elbistan leonardit fiyatları / Afşin Elbistan Toptan Organik Gübre Satışı \ Akiş Leonardit - KAHRAMANMARAŞ > Elbistan

Elbistan Leonardit Fiyatları

elbistan leonardit fiyatları

KAHRAMANMARAŞ'TA BULUNAN LEONARDİT MADENİ İÇİN YATIRIMCI ÇAĞRISI

Tarım, hayvancılık, kozmetik, ilaç sanayisi gibi birçok alanda kullanılan ve Elbistan ilçesinde 1,8 milyar tonluk rezervi tespit edilen leonardit madeninin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Linyitin kömürleşme esnasında yüksek oranda oksidasyona uğramasıyla oluşan ve içerdiği yüksek orandaki hümik asitlerden dolayı çok iyi bir toprak düzenleyici olan leonardidin ülke ekonomisine katkı sağlaması için çalışmalara başlandı.

Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, leonardidin milyonlarca yıl önce toprak altında kalmış organik maddelerin doğal yollarla fosilleşmiş hali olduğunu, yüksek oranda karbon, magnezyum, potasyum ve hümik asit içerdiğini anlattı.

Bu ürünün bütün dünyaya, tarım üreticilerine kazandırılmasıyla ilgili çaba sarf edilmesi gerektiğini, yurt içinden ve dışından çok sayıda firmayla leonardidin organik gübreye dönüştürülmesiyle ilgili görüşmeler yaptıklarını aktaran Gürbüz, "Yerel idareler olarak bunun çalışmalarını başlattık, inşallah Bakanlığımız ve hükûmetimizin vereceği destekler ile öncelikle kent ekonomisine, ülke ekonomisine ve bütün dünyaya can simidi olabilecek bir keşif. Elbistan'daki kömür rezervi enerji üretiminde kullanılan bir rezerv ve dünyanın en büyük 3'üncü rezervi. Bununla beraber kömürün üzerindeki bu değerin aynı zamanda tarımda da kullanılabiliyor olması bizim için çok büyük bir değer. Ben buradan üretici firmalarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin hep birlikte leonardidi bütün dünya tarımına kazandıralım. Elde ettiğimiz birincil ürünlerde rekoltenin artmasıyla beraber ikinci ürünü de elde etme imkanına kavuşalım" dedi.

Gübre kullanımını azaltıyor, verimi artırıyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı da leonardidin milyonlarca yıl su ortamlarında bitkisel ve hayvansal atıkların birikimiyle oluşan organik kökenli bir materyal olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının organik ve mineral gübre yönetmeliğinde leonardidi "bir toprak düzenleyici ve iyileştirici bir materyal" olarak tanımlandığını aktaran Saltalı, topraktaki canlıların yegane besin ve enerji kaynağının organik materyaller olduğuna dikkati çekti.

Söz konusu madenin kullanımıyla gübre kullanımının azalıp bitki veriminin arttığına işaret eden Saltalı, "Türkiye'de leonardit rezervinin yaklaşık yüzde 80-90'ı Afşin-Elbistan Termik Santrali havzasında olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgede yapılan araştırmalarda 4,8 milyar ton gidya, 4,2 milyar ton kömür var leonardit bu grup içerisinde vurgulanmıyor. Ancak yaptığımız incelemelerde bu bölgedeki leonardit rezervinin yaklaşık 1,8 milyar ton olduğunu tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Yıllık 500 milyon liralık tasarruf

Bölgedeki leonardidin uzun süreden bu yana enerji sektöründe kullanıldığını hatırlatan Saltalı, söz konusu kaynağın tarım sektörüne transferi halinde yıllık yaklaşık 500 milyon lira civarında tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Saltalı, bu madenden aynı zamanda toprak iyileştiricisi olan humik asit elde edildiğini, humik asit üretiminin de devreye alınması halinde tarım sektörüne çok büyük katkı sağlanacağını düşündüğünü dile getirdi.

Yaklaşık 15 yıldır bölgede bilimsel araştırmalar yaptıklarını dile getiren Saltalı şunları kaydetti: "Buradaki ana sıkıntı maden yönetmeliğinde leonardidi bir enerji ham maddesi olarak sınıflandırıyorlar. Enerji üretim alanlarında termik santrallerinde daha kaliteli olan linyit ile kalitesi düşük olan leonardit karıştırılarak kullanılıyor yani yakılıyor. İlgili bakanlıklar nezdinde girişimde bulunduk. Buradaki leonardidin sadece enerji ham maddesi değil endüstriyel ham madde gurubuna alınması konusunda da bilgiler verdik. Bu konuda leonardidin endüstriyel ham madde grubuna alınmasıyla ilgili yönetmelik revizyonu olduğunu da biliyoruz. Fosforlu gübrelerin yüzde 95 oranında ham maddesini dışarıdan alıyoruz. Azotlu gübrenin üretiminde doğal gaz kullanılıyor biz doğal gazı dışarıdan alıyoruz. Yani gübre ham maddeleri bakımından biz dışarıya bağımlıyız. Biz leonardit kaynaklı ve leonardidin farklı türevleriyle ilgili gübreleri oluşturduğumuz zaman kimyasal gübre kullanımını yüzde 20-25 oranında azaltabiliriz, dışarıdan aldığımız ham maddeyi de böylece azaltmış oluruz. Biz bölgemizde bulunan leonardit kaynaklarını tarım sektörüne transfer ettiğimiz zaman hem Türkiye'nin topraklarını canlı ve sağlıklı kılacağız hem de bu kaynaklara Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden yoğun talep gelecek."

Öğütülerek 1,2 cm çapındaki elekten geçirilmiş doğal Leonardit

 

  • Fiyatı: Dökme olarak  600 TL/Ton, 50 Kg'lık torbalarda ambalajlı olarak 800 TL/Ton (Her iki durumda da fiyatlar kamyon bazında düşünülecektir. Perakende fiyatı yoktur.
     

  • İçeriği: Asgari %45 Humik ve Fulvik Asit, %65 Toplam Organik Madde içerir.
     

  • Tanecik büyüklüğü : En büyüğü 0,8 Cm çapında olmak üzere irili ufaklı taneciklerden meydana gelmektedir. Akışkanlığı orta düzeydedir. Fırfır adıyla bilinen gübre atma makineleri ile uygulamaya elverişlidir.
     

  • Satış Şekli: Dökme ve 50 Kg'lık torbalarda ambalajlı olmak üzere iki şekilde toptan olarak satışa sunulmaktadır.
     

  • Asgari Sipariş Miktarı: 25-27 tonluk kamyonlarla sipariş edilebilir. Nakliye problemi sebebiyle perakende sipariş kabul edemiyoruz. Kendi aracıyla gelen müşterilerimize sipariş miktarı sınırı yoktur. Ayrı ayrı toptan ve perakende fiyatımız yoktur. Her zaman toptan fiyat uygulanır.

İhlas Haber Ajansı

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Afşin bölgesindeki linyit sahasında çıkarılan leonardit madeni, gübrenin alternatifi olacak. Gübreye göre yüzde 30 daha fazla verim sağlayan ve fiyat olarak 5'te 1 kadar ucuz olan leonardit madeni, tarımda kullanılmaya başlandı.


Elbistan ve Afşin bölgesindeki linyit ocaklarından çıkarılan ve organik bir ürün olan leonarditin dünya rezervinin neredeyse tamamı Türkiye'de bunuyor. Kanıtlanmış olarak tespit edilen rezervin miktarı 4,8 milyar ton civarında. Ürün, Ar-Ge çalışmaları sonrasında toz ve sıvı olarak son tüketiciye hitap edecek şekilde hazırlanıyor.


Çiftçilerin kullanımına sunulması için bölgede özel sektör tarafından da yatırımlar yapılıyor.


Kimyevi gübre fiyatlarındaki ciddi artışların, çiftçileri alternatif olarak leonardite yönlendirmesi bekleniyor.


Ürünün ilk denemeleri ise Konya Ovası'nda ve Amik Ovası'nda gerçekleştirildi. Leonardit ile beslenen topraklarda verimin yüzde yaklaşık 30 oranında artış gösterdiği bildirildi.



"13'te 1'ini kullanmamız yeter"


Ar-Ge uzmanı Enver Baltaş, Elbistan'da dünyanın en kaliteli leonarditinin bulunduğunu belirterek, "Şu anda enerji olarak kullanılıyor ama biz bunun enerjiden ziyade tarımda daha iyi olacağını bildiğimiz için Elbistan'a üs kurduk. Şu anda dünyada kıtlık senaryosu yazılırken ülkemizdeki böyle bir kaynağın tarımda verim artışı olarak geri döndüğünü hesaplarsak bu demektir; biz kıtlık senaryosuna karşın ülkemizde bolluk senaryosunu yazabiliriz. Şu anda Elbistan'daki toplam rezervin toplamına baktığımızda 4.8 milyar ton olarak hesap ediliyor. Türkiye'nin tüm topraklarını doğru şekilde işleyecek boyuta getirdiğimizde de 13'te 1'ini kullanmamız yetiyor. Bu kadar güçlü bir rezerve sahibiz" dedi.



"Dünyaya yayılması mutlu eder"


Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz ise, kömür rezervinde bu kadar kaliteli ve katma değeri yüksek olan leonarditin tarımda da kullanılabiliyor olmasının ayrı bir mutluluk vesilesi olduğunu ifade ederek, "Bu ürün hem ürün kalitesini artırıyor hem de yeni ürün 2. ürünün ekilmesi ve oradan da verim alınmasıyla ilgili olanak sağlıyor. Bu ve benzeri ürünlerin Ar-Ge çalışmalarının hızla ilerlemesi çiftçilerimiz açısından çok önemli. 4.8 milyar ton çok büyük bir rezerv. Bu hammaddenin işlenip organik gübreye dönmesi, tarımda kullanılması, ürün çeşitliliği, ürün kalitesi, ikincil ürüne dönüştürülmesi, tarımda yaşanan sıkışmanın açılması, genişlemesi, bütün dünyaya yayılması bizi çok mutlu eder" diye konuştu.



"Topraklarımız gençleşecek"


Leonardit tesisi sahibi Veysi Yıldız, leonarditin bölgede yaklaşık 5 milyar ton rezerve sahip olduğunu hatırlatarak, "Toprağımızda kimyasal ve zirai ilaçlardan ve anız yakmaktan doğan zararlar ile birlikte topraklarımızda organik madde 0,5'lere PH 9'lara yükselmiş, kireç oranımız ise yüzde 35 civarıdır. Leonardit topraklarımızı hiç tarım yapılmamış seviyeye getirmektedir. Topraklarımızda yüzde 30'lara varan verim artışı, buna bağlı olarak yüksek kaliteli ürün ve doğal meyve ve sebze yetiştirmede çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Topraklarımızda bitkiler organik maddenin düşüklüğünden fosforu almamaktadır. Fosforu almadığı için bitki yeterince güneş ışığından faydalanmamaktadır. Buna istinaden toprağın organik maddesi yükseldiği zaman hem gübre tüketimi yüzde 25'lere düşecek hem de verim artışı yüzde 30'larda olacak. Buna bağlı olarak da topraklarımız gençleşecek. Daha doğal sebzeler ve meyveler tüketeceğiz" dedi.


Leonarditin sıvı olarak da kullanıldığını belirten Yıldız, kükürtle birlikte kullanıldığında topraktaki kireçlenmeyi de ortadan kaldırdığını kaydetti.



Leonardit nedir?


Leonardit, yüksek oranda hümik asit, makro ve mikrobesin elementlerini içeren tamamen doğal bir maddedir. Oluşumu milyonlarca yıl öncesi bitki kalıntılarının sıcaklık, nem, basınç, oksidasyon ve çok özel jeolojik şartlar gerektirdiğinden tabiatta nadir bulunuyor. İçerdiği yüksek orandaki hümik asitler sebebiyle toprakların fiziki ve biyolojik yapılarının düzenlenmesinde aktif rol oynuyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası