yola çıkarken okunacak dua diyanet / Yolculuğa çıkarken okunabilecek dualar - Diyanet Haber

Yola Çıkarken Okunacak Dua Diyanet

yola çıkarken okunacak dua diyanet

Yola ve yolculuğa çıkarken okunacak dualar! Peygamberimizin uzun yola çıkarken okuduğu dua

Yola ve yolculuğa çıkarken okunacak dualar! Peygamberimizin uzun yola çıkarken okuduğu dua

Yola çıktığımızda karşımıza çıkabilecek binbir türlü yol halinde kaza beladan korunmak için okuyabileceğiniz yolculuk duaları ile Allah'a sığınabilirsiniz. Peki yola çıkmadan önce hangi duaları okumak gerekir? Uzun yol duası

Tarihin başlangıcından bu yana insanoğlu hep sefer halinde olmuşlardır. Gerek keşif, gerek de iş ya da gezmek için yolculuk halinde olanlar bu yolculuklarını sağ salim kazasız belasız şekilde geçirebilmeleri için maddi ve manevi önlemler alınır. Yolculuğa çıkılacak aracın bakımının yapılmış olması, lastiklerin uygun olması, ehliyet kemerinin takılı olması gibi maddi tedbirler alındıktan sonra iş manevi zırha bürünmekte kalıyor. Kişi kendini korunmak için gerekli önlemleri aldıktan sonra Allah’a (cc) sığınmalıdır.

Peygamber Efendimiz bunun en güzel yolunu sabahelerden Hz. Cübeyr’e (ra) bildirmiştir: “Bir sefere çıktığın zaman arkadaşların içinde hâli en güzel ve azığı en bol bir kimse olmak ister misin ey Cübeyr? Öyle ise şu beş sûreyi oku: Kâfirûn, Nasr, İhlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini. Her sûreye besmele ile başla ve besmele ile bitir.” (Heysemî).

HANGİ GÜN YOLA ÇIKMAK SÜNNET?

-Kâ’b İbni Mâlik (r.a) rivayetine göre Peygamber Efendimiz (SAV),  Tebük Gazvesi’ne perşembe günü çıktı. Zaten Hz. Peygamber genellikle perşembe günü yolculuğa çıkmayı severdi. (Buhârî, Cihâd )

-Efendimiz (SAV)'in, perşembe günü dışında yolculuğa çıktığı pek nâdirdir. (Buhârî, Cihâd , Ebû Dâvûd, Cihâd 77)

HADİS: Allah'ım sabahın erken saatlerini ümmetim için bereketli kıl. (Ebu Davud)

YOLDA YA DA YOLCULUKTA OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN DUALAR

“Rahman, Rahîm Allah’ın adıyla.

Ey Rabbim! Senden yardım istiyorum, sana tevekkül ediyorum, benim işimin zorluğunu azalt! Seferimin meşakkatini kolaylaştır ve beni hayırla rızıklandır. Benden her türlü şerri defet. Rabbim! Sadrıma inşirah ver. İşimi kolaylaştır, dilimdeki düğümü çöz. Allah’ım, kendimi, dinimi, ehlimi, malımı, akrabamı, bana ve onlara ihsan ettiğin âhiret ve dünyâya müteallik bütün nimetlere seni bırakıyorum ve onları sana emânet ediyorum. Bizim hepimizi her türlü kötülükten ve üzücü şeylerden muhafaza et! Ey kerem sahibi Rabbim! Beni ve benim berâberimdekileri muhafaza et! Beni ve berâberimdekileri selâmette kıl, beni ve berâberimdekileri menzilimize ulaştır ey Rabbim! Ey Rabbim! Sana tevbe ettim, Sana sarıldım, takvayı bana azık olarak ver, günâhımı mağfiret et, her nereye yönelirsem beni hayra yönelt!” (krş. Nevevî, el-Ezkâr, vd.)

“Allah’ın ismiyle. Allah’a îmân ettim, Allah’a sarıldım, Allah’a tevekkül ettim, güç ve kuvvet ancak Allah’ın yardımıyladır.” derse en hayırlı bir yere çıkmakla nasiplendirilir ve kötü bir yere çıkmanın şerri ondan geri çevrilir.” (Ali el-Müttâkî, no: )

ARABAYA BİNİNCE OKUNACAK DUA

Anlamı: “(Bindiğimiz bu vâsıtanın) gitmesi de durması da Allah’ın ismiyledir. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayan ve çok merhamet edendir.” (Hûd 11/41)

PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN YOLCULUK DUASI:

Rabbimiz’in (cc)  bizlere gönderdiği güzel ayetleri okuduktan sonra üzerimize taktığımız zırhı yapacağımız dualarla ile sımsıkı bağlamalıyız. İbni Ömer (ra)’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah (SAV) yolculuğa çıkarken hayvanı üzerine binip iyice yerleşince üç kere tekbir getirir sonra da şöyle dua ederdi: “Bunu bizim hizmetimize vereni tesbih ve takdis ederiz; yoksa biz buna güç yetiremezdik. Biz şüphesiz Rabbimize döneceğiz.” Ey Allahım! Biz, bu yolculuğumuzda senden iyilik ve takvâ, bir de hoşnut olacağın ameller işlemeyi nasip etmeni dileriz. Ey Allahım! Bu yolculuğumuzu kolay kıl ve uzağını yakın et! Ey Allahım! Seferde yardımcı, geride çoluk çoçuğu koruyucu sensin. Ey Allahım! Yolculuğun zorluklarından, üzücü şeylerle karşılaşmaktan ve dönüşte malımızda, çoluk çocuğumuzda kötü haller görmekten sana sığınırım.” Râvi diyor ki, Hz. Peygamber yolculuktan döndüğünde de aynı sözleri söyler ve onlara şu cümleleri de eklerdi: “Biz yolculuktan dönen, tövbe eden, kulluk yapan ve Rabbimiz’e hamd eden kişileriz.” (Müslim, Tirmizî)

Aziz dizisi nerede çekiliyor? Aziz dizisi konusu, oyuncuları kimlerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Aziz dizisi nerede çekiliyor? Aziz dizisi konusu, oyuncuları kimlerdir?

Allah’ım! Yolculuğun güçlüklerinden, üzücü manzaralarla karşılaşmaktan, iyiyken kötü olmaktan, mazlumun bedduasından ve dönüşte mal ve çoluk çocuğu kötü hallerde bulmaktan sana sığınırım. (Nesâî, İstiâze, 41–42; İbn Mâce, Dua, 20)

Yolculuk hayatın bir parçasıdır. İnsanoğlu tarih boyunca ilmî, ticari, turistik ve ziyaret maksatlı yolculuklar yapmıştır.

Günümüzün gelişen dünyasında yolculuk vasıtaları ve maksatları çeşitlenmesine rağmen değişmeyen tek şey, kişinin yolculuk vesilesiyle hayatında farklı bir devinim gerçekleştirmesidir.

Hicret, hac, umre gibi vesilelerle yolculuk yapan Peygamberimiz (sas) yola çıkarken ve dönüşte namaz kılar ve dua ederdi. Yolculuk için perşembe gününü tercih eder ve erkenden yola koyulurdu. Ashabına yolculukta yardımlaşmayı öğütler, yalnız başına yola çıkılmamasını tavsiye ederdi. Yolculuğa çıkacak kişi gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra yolculuğun her bakımdan iyi geçmesi için Yüce Allah’tan yardım talebinde bulunmalıdır.

Abdullahİbn Ömer (ra) diyor ki; Rasûlullah (sas) yolculuğa çıkarken bineğinin üzerine binip iyice yerleşince üç kere tekbir getirir (Allahu Ekber / Allah en büyüktür, der) sonra da şöyle dua ederdi:

سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُونَ

اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ فِي سَفَرِنَا هَذَا الْبِرَّ وَالتَّقْوَى وَمِنَ الْعَمَلِ مَا تَرْضَى

 اللَّهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا سَفَرَنَا هَذَا وَاطْوِ عَنَّا بُعْدَهُ

اللَّهُمَّ أَنْتَ الصَّاحِبُ فِي السَّفَرِ وَالْخَلِيفَةُ فِي الأَهْلِ

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَآبَةِ الْمَنْظَرِ وَسُوءِ الْمُنْقَلَبِ فِي الْمَالِ وَالأَهْلِ

Bunu bize boyun eğdiren Allah noksanlardan münezzehtir, yoksa biz buna güç yetiremezdik! Ve biz kuşkusuz rabbimize geri döneceğiz. (Zuhruf, 43/)

Ey Allah’ım! Biz, bu yolculuğumuzda senden iyilik ve takvâ, bir de hoşnut olacağın ameller işlemeyi nasip etmeni dileriz.

Ey Allah’ım! Bu yolculuğumuzu kolay kıl ve uzağını yakın et!

Ey Allah’ım! Seferde yardımcı(mız), geride (bıraktığımız) çoluk çocuğu(muzu) koruyucu sensin.

Ey Allah’ım! Yolculuğun zorluklarından, üzücü şeylerle karşılaşmaktan, dönüşte malımızda ve ailemizde kötü haller görmekten sana sığınırım.(Müslim, Hac, )

Abdullah İbn Sercis(ra)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sas) yolculuğa çıkarken şu duayı okurdu:

اَللّٰهُمَّ إِنّٖي أَعُوذُ بِكَ مِنْ وَعْثَاءِ السَّفَرِ وَكَۤابَةِ الْمُنْقَلَبِ وَالْحَوْرِ بَعْدَ الْكَوْرِ وَدَعْوَةِ الْمَظْلُومِ وَسُوءِ الْمَنْظَرِ فِي اْلأَهْلِ وَالْمَالِ

Allah’ım! Yolculuğun güçlüklerinden, üzücü manzaralarla karşılaşmaktan, iyiyken kötü olmaktan, mazlumun bedduasından ve dönüşte mal ve çoluk çocuğu kötü hallerde bulmaktan sana sığınırım. (Nesâî, İstiâze, 41–42; İbn Mâce, Dua, 20)

Yol Duası: Uzun Yola &#;ıkarken Okunacak Yolculuk Duası T&#;rk&#;e, Arap&#;a Okunuşu Ve Anlamı

Peygamberimiz aleyhisselam’ın yolculuk duası meşhurdur ve günlük hayatın bir parçası olmuştur. Günümüzde de her Müslüman yola çıkmadan Rasulullah aleyhisselam gibi dua ederek yola çıkmalıdır ve aynı şekilde dua etmelidir.

Uzun Yola Çıkarken Okunacak Yolculuk Duası Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı

Hz. Muhammed aleyhisselam yolculukla ilgili ümmetine birçok tavsiye ve emir buyurmuştur. Her Müslüman için örnek ve önder olan Hz. Muhammed aleyhisselam’a uymak ibadetin bir parçasıdır. Yolculukla ilgili sahih hadis-i şeriflerde geçen dualar şu şekildedir:

 1-Binek tökezlediği zaman ‘bismillah’ denilmelidir. (Ebu Davud,)

 2-Yolculuğa Çıkanın Geride Kalanlar İçin Yapacağı Dua:

 “Estevdiukumullahellezi la diu ve daiuh”

 Anlamı: “Sizi, kendisine bırakılıp emanet edilenlerin kaybolmadığı Allah (u teala)’a emanet ederim.”

 3-Geride Kalanların Yolculağa Çıkan İçin Yapacağı Dua

 “Estevdiullahe dineke, ve emaaneke, ve havatime amelike”

 “Dinini (İslam’ı), güvenliği ve işlerini sonunu Allah (u teala)’ya emanet ederim.”

 4-Yolculuk Boyunca Tesbih ve Tekbir Getirmek

 Cabir’den (Allah ondan razı olsun-radiyallahu anh) rivayet ediliyor: “ Biz yükseğe çıktığımızda tekbir getiriyorduk, aşağı inince de teşbih ediyorduk.” (Tekbir Allahu Ekber zikridir. Tesbih ise: “ Subhanallah, elhamdülillah, Allahu ekber, Lailahe illallah, vs)

 5- Yolcunun Seher Vakti Esnasında Yapacağı Dua

 “Semmea samiun bihamdillahi, vehusni belaihu Aleyna. Rabbena sahibna, ve efdil Aleyna aizen bimllahi minennar.”

 Anlamı: Üzerimize olan nimetinden-lutfundan dolayı Allah(u teala)’ya yaptığımız hamdi işiten işitti. Rabbimiz, bize yoldaş-arkadaş ol ve bize ihsanda-ikramda bulun. Cehennemden Allah(u teala)’ya sığınırım.

 6-Yolculuk Veya Diğer Zamanlarda Bir Başka Yerde Konaklayınca Edilecek Dua

 “Euzu bikelimaatillahittaameti min şerri ma halak.”

 Anlamı:”Yarattığı şeylerin şerrinden Allah(u teala)’nın eksiksiz-noksansız kelimelerine sığınırım.”

 7- Yolculuktan Döndükten Sonra Yapılacak Dua

 “Lailaheillallahu vahdehu la şerikelehu, lehülmülkü velehulhamd, vehüve ala külli şeyin kadir, Aaibun, Taaibun, Aabiduun, lirabbena haamiduun, sadakallahu va’deh, ve nasara abdehu, ve hezemel ahzabe vahdeh.”

Anlamı: Allah(u teala)’dan başka hak olan ilah yoktur-olamaz. O, tektir- eşi yoktur, ortağı yoktur. Mülk (her şey) O’nundur ve Hamd (sadece) O’nadır. O (Allah) her şeye gücü yetendir.(Biz) yani dönenler, tevbe edenler, ibadeti ihya edenler, Rabbimize hamdu sena ederiz. Allah(u teala) vadinde durdu, kuluna yardım eyledi. Düşman gruplarına karşı tek başına başarı sağladı.”

Yol Duası

Günümüzde binek ve benzeri ulaşım araçları yoktur. Ancak arabaya, otobüse, trene, uçağa ve diğer ulaşım araçlarına bindiğinizde bu dualar okunabilir. Bu dua yolculuk duasıdır ve bineğin önemi yoktur. Geçmişte meydana gelen yolculuk problemleri günümüzde de aynı şekilde devam etmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası