’ne giriş yapmanız gerekir. Sonrasında başvuru şartlarını kabul ederek bir sonraki adıma geçeceksiniz. Bir sonraki adımda neden Almanya&#;ya gelmek istediğiniz sorulacaktır.

Almanya&#;ya mavi kart başvurusu sürecine başlamak için sizin seçmeniz gereken madde şu olacaktır:

Mavi Kart (EU Blue Card) ile çalışmak istiyorum. 1. Almanya&#;da bir iş kontratı yapmış olup, yıllık en az Avro maaş alacak olan kalifiye çalışanlar. Detaylı rakamlar için tıklayınız: funduszeue.info , 2. Şirket Genel Müdürü veya tam yetkili şirket temsilcisi için değildir. Lütfen sözleşmeli personel ve serbest meslek sahibi seçiniz.

Unutmayın ki yukarıda yazan madde zaman boyunca değişikliklere tabii olacaktır. Ancak sizin Mavi Kart seçeneğini bulup da Almanya&#;da Mavi Kart başvurusuna başlamanız gerekecektir.

Almanya&#;da Blue Card aldıktan sonra yaşam

Blue Card başvuru koşullarını sağlamak pek de kolay görünmeyebilir. Bunun asıl nedeni Almanya&#;nın da her devlet gibi önce kendi vatandaşlarına istihdam sağlamak istemesi ve önceliği kendi halkına tanıması. Fakat ülkede ihtiyaç duyulan alana yönelik istenen özelliklere sahipseniz yani aranan niteliklere sahip biriyseniz ve bunu belgelerle kanıtlayabiliyorsanız Almanya&#;da Blue Card başvurunuzun son derece kolay işleyeceğini bilmelisiniz. Tabii iş sadece Almanya&#;da mavi kart almakla bitmiyor. Almanya’ya gitmeden önce orada karşılaşacağınız hayat ve şartlarla ilgili detaylı bir araştırma yapmanız gerek. Ev kiraları, vergi sistemi, hatta gelirinizden ödeyeceğiniz vergi miktarı, sağlık ve sigorta hizmetleri, ulaşım giderleri, ek masraflar ve dahası. Tüm bu konular için diğer yazılarımızdan yararlanabilirsiniz.

Mavi kart, doğumla Türk vatandaşı olduğu halde daha sonra vatandaşlıktan çıkmak suretiyle Türk vatandaşlığı sona eren kişilere talep etmeleri halinde verilen ve kanunun tanıdığı bazı haklardan yararlanabilmelerini sağlayan belgeye denir. Mavi kart kimlik gösterilmesi gereken durumlarda nüfus cüzdanı yerine geçer. Mavi karta sahip olan kişiler bazı istisnalar dışında Türk vatandaşlarına sağlanan bütün haklardan faydalanırlar. Kişi mavi karta sahipse resmi iş ve işlemlerde yabancı olarak değerlendirilmez. Bu belgeye sahip kişiler TVK m. 28’e göre ifade edilen haklardan faydalanabilecekledir.

MAVİ KART NE İŞE YARAR ?

 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

​Mavi kart, sahibi olduğu kişilere Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda sayılan haklardan faydalanabilmeyi sağlar. İlgili kanun hükmüne göre; 

Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan haklarMADDE 28 – (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır.

(2) Bu madde kapsamında bulunan kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.

(3) Bu madde kapsamında bulunan kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler. 

(4) Cumhurbaşkanı gerekli görmesi halinde üçüncü dereceden itibaren hangi dereceye kadar olan altsoyların bu maddede tanınan haklardan faydalanabileceğini belirleyebilir.

(5) Bu madde hükümlerinden yararlanacak olan altsoyun, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi şarttır. 

(6) Bu madde kapsamında bulunan kişilere, talepleri halinde bu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenir. Bu Kart, 21/2/ tarihli ve sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır.

(7) Bu maddenin sağladığı hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir. Kartın ibraz edilememesi durumunda Kimlik Paylaşımı Sistemi aracılığıyla Mavi Kartlılar Kütüğünden alınacak kayıt örneği ve uyruğunda bulunulan devlet makamlarınca verilmiş kimlik bilgilerini gösteren belge ile işlem yapılır. Bu kişilerin kimlik bilgilerinde değişiklik olması durumunda uyruğunda bulunduğu devlet makamından alınmış eski ve yeni kimlik bilgilerini gösteren belgenin usulüne göre tasdik edilmiş Türkçe tercümesi ile birlikte ibrazı zorunludur. (8) Bu madde kapsamında bulunan kişilere Bakanlığın tespit edeceği esaslar çerçevesinde kimlik numarası verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde bu kimlik numarası kullanılır. (9) Mavi Kartın düzenlenmesi ve dağıtılması ile Mavi Kartlılar Kütüğünün elektronik ortamda tutulmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir. (10) Kamu kurum ve kuruluşları, bu madde hükümlerinin uygulanması amacıyla her türlü tedbiri alır ve gerekli düzenlemeleri yapar.

MAVİ KART ÜCRETİ

​Mavi karta ilişkin masraflar Değerli Kağıtlar Kanunu’nda yer almaktadır. Bu nedenle de mavi kart ücreti her ay yeniden belirlenmektedir. Mavi karta ilişkin ücreti belirleyecek olan Maliye Bakanlığı’dır. Buna dair yılı mavi kart ücreti 83 TL’dir. Bunun yanında başka ek masrafların çıkması da mümkündür. 

MAVİ KART BAŞVURU

​Mavi kart başvurusu yapabilmek için öncelikle İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden randevu alınması gerekmektedir. Ardından gerekli belgeler temin edilip başvuru yapılabilir. Kişinin talebini belirten dilekçe, iki adet fotoğraf ve yabanmcı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesiyle birlikte müracaat edilmesi gerekmektedir. 

MAVİ KART NASIL ALINIR ?

​Mavi kart alabilmek için gerekli belgeler temin edildikten sonra mavi kart başvurusu yapılabilir. Gerekli belgeler ; kişinin talebini belirten dilekçe, iki adet fotoğraf ve yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesidir. Bunlarla kuruma başvuruda bulunulduğu takdirde gerekli şartlar sağlanıyorsa mavi kart alınabilecektir.

ALMANYA MAVİ KART – AB MAVİ KART NEDİR ?

​Almanya mavi kartı veya AB mavi kartı Almanya’da çalışmak isteyen akademisyenlere özel verilen özel oturum iznidir. AB mavi kartı alabilmek için gerekli şartlar, İkamet Yasasında düzenlenmiştir. AB mavi kartı için bazı ek belgelere ihtiyaç vardır. Bunlar; üniversite diploması ve Almanya’dan gelen bir iş teklifi veya Almanya’da bir iş sözleşmesidir. Bu belgelerin tamamlanması gerekmektedir .

MAVİ KART KİMLERE VERİLİR ?

​Mavi kart, doğumla Türk vatandaşı olduğu halde daha sonra vatandaşlıktan çıkmak suretiyle Türk vatandaşlığı sona eren kişilere talep etmeleri halinde verilir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere mavi kart sahibi olabilmek için gereken ilk şart Türk vatandaşlığının doğumla kazanılmasıdır. Bu kişiler Türk vatandaşlıklarını eğer ki çıkmak suretiyle sonlandırırlarsa mavi kart almaya hak kazanacaklardır. Bu kişiler talepleri kabul edilmesi halinde Mavi Kart kütüğüne kaydolacaklardır. 

MAVİ KART DEZAVANTAJLARI

​Mavi karta sahip olmanın avantajlarının yanında bazı dezavantajları da vardır. Mavi karta sahip kişiler bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarına işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.

SONUÇ

​Mavi kart, doğumla Türk vatandaşı olduğu halde daha sonra vatandaşlıktan çıkmak suretiyle Türk vatandaşlığı sona eren kişilere talep etmeleri halinde verilen ve kanunun tanıdığı bazı haklardan yararlanabilmelerini sağlayan belgeye denir. Bu bağlamda söz konusu kişilere bazı hak ve yükümlülükler sağlamaktadır. Mavi kart başvurusunda bulunmak için bazı belgelere de ihtiyaç vardır. Bunların doğru ve eksiksiz bir şekilde temin edilebilmesi mavi karta sahip olabilmek açısından önemlidir. Bu sebeple işlemlerin bir avukat aracılığıyla yürütülmesinde fayda vardır.

ALMANYA DA MAVİ KART

ALMANYA’DA MAVİ KART 

Avrupa Mavi kartı AB/ AEA milletlerinden olmayan nitelikli insanlar için bir çalışma ve oturma iznidir. Mavi kart, kapsamlı sosyo- ekonomik haklar sunar ve Avrupa’da daimi ikamet için bir yol sağlar. AB Mavi Kart Programı, Avrupa’yı Avrupa Birliği dışındaki yüksek eğitimli kişilere daha çekici kılmak için tasarlanmıştır.

 

ALMANYA MAVİ KART NEDİR? 

Almanya mavi kartı, Avrupa Birliği (AB) veya Avrupa Ekonomi Alanı (AEA) ülkeleri vatandaşı olmayan, geleceğe yönelik olan mesleklerde iş yapma niteliğine sahip olan kişilerin Almanya’da çalışma ve oturma izni almalarını sağlayan bir Almanya oturma izni programıdır.

 

MAVİ KART ALMA ŞARTLARI: 

Başvuran kişi üniversite mezunu olmalıdır. Eğer mezun olunan üniversite Almanya’da değil ise Alman yüksek öğrenim standartlarına denk bir üniversiteden mezun olmak gerekmektedir.

Başvuranların Almanya’daki bir firmadan iş teklifi almış olmaları veya varsa daha önceden imzalamış oldukları kontratlarını ispat etmeleri gerekmektedir.

Kontrattaki maaş, yıllık minimum maaş seviyesinin üstünde olmalıdır.

 

Ne kadar süre geçerli?

AB Mavi Kartı maksimum 4 yıla kadar verilebilmektedir. Eğer kontratınız 4 seneden az bir süreyi kapsıyorsa, geçerlilik süresi; kontrat bitiş süresi artı 3 ay olacaktır. Mavi kart sahipleri için ülkeler oturum izni şartlarını da hafifletebilmektedir, bu sayede bu süre zarfında kalıcı oturum izninizi de alabilirsiniz. 

Almanca bilmem gerekiyor mu?

AB Mavi Kart almak için Almanca bilmek gerekmiyor. Almanya’da Mavi Kart sahiplerine normal şartlarda kalıcı oturum izni 33 ay sonunda verilirken eğer B1 seviyesinde Almanca öğrendiyseniz bu süre 21 aya düşüyor.

 

Maaş ne kadar olmalı:

İşverenin, kart sahibine o ülkenin ortalama brüt maaşının en az katini ödemesi gerekiyor.

yılı için Almanyada belirlenen minimum brüt maaş Euro.

Bu limit başvuru sayısı az olan bazı iş grupları için Euro. Bu seviyede Federal İstihdam Daire’sinin de onayı gerekiyor. Burada bakılan şey ise çalışma şartlarının Almanlarınkiyle aynı standartta olup olmadığı.

Bu meslek grupları ise şunlar: Bilim adamları, matematikçiler, mühendisler, doktorlar (dişçiler hariç) ve bilgi teknolojileri ve iletişim alanındaki akademik personelleri.

 

Mavi Kartla Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahat olanağı tanıyor mu?

Ab Mavi Kartı diğer Schengen bölgelerinde gün periyodunda 90 güne kadar vizesiz seyahat olanağı sağlar.

 

AB Mavi Kart geçerlilik süresinde AB dışında yaşam olanağı var mı?

Mavi Kart sahipleri AB dışındaki ülkelerde 12 aya kadar kalabilirler. Bu izin aile üyeleri de kapsar. Bu süre kalıcı oturum izni başvurusu için geçirilmesi gereken süreye dahil edilmez.

 

Ne zaman iş değişikliği yapılabilir?

İlk iki yıl içerisindeki iş değişikliklerinde göçmenlik bürosunun onayı gerekmektedir. Onay için şartlar başvuru şartlarıyla aynıdır. Maaşın minimum maaş seviyesinden yüksek olduğu ispatlanmalıdır.

 

İş teklifi varsa sonrasında süreç nasıl devam eder?

Gelmeden önce konsolosluğa başvuru yapmanız gerekiyor ve geçici Ulusal Vize almalısınız.  Bu genelde 3 aylık veriliyor. Almanya’ya geldikten sonra bu süre içinde Yabancılar Daire’sine giderek Mavi Kartı’nızı almanız gerekiyor.

 

Vergilendirme nasıl olmaktadır?

Memedeni durum, maaş ve eyalete görei kriterlere göre değişebiliyor. En çok vergiyi bekârlardan alıyorlar


 

MAVİ KART ALABİLME ŞARTLARI 

Almanya, nitelikli iş gücünün ülkeye yerleşmesine büyük önem vermektedir. “AB Mavi Kart”la, yükseköğrenim diploması sahibi yabancılar, Almanya’da eğitimlerine uygun bir işte çalışabilirler. 

“AB Mavi Kart” için vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız, aşağıda belirtilen belgelerin aslını ve ikişer adet fotokopilerini ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu Bilgi Notu’nu check listesi olarak kullanabilirsiniz þ.

Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış 2 adet başvuru formu ve İkamet Yasası’nın maddesinin 2. fıkrasının 8. bendine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısıPasaport 2 adet vesikalık fotoğraf Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmişkarnelerdiplomalar vs.

 

Alman yüksek öğrenim diploması veya tanınmış yabancı yükseköğrenim diploması veya Alman yükseköğrenim diplomasıyla kıyaslanabilir bir yabancı yükseköğrenim diploması Yabancı yükseköğrenim diplomanızın tanınmış veya kıyaslanabilir olup olmadığını, ANABIN veri tabanında sorgulayabilirsiniz: funduszeue.info (sadece Almanca).

 Başvurunuza aşağıdaki belgeleri ekleyiniz: - Mezun olduğunuz yüksekokul/üniversitenin ANABIN’de “H+” ile değerlendirildiğini gösterir belge - Mezuniyet belgenizin „eşdeğer“ kategorisinde yer aldığını gösterir belge. Lütfen diplomanıza uygun mezuniyet belgesini belirttiğinizden emin olunuz.

 Tezsiz yüksek lisans mezuniyetiniz denk olmayabilir, bu durumda mutlaka diploma supplement belgenizi de ibraz ediniz. Lisans mezuniyetiniz ANABIN denklik şartlarına uygun ise, başvuru için yeterlidir. Doktorlarda yabancı yükseköğrenim diplomasının kıyaslanabilirliği, doktorluk mesleğinin icrası için verilen izinle (Approbation) teyit edilmiş olur. Aşağıdaki bilgileri içeren somut iş teklifi (örnek: İş Sözleşmesi) o Almanya’daki işveren (adı, adresi) o Almanya’daki çalışma yeri (posta kodu) o İş ilanı ve görev tanımı o Çalışma biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı o Avro olarak yıllık brüt maaş Çalışacağınız işin, sahip olduğunuz kalifikasyonlara uygun olması gerekmektedir. Bu bağlamda, yükseköğrenim diploması ile belgelediğiniz bilgi ve birikime, istihdam edildiğiniz işte kısmen veya dolaylı olarak ihtiyaç duyulmalıdır. (örnek: Doktorun ilaç firmasında istihdam edilmesi). “AB Mavi Kart”ın verilmesi için yıllık brüt maaş en az Avro ( tarihinden itibaren: Avro) tutarında olmalıdır. Fen bilimi, matematik, mühendislik, doktorluk ve bilgisayar uzmanı gibi aranan mesleklerde, yıllık brüt maaşın en az Avro ( tarihinden itibaren: Avro) tutarında olması gerekmektedir. Belirtilmiş olan meblağlar her yıl yeniden belirlenmektedir. 

 Sadece meslek için zorunlu olduğu takdirde: Meslek icrası izninin verilmesi veya iznin çıkacağına dair onay yazısı (örnek: Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nin maddesi uyarınca doktorluk mesleğinin icrası için verilen izin/Approbation) Almanya’ya giriş tarihiniz ile işe başlayacağınız tarih arasındaki süreyi kapsayan (en az 15 gün) seyahat sağlık sigortası .

Not: Eşinize, Almanca dil bilgisine sahip olması şart koşulmadan, bir işte çalışmasına veya kendi işini kurmasına fırsat tanıyan oturma izni verilir. “AB Mavi Kart” ilk kez verildiğinde en fazla dört yıllığına düzenlenir. Ancak belirli şartların yerine getirilmesi durumunda iki ila üç yıl sonra (süresiz) yerleşme izni verilebilir). “AB Mavi Kart” ile ilgili genel bilgileri internette funduszeue.info adresinde ve yabancı uzman elemanlara yönelik portalda bulabilirsiniz: funduszeue.info 

Almanya’da çalışmaya ve Mavi Kart almaya uygun musunuz? Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Mavi Kart Nedir &#; Nasıl Alınır?

Mavi kart, doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere, talepleri üzerine kanunda sayılan haklardan faydalanabileceklerini gösteren belgeye denir. Mavi Kart yurt dışında dış temsilciliklerinden, yurt içinde ise ilçe nüfus müdürlükleri tarafından düzenlenir.  Mavi kartın herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. (Yani süresizdir) Mavi kart almak için;

  • Mavi kart talebi belirten dilekçe,
  • İki adet fotoğraf,
  • Yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesi veya pasaport ile birlikte müracaat makamlarına başvurulur.

Çifte vatandaşlık uygulamasını kabul etmeyen ülkelerden vatandaşlık alan Türk Vatandaşlarından Türkiye Cumhuriyeti Pasaportlarını bırakmalarının talep edilebilmektedir. Bu nedenle izin almak suretiyle Türk Vatandaşlığından çıkmak durumunda kalan Türkiye doğumluların mevcut haklarının kaybetmemeleri için geliştirilen pratik bir uygulamaya “Mavi Kart” denir.

mavi kart nedir

Mavi Kart Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler, başka ülke vatandaşlığına geçmek için, genellikle vatandaşlıktan çıkma izni alır ve Türk vatandaşlığını kaybederler. İşte Türk vatandaşlığını kaybeden bu durumdaki kimselerin bazı haklardan faydalanmaları için kendilerine bir kart verilir. Buna “mavi kart” denir.

Mavi kart, çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkelerde yaşayan ve o ülkenin vatandaşlığını almak isteyen vatandaşlarımız için getirilmiştir. Mavi kart bu durumdakiler için büyük önem taşır. Bu kişiler Türk vatandaşlığından çıkarılmışlardır; ama bu şekilde Türkiye’deki işlerini de kolaylıkla halletmektedirler.

Mavi Kart Kimlere Verilir?

Mavi kart, Türk vatandaşlığından çıkan kişilere sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu maddesi ile tanınan bir haktır. Her Türk vatandaşlığından çıkma durumlarında uygulanmamaktadır. Aynı kanunda, Türk vatandaşlığının kaybı halleri belirtilmiştir. sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 23 ve devamında düzenlenen vatandaşlığın kaybı tasnifine göre vatandaşlık;

  • Yetkili makam kararı ya da
  • Seçme hakkının kullanılması ile kaybedilir.

Yetkili makam kararı ile Türk vatandaşlığının kaybı 3 şekilde olur. Bunlar; çıkma, kaybettirme ya da vatandaşlığa alınmanın iptali ile gerçekleşir. Türk vatandaşlığından çıkma hususu ise, Türk vatandaşlığından çıkmak için izin isteyen kişilere birtakım şartları taşımaları halinde Bakanlıkça çıkma izni veya çıkma belgesi verilebilir. Bu şartlar;

  • Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak,
  • Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak,
  • Herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak,
  • Hakkında herhangi bir mali ve cezai tahdit bulunmamaktır.

Mavi kart ise, Türk vatandaşlığını “Çıkma” suretiyle kaybedenlere sağlanan olanakları ifade eder. sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 28’ de belirtilen haklardan yararlanılmasını sağlayan bir uygulamadır.

Türk Vatandaşlığından Çıkma Belgeleri

Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmak üzere Türk vatandaşlığından çıkmak için izin isteyenlerden talepleri uygun görülenlere Bakanlık tarafından, Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesi; verilen izin sonucunda veya önceden yabancı bir devlet vatandaşlığını kazandığını belgeleyenlere ise Türk vatandaşlığından çıkma belgesi verilir. Çıkma izin belgesi, bakanlık tarafından verilen karar tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir. İzin belgesini alanlar bu süre içerisinde yurt içinde ikamet ettikleri yer valiliğine, yurt dışında yaşayanlar ise dış temsilciliklere yabancı devlet vatandaşlığını kazandıklarına dair bilgi ve belgeleri vermek zorundadır. Süresi içinde yabancı devlet vatandaşlığının kazanılamaması durumunda çıkma izin belgesi geçersiz hale gelir.

Mavi kart ücreti ne kadar? Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Mavi kart için başvuru ücreti 20 TL’dir. Bu ücrette kart basım ücretidir. Diğer ücretler avukata ödenen ve masraflardır. Avukata ödenecek ücret ise taraf arasında serbestçe kararlaştırılır.

mavi kart nasil alinir

Türk Vatandaşlığından Çıkmanın Geçerliliği ve Sonuçları

Çıkma belgesinin ilgiliye imza karşılığı teslimi ile Türk vatandaşlığı kaybedilir. Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin nüfus aile kütüklerindeki kayıtları kapatılır ve kayıp tarihinden itibaren yabancı muamelesine tabi tutulurlar. Yabancı muamelesine tabi tutulan kişiler, vatandaşlıklarını çıkma yolu ile kaybettikleri için, yani yetkili makam kararı ile vatandaşlık kaybetmedikleri için, birtakım haklara sahip olma konusunda mavi karta başvurabilirler. Eşlerden birinin çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmesi ise, diğer eşin vatandaşlığına tesir etmez. Türk vatandaşlığını kaybeden ana ya da babanın talebinin bulunması ve diğer ebeveynin de muvafakat etmesi halinde çocukları da kendileri ile birlikte Türk vatandaşlığını kaybederler. Muvafakat verilmemesi halinde hakim kararına göre işlem yapılır.

Türk Vatandaşlığından çıkan kişilere mavi kart düzenlenir. Mavi kart ile birlikte Bakanlıkça kimlik numarası verilecek ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde ilgili kişi tarafından bu kimlik numarası kullanılabilecektir.  Yine, MERNİS veri tabanında kayıtlı doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından ayrılan kişilerin kayıtları Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası değiştirilmeksizin Mavi Kartlılar Kütüğüne alınmaktadır.

Mavi Kartlıların Yeniden Vatandaşlığa Geçmeleri

Bu konuda Türk Vatandaşlığı Kanununun 13/1. Maddesi;

“Millî güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla aşağıda belirtilen kişiler Türkiye&#;de ikamet etme süresine bakılmaksızın, Türk vatandaşlığını Bakanlık kararıyla yeniden kazanabilirler.

a) Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler,

b) Ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 21 inci maddede öngörülen süre içerisinde seçme hakkını kullanmayanlar.”

şeklinde düzenleme getirmiştir.

Bu hüküm uyarınca; mavi kartlı olanlar yeniden Türk vatandaşlığına geçebilirler. Burada en temel kriter, bu kişilerin millî güvenlik bakımından engel teşkil edecek halinin bulunmamasıdır. Yani mavi kartlı olanlar, milli güvenlik açısından sorun yoksa, Türk vatandaşlığına yeniden geçebilirler. Bu durumdaki kişilerin ne kadar süreyle Türkiye’de ikamet ettiklerinin hiçbir önemi yoktur.

Mavi Kartlılara Tanınan Haklar

Mavi kart sahiplerinin hakları konusunda temel düzenleme, Türk Vatandaşlığı Kanununun maddesinde yer alır. Bu maddeye göre;

(1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır.

(2) Bu madde kapsamında bulunan kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.

(3) Bu madde kapsamında bulunan kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.

(4) Cumhurbaşkanı gerekli görmesi halinde üçüncü dereceden itibaren hangi dereceye kadar olan altsoyların bu maddede tanınan haklardan faydalanabileceğini belirleyebilir.

(5) Bu madde hükümlerinden yararlanacak olan altsoyun, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi şarttır.

(7) Bu maddenin sağladığı hakların kullanılmasında mavi kartın ibrazı yeterlidir. Kartın ibraz edilememesi durumunda kimlik paylaşımı sistemi aracılığıyla mavi kartlılar kütüğünden alınacak kayıt örneği ve uyruğunda bulunulan devlet makamlarınca verilmiş kimlik bilgilerini gösteren belge ile işlem yapılır. Bu kişilerin kimlik bilgilerinde değişiklik olması durumunda uyruğunda bulunduğu devlet makamından alınmış eski ve yeni kimlik bilgilerini gösteren belgenin usulüne göre tasdik edilmiş Türkçe tercümesi ile birlikte ibrazı zorunludur.

(8) Bu madde kapsamında bulunan kişilere Bakanlığın tespit edeceği esaslar çerçevesinde kimlik numarası verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde bu kimlik numarası kullanılır.”

Öte yandan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte de bu hususta hükümler bulunmaktadır.

Anılan yönetmeliğin maddesi uyarınca;

(1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve kendileri ile birlikte işlem gören çocukları; millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Ancak bu durumdaki kişilerin askerlik hizmetini yapma yükümlülükleri ile seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme ve muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları yoktur. Söz konusu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup, bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.

(2) Bu kişilerin Türkiye’deki ikamet, seyahat, çalışma, yatırım, ticari faaliyet, miras, taşınır ve taşınmaz iktisabı ile ferağı gibi konulara yönelik işlemler, ilgili kurum ve kuruluşlarca Türk vatandaşlarına uygulanmakta olan mevzuat çerçevesinde yürütülür.”

Görüldüğü üzere yönetmelik, kanunda düzenlenen hakları tekrarlamış, bazı hakları daha da açıklamıştır.

Kanunun ve yönetmeliğin hükümlerini değerlendirecek olursak; mavi kart sahipleri, bazıları dışında vatandaşlarımızın yararlandığı haklardan yararlanmaya devam ederler. Özetle; mavi kartlılara seçme ve seçilme hakkı, vergisiz araç ithal etme hakkı, ev eşyası ithal etme hakkı, memuriyete girme hakkı dışında, Türk vatandaşlarına tanınan tüm haklar tanınmıştır.

Mavi kart uygulaması olması için çıkma izni ile vatandaşlığın kaybedilmiş olması gerekmektedir. Mavi kart ile, sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu madde 28 ve getirdiği haklardan yararlanılabilir. Kanunun maddesine göre;

  • Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler,
  • Bu madde kapsamında bulunan kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler,
  • Bu madde kapsamında bulunan kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler,
  • Bu madde kapsamında bulunan kişilere, talepleri halinde bu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenir. Bu Kart, 21/2/ tarihli ve sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır, denmiştir.

Sayılanlardan yararlanacak olan altsoyun, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi şarttır. Anılan maddenin sağladığı hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir. Kartın ibraz edilememesi durumunda, Kimlik Paylaşımı Sistemi aracılığıyla Mavi Kartlılar Kütüğünden alınacak kayıt örneği ve uyruğunda bulunulan devlet makamlarınca verilmiş kimlik bilgilerini gösteren belge ile işlem yapılır. Bu kişilerin kimlik bilgilerinde değişiklik olması durumunda uyruğunda bulunduğu devlet makamından alınmış eski ve yeni kimlik bilgilerini gösteren belgenin usulüne göre tasdik edilmiş Türkçe tercümesi ile birlikte ibrazı zorunludur. Bu kişilere Bakanlığın tespit edeceği esaslar çerçevesinde kimlik numarası verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde bu kimlik numarası kullanılır.

Mavi Karta Nasıl Başvuru Yapılır?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmî belgedir. Mavi Kart yurt dışında dış temsilcilikler, yurt içinde ise ilçe nüfus müdürlüklerince düzenlenir.  Mavi Kart almak için;

  • Talebi belirten dilekçe,
  • İki adet fotoğraf,
  • Yabancı devlet vatandaşı olduğunu gösteren kimlik belgesi veya pasaport

ile birlikte müracaat makamlarına başvurulur. Sayılan belgelerle birlikte, herhangi bir nüfus müdürlüğüne başvuru yapılması yeterlidir.

Mavi Kart Ne İşe Yarar?

  1. KDV ve ÖTV ödemeksizin yurtdışından geçici araç ithal edebilirler.
  2. Yurtdışından alınan otomobillere Türkiye Cumhuriyeti plakası takıp ülke içinde  2 yıl süreyle kullanma hakkına sahiptirler.
  3. Tıpkı bir Türk vatandaşı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında geçici ya da sözleşmeli personel veya işçi olarak çalışabilirler.
  4. Doktorluk yahut avukatlık benzeri meslekleri Türkiye’de icra edebilirler.
  5. Türk vatandaşı olarak yurt dışında yaşadıkları süreleri borçlanarak emekli olabilirler. Ancak vatandaşlıktan çıktından sonra geçen zaman, emeklilik süresi hesabına dahil değildir.
  6. Seçme ve seçilme hakları vardır.
  7. Ev eşyası ithal etme hakları vardır.
  8. Askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur.
  9. Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler. Fakat memur olamazlar.
  10. Herhangi bir kısıtlama olmadan Türkiye’de gayrimenkul alıp, satabilirler.

Mavi Kartlıların Yeniden Vatandaşlık Başvurusu İçin Gereken Belgeler

Mavi kartlılardan yeniden Türk vatandaşlığına geçmek isteyenler, yurt içinde ikamet ettikleri yerin valiliğine, yurt dışında ise dış temsilciliklerimize bu isteklerini içeren başvuru yapabilirler. Bu başvuru için gereken evraklar ilgili yönetmelikte belirlenmiştir. Buna göre istenen belli başlı evraklar şunlardır:

  • Türk vatandaşlığına yeniden geçme talebini belirten dilekçe,
  • Kişinin halen hangi devletin vatandaşı olduğunu gösteren pasaport ya da benzer nitelikte belge,
  • Kişi vatansızsa, temin etmesi mümkünse bunu belirten belge,
  • Kişinin medeni durumunu gösteren belge,
  • Kişi evliyse eşi ve çocuklarının aile bağını gösteren nüfus kayıt örneği veya bu nitelikte belge,
  • Hizmet bedelinin yatırıldığını gösteren belge.

Çocukların vatandaşlık başvurularını velileri, kısıtlı kimselerin vatandaşlık başvurularını ise vasileri yapar. Vatandaşlık başvurusuna ilişkin işlemler TC. Kimlik numarası üzerinden yürütülür. Başvuru sahiplerinin sunduğu yabancı makamlardan alınmış belgeler Türkçeye tercüme ettirilir, sonra notere tasdik ettirilir.

Vatandaşlık Başvurusu Reddedilen Mavi Kartlının İdareye İtirazı

Türk vatandaşlığı başvurusu ilgili makamca reddedilmiş olan mavi kartlının önünde iki yol vardır:

  • İdareye itiraz,
  • Dava açma.

Yeniden Türk vatandaşlığına geçme başvurusu reddedilen kimsenin anılan karara karşı itiraz etme hakkı vardır. Bu işleme “idari itiraz” denir. Vatandaşlık başvurularının yapıldığı ve karara bağlandığı birimler, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlükleridir.

İdareye itiraz yolunu tercih eden kişi, dava açma süresi içinde,  başvurusu hakkında kararı veren makama itirazda bulunabilir. Bu süre ise, 60 gündür. İdareye yapılan bu itiraz üzerine, dava açma süresi kendiliğinden durur. İdari makam, 30 gün içinde cevap vermezse, itiraz reddedilmiş sayılır. Bu kimsenin dava açma süresi olan, 60 günlük süre, kaldığı yerden yeniden işlemeye başlar.

Vatandaşlık Başvurusu Reddedilen Mavi Kartlının Dava Açması

Yukarıda belirttiğimiz üzere, vatandaşlık başvurusu reddedilen mavi kartlı, doğrudan dava açabilir. Kişi doğrudan dava açmayıp, idari makama itiraz etmişse durum şöyledir:

  • İdari makam ret kararı vermişse ya da idari makam itiraza 30 gün geçtiği halde cevap vermemişse, artık dava açmaktan başka yol kalmamış demektir.
  • Burada dava açma süresi 60 gündür. Bu süre, Türk vatandaşlığı başvurusunun reddi kararının kendisine tebliğ edilmesinden itibaren işlemeye başlar.

Davada Yetkili ve Görevli Mahkeme

Vatandaşlık başvurusu reddi kararına karşı açılacak dava idari yargıda görülür. Bu dava “iptal davası” olarak adlandırılır. Bu davada izlenecek yol, sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda düzenlenmiştir. Hangi mahkemenin davaya bakacağı, davanın hangi yerde görüleceği gibi hususlarda İdari Yargılama Usulü Kanununa bakmak gerekir. Buna göre;

  • Bu davada görevli olan mahkemeler, idare mahkemeleridir.
  • Anılan dava, İçişleri Bakanlığı aleyhine açılmalıdır.
  • Bu nedenle iptal davası, Ankara idare mahkemelerinde açılmalıdır.

Vatandaşlık başvurusu reddedilip dava açan mavi kartlı, idare mahkemesinde bu davayı da kaybederse ne olur? İdare mahkemesinde de davayı kaybeden kimse, bir üst mahkeme olan istinaf mahkemesine başvurabilir. İstinaf mahkemesi ise, bölge idare mahkemesidir. Kişi, idare mahkemesinin kararının kendisine tebliğ edilmesinden başlayarak 30 gün içinde bölge idare mahkemesine başvurabilir (İdari Yargılama Usulü Kanunu madde 15).

Mavi Kart Emeklilik

Mavi kartlılar için son kanuni düzenleme öncesinde emekli olma şartları çok zor ve karışıktı.  Fakat son kanuni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle mavi kartlılar için emekli olmak daha kolay bir hale getirildi. Mavi kart emeklilik şartlarından ilk ve en önemlisi prim günüdür. Türk vatandaşlığından izin almak suretiyle çıkmış kişilerin yurtdışında çalıştığı gün günden fazla ise mavi kartla emeklilik hakkını elde edeceklerdir. Mavi kart emeklilik işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Bakanlığa dilekçe verilerek süreç başlatılır. Bakanlık hukuki koşulların sağlanması ve herhangi bir hukuka aykırılık olmaması halinde mavi kartlıyı emekli yapacaktır. Mavi kart ile emekli olmak isteyen kişilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verecekleri resmi dilekçe ile birlikte bir takım belge ve evrakları da iletmesi şarttır. Bu belgeler şu şekildedir:

  • Yurtdışında yaşanılan ülkeden alınmış son bir aya ait çalışma ve ikamet belgesi,
  • Yurtdışında yaşanılan ülkeye ait sigorta emeklilik kurumunda alınmış son bir aylık sigorta dökümü,
  • Kişinin, Türkiye’de ilk kez işe girdiği tarihi gösteren SGK döküm belge,
  • Kişinin, Türkiye’de çalıştığı döneme dair SGK hizmet dökümü,
  • Mavi kartın aslı ve bir adet fotokopisi,
  • Yaşanan ülkeye ait giriş ve çıkış tarihlerini içeren Emniyet Müdürlüğü giriş çıkış belgesi.

Mavi Kart Sahiplerinin Eşi ile Çocuklarının Durumu

Yukarıda açıklandığı üzere, Türk Vatandaşlığı Kanununun 28/1. maddesi; “Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler.” hükmünü getirmiştir. Aynı maddenin 5. fıkrası ise; “Bu madde hükümlerinden yararlanacak olan altsoyun, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi şarttır.” demektedir. Anılan yönetmeliğin 52/1. maddesi de bu kurallara paraleldir.

Mavi kartlının yeniden Türk vatandaşlığına geçmesinin çocuğuna etkisi, çocuğun yaşına göre değişir. Türk vatandaşlığına geçenin çocuğu 18 yaşını doldurmuşsa, vatandaşlık kararı bu çocuğunu etkilemez. 18 yaşını doldurmuş olan kişi, artık hukuken çocuk sayılmamaktadır. Türk vatandaşlığına geçenin çocuğu 18 yaşını doldurmamışsa, bu çocuğu hukuken de çocuk sayılır. Anılan çocuk, velisi hangi ülkenin vatandaşı ise, o ülkenin vatandaşı olur.

Öteki eş yabancı statüsünde ise, çocuğun Türk vatandaşlığına geçmesi için o eşin onayı gerekir. Anılan onay noterde verilmelidir. Eş onay vermezse, mahkemeye başvurmak gerekir. Mavi kart sahibinin yeniden Türk vatandaşlığına geçmesinin eşine etkisine gelince; Bu durumun kişinin eşine hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Yani eş, hangi ülkenin vatandaşı ise,  ülkenin vatandaşı olmaya devam eder.

Sonuç olarak; mavi kartlı kişinin çocukları da aynı kapsamdadır. Mavi kartlı kişinin ergin olmayan çocukları,  mavi kart sahibinin yararlandığı tüm haklardan yararlanır. Kanun ve yönetmelik bu hakları, sadece mavi kartlı kişinin çocuklarına tanımıştır. Dolayısıyla mavi kartlı kişinin eşi, bu haklardan yararlanamaz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası