idarelerce e borç / ‎GİB on the App Store

Idarelerce E Borç

idarelerce e borç

 

Kamu İhale Kanuna göre yapılan ihalelerin hak ediş ödemeleri ve teminat mektubu iadesi sırasında Sosyal Güvenlik Kurumuna yükümlülüklerin yerine getirilmediği durumlarda, cezai işlemlerle karşı karşıya kalınabilmektedir. 

 

Gerçekleştirilen ihalelerde,  sözleşme imzalama tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumuna Karşı yükümlülükler başlamaktadır.   sayılı Sosyal Güvenlik Kanunun maddesine göre sözleşme imzalanan firmanın adres ve diğer bilgileri 15 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmelidir. 

 

Örnek 1: “Kağıt Satın Alma” ihalesi sonuçlandırıldı. Bu ihaleyi alan firmanın SGK’ya  bildirilmesine, kağıt piyasadan rutin olarak satılan, özel olarak üretilmeyen bir üründür ve yüklenici firmanın bu ürünü özel olarak üretmeyip piyasadan hazır alarak yada standart üretiminin sonucunda, temin edeceğinden ötürü gerek yoktur.

 

Örnek 2: Kuruluşumuzun fiziksel koşullarına göre adet dolap ihalesi yaptık bu ihaleyi alan firmayı sözleşme imzalandıktan sonra 15 gün içinden SGK ya bildirmemiz gerekiyor bunun sebebi ise firma bu dolapları kuruluşumuzun fiziksel koşullarına göre imalat yapması gerekiyor ve burada bir işçilik söz konusu.

 

Kurumun PVC pencerelerini değiştirmek üzere bir ihale gerçekleştirdik. Bu durumda sözleşme imzalanmasını müteakip, söz konusu tedarikçinin kurumun fiziki şartlarına göre özel bir imalat yapacak olmasından dolayı, 15 gün içinde SGK’ya  bildirim yapılmalıdır. 

 

Hizmet alımları ve ihale yapan kurumun şartlarına göre özel imalat gerektiren mal alımları ihalelerinde, sözleşme imzalanmasını müteakip 15 gün içerisinden SGK’ya bildirim zorunludur. 

 

Birinci örnekte yer aldığı gibi özel bir imalat gerektirmeyen mal alım ihalelerinde ise bu durum zorunlu değildir. 

 

İdarelerin, ihale suretiyle yaptırdıkları işleri üstlenenleri, bunların adreslerini, sözleşmenin imzalanma tarihini ve sözleşmeye göre işe başlama tarihini, SGK’ya bildirmemeleri veya sözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden 15 günlük süre geçirildikten sonra bildirmeleri halinde, sayılı Kanunun inci maddesinin (g) bendi uyarınca, haklarında, 15 inci günün son gününde geçerli olan ve 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır. 

 

İdarece işverenlerin hak edişleri, SGK’ya idari para cezası, prim ve prime ilişkin borçlarının olmaması kaydıyla ödenir.

 

İdare, yaptığı ihaleler sonucunda işverene ödeyeceği her hak ediş ödemesinden önce işverenin ve varsa alt işverenlerinin SGK’ya idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan borçlarının bulunup bulunmadığı hususunda sorgulama yapabilmek için SGK’ya yetki başvurusunda bulunabilir.

 

SGK tarafından bu başvurunun uygun görülmesi halinde idarece, işverene yapılacak her hak ediş ödemesinden önce elektronik ortamda işverenin ve varsa alt işverenlerinin SGK’ya idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan muaccel borçlarının bulunup bulunmadığı hususunda sorgulama yapılır.

 

İşveren ve varsa alt işverenlerin SGK’ya borcu yoksa, ayrıca SGK’ya yazı ile sorulmaksızın hak ediş ödemesi yapılır.

 

İşveren ve varsa alt işverenler tarafından çalıştırılan sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgeleri SGK’ya verilmemiş veya işyerinde sigortalı çalıştırılmadığı takdirde bu husus bir dilekçe ile SGK’ ye, bildirilmemiş ise bu durum SGK tarafından idareye bildirilir.

 

İdare bu bildirim üzerine ihale konusu işten dolayı tahakkuku olası idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerine mahsup edilmek üzere hak edişten %5 oranında kesinti yapar. Ancak, ihale konusu işyeriyle ilgili aylık prim ve hizmet belgeleri SGK’ya verildiğinde, SGK kesinti yapılmamasını idareye bildirir.

 

İdarece, işveren ve varsa alt işverenlerinin SGK’ya idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan borçlarına mahsup edilmek üzere yapılan kesinti tutarı, ödeme belgesinde gösterilir.

 

Bu kesinti, ödeme makamınca muhasebe kayıtlarına intikal tarihinden itibaren 15 gün içinde SGK’ya veya SGK’nın önceden bildirilen banka hesabına yatırılır.

 

Hak ediş miktarı, işverenin ve varsa alt işverenlerinin SGK’ya idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan borcunu karşılamazsa, bakiye borç daha sonra ödenecek hak edişlerden aynı yöntemle kesilerek SGK’ya ödenir.

 

İşverenin ve varsa alt işverenlerinin, prime ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden dolayı SGK’ya olan sorumluluğu; idari para cezası, prim ve prime ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan borçlarının tamamının hak edişten mahsup edildiği tarihe kadar devam eder.

 

İdare; hak ediş kesintisinin yapıldığı tarihi, tutarını, muhasebe kayıtlarına intikal tarihini, tediye mahallini, banka hesap numarasını, işverenin adını ve soyadını, işveren tüzel kişilik ise unvanını, işyerinin sicil numarasını bir yazı ile ilgili SGK İl Müdürlüğü/Merkezine bildirir. SGK’ya ödenen kesintiler toplamının işverenin ve varsa alt işverenlerinin mevcut borçlarından fazla olması halinde, SGK kesinti fazlalığını işverene iade eder.

 

İşverenlerin yasal ödeme süresi geçmiş borçlarının bulunup bulunmadığına ilişkin sorgulama işleminin her hak ediş ödemesinden önce yapılması gerekmektedir.

 

ikinci hak ediş kesintisi yapılmadan önce daha önce yapılmış olan hak ediş kesintisine ilişkin yukarıda yer alan bilgilerin, işyerinin işlem gördüğü Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine bildirilmiş olması ve ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce/Sosyal Güvenlik Merkezince bahse konu paraların ilgili işyeri dosyasına aktarılmış olması gerekmektedir. 

 

İdareler tarafından yapılan kesinti tutarlarının ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/ Sosyal Güvenlik Merkezine ait banka hesap numarasına yatırılması halinde, söz konusu hak ediş kesintisine ilişkin bilgilerin, SGK tarafından yapılacak aktarma işlemleri de nazara alınarak, en geç kesinti tutarının bankaya yatırıldığı tarihi izleyen 15 gün içinde ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine bildirilmesi ve ilgili Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce/Sosyal Güvenlik Merkezince bahse konu kesinti tutarlarının en geç 7 gün içinde ilgili işyeri dosyasına aktarılması gerekmektedir.

 

İdarelerce, ihale yoluyla yaptırdıkları işleri üstlenenlere yapılacak her hak ediş ödemesinden önce, 

 - Hizmet alımı ve yapım işleri için, ilgili ihale konusu işyerinden dolayı,

 - İhale suretiyle piyasadan hazır halde alınıp satılan mal teslim işleri için, işverenin merkez adresinin bağlı bulunduğu SGK İl Müdürlüğü/Merkezinde işlem gören tüm işyerlerinden dolayı,

 

SGK’ya muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer fer’ilerinden oluşan borçlarının bulunup bulunmadığı hususu sorgulanacaktır.

 

İhale suretiyle piyasadan hazır halde alınıp satılan mal teslim işleri Kuruma bildirilmediği için, bu işverenlere ait işyeri sicil numaralarının ilgili idarece bilinmesi imkanı olamayacağından, ihale konusu işin piyasadan hazır halde alınıp satılan mal teslimine yönelik olması halinde, öncelikle söz konusu işleri üstlenen işverenlere ilişkin işyeri sicil numaralarının, “Tescil Sorgulama” seçeneği vasıtasıyla ilgili idarece tespit edilmesi gerekmektedir.

 

 “Tescil Sorgulama” seçeneği vasıtasıyla yapılacak olan sorgulamalar sırasında, işyeri sicil numaraları, gerçek kişi olan işverenler için T.C. kimlik numarası girilmek suretiyle “Mernis No İle Tescil Bul” seçeneği vasıtasıyla, tüzel kişi olan işverenler için vergi kimlik numarası girilmek suretiyle “Vergi No İle Tescil Bul” seçeneği vasıtasıyla tespit edilecektir.

 

İdare, hak ediş ödemesinde işverene ait borcunun bulunup bulunmadığı hususunda sorgulama yapabilmek için SGK’ den elektronik ortamda yetki başvurusunda bulunabilir.

 

İdareler ihale yolu ile yaptırdıkları işleri üstlenenlerin SGK’ya yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunup bulunmadığını elektronik ortamda sorgulayabilmek için, SGK Başkanlığı Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığınca çıkartılan tarih ve sayılı Genelge eki Ek-1’de yer alan “İdarelerce e-Borç Sorgulama Yetki Talep Formunu” eksiksiz olarak doldurmak suretiyle Ünitelerden herhangi birine başvurmaları gerekmektedir.

 

 “İdarelerce e-Borç Sorgulama” seçeneği vasıtasıyla yapılan sorgulamalar sonucunda, yalnızca ihale konusu işleri üstlenen işverenlerin hak edişlerinin ödenmesi veya SGK’ya olan borçların hak edişlerden kesilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

Söz konusu sorgulamalarla, işverenlerin, ihale konusu işle ilgili teminatlarının iadesi mümkün bulunmadığı gibi, sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca ihaleye katılmak için Kuruma yasal ödeme süresi geçmiş borcunun bulunup bulunmadığının sorgulanması da mümkün bulunmamaktadır.

 

İdarelerce birden fazla personel için yetki başvurusunda bulunulması mümkün bulunmaktadır. Ancak, bu durumda, her bir personel için yetki talep formunun ayrı ayrı düzenlenmesi gerekmektedir.

 

İlişiksizlik/borç sorgulama belgesinin kanıtlayıcı belge olarak ödeme emri belgesine eklenmesine gerek olmamakla birlikte ödeme/muhasebe birimlerinin sigorta mevzuatı ile öngörülen kontrol ödevlerini yerine getirebilmeleri bakımından; idare yetkililerince ödeme belgesinin açıklama kısmına sorgulama yapıldığı/ilişiksizlik belgesinin alındığına dair şerh düşülmesinin gerekli olduğu değerlendirilmiştir (Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü)

 

Doğrudan temin usulü, uygulanacak ihale usullerine ilişkin /18’inci madde içeriğinden çıkartıldığından, doğrudan temin usulü ile yapılan mal ve hizmet alımları ile ilgili olarak hak ediş ödemesine esas muaccel borcun bulunup bulunmadığı hususu SGK’ya sorulmaz.

 

 

 

 

 

iPhone Screenshots

Description

İnteraktif Vergi Dairesi Mobil uygulaması ile;

Borç sorgulama ve borç ödeme,
Sicil bilgileri sorgulama,
Gerçek kişiler için işe başlama bildiriminde bulunma,
Borç Durum Yazısı ve Mükellefiyet Yazısı talebinde bulunma ve sonuçlarını görüntüleme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Uygulamada yer alacak hizmetlere yenileri eklenecek olup, daha detaylı bilgi ve hizmete ulaşmak için İnteraktif Vergi Dairesi internet sayfamızı (funduszeue.info ) ziyaret edebilirsiniz.

Bu güncelleme ile;

Yeni eklenen hizmetler ile işlem sayıları arttırıldı. Sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında yaklaşık ödeme tutarınızı, ödeme tarihlerinizi, başvurunuzun durumunu sorgulama ve ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası Alma, Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bilgilerimi Görüntüleme menüleri eklenmiştir.

Vergisel işlemlerinizi vergi dairesine gitmeden, hızla ve güvenle gerçekleştirmek için GİB Mobil uygulamamızı tercih edin.

Ratings and Reviews

out of 5

K Ratings

Mükemmel

Yapanların eline sağlık senelik MTV mi telefondan kolaylıkla ödeyebildim emeği geçen herkese teşekkürler 👍👍

Merhaba, güzel yorumunuz için teşekkür eder iyi günler dileriz.

Borç bilgisi açılmıyor

Borç bilgisi açılmıyor ekran donup kalıyor barkod görüntüleyemiyorum

Uygulama sorunlu

Vergi ödeme kısmına basınca sürekli kitleniyor.

The developer, Gelir İdaresi Başkanlığı, indicated that the app’s privacy practices may include handling of data as described below. For more information, see the developer’s privacy policy.

Data Not Collected

The developer does not collect any data from this app.

Privacy practices may vary based on, for example, the features you use or your age. Learn More

Information

Provider
Gelir Idaresi Baskanligi

Size
MB

Category
Business

Compatibility
iPhone
Requires iOS or later.
iPod touch
Requires iOS or later.
Mac
Requires macOS or later and a Mac with Apple M1 chip or later.

Age Rating
4+

Copyright
Copyright © T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı

Price
Free

More By This Developer

You Might Also Like

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası