kafeinin zararları ve yararları / Kahve Bağımlılarına Kötü Haber: Aşırı Kafein Tüketiminin Zararları Saymakla Bitmiyor

Kafeinin Zararları Ve Yararları

kafeinin zararları ve yararları

Kafein Nedir, Ne İşe Yarar? Kafeinin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Haberin Devamı

Kafein Nedir, Ne İşe Yarar?

 Köklü bir geçmişe sahip olan kafein ilk olarak yılında Alman kimyager olan Friedrich Ferdinand tarafından bulunmuştur. Günümüzde kahve, kakao, çay gibi yaprak ya da meyveli besinlerde bulunan kafein, enerji verici bir etkisi bulunmaktadır. Daha çok her sabah güne daha dinç başlamak için kahveler kullanılmaktadır. Buna göre kafein miktarı en çok kahvelerde ve sonrasında çaylarda görülmektedir.

 Kahve ve çayların yanı sıra kafeinler enerji içecekleri ve kola gibi hazır içeceklere de sonradan ilave edilerek de tüketilebilmektedir. Vücudumuzda çok çalışmak ya da uykusuz kalmak gibi durumlarda adenozin seviyesi yükselir. Bu durumda halsiz kalma ve yorgunluk hisleri ortaya çıkar. Kafein ise adenozin ile aynı işlevi görmektedir. Kafein tüketimi ortalama 5 ile 6 saat arasında uyku ve yorgunluk hissinden kurtulmamızı sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Kafeinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

 İnsan vücudu için pek çok faydası bulunan kafeinin aynı zamanda zararları da bulunabilmektedir. Kafeinin sağlamış olduğu faydalar şu şekildedir:

 - Yorgunluk ve halsizliği gidermenizi sağlar.

 - Alzheimer’i önlemeye yardımcı olur.

 - Vücuttaki kas ağrılarının oluşmasını engeller.

 - Yağ yakmayı hızlandırır ve metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

 - Migren ve diğer baş ağrılarının azaltılmasına katkı sağlar.

 - Çeşitli solunum yolu hastalıklarının giderilmesinde yardımcı olur.

 Aşırı ve yanlış kullanım sonucu kafeinin yol açabileceği bazı zararlar şunlardır:

 - Mide bulantısı.

 - Vücut ısısının artması.

 - Nabzın yükselmesi sonucu el titremesi.

&#;ok Fazla Kafein T&#;ketmenin 9 Yan Etkisi

Kahve ve çay inanılmaz derecede sağlıklı içeceklerdir. Çoğu tür, ruh halinizi, metabolizmanızı ve zihinsel ve fiziksel performansınızı artırabilecek bir madde olan kafein içerir. Araştırmalar, düşük ila orta miktarlarda tüketildiğinde çoğu insan için güvenli olduğunu da göstermiştir. Bununla birlikte, yüksek dozda kafeinin hoş olmayan ve hatta tehlikeli yan etkileri olabilir. Araştırmalar, genlerinizin buna toleransınız üzerinde büyük bir etkisi olduğunu göstermiştir. Bazıları olumsuz etkiler yaşamadan diğerlerinden çok daha fazla kafein tüketebilir. Dahası, kafeine alışkın olmayan kişiler, tipik olarak orta doz olarak kabul edilen dozu tükettikten sonra semptomlar yaşayabilir. Sizler için fazla kafein tüketiminin zararlarından bahsettik. İşte, çok fazla kafein tüketmenin yan etkileri:

Kaygı

Kafeinin uyanıklığı arttırdığı bilinmektedir. Yorgun hissetmenize neden olan bir beyin kimyasalı olan adenosinin etkilerini bloke ederek çalışır. Aynı zamanda, artan enerjiyle ilişkili “dövüş ya da kaç” hormonu olan adrenalinin salınımını tetikler. Bununla birlikte, daha yüksek dozlarda, bu etkiler daha belirgin hale gelerek kaygı ve gerginliğe yol açabilir. Aslında, kafeine bağlı anksiyete bozukluğu, listelenen kafeinle ilgili dört sendromdan biridir. Günde mg veya daha fazla aşırı yüksek günlük alımların çoğu insanda sinirlilik, titreme ve benzer semptomlara neden olduğu bildirilirken, orta düzeyde bir alım bile kafeine duyarlı kişilerde benzer etkilere neden olabilir. Ek olarak, mütevazı dozların bir oturuşta tüketildiğinde hızlı nefes almaya neden olduğu ve stres seviyelerini artırdığı gösterilmiştir. Sık sık gergin veya gergin hissettiğinizi fark ederseniz, kafein alımınıza bakmak ve onu azaltmak iyi bir fikir olabilir.

Uykusuzluk

Kafeinin insanların uyanık kalmasına yardımcı olma yeteneği, en değerli özelliklerinden biridir. Öte yandan, çok fazla kafein, yeterince onarıcı uyku almayı zorlaştırabilir. Araştırmalar, daha yüksek kafein alımının uykuya dalma süresini artırdığını bulmuştur. Özellikle yaşlılarda toplam uyku süresini de azaltabilir. Buna karşılık, düşük veya orta miktarda kafein, "iyi uyuyanlar" olarak kabul edilen kişilerde veya hatta kendi bildirdiği uykusuzluğu olan kişilerde uykuyu çok fazla etkilemiyor gibi görünüyor. Aldığınız kafein miktarını hafife alırsanız, çok fazla kafeinin uykunuza müdahale ettiğini fark etmeyebilirsiniz. Kahve ve çay en yoğun kafein kaynakları olmasına rağmen, soda, kakao, enerji içecekleri ve çeşitli ilaçlarda da bulunur. Daha da önemlisi, uykunuzu etkilemeden tüketebileceğiniz kafein miktarı, genetiğinize ve diğer faktörlere bağlı olacaktır. Ayrıca günün ilerleyen saatlerinde tüketilen kafein, etkilerinin geçmesi birkaç saat sürebileceğinden uykuyu etkileyebilir. Araştırmalar, kafeinin sisteminizde ortalama beş saat kalmasına karşın, bu sürenin kişiye bağlı olarak bir buçuk saatten dokuz saate kadar değişebileceğini göstermiştir.

Kafeinsiz Yaşamanın Sağlığa 10 Faydası

Sindirim Sorunları

Birçok insan sabah kahvesinin bağırsaklarının hareket etmesine yardımcı olduğunu fark eder. Kahvenin müshil etkisi, midenin ürettiği ve kolondaki aktiviteyi hızlandıran bir hormon olan gastrin salınımına bağlanıyor. Dahası, kafeinsiz kahvenin de benzer bir tepki ürettiği gösterildi. Bununla birlikte, kafeinin kendisi de, yiyecekleri sindirim sisteminizde hareket ettiren kasılmalar olan peristalsis'i artırarak bağırsak hareketlerini uyarıyor gibi görünmektedir. Bu etki göz önüne alındığında, büyük dozlarda kafeinin bazı insanlarda gevşek dışkıya ve hatta ishale yol açması şaşırtıcı değildir. Uzun yıllar boyunca kahvenin mide ülserine neden olduğuna inanılsa da, 'den fazla insan üzerinde yapılan büyük bir araştırma, ikisi arasında herhangi bir bağlantı bulamadı. Öte yandan, bazı araştırmalar kafeinli içeceklerin bazı kişilerde gastroözofageal reflü hastalığını (GERD) kötüleştirebileceğini düşündürmektedir. Bu özellikle kahve için geçerli gibi görünüyor.

Kas Yıkımı

Rabdomiyoliz, hasarlı kas liflerinin kan dolaşımına girerek böbrek yetmezliğine ve diğer sorunlara yol açtığı çok ciddi bir durumdur. Rabdomiyolizin yaygın nedenleri arasında travma, enfeksiyon, uyuşturucu kullanımı, kas gerginliği ve zehirli yılanlardan veya böceklerden gelen ısırıklar bulunur. Ek olarak, nispeten nadir olmasına rağmen aşırı kafein alımıyla ilgili birkaç rabdomiyoliz raporu vardır. Önemli olarak, bu, özellikle alışkın olmayan veya etkilerine karşı oldukça hassas olan biri için kısa bir süre içinde tüketilmesi gereken yüksek dozda kafeindir.

Bağımlılık

Kafeinin tüm sağlık yararlarına rağmen, alışkanlık oluşturabileceği inkar edilemez. Ayrıntılı bir inceleme, kafeinin belirli beyin kimyasallarını kokain ve amfetaminlere benzer şekilde tetiklemesine rağmen, bu ilaçların yaptığı gibi klasik bağımlılığa neden olmadığını göstermektedir. Ancak özellikle yüksek dozlarda psikolojik veya fiziksel bağımlılığa yol açabilir. Ek olarak, kafein alım sıklığı bağımlılıkta rol oynuyor gibi görünüyor. Bileşik gerçek bir bağımlılığa neden olmuyor gibi görünse de, düzenli olarak çok fazla kahve veya diğer kafeinli içecekler içerseniz, etkilerine bağımlı hale gelme olasılığınız çok yüksektir.

Yüksek Tansiyon

Genel olarak, kafein çoğu insanda kalp hastalığı veya felç riskini artırmıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle çeşitli çalışmalarda kan basıncını yükselttiği gösterilmiştir. Yüksek kan basıncı, kalp krizi ve felç için bir risk faktörüdür çünkü zamanla atardamarlara zarar vererek kalbe ve beyninize giden kan akışını kısıtlayabilir. Neyse ki, kafeinin kan basıncı üzerindeki etkisi geçici gibi görünüyor. Ayrıca, onu tüketmeye alışkın olmayan insanlar üzerinde en güçlü etkiye sahip görünüyor. Yüksek kafein alımının, sağlıklı insanlarda ve hafif derecede yüksek tansiyonu olanlarda egzersiz sırasında kan basıncını yükselttiği de gösterilmiştir. Bu nedenle, özellikle zaten yüksek tansiyonunuz varsa, kafeinin dozajına ve zamanlamasına dikkat etmek önemlidir.

Hızlı Kalp Atış Hızı

Yüksek kafein alımının uyarıcı etkileri, kalbinizin daha hızlı atmasına neden olabilir. Ayrıca aşırı yüksek dozda kafein içeren enerji içecekleri tüketen gençlerde rapor edilen atriyal fibrilasyon adı verilen kalp atışı ritminin değişmesine de yol açabilir. Bir vaka çalışmasında, intihar girişiminde bulunurken büyük dozda kafein tozu ve tablet alan bir kadın çok hızlı kalp atışı, böbrek yetmezliği ve diğer ciddi sağlık sorunları geliştirdi. Ancak bu etki herkeste görülmüyor. Gerçekten de, kalp sorunları olan bazı insanlar bile, herhangi bir olumsuz etki olmaksızın büyük miktarlarda kafeini tolere edebilir.

Yorgunluk

Kahve, çay ve diğer kafeinli içeceklerin enerji seviyelerini yükselttiği bilinmektedir. Bununla birlikte, kafein sisteminizden ayrıldıktan sonra geri tepme yorgunluğuna yol açarak ters etkiye de sahip olabilirler. 41 çalışmanın bir incelemesi, kafeinli enerji içeceklerinin birkaç saat uyanıklığı artırmasına ve ruh halini iyileştirmesine rağmen, katılımcıların genellikle ertesi gün normalden daha yorgun olduğunu buldu. Elbette gün boyunca bol miktarda kafein içmeye devam ederseniz ribaund etkisinden kurtulabilirsiniz. Öte yandan, bu uyku yeteneğinizi etkileyebilir. Kafeinin enerji üzerindeki faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve geri tepme yorgunluğunu önlemek için yüksek dozlardan ziyade orta düzeyde tüketin.

Sık İdrara Çıkma

Artan idrara çıkma, bileşiğin mesane üzerindeki uyarıcı etkileri nedeniyle yüksek kafein alımının yaygın bir yan etkisidir. Normalden daha fazla kahve veya çay içtiğinizde sık sık idrara çıkmanız gerektiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bileşiğin idrar sıklığı üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmaların çoğu, yaşlı insanlara ve aşırı aktif mesanesi veya inkontinansı olanlara odaklanmıştır. Çok fazla kafeinli içecek içerseniz ve idrara çıkmanızın olması gerekenden daha sık veya acil olduğunu düşünüyorsanız, belirtilerinizin düzelip düzelmediğini görmek için alımınızı azaltmak iyi bir fikir olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kafeinsiz kahve sağlıklı mı?
  2. Kafeinsiz yaşamanın faydaları nelerdir?
  3. Kafein içeren yiyecek ve içecekler
  4. Kahve tansiyonunuzu nasıl etkiler?

Kafeinin yararları ve zararları

NEDEN KAHVE İÇMELİYİZ

İzmir Kent Alsancak Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytekin Akyüz de, çeşitli ülkelerde yapılan araştırma sonuçlarını değerlendirerek kahve tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti. Kahve tiryakilerini sevindirecek açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Akyüz, sabah içilen çay ya da kahvenin uyanıklığı artırdığı gibi kişinin kendisini iyi hissedip toparlanmasına, sosyalleşmesine neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akyüz, kahvenin dünyada en yaygın kullanılan psikoaktif ve stimulan (uyarıcı- canlandırıcı) madde olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Akyüz, Amerikan Diyet Tavsiye Komitesinin günlük beş fincan kahve veya miligram kadar kafeinin uzun dönemde sağlık için bir risk taşımadığını bildirdi. Akyüz, " bin kişinin dahil edildiği bir çalışmada 13 yıllık bir izlem sonucunda günde fincan kahve kullanımının kalp damar hastalıkları dahil tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarını en az yüzde 10 azalttığı saptanmıştır. Günümüzde kahvenin antioksidan ve antiinflamuar etkisi daha iyi anlaşılmaktadır diye konuştu.

BUNAMA VE PARKİNSONUN GELİŞME RİSKİNİ AZALTIYOR

Kahvenin potansiyel olarak tansiyon yüksekliği yapmasına rağmen koroner arter hastalığı riskini azaltıp kalp yetmezliğine karşı koruduğunu belirten Prof. Dr. Akyüz, kahvenin yararları konusunda sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orta derecede kahve kullanımı koroner kalp hastalığını 10 yıla kadar geciktirir, kalp yetmezliğine karşı korur. Son yapılan çalışmalarda kahve ile ritim bozuklukları arasında bir ilişki saptanamamıştır. Yine günde fincan kahvenin damar tıkanıklıkları riskini azalttığı ileri sürülmektedir. Kahvenin damarlar üzerine olumlu etkisi beyin damarları için de geçerlidir. Günde üç fincan kahve inme riskini yüzde oranında azaltmaktadır. Düzenli kahve tüketiminin şeker metabolizmasını düzelttiği Tip 2 diyabet riskini azalttığı ve aşırı şişmanlarda kilo kaybına yol açtığı saptanmıştır. Kahve, alzhaymır ve diğer demanslar, parkinson hastalığı ve Multipl Skleroz gelişme riskini azaltmaktadır. Kahve, kısa süreli olumlu metal etkilerinin yanı sıra bilişsel fonksiyonlarda uzun süreli fayda da sağlamaktadır."

Kahvenin hafızayı güçlendirdiğini anlatan Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hafif bilişsel bozukluğu olan ve günde fincan kahve içen kişilerde bunama dönüşümün yıl engellendiği saptanmıştır. Kafeinli kahve parkinson hastalığını önlemede faydalıdır ve günlük kahve miktarı arttıkça hastalık gelişme riski azalmaktadır. Ayrıca parkinson hastalarında hareketleri kontrol etmede de yardımcı olmaktadır.Günde en az 4 fincan kahve içenlerde Multipl Skleroz (MS) gelişme riskinin 1/3 oranında azaldığı saptanmıştır. Orta ve ağır kahve tüketimi ( fincan) bazı kanserlerde önleyici etki sağlar. Bir araştırmada günde 3 fincan kahvenin karaciğer kanseri gelişme riskini yüzde 50 azalttığı gösterilmiştir. Sigara içmeyen kişilerde, günde fincan kahve tüm nedenlere bağlı ölümleri yüzde 15 azaltmaktadır. Böylece orta derecede (günde en az 3 fincan) kahve tüketimi kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları karaciğer hastalıkları kanser, alzhaymır, parkinson, Multiple sklerozu önleyici rolünün yanında ömrü de uzatmaktadır.

RİSKLERİ DE VAR

İzmir Kent Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Akyüz, kahvenin birçok pozitif etkisinin yanı sıra bazı negatif medikal ve psikiyatrik etkilere de sahip olduğunu söyledi. Akyüz, hipertansiyon, anksiyete, uyku bozukluğu, depresyon, kafein kesilme semptomları ve glokom gelişimi için potansiyel risklere sahip olduğunu belirterek "Kahve-kafein ani kesilirse baş ağrısı depresyon huzursuzluk sinirlilik uykusuzluk kabızlık sersemlik konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir dedi.

Kafeinin faydaları ve zararları nelerdir?

Kafeinin etkileri nelerdir?

Kafein, merkezi sinir sistemini uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu durumun faydalı etkileri olduğu gibi günlük alınması gerekenden (≤ mg) fazla kafein tüketimi sonucunda zararlı etkileri oluşabilmektedir.

Kafeinin Faydaları

- Fiziksel ve zihinsel yorgunluğu giderebilir ve bunun sonucunda bireylerin çalışma kapasitesi ve yeteneği gelişebilmektedir. Enerji artırımına yardımcı olmaktadır.

- Dikkat dağınıklığının önüne geçer odaklanmaya ve konstransyonu arttırmaya yardımcı olmaktadır.

- Bazı durumlarda bağ ağrılarını ve migren ağrılarını rahatlatabilir.

- Bazı çalışmalar sonucunda Alzheimer hastalığını önlemede yardımcı olduğu bulunmuştur.

- Spor ve ağır antrenman sonucunda oluşan yorgunluğu önleyebilir, Bundan dolayı çoğu sporcu daha iyi bir performans sergilemek amacıyla kafein içeren içecek tüketmektedir. Tepki hızını Spor esnasında tepki hızını arttırarak, daha hızlı algılamayı ve düşünmeyi sağlayıcı pozitif yönlü etkileri vardır. Ağırlık antrenmanı yapan sporcular için kas ağrılarını azaltabilir ve spor eğitiminin devamlılığını sağlayabilir.§ Metabolizma hızını arttırarak daha hızlı yağ yakımına yardımcı olabilmektedir.

- Merkezi sinir sistemine olan uyarıcı etkisiyle kalp atış hızı ve kan basınını arttırabilmektedir . Kan basıncının artmasıyla böbreklerde daha fazla kanın süzülmesini sağlar ve böylece vücuttaki suyun dışarı atılmasını sağlar. Kafeinin bu etkisine diüretik etki denilmektedir.

- Deri ve zührevi hastalıklarını iyileştirici bir etkisi de bulunmaktadır.

Kafeinin Zararları

Aşırı yükleme yapılması sonucunda kafenin zararlı etkileri de bulunmaktadır.

- Diüretik etkisinden dolayı idrarla kalsiyum mineralinin kaybı artar ve durum osteoporoz gelişmesi riskini arttırır.

- Uykunun azalmasına veya uykuya dalma süresinin uzamasına sebep olabilmektedir. Bu durum sonucunda bireylerde sinirlilik hali görülebilmektedir.

- İştahın azalmasına neden olur.

- Kan basıncının fazla yükselmesiyle oluşan el titremesi ve vücudun aşırı ısınması görülebilir.

- Mide salgılarını arttırıcı etkisinden dolayı mide bulantısı görülebilir.

Kafein tüketim miktarı?

Kafein alınması gereken miktar bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak ise günlük alınması gereken miktar mg ve altıdır. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de çocukların ve gebelerin kafein alımdüzeyleridir. Günümüzde çocukların sıklıkla tükettiği kola ve benzeri içeceklerin alımı sınırlandırılmalıdıseafoodplus.infok döneminde günlük alınması gereken kafein miktarı ise mg ve altıdır. Gebe olan kadınların kahve ve çay gibi içecekleri tüketimine özen göstermesi gerekmektedir.

HANGİ BESİN NE KADAR KAFEİN İÇERİR?

Kafein içeren içecekler

Kahve ( ml)

Türk kahvesi mg

Filtre kahve mg

Instant kahve mg

Kafeinsiz kahve mg

Espresso kahve( ml) mg

Americano Kahve 60 mg

Siyah Çay ( ml) mg

Yeşil Çay ( ml) 20 mg

Kakao ( ml) 4 mg

Çikolatalı süt ( ml) 5 mg

Çikolata (30 g) 20 mg

Kola ( ml) mg

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir