vücutta karıncalanma kaşıntı / Beta Alanin Neden Kaşındırır? | Bigjoy

Vücutta Karıncalanma Kaşıntı

vücutta karıncalanma kaşıntı

Cildinizdeki karıncalanma hissine dikkat!

Cildinizde meydana gelen küçük değişiklikler aslında birçok hastalığın da habercisi olabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman, yetişkinlerde görülen cilt problemleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Zona (Herpes Zoster)

Çok hassas ciltlerde görülen zona, yanma ve karıncalanma ile başlar. Genellikle gövde ve kalçalarda görülen nokta halindeki döküntüler yaklaşık iki hafta sürecek ağrılı kabarcıklara dönüşür. Antiviral ilaçlar, steroidler, antidepresanlar ve topikal ajanlar ile tedavi edilebilir.

Kurdeşen (Ürtiker)

İlaçlar, gıdalar, gıda katkı maddeleri, aşırı sıcaklıklar ve boğaz ağrısı gibi enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilen ürtiker; genellikle kaşıntılı, bazen batma ve yanma hissiyle belirtilerini gösteren alerjik bir reaksiyondur. Antihistaminikler rahatlama sağlayabilir.

Sedef hastalığı

Genellikle dirsek, diz, kafa derisi gibi alanlarda beyaz veya gümüş pullarla kaplı kalın kırmızı plaklar halinde olan bulaşıcı olmayan döküntülerle seyreden ve nedeni bilinmeyen sedef hastalığı, iyileşse bile yaşam boyunca tekrarlayabilir. Cilde uygulanan ilaçlar, ışık terapisi, ağız, enjeksiyon ya da enfüzyon yolu ile alınan ilaçlarla tedavi edilebilir.

Egzama

Kesin nedeni tam olarak bilinemese de stres, sabun gibi tahriş edici alerjenler ve iklim koşullarının tetiklediği egzama; deride görülen iltihaplı, kırmızı, kuru, kaşıntılı ve bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Yetişkinlerde, egzama genellikle dirsek ve ellerin eklem bölgelerinde oluşur. Topikal veya oral ilaçlar ile tedavi edilir.

Rozasea (Gülleme) hastalığı

Burun, çene, yanaklar, alın ve hatta gözde kızarıklığa neden olan gülleme hastalığında kızarıklık görünür, kan damarlarının iyice belirginleşmesiyle şiddetlenebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra lazer tedavisi, dermabrazyon ve etkilenen bölgeleri yeniden şekillendirmek için elektrokoter gibi cerrahi işlemleri içeren bir tedavi uygulanması gerekebilir.

Soğuk yaralar (Uçuk)

Herpes Simplex virüsü nedeniyle ağız veya burun üzerinde küçük, acı veren, sıvı dolu kabarcıklar oluşur. Yaklaşık 10 gün süren, uçuk çok bulaşıcıdır. Ateş, çok fazla güneş, stres, ya da adet kanamaları gibi hormonal değişiklikler uçuğu tetikler. Tedavisinde antiviral haplar veya kremler kullanılır. Ancak yaralar irin içeriyorsa mutlaka hekiminize başvurun.

Et benleri

Kadınlarda ve yaşlılarda daha fazla görülen et benleri genellikle meme, kasık, sırt, boyun, göğüs ve koltuk altında çıkar. Tehlikeli olmayan bu benler, giysi ya da sürtünmeyle tahriş olmadığı sürece ağrıya neden olmaz. Hekiminiz yakma ya da dondurma işlemiyle et benlerinizden kurtulmanızı sağlayabilir. 

Akne

Genellikle yüz, göğüs ve sırt bölgesinde görülen akneler hormonlar ve bakteriler tarafından tetiklenebilir. Bu bölgeleri temiz tutmak çok önemlidir. Kendiniz aknelerinizi sıkmaya çalışmayın; enfeksiyon ya da yara izine neden olabilirsiniz.

Ayak mantarı

Mantar, soyulma, kızarıklık, kaşıntı, yanma; bazen kabarcıklar ve yaralara neden olabilen bir deri enfeksiyonudur. Ayak mantarı bulaşıcıdır. Enfeksiyon taşıyan kişi tarafından giyilen ayakkabı, ortak kullanılan soyunma odaları gibi alanlarda çıplak ayakla dolaşılmasıyla bulaşır. Genellikle ciddi vakalarda topikal antifungal losyonlar, kremler veya oral ilaçlar ile tedavi edilir. Ayak mantarı problemi yaşıyorsanız ayaklarınızı temiz ve kuru tutmaya çalışın.

Benler

Kahverengi veya siyah benler tek başına veya gruplar halinde, vücudun herhangi bir yerinde olabilir ve genellikle 20 yaşından önce ortaya çıkar. Bazı benlerde kanser olma riski yüksektir. Bu nedenle benlerinizdeki düzensiz sınırlar, renk değişiklikleri, kanama, kaşıntı gibi farklılıkları dikkate alın ve mutlaka bir dermatoloğa danışın.

Kahverengi cilt lekeleri

Yaşlandıkça yaygın hale gelen kahverengi veya gri lekeler gerçekten yaşlanmanın belirtilerinden biri değildir. Bu lekelerin temel nedeni güneşe çok uzun süre maruz kalmaktır. Beyazlatma kremleri, asit peeling ve ışık tabanlı tedaviler lekelerin görünümünü azaltabilir. Ancak doğru tanılama ve öncelikle melanoma gibi ciddi cilt hastalıklarını ekarte etmek için dermatoloğunuza başvurun.

Melazma (Hamilelik maskesi)

Yanaklar, burun, alın ve çene üzerinde kahverengi veya kahverengi yamalar şeklinde görülen melazma hamilelik döneminde daha sık görüldüğü için ‘hamilelik maskesi’ olarak bilinse de erkeklerde de görülebilir. Melazma gebelik sırasında kadınların yarısında ortaya çıkar ve genellikle doğumdan sonra geçer.

Siğiller

Yaygın olarak parmak ve ellerde görülen siğiller temas yoluyla yayılabilir. Çoğu durumda zararsız olan siğiller, kendi kendine yok olabilir. Ancak devam ederse topikal ilaçlar, lazer, kimyasal dondurma ve yakma yöntemleriyle tedavi edilebilir. 

False

Sırtta Karıncalanma Hissinin Nedenleri

Sırttaki karıncalanma veya iğnelenmeler, altta yatan sinirleri etkileyen koşullardan kaynaklanabilir. Bu his parestezi olarak adlandırılır.

Zona veya herpes zoster

Tipik olarak vücudun bir tarafında gelişen ağrılı, kaşıntılı bir döküntüdür. Bununla birlikte, döküntü, sırt ve yüz dahil, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Döküntü ortaya çıkmadan önce, kişi etkilenen bölgede bir karıncalanma, kaşıntı veya ağrılı bir yanma hissi yaşayabilir. Ateş ve titreme, baş ağrısı, mide ağrısı gibi semptomlar da görülür.

Spondilolistez

Omurgadaki omurlardan biri yerinden kaydığında ortaya çıkar. Bu kayma, omurganın herhangi bir yerinde olabilir, ancak bel bölgesinde ortaya çıkma eğilimindedir. Spondilolistez her zaman semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, eğer kaymış omur bir sinire basarsa, sırtta uylukların arkasına yayılan ağrı veya karıncalanma hissine neden olabilir. Diğer belirtiler arasında sırt sertliği, bacaklarda zayıflık hissi ve yürüme veya dik durma problemleri olabilir. Spondilolistez semptomları fiziksel aktivite ile daha da kötüleşebilir ancak otururken veya öne yaslanırken iyileşebilir.

Omurga kırıkları

Motorlu taşıt kazaları, spor yaralanmaları, yüksekten düşme ve şiddet gibi güçlü etkilerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Osteoporoz ve tümörler gibi kemikleri zayıflatan kronik tıbbi durumlar da spinal kırıklara neden olabilir. Spinal kırıkların çoğunluğu ortada ve belde görülür. Omurga kırıkları, kişi hareket ettiğinde kötüleşebilecek orta ila şiddetli ağrıya neden olabilir. Uyuşukluk veya karıncalanma hissi, bağırsak ve mesane kontrolü kayb, bacakları hareket ettirmekte zorluk gibi belirtiler görülebilir.

Fibromiyalji

Yaygın ağrıya, hassasiyete ve ayrıca ağrıya duyarlılığın artmasına neden olan kronik bir durumdur. Fibromiyaljili kişilerde sırt, el ve ayak gibi vücudun bazı kısımlarında uyuşma veya karıncalanma da olabilir. Yorgunluk, kaygı ve depresyon, uyku güçlüğü, baş ağrısı, düşünme güçlüğü, bellek ve yoğunlaşma problemleri görülebilir.

Arteriyovenöz malformasyonlar (AVM'ler)

Tipik olarak beyinde veya omurilikte meydana gelen, ancak vücutta herhangi bir yerde gelişebilen karışık veya anormal şekilli kan damarlarıdır. Bu malformasyonlar kan akışını etkileyebilir ve boyutlarına ve konumlarına bağlı olarak ciddiyetle değişebilen çeşitli semptomlara neden olabilir. Semptomları; bel ağrısı veya zayıflığı, baş ağrısı, nöbetler, uyuşma, karıncalanma ve ağrı, koordinasyon kaybı, baş dönmesi, görme ile ilgili sorunlar, hafıza problemleri veya karışıklık, konuşma problemleri olarak sıralanabilir.

Spinal enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar, bir ameliyattan sonra veya kırıklar, yaralanmalardan kaynaklanan yaralar, kanser, diyabet gibi diğer durumların bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir. Enfeksiyon sinirleri tahriş ya da tahrip edebilir. Belirtileri; sırt ağrısı ve sertlik, uyuşukluk veya karıncalanma hissi, kas zayıflığı veya spazmları, ateş ve titreme, etkilenen bölgede kızarıklıktır.

Spinal tümör

Omurilikte gelişebilecek anormal bir büyümedir. Bu tümörler iyi veya kötü huylu olabilir. Bu tümörler omuriliğe baskı yaparak sorunlara neden olabilir. Belirtiler, tümörün konumuna bağlıdır. Sırt ağrısı, uyuşukluk veya karıncalanma, bacaklarda veya kollarda zayıflık veya koordinasyon eksikliği, azaltılmış hassasiyet ağrısı veya sıcaklık, mesane ve barsak problemleri görülebilir.

Sırtında karıncalanma olan kişiler, barsak ve mesane fonksiyon kaybı, kol veya bacakları kullanmada koordinasyon kaybı veya zorluk, ani, şiddetli ağrı ve bir veya iki bacak aşağısında uyuşukluk gibi belirtilere sahipse acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kolinerjik ürtikerin belirtileri nelerdir?

Vücut ısısının artışı ile birlikte karşımıza çıkan kolinerjik ürtiker genellikle çapları mm arasında değişen kırmızı haleler şeklinde olabilir ve bazen birleşerek daha büyük plaklar oluşturarak karşımıza çıkabilir. Özellikle elde avuç içinde, ayak tabanlarında ve koltuk altında görülmezken daha çok vücutta gövdede görülürler.

Kolinerjik ürtikerde şikayetler ortaya çıkarken diğer ürtikerlerden farklı olarak daha çok yanma karıncalanma hissi vardır. Vücut ısısındaki artışa bağlı olarak kaşıntı ve şişlik şikayetleri genelde uykudan önce ve uykuda ortaya çıkmazlar. Kolinerjik ürtiker yanma, karıncalanma, kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ile kendini gösterse de bazen anjiyödem solunum sıkıntısı baş dönmesi ve alerjik şok tablosu da eşlik edebilir. Kolinerjik ürtikerde görülen döküntüler genellikle terlemeden sonra birkaç dakika içinde hızla ortaya çıkar ve tamamen yok olması 30 dakika bazen 1 saat kadar sürebilir.

Kolinerjik ürtikerde görülen lezyonların tipik belirtileri şunlardır:

-Kaşıntı, yanma, karıncalanma hissi ile birlikte etrafı çevreleyen parlak kırmızı renkte sayısız küçük döküntü vardır.

-Başlangıcından önce sıcaklık artışı hissi vardır. Döküntü genellikle çok kaşıntılıdır. Döküntü vücudun herhangi bir yerinde olabilir, ancak üst gövde ve kollarda daha belirgindir. Avuç içi ya da tabanı ve koltuk altlarını genellikle etkilemez. Bazen küçük döküntüler birleşip büyük bir şişme meydana getirebilir.

Şiddetli kolinerjik ürtiker atağı geçiren hastalarda baş ağrısı, çarpıntı, bayılma, nefes darlığı, hırıltılı solunum, karın krampları ve ishal gibi sistemik semptomlar görülebilir. Nadiren, kolinerjik ürtikerli hastalar anafilaksi gibi daha şiddetli reaksiyonlara sahip olabilir. Bu yüzden muhtemelen tek başına egzersiz yapmaması önerilir.

/0 Yorumlar/tarafından admin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası