ayva sirkesi nasıl kurulur / Ayva Sirkesi Evde Nasıl Yapılır? - Nefis Yemek Tarifleri

Ayva Sirkesi Nasıl Kurulur

ayva sirkesi nasıl kurulur

Ayva Sirkesi Yapımı ve Faydaları

Ayva; gülgiller familyasından, pembe &#; beyaz çiçekler açarak, sarı – iri bir meyve veren ağaçtır. Bu ağacın meyvesiyle yapılan sirke de en az kendisi kadar şifalıdır. Ülkemizde ayva sirkesinin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

Son yıllarda marketlerde görmeye alışık olduğumuz elma sirkesi ve üzüm sirkesinin yeni alternatifi, ayva sirkesi oldu. Ayva sirkesi, sadece kullanım alanının çeşitliliği ile değil; onlarca faydasıyla da göze girmiş durumda. Ayva meyvesi, bünyesinde tatlı ve ekşi tatları bir arada bulundurur. Dolayısıyla ayva sirkesi kullanıldığı salatalara, mezelere ilginç lezzetler katmaktadır.

Sirke geçmişten bu yana, eşsiz bir besin olarak herkes tarafından kabul görmektedir. Tarihi neredeyse şarap kadar eski olan sirke, bir anlamda eskimiş şarap sayılabilir. Yüzyıllardır her coğrafyada, birbirinden değişik meyve ve sebzelerin sirkeleri üretilmiş; şifalarından ve lezzetinden yararlanılmıştır. Ayva da hem çekirdeklerinden hem çiçeklerinden yararlanılan; meyvesiyle reçeli, marmeladı, balı ve hatta parfümü yapılan, çok yönlü bir besindir. Bu sebeple ayva, sirkesiyle de oldukça faydalı bir besin olarak sofralarda yerini almıştır. Genelde sirke kullanımı salatalar, turşular, mezeler ve diğer gıda maddelerinde olmuşsa da geçmiş yüzyıllarda sirkeden ‘ilaç’ niyetine faydalanıldığı görülmektedir. Mısırlılar, Romalılar, Asurlular ve Yunanlılar, sirkelerle hazırladıkları tariflerle hastaların derdine çare bulmaktaydılar. Tarih boyunca, farklı kültürlerde ayva sirkesi de başvurulan önemli bir şifa kaynağı olagelmiştir.

Ayva Sirkesinin İçeriği

Ayva sirkesinde yüksek A vitamini ve potasyum vardır. Ayrıca kalsiyum ve demir mineralleri de oldukça fazladır. Tüm bu içeriğindeki bileşenlerinden dolayı ayva sirkesi, kolesterol sorunu olanlar ve diyabet hastaları için önerilmektedir.

Ayva Sirkesi Nelere İyi Gelir?

Ayva sirkesi tarih boyunca; henüz tıbbın gelişmediği dönemlerde, yanık tedavisinde ilaç niyetine değerlendirilmiştir. Yanık olan bölgeye bol su ile kompres yapılarak kullanılır.

İçeriğindeki kalsiyum sebebiyle, gelişme çağındaki çocuklara çok faydalıdır. Sağlıklı bir büyüme dönemi için önerilir.

Cinsel gücü artırdığı kanıtlanmıştır.

Ayva sirkesi, bağışıklığı güçlendirir, vücudu zinde tutar ve canlandırır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında tedavi edici özelliği vardır. Öksürük ve balgamı yumuşatmaya yardımcı olur.Boğaz ağrılarına iyi gelir.Grip ve nezle gibi hastalıklarda iyileşme sürecini hızlandırır.

Yapılan araştırmalar, ayva sirkesinin göz sağlığına faydaları olduğunu ortaya koymuştur.

Cildi gerginleştirir. Saçları güçlendirir. Düzenli ayva sirkesi kullananların hem saçları hem de cildinde kısa sürede fark edilen canlanma meydana gelir.

Varis ağrıları ve tedavisinde de ayva sirkesinin etkili olduğu söylenmektedir.

Akciğer hastalıklarının iyileştirilmesinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra mide ve bağırsak hastalıklarında ayva sirkesi önerilmektedir. Hazımsızlığı dindirici özelliği de vardır çünkü mide ve bağırsaklardaki mikroplar üzerinde etkilidir. Vücudu zararlı mikroorganizmalardan arındırır, temizler.Ayva sirkesi, diğer tüm sirkelerde olduğu gibi mayalı bir besin olduğu için, mide sorunu yaşayanların çok fazla miktarda tüketmemeleri gerekir.

Ayva sirkesi, içeriği nedeniyle kalp rahatsızlıklarında da destekleyici besinler arasında ayva sirkesi önemli bir rol almaktadır.

Ayva sirkesi, ağzı içi yaralarda ve diş eti problemlerinde olumlu bir katkı sağlar. Ayrıca eski dönemlerde ağız kokusunu gidermede ayva sirkesinden yararlanılmıştır.

Düzenli ayva sirkesi tüketenlerde, yorgunluk ve halsizlik sorunu ortadan kalkar. Enerji verir.

Ayva sirkesi, kötü kolesterolü azalttığı için, damar sertliğine karşı koruma amaçlı kullanılabilir. İçeriğindeki şeker miktarının düşük olması sebebiyle, şeker hastaları tarafından rahatlıkla kullanıfunduszeue.infoe tansiyonu düşürmede de ayva sirkesinden yararlanılmaktadır. Ateş, baş dönmesi ve bulantılarda etkilidir.

Ayva Sirkesinin Yapımı

Ayva sirkesi, marketlerden rahatça temin edilebilir. Ancak, doktorların da altını çizdiği gibi, her besinin en doğalına ulaşmak en önemlisidir. Ayva sirkesinin de doğalına sahip olmak elinizde. Herkesin evinde kolayca uygulayabileceği bir sirke tarifini paylaşmak isteriz.

Gerekli Malzemeler

  • Ayva,
  • kaya tuzu,
  • elma sirkesi ve su.

Öncelikle mevsiminde satılan, taze ve herhangi bir çürüğü olmayan ayvaları temizleyiniz. Aşağı yukarı bir kilo kadar ayva bu tarif için yeterlidir. Temizlenen ayvaların saplarını ve çekirdeklerini de ayırıp küçük küçük doğrayınız. Küçük küp şeklinde doğramak, uygundur. Büyük bir tencereye ayvaları koyunuz ve üzerine de 2 litre su ekleyiniz. Ayvalar iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişiriniz. Ayvalar yumuşacık olduktan sonra, altını kapatınız ve soğumaya bırakınız. Daha sonra, ayvaları kepçe yardımıyla cam bir kavanoza yerleştiriniz. Ayvanın tencerede kalan tüm suyunu da ekleyiniz. Kavanozun cam olması özellikle sağlık açısından çok önemlidir. Kavanoza ayva ve suyunu koyduktan sonra, üzerine 1 tatlı kaşığı kaya tuzu, 1 fincan doğal elma sirkesi ekleyiniz. Ayva sirkesinin yapımında kullanılan elma sirkesi mutlaka doğal olmalıdır. Ayva sirkesi için gereken bütün malzemeler bir araya geldikten sonra tahta kaşıkla karıştırınız. Kavanozun üzerini tülbentle kapatıp, serin ve güneş almayan bir yerde saklayınız. Kavanozu, her gün düzenli olarak tahta kaşık yardımıyla karıştırmalısınız. Ayva sirkesinin tamamen hazır hale gelmesi 3 ya da 4 haftayı bulacaktır. Bu süre boyunca, kavanozu karıştırmaya devam ediniz.

Sürenin sonunda, kullanıma hazır hale gelen ayva sirkesini süzerek, kendi kaplarına alabilirsiniz. Mutlaka serin bir yerde saklayınız. Doğal ayva sirkesini, gönül rahatlığıyla kullanabilir; sevdiklerinize hazırladığınız sofralarda lezzetine varabilirsiniz.

Ayva Sirkesinin Kullanım Alanları

Ayva sirkesi, doğal yöntemlerle elde edildiği için ayvanın sahip olduğu bütün mineral ve vitaminlere sahiptir. Ayvanın ekşi suyu olarak da tabir edilen bu şifalı sıvı, en çok yeşil salatalara yakışmasıyla biliniyor. Avokado ile servis edilen, kış sebzelerinden oluşan salatalara hoş bir aroma veriyor. Bunun dışında haşlanmış sebzelere, peynirli tariflere, ekşi meyve salatalarına da çok yakışıyor. Ayva sirkesi, bazı kültürlerde et yemekleri ve pirinçle de tüketilebiliyor. Tatlı- ekşi tadı olan bu faydalı sirke, bazı balık yemeklerinin de harika bir tamamlayıcısıdır.

Ayva Sirkesinin Faydaları Nelerdir? Ayva Sirkesi Nasıl Yapılır?

Sirke insan sağlığı açısından çok faydalıdır. Çeşitli meyvelerden farklı sirkeler yapılabilmektedir. Ayva sirkesi de sıklıkla yapılan ve insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sirkelerden bir tanesidir. Ayva sirkesi faydaları sebebi ile özellikle son zamanlarda insanlar tarafından sıklıkla kullanılır

Ayva Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Ayva sirkesinin insan vücudu açısından pek çok faydası bulunmaktadır.

Tıbbın çok gelişmediği dönemlerde ayva sirkesi yanık tedavilerinde sıklıkla kullanılırdı. Bol su ile karıştırılan ayva sirkesi yanık bölgeye kompres şeklinde uygulanarak ağrıların azalmasına ve yanıkların hızlı bir şekilde iyileşmesine sebep olur.

Kalsiyum açısından çok zengindir. Bu sebeple gelişme çağında olan çocukların sağlıklı kemik gelişimi için kullanılması önerilmektedir.

Ayva sirkesi özellikle erkeklerde cinsel gücün artmasına yardımcı olur.

Ayva sirkesi düzenli tüketildiği zaman bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

Öksürük ve balgam gibi üst solunum problemlerinin giderilmesi için kullanılabilir.

Boğaz ağrılarını hafifletme özelliği de bulunmaktadır.

Göz sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Düzenli kullanımlarda büyük farklar oluşturmaktadır.

Varislerin azalması açısından ayva sirkesi kullanılabilir.

Akciğer ile alakalı hastalıkların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine sebep olur.

Bağırsak ve mide rahatsızlıklarının önüne geçer.

Kabızlık problemi yaşayanlar düzenli tükettiklerinde kabızlık problemlerinden kurtulurlar.

Kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Ayva Sirkesi Nasıl Yapılır?

Sağlam ve çürüğü olmayan ayvaların tercih edilmesi çok önemlidir. Ayvaların kabukları soyularak küp küp doğranır. Üzerini geçecek kadar su eklenir. Ayvalar yumuşayana kadar kısık ateşte kaynatılır. Ayvalar yumuşadıktan sonra ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Ayvalar soğuduktan sonra kavanozlara alınır ve suyu da kavanozlara eklenir. Kavanozlara 1 tatlı kaşığı kaya tuzu da eklenir. Bir fincan kadar da elma sirkesi eklemek gerekmektedir.

Sonrasında ise kavanoza konan tüm karışım tahta bir kaşık yardımı ile güzelce karıştırılır. Bu aşamada tahta kaşık kullanmak oldukça önemlidir. Üzeri tülbentle örtülür ve her gün kaşık ile karıştırılır.

Sirke denildiğinde akla ilk olarak elma ya da üzüm sirkesi gelse de son dönemde çok sayıda insan evlerinde ayva sirkesi yaparak bu mucize ürünü kullanıyor.

Ayva Sirkesi Yapımı ve Tarifi Nedir?

Ayva sirkesi hazırlamak için malzemeler son derece rahat bulunan ürünlerdir. Bu ürünleri bulurken özellikle ayva da olabildiğince doğal ürünlere yönelmek önem arz etmektedir. Ayva sirkesini hazırlamak için 1 kg. ayva, 2 litre su kaya tuzu ve elma sirkesine ihtiyaç duyulmaktadır. İlk olarak ayvaların temizlenmesiyle tarife başlanır. Temizlenen ayvalar sonrasında küp şeklinde kesilerek tencereye atılır. Bunun ardından da üzerine 2 litre su eklenerek kısık ateşte pişirilmeye başlanır. Ayvalar yumuşamaya başladığında altı kapatılır ve ayvaların soğuması beklenir. Ayvalar soğuduktan sonra suyu ile birlikte kavanozlara alınır. Sonrasında 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ve 1 fincan elma sirkesi eklenmelidir. Üzerine tülbent koyup kapatılır. Bu şekilde güneş almayan yerde hafta beklemesi gerekecektir. Bu süreçte sürekli olarak kapağının açılarak karıştırılması gerekmektedir.

Ayva Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Ayva sirkesi kullanımı çocuklarda büyüme ve gelişme bakımından oldukça etkilidir. Büyüme çağında olan çocuklar, düzenli olarak ayva sirkesi tüketimi gerçekleştirirlerse çok daha iyi bir şekilde gelişerek yeni vücut yapılarına kavuşabilirler. Bunun yanı sıra varis problemi yaşayan kişilerde tedaviye destek amaçlı olarak da ayva sirkesi tercih edilmektedir. Ağız kokusunu ortadan kaldırabilen ürünlerden birisi olurken bunun yanında diş ve diş etleri için de faydalıdır. Birçok kişi ürünü cilt ve saç bakımında da tercih etmektedir. Saçların eskisine göre çok daha güçlü olmasını sağlayan doğal ürünlerden birisidir. Gün içerisinde vücudun zinde kalmasını sağlayabilmektedir. Özellikle yoğun bir iş temposunda çalışan kişiler için ayva sirkesi tüketimi son derece önemlidir. Son olarak insanlarda üst solunum yollarına iyi gelir. Üst solunum yollarında balgam ya da öksürük problemi olan kişilerin bu problemlerden kurtulmasında çok etkin bir rol oynar.

Ayva Sirkesi Nasıl İçilir? Nasıl Kullanılır?

Ayva sirkesi, doğal yollarla elde edilirken ayvanın içerisinde yer alan tüm mineral ve vitaminleri içermektedir. Tadının ekşi olması sebebiyle direkt olarak tüketimi çok fazla tercih edilmez. Diğer sirkelerde olduğu gibi farklı ürünlerin içerisinde tüketimi gerçekleşmektedir. İlk olarak saltaların içerisine çok yakışan soslardan birisidir. Bu sebeple de en yaygın kullanım alanı salatalar olacaktır. Bunun yanında haşlanmış sebzeler ile iyi uyum sağlayan ürünlerden birisi olarak gösterilmektedir. İçerisinde peynir yer alan tariflere katıldığında muhteşem bir lezzet ortaya çıkaran ayva sirkesi, katıldığı yemeğin en gizli maddesi olarak lezzeti ekstra bir noktaya taşıyor. Biraz zahmet edilmesi gerekse de ayva sirkesi son derece lezzetli ve insan vücudu için faydalı olurken birçok farklı alanda rahat bir biçimde kullanılabiliyor.

Hot Shapers ile Yağ Yak!
Üstelik Şimdi İndirimde!

  • ayva sirkesi
  • ayva sirkesi yapımı
  • ayva sirkesi nasıl içilir
  • ayva sirkesi tarifi
  • ayva sirkesinin faydaları

Ayva sirkesi nasıl yapılır?

Ayva, gülgiller ailesinden bir meyvedir. Bu meyveden yapılan ayva sirkesi, koruyucu özelliğinin yanında salata ve yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılan çok faydalı, ekşi meyve suyudur. Öteden beri yemekleri koruyucu olarak ve salamura yapımında kullanılan ayva sirkesi mucizevi bir sirkedir.

Diğer sirkelerin yanına alternatif olarak ayva sirkesi de kullanılmaya başladı. Türk mutfağında gittikçe yaygınlaşan ayva sirkesi, mevsim yeşilliklerinden hazırlanmış bir salataya farklı bir lezzet katabilmektedir.

Ayva Sirkesi İçin Gereken Malzemeler:

kilogram ayva

Arıtılmış temiz içme suyu

Yarım çay bardağı nohut

1 çay kaşığı kaya tuzu

Ayva Sirkesi Yapılışı:

Ayvaları iyice yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkarın ve iri iri doğrayın.

5 litrelik cam bir kavanozun içine 1 avuç nohut atın.

Tüm doğranış ayvaları koyduğumuzda cam kavanozun yarısını kaplayacaktır.

Daha sonra kavanozun alacağı kadar su ilave edin.

Kavanozun ağzına temiz bir tülbentle örtün ve paket lastiğiyle sabitleyin.

Güneş görmeyen bir yere yerleştirip, sabah akşam karıştırın.

Metal kaşık kullanmayın.

Üzerinde sirke anası oluştuktan sonra sirkenizi süzebilirsiniz. (Sirke anasını kesinlikle atmayın.)

Süzdükten sonra içine kaya tuzunu ekleyin.

Serin ve kuru bir yerde ağzı kapalı olarak saklanabilir.

Yaklaşık 2 ay sonra sirkeniz hazır hale gelecektir.

Püf Noktası:

Sirke yaparken diğer tüm sirkelerde olduğu gibi meyvelerin olgun ancak taze ve sağlam olması gerekir.

Çürük, yumuşamış, diriliğini kaybetmiş meyvelerle iyi bir sirke yapamazsınız.

Ayvanın içindeki çekirdeklerini çıkarın yoksa kıvamı koyu olur.

Suyunu eklediğinizde 1 parmak yer bırakın.

Hava alıp fermente olması için gereklidir.

Daha önceden yapmış olduğunuz ayva sirkesinden de maya olarak kullanın.

Yarım çay bardağı kadar ilave edin.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası