b12 vitamin hapı ne kadar süre kullanılmalı / B12 Vitamini | Biobellinda

B12 Vitamin Hapı Ne Kadar Süre Kullanılmalı

b12 vitamin hapı ne kadar süre kullanılmalı

B12 Vitamini Eksikliği Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Vitamin Nedir?

Vitamin sözcüğü Latince yaşam anlamına gelen ‘vita’ sözcüğünden gelir. Vitaminler, vücudun kendini yenileyip iyileştirebilmesi, büyüyüp gelişmesi ve enerji üretebilmesi için gerekli olan organik bileşiklerdir. Toplamda 13 çeşit vitamin vardır. B Vitamini diğer vitaminlere kıyasla daha kompleks bir yapıya sahiptir. Vitaminler, vücutta denge sağlanması adına dikkatli bir şekilde alınmalıdır. Aksi halde vitamin eksikliği ve bunun beraberinde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

B12 Vitamini Nedir?

B12 ısıya duyarlı ve suda çözünebilen bir vitamindir. Hücrede, yağ asitleri ve amino asitlerin vücuttaki kullanımında önemli bir rol oynar. Sinir dokusunu ve beyin fonksiyonlarını korur ve aynı zamanda alyuvar üretimini sağlar. B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur. B12 vitamini kaynağı olan besinlerin çok fazla ısıtılmaması ve pişirme süresinin çok uzun tutulmaması tavsiye edilir. Besinlerin uzun süre pişirilmesi ve fazla ısıya maruz kalması B12 vitamininin azalmasına veya etkisinin yok olmasına sebep olabilir.

B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir?

Sağlığımız için en temel yapıtaşlarından biri olan B12 vitamini, vücudu dışardan gelebilecek her türlü zararlı virüs ve bakterilerden koruyarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Sinir sisteminin doğru, hızlı ve düzenli çalışmasını sağlar. Kemik iliğinde alyuvar hücrelerinin üretiminde görevlidir. Hücrelerin üretilmesini, kendini yenilemesini ve daha uzun yaşamasını sağlayan B12 vitamini aynı zamanda kan hücre sayısını arttırarak anemiyi (kansızlığı) önler. Bunun yanı sıra, vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunması hafızayı güçlendiren ve öğrenmeye yardımcı olan önemli bir faktördür.

B12 Vitamini Nelerde Bulunur?

İnsan vücudu tarafından üretilemeyen B12 vitamini, yediğimiz besinler aracılığıyla vücudumuza girer. Vücutta eksik bulunması halinde emilim bozuklukları, yetersiz ve sağlıksız beslenmeyle birlikte sindirim sıkıntıları görülür. Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.

B12 Vitamini Eksikliği Nedir?

Vücuda yeterli miktarda B12 vitamininin alınamaması durumunda B12 vitamini eksikliği ortaya çıkar. Bu durum, sinir sistemi ve beyinde ciddi ve kalıcı hasara yol açabilir. B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.

B12 Vitamini Neden Bu Kadar Önemlidir?

Tedavi edilmeyen ve ciddi boyuta ulaşana kadar fark edilmeyen B12 vitamini eksikliği kişide derin depresyona, paranoya ve sanrılara, hafıza kaybına, idrar kaçırma ile tat ve koku kaybına dahi yol açabilmektedir. İnsan vücudu kırmızı kan hücreleri, sinirler ve DNA yapımı için B12 vitaminine ihtiyaç duymaktadır. B12 vitamininin aynı zamanda doğurganlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir. Ortalama bir yetişkinin günde yaklaşık 2,4 mcg B12 vitamini alması gerekmektedir. Çoğu vitaminin aksine vücutta üretilemeyen B12 vitamininin yiyecekler veya takviye yoluyla alınması büyük bir önem arz eder. Ancak, bazı insanlar ne kadar B12 vitamin içeren besinler tüketseler veya takviye olarak B12 vitamini alsalar da bu insanların vücutlarında bu vitaminin yeteri oranda emilemediği görülebilir. Bunun yanı sıra, B12 vitamini eksikliği, yaşlılar arasında daha sık görülmektedir. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketine göre 50 yaşın üzerindeki yetişkinlerin %20’si sınırda B12 seviyelerine sahipken, %3,2’sinde risk derecesinde düşük seviyelere rastlanmaktadır.

B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri rahatsızlık ciddi boyutlara ulaşana kadar kendini belli etmeyebilir. Semptomların yavaş yavaş ortaya çıkıp zamanla yoğunlaştığı da görülebilir. B12 vitamini eksikliğinin belirtileri arasında aşağıdakiler yer alır:

  • Unutkanlık
  • Kalp çarpıntısı
  • Güçsüzlük
  • Duygu durum bozuklukları (depresyon ve aşırı sinirlilik hali)
  • Dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu
  • Üşüme
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Uzuvlarda uyuşmalar (el, kol ve bacakta)
  • Dil üzerinde şişme
  • Ağız ülserleri (aftlar)
  • Cilt kuruluğu
  • Saç dökülmesi
  • Kilo kaybı

Uzman doktor tarafından yapılacak fiziki muayenede B12 vitamini eksikliği tespit edilebileceği gibi, kesin sonuç için kan testine başvurulur. Bu noktada, erken teşhis ve tedavi sürecinin iyi yönetilmesi büyük bir önem taşımaktadır. B12 vitamini eksikliği tedavi edilmezse, ciddi nörolojik sorunlara ve kan hastalıklarına yol açabilir.

B12 Vitamini Eksikliği Neden Olur?

B12 vitamini eksikliğine sebep olan birçok faktör bulunmaktadır. Sağlık açısından başka faydalarının olduğu düşünülse de vejetaryen beslenme ve mide küçültme ameliyatları, B12 vitamini eksikliğine sebep funduszeue.infoer B12 vitamini üretemediğinden, bunu sağlayan yiyecekler sadece et, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardır. Bu sebeple, katı bir vejetaryen veya vegan diyet uygulayan kişiler takviye B12 vitamini tüketmedikleri takdirde, bu kişilerde B12 vitamini eksikliği görülme riski artar. Kilo vermek için mide küçültme ameliyatı olan kişiler de B12 vitamini eksikliği açısından risk grubu içerisinde yer alır. Bu tarz ameliyatların bazı durumlarda vücudun yiyeceklerden B12 alma kapasitesini azalttığı bilinmektedir. Yetersiz beslenen bebekler ve hamile bireylerde de B12 eksikliği görülebilir. Hamilelerde kansızlık kaynaklı B12 vitamini eksikliği erken doğuma ve hatta düşük yapılmasına dahi yol açabilmektedir. Ayrıca çölyak veya Crohn hastalığı gibi besin emilimini azaltan durumlar da B12 eksikliğine neden olabilir. Benzer şekilde, midede asit üretimini azaltan mide ilaçları da B12 vitamini eksikliğine yol açabilir; çünkü B12 vitamininin emilmesi için asit gereklidir. Genellikle yaşlanmayla ortaya çıkan mide asidi üretimindeki azalma, B12 vitamini eksikliğinin yaşlılarda sıklıkla görülmesinin sebeplerinden biridir.

Kimler B12 Eksikliği Riski Taşır?

  • Yapılan bazı araştırmalara göre B12 eksikliği riski, yaş ilerledikçe artar. Bunun nedeni atrofik gastrit ve pernisiyöz anemi gibi otoimmün hastalıklardır. Bu iki hastalık, B12 vitamininin emiliminin azalmasına neden olur. B12 eksikliği ile ilişkilendirilen diğer bir sağlık sorunu ise helikobakter pilori enfeksiyonudur. Helikobakter pilori isimli bu bakteri de mideye zarar verdiğinden B12 vitaminin emilmesini engelleyebilir.
  • Yeterli B12 vitamini alınmaması B12 eksikliğinin en önemli nedenidir. Dolayısıyla vejetaryen ve vegan beslenen kişilerde B12 eksikliği riski oldukça yüksektir. Çünkü B12 vitamininin doğal besin kaynakları hayvansal gıdalardır. Buna ek olarak vegan kadınların bebekleri de risk altındadır. Bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslendiği dönemde anne hiçbir hayvansal gıda tüketmiyorsa bebeğin B12 vitamini rezervi sınırlıdır. Bu da çok erken bir dönemde B12 vitamini eksikliğinin başlaması anlamına gelir.
  • Gastrointestinal rahatsızlıkları olan kişiler de B12 eksikliği riski altındadır. Çölyak ve Crohn hastalığı olan bireylerin vücudunda B12 vitamini emilimi az olabilir. Buna ek olarak gastrointestinal cerrahi geçirmiş kişilerde de B12 vitamini eksikliği gelişme ihtimali yüksektir. Mide küçültme ameliyatı gibi operasyonlar bu ihtimali yükseltir.

B12 Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

B12 vitamini eksikliği hastada birçok komplikasyona neden olabilir. Bu komplikasyonlardan ilki nörolojik sorunlardır. B12 vitamini eksikliği yaşayan hastaların sinir sistemi bu durumdan etkilenebilir. Nörolojik sorunlar arasında ise görüş problemleri, hafıza kaybı, karıncalanma hissi ve fiziksel koordinasyon kaybı bulunur. Fiziksel koordinasyon kaybı konuşma ya da yürüme güçlüğüne neden olabileceği gibi tüm vücudu da etkileyebilir. Bunlara ek olarak özellikle bacaklarda olmak üzere sinir sisteminin bazı kısımlarında hasar da görülebilir.

B12 vitamini eksikliği olan kişilerde geçici kısırlık da olabilir. Hastaya uygun B12 vitamini takviyesi ile bu durum tedavi edilebilir. Bununla birlikte hamile kadınların B12 vitamini eksikliği olması sonucunda bebek de etkilenebilir. Nöral tüp defekti olarak bilinen doğumsal anomaliye yol açan bu durum nedeniyle bebeğin omurgası, beyin veya kafatası zarar görebilir.

B12 Vitamini Değerlerimi Nasıl Artırabilirim?

Kritik seviyede B12 vitamini eksikliği görülmesi hâlinde, haftalık B12 vitamini enjeksiyonları veya yüksek dozlu B12 hapları ile B12 vitamini takviyesi sağlanmaktadır. Kritik seviyelerde olmayan B12 vitamini eksikliği ise multivitaminler aracılığıyla kontrol altına alınabilir. Emilim problemleri veya vegan beslenmeden kaynaklı B12 vitamini eksikliği dışında, kişinin B12 vitamini değerleri kolaylıkla arttırılabilir. Fazlaca B12 vitamini içeren gıdaların tüketilmesi vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacı olan 2,4 mcg’nin karşılanması için yeterli olacaktır. Hamile veya emziren annelerin günlük B12 vitamini ihtiyacı bazı durumlarda daha fazla olabilir. Ancak, gerekli miktardan fazla B12 vitamini alınması da birtakım sorunlara yol açabilir. Bu durumda beslenme değişikliği veya takviye gıdanın kesilmesi gibi bir müdahale gerekebilir. Kan testinde pg/mL- pg/mL aralığında çıkan B12 vitamini miktarının normal seviyelerde olduğu kabul edilmektedir.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

B12 vitamini eksikliğinde enjeksiyon veya ilaç tedavisi olmak üzere iki ana yöntem uygulanır. Ancak, B12 vitamini eksikliğinin o hasta özelinde sebeplerinin araştırılması doğru tedavinin uygulanmasında büyük önem taşımaktadır. Örneğin, birtakım kronik rahatsızlıklar B12 vitamini eksikliğine yol açabilmektedir. Bu sebeple, kişiye özel bir tedavi planının oluşturulması oldukça önemlidir. Kan testi sonucunda çıkan B12 vitamini seviyesine göre kişinin ihtiyacı olan doz doktor tarafından belirlenmelidir. B12 vitamini enjeksiyonu veya hapları aracılığıyla bu miktar kolaylıkla dışarıdan sağlanabilir. B12 vitamini eksikliğinin emilim problemlerinden kaynaklanması durumunda ise bu durum, mide, ince bağırsak gibi sindirim organlarının fonksiyonlarını yerine getirmemesinden kaynaklı bir yetersizlik olduğundan farklı bir tedavi planının uygulanması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise B12 vitamini eksikliğinin yalnızca yetişkin veya yaşlı bireylerde değil, aynı zamanda bebeklerde de görülebiliyor olmasıdır. Uzun süre tedavi edilmediği takdirde ciddi rahatsızlıklara yol açabilen B12 vitamini eksikliğinin vakit kaybedilmeden önlem alınarak tedavi edilmesi büyük önem arz eder.

Hamilelikte B12 Eksikliği Nasıl Giderilir?

Hamilelik döneminde B12 vitamini eksikliğinin tedavi edilmesi büyük bir önem taşır. Bunun nedeni, anne adayının vitamin eksikliğinin bebeği de etkileme riskidir. B12 eksikliği tedavisi, hamilelik döneminde de hamilelik olmayan dönemlerdeki gibi uygulanabilir. Ancak diğer dönemlerde olduğu gibi hamilelik süresince alınacak B12 takviyelerinin de doktor kontrolünde alınması gerekir.

B12 Vitamininin Yapamadıkları Nelerdir?

B12 vitaminin vücuda faydası kadar yapamayacaklarına da değinilmesi önemlidir. Nitekim, İnternet’te Alzheimer hastalığından kalp hastalığına kadar çeşitli sağlık sorunlarının önlenmesi için B12 vitamini kullanımını tavsiye eden makalelere sıklıkla rastlanmaktadır. Bu tarz yazıların çoğu eksik ve hatalı bilgiler içermektedir. Örneğin, B12 vitamini eksikliği ile bilişsel gerileme arasında bir ilişki bulunmasına rağmen, klinik çalışmalar Alzheimer hastalığında yüksek dozda takviye vitamin tedavisinin bilişsel işlevde bir iyileşmeye yol açmadığını kanıtlamaktadır. Bu gibi bilgilere kesinlikle itibar etmemenizi ve B12 vitamini eksikliğinde uzman doktorunuza danışmadan takviye gıda veya vitamin hapı kullanmamanızı öneririz.

B12 vitamini, vücutta bulunması gereken, eksikliğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabilen oldukça önemli bir vitamindir. B12 vitamini nedir, hangi besinlerde bulunur, B12 vitamini eksikliği nedir ve belirtileri nelerdir gibi birçok sorunun yanıtını bu yazımızda sizler için inceledik.

İnsanların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için vücutta bulunan vitaminler oldukça önemli rol oynar. Vücutta bulunması gereken vitaminlerin ise çeşitleri oldukça farklılık gösterebilmektedir. Bu önemli vitaminler arasındaysa hiç şüphesiz en bilineni ve en önemlisi de B12 vitaminidir. B12 vitamini genel olarak unutkanlık, hafıza ile ilişkilendirilmektedir.

B12 Vitamini Nedir?

B12 vitamini nedir sorusu son yıllarda internette en çok araştırılan konulardan bir tanesidir. Vitaminler, yaşam fonksiyonlarının düzenli ve sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için vücudumuzda önemli rol oynamaktadır. Vücudumuzda önemli rol oynayan vitaminler arasında en bilineni ise B12 vitaminidir. B12 vitamini, ısıya duyarlı ve suda çözülebilen bir vitamin olarak bilinmektedir. B12 aynı zamanda kobalamin olarak da bilinmektedir.

B12 vitamini insan vücudu tarafından üretilemediği için besinler aracılığıyla vücudumuza almamız gerekmektedir. B12 vitamini özellikle sinir sistemi, beyin fonksiyonları ve alyuvarların üretimi için oldukça gereklidir. Tıbbi ve sağlık açısından gerekli olduğu için besinler aracılığıyla mutlaka vücuda alınması gerekmektedir. B12 vitamini birçok besinde bulunmaktadır. Fakat bu besinlerin pişirme ve tüketim şekillerine de dikkat etmek gerekir.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

B12 vitamini ne işe yarar sorusu da vitaminler hakkında en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Vitaminler, vücutta üretilmeyen ve besinler tarafından vücuda alınması gereken yapılar olduğu için oldukça önemlidir. B12 vitamini genel olarak beyin fonksiyonlarına ve sinir sistemine yararlıdır.

Yapılan araştırmalar vücutta B12 vitamini oranı yüksek olan kişilerin hafızalarının güçlü olduğu, sinir sistemlerinin kuvvetli olduğu gibi önemli bulguları göstermektedir. Bunun yanı sıra B12 vitaminin vücut bağışıklığını güçlendirdiği de bilinmektedir. Hücre yenileyici özelliğinin yanı sıra ise doğurganlık oranını arttırdığı da bilinmektedir.

Vücut ve sinir sisteminin doğru bir şekilde çalışmasına yardımcı olan B12 vitaminin yararları saymakla bitmez. Bu sebeple uzmanlar besinler ve takviye ilaçlar aracılığıyla mutlaka vücuda alınması gerektiğini belirtmektedir. 

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B12 vitamini hangi besinlerde bulunur son yıllarda en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre B12 vitamini, vücut tarafından üretilmemektedir. Bundan dolayı da uzmanlar vitamin alabilmek için önemli besinleri ve takviye ilaçları tüketmemiz gerektiğini belirtmektedir. B12 vitamini birçok besinde bulunmaktadır. Bu besinler şu şekildedir:

  • Kırmızı et en çok B12 vitamini bulunduran besinler arasında listede ilk sıralarda yer almaktadır.
  • Tavuk eti de tıpkı kırmızı et gibi yüksek B12 vitamini oranına sahiptir.
  • Balık, B12 vitamini denildiğinde akla ilk gelen besinler arasında yer almaktadır. Bunun sebebi de balıkta yer alan besinler beyin fonksiyonlarının iyi çalışmasına destek olmasıdır.
  • Yumurta hem protein açısından hem de B12 vitamini açısından oldukça zengin olduğu için uzmanlar tüketilmesi gerektiğini söylemektedir.
  • Karaciğer ve dalak gibi sakatatlarda B12 vitamini oldukça fazla bulunmaktadır. Çoğu kişi tarafından sakatatlar sevilmese de değerli B12 vitamini alabilmek için uzmanlar tüketilmesi gerektiğini önermektedir.
  • Süt, yoğurt ve peynir gibi besinlerde de B12 vitamini oldukça zengin bir şekilde bulunmaktadır.
  • Balığın yanı sıra diğer deniz ürünlerinde de (karides, istiridye, midye vb.) B12 vitamini oldukça zengindir. Güçlü beyin fonksiyonlarına sahip olabilmek için uzmanlar, özellikle çocukların deniz ürünlerini tüketmesini ifade etmektedir.
  • Tüm bu besinlerin yanı sıra B12 vitamini birçok kuruyemişte de bulunabilmektedir.
  • Meyvelerde de B12 vitamini bulunmaktadır.

Sağlık sinir sistemi, güçlü hafıza, güçlü bağışıklık sistemine sahip olabilmek için düzenli aralıklarla yukarıda ki besinleri kadın, erkek, yaşlı, çocuk her birey tüketmelidir. B12 vitamini, vücuda yeterli seviyelerde alınmazsa vücutta farklı sağlık sorunları görülebilir.

B12 Vitamini Eksikliği

B12 vitamini eksikliği, vücuda yeterli seviyede B12 vitamini alınmadığı taktirde ortaya çıkmaktadır. Vitamin eksikliği, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bundan dolayı B12 vitamin eksikliğinin belirtilerini iyi bilmek, bunun yanı sıra da B12 vitamini açısından oldukça zengin olan besinleri tüketmek önemlidir.

Vücutta yeterli seviyelerde B12 vitamini bulunmazsa vücut alarm vermeye başlayarak bazı belirtiler ortaya çıkarabilir. Yorgunluk, hafıza problemleri, kas ve eklem ağrıları gibi oldukça önemli belirtiler gösterebilmektedir. B12 vitamini eksikliği ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için en kısa sürede doktora başvurmak gerekmektedir.

B12 vitamini eksikliğinin neden olabileceği sağlık sorunlarından kaçınabilmek için mutlaka B12 vitamini açısından zengin olan besinlerin yanı sıra B12 vitamini ilaç takviyeleri de almak gerekmektedir.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir sorusu da son yıllarda internette oldukça fazla araştırılmaktadır. Vücutta yeterli seviyelerde B12 vitamini olmamasından dolayı meydana gelen sağlık sorunları çoğu zaman belirtiler gösterebilmektedir. B12 vitamini eksikliği belirtileri şu şekildedir:

  • B12 vitamini eksikliğinin en önemli belirtileri arasında kansızlık sorunu yer almaktadır. Kansızlığa bağlı olarak ise halsizlik, baş dönmesi, hafıza problemleri gibi birçok farklı sorun ortaya çıkabilmektedir.
  • El ve bacaklarda hissedilen uyuşukluk hissi de B12 vitamini eksikliği belirtileri arasındadır.
  • Dilin şişmesi veya dilde kızarıklık da vitamin eksikleri arasında görülmektedir.
  • Hafıza sorunları B12 vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri arasında yerini almaktadır.
  • İshal şikayetleri de vitamin eksikliği belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Sinir sistemi bozukluğu sonucunda meydana gelen depresyon, mutsuzluk, umutsuzluk gibi hislerin yaşanması da B12 vitamini eksikliğinin en önemli belirtilerindendir.
  • Metabolizma yavaşlaması da B12 vitamini eksikliği belirtileri arasında yer almaktadır.

Yukarıda yer alan belirtilere rastladığınızda mutlaka en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız. B12 vitamini eksikliği kısa sürede tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bundan dolayı en kısa sürede tedavi olmak oldukça önemlidir.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi

B12 vitamini eksikliği tedavisi zamanında gerçekleştirilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bundan dolayı öncelikli olarak yukarıda yer alan belirtileri inceleyerek dikkat etmenizdir. B12 vitamini eksikliğinin nedenleri iyi bir şekilde araştırılarak kısa sürede tedavi edilmesi mümkündür.

Tedavi yöntemleri arasında en önemlisi de B12 vitamini bulunan besinlerin tüketimidir. Vücudunuzda B12 vitamini eksikliğinden dolayı meydana gelen sağlık sorunlarına etkili çözümler arasında B12 vitamini bulunduran besinlerin tüketilmesi gelmektedir. Balık, kırmızı et, tavuk, yumurta, meyve, deniz ürünleri gibi B12 vitamini açısından oldukça zengin olan besinleri tüketerek kısa süre içerisinde sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Son yıllarda teknolojinin ve tıbbın gelişmesiyle ortaya çıkan B12 vitamini takviye ilaçları da sıklıkla tercih edilmektedir. B12 vitamini eksikliğini giderebilmek için eczanelerde satılan B12 vitamini takviye ilaçlarını kullanabilirsiniz. Bu vitamin ilaçları oldukça güvenilir olduğu için doktorlar tarafında da önerilmektedir. B12 vitamini takviye ilaçlarını, et veya hayvansal hiçbir ürün tüketmeyen vejetaryenlerde güvenle kullanabilir.

B12 Vitamini Eksikliği En Çok Kimlerde Görülür?

B12 vitamini eksikliği en çok kimlerde görülür sorusu da bir diğer merak edilen konular arasında yer almaktadır. B12 vitamini eksikliği genel olarak herkes de görülebilir. Herkesin vücut ve bağışıklık sistemi farklılık gösterdiği için net olarak bir bilgi yoktur. Fakat B12 vitamini eksikliği genel olarak 50 yaş ve üzeri kişilerde sıklıkla görülmektedir.

Hayvansal kaynaklı hiçbir ürün tüketmeyen, bunun yanı sıra B12 vitamini ilaç takviyesi almayan kişilerde de B12 vitamini eksikliği genel olarak görülmektedir. Sürekli diyet yapan kişilerde de B12 vitamini eksikliğine rastlanabilmektedir.

Gastrit, çölyak hastalığı ve iltihaplı bağırsak hastalığı B12 vitamini eksikliğine de neden olduğu bilinmektedir. Mide ilacı kullanan veya mide ve bağırsak ameliyatı olan kişilerde de B12 vitamini eksikliği görülebilmektedir. Antibiyotik kullanımı sonrasında da bağırsakta aşırı bakteri çoğalmasından dolayı B12 vitamini eksikliği yaşanabilmektedir. Bundan dolayı düzenli olarak antibiyotik ilacı kullanan kişilerde de görülebilmektedir.

B12 Vitamini Fazlalığı Zararlı Mıdır?

B12 vitamini fazlalığı zararlı mıdır sorusu da oldukça merak edilen bir diğer konudur. Vücutta bulunan her değerin eksikliği gibi fazlası da vücut için zararlı olabilir. Bu sebeple vücuda, besinler veya ilaçlar aracılığıyla aldığınız B12 vitaminin oranına da oldukça dikkat etmeniz önerilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre B12 vitamini vücutta 5 yıl boyunca yeterli bir şekilde saklanabilmektedir. Bunun yanı sıra vücutta bulunan zararlı maddeler ise sindirim sistemi yoluyla vücuttan atılmasından dolayı B12 vitaminin herhangi kesin bir zararı bulunmamaktadır. Bilimsel araştırmalar sonucunda B12 vitamininin fazla olması vücut için herhangi bir zararı yoktur. Fakat vücutta bulunan B12 vitaminin de belirli bir seviye olmasına oldukça dikkat edilmelidir.

B12 Vitamini Hangi Seviyede Olmalı?

B12 vitamini hangi seviye olmalı sorusunun yapılana araştırmalara göre cevabı; pg/mL ve üzeridir. Yapılan araştırmalara göre B12 vitamini seviyesi vücutta belirli oranlarda bulunmalıdır. Eğer bu seviye düşerse B12 vitamini eksikliği ve belirtileri ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı da mutlaka doktor gözetimi altında tedavi yapılması gerekebilir.

Vücutta yer alan B12 vitamini seviyesi pg/ mL ve üzerinde olması bilimsel araştırmalara göre oldukça önemlidir. Bu oran özellikle sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarının düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için büyük önem sarf etmektedir. B12 vitamini seviyeni kan testi ile öğrenebilirsiniz. Eğer hastanede veya farklı sağlık merkezlerinde kan verdiyseniz, test sonucunda yer alan B12 vitamini değerinin pg/ mL ve üzeri olmasına dikkat etmelisiniz. Bu değer pg/ mL’nin altındaysa mutlaka beslenme şeklinize ve takviye ilaç alıp almadığınıza dikkat etmelisiniz.

B12 Vitaminin Yan Etkileri Nelerdir?

B12 vitaminin yan etkileri nelerdir sorusu da internette en çok araştırılan konulardan bir tanesidir. B12 vitaminin herhangi bir üst değeri olmadığı için yapılan araştırmalara göre yan etkisinden bahsetmek doğru olmaz. Uzmanlara göre B12 vitaminin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Genel olarak B12 vitamini yan etkileri görülmese de özellikle ergenlik çağındaki kişilerde sivilce problemlerine yol açabilir. Yapılan araştırmalar B12 vitaminin fazla tüketilmesi veya vücuda fazla alınmasından dolayı vücutta akne oluşumuna sebep olduğu bilinmektedir.

B12 vitaminin bilinen tek yan etkisi seyrek de olsa akne oluşumudur. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen veya sıklıkla görülen bir yan etkisi henüz bilinmemektedir.

Vejetaryenler İçin B12 Vitamini Önemi

Vejetaryenler için B12 önemi herkes de olduğu gibi dikkat edilmelidir. Yapılan araştırmalara göre B12 vitamini genel olarak kırmızı et, tavuk veya deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Fakat herhangi bir hayvansal et veya ürün tüketmeyen kişilerin vücuda nasıl B12 vitamini aldığı da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle yeni vejetaryen olan kişiler B12 vitaminini hangi besinlerden nasıl alacağı konusunda oldukça meraklıdır.

B12 vücut tarafından üretilmediği için mutlaka tükettiğimiz besinler veya vitamin ilaçlarıyla vücudumuza almalıyız. Hayvansal ürün tüketmeyen kişilerde beslenme şekillerine dikkat ederek vitamin eksikliğinden kaçınabilirler. B12 vitamini her ne kadar kırmızı et, tavuk veya deniz ürünlerinde bulunsa da birçok sebze, meyve ve kuruyemişte de sıklıkla B12 vitaminine rastlanmaktadır.

Vejetaryen yaşam süren kişiler, B12 vitaminini takviye ilaç olarak da vücuda alabilirler. B12 vitamini takviye ilaçları genel olarak eczanelerde satılmaktadır. Eczanelerden kolaylıkla ulaşabileceğiniz B12 vitamini takviye ilaçlarını tüketerek, B12 vitamini eksikliğinden meydana gelebilecek sağlık sorunlarından kaçınabilirsiniz.

B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini faydaları nelerdir sorusun cevabı oldukça merak edilmektedir. Bu yazımızda sizlere B12 vitaminin faydaları nelerdir, neye iyi gelmektedir gibi konular hakkında bilgi vereceğiz. B12 vitamini faydaları şunlardır:

  • B12 vitaminin en önemli faydaları arasında hücre yenileyici özelliği gelmektedir. Leke, iz, akne gibi sorunlarla mücadele eden kişilerin bu sebeple B12 vitamini bulunan besinleri tüketmesi beklenmektedir.
  • Sinir hücrelerini onarıcı özelliği de B12 vitaminin en önemli faydaları arasındadır.
  • B12 vitamini karbonhidratları enerjiye çevirerek vücuttaki yağı da azaltmaktadır.
  • Yeni hücre yenileyici özelliğinden dolayı sağlıklı cilt, deri ve tırnaklara kavuşmanıza destek olur.
  • B12 vitaminin en önemli faydalarından bir tanesi de kilo kontrolü sağlamasıdır. Özellikle diyet ve kilo verme sürecinde olan kişilerin B12 vitamini bulunan besinleri tüketmesi diyetisyenler tarafından da önerilmektedir.
  • Beynin fonksiyonlarını düzenleyerek ve destek olarak hafıza problemlerine karşı oldukça iyi gelmektedir. Özellikle unutkanlık problemi yaşayan kişilerin B12 vitamini bulunan besinleri tüketmeleri gerekir.
  • B12 vitamini, yapılan araştırmalara göre meme, kolon, akciğer ve prostat kanserlerine karşı da önleyici özelliği vardır.
  • Kalp ve damar sorunlarına karşı da oldukça faydalıdır. Bundan dolayı da felç riskini azaltmaktadır.
  • Vücutta bulunan alyuvar sayılarını da arttırmaktadır.

B12 vitamini faydaları oldukça fazladır. Birçok sağlık sorununa karşı önleyici olabilmektedir. Bundan dolayı uzmanlar düzenli olarak B12 vitamini bulunan besinlerin tüketilmesi konusunda uyarmaktadır. Herhangi bir yan etkisi bulunmamasından dolayı da düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

B12 Vitamini Takviyesi

B12 vitamini takviyesi ile vücuda B12 vitamini alınabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre vücutta bulunması gereken en önemli vitaminler arasında B12 vitamini ilk sıralarda yer almaktadır. Fakat yapılan başka bir araştırmaya göreyse de B12 vitamini vücut tarafından üretilememektedir. Bundan dolayı uzmanlar besinler veya takviyeler aracılığıyla mutlaka vücuda alınması gerektiğini önermektedir.

B12 vitamin takviyeleri besinler ve ilaçlar aracılığıyla yapılabilmektedir. B12 vitamini bulunan besinleri tüketerek vücudunuza düzenli olarak B12 alabilirsiniz. Bu besinler; kırmızı et,, tavuk, süt ve süt ürünleri, deniz ürünleri, sakatat veya kuru yemiş gibi oldukça farklı besinlerden oluşmaktadır. Bunların yanı sıra B12 vitamini takviyesini ilaçlarla da yapabilirsiniz.

İlaç takviyesi olarak da alınabilen B12 vitamini genel olarak vejetaryen yaşam süren kişiler tarafından tercih edilmektedir. Çoğunlukla hayvansal ürünlerde bulunan B12 vitaminini, hayvansal ürün tüketmeyen kişiler B12 vitamini takviye ilaçlarla vücuda almaktadır. Son yıllarda sıklıkla kullanılan B12 vitamini takviye ilaçlarının hiçbir şekilde yan etkisi bulunmamaktadır. Bundan dolayı da güvenle kullanılabilmektedir.

B12 Vitamin İğnesi

B12 vitamini iğnesi, genel olarak B12 vitamini eksikliğinde tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. B12 vitamini vücuda yeterli oranda alınmazsa sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Ciddi belirtilerle doktora başvuran kişilere genel olarak B12 vitamini iğnesiyle tedavi edilmektedir.

B12 vitamini iğnesi sayesinde vücudunuzda bulunan vitamin oranları olması gerektiği seviyeye çıkacaktır. Bundan dolayı B12 seviyesi kritik değerlere düşen kişiler tarafından kullanılmaktadır. B12 vitamini iğnesinin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Bu sebeple oldukça güvenilir bir şekilde kullanılabilmektedir.

B12 Vitamin İlaç Takviyesi

B12 vitamini ilaç takviyesi genel olarak B12 vitamin eksikliğini gidermek ve vücuda vitamin alabilmek amacıyla tüketilmektedir. Tamamen bitkisel ve doğal özlerden oluşan B12 vitamin ilaç takviyeleri eczanelerde ve internette satılmaktadır. Hayvansal ürünlerde bulunan B12 vitaminini, hayvansal ürün tüketmediği için alamayan kişilerin ilaç takviyesi alması önerilmektedir.

Vejetaryen kişiler, düzenli bir şekilde vücutlarına B12 takviyesi alabilmek ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için B12 vitamin ilaç takviyesini kullanmaktadır. İlaç takviyesi doktorlar tarafından da önerilmektedir. Güvenilir ve kaliteli bir markanın B12 vitamin ilaç takviyesini kullanabilirsiniz.

B12 Vitamin Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

B12 vitamini takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli sorusu son yıllarda oldukça merak edilmektedir. B12 takviye ilaçları son yıllarda oldukça popüler konuma gelmiştir. Bundan dolayı da kullanıcılar ilaç alırken nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında merak etmektedir. Öncelikli olarak yaşam fonksiyonlarının düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için B12 vitaminin vücuda alınması oldukça önemlidir. B12 vitaminleri hem besinler aracılığıyla hem de takviye ilaçlar aracılığıyla vücuda alınabilmektedir.

B12 vitaminini besinler yerine takviye ilaçlar aracılığıyla vücuda almak isteyen kişiler, güvenli ilaç markalarını tercih etmelidir. Günümüzde artık herkes tarafından kolaylıkla ulaşılabilen vitamin takviye ilaçlarının kaliteli ve güvenilir bir marka olması oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra B12 vitamini alınırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • B12 vitamini takviyelerinin markası ve içerikleri oldukça önemlidir. Eğer bildiğiniz bir vitamin markası yoksa satın almadan önce mutlaka araştırma yapmalısınız. Bunun yanı sıra vitamin içeriklerine de dikkat etmelisiniz. Güvenilir markaların bitkisel ve doğal özlerden oluşan ilaçlarını tercih etmeniz tavsiye edilmektedir.
  • Satın almadan önce hangi çeşit B12 vitamini almak isteğinize karar vermelisiniz. B12 vitaminleri kapsül, tablet veya sprey olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kendiniz veya aileniz için hangisinin daha iyi olduğuna karar vererek satın almanız önerilmektedir.
  • Eğer internet sitesi aracılığıyla B12 vitamini satın alıyorsanız mutlaka sitenin güvenilirliğini kontrol etmelisiniz. Kullanıcı yorumlarını okuyarak hem site hakkında hem de satın alacağınız B12 vitamini hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • B12 vitaminin değerleri farklılık gösterebilmektedir. Kendinize uygun olan B12 vitamini değerini tercih etmeniz önerilmektedir.
Biobellinda B12 Vitamini

Biobellinda B12 vitamini içeriği bitkisel ve doğal özlerden oluşmasından dolayı vitamin eksikliği yaşayan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. İçeriğinin güvenilir ve kaliteli olmasından dolayı çoğu kişi tarafından güvenle kullanılmaktadır.

B12 vitamini, hayvansal ürünler ve farklı besinlerden alınabildiği gibi teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan B12 vitamini haplarıyla da vücuda alınabilmektedir. B12 vitamini takviye hapı markaları arasında Biobellinda bitkisel ve doğal özlerden oluşmasından dolayı oldukça güvenilir bir markadır. Biobellinda B12 vitamini düzenli olarak kullanarak vücutta bulunması B12 vitamini oranına sahip olabilirsiniz.

Vücutta bulunması gereken vitaminler arasında en bilineni ve en önemlisi B12 vitaminidir. Buna karşın B12 vitamini vücutta üretilememektedir. Bu sebeple vücuda besinler veya takviye ilaçlarla alınması gerekir. Takviye amaçlı hap olarak üretilen Biobellinde B12 vitamini bitkisel ve doğal özlerden oluşmaktadır.

Biobellinda B12 Vitamini İçeriği

Biobellinda B12 vitamini içeriği en çok merak edilen konulardan biridir. Özellikle piyasada güvenilir ve kaliteli bir B12 takviye ilacı bulmak zor olduğu için Biobellinda’nın içeriği sıklıkla merak edilen ve çok sorulan sorular arasında yer almaktadır. Biobellinda B12 vitamini, tamamen bitkisel ve doğal özlerden oluşmakla birlikte içeriğinde herhangi bir kimyasal madde veya zarar verici madde bulunmamaktadır.

Hayvansal ürünlerde bulunan B12 vitaminini, hayvansal ürün tüketmeyen kişiler tarafından tamamen bitkisel içeriğine sahip Biobellinda ilacını kullanabilirler. Bitkilerden ve doğal bileşenlerde oluşan Biobellinda B12 vitamini vejetaryenler tarafından güvenle kullanılabilir.

Biobellinda B12 Vitamini Güvenli Midir?

Biobellinda B12 vitamini güvenli midir sorusu en çok aldığımız sorulardan bir tanesidir. Piyasada güvenilir ve kaliteli B12 vitamini hapı bulabilmek oldukça zordur. Bu sebeple kullanıcılar Biobellinda’nın güvenli olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı yaşayabilmektedir.

Biobellinda ürünleri tamamen bitkisel ve doğal özlerden oluştuğu için güvenle çoğu kişi tarafından kullanılabilmektedir. Herhangi bir yan etkisi olmamasından dolayı da Biobellinda oldukça güvenlidir. Bunun yanı sıra Biobellinda B12 vitamini, Sağlık Bakanlığı tarafından da onaylıdır. Bu sebeple Biobellinda takviye ilacını güvenle tüketebilirsiniz.

Biobellinda B12 Vitamini Yan Etkileri

Biobellinda B12 vitamini yan etkileri olup olmadığı oldukça merak edilen konular arasındadır. B12 vitamini ilaçları takviye ilaçlar olduğu için içerisinde herhangi bir kimyasal veya zara verici madde bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra Biobellinda takviye ilaçları tamamen bitkisel ve doğal özlerden oluştuğu için de herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre Biobellinda B12 vitaminin yan etkileri bulunmamaktadır. Bunun en önemli sebepleri arasında ise tamamen bitkisel ürünlerden ve doğal özlerden oluşmasıdır. Vücuda alınması gerektiği miktarda alındığı sürece B12 vitamini takviye ilaçlarının vücut için herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Biobellinda B12 Vitamini Çeşitleri

Biobellinda B12 vitamini çeşitleri oldukça farklılık gösterebilmektedir. Tablet, kapsül, sprey gibi formatlarının yanı sıra farklı değerlere sahip vitaminlerde bulunmaktadır. B12 vitamini, vücut tarafından üretilemediği için mutlaka takviye olarak vücuda alınması gerekir. İster besinler aracılığıyla isterseniz de takviye ilaçlarla vücuda B12 vitamini alabilirsiniz.

Tamamen bitkisel ve doğal özlerden oluşan Biobellinda B12 vitamini çeşitlerini sipariş vererek güvenle kullanabilirsiniz. B12 vitamin takviye ilaçlarını almak istediğiniz değerlere göre seçebilirsiniz. Her insanın günlük besinlerden veya takviye ilaçlardan B12 vitamini alması gerektiği için vitaminlerin değerleri de değişebilmektedir. Bu sebeple kendinize en uygun Biobellinda B12 vitamini çeşidine karar vermeniz oldukça önemlidir.

Biobellinda B12 Vitamini Kullanımı

Biobellinda B12 kullanımı düzenli yapıldığı takdirde sağlıklı bir şekilde yaşamınızı sürdürebilirsiniz. B12 vitamini vücut tarafından üretilemediği için takviye olarak Biobellinda kullanabilirsiniz. Biobellinda B12 vitaminin kullanımı her gün düzenli bir şekilde bir tablet olacak şekilde kullanılmalıdır. Kapsülleri düzenli bir şekilde tüketmek vücut fonksiyonlarınızın da düzenli olarak çalışmasına destek olur.

Biobellinda B12 vitamini şişesi içerisinde toplam 30 adet kapsül bulunmaktadır. Her gün bir kapsül olacak şekilde düzenli olarak B12 vitamini takviyesi almalısınız. 11 yaş ve üzerindekilerin 1 adet kapsül tüketmesi önerilmektedir. Her gün bir adet vitamin kapsülü olarak enerjik, sağlıklı ve mutlu bir gün geçirebilirsiniz.

Biobellinda B12 Vitamini Kullanıcı Yorumları

Biobellinda B12 vitamini kullanıcı yorumları oldukça merak edilmektedir. Güvenilir ve kaliteli bir vitamin takviyesi satın almak isteye kullanıcılar, kullanıcı yorumlarına oldukça önem vermektedir. Tamamen bitkisel ve doğal özlerden oluşan Biobellinda’nın kullanıcı yorumları oldukça olumludur.

Biobellinda kullanan kişiler, Biobellinda vitamin takviyelerinin güvenilir ve kaliteli olduğunu ifade etmektedir. Bunun yanı sıra ücretinin de piyasada bulunan diğer markalara göre oldukça uygun olduğunu ifade etmektedir. Biobellinda, tamamen doğal içeriklere sahip olmasından dolayı aileler çocukları için de güvenle kullanabilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, enerji verdiği ve vücut fonksiyonlarını çalıştırdığı için kullanan kişiler oldukça memnundur. Biobellinda’nın uygun fiyatlarından ve kalitesinden yararlanabilmek için sizlerde en kısa sürede siparişlerinizi verebilirsiniz. İnternet sitesi üzerinden sipariş vererek Biobellinda vitamin takviyelerini kullanmaya başlayabilirsiniz.

Biobellinda B12 Vitamini Fiyatları

Biobellinda B12 vitamini fiyatları oldukça farklılık gösterebilmektedir. Fiyatları en çok etkileyen özellikler ise vitaminin çeşitleri ve değerleridir. Biobellinda vitamin takviyeleri, piyasada bulunan vitamin takviyelerine göre daha güvenilir ve kalitelidir. Bunun en önemli sebepleri arasındaysa bitkisel ve doğal özlerden oluşan içeriği yer almaktadır.

Bitkisel ve doğal özlerden oluşan Biobellinda B12 vitamini fiyatları da uygun olmasından dolayı onlarca kişi tarafından güvenle kullanılabilmektedir. Hem ekonomik hem de kaliteli bir vitamin takviyesi arayışı içerisindeyseniz Biobellinda markasını güvenle tercih edebilirsiniz. Her vitamin takviye şişesinin içerisinde 30 adet kapsül bulunmasından dolayı oldukça uyguna gelmektedir. Avantajlı fiyatlarından ve kalitesinden yararlanabilmek için en kısa sürede siparişlerinizi internet sitesi üzerinden oluşturabilirsiniz.

Biobellinda B12 Vitamini Siparişleri

Biobellinda B12 vitamini siparişlerinizi internet sitesi aracılığıyla kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Biobellinda’nın kalitesinden ve avantajlarından yararlanabilmek için internet sitesi üzerinden sipariş verebilirsiniz. Siparişleriniz en kısa süre içerisinde adresinize teslim edilecektir.

Yaşam fonksiyonlarınızın düzenli bir şekilde çalışmasına destek olmak istiyorsanız Biobellinda B12 vitamini kapsüllerini güvenle kullanabilirsiniz. Biobellinda vitamin kapsülleri internet üzerinden satışa sunulmaktadır. İnternet üzerinden yapacağınız alışverişlerde uygun fiyatlara Biobellinda B12 vitaminlere sahip olabilirsiniz.

Vitamin Takviyesi Nasıl Kullanılmalıdır?

Vitaminler sağlık bir hayat sürebilmek için vücudumuzun en gerekli tamamlayıcısıdır. Vücudumuzda belirli miktarlarda vitaminler bulunmaktadır. D vitamini dışındaki bazı besin maddelerini bedenimiz üretemediği için dışarıdan vitamin takviyesi almaya bağımlı hale geliyoruz. Özellikle metabolizmanın düzenlenmesinde, cilt hastalıklarının iyileşmesinde, saç, tırnak yapısının oluşmasında, toksinlerin atılmasında vitaminlerin büyük etkisi vardır.

Vitamin Nedir? Vitamin Ne İşe Yarar?

Vitaminler, birden fazla yiyecekte bulunan vücuda yarar sağlayan, metabolizmanın düzenli çalışmasına katkıda bulunan organik besinler olarak adlandırılır. Bireylerin yaşamlarına sağlıklı devam edebilmesinde vitaminin rolü oldukça fazladır. Vitaminlerin vücudumuzda birden fazla görevi de vardır. Özellikle bu görevlerin bilincinde olmak kişinin sağlıklı beslenmesine katkı sağlamaktadır. Bu sebeple vitaminlerin görevleri bilinmeli ve vücuda vitamin takviyesi yapılmalıdır.
Sağlıklı bir kişinin vücudunda vitamin değerlerinin miktarı büyük önem taşımaktadır. Vitamin kan hücrelerinin oluşmasının yanı sıra kemik gelişimine de büyük yarar sağlar. Ayrıca vitamin metabolizmanın düzenli çalışmasına ve kişinin hastalıklar ile mücadele etmesine yardımcı olur. Vitaminler vücutta yeterli seviyede olmadığı zaman vücuda vitamin takviyesi yapılması gerekir. Kişiye uygun olarak yiyecek yoluyla ya da uzman doktorun önerdiği takviyeler ile vücudu desteklemek direncimizi arttırır. Vitamin takviyesi yalnızca hastalıklardan kurtulmak için değil, sağlıklı yaşamın devam etmesi için de gereklidir.

Vitaminin Görevleri Nelerdir?

İnsan yaşamı için önemli olan vitaminler farklı gruplara ayrılırlar. Bu gruplar birbirinden farklı görevlere sahiptir. Genel olarak vitaminlerin görevleri şu şekildedir;

  • Vitaminler hastalıklara karşı vücudun savaşmasını sağlamaktadır.
  • DNA ve hücre zarı oluşabilecek zararlardan korumada etkili olmaktadır.
  • Vitaminler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Eklem sağlığı için önemli olan vitaminler kemikleri güçlendirir. 
  • Kaslarda meydana gelen kramp ağrılarının hafiflemesini sağlar.
  • Damarların tıkanmasına engel olur ve kanda bulunan yağ oranını eşitler.
  • Vücutta oluşan yaraların hızlıca iyileşmesini sağlar.
  • Kişilerde görülen stres, yorgunluk gibi sorunların çözülmesine yardımcı olur. 
  • Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik hastalıkların tedavisinde takviye olarak alınır. 
  • Hamilelik öncesi ve sonrasında anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Günlük tüketilmesi gereken vitamin oranı, kişilerin ihtiyaç oranına ve vitaminlerin içeriğine göre değişiklik gösterir. Bazı araştırmalar sonucunda genel olarak sağlıklı bir bireyin günlük kullanması gereken vitamin değerleri saptanmıştır. Bu değerler kişilerin cinsiyetine ve yaş gruplarına göre değişebilmektedir. Örnek verilecek olursa; sağlıklı bir bireyin kullanması gereken günlük K vitamini oranı bir çocuk için mcg iken yetişkin bir erkek için 80 mcg’ye kadar çıkabilir. Vitamin eksikliğinin neden olduğu sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için düzenli beslenip, yeterli oranda vitamin takviyesi yapmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca vitamin eksiklikleri nedeniyle meydana gelen daha büyük problemlerin önüne geçmek adına düzenli olarak kan tahlilleri yaptırmak gerekmektedir.

Vitamin Grupları Nelerdir?

Vitaminler suda ya da yağda çözünenler olarak iki gruba ayrılırlar;
Suda çözünen vitaminler: C vitamini ve B vitamininin bütün alt çeşitleri ise suda çözünen vitaminler kategorisindedir. Suda çözünen vitaminler insan vücudunda yer tutmaz ve uzun süre durmaz. Vücuttan idrar yoluyla atılırlar. Kolayca muhafaza edilemedikleri için, insanlar yağda eriyen vitaminler yerine suda eriyen vitamin takviyesine gereksinim duyarlar.
Yağda çözünen vitaminler: A, D, E ve K vitaminleri yağda erir. İnsan vücudu yağda eriyen vitaminleri yağ dokusunda ya da karaciğerde saklar. Bu vitaminleri bedende haftalarca ya da aylarca durabilir. Tüketim sırasında alınan yağlar, yağda eriyen vitaminlerin sindirim sistemi aracılığıyla vücuda yayılmasına katkı sağlar. A ve D vitaminleri vücutta depolanabilir ve bu da riskli bir vitamin fazlalığı durumunun meydana gelmesine sebep olabilir. Yapılan araştırmalara göre 13 adet vitamin türü mevcuttur. Vitamin tanımı mineraller, vücutta yapılamayan esansiyel yağ asitleri ve esansiyel amino asitler olarak tanımlanan diğer üç temel besin grubunu içermez. Çoğu vitamin tek bileşenden oluşmaz, ilgili bileşen gruplarından meydana gelir. 
Bilinen vitamin çeşitleri A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E ve K olarak adlandırılır. Vücut için gerekli vitamin takviyesini her mevsim ihtiyaç oranında almak gerekir. Yalnızca kışın daha az güneşe maruz kalındığı için D vitamini, yazın da deri bütünlüğünü muhafaza eden ve UV ışınlarının zararlı etkilerinden korunmasına destek olan A vitamini biraz ön planda kendini gösterebilir.
A Vitamini: Beta karoten, retinol ve retinal gibi terimlerle de adlandırılan A vitamini yağda erir. İnsan bedeninde göz sağlığı için elzem bir ihtiyaçtır. A vitamini genel olarak balık yağları, bazı peynirler, yumurta, kavun, ıspanak, brokoli, karaciğer, bezelye, papaya, tatlı patates, tereyağı, süt ve yumurta gibi yiyeceklerde bulunmaktadır.
B1 Vitamini: Yaygın olarak ayçiçeği tohumu, pişmiş siyah fasulye, karaciğer, pişmiş mercimek, çiğ makademya fıstığı, pişmiş yeşil soya fasulyesi, portakal, kahvaltılık gevrek ve lahana gibi yiyeceklerde mevcuttur.
B2 Vitamini: B2 vitamini riboflavin olarak adlandırılır. B2 vitamini suda erimektedir. Sinir sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için gerekli bir vitamindir.
B2 vitamini vücutta hücrelerin büyümesi ve gelişmesine yardımcı olur. B2 vitamininin eksikliği belirtileri arasında ağız çevresinde iltihaplanma ve ağız ve dilde yaralar meydana gelir.
B2 vitamini genel olarak yumurta, süt, kuşkonmaz, enginar, avokado, kuş üzümü, patates havuç gibi besinlerde bulunur.
B3 Vitamini: Suda eriyen B3 vitamininin kimyasal isimleri niasin ve niasinamid olarak bilinmektedir. B3 vitamini insan vücudu için oldukça önemlidir. Hücrelerin büyümesine yardımcı olur. B3 vitamininin eksikliği cilt sorunları, ağız içi yaralanmaları, bulantı ve kusma gibi semptomlarla kendini gösterir. B3 vitamini genel olarak ton balığı, tavuk, somon balığı, kuzu eti, kuşkonmaz, havuç, mercimek, yumurta gibi besin değeri yüksek yiyeceklerde bulunur.
B5 Vitamini: Suda çözünen B5 vitamininin kimyasal ismi pantotenik asit olarak bilinmektedir. B5 vitamini vücutta enerji ve hormonu üretmektedir. B5 vitamininin eksikliğinin bilinen belirtileri arasında el ve ayaklarda uyuşma ya da iğne batması hissi gözlemlenmektedir. B5 vitamini yumurta, muz, ıspanak, avokado, karnabahar ve yoğurt gibi besinlerde bulunur.
B6 Vitamini: B9 vitamininin kimyasal isimleri piridoksin, piridoksamin ve piridoksal olarak belirtilir. Vücutta kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için hayati önem taşıyan B6 vitamini suda erir. B6 vitamininin eksikliği anemiye ve deri döküntülerine neden olmaktadır. B6 vitamini süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller, balık ve deniz ürünleri, karaciğeri gibi besinlerde bulunur. 
B7 Vitamini: Kimyasal ismi biotin olarak ifade edilen B7 vitamini saç dökülmesini önlemektedir. Suda eriyen B7 vitamini proteinlerin ve yağların metabolize edilmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra cilt, saç ve tırnaklar için önemi büyüktür. B7 vitamini eksikliği bağırsakta iltihap oluşmasına neden olabilir. B7 vitamini karnabahar, tatlı patates, mantar, muz, ceviz, yemiş gibi yiyeceklerde bulunur.
B9 Vitamini: Suda çözünen B9 vitamini kimyasal isimleri arasında folik asit ve folinik asit bulunmaktadır. İnsan vücudunda DNA ve RNA yapımı için gerekli olan B9 vitamininin eksikliği hamilelik sırasında tehlike oluşturabilir. Bu yüzden uzmanlar hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında folik asit takviyesi önermektedir. B9 vitamini brokoli, taze soğan, taze fasulye, kivi, marul, bezelye, karaciğer ile bazı meyvelerde bulunur. 
B12 Vitamini: Suda çözünen B12 vitamininin kimyasal isimleri siyanokobalamin, hidroksokobalamin ve metilkobalamin olarak bilinmektedir. Sağlıklı bir sinir sistemi için B12 vitamini çok önemlidir. B12 vitamininin eksikliği Anemiye (kansızlığa), nefes darlığına yol açabilir. B12 vitamini balık, süt ve süt ürünleri, sakatatlar, kabuklu deniz ürünleri, muz, avakado ve narenciye gibi yiyeceklerde bulunur. 
C Vitamini: Suda çözünen C vitamininin kimyasal ismi askorbik asit olarak C vitamini C vitamini insan vücudu için önemli bir vitamin takviyesidir. Kollajen üretimine, yara iyileşmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayarak Ayrıca kan damarlarını güçlendirir. Ayrıca antioksidan görevi görür. C vitamini yetersiz oranda alınmaya başlandığında iştahsızlık, kiloda kaybı, diş eti kanaması ve yorgunluk halleri gözlemlenir. C vitamini pek çok meyve ve sebzelerde bulunmaktadır. Fakat C vitaminin vücuda katkısı için sebze ve meyveleri pişirmeden tüketmek faydalıdır.
D Vitamini: Yağda çözünen D vitamininin kimyasal adları ergokalsiferol ve kolekalsiferol olarak bilinmektedir. D vitamini insan vücudu için gereklidir. Kemik gelişimine büyük katkısı vardır. D vitamininin eksikliği kemikleri yumuşatmaktadır.
D vitamini içeren besinler arasında yağlı balıklar, yumurtalar, karides ve doğada güneş gören mantarlar bulunaktadır. Ayrıca güneşten veya diğer kaynaklardan gelen UVB ışınları vücudun D vitamini ihtiyacına katkı sağlar.
E Vitamini: Yağda çözünen E vitamininin kimyasal adları tokoferol, tokotrienol olarak belirtilir. E vitamini stresi önlemeye yardımcı olur. E vitamininin eksikliğine çok fazla rastlanmaz. E vitamini zeytin yağı, fındık yağı, bitkisel yağlar, hamsi, somon, kivi, yumurta ve yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyeceklerde bulunmaktadır.
K Vitamini: Yağda çözünen K vitaminin kimyasal isimleri arasında filokinon ve menakinon görülmektedir. K vitamini insan bedeninde kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamininin eksikliği sıra dışı bir kanamaya sebep olabilir. K vitamini yaygın olarak, karalahana, incir, ıspanak ve et, yumurta, peynir gibi yiyeceklerde bulunur.

Vitamin Nedir?

Sağlıklı yaşamak için vücudumuzda gerekli olan organik bileşiklerdir. Vitamin Latince bir kelimedir. Latince’ de yaşam anlamına gelen “vita” sözcüğünden alınmıştır.

Kaç Çeşit Vitamin Var?

Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde görevini sürdürebilmesi için gerekli olan 13 vitamin vardır. Tip olarak ise iki tip vitamin bulunur. Bunlar, yağda ve suda eriyen vitaminler.

Hangi Yaşta Hangi Vitamin Alınmalı?

Dünya Sağlık Örgütü 6 aydan 5 yaşına kadar olan çocukların D vitamini almalarını tavsiye etmektedir. D vitamini sağlıklı kemiklere sahip olmak için önemlidir. bu vitamin 65 yaşından sonra da alınmalıdır. D vitamini eksikliği kemik ağrıları ve kas zayıflığına sebep olmaktadır. Yüksek dozda kullanılırsa toksik etkisi oluşturabilir.

Vitamin Hapı Aç Karnına Mı Tok Karnına Mı Kullanılmalı?

Sabah ya da akşam tok karnına kullanılabilir. Yapılan araştırmalara göre Avrupa&#;da kadınların yüzde 75&#;i multivitamin tüketiyor. Takviyeleri belirli aralıklarla tüketmek gerekebilir. Günde beş adetten fazla farklı besin takviyesi kullanmak zararlı olabilmektedir.

Sürekli Yorgunluk, Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır?

Sürekli uyku hali kansızlık sorunu yaşayan bireylerde görülmektedir. Demir eksikliği kansızlığın temel nedenidir. Bazı zamanlarda kalsiyum eksikliği de kişiyi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı sınıfta yer alan B6 vitamini eksikliği durumunda vücutta uyku bozuklukları meydana gelebilir.

C vitamini Takviyesi Nasıl Kullanılır?

Sıvı, tablet, toz ve kapsül şeklindedir. Güçlü bir antioksidan etkisi bulunan C vitamini takviyesi almak tavsiye edilir. Fakat günde mg (2 g) kullanımın (bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe) aşılması uygun değildir.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım

Yayınlama Tarihi: 24 Mayıs

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • funduszeue.info sitesine veya funduszeue.info adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “funduszeue.info” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK funduszeue.info funduszeue.info:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, funduszeue.info web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası