kalsiyum normal aralığı / Kalsiyum: Nedir, Eksikliği ve Belirtileri, Eksikliği Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi

Kalsiyum Normal Aralığı

kalsiyum normal aralığı

Ca Nedir? Ca Ka&#; Olmalı? Y&#;ksekliği Ve D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Nedenleri

Vücudumuzda bulunan kalsiyum elementinin yaklaşık %99'u diş ve kemik yapısına katılmaktadır. Geri kalan %1'lik kısım ise kalp atışlarının düzenlenmesi, eklemlerin yapılandırılması, kanın pıhtılaştırılması, sinir sisteminde gerçekleştirilen onarımlarda görev almaktadır. Genellikle diş ve kemik yapılarının dışında, kanda ve yumuşak dokularda bulunmaktadır.

Ca (Kalsiyum) Nedir?

Kalsiyum, vücudun hemen hemen tüm işlevlerinde kan içerisinde çözünmüş olarak, gerçekleşen tepkimelere katılan, kas kasılması işlemlerinde etkin rol oynayan, kompakt olarak diş ve kemik yapısında önemli görevler edinen yaşamsal bir elementtir.

Ca (Kalsiyum) Kaç Olmalıdır?

- Vücutta bulunan kalsiyum elementinin kandaki normal değer aralığı ile mg/dL'dir.
- İyonize halde olan kalsiyum değer aralığı ise, ile mg/dL ya da ile mml/L olmalıdır.

Kalsiyum Yüksekliği

Vücutta kalsiyum elementinin olması gerekenden daha fazla miktarda olması durumudur. Diğer adı ise Hiperkalsemi'dir. Kalsiyum yüksekliği böbrek taşı oluşumu, kemik yapılarda zayıflama, beyin ve kalp fonksiyonlarında düzensizliğe ve bozulmaya sebep olmaktadır.

Kalsiyum Yüksekliği Nedenleri?

Kalsiyum yüksekliği genelde aşırı aktif olan paratiroid bezleri nedeniyle meydana gelir. Kalsiyum yüksekliğinin diğer sebepleri kanser, bazı ilaçlar, fazla kalsiyum tüketimi ya da takviyesi, bazı sağlık sorunları, D vitamini takviyeleri almaktır.

Kalsiyum yüksekliği bazı sorunlara neden olmaktadır. Osteoporoz, böbrek yetmezliği, böbrek taşı, anormal olan kalp ritmi ve sinir sistemi ile ilgili problemler kalsiyum elementinin yüksek derecede bulunmasından dolayı oluşabilmektedir. Kalsiyumun yüksekliğinde uygulanacak tedavi hastalığın durumuna göre ilaçlar ile ya da cerrahi tedavi ile gerçekleştirilebilmektedir.

Kalsiyum Eksikliği

Vücutta kalsiyum elementinin olması gerekenden daha az miktarda olması durumudur. Diğer bir adı Hipokalsemi'dir. Kalsiyum eksikliği, kan içerisinde bulunan kalsiyum seviyesinin litrede 2,3 mml (milimol) altına düşmesi ile gerçekleşir. Düşük kalsiyum derecesi katarakta, dişlerde gerçekleşen değişikliklere ve osteoporoza sebep olmaktadır.

Kalsiyum değerlerinin düşük olması ölümcül bir durum olabilir ve tedavi aşaması olmaz ise ölüme sebep olabilir.

Kalsiyum Eksikliği Nedenleri?

- Hormonal değişiklikler
- Çocukluk döneminde uzun süre devam eden düşük kalsiyum tüketilmesi
- Genetik faktörler
- D vitamininin eksikliği
- Böbrek hastalıkları
- Tiroid hastalıkları
- Sindirim sistemi bozuklukları
- Magnesyum eksikliği
- Yüksek kahve ve alkol tüketimi

Kalsiyum: Nedir, Eksikliği ve Belirtileri, Eksikliği Tedavisi

Kalsiyum Eksikliği Nedir?

Kalsiyum vücutta en çok bulunan hayati önem taşıyan minerallerden biridir. Kalsiyum vücutta sentezlenemez. Besin yoluyla veya gıda takviyeleri ile alınması gerekir. Yetişkin bir insanda kg kalsiyum bulunur. İnsan vücudunda bulunan total kalsiyum %99 ‘u kemiklerde depolanırken, %1’lik kısmı hücre içi ve hücre dışı sıvılarda çözünmüş olarak yer alır. 

Sinir iletiminde, kasların kasılmasında, kemik ve dişlerin oluşması ve korunmasında, kanın pıhtılaşmasında, metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rol oynar. D vitaminin emilimine yardımcı olurken, hormon ve enzimlerin yapısına katılır. 

Vücut için bu kadar değerli bir mineral olan kalsiyumun çeşitli nedenlerle vücuda alınmaması ‘’kalsiyum eksikliği’’ olarak adlandırılır. Günlük alınması gereken miktarından az kalsiyum tüketimi bir süre sonra kalsiyum eksikliğine dönüşerek ciddi belirtiler ve hastalıklar ortaya çıkmasına neden olur.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği belirtileri kişiden kişiye değişir. Kalsiyum eksikliğinin diğer belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Tırnak renk değişimleri ve tırnak kırılmaları, 
  • Aşırı yorgunluk hissi,
  • Kalp ritim bozuklukları,
  • İştahsızlık,
  • El ve ayak parmak uçlarında karıncalanma ve his kaybı,
  • Kas krampları,
  • Ciltte kuruluk,
  • Epileptik nöbetler,
  • Uykusuzluk,
  • Katarakt,
  • Adet şişkinliklerinin artması, 
  • Sinirlilik,
  • Kaygı ve kişilik bozuklukları,
  • Depresyon,
  • Saç dökülmesi,
  • Halüsinasyonlar,
  • Tansiyon problemleri.

Kalsiyum Eksikliği Teşhisi Nasıl Konulur?

Çeşitli hastalıkların teşhisi için yapılan testlerden biri kalsiyum testidir. Fiziki muayene sonrası şikayet ve belirtileriniz doğrultusunda hekiminiz kalsiyum değerlerinizi kontrol etmek isteyebilir. Bu nedenle hekiminiz kan testi yapılmasını talep eder. Kan testinde damardan bir miktar kan numunesi alınır. Kan testi, kandaki total kalsiyum miktarını ölçer. Kalsiyum seviyesi değerlendirilirken genellikle kan testi tercih edilmesine rağmen böbrek taşı şüphesi olan hastalarda ve böbreklerin kalsiyum süzme görevini yerine getirip getirmediğinin belirlenmesi için idrar testi de kullanılabilir.

Kalsiyum değerlerinizin doğru ölçülmesi için testten önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır:

  1. Muayene esnasında varsa kullandığınız ilaç ve takviyeler hakkında hekiminizi doğru bilgilendirin.
  2. Lityum, tiyazid diüretikleri, kalsiyum içeren antasitler, D vitamini takviyeleri ve kalsiyum takviyeleri gibi kalsiyum değerlerini etkileyen ilaçlar kullanıyorsanız test öncesi hekiminizin bilgisi dahilinde bırakın.
  3. Test vermeden önce kalsiyum bakımından zengin besinleri tüketmeyin. Özellikle süt ve süt ürünleri gibi yüksek miktarda kalsiyum içeren yiyecek veya içecekleri kanınızdaki kalsiyum düzeylerini artırabilir ve test sonuçlarını etkileyebilir. 

Test sonuçlarınız belirli bir referans aralığı ile kıyaslanarak kalsiyum seviyeniz belirlenir. Bu referans aralığı laboratuvardan laboratuvara değişebilir. Yetişkinlerde kandaki kalsiyum miktarının referans aralığı yaklaşık ile miligram arasındadır. Referans aralığından yüksek bir kan kalsiyum düzeyine sahip olmak ‘’hiperkalsemi’’, düşük değere sahip olmak ‘’hipokalsemi’’ olarak adlandırılır. Kan testi sonucuna göre kalsiyum düzeyinizin düşük veya yüksek olduğuna karar verilir ve uygun tedaviye başlanır.

Kalsiyum Eksikliği ile Ortaya Çıkan Semptomlar Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği vücudu sayısız şekilde etkileyebilir. Vücutta kalsiyumun yaklaşık %99'u kemiklerde ve dişlerde depolanır. Kalsiyum eksikliği semptomlarının bu bölgelerde daha sık görülmesi şaşırtıcı değildir. Kalsiyum vücutta kemiklerde depolanır. Kandaki kalsiyum miktarı azalınca kemiklerden kan dolaşımına kalsiyum geçişi sağlanır. Depolanan kalsiyumun azalması ve dolayısıyla kalsiyum eksikliğinin belirtilerinin ortaya çıkması uzun zaman alabilir. 

Kalsiyum eksikliği en fazla kemikleri etkiler. Kalsiyum eksikliği olan bazı kişilerde osteopeni (düşük kemik mineral yoğunluğu) gelişebilir. Osteopeni olan hastalarda kemikler zayıf, güçsüz, gözenekli ve kırılmaya meyillidir. Tedavi edilmezse özellikle kadınlarda sık rastlanan osteoporoza dönüşebilir.

Kalsiyum kasların kasılmasında önemli rol oynar. Kalsiyum eksikliğinin en ciddi belirtilerinden biri kalp kasının kasılamamasıdır. Sağlıklı bir kalp fonksiyonunu yerine getirmek için güçlü kalp kaslarına ihtiyaç duyar. Kalsiyum eksikliği kalp kasının kasılma sayısını azaltır, bu durum ani kalp krizlerinin yaşanmasına neden olabilir.

Kalsiyum eksikliğinin önemli semptomlarında biri de dişlerde görülür. Yapılan klinik çalışmalarda, zayıf kalsiyum alımı ile diş kaybı arasında bir ilişki bulunmuştur. Diş yapısında bolca bulunan kalsiyum miktarındaki eksiklik nedeni ile dişlerin kırılganlığı artar ve diş kayıpları yaşanabilir.

Kalsiyum Eksikliği Neden Olur?

Birçok insan kalsiyum eksikliği için risk altındadır. Çeşitli faktörler kalsiyum eksikliğinin kaynağı olabilir:

  • Uzun süre yeterli kalsiyum alınmaması
  • Kalsiyumun emilimini azaltan diüretik ilaç kullanımı
  • Fenitoin, fenobarbital ve rifampin gibi bazı ilaçlar
  • Kadınlarda görülen hormonal değişiklikler
  • Genetik faktörler
  • Böbrek yetmezliği
  • Yetersiz D vitamini alımı
  • Çeşitli enfeksiyonlar
  • Stres, endişe, kaygı
  • Yoğun ve ağır egzersizler
  • İshal, kabızlık gibi bağırsak problemleri
  • Kanser
  • Aşırı kafein ve alkol tüketimi
  • Yoğun civa maruziyeti
  • Menopoz
  • Çölyak hastalığı
  • İnflamatuar barsak hastalığı,
  • Bulimia, anoreksi gibi yeme bozuklukları
  • Pankreas iltihabı (Pankreatit)

Kimler Kalsiyum Eksikliği Bakımından Riski Altındadır?

Gastrointestinal bozukluğu, pankreatit, böbrek yetmezliği, Karaciğer yetmezliği, anksiyete bozuklukları gibi kronik rahatsızlıkları olan, D vitamini, folat ve magnezyum eksikliği görülen ve diyetlerinde kalsiyum bakımından zengin besinlere yer vermeyen, vegan beslenen kişiler kalsiyum eksikliği bakımından ciddi risk altındadırlar.

Kalsiyum Eksikliği Tedavisi Nasıldır?

Kalsiyum eksikliğinin tedavisi kolaydır. Genellikle diyetinize daha fazla kalsiyum eklemeyi içerir. Doktorunuzun tavsiyesi ile kalsiyum takviyeleri kullanabilir, kalsiyum bakımından zengin besinlerle eksikliğini hissettiğiniz kalsiyumu geri kazanabilirsiniz. Hekim kontrolü dışında kontrolsüzce kullanılan kalsiyum takviyelerinin metabolizmanın dengesini bozacağını ve böbrek taşı başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa neden olabileceğini unutmayınız. Kalsiyum seviyesi aşırı düşük olan ve kalsiyum takviyeleri ve beslenme ile kalsiyum değerleri yükselmeyen hastalara düzenli kalsiyum enjeksiyonları yapılabilir. Hasta ay süresince düzenli olarak takip edilir.

Kalsiyum Takviyeleri

Kalsiyum takviyeleri şurup, tablet ve çiğnenebilir formlarda satılmaktadır. Kalsiyum takviyesi alınırken kalsiyumun türü, günlük alınması gereken kalsiyum miktarı ve diğer vitaminlerle etkileşimine dikkat edilmesi gerekir. Her kalsiyum türü vücutta aynı şekilde emilmez. Kalsiyum takviyesi satın alınırken etiketi kontrol ederek, içerdiği kalsiyumun türünü bulunuz. Örneğin kalsiyum sitrat yemek öncesi veya sonrası alınabilirken, kalsiyum karbonatın mide asitleri ile parçalanıp vücuda emilimini sağlamak için yemek sırasında alınması tavsiye edilir. 

Günlük kalsiyum miktarı yaşa göre farklılık gösterir. Yenidoğanlarda yaklaşık mg olan günlük kalsiyum ihtiyacı, yaş ergenlerde mg, 50 yaş arasında mg, 50 yaş üstü yetişkinler ise mg’dır. Yaşınıza ve ihtiyacınıza göre belirlenen günlük kalsiyum miktarını günde defaya paylaştırmak kalsiyum emilimini kolaylaştırır.

Kalsiyum takviyesi aldıktan sonra emilimi azaltıcı ilaçlar ile etkileşimlerine karşı dikkat edilmelidir. Kan basıncı kontrolünde kullanılan beta blokerler, alüminyum içeren antasitler, östrojen ilaçları, diüretikler ve florokinolonlar veya tetrasiklinler gibi bazı antibiyotikler kalsiyum takviyeleri ile olumsuz etkileşime girmektedir.

Kalsiyum Bakımından Zengin Besinler Nelerdir?

Kalsiyum eksikliğinin oluşmaması için ya da tedavisinin etkinliğini arttırmak için kalsiyum bakımın zengin besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. En çok bilinen zengin kalsiyum içerikli besinler şunlardır:

  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Ispanak
  • Sardalya, somon, hamsi, ringa, morina, ton balığı
  • Soğan
  • Nohut
  • Lahana 
  • Brokoli
  • Kereviz
  • Fıstık,
  • Susam
  • Badem
  • Fasulye
  • İncir
  • Keten tohumu
  • Tahin ve pekmez

Vücut için oldukça önemli olan kalsiyumun, eksikliğinde ortaya çıkan belirtilerin en az birine ya da birkaçına sahip iseniz kalsiyum eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Kalsiyum eksikliği ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi için en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerektiğini unutmayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası