1 saat neden 60 dakikadır / Neden bir gün 24 saat ve bir saat 60 dakikadır? Bu bir tesadüf mü?

1 Saat Neden 60 Dakikadır

1 saat neden 60 dakikadır

1 Gün Neden 24 Saat, 1 Saat Neden 60 Dakika, 1 Dakika Neden 60 Saniye?

Biraz daha detaylandıracak olursak

kendinizi; not almanızı sağlayan kağıt kalemin, sayıların, cep telefonunun hesap makinesinin olmadığı bir dönemde hayal edin. bir tapınağın vergi toplama bölümünde görevli bir katipsiniz. ülkenin kralından "tapınaklar yöredeki çiftçilerin mahsülünden 1/10 oranında vergi alacaklar" emri geldi. ardından çevredeki çiftçiler de katırlara yükleyip getirdiler mahsülü. şimdi çiftçinin kaç balya mahsülü olduğunu sayıp uygun oranda vergiyi tapınağın deposuna indirmeniz gerek. mesele aslında basit bir sayı sayma sorunu. dikkat, hala günümüzdeki gibi "bir, iki, üç ..." diye sayılar bilinmiyor. bugün kolay sayılabilecek bu konu o dönem için ciddi bir sorun.

mısırlılar bunu parmak hesabı ile çözmüşler. iki eli açıp, her bir balya için bir parmağı kapatarak basit bir el hesabı ile sayı saymayı biliyorlar. her iki elde de toplam 10 parmak olduğuna göre, 10'lu gruplar halinde saymayı biliyorlar. bu yüzden günümüzde 10'lu sayı sistemini kullanırız. 10'a kadar "bir, iki" diye say, sonra "on-bir, on-iki" diye bir sonraki 10'lu gruptan devam et.

isterseniz işi büyütebilirsiniz de. bir katip ellerini açıp teker teker sayar, 10 parmağını da kapattığında yanında başka bir katip sadece bir parmağını kapatır. öncekinin bir 10 parmak sayması sonucu bir parmağını daha kapatır. böylece birinci katibin her bir 10'a kadar sayması için ikinci katibin bir parmağını saymasıyla 10x10=100'e kadar sayı sayabilirsiniz. üçüncü bir katip daha eklerseniz 1000'e kadar sayarsınız. işte basamak kavramı da budur; 1. katip birler basamağı, 2. katip yüzler basamağı, 3. katip binler basamağı vs.

fakat sümerliler bu işi geliştirmişler (herhalde kralları daha karmaşık bir vergi oranı belirlemişti) bir sümerli sayı sayarken bir elinin parmaklarını açar, baş parmağını işaretleme olarak kullanır, diğer 4 parmağının boğumlarını (katlanan eklemlerin arasında kalan etli kısımlar) sayar. her bir parmakta 3'er boğum var; 4x3 toplam 12 boğum sayılabilir, ardından bir 12'lik grup tamamlanınca diğer elde bir parmak katlanır. ilk elini tekrar açar ve tekrar bir 12 daha sayar, diğer elde bir parmak daha katlar. kısaca 5x12=60'a kadar sayı sayabilirsiniz böyle parmak hesabıyla. işte 60'lık sayı sistemi burdan gelir. basit bir parmak hesabı.

60'lık sistem sümerlerin gökyüzü hareketleri konusundaki araştırmalarına da yansır. güneşin doğudan batıya hareketini 3 dilime ayırırlar, sabah, öğle, akşam. bu dilimler sonra geometride daha hassas hesaplama gerekince 60'ar bölmeye daha bölünür. bu yüzden bütün açı 180 derece kabul edilir. güneşin onların gözünden yer altındaki hareketi de aynı şekilde bir 180 derece'dir, bu sebeple tam çember 360 derece kabul edilir.

ya da yine zaman tanımlaması da buna göre düzenlenir; gün 12 gündüz 12 gece dilimine bölünür; birer saat. daha hassas hesap gerektikçe bu dilimler de 60'ar parçaya bölünür ve dakika icat edilir. sonra onlar da 60'a bölünür ve saniye icat edilir.

yine günümüzde deste (10) ve düzine (12)'nin özel isimlerinin olmasının sebebi de mısır-sümer sayı sistemleridir. kimse örneğin 11'e ya da 13'e özel bir isim vermedi.

1 derece=60 dakika?

  • Teğmen
    148 Mesaj
    Konu Sahibi
    1 derecenin neden 60 dakika olduğunu anlayamadım, yani saati düşünürsek 60 dakika sonuçta 360 derecelik bir dönüş sonucunda oluşuyor ama 1 derece 60 dakika bu nerden geliyor, bilenler açıklarsa sevinirim...



  • Yarbay
    5458 Mesaj
    Bildiğim kadarıyla izah edeyim,
    Zaman ölçüsü olan dakika ile açı ölçüsü olan dakikadan bahsediyorsun. Bunlar ayrı kavramlar. zaman ölçüsünde bir saat atmış dakikadır. bir dakika atmış saniyedir. Saat kadranının 12 ye bölünmesi ise bir gelenektir, 24 e de bölünebilirdi, 8 e de bölünebilirdi, 6 ya da bölünebilirdi. Hatta bu şekilde akrep ve yelkovanlı saatler hiç olmayabilirdi, başka birşey olabilirdi mesela mekanik bir tambur üzerinde dönen rakamlar olabilirdi tıpkı arabaların kilometre sayacı gibi. (Nitekim günümüzde dijital saatler yokmu). o zaman böyle bir şeyden bahsetmeyecektik.

    Açı ölçüsü olan derecede ise bir tam turu 360 kabul edersek bunun 360 ta biri 1 derece yapıyor onun da 60 ta biri 1 dakika onun da atmışta biri bir saniye yapıyor. Yelkovan saat kadranı üzerinde dakikada 6 derece açı katederken akrep yarım derece açı katediyor. Sonuç olarak birisi açı ölçüsü diğeri zaman ölçüsü, sadece isimleri benziyor.




  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

1 saat neden 60 dakika?

Haberin Devamı

Sümerler 10/3= 3,33333… gibi devreden sayıları kullanmayı pek sevmezlermiş. 60’lık sistemde bu tür ondalık kesirlerle karşılaşma ihtimali çok azalır; çünkü 60 sayısı 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20 ve 30’a kalansız bölünen bir sayıdır; fakat buna karşılık 10’luk sisteme bakarsak 10 sadece 2 ve 5e bölünebilen ezik bir sayı gibi görülüyormuş.

Başka bir teoriye göre

Lidyalılar parayı bulmadan önce, insanlar bir şeyleri alıp satarken para yerine takas yöntemini kullanıyorlardı. Bir mala değer biçmek için de parmak hesabı yapıyorlardı. Nasıl mı? Gelin bunu uygulayarak anlamaya çalışalım.

Sağ avuç içinizi kendinize doğru çevirin. Sağ başparmağınızla, sağ elinizin diğer parmaklarına ait boğumları saymaya başlayın. Sonuç kaç? 12 boğum değil mi? Her sayışınızdan sonra sol elinizde bir parmağınızı kapatın. 5 defa saydıktan sonra, sol elinizdeki bütün parmakları kapatmış olursunuz, öyle değil mi? Sol elinizde kapattığınız her parmak 12 birime karşılık gelir. Yani sol elinizin bütün parmaklarını kapattığınızda 60 birimi ifade etmiş olursunuz. Sol yumruğunuzu 4 kere sallarsanız, 4x60=240 birimlik değer biçtiğinizi gösterirsiniz.

Haberin Devamı

İşte para bulunmadan önce kullanılan parmak hesabı bu şekilde yapılmaktaydı. 60’lık sistemin bu hesaba dayandığı da iddia edilmektedir. Çünkü 60 hem bölenleri açısından hem de parmakla ifade kolaylığı açısından eski zamanların ticaretini kolaylaştırıyordu.

Peki günün 2 yarısı neden 12’ye bölündü?

Sümerler geometrik hesaplarda ve matematikte oldukça iyilerdi. Özellikle çember ve çemberle ilgili hesaplar konusunda ustalardı. Onlara göre bir dairenin içine en kolay altıgen şekli çizilebilirdi. Bu da 6 tane eşkenar üçgen demekti. Üçgenlerin birleştiği tepe noktaları ise çemberin merkeziydi. Her üçgenin taban kenarının orta noktasından çemberin merkezine bir çizgi çizilince, 12 tane ikizkenar üçgen elde edilmiş olur. Merkezden geçen tüm çizgiler daireyle birleştirildiğinde ise, 12ye bölünmüş bir daire elde ederiz.

İnsanlar binlerce yıl önce zamanı ölçmeye, birim vermeye başlamışlar. Bulunduğumuz yüzyılda umarız ki yaşadığımız hayatın ve geçen zamanın kıymetini bilelim.

Neden bir gün 24 saat, bir saat 60 dakikadır?

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası