hamileyken lazer / Hamilelikte Lazer Epilasyon Yapılır Mı? Zararı Var Mıdır?

Hamileyken Lazer

hamileyken lazer

Lazer Epilasyon Hamilelik Döneminde Yaptırılır Mı?

Hamilelik döneminde lazer epilasyon yapılması uygun değildir. Hamilelik döneminde lazer epilasyon yaptırmayınız.

Hamilelik Döneminde Lazer Epilasyon

Bu yazımızda, ekibimize en çok gelen sorulardan birini yanıtlayacağız. ‘Lazer epilasyon hamilelik döneminde yaptırılır mı?’

Hamilelik, bir kadının yaşadığı en farklı deneyimlerden biridir. Birden fazla kez yaşanmasına rağmen her zaman eşsiz tecrübeler olarak hatırlanır. Aynı zamanda kadın vücudu için de eşsiz bir deneyimdir. Çünkü hormonların bir anda değişmesi sonucu önceden fark edilmeyen değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu süreçte artan tüyler de bu değişikliklerden biridir.

Lazer Epilasyon İçin Hamilelik Doğru Zaman Değil

Bir anda tüylerin artması hiç kimseyi mutlu etmez. Her ne kadar bunun sebebinin hormonlarla alakalı olduğu bilinse de “Ya aynı yoğunlukta kalırsa” düşüncesi zihin kurcalar.

Bazı kaynaklarda hamilelik döneminde lazer epilasyonun yapılabileceğine yönelik bilgiler olabiliyor. Bunun sebebi olarak epilasyon cihazlarının radyasyon yaymıyor olması, ışınların vücutta ilerlememesi gösterilmektedir. Aslında lazer epilasyon sağlık açısından son derece güvenli bir yöntemdir, tabi normal şartlarda. Fakat ihmal edilen nokta ise en küçük çevresel etkenlerin bile kuluçka sürecindeki bebeği etkileyebiliyor olmasıdır. Dolayısıyla lazer ışınlarının etkilemeyeceğinin de garantisi yoktur.

Bebeğin sağlığının yanı sıra işlemin verimli olması açısından da hamilelik yanlış zamandır. Hormonların en karmaşık olduğu bu dönemde yapılacak işlemlerde istenilen sonuca ulaşmak pek de mümkün değildir. Onun yerine hamilelik sürecinde ara vermek ve ilerleyen zamanlarda epilasyona devam etmek daha verimli sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

Emzirirken de Lazer Epilasyon Yaptırmamak En Doğrusu

Emzirme sürecinde lazer epilasyonun yapılıp yapılmadığı merak edilen diğer konulardan birisi. Emzirirken lazer epilasyon yaptıranlar olmasına rağmen bu da önerilen bir yöntem değildir. Çünkü emzirme sürecinde de annenin vücut hassasiyeti devam etmektedir. Dolayısıyla hormonal değişimler de devam eder.

Anne ile bebek arasındaki bağlarının en güçlü olduğu dönemlerde hem duygusal hem de fiziksel açıdan lazer epilasyon yaptırmak uygun değildir. Her ne kadar bebeğe zarar vermeyeceğine yönelik açıklamalar olsa da hamilelik gibi hassas bir süreçte bu tür bir uygulamanın nasıl etki yaratacağı önceden tahmin edilemez. Doğum sonrasındaki emzirme süreci de aynı şekilde annenin bebeğe her anlamda yakın olduğu ve hormonlarının düzensiz olduğu bir dönemdir. Sonuçları tahmin edilemeyen olaylarda güvenli olanı seçmek her şeyden önce doktorların tercihidir.

Diğer Dermatolojik Uygulamalar Da Hamilelik Döneminde Yapılmaz

Anti-aging uygulamaların hepsinde vücuttaki hormon oranının önemli olduğu düşünülürse basit bir şekilde yapılan uygulamanın istenilen sonucu veremeyeceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle hamilelik süresince herhangi bir dermatolojik uygulama önerilmemektedir.

Bazen hamile olduğunun farkında olmadan dermatolojik işlemleri yaptıranlar oluyor. Diğer işlemlerde de istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Bu nedenle hamilelik sürecinde vücudunuzun bakımını hormonlarınıza bırakmak en iyisi. Hamilelik döneminden sonra tekrar cildiniz için ihtiyacı olan bakımı yaptırabilir, çeşitli anti-aging yöntemlerle cildinizin sağlıklı bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz 😊

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Lazer Epilasyon

Kozmetik amaçlı uygulamalarda istenmeyen tüylerin oluşumunun engellenmesinde en sık başvurulan yöntemlerin başında lazer epilasyon gelir. Lazer epilasyon yüz, koltuk altı, bikini bölgesi, bacaklar gibi farklı vücut bölgelerinde kolaylıkla uygulanabilir ve oldukça etkilidir. Bununla birlikte, kadınlarda vücut fizyolojisinin ve doku yapısının değişmesiyle seyreden belirli durumlarda lazer epilasyon gibi işlemlerin uygulanması sakıncalı olabilir. Bu koşullardan biri hamilelik dönemidir.

Lazer Epilasyon Nedir?

Lazer epilasyon, yoğunlaştırılmış lazer ışınının kıl köklerine odaklanarak kıl köklerindeki renk veren pigment maddeleri üzerinden kıl oluşumundan sorumlu dokuların tahrip edilmesi sonucu, istenen vücut bölgelerinde kıl oluşumunun önlenmesi veya azaltılmasını sağlayan bir kozmetik yöntemidir.

Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Akademisi’nin yaptığı araştırmaya göre son yıllarda yaklaşık 1 milyonun üstünde kişi lazer epilasyon uygulaması yaptırmıştır. Dünya genelinde oldukça büyük uygulama sayılarına ulaşan lazer epilasyonun yaygınlaşması, sağlık açısından özel bazı koşullarda uygulamanın güvenirliği açısından bazı soru işaretlerini gündeme getirmiştir.

Lazer Epilasyon Neden Yapılır?

Sağlıklı kişilerde kıl köklerinden kıl üretimi iki aşamada gerçekleşir. Kıl üretiminin azami ölçüde olduğu ve kıl boyuyla kalınlığında artış yaşanan döneme anagen safhası denir. Kıl gelişiminin tamamlanarak stabil hale geldiği ve bir süre sonra kılın dökülmesiyle sonuçlanan iki safhaya ise telogen adı verilir. Her bireyde belirli bir denge içinde seyreden anagen-telogen döngüsü içinde kıl üretimi ve dökülmesi yaşanır. Ancak vücut hormonlarındaki değişimlerle birlikte anagen ve telogen safhalarının süresi değişim gösterebilir.

Özellikle gebelikte anagen safhası uzayarak vücudun beklenmedik bölgelerinde kıllanma yaşanırken, mevcut kıllarda kalınlaşma, koyulaşma ve gürleşme olabilir. Doğumla birlikte hormon seviyelerinin birkaç ayda normal düzeylerine geri gelmesiyle birlikte anagen-telogen süreleri de eski haline gelir ve telogen safhasının tekrar uzamasıyla kıllarda ve saçlarda hızlı bir dökülme dönemi yaşanabilir.

Lazer epilasyon anagen-telogen safhalarına göre belirlenen uygun dönemlerde istenmeyen tüylerin tamamen giderilmesi veya inceltilmesi amacıyla önceden tespit edilen bölgelere uygulanır.

Hamilelikte Lazer Epilasyon Yapılabilir mi?

Günümüze kadar yapılan çalışmalar ve tıbbi tartışmaların odak konularından biri lazer epilasyon uygulamasının gebelik dönemi için yeterince güvenli olup olmadığına dairdir. Her ne kadar böbrek taşı, siğil tedavisi gibi farklı alanlarda gebelik döneminde lazer kullanılarak yapılan tedavilerin tamamen güvenli olduğu belirlense de kozmetik amaçlı olarak lazer epilasyon uygulanmasının ne derece güvenli olduğuna dair hala yeterli bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Günümüzde uygulanan tıbbi yaklaşımda lazer epilasyon uygulamasının gebeliğin tamamlanmasından birkaç ay sonra, hormon düzeylerinin hedeflenen gebelik öncesi döneme ulaşması sonrası yapılması önerilmektedir. Bunun arkasında birkaç sebep bulunmakta olup bu nedenler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

Lazer epilasyonun anne ve bebek sağlığını tehlikeye atmayacak derecede güvenli olduğuna dair yeterli bilimsel kanıt bulunmaz. Buna yönelik yapılacak olası çalışmalarda gebelerin araştırılması etik nedenlerle güç olduğundan, arzu edilen çalışma düzeyine ulaşılması oldukça zorlu kabul edilir.

Gebelikte hormon değişiklikleri nedeniyle ciltte renk değişikliği ve koyulaşma sık görülür. Hiperpigmentasyon adı verilen bu süreç nedeniyle cilt rengi lazer epilasyonda hedeflenen kıl köklerine yakın bir renge ulaşır. Bu ise lazer epilasyonun kıl kökündeki etkinliğini azaltarak tedavi başarısını düşürür.

Gebelikte kıl köklerinin anagen-telogen safhalarının değişimi nedeniyle geleneksel lazer epilasyon uygulamasının tatbiki uygun değildir. Normal şartlarda en az 6 seans halinde anagen safhasında uygulanması gereken lazer epilasyon gebelik sürecinde bu safhaların sürelerindeki değişiklikler nedeniyle optimal düzeyde uygulanamaz.

Gebelikle birlikte kan damarlarının genişlemesi sonrası ciltte kızarıklıklar ve hassasiyet artar. Cilt üzerine uygulanan lazer tedavisi sonrası ciltte dermatit benzeri iltihaplanmalar, morarmalar ve lazere dair yaralanmalar gibi komplikasyonların gelişme riski artar.

Yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü hamilelikte lazer epilasyon uygulaması tercih edilmez ve kişilere gebeliğin sonlanmasında birkaç ay sonrasında hormon düzeylerinin normale gelmesi sonrası lazer epilasyon yapılması planlanır. Gebelik süresince kişiler lazer epilasyona alternatif olarak tıraş, ağda ve cımbız kullanımı gibi geçici yöntemlerin uygulanması önerilir. Bunun yanında tüy dökücü özelliğe sahip kimyasalların kullanımı konusunda sağlık profesyonellerinden yardım alınması ve gebeliğe uygunluğu açısından ürünlerin araştırılması oldukça önem teşkil eder.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir