alerji yapan besinler nelerdir / Alerjiye en çok neden olan besinler - Sağlık Haberleri

Alerji Yapan Besinler Nelerdir

alerji yapan besinler nelerdir

 ?Besin Alerjisi? adı verilen bu durum 3 yaşın altındaki çocuklarda daha sık görülebilir. Sonucu ölümlere dahi varabilen ?Besin Alerjisi? kontrol altına alınabilir, hatta yıllar içinde de etkisi azalarak bitebilir.

Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin gıdaya tepkisidir. Reaksiyon gıda her tüketildiğinde ortaya çıkar.

Alerjiye neden olan 10 yiyecek:

1-Süt (inek sütü, anne sütü vb.)
2- Yumurta (sıklıkla yumurtanın akı)
3- Yer fıstığı, ceviz, kaju
4- Çilek
5- Tahıllar (buğday, arpa, çavdar vb.)
6-  Narenciye
7-  Balık
8-  Kabuklu deniz ürünleri (karides, yengeç vb.)
9-  Soya
Domates

? Çikolata (en lezzetlisi ve zor uzak durulanı)

Bebeklerde alerjinin daha sık görülme nedeni sindirim sistemlerinin tam gelişmemiş olmasındandır. Aynı zamanda süt gibi tek bir gıda ile beslenme zorunluluğu, alerjinin daha sık ve erken çıkmasına neden olur.

Gıda alerjisinde sadece yemek değil, alerjene temas etmek de sorun yaratabilir. Alerjik reaksiyon hafif belirtiler gösterebilmekle birlikte, çok ağır hatta ölümcül tepkiler de görülebilir.

En sık karşılaşılan belirtiler:

? Egzama, deride pişik, kaşıntı, ödem
? Nedeni olmayan kusma ve ishal
? Astım-bronşit
? Nezle, burunda akıntı
? Gözlerde yaşarma
? Karın ağrısı, şişkinlik?

Süt alerjisinde inek sütüne karşı alerji görülebilir, buna karşın bir süt ürünü olan peynirde alerji görülmeyebilir. Bunun nedeni sütün içinde bulunan laktoalbuminin peynir yapımı esnasında ayrışmasıdır. Laktoalbumin, sütün alerji yapmasının nedenlerinden biridir.

Peynir alerjisi olan kişilerde asıl sorun peynir değil, peynire eklenen küf koruyucu, tat vericilerdir. Korucuyu maddeler, alerji  yapma özelliğini değiştirebilmektedir.

Pişirme, alerjik etkiyi azaltmakta veya yok edebilmektedir. Bu nedenle et gibi pişirilen ürünlerde alerjik reaksiyon fazla görülmez. Ancak, yiyecekleri hazırlama ve pişirme sürecinde reaksiyon gösterilen gıdalar dikkatle eklenmelidir. Örneğin tahıla alerjisi olan bir bebek, tarhana çorbasına da tepki verebilir.

Hazır gıdalar, işlenmiş ürünler, konserveler alerjik gıdaları içinde bulundurabileceği için dikkatli olunmalı,  ürünlerin etiketlerinde, içerik bölümü mutlaka okunmalıdır.

Histamin alerji ile ilgili bozukluklar ve belirtileri oluşturan maddelerden biridir. Histamin salgısının uyaran veya  histamin içeriği yüksek olan maddeler alerjik bünyelerde dikkatli tüketilmelidir.

Histamin uyaranlar: Yumurta akı, kabuklu deniz ürünleri, çilek, domates, çikolata, balık, ananas, papaya, bakla, bezelye, fasulye, yer fıstığı, ceviz, tahıllar?

Histaminden zengin olanlar: Lahana turşusu, salam, konserveler, mayalı peynirler. Ette de hayvanın kesimi esnasında stresli olmasından (uzun süre acı çekmesi) kaynaklanan histamin yükselmesi olabilmektedir.

Dışarıda yiyecek seçimlerinde mutlaka önceden araştırılmalı ve içeriğinde reaksiyon yaratan yiyecek olup olmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle soya alerjisinde bu dikkat edilmelidir.

Bir çocukta yiyecek alerjisi tespit edildiğinde,  bu gıdanın bulunması zaman alabilir. Öncelikle son 24 içinde tüketilen gıdalar listelenir ve yeni eklenmiş olanlar varsa belirlenir. 3 gün bu gıdalar hiç tüketilmez. Sonra tek tek her biri üçer gün süreyle menüye eklenir ve gözlemlenir. Eğer hala o gıda bulunmamışsa çerçeve biraz daha genişletilir ve evde (dışarıda) kullanılan deterjan, giysi, hava durumu(bahar ayları) gibi değişkenler dikkate alınır.

Ergenlik çağında gıda alerjisi yaşayan gençlerin yiyebileceği gıdalar önceden belirlenmeli ve mutlaka bilgilendirilmelidir.

Günümüzde sıklıkla besin alerjileri erken dönemde (bebeğe veya çocuğa ciddi yan etki göstermeden)tespit edilebilmektedir. Bu sevindirici gelişmelerin en önemli nedeni, bilinçli annelerin akıllıca gözlemleridir. Diğer nedenler arasında besin işleme tekniklerinin artması, katkı maddelerinin artması sayılabilir.

Yiyecek alerjisi kontrol altına alınabilen ve çoğu zaman kendiliğinden kaybolan bir bağışıklık sistemi durumudur.

 

Besin alerjisi belirtileri

Sağlık için sayısız faydası bulunan pek çok besin, içeriğindeki bileşenlerle kimi kişilerde alerjik sorunlara yol açabilir. Besin alerjisi son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle kentte yaşayanlar arasında hızla artan bir sorun. Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde pek çok şikayete yol açar. Besin alerjisinin boyutu bünyeden bünyeye değişmekle birlikte kimilerinde bir kimilerinde birkaç belirti birden ortaya çıkabilir. Besin alerjilerinin yol açtığı şikayetler şöyle sıralanabilir:

Bu belirtilerin yanı sıra bazı kişilerde anafilaktik şoka yol açarak ölüme bile neden olabilir.


Bebeklerde besin alerjisi

Bebeklerde besin alerjisini anlayabilmek son derece basittir. Sadece ilk 6 aydan sonra ek besinlere geçişte önemli bir kurala dikkat etmek yeterlidir. Bebeğinize vereceğiniz her bir yeni ek gıdayı mutlaka 3 gün arka arkaya verin. O süre içinde yeni sayılabilecek başka hiçbir besin vermeyin. 3 gün içerisinde besin alerjisi belirtilerinden biri veya birkaçı ortaya çıkıyorsa hemen o besini kesin. Besin alerjisi zaman içerisinde geçebilir ancak tedavide ilk basamak, alerjiye yol açan besinin diyetten tamamen çıkarılması.

Hem bebekler hem çocuklar hem de yetişkinlerde alerjiye sebebiyet veren besinler…

1. Süt

Süt alerjisi dünya genelinde çocuklarda en sık görülen alerji türü. Süt içildikten hemen sonra, bağışıklık sistemi süt proteinlerine karşı alerji antikorları üretir, iltihap hücrelerini harekete geçirir veya bunların birleşimiyle tepki gösterir. İnek sütü alerjisi, bebeklerde en sık görülen gıda alerjisidir. Erken bebeklik-çocukluk çağında, inek sütü alerjisi daha çok inek sütü ile beslenen çocuklarda görülür. Sadece anne sütünü emen çocuklarda inek sütü alerjisine daha az rastlanır. Daha çok annenin tükettiği inek sütü veya sütten yapılan ürünler anne sütüne geçerek etkili olur. Süt alerjisi belirtileri değişkendir. Deri döküntüleri (kurdeşen), egzama, hışıltılı solunum, kusma, ishal, kolik veya aşırı ağlama görülebilir. Alerjik tepkiler birkaç dakika içerisinde çok hızlı ortaya çıkabileceği gibi günde de ortaya çıkabilir. Çoğunlukla inek sütü alerjisi 2 veya 5 yaşa kadar sürebilir. Çocuk büyüdükçe ve bağışıklık sistemi geliştikçe herhangi bir tedavi uygulanmadığı halde giderek düzelebilir. İnek sütü alerjisini önlemek için yenidoğan bebek en az 4 ay ideal olarak 6 ay anne sütü almalı, ek gıdalara geçiş döneminde yeni ek gıdalar adım adım ve 2 hafta aralarla başlanmalı.

2. Yer fıstığı

Yer fıstığı, alerjik etkileri son derece yüksek bir besindir. Sanılanın aksine kabuklu yemiş değil, baklagiller familyasına ait bir besin olan yer fıstığı, son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde sıklıkla görülmeye başlanan alerji türlerinin başında gelir. Hatta öyle ki bazı kişilerin yanlarında açılan yer fıstığı paketlerinden havaya saçılan alerjenleri soluması bile alerjik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

3. Buğday

Çölyak hastalığı olarak bilinen buğday alerjisinde de benzer durum söz konusudur. Bağışıklık sisteminin bir ya da daha fazla buğday proteinine karşı anormal yanıt göstermesi sonucu alerjik tablo ortaya çıkar. Yalnızca buğdayın tüketilmesi ile değil, fırın gibi ortamlarda buğday ununun solunması ile de alerjik belirtiler oluşabilir.

4. Yumurta

Sağlıklı beslenmede hele de çocukların gelişiminde son derece faydalı olan ve sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı yumurta da hem çocuklarda hem de erişkinlerde sıkça alerjiye neden olan besinlerden biri. Yumurtanın hem sarısındaki hem de beyazındaki proteinler (ovovitellin, ovaalbumin, ovamucoid gibi) vücutta alerjiye neden olabilir.

5. Kabuklu yemişler ve kuru baklagiller

Susam, soya fasulyesi ve soya sosu gibi soya bazlı ürünler de alerjen etkilere sahipken, ceviz, fındık ve badem üçlüsü ile kaju da alerjik bileşenleri ile dikkat çeker. Sadece yenilmesi değil, aynı zamanda kozmetiklerin (özellikle şampuanlar ve kremler) içerisinde bulunması da alerjiye neden olabilir.

6. Balık ve deniz ürünleri

Kabuklu deniz ürünlerinin yanı sıra somon, ton balığı, hamsi ve sardalya gibi balıklar da pek çok kişi için alerji sebebidir.

7. Çikolata

En sık alerjiye neden olan besinlerden çikolatadaki alerjenler; başta kakao olmak üzere kafein, süt, mısır, soya, fındık ve buğdaydır. Mutluluk veren çikolatanın minik bir parçası bile kimi kişilerde ciddi sorunlara yol açabilir.

Besin alerjisinde ilk yardım

Alerjisi olan kişilerin mutlaka yanlarında doktorunun önerdiği antihistaminik ilaçlarını bulundurmaları ve gerekli durumlarda acilen yutmaları gerekir. Hatta dışarıda içeriği bilinmeyen ve alerjiye neden olan, bulaşma ihtimali olan bir besinin yanlışlıkla tüketilmesi durumuna karşın yanlarında kortizon ve adrenalin ampulleri bulundurmaları acil müdahale açısından faydalı. Fakat dilde, dudakta, boğazda şişme, kızarma, yanma, kaşıntı veya nefes darlığı hissedildiği zaman mutlaka en yakın hastanenin acil servisine başvurmak gerekir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bebeklerde Besin Alerjisi İle İlgili Merak Edilenler

Bebeklerde besin alerjileri giderek yaygınlık göstermektedir. Durum böyle olunca merak bebeklerde besin alerjisi ile ebeveynlerin aklında pek çok soru oluşmaktadır. Bu yazımızda bebeklerde besin alerjisi ile ilgili merak edilenleri anlattık.

Gıda alerjisi nedir?

Bir gıda alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin bir yiyeceği zararlı bir şey olarak algılamasıdır. Bu alerjik reaksiyonu tetikler. Alerjik reaksiyonlar hafif veya şiddetli olabilir.

Çocuğumun alerji geliştirmesini önlemek için emzirirken kaçınmam gereken yiyecekler var mı?

Emzirirken süt, yumurta, fıstık veya diğer yiyeceklerden kaçınmanıza gerek yoktur. Emzirirken belirli gıdalardan kaçınmanın çocuğunuzda alerjiyi önleyeceğine dair hiçbir kanıt yoktur.

Bebekler besin alerjisi neden olur?

Besin alerjisi olan bir ebeveyni, erkek kardeşi veya kız kardeşi olan bir bebeğin gıda alerjisi geliştirme riski daha yüksektir. Bebeğinizin bağışıklık sisteminin besinde bulunan bazı proteinleri zararlı olarak algılaması ve bu duruma tepki vermesi besin alerjisinin oluşma nedenidir. 

Alerjik reaksiyonun belirtileri nelerdir?

**Alerji belirtileri, yiyecek verildikten birkaç dakika sonra, genellikle iki saat içinde ortaya çıkabilir. Ancak, birkaç saat veya birkaç gün sonra da belirtilerin ortaya çıkması mümkündür.

Bebeklerde alerjik reaksiyona neden olan besinler nelerdir?

Bebeklerde alerjik reaksiyona neden olan çok sayıda besin olabilir. Ancak dünya genelinde besin alerjilerinin çok büyük bir kısmından sorumlu olan 8 yiyecek vardır. Bu besinler; inek sütü, yumurta, buğday, soya, kabuklu ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri ve yer fıstığını içerir. 

Anne sütü ile beslenen bebeklerde besin alerjisi olur mu?

Anne sütü ile beslenen bebeklerde de besin alerjisi olabilir. Annenin yediği gıdalar süt yoluyla bebeğe geçer. Bebeğinin alerji geliştirmesi çok az miktarda alerjik besini alması bile yeterlidir. 

Besin alerjisi olan bebekte beslenme nasıl olmalıdır?

Anne sütü ile beslenen bebeklerde besin alerjisi varsa eğer, annenin diyetinden alerjiye neden olan besinleri çıkarması gerekir. Örneğin bebeğin inek sütü alerjisi varsa, annenin süt ve süt içeren ürünlerden uzak durması gerekir. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse, alerjiye neden olan besinleri bebeğinizin beslenme listesinden çıkarmanız gerekir. Bebeğinizin ve sizin beslenme planını oluşturması için bir beslenme uzmanından yardım almanız, bebeğinizin gelişimi ve sağlığı için faydalı olacaktır. Beslenme uzmanınız, bebeğinizin alması gereken besin değerlerini, alternatif gıdalarla alabilmesini sağlayacaktır. 

Bebeklerde besin alerjisi geçer mi?

Bebeklerde besin alerjisinin geçip geçmeyeceği konusu, aileler tarafından en merak edilen konulardan biri. Bebeklerde besin alerjisinin geçip geçmeyeceği, alerjik olunan besine ve bebeğinin alerjik yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, süt ve yumurta alerjisi olan bebeklerin çoğu, çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde bu alerjiyi aşarlar. Ancak kuruyemiş ve balık alerjileri ömür boyu devam etme eğilimi gösterir. 

Bebeklerde besin alerjisinin teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Bebeğinizde besin alerjisi belirtilerinden herhangi biri varsa, bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekmektedir. Çocuk alerji uzmanları, alerji konusunda üst ihtisas yapan doktorlardır. Çocuk alerji uzmanınız, bebeğinizin alerjisini teşhis etmek için deri veya kan testi yöntemlerini kullanabilir. Uzmanınızın teşhiste kullanacağı yöntem, bebeğinizin mevcut durumuna göre değişkenlik gösterebilir.

Besin alerjisinde en iyi tedavi, alerjiye neden olan besini tamamen dışlamayı içerir. Bebekte meydana gelen alerji, anne sütünden kaynaklanıyorsa, annenin diyet listesini düzenlemesi gerekir. Ek gıdaya geçen bebeklerde, alerjik reaksiyona neden olan besin ve o besini içeren yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası