dollenme en gec ne zaman olur / Tüp Bebek Tedavisinde Geç Tutunma | Bahçeci Tüp Bebek

Dollenme En Gec Ne Zaman Olur

dollenme en gec ne zaman olur

Normal üreme fonksiyonlarına sahip olan üreme çağındaki bir kadın, 28 günde bir adet olmaktadır. Kadının adet kanaması başladıktan 28 gün sonra bir sonraki adet kanaması başlar. Buradaki süre kesinlikle kanama bittikten sonra değil, kanamanın başladığı günden itibaren hesaplanır. Ancak her kadının hormonsal dengesi, fiziksel ve psikolojik özellikleri de adet döngüsünde etkili olduğu için bu 28 günlük süre birkaç gün artabilir ya da azalabilir. Bu bağlamda iki adet kanamasının başlangıcı arasındaki süre ortalama gün şeklindedir. Fakat iki adet kanaması arasındaki zaman diliminin 21 günden kısa ya da 35 günden uzun sürmesi normal kabul edilmez ve bir sorunun varlığına işaret eder.

Adet kanaması neden olur?

adet-1

Her kız bebek belli bir sayıda yumurta rezervi ile dünyaya gelmektedir. Doğuştan sahip olunan bu yumurtalar zaman içinde belli bir miktarda azalır. Kız çocuk ergenliğe girdiğinden menopoza girinceye kadar ki süre içinde de ayda bir kez adet kanaması görür. Burada genç kız yumurtlama dönemi içine irdiğinde yumurtalıklarından bir yumurta folikülden çıkar ve rahme doğru ilerler. İşte bu dönem içinde eğer korumasız bir cinsel ilişki yaşanırsa ve folikülden çıkan yumurta spermle karşılaşırsa döllenme gerçekleşir ve gebelik oluşur. Bu olası gebeliğin rahme, rahim duvarına tutunabilmesi için de, kadının hormonları rahim duvarını kalınlaştırarak gebeliğe hazırlar. Yumurtlamadan önce başlayan bu rahim duvarının kalınlaştırılması işlemi, yumurtlama ile birlikte sona erer. Bu süreçte eğer yumurta ve sperm karşılaşmadıysa, bir embriyo oluşmadıysa, vücut kalınlaşan bu rahim duvarını incelterek dışarı atma eğilimindedir. Kadınların adet kanaması şeklinde yaşadıkları bu durum, kalınlaşan rahim duvarının pul pul dökülerek vücuttan atılmasıdır. Bu sayede rahim duvarı bir sonraki yumurtlama için temizlenmiş olur, yeni bir gebelik için yeniden kalınlaşacak hale gelir.

Adet kanaması neden düzensiz olur?

adet

Adet kanamasının her ay düzenli olarak seyretmesi kadının vücudundaki pek çok fonksiyonun, üreme işlevinin sorunsuz ilerlediğinin en önemli işaretlerinden birisidir. Düzenli bir adet dönemi kadınlık hormonlarının istenen şekilde salgılandığını, üreme organlarının olası bir gebeliğe hazır olduğunu gösteren etkenlerdir. Kadının adetinin normal bir döngü içinde olabilmesi için öncelikle adet görmeyi sağlayan hormonların dengeli bir şekilde salgılanması gerekmektedir. Ancak kadının yaşadığı aşırı stres, kullandığı doğum kontrol hapları, rahimde oluşan polip ve miyomlar, endometriozis (rahmi kaplayan dokunun rahim dışında oluşması, yayılması), iltihaplı pelvik rahatsızlıklar, Polikistik Over Sendromu, yumurtalık yetmezliği, aşırı zayıf ya da kilolu olma gibi daha pek çok sorun kadının normal düzende adet görmesine engel olabilir.

Normal şartlar altında adet döneminde yumurtlama ne zaman olur?

adet1

Bir kadının gebe kalma ihtimalinin en yüksek olduğu dönem yumurtlama dönemidir. Çünkü bu dönem içinde yumurta folikülünden çıkar ve spermle birleşip döllenmeyi gerçekleştirmek için hazırdır. Yumurtlama süreci, kadının adet döngüsünden 14 gün önce gerçekleşmektedir. Kadının adet döneminin 28 gün sürdüğünü, yani 28 günde bir adet olduğunu düşünürsek; yumurtlama süreci, en son adetin başladığı günden itibaren sayıldığında günde gerçekleşmektedir. Fakat adet döngüsü 30 günde bir olan kadının ise en son adet kanamsının başladığı günden itibaren sayıldığında 16 gün sonra olacaktır. Eğer adet döngüsü 35 günde bir gerçekleşiyorsa, adet başladıktan sonraki günde yumurtlama süreci başlamış olur. İşte bu sınırlar dışında oluşan yumurtlamada bir şeylerin yanlış, ters ya da sorunlu gittiğini söylemek mümkündür.

Geç yumurtlama nedir?

adet

Yukarıda bahsedilen normal yumurtlama süreci doğrultusunda adet dönemi 28 günde bir olan kadının, yumurtlaması beklenen güne göre gecikirse, adet kanması da gecikir. Çünkü ancak ve ancak yumurtlama gerçekleştiğinde adet kanaması olması mümkündür. Bu bağlamda 28 günde bir adet gören kadında yumurtlama gerçekleştikten 14 gün sonra adet kanaması başlar. Adet dönemleri hep düzenli olan kadının adeti, beklediği güne göre geç başlarsa o ay yumurtlamanın geç olduğu düşünülebilir.

Geç yumurtlama ya da geç döllenme olursa gebelik haftası yanlış mı tahmin edilir?gec-dollenme

Kadının normal yumurtlama sürecinde olduğu bir durumda gebelik haftasını tahmin etmek çok kolaydır. Ancak o ay geç yumurtlayan kadın gebe kalırsa adet görmez. Bu bakımdan da geç yumurtlama olduğunun da fark edilmesi mümkün değildir. Ancak geç yumurtlama ile gebe kalan kadının adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanan gebelik haftası, doktorun ultrasonda gördüğü gebelik haftasından fazla çıkabilir. Fakat düzenli yumurtlama ile gerçekleşen gebeliklerde de gebeliğin başlangıcını tahmin etmede birkaç günlük yanılma olabiliyor. Geç yumurtlama durumunda ise gebelik haftasındaki tahmini yanılma ise yaklaşık olarak 1 hafta civarındadır. Her ne kadar gebeliğin haftalarını hesaplarken son adetin başladığı gün baz alınsa da, aslında bu daha çok son adetle değil de, yumurtlamanın yani döllenmenin gerçekleştiği günle bağlantılıdır. Çünkü gebelik, döllenmenin gerçekleştiği günden sonra büyümeye ve gelişmeye başlar.

Normal şartlar altında son adetin başlangıcı ile yumurtlama arasında yaklaşık olarak 2 haftalık bir fark olur. Bu bakımdan gebelik haftası hesaplanırken de bu iki hafta çıkarılarak ortalama bir gebelik haftası belirlenir. Bu bakımdan da geç yumurtlama olması durumunda gebelik haftası hesaplanırken çok fazla sorun olmaz. Zaten bu problem sebebiyle her gebelik haftası, bu ihtimal dahilinde hesaplanır. Eğer geç döllenme olmuşsa adetin başlangıcı ile yumurtlama arasında ortalama 2 değil, 3 haftalık bir süre olacaktır. Son adete göre hesaplanan gebelik haftası da yaklaşık 1 hafta büyük çıkacaktır. Bu sebeple bazı gebeliklerde doktorun ultrasonla tahmin ettiği gebelik haftası ile kadının son adete göre hesapladığı gebelik haftası arasında 1 haftalık bir uyumsuzluk çıkabilir. Ancak böyle bir durumda ultrason verileri göz önünde bulundurulur ve gebelik doğum takipleri de buna göre değerlendirilir.

Basit bir hesaplama ile 30 günde bir adet olan kadın, normal yumurtlama ve döllenme ile gebe kaldığında, son adet tarihine göre gebelik haftası 8 hafta çıkmış olsun. Bu kadında geç döllenme söz konusu olursa, son adet tarihine göre kadın 7 haftalık hamile görülecektir. Ancak kadın aslında kadın 6 haftalık hamiledir. Çünkü beklenene göre döllenme bir hafta gecikmiştir.  Böyle vakalarda son adet tarihini değil ultrasonla ölçülen gebelik haftasını doğru kabul etmek daha gerçekçi olur. Bu sebeple doktorlar gebelik haftalarını hesaplarken bu durumu da göze alır.

Geç döllenme her hangi bir soruna yol açar mı?

gec-dollenme-1

Geç döllenme ya da geç yumurtlama aslında sadece gebeliğin biraz gecikmesi şeklinde bir sonuç doğurur. Ancak bebek sahibi olmak isteyen çift yumurtlama günlerini takip ederek cinsel ilişkiye giriyorsa bu durumda gebe kalmak daha uzun sürebilir. Ancak gebelik zaten söz konusu ise; geç döllenmiş olması gebeliğin üzerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açmaz. Geç döllenme ne anne adayı ne de bebek için her hangi bir sorun yaratmaz, düşük, kanama ya da diğer sorunlara sebep olmaz. Zaten doktor, ultrason verilerine göre hareket edecek, gebelik haftasını ona göre hesaplayacaktır.

8 soruda geç döllenme: Geç döllenme nedir, neden olur? Geç döllenme nasıl hesaplanır?

Geç döllenme; yumurtlama zamanının geç olmasından kaynaklanan bir durum olup, bebeğe yahut anneye zarar veren bir durum değildir. Hamile kalmak isteyen kadınların yumurtlama dönemlerini hesaplamaları yani ovulasyon takvimi tutmaları oldukça önemlidir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler ovulasyon takvimi tutarak, yumurtlama gününü takip ederler ve hamile kalma ihtimali hangi günler daha yüksek ise bu günler içerisinde korunmasız cinsel birliktelik yaşarlar. Ancak bu süre içerisinde çiftler bazı farklı durumlarla karşılaşabilirler. Kadınlarda erken yumurtlama durumu, yumurtlama gününü tespit edememe ve geç yumurtlama (geç döllenme) gibi durumlar bu nedenler arasında. Peki geç döllenme nedir, nedenleri nelerdir? Geç döllenmede kese ne zaman görülür? İşte geç döllenme hakkında merak edilen detaylar:

1) GEÇ DÖLLENME NEDİR?

Normal şartlarda ovulasyon gerçekleştiğinde, kadının olgun yumurta hücresi ile erkeğin sperm hücresinin karşılaşmasıyla dölllenme meydana gelir. Bu durumda kadında adet kanaması olmaz. Ancak yumurta ve sperm buluşması gerçekleşmediğinde, olgunlaşan yumurta hücresi ovulasyondan 14 gün sonra rahim iç dokusu ile beraber vücuttan dışarı atılır ve adet kanaması oluşur. Kadında geç yumurtlama olduğunda ise, beklenen yumurtlama günü birtakım nedenlerden dolayı gecikir. Yumurta hücresi döllenmezse, adet gecikmesi yaşanır. Şayet yumurta döllenirse, bu duruma da geç döllenme denir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman geç döllenmeyi şu şekilde ifade etmektedir:

“Beklenen yumurtlama tarihinin daha geç bir günde yaşanması halinde, bu süreçte oluşan gebelikler geç döllenme olarak tanımlanabilir.

Kadınlarda, yumurtlama dönemi karmaşık bir sistemdir. Yumurtlama, olgun bir yumurtanın yumurtalıktan salınması, fallop tüpüne ilerlemesi ve burada spermle döllenebilmesidir. Bu eylem, genellikle bir sonraki adet döneminden yaklaşık 14 gün önce gerçekleşir. Örneğin; 28 günlük bir adet döngüsü olan kadınlarda yumurtlama gün meydana gelir ve doğurganlığın yüksek olduğu dönem 9. günde başlar. 35 günlük bir periyotta ise, yumurtlamanın gün civarında olması daha olasıdır. Bu nedenle hamilelik şansı günde başlayacaktır.”

2) GEÇ DÖLLENME NASIL HESAPLANIR?

Geç döllenmenin en belirgin işareti, hamilelik tarihinin hesaplanması ile ortaya çıkar. Normal şartlarda hamileliğin kaç haftalık olduğu, son adet tarihi baz alınarak hesaplanır. Ancak ovulasyonun gecikmesi durumunda bu hesap gebeliğin haftasını belirlemede yanılmalara yol açabilir.

Kadının adet dönemi ve yumurtlaması arasında 14 gün bulunur. Ancak geç döllenme durumunda bu süreç haftaya kadar uzayabilir. Bu durumda hesaplamalara göre bebek bir haftadan daha büyük olabilir. Bununla beraber ultrason kontrolleri sırasında bebeğin kaç haftalık olduğu ortaya çıkar ve aradaki fark geç döllenmenin kanıtı sayılabilir.

3) GEÇ DÖLLENME NEDEN OLUR?

Geç döllenme aslında geç yumurtlamanın doğurduğu bir sonuçtur. Geç yumurtlama nedenleri de geç döllenmeye neden olmaktadır. Geç döllenmenin tespit edilmiş kesin bir nedeni olmadığını belirten Op. Dr. Ayşe Duman, başlıca sebepler arasında sayılabilecek etkenleri şu şekilde sıraladı:

STRES

Stres, hormon seviyelerini direkt olarak etkileyebilmektedir. Hormonların düzensiz salgılanması yumurtlamayı etkileyerek geç döllenmeye neden olabilir.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Yumurtalıklardaki oluşumlar, vücudun hormon seviyelerini bozar ve her yumurta salınımını etkileyebilmektedir. Polikistik over sendromu bulunan bazı kadınlarda yumurtlama sistemi tamamen durabilir.

PROLAKTİN YÜKSEKLİĞİ

Normal düzeyden daha yüksek prolaktin seviyeleri, östrojen hormonunda dengesizlikler meydana getirir. Düşük östrojen, yumurtlama dönemini olumsuz yönde etkileyebilir. Emzirme, prolaktin seviyesini yükselten önemli bir faktördür.

TİROİT BOZUKLUKLARI

Bozulmuş tiroit hormon seviyeleri yumurtlamayı döneminin düzenini değiştirebilir.

HIZLI KİLO KAYBI

Vücut ağırlığının %20’sinden fazlasını kaybeden kadınlarda, yumurtlama için gerekli olan luteinize ve folikül uyarıcı hormon seviyeleri azalmaktadır.

İLAÇLAR

Bazı ilaçların yumurtlama sisteminin etkileyebilmesi dolayısıyla, hamilelik planlama yapan tüm kadınların kullanmış olduğu ilaçları hekimine bildirmesi gerekir.

4) GEÇ DÖLLENMEDE HCG DEĞERİ NE ZAMAN YÜKSELİR?

Gebelik testleri, idrardaki hcg miktarını ölçerek negatif veya pozitif sonuç verir. Vücut sadece embriyonun anne karnına yani rahime implante olmasıyla hcg ürettiğinden, geç döllenme durumunda hamilelik testi sonucu etkileyebilir.

İmplantasyon bir diğer adıyla bebeğin anne karnında yerleşme sürecine verilen isimdir. Op. Dr. Ayşe Duman geç döllenmede hcg değerinin ne zaman yükseldiği hakkında şu bilgileri vermektedir:

“İmplantasyondan sonra, Hcg seviyeleri yaklaşık 48 saatte bir iki katına yükselir. Başlangıçtaki Hcg düzeyleri, erken gebelik hCG düzeyleri ve hCG’nin iki katına çıkma süresi kadından kadına ve gebelikten gebeliğe değişir. Böylece pozitif sonuçlu bir gebelik testinin elde edilmesi gecikir.  Adet dönemi geciktiği halde negatif sonuçlu bir gebelik testi mevcutsa, bunun nedeni geç döllenme olabilmektedir.”

5) GEÇ DÖLLENMEDE KAN TESTİ NEGATİF ÇIKAR MI?

Gebelik durumunda salgılanan Hcg konsantrasyonlarının, idrardan çok daha önce kanda tespit edilebildiğini söyleyen Op. Dr. Ayşe Duman şöyle devam etmektedir:

“Kan testleri, hamileliğin mevcut olması halinde pozitif bir sonucu gösterecektir. Ancak, hamileliği doğrulamak ve hormon seviyelerini takip etmek için iki gün arayla yeni bir tetkik yapılması önerilir.”

6) GEÇ DÖLLENMEDE KESE NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

Geç döllenmede kesenin ultrasonda görünmesi için kesin bir süre süresi yoktur. Döllenme zamanına göre, kesenin ultrasonda görünme zamanı da farklılık gösterir. Bu nedenle uzmanlar, gebelik kesesi görünene kadar, hastaları sık sık ultrasondan kontrol etmektedir.

7) GEÇ DÖLLENMEDE CİNSİYET NE OLUR?

Geç döllenme, bebeğin cinsiyetini değiştiren bir durum değil. Her iki cinsiyet yani kız ve erkek olması için de aynı şans mevcut. Yani geç döllenme durumunda erkek veya kız olma şansının artması gibi bir durum söz konusu olamaz. Yumurtaya ilk ulaşıp dölleyen sperm hücresi aynı normal gebelikte de olduğu gibi cinsiyeti belirler.

8) GEÇ DÖLLENMEDE KALP ATIŞI NE ZAMAN DUYULUR?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Parvana Seyidova geç döllenmede bebeğin kalp atışının ne zaman duyulduğu hususu hakkında şu bilgileri vermektedir:

Anne adaylarının bebeğin kalp atışlarını duyma konusunda acele etmemesi ve bu konuda stres yaşamaması tavsiye edilir. Her zaman 6. hafta içerisinde bebeğin kalp atışlarını duymak mümkün olmayabilir. Çünkü geç yumurtlama ya da geç döllenme durumlarında bazen kalp atışlarını duymak 7. haftaya sarkabilir.”

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası