quick charge 3.0 nedir / Hızlı Şarj Nedir ve Nasıl Çalışır?

Quick Charge 3.0 Nedir

quick charge 3.0 nedir

Hızlı şarj teknolojileri hayatımızdaki her alanda yerini almayı başardı. Her türlü teknolojik cihaz içerisine yerleştirilen hızlı şarj sistemleri sayesinde cihazlarımızı kullanmak için çok daha az sürelerde bekliyoruz. Peki, nedir bu hızlı şarj? Power Delivery ve Quick Charge sistemleri arasındaki farklar neler?


İlginizi çekebilir: Realme X50 Youth kamera özellikleri belli oldu.


Telefonlarımız, tabletlerimiz, bilgisayarlarımız ve dahası taşınabilir olmak amacıyla içerilerinde çeşitli büyüklüklerde bataryalar barındırırlar. Batarya veya pil adını verdiğimiz bu elektrik depolama sisteminin içerisinde aslında çok da karmaşık olmayan bir yapı bulunuyor. Hızlı şarjdan bahsetmeden önce bu cihazlar nasıl şarj oluyor? Ne oluyor da şarjımız %100’e oluşuyor. Önce bundan bahsedelim.

Bataryalar nasıl çalışır?

Bataryaların içerisinde hücre adı verilen yapıda iki elektrot bulunur. Bunlardan birisi artı birisi eksi olarak konumlandırılır. Eksi kutupta bulunan elektrottan, elektronlar elektrik akışını sağlamak amacıyla artı kutba doğru kısa bir yolculuğa çıkarlar. Bu yolculuk sonunda telefonunuza akım ulaşır ve şarj işlemi başlar.

Şarj edilemeyen piller için bu kimyasal reaksiyon tek aşamalı olduğu gibi, elektronik eşyalarımızda bulunan lithium-ion piller bu işlemi defalarca yapmayı sürdürürler.

Peki hızlı şarj nedir? Bu cihazlar nasıl daha hızlı şarj oluyorlar?

Az önce kısaca şarj teknolojileri nasıl işliyor biraz bahsettim. Ama esas konumuz olan hızlı şarjın nasıl işlediğiydi. Hızlı şarjın nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için bazı terimlere hakim olmamız gerekiyor. Bu terimlerden ilki Volt, elektrik akımında yer alan enerji yükünün birimsel olarak karşılığıdır. Akım üzerindeki gerilimi belirtir ve “V” işareti ile gösterilir.

Amper ise elektrik devresi üzerinden geçen akımının ne kadar hızlı geçtiğini bizlere gösterir. Watt ise bu devrenin bize birim zamanda ne kadar güç harcadığını aktaran ölçü sistemidir. Bu terimler daha da basitleştirelim. Bir bahçe hortumunuz olduğunu düşünelim. Volt, hortuma gelen su basıncını, akım akış hızını, Watt miktarı ise suyun çıktığı kısımın hacmiyle doğru orantılı denebilir. Yani, matematiksel olarak değerlendirdiğimizde “Volt x Amper’in Watt değerine” işaret etmesi gerekiyor.

Bir cihazı var olandan daha hızlı şarj etmek için daha fazla voltaj vermek o cihaza gelen akımı da etkiler ve böylece ortaya daha hızlı bir iletim sistemi çıkar. Fakat voltajın da belli limitleri mevcuttur. Akıllı telefonlarda gördüğümüz esas teknoloji işte bu limitleri kırmayı hedefliyor. Şarj sistemlerinde “IC” adını verdiğimiz devre kontrolleri yer alır. Bu kontrolör akımın değişimini kontrol eder ve fazla akımı engellerler.

Bu denetleyici yonga hücrelere giren akışı ve çıkışı regüle ederek elektrik akımını belli aralıklarla düzenler. Genel olarak konuşmak gerekirse, lithium-ion pillerde yer alan kontrolör, pilin hücre akımını ve voltajını ölçer. Pilin şarj ettiği akımı böylelikle tanımlamış olur. Entegre devre kartları ise akım hızını, şarj cihazı ile pil arasındaki direnci ayarlar. Devre kartları genellikle yonga setlerine entegre olarak gelir.

Şarj kontrolörünün çektiği toplam akım, telefonun yazılımı tarafından belirlenir ve yazılımsal olarak sınırlandırılabilir.

USB şarj standartları nelerdir? Rakamlar neyi ifade eder?

Günümüzde standartlaşan ve çoğu elektronik eşyanının giriş tipi olarak bilinen USB 3.0 standartıdır. Peki ne kadar akım çekebilir. İleride bu standartta neler değişecek, nasıl gelişecek? USB 1.0 ve USB 2.0 çıkış itibarıyla 5V voltaj ve 0.5 amper akım ile toplam 2.5 Watt akım değerine ulaşıyordu. USB 3.0 ile işler değişti ve akım değerlerine 0.9 amper akım de eklendi böylece toplam Watt değerimiz 4.5 Watt’a çıkmayı başardı. Ama hala yeterli değildi. Yakın zamanda hayatımıza giren USB 3.1 (USB-C + USB-PD) standartı işleri kökten değiştirdi.

Karşımıza 0.5A/0.9A/1.5A/3A/5A gibi geniş bir akım çizelgesi oluşturan toplamda 100 Watt akım çekebilen bir tablo ortaya çıkmış oldu. Bu sistem aynı zamanda hızlı şarj teknolojilerimizin hayatımıza girmesini de sağlamış oldu.

Akıllı telefonlar, genellikle hat üzerinden yüksek akım çekmezler. Üreticiler, ortalama amper değerini düşük tercih ederler (3A). Type-C portu kullanan Macbook ve ChromeBook cihazlar için nimettir. Şarj özelliklerine göre CDP (Aşağı Akış Bağlantı Noktası) adını verdiğimiz sistemle 1.5A’e kadar güç sağlanabilir.

Normal şartlarda varsayalın voltaj parametreleri bulunuyor belirttiğim gibi. Fakat Samsung’un Adaptif Hızlı Şarj Teknolojisi ve Qualcoom’un Quick Charge sistemleri USB spesifikasyonlarını aşıyor. Ancak bu standartları aşmaları bizim telefonlarımızı dakikalar içinde şarj etmemizi sağlıyor.

USB PD nedir? Quick Charge nedir? Aralarındaki farklar neyi ihtiva eder?

USB PD (Power Delivery) veya USB Güç Dağıtım Sistemi, USB-IF tarafından geliştirilen 100W kadar güç sağlayabilen herhangi bir cihazda kullanılabilen USB-C bağlantısı olmak koşuluyla seçili bilgisayarlara da entegre edilebilen bir sistemdir. Başka bir avantajıysa, sadece pil hücrelerini doldurmakla kalmaz pilin içerisindeki toplam gücün başka cihazlara da kablo vasıtasıyla aktarılmasını sağlar.

USB-PD standartı ayrıca sadece telefonun ihtiyacı olan gücü cihaza sağlar. Böylece yüksek akım içeren değerleri akıllı cihazlarınıza gönderebilir. Üreticiler, PD standartını isterlerse başka şekilde de kullanabiliyorlar. Apple ve Google bunu nasıl kullanıyor? Hemen anlatalım.

Apple Hızlı Şarj Teknolojisi nasıl çalışır?

Hızlı şarj

Apple’ın iPhone 8’den günümüze kadar gelen telefonları, 2015’ten itibaren MacBook’lar, Google’ın Chromebook Pixel ve Lenovo’nun X1’in kullandığı endüstri standardı olan USB-PD’yi kullanıyor. USB-PD herhangi bir ekstra kablo tipi gerektirmiyor. 

Apple maalesef ki iPad modelleri hariç hızlı şarj standartı içeren adaptörü cihazların kutusuna dahil etmiyor. Hızlı şarj destekleyen telefonlarınızı kullanmak için ekstra bir adaptöre ihtiyacınız oluyor. Apple’ın sırasıyla 29W, 61W ve 87 Watt güç veren USB-C adaptörleri bulunuyor.

Hangi USB-C şarj cihazını satın alırsanız alın, iPhone’unuzda sabit kodlanmış yazılımsal limitleri aşamıyorsunuz. Hızlı şarj %0 ile %79 arası devreye girer. %80’e ulaştığında otomatik olarak durur. Firma yazılımsal olarak yapay zeka teknolojilerini kullanarak telefonu şarja takış ve çekiş sürelerinizi hatırlıyor. Böylece bu değeri sıklıkla telefonu ne zaman şarjdan çektiğinize göre orantılıyor. Böylece telefonunuzun bataryası daha verimli kullanılıyor.

Google Hızlı Şarj Teknolojisi nasıl çalışıyor? Ne kadar hızlı?

Google’ın mevcut hızlı şarj teknolojisi ise diğer üreticilere nazaran daha yavaştır. Google’ın üretimini gerçekleştirdiği tüm Pixel serisi cihazlarda 18Watt çıkış alabiliyorsunuz. Yine USB-PD’nin alternatifinin kullanıldığını görüyoruz. Bir Pixel telefonda, %0’dan %80’e kadar hızlı şarj olduğunu gözlemliyoruz. Daha sonrasında ise şarj yavaşlar. Verilere baktığımızda 15 dakikalık şarj süresi ile 7 saatlik pil süresi elde edebiliyorsunuz. Kağıt üzerinde bu rakamlar olsa da zamanla bu rakamlar doğruluğunu yitirebiliyor.

Qualcoom QuickCharge Teknolojisi nasıl işliyor?

Çip üreticisi Qualcoom bu teknolojinin başını çeken şirketlerden biri. Market üzerindeki bulunan çoğu üretici bu sisteme yavaş yavaş kendini adapte etmeye başladı. Snapdragon 865+’dan Snapdragon 430’a kadar son iki senede çıkmış anakartların tümünde bu sistemin aktif olarak varlığını görüyoruz.

Hızlı şarj

Aynı zamanda Qualcoom’un Qi sisteminin herhangi bir lisans ücreti bulunmuyor. Kontrolörünü üreticiler istedikleri gibi kullanabiliyorlar. Popüler telefonlardan Samsung Galaxy S20, Pixel4 serisi ve LG’nin premium segment telefonlarında bu teknolojinin aktif olarak desteklendiğini biliyoruz.

 

StandartVoltaj (V)        Akım (A)
Quick Charge 1.05V2A10W
Quick Charge 2.05V/9V/12V1.67A/2A18W
Quick Charge 3.03.6V – 20V (200mV increments)2.5A/4.6A18W
Quick Charge 4.0+5V/9V (USB-PD), 3.6V – 20V3A (USB-PD), 2.5A/4.6A27W (USB-PD)

 

QC Teknolojisi’nin en büyük avantajı çok yaygın olması. Eski sürümleriyle geriye dönük uyumluluğu var. Dahili güvenlik özellikleri aşırı ısınmayı ve kısa devreyi engeller. Tek dezavantajı QC 3.0’ın PD ile uyumluluğunun olmamasıdır.

QC sistemi, şarj voltajını arttırarak cihazlarınızın daha hızlı şarj edilmesini sağlar. Bu da teknik olarak Watt değerini artmasına yol açacaktır. QC 3.0’ın voltaj aralığı minimum 3.6V maksimum 20V’tır. Şarj esnasında verimlilik yaratmak amacıyla INOV sistemi aktif olarak kullanılır. En yüksek voltaja ulaştığınde 18Watt çıkış verebilir. Daha yeni QC 4.0 ile ise çok daha hızlı şarj çıkışı alabiliyorsunuz. Ayrıca QC 4.0’da PD sistemlerin adaptörleri de çalışmaya başladı. Böylece üçüncü parti aparatlarla cihazınızı hızlı şarj etmeniz mümkün hale gelmiş oldu.

Qualcoom QC 4.0+ ile sadece 15 dakikada telefonunuzu %50’ye kadar şarj edebileceğinizi iddia ediyor. Daha yaygın olan QC 3.0’da aynı veriyi yarım saatte alabiliyorduk. Yapılan testlerde ise QC 4.0+ destekleyen Razer Phone 2’nin 4.000 mAh’lik bataryasının bir saatten biraz fazla sürede %18’den %90’a ulaştığı gözlemlenmiş.

OnePlus Dash, Warp Charge ve Oppo VOOC

Hızlı şarj

Temelinde benzer teknolojilerin işlendiği aşikar. Zaten hepsi de aynı şirket üzerinde varlığını sürdüren telefonlar imal ediyorlar. Verdikleri sonuç tablosu ise şöyle;

VoltajAkım
Dash Charge5V4A20W
Warp Charge5V6A30W
Oppo VOOC5V5A25W
Oppo Super VOOC10V5A50W

Kullanılan sistemin QC’ye oranla en büyük artısı çok daha serin çalışıyor olması. Daha hızlı şarj istatistikleri sunması ve tüketicilere sundukları cihazların kutusunda mutlaka hızlı şarj aparatlarını dahil etmeleri diyebiliriz. Dash Charge teknik olarak Warp’dan biraz daha düşük. Dash Charge tescilli bir standarttır. Sadece cihaz ile uyumlu firma tarafından sertifikasyonu sağlanmış cihazlarla çalışır. Donanım ve yazılım telefonun kutusundan çıkan duvar adaptörünün donanımsal özellikleriyle uyumlu çalışarak voltajı dengeler ve en uygun Watt oranının yakalamasını sağlar. Bu standartta USB kabloları bile farklıdır. Dash standartı için daha kalın kablolar tercih edilir. OnePlus Dash Charge 30 dakikada %60 pil doluluk oranına ulaşabilir.

Yapılan testlerde OnePlus 3, 1 saat 14 dakikada %2’den %100’e kadar şarj olmuştur. Oppo’nun VOOC’u ise 30 dakikada %75’e kadar şarj edebildiğini iddia ediyor.  VOOC sistemli RX17 ile yapılan testlerde sadece 10 dakikada %40’a çıkan değerler görüldü. Bu da oldukça etkileyici diyebiliriz.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Akıllı telefonlar her gün daha da hayatımızın bir parçası oluyor. Yanında getirdiği diğer kavram da hızlı şarj. 
Her gelen yeni telefonda pil kapasitesi en önemli kriterler arasına giriyor. Daha fazla daha fazla diyoruz. Ama bunun getirdiği bir dezavantaj da var. O da şarj etme süresi. Pil kapasitesi üzerine araştırmaların olduğu gibi hızlı şarj etmenin de üzerine çalışma yürüten firmalar var. Bunun en somut örneğini Qualcomm’un Quick Charge teknolojisi ile gördük. Bildiğiniz gibi telefonların şarj adaptörlerinde en sık karşılaştığımız değerler 5V 1A (5W) dir. Ama konu tablet bilgisayarlara geldiğinde 10W-12W ‘ları görüyoruz. Ama bu teknik maalesef telefonlarımızın hacimsel olarak küçük pillerinde kullanılamıyor. İşte bütün araştırmaların temel sebebi budur.
quick-charge-battery-fill_0_0
“Not: Oppo firmasının da VOOC Flash Charge teknolojisi mevcut fakat ülkemizdeki yaygın olan telefonlarda kullanılmadığı için yazıya eklemedim. Merak edenler buraya tıklayabilir.”
PELEG-DESIGN-Charging-Charlie-3

Quallcom’un Teknolojisi Neler Getiriyor?

Qualcomm, özellikle Quick Charge 2.0 ile birlikte normal şarj süresine göre telefonunuzu %75’e kadar daha hızlı şarj edilebilir hale getiriyor. Laboratuvarda yaptıkları testlere göre  3300mAh kapasitedeki bataryası olan telefonda (9V 2A adaptör ile), bataryayı %0 dan %60 a 30 dakikada şarj edebiliyor. Normal adaptörle aynı batarya (Quick Charge 2.0 olmayan 5V 1A) aynı 30 dakikada %0 dan sadece %12’ye kadar şarj edebiliyor. Cihazı Quick Charge 1.0 desteği ile şarj edersek de 30 dakikada %0’dan %30’a şarj edebiliyoruz.
Aslında olaya basit bir dille bakarsak 30 dakikalık şarj sonucunda Quick Charge 2.0 telefonunuza bir gün yetecek güç depolayabiliyor.

Bu Teknolojiyi Kullanmak için Neler Gerekiyor?

Sadece Qualcomm Quick Charge 2.0 destekli bir telefona ihtiyacınız var. Bu sayede bahsettiğim gibi 9V 2A çıkışlı (18W‘a denk geliyor) adaptörleri de telefonumuzda efektif bir biçimde kullanabilir hale geliyoruz. Eğer desteklemeyen bir telefona sahipseniz ve bu adaptörü bağlarsanız ne olur? Cevap çok basit sağlıklı olmasa da telefonunuzun içindeki regülatör pile fazla yük gitmesini engelleyecektir.Cihazınız hasar görmeyecektir fakat hızlı şarj da olamayacaktır.
Ayrıca cihazınızın kutusundan çıkan gibi hızlı şarj adaptörüne ihtiyacınız olacak ve araç şarjları da satışta bulunuyor.
qualcommchip

Hangi Telefonlar Destekliyor?

Her yeni model çıktıkça bu destek sayısı artıyor. Bu adresten desteklenen cihazların listesini görebilirsiniz. Popüler olan LG G4, HTC M9, Samsung Galaxy Note 4, Sony Xperia Z3 gibi amiral gemisi telefonlar bu teknolojiyi destekler durumda.

  • Qualcomm Quick Charge 2.0 Destekleyen Cihazlar Belli Oldu

Ve Şimdi Gerçekler? 

Firmalar, tabiki de abartılı olarak sunmaktalar bu konuyu. Sonuçta uzay teknolojisi gibi görmek yanlış olur. Kesinlikle olmalıdan daha çok olması bir artı olan özellik. 

  1. Bir zararı olamasa da Quick Charge destekli adaptörler şarj ederken aktardıkları akımın da etkisiyle çok daha fazla ısınırlar. Aynı zamanda şarj sırasında telefonun da ısınmasına neden olabilmekte.
  2. Bu teknolojinin arkasında ki bir diğer gerçek de %60 gerçeği. 30 dakikada %60’a kadar şarj ettiği doğru fakat geriye kalan %40 1-1,5 saatte şarj olmakta. Peki bu kötü mü? tabiki hayır, sonuçta hızlı bir şarja ihtiyacınız var ise %60 da size yetecektir. Normal zamanda çoğu insan gibi telefonu şarja takıp uykuya dalabilirsiniz.

quick-charge-black-logo

Sonuç

Telefon pilleri ile ilgili güzel bir adım olsa da %60 meselesi can sıkıcı olabilir. Telefonumda yok diye telefonumu satıp hemen yenisini almalıyım dedirtmiyor. Gün geçtikçe bütün iyi telefonlara yayılmış olacak. Şimdilik seçim yaparken aradığınızı seçmenize destek olacak bir özellik. Ama sürekli bir yerlere yetişme çabası içinde olan bir hayatınız var ise sizin için kurtarıcı bir özellik.
Yorumlarda düşünceleriniz belirmeyi unutmayın, esen kalın…


30 dakikada, adaptör, android, destekleyen telefonlar, flash charge, hızlı, oppo, qualcomm, quick charge, şarj

Hızlı şarj

Qualcomm Quick Charge 2.0 20151010.jpg

Quick Charge, Qualcomm'dan pilli mobil cihazların güç kaynağı için bir dizi şarj aleti teknolojisidir. Quick Charge, Qualcomm SOC'lerine sahip cihazlar tarafından desteklenir.[1] Quick Charge 2.0 ve sonrasını destekleyen çoğu şarj cihazı duvar adaptörleri olmakla birlikte, bazı araç içi şarj cihazlarında uygulanmaktadır.

Quick Charge, diğer üreticilerin tescilli hızlı şarj sistemleri tarafından da kullanılır. Pille çalışan cihazların, özellikle cep telefonlarının, 2 amperde 5 volt'u aşan güç seviyelerinde şarj edilmesini sağlar, böylece temel USB standartları tarafından 10 watt'a izin verilir.[2]

Desteklenen protoköller[değiştir kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.