ıslak kömür yanar mı / TAŞ KÖMÜRÜ NASIL YAKILIR | DonanımHaber Forum

Islak Kömür Yanar Mı

ıslak kömür yanar mı

Kömür almanın püf noktaları

ZONGULDAK (&#;HA) - Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Maden ve Jeoloji Mühendisli&#;i Bölümü Ba&#;kan&#; Prof. Dr. &#;brahim Buzkan, kömür al&#;rken dikkat edilmesi gereken hususlar hakk&#;nda bilgi verdi.

ZKÜ Maden ve Jeoloji Mühendisli&#;i Bölümü Ba&#;kan&#; Prof. Dr. &#;brahim Buzkan, &#;HA'ya yapt&#;&#;&#; aç&#;klamada, k&#;&#; mevsimi öncesi kömür al&#;rken dikkat edilmesi gereken hususlar&#; anlatt&#;. "Kara elmas" olarak nitelendirilen kömürün kalitesinin yak&#;lacak alana göre de&#;i&#;iklik gösterece&#;ini söyleyen Prof. Dr. &#;brahim Buzkan, kaliteli kömür alabilmek için parça oran&#;, parçan&#;n boyut ve &#;ekilleri, parlakl&#;k ve matl&#;k, &#;slak tozlar&#;n yap&#;&#;kanl&#;&#;&#;, içindeki sar&#; ve beyaz renkli izler olmak üzere birçok noktalara bak&#;labilece&#;ini ifade etti.

&#;nsanlar&#;n kömür konusunda yeterli bilgiye sahip olmad&#;&#;&#;n&#; kaydeden Buzkan, "Sobal&#; yerle kaloriferli bir ortamda yak&#;lacak kömür, kalite aç&#;s&#;ndan de&#;i&#;mektedir.

Ancak her iki &#;ekilde de parça kömür yak&#;lmal&#;d&#;r. Kullan&#;lan kömürün kesinlikle parça oran&#;n&#;n yüksek olmas&#; gerekiyor. Toz kömürler ise günümüzde ba&#;ka sektörlerde, büyük çimento fabrikalar&#;nda yak&#;ld&#;&#;&#;ndan, genellikle soba ve kaloriferlerde kullan&#;lmamaktad&#;r. Bunlar soba ve kaloriferlere fazla miktarda zayiat vermektedir. Çevreye bacadan emisyon olarak kurum ve kül atmaktad&#;r. Ald&#;&#;&#;m&#;z her kömürün ister istemez bir k&#;sm&#; toz oluyor. Mecburen toz kömürü de yakaca&#;&#;z. E&#;er içinde ta&#; yani kül yoksa toz kömürü de de&#;erlendirece&#;iz" dedi.

Toz kömürün kalitesini kontrol etmek için ise &#;slat&#;lmas&#; gerekti&#;ini belirten Buzkan, "Islanan toz kömürü, avucumuzun içine alarak s&#;kt&#;&#;&#;m&#;zda, topaklar olu&#;turuyorsa içerisinde kil mineralleri var, kül oran&#; yüksek demektir. Dolay&#;s&#;yla kalorisi dü&#;üktür. Ama avucumuzu açt&#;&#;&#;m&#;zda kömür tozlar&#; bulgur taneleri gibi da&#;&#;l&#;rsa, kömürün kül oran&#; dü&#;ük demek, kalorifer ve sobalarda ideal kömürdür" diye konu&#;tu. Prof. Dr. &#;brahim Buzkan, kaliteli ve kalitesiz kömürü ay&#;rt etmek için dikkat edilmesi gereken hususlar hakk&#;nda da &#;u bilgileri verdi:

"Kömür al&#;n&#;rken ilk önce dikkat edilecek konu kömürün parça oran&#;n&#;n mümkün oldu&#;u kadar fazla olmas&#;d&#;r. Parça oran&#;n&#;n yüksek olmas&#;, onun kalitesini daha fazla artt&#;rmaktad&#;r. Kömürün parça oran&#;n&#;n 3 boyutta, küp &#;eklinde ve birbirlerine e&#;it oranlarda olmal&#;s&#; gerekir. Küp &#;eklindeki kömürle, yass&#; parça aras&#;nda olu&#;um fark&#; vard&#;r. Küp &#;eklinde olanlar genellikle çok daha kaliteli oluyor. Yass&#; olan; ama çok parlak olan parçalar içerisinde ta&#;la&#;m&#;&#; k&#;s&#;mlar bulunuyor, böyle olunca kömürün kalitesi dü&#;üyor. Yass&#; kömür al&#;nd&#;&#;&#;nda, bu kömürün parlak olmas&#;na ra&#;men içinin k&#;r&#;l&#;p parlak olup olmad&#;&#;&#;n&#;n ara&#;t&#;r&#;lmas&#; gerekir. Baz&#; kömür parçalar&#;n&#;n üzerinde beyaz, küflenme türü izler görürüz. Bunlar da bu kömürün daha önce oksidasyona u&#;ram&#;&#; oldu&#;unu gösterir. Böyle olmas&#; kömürün kalitesinden, enerjisinden al&#;r ve kalitesini dü&#;ürür. Kömürün parça oran&#;n&#;n yüksek olmas&#;n&#;n yan&#;nda, koyu siyah ve parlak olmas&#; gerekir."

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Kimyasal kullanmadan veya kömürü boşa harcamadan her seferinde mükemmel ateşi oluşturun . Kolaylık sağlamak için gazlı ızgara tercih edilebilir, ancak yalnızca gerçek bir ateşin sağlayabileceği dumanlı kömür istediğinizde, odun kömürü ilk tercihtir. Temel bilgileri öğrendikten sonra kullanımı odun kömürlü mangal yakmak kolaydır.

Hangi Tür Kömür En İyisidir?

 Mangal kömürü çeşitleri briket, meşe, fındık kabuğu, bambu, kayın kömürü gibi kömürün yapıldığı ağaç türüne göre değişen çeşitlere sahiptir. Ortası delik ve altıgen bir şekle sahip olan briket mangal kömürü genellikle fındık ve ceviz kabuklarının karbonlaştırılarak preslenmesi sonucu elde edilir. Genellikle ithaldir. Sabit bir sıcaklıkta daha uzun süre yanarlar. Bu, onları döş tüttürmek veya sert etleri pişirmek gibi uzun ve yavaş pişirme için ideal kılar.

Doğal meşe  kömürünün ete verdiği lezzeti ve uzun süre yanmasından dolayı meşe ağacından yapılmış mangal kömürleri son derece idealdir. Kömür, bütün sert ağaç parçalarından yapılır. Hızlı yanar ve daha sıcak ve daha hızlı yanar; hamburgerler, biftekler ve pirzolalar için mükemmeldir. Parça kömür, ısıyı kolayca kontrol etmenizi ve yiyecekleri daha hızlı pişirmenizi sağladığından, çoğu ızgara ustası tarafından üstün kabul edilir &#; ancak hangisini tercih ettiğinizi görmek için her ikisini de deneyin.

Her iki kömürü, yani hem doğal meşe kömürünü hem de preslenmiş briket kömürünü karıştırarak kullanmamızda bir seçenektir. Bu şekilde hem daha uzun yanan hem de daha güçlü bir mangal ateşimiz olacaktır.  

Doğru Kurulum

Izgaranızı, yapılardan veya alev alabilecek herhangi bir şeyden en az metre  uzakta düz, sağlam bir yüzeye yerleştirin. Tentelerden, verandalardan ve alçak ağaçlardan kaçının ve asla garajda ya da kapalı yerlerde ızgara yapmayın.

Daima temiz bir mangal kullanın. Önceki yemeklerden kalan eski kömürü, külü ve yağı çıkarın. Küller, bir yangının yanması için gerekli olan hava sirkülasyonunu engelleyebilir. Eski kömür, yiyeceğe geçebilecek kokuları emer, bu nedenle yeniden kullanılmasını önermiyoruz.

Mangalın boyutu ve şekli, ne kadar kömür gerektiğini belirleyecektir. Genel olarak, mangalın yarısında eşit bir katman oluşturmak yeterlidir.

Baca Başlatıcı Kullanma

Kömür bacaları veya &#;baca başlatıcılar&#;, yiyeceklere kimyasal bir koku ve tat katabilecek daha hafif sıvı kullanmadan her iki tür kömürü de yakmayı kolaylaştırır. Kömürünüzü yakmak için bir çakmağa ve eski gazetelere ihtiyacınız olacak.

Baca altına sıkıca oturması için birkaç gazete kağıdını halkalar halinde yuvarlayın. Kömür alev alana kadar yakmak için yeterince ihtiyacınız olacak. Bacayı ızgara ızgaralarınıza yerleştirin &#; burası onu yakmak için en güvenli yerdir. Ateş yakabilecek herhangi bir şeyin üzerine asla bir baca başlatıcısı koymayın.

İhtiyacınız olan miktarda kömürle doldurun. Ardından, rulo kağıdın birkaç bölümünü dikkatli bir şekilde yakmak için bir çubuk çakmak kullanın.

Isı ve alevler kömüre kadar gidecek ve onu yaşça ateşleyecektir. Kömürlerin en az üçte ikisi beyaz külle kaplanana kadar yanmasına izin verin. Bu, miktara bağlı olarak yaklaşık 15 ila 20 dakika sürecektir.

Isıya dayanıklı ızgara eldivenleri giyerek kömür bacasını dikkatlice kaldırın ve pişirme ızgarasını çıkarın. Bacayı yana yatırarak kömürü ızgaraya dökmek en güvenlisidir. Kömürleri asla kendinize doğru dökmeyin veya üzerlerine eğilmeyin.

Sıcak kömürleri masa vb. aletleri kullanarak istediğiniz gibi yayın. Pişirme ızgarasını değiştirin, kapak havalandırmalarını açın ve ızgarayı kapatın. Pişirmeden önce 15 dakika önceden ısıtın.

Odun Kömür Mangalı Nasıl Yakılır

Mangalınız  yanmıyorsa yaptığınız birkaç hata olabilir.

  • Hafif ıslak kömür kullanma: odun kömürler kuru olmalıdır, aksi takdirde başladıktan sonra söner.
  • Yeterince odun kömürü kullanmamak: Yeterince odun kömürü kullandığınızdan emin olun. Yeterince kullanmazsanız, ızgara yaparken kömürü çok çabuk yakarsınız.

Izgarayı yakmak için bir baca başlatıcı kullanmıyorsanız, yapabileceğiniz birkaç hata daha var.

  • Kömürün yanlış istiflenmesi: Kömürü büyük bir yığın halinde &#; piramit şeklinde &#; istifleyin ve piramidin her yerine dağıtılmış birkaç başlangıç ​​koyun. Kömürü ızgaranın her yerine yaymayın, aksi takdirde çabucak yanar.
  • Izgarayı kapalı damperlerle başlatmak: ızgaradaki damperler veya havalandırma delikleri, havanın ızgaraya akmasına izin vermek ve kömür ön ısıtma sırasında alevleri havalandırmak için tamamen açık olmalıdır.

Kömür Izgarası Nasıl Sıcak Tutulur

Mangalınızı doğru şekilde yaktıktan sonra  ızgaranız biftek, balık, sebzeler vb. gibi öğeleri ızgara yapmak için sıcak kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Sıcaklığın önemli ölçüde düştüğünü fark ederseniz, daha fazla hava sağlamak için kapakları tamamen açın. Daha uzun bir süre – birkaç saat – pişiriyorsanız, üzerinde çalıştığınız şeyi yaktıkça daha fazla kömür eklemeniz gerekecektir. Kapak kapalıyken pişirirken, birlikte pişirdiğiniz kömürlere doğrudan küçük bir miktar kömür ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak, açık pişirme için, orijinal kömürlerinizi başlattığınız gibi, baca başlatıcısına küçük bir miktar kömür ekleyin.

Mükemmel ateşi yaktınız &#; şimdi mükemmel yemeği ızgara yapma zamanı!

Tags: mangalmangal nasıl yakılırodun kömürü

ANILARDAN
Sayı (Kasım-Aralık ) kez okundu

Doğalgaz ve fuel-oil yakıtlı kazanlar artsa da, henüz kömürlü sobalar ve kazanlar birçok şehirde yoğun olarak kullanılmaktadır. Kömürün çıkarılması, taşınması ve yakılması birçok çevre problemini beraberinde getirir. Kömür kullanımı; büyük kütle içinde az enerji taşındığı için araç sayısının trafiği güçleştirmesi, araçların yollara zarar vermesi, kömürlüğe boşaltmak için yola yıkılarak mahalle sakinlerini huzursuz etmesi, depolama için büyük hacım gerekmesi, yakma veriminin düşük olması, yakıldıktan sonra çevreyi kirletici katı ve gaz atıkların oluşması, katı atıkların atılması ve çıkarıldığı yerin doğal yapısının bozulması gibi çok sayıda sakınca taşımaktadır. Bunların dışında, kömürlerin yanma sonucu açığa çıkan atıkların bacalarda kurum oluşturarak, depolarda kızışarak veya küller içinde kalan sönmemiş korlar nedeniyle yangına sebep olması da önemli problemlerdendir. Bu konular; her biri üzerinde geniş olarak durulması gereken konulardır. Fakat burada sadece kömürlük yangınları üzerinde durulacaktır. Kömür depolarında içten yanma olduğundan söndürülmesi çok zordur. Söndürmek için kömür yığınını dağıtmak gerekir. Çoğu zaman, kömürlük bodrum katlarda küçük hacımlarda bulunduğundan, yanma oluştuğunda kömürün dağıtılması ve dışarı çıkararak dağıtılması da kolay olmamakta, yangın binanın diğer bölümlerine yayılmakta ve hasar büyük olmaktadır.

KÖMÜR KIZIŞMASI

Özellikle kömürlerin uygun depolanmaması, yeterince havalandırılmaması, yaz aylarında içten yanmalara neden olmaktadır. Bir maddenin herhangi bir kayaktan ısı almadan, kendi kendine içten yanmaya başlaması, kendiliğinden yanma olarak tanımlanır. Yanmaya neden olan ısı, maddenin ortamdaki oksijen ile tepkimeye girmesiyle oluşur. Kömür oksitlenmesi normal sıcaklıkta başlayan bir reaksiyondur. Depolanan kömür havanın oksijeni ile oda sıcaklığında reaksiyona girer ve oksijen kömüre fiziksel olarak bağlanır. Daha sonra serbest radikallerin reaksiyonları sonucu peroksitler oluşur ve kömürün yüzeyi oksijence zengin bileşikler ile kaplanır[].

Kömür depolarında en önemli sorun, oksidasyon sonucu kendiliğinden kızışma ve açık alevli yangınların ortaya çıkmasıdır. Oksitlenmeyi etkileyen parametreler içinde; kömürün yapısı, ortamdaki oksijenin kısmi basıncı, sıcaklık, kömürün içerdiği nem miktarı ve parça boyutu sayılabilir[1]. Bütün kömür cinsleri oda sıcaklığında bile az ya da çok oksitlenir. Yanma hızı, bünyesindeki oksidasyon hızı ve sıcaklığı ile doğru orantılıdır. Islanma ile oluşan ısı ve pirit içerikleri bu oksidasyonun artmasına neden olur ve kömür sıcaklığı ısınmanın çok daha hızlı olduğu ekzotermik reaksiyonun oluşacağı seviyeye çıkar ve yanmaya neden olur [2]. Kömürün kendiliğinden yanması ve bu olayı etkileyen faktörler konusunda çok sayıda araştırma yapılmış olmasına karşın, konu henüz tam anlamıyla aydınlatılamamıştır. Bunun başlıca nedenleri, kömürün karmaşık yapısı ve olayı etkileyen faktörlerin çok fazla oluşudur. Olayın meydana gelişinde rol oynayan faktörler, iç (endojen) ve dış (ekzojen) faktörler olmak üzere iki grupta toplanabilir. İç faktörler, kömür damarının fiziksel ve kimyasal özelliklerini kapsar[1]. Dış faktörler, üretim ve stoklama sırasındaki atmosferik koşullar ile kömür üretiminde uygulanan madencilik tekniği ve jeolojik yapı ile ilgilidir.

Kömürdeki pirit, özellikle nemli ortamda kolayca oksitlenebilmekte, fazla miktarda ve çok ince taneli olarak bulunması durumunda ise tepkime hız kazanmaktadır. Bu sırada açığa çıkan ısı, kömürün sıcaklığının yükselmesine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, pirit, oksitlendiğinde şişerek kömürün parçalanmasına, diğer bir deyişle yüzey alanının artmasına neden olmaktadır [4, 5].

KÖMÜR ATIKLARINDAN OLUŞAN YANGINLAR

Kömürden kaynaklanan yangınlardan biri de kömür atıklarının sebep olduğu yangınlardır. Sobalardan, ocaklardan, ızgaralardan veya kalorifer kazanlarından çıkarılan sıcak kül ve tam yanmamış kömürler, kokusundan ve kirletmesinden kurtulmak için bir kap içerisinde bahçeye, merdiven boşluğuna veya dışarı konmakta, küller içinde bulunan kıvılcımlar rüzgâr tesiri ile çevrede yangına neden olmaktadır.Özellikle ahşap yapıların çok olduğu bölgelerde tehlikeli yangınlar meydana getirmektedir. Bina boşluğunda biriken döküntülerin tutuşmasıyla oluşan yangınlara da sık rastlanılmaktadır.

Alışveriş Merkezlerinin restoran ve food-Court bölümünde ızgaralarda kömür kullanılması isteklerine çok sık rastlanılmaktadır. Kömürlü ve odunlu ocaklarda, yanmamış gazlar ve yanan yağdan oluşan duman kısa sürede kanalları kaplamaktadır. Biriken yağlar, aşırı ısınma veya açık korlardan sıçrayan kıvılcımla tutuşarak yangına sebep olabilmektedir. Ayrıca birçok yerde, ızgara içinde biriken küllerin aralara konulması, tam sönmeden çöp bidonlarına dökülmesi veya dışarı çıkarılırken küllerin savrulması nedeniyle çıkan yangınlara da rastlanılmaktadır. Çok özel durumlarda, odun veya kömür kullanılmasına alış veriş merkezi tarafından müsaade edilmesi durumunda, mutfakta alınan standart tedbirlere (sprinkler sistemi, algılama sistemi vb) ilave olarak aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması istenmelidir. Ocağın davlumbaz kanalı en az 2 mm kalınlığında siyah saçtan olmalı ve sadece bu davlumbaza hizmet vermelidir. Davlumbaz kanalı şaftı yangına en az 2 saat dayanıklı, diğer bölümlerin tesisatından ayrı müstakil bir şaft ile doğrudan bina dışına ulaştırılmalıdır. Kanal en az 5 cm kalınlığında taş yünü ile yalıtılmalıdır. Davlumbazda otomatik söndürme sistemi olmalıdır. Davlumbazda yağ tutucu filtreler olmalı ve sürekli temiz tutulmalıdır.

KÖMÜRÜN DEPOLANMASI SIRASINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Kömürlük yangınlarını azaltmak ve kendiliğinden kızışma tehlikesini sınırlandırmak için, kömür temiz bir yüzey üzerinde depolanmalı, depolama öncesi kömürün ön oksitlenmesine olanak sağlanmalı, yığını oluşturan taneler mümkün olduğu ölçüde sabit boyutta tutulmalı, yığın yüksekliği kömür türü dikkate alınarak belli bir sınırı geçmemelidir [3] Yığınların tabanı düz olmalı, tabandan yığına hava geçmemesine dikkat edilmelidir. Bunun için beton en uygun zemindir. Toprak üzerine yığılmış kömür tozu veya killi malzemeleri sıkıştırarak da iyi bir zemin elde edilebilir. Üzerinde kül, çöp, tahta, parçaları, bitki artıkları ve benzeri bulunan yüzeyler emniyetli değildir. Prensip olarak, depolanacak kömürün önceden bir miktar oksitlenmesi güvenlik açışından uygun olur. Büyük kömür depolarında serilen tabaka, üzerine yeni bir tabaka gelmeden önce bir süre bekletilirse, kömür havanın oksijenini absorbe eder ve reaktifliği azalır. Depolama sırasında oksidasyon hızını sınırlandırmak için yazın hafta yeterli olur. Kışın sıcaklığın düşük olması nedeniyle oksidasyon hızı azalacağından tabakayı bekletme süresi de artar. Kömür yığını oluşturan tanelerin boyutları mümkün olduğu ölçüde birbirine yakın olmalıdır. Hava iri parçalar arasındaki boşluklardan geçerek toz kömürü kızıştırır. Yığın sadece büyük parçalardan oluşuyorsa, belirli noktalarda yükselen sıcaklık devamlı şekilde atmosfere taşınacağından, kızışma olasılığı önemli ölçüde azalır. Kömürün boyutları düşey ve yatay projeksiyonlarda arttıkça, daha fazla kızışma noktası faaliyete geçeceğinden yangın çıkma olasılığı artmaktadır. Kömür deposunda havalandırma penceresi bulunmalı ve açık olmalı, kömür kuru olmalı ve üstüne kesinlikle su dökülmemeli, kömür yığını yüksekliği metreyi eni 5 metreyi geçmemelidir. Kömür yığınları, buhar kazanları, sıcak su boruları ve benzeri ısı kaynaklarına yakın olmamalıdır.

KÖMÜRLÜKTE ÇIKACAK YANGINLARIN ÖNLENMESİ VE YANGININ SÖNDÜRÜLMESİ

Kömür, bodrumlarda ve çok dar yerlerde depolandığından söndürülmesi için aktarma gerekmekte fakat yer dar olduğundan çoğu zaman aktarılması saatlerce sürmektedir. Çok dikkatli bir depolama yapılmış olsa bile yığının içindeki değişik noktalarda sıcaklık yükselebilmektedir. Yangın tehlikesine karşı alınacak en iyi önlem; yığın yüzeyinden buhar çıkışı olup olmadığını, koku olup olmadığını izlemek ve yüzey sıcaklığını kontrol altında tutmaktır. Yığın içindeki sıcaklığı ölçmek için, yığına m aralıkta, içinde termometre bulunan yaklaşık 25 mm çapında metal borular daldırılır. Borular tabandan 30 cm yüksekliğe kadar sokulur ve değişik düzeylerde sıcaklık okuması yapılır[6]. Sıcaklığın, linyitlerde 50°C’yi, taşkömürlerinde ise 70°C’yi geçmemesi istenir. Bu sıcaklığa ulaşıldıktan sonra kontroller devamlı olarak sürdürülmelidir.

Eğer sıcaklık düşmüyorsa yangın tehlikesi devam diyor demektir. Bu durumda yığına su serpmek kısa vadeli bir çözümdür. °C dolayındaki sıcaklıklarda kömürün tutuşmasını ancak içerdiği nem oranı önler. Bu aşamada yapılacak en iyi hareket, ısınan kısmı ayırarak iki gün içinde kullanmak ya da bu kesime çok fazla su sıkmaktır. Ancak su, ince boyutlu parçaları birlikte sürükleyeceğinden, yığın içinde oluklar açar. Bu boşluklardan geçen hava yığın derinliklerine nüfus edebilir. Eğer yığının farklı yerlerinde kızışma olmuş ise, yığın bozularak yeniden oluşturulmalı ve yığına hava girişini önleyecek etkin önlemler alınmalıdır[3].

SONUÇ

Kömür kızışmasının önlenmesi için kömürün yığılma yüksekliğinin yaklaşık metreyi geçmemesi gerekmektedir. Kömürlük nemden ve su sızıntılarından korunmalıdır. Kömürlüğün havalandırması için açık penceresi olmalı, pencere yoksa mekanik havalandırma yapılmalıdır. Kömür yığılmadan önce zemin temizlenmeli, kömür yığını içerisinde kağıt, paçavra vs bulunmamalıdır. Kömür, kazanla aynı hacımda depolanmamalıdır. Isıl değeri yüksek olan kömürler tercih edilmeli, bacalar yılda en az iki kez temizlettirilmeli, uygun olmayan bacalar yenilenmeli, çatlaklar kapatılmalı, küller tam olarak sönmeden dışarı çıkarılmamalıdır.

KAYNAKLAR

[1] Ökten G., V. Didah, C. Şensöğüt; “Kömürün Kendiliğinde Yanması ve Yanmanın Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler”, Kömür Özellikleri, Teknolojisi ve Çevre İlişkileri, Editör. funduszeue.info, s,

[2] Eroğlu, N., M.J. Gouws; “Kömürün Kendiliğinden Yanmasına” Ait Kuramlar, Madencilik, Cilt XXXII, Sayı 2 Haziran

[3] Ökten G., S. Yazıcı; “Kömürün Depolanmasında Karşılaşılabilecek Sorunlar ve Alınacak Önlemler” Madencilik, Volume XXIII, Sayı 2, Haziran

[4] Güney, M.;”Certain Factors Affecting the Oxidation and the Spontaneous Combustion of Coal”, University of Nottingham, Mining Department Magazine, funduszeue.info,

[5] Didari, V.; “Yer Altı Ocaklarında Kömürün Kendiliğinden Yanması ve Risk İndeksleri”, Madencilik, Cilt XXV, Sayı 4, Aralık

[6] Erkan, H. ; “Kömürün Depolanması”, Madencilik Dergisi, Sayı 3, s ,


 
R E K L A M

İlginizi çekebilir

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç Anısına

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak uzun süre görev yapan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç; yangın güvenliği konusun
19 Ağustos

Söndüğünden Emin Olmak

Japonya'da itfaiye eğitimi yaptığım sırada hocalar derslerde 'Yangının söndürüldüğünden emin olun, söndüğüne karar verdikten sonra en az yarım
22 Mart

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası