devlet hastanesinde kürtaj yasak mı / Kürtaj olmak isteyen kadının devlet hastaneleriyle imtihanı - Pazar

Devlet Hastanesinde Kürtaj Yasak Mı

devlet hastanesinde kürtaj yasak mı

Devlet hastanesinde k&#;rtaj ger&#;eği

Kürtaj tartışmaları siyasetin gündeminden düşse de kadınlar için hayati önemini taşımaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürtaj cinayettir" sözleriyle başlayan tartışma yasal değişikliği gündeme getirse de aslında hiç bir yasal düzenleme yapılmadı. Yasal değişiklik yapılmamasına karşın uygulamada çok şey değişti. 

Kadın Dayanışma Vakfı, tıpkı daha önce Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın İstanbul’daki çalışmasına benzer şekilde bilimsel olmayan ancak kadınların nelerle karşılaşabileceğini göstermek için Ankara'daki kamu hastanelerinin kürtaj yaklaşımını araştırdı. Ortaya çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Ankara’daki 30 kamu hastanesini arayarak “Hastanenizde kürtaj yapılıyor mu?” sorusunu soran Kadın Dayanışma Vakfı üyeleri, görüşülen hastanelerin yalnızca 3 tanesinde 10 haftaya kadar evli/bekar ayrımı yapılmadan isteğe bağlı kürtaj yapıldığını ortaya koydu. İsteğe bağlı kürtajın gerçekleştirildiği diğer 2 hastanede ise çeşitli şartlar öne sürülüyor. 3 hastanede kürtaj yalnızca evli kadınlara, eşlerinin onayı olması halinde yapılıyor. 5 hastane ise ancak anne veya bebeğe dair komplikasyon riski varsa kürtaj yapıyor. 8 hastanede hiçbir şekilde kürtaj yapılmıyor. 5 hastanede ise kürtaj yapılıp yapılmayacağı yüz yüze muayene sonrası doktorun vereceği karara bağlı kalıyor.  

"Yargılayıcı ve azarlayıcı bir ses tonu"

Kadın Dayanışma Vakfı üyeleri sade bir vatandaşın kürtaj konusunda hastanelerden ne kadar bilgi alabildiğini de ölçebilmek adına, ilk aşamada telefonda kendilerini tanıtmadılar. Öncelikle telefona cevap veren santral görevlileriyle, daha sonra Kadın Doğum Servisleriyle görüştüler. Bu araştırmaya göre birçok hastanede kürtaj sorusuna dair kesin cevaba ulaşabilmek ortalama 4 farklı kişiyle görüşmeyi gerektirdi. Kürtaj yaptırmak için arayan bir kadınla görüştüğünü sanan birçok hastane personeli, özellikle kürtajın hiçbir şekilde yapılmadığı hastanelerde, yargılayıcı ve azarlayıcı bir ses tonu ve konuşma biçimiyle karşılık verdiler. Görüşülen hastanelerin 4 tanesi tam teşekküllü olmadıkları veya hastanede kadın doğum doktoru olmadığı için kürtaj yapılmadığını bildirdi. 

Görüşülen hastanelerin yalnızca 3 tanesinde isteğe bağlı kürtaj 10 haftaya kadar her koşulda yapılıyor. Bu 3 hastane dışındaki 2 hastanede daha isteğe bağlı kürtaj yapılıyor; ancak, bir tanesinde TL ile TL arası tutan anestezi ücretinin devlet tarafından karşılanmadığı, kadının kendisinin ödemek zorunda olduğu vurgulandı. Diğer hastanede ise 9 haftaya kadar her koşulda kürtaj yapıldığı söylenmesinin üzerine, evli/bekar olmanın kürtaja erişimde fark yaratıp yaratmadığını anlamak için sorulan soruya “18 yaş üstü ve bekarsa Kaymakamlıktan evrak gibi gerekli evraklar isteniyor” cevabı verildi. Bu evrakın içeriği sorulduğunda “Onu Aile Planlaması Polikliniği'ne geldiğinizde öğrenebilirsiniz” denildi. Kadın Dayanışma Vakfı’ndan arandığı söylenerek evrakın içeriği tekrar sorulduğunda ise “Onun bilgisini telefonda vermezler, gidip görüşebilirsiniz” cevabı verildi. 

Kadın evliyse

Görüşülen hastanelerin 3 tanesinde kürtaj yalnızca kadın evliyse, hastaneye eşi ve evlilik cüzdanıyla birlikte gelirse, ve eşten imzalı onay alınırsa gerçekleştiriliyor. Bu 3 hastanenin bir tanesinde kürtaj 10 değil 8 haftaya kadar yapılıyor. Yalnızca kadın evliyse kürtaj yapıldığı söylenen bir diğer hastanenin Kadın Doğum Bölümü’nde telefona cevap veren kişi “Bekar kadınlara kürtaj yapılmıyor mu?” sorusuna kürtajın fiilen “yasaklı” halini ortaya koyacak şekilde “Yok tabii yapılmıyor, zaten yasaklı olan bir şey şu anda” cevabını verdi. Görüşülen hastanelerin 5 tanesinde kürtaj yalnızca komplikasyon varsa, bebeğin ve/ya annenin hayatı tehlikedeyse yapılıyor.

Dr. Hulusi Alataş Elmadağ Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisinde “sadece düşüklerde” kürtaj yapıldığı söylendi. Dr. Nafiz Körez Sincan Devlet Hastanesi’nde ise sadece tıbbi zorunluluk varsa kürtaj yapıldığı şu şekilde ifade edildi: “Yani ben çocuğumu istemiyorum dersen alınmaz, ama anne sağlığını tehdit eden bir durum varsa, veya çocuk engelliyse, bir tehlike varsa her zaman yapılır”. Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisinde ise ”canlı bebek”lerin alınmadığını şöyle anlatıldı: “Ölü bebekse önce Kadın Doğum’da ultrason çekiliyor. Sonra hastanenin radyoloji doktorları ultrason çekiyor ve kalp atışı olmadığına dair rapor veriyor. Tekrar Kadın Doğum’a geliniyor, burada doktorlar 3. ultrasonu çekiyor, ve ölü bebek alınıyor. Kalp atışı varsa hiçbir şekilde alınmıyor.” 

“Sonuçta Bakanlık'tan gelen bir emir bu” 

Görüşülen hastanelerin 8 tanesinde hiçbir şekilde kürtaj yapılmıyor. Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi Kadın Doğum Servisi'nde hastanede hiçbir şekilde kürtaj yapılmama nedeni “Sonuçta Bakanlıktan gelen bir emir bu” cevabıyla açıklandı. 

Geriye kalan 5 hastanede ise kürtaj yapılıp yapılmayacağı tamamen doktorla yapılacak yüz yüze görüşme ve muayeneden sonra doktorun vereceği karara bağlı. 

Kadın Dayanışma Vakfı bilimsel olmayan bu araştırmayla "Kürtaja erişimin birçok kadın için neredeyse imkansız olduğunu" vurguluyor.

Yasa ne diyor?

yılında kabul edilen ve yılında siyasi iktidarın değiştirileceğine dair açıklamalar yapması üzerine kadınların verdiği örgütlü tepki sayesinde yürürlükte kalmaya devam eden numaralı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun’un gebeliğin sona erdirilmesini düzenleyen 5. maddesine göre “Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı takdirde istek üzerine rahim tahliye edilir.” 

Yine aynı maddeye göre reşit olmayan ve evli kadınların kürtaj talebi vasisinin ya da eşinin iznine tabi. Kadın haklarını gözeten hukukçular 83 yılındaki bu yasanın, bugünkü Türk Ceza Kanunu ve Medeni Kanun ile çeliştiği bu nedenle yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü mesela Medeni Kanun'da aile içi kararların ortak alınması hükmü yer alıyor. Hukukçular, kadının kürtaj isteğine eşin izin vermemesi durumunda Aile Mahkemesi'ne başvurulmasını öneriyor. 

Kürtaj, istenmeyen gebelik durumunda, doktor yardımı ile istenmeyen gebeliğin sonlandırılmasına denilmektedir. Rahim içinde oluşan gebeliğin, rahimden temizlenmesi için uygun ekipmanların kullanılması ile kürtaj işlemi gerçekleşmektedir. İstenmeyen gebelik dışında, adet kanaması sorunu yaşayan kişiler de kürtaj işleminden yararlanabilmektedir.  Kürtaj yasak mı? Video

Kürtaj, dünyanın pek çok noktasında tartışmalı bir konu olarak halen gündeme gelmektedir. 73 ülke yasalarına göre yasal bir hak olarak kabul edilen kürtaj, 68 ülkede halen yasaktır. Ülkemizde ise kürtaj yasak mı konusunda; 10 haftayı aşmayan gebeliklerde isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırması yasal bir haktır.

Kürtaj Yasal Mı?

yılında yürürlüğe giren sayılı &#;Nüfus Planlaması Yasası͕&#; Cumhuriyet͛&#;inin kuruluşundan itibaren var olan kürtaj üzerindeki yasal kısıtlamayı kaldırmış bulunmaktadır. İsteğe bağlı durumlarda kürtaj 10 haftaya kadar yapılmaktadır.

Yasa Kadın evli ise eşinin, 18 yaşının altında ise ebeveynin rızasını şart koşmaktadır. gebeliğin 10 haftadan fazla olduğu ve kadının hayatını tehdit ettiği veya edeceği ya da doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır mağduriyet yaratacağı Anamoli gibi durumlarda da kürtaja izin verilmektedir. Bu tür gebelik sonlandırmaları için zaman sınırlaması yok. 

Bir suç sonucu meydana gelen gebelikler için Türk Ceza Hukuku 20 haftaya kadar kürtaj izni vermektedir.

Kürtaj Serbest Mi ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı durumlar harici kürtaj serbesttir ve kadın haklarından biridir. Yine özet geçmek gerekirse, bekar hastalarımız da 10 haftaya kadar kürtaj serbest olmaktadır. 18 yaşının altın da olan danışanlarımız için ebeveyn onayı şartı gerekmektedir. Evli danışanlarımız için ise eş onayı gerekmektedir. haftayı geçen gebelikler de ise bazı durumlarda gebeliği sonlandırmak mümkün olmaktadır. Ancak bunun için heyet raporu gerekmektedir. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Devlet Hastanesinde Kürtaj Yasak Mı ?

Bu başlığımıza kısa ve net bir cevap vermek gerekirse &#;evet&#; Devlet hastanesin de kürtaj yaptırmak bazı durumlar harici mümkün olmamaktadır. Düşük gerçekleşiyor olması durumun da, gebelik anne karnında ex olması gibi durumlar da zorunlu müdahale edebilmektedir. Ancak Devlet hastaneleri isteğe bağlı gebelik sonlandırma işlemini yoğunluktan dolayı kabul etmemektedir. Bu yüzden özel kliniklere başvurabilmektesiniz. Kliniğimiz de isteğe kürtaj yasal çerçeveler içerisinde, steril koşullar da ve profesyonel bir ekip ile gerçekleştirilmektedir.

Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yapılabilir?

Kürtaj, ülkemiz sınırları içerisinde hem devlet hem de özel hastanelerde uygulanan, yasal bir haktır. Ülkemizde yapılan düzenlemeye göre. Kürtaj gebelik durumunda, herhangi bir sağlık sorunu olmadan. 10 haftayı geçmemiş olması halinde yasal olarak kabul edilmektedir.  

Gebelik 10 haftayı geçmesi. Durumunda yapılan işlemler yasal olmamakla. Birlikte, anne ve bebek sağlığını tehdit eden olumsuz durumlarda doktor tavsiyesi ile uygulanabilmektedir. Dolayısıyla, kürtaj kaç haftaya kadar yapılabilir konusunda 10 haftayı geçen gebelikler için hastane kurulunun onay vermesi gerekmektedir.

Kürtaj İçin Yaş Önemli Bir Etken Midir?

Kürtaj için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Ancak, kürtaj yapılması için gelen kişi 18 yaşının altında olması durumunda ebeveynlerinin izni gerekmektedir. İzin doğrudan gelinerek hastanede ya da yazılı bir kağıt ile verilerek, hastane yönetimine beyan edilmelidir.       

Yasal kürtaj süresi geçmeyen gebeliklerde. 18 yaş altındaki kişiler ebeveynlerin iznine gerek duyarken, evli olan kişiler. İçin de eşinin rızası gerekmektedir. Bekar olan kişiler ise herhangi bir izin ya da rıza almadan hür iradesi ile yasal hakkını kullanarak hastaneye 10 haftaya geçmeyen gebelikleri sonlandırmak için başvurabilir.

Evlilik Dışı Kürtaj Yasal Mıdır?

Kürtaj, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her kadının yasal bir hakkıdır. Gebelik durumunu sonlandırmak için gerekli şart evlilik değildir. Kişi reşit olması halinde, evlilik bağı olmadan gebeliği bitirme kararı alabilir. Kürtaj, evli olan kişiler eşinin rızası olmadan, 18 yaşını geçmeyen. bireyler aile izni olamadan ya da 10 haftayı geçen ve anne veya çocuk sağlığına zarar vermeyen gebeliklerin sonlandırılması durumunda yasal değildir.   

Evli ve bekar ayrımı yalnızca, baba onayının alınması için gerekli görülmektedir. Bekar kişilerin kürtaj için izin alması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Yasal Kürtaj Fiyatları

Yasal kürtaj fiyatları, gebeliğin kaç haftalık olduğuna, kullanılan malzemelere. ve doktorun uzmanlık alanına göre değişiklik göstermektedir. 4 ile 6 hafta arasında oluşan gebeliklerde farklı bir ücret planlaması ödenirken, 6 ile 8 hafta arasında bu fiyat artmaktadır. En yüksek fiyat ödeme ise 10 haftalık gebeliklerin sonlandırılması için ödenmektedir.

Kürtaj için belirlenen fiyatlar doktordan, materyallerin maliyetine kadar pek çok etkenin etkisi ile aynı ilde, aynı bölgede bile farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle kürtaj için belirlenen genel geçer bir fiyattan bahsetmek mümkün değildir.

Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

Rahim içerisinde oluşan gebelik sonrası ceninin alınması için yapılan işlem, istenmeyen bir gebelik durumunda, anne ve çocuk sağlığı açısından zararlı bir durum oluştuğunda, gebelik için zararlı ilaç kullanımı zorunluluğu olduğunda ya da rahim kanseri gibi sorunlarda kürtaj yapılmaktadır.

Kürtaj, kanser ve rahim kalınlaşması durumlarında da uygulanan bir yöntemdir. Aynı zamanda, adet kanaması geciken kişilerde kürtaj yönteminden yaralanarak, sorunun çözülmesini sağlamaktadır.  Ülkemizde kürtaj belirli bir süreye kadar herhangi bir şart aranmadan yasal olmaktadır. Kişi evli ise eşinin de rızası ile yapılabilmektedir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası