ella hap sonrası emzirme / Emzirirken Ertesi Gün Hapı Almak Sakıncalı Mıdır?

Ella Hap Sonrası Emzirme

ella hap sonrası emzirme

Doğum Kontrol Hapları

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Korunmasız ilişki sonrası veya halihazırda kullanılan doğum kontrol yönteminde başarısızlık halinde gebelik korkusu bir kabusa dönüşmekte. Bu durumda sıkça kullanılan yöntemlerden biri de ertesi gün (ilişkiden sonraki sabah) haplarıdır.
Yüksek doz Progesteron hormonu içeren ertesi gün hapı nın etkinliği, yumurtalıktan yumurta salınımını (ovülasyonu) engellemek ve ayrıca rahmin en iç tabakasını gebeliğe elverişsiz hale getirmek temeline dayanmaktadır. Yumurtlamayı engelleyememesi halinde oluşan gebeliğe zarar gelmesi beklenmez. Var olan gebeliğin sonlanmasına neden olmaz, bu sebeple o amaçla kullanılmamalıdır.

Ertesi Gün Hapı Ne zaman Kullanılmalıdır?

İlişkiden sonraki ilk 120 saat içerisinde kullanılmalıdır denilse de, ilişkiden sonra ne kadar erken alınırsa, başarı şansını arttıracaktır. Yöntemin genel başarı oranı %90 olarak bildirilmektedir.

Ertesi Gün Hapı Kullanılması Önerilen Haller:

    • Doğum kontrol hapının unutulması,

    • Prezervatifin yırtılması

    • Tam ilişki olmasa bile vagina girişine boşalma olması. Bu durumda da gebelik olabileceği için hap kullanılması gerekir.

Ertesi Gün Hapı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

    • Ertesi gün hapını kullandıktan sonraki ilişkilerde mutlaka Prezervatif ile korunmalıdır.

    • Doğum kontrol hapı kullanırken hap unutup ertesi gün hapı kullanan bayanlar, hapı kullandıktan sonra doğum kontrol haplarını kullanmaya devam edebilirler. Zira doğum kontrol hapını kesmek kanamaya sebep olacaktır. Ertesi gün hapı kullanımını takiben yine ek bir bariyer yöntemi (Prezervatif) eklenmelidir.

    • Ertesi gün hapının kullanımını takiben 3 saat içinde kusma olursa, yeni bir hap kullanımı için doktorunuz ile irtibata geçmelisiniz.

    • 3 saatten sonra kusma olursa, ilaç barsaklardan emilmiş olacağı için tekrar hap kullanımı gerekli değildir.

    • Aynı adet döneminde birden fazla kullanımı önerilmemektedir.

    • Astım ve ağır karaciğer hastalığı olan bayanlarda kullanımı önerilmemektedir.

    • Emziren annelerin ertesi gün hapı kullanması sakıncalıdır. İlacın süte geçişi olduğu için bebek emzirilip, hap öyle kullanılmalı. Daha sonra da 1 hafta boyunca süt sağılıp atılmalı, bebeğe verilmemelidir.

Ertesi gün hapının kullanıldığı adet döneminde gecikme olursa, kandaki gebelik testi (Beta HCG) yapılmalıdır. İlaç, yüksek doz hormon içerdiği için adet düzeninde bozulmaya neden olabilir, bu sebeple adette gecikmeler olağandır, ancak gebelik testi yapılıp beklenmelidir.

Ertesi Gün Hapı Yan Etkileri

  • Bulantı, karın ağrısı, üst karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, kusma
  • Baş ağrısı, baş dönmesi
  • Ağrılı adet kanaması, alt karın ve kalça bölgesinde ağrı, meme hassasiyeti
  • Bitkinlik
  • Duygu durumunda ani değişimler
  • Kas ağrısı, sırt ağrısı

… gibi yan  etkiler sayılabilir.

Ertesi Gün Hapları, günlük korunma yöntemi olmayıp, acil durumlarda kullanılması gereken bir yöntemdir. Yani, düzenli cinsel hayatı olan bir çift, ancak başka bir korunma yöntemindeki başarısızlık halinde ertesi gün haplarına başvurmalıdır.

Sevgili Hastalarımız, sizin için uygun ve doğru korunma yöntemini seçmek için doktorunuza danışınız.

Sağlıklı günler dilerim.

Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Savaş Aksoy, “Kadın ve Erkek Kısırlığı” hakkında bilgiler veriyor.

Emziren anneler ertesi gün hapı kullanabilir mi? Ertesi gün hapını kimler kullanabilir, kimler kullanamaz?

Ertesi gün hapı kişilerin reçetesiz olarak eczaneden temin edebileceği bir ilaçtır. Gebelik düşünmeyen çiftlerin korunmasız cinsel ilişkiye girdikten sonra kullanılması durumunda hamilelik riskini büyük oranda ortadan kaldırır. Cinsel ilişkinin ardından ilk 5 gün içinde ertesi gün hapı kullanmak gebeliği engellemeye yardımcı olur. Ancak, bu hapı ne kadar erken alırsanız o kadar etkili olacaktır.

ERTESİ GÜN HAPI NEDİR? NASIL KULLANILMALIDIR?

Ertesi gün hapı, doğum kontrol hapları gibi gebeliği tam olarak engellemediği için bir doğum kontrol yöntemi değil, acil korunma yöntemi olarak tercih edilmelidir. Genellikle korunmanın gerçekleşmediği ve kondom yırtılması gibi durumlarda kullanılmalıdır. Aksi takdirde düzenli kullanımda birçok yan etkileri bulunur.

Ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemlerinin olmadığı durumlarda korunmasız olarak girilen cinsel ilişkinin ardından kullanılmalıdır. Cinsel ilişkiden hemen sonra alındığında hamileliği korumada etkisi daha büyüktür. Bu nedenle ilk 24 saat içerisinde kullanılan ertesi gün hapı daha başarılı sonuçlar sağlarken giderek etkisini de kaybetmeye başlayabilir. Cinsel ilişkinin ardından hemen ağız yoluyla alınması tavsiye edilir.

Eczanelerden satın alabileceğiniz bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka prospektüsünü incelemenizde fayda bulunur. Çünkü birden fazla çeşidi olan ertesi gün hapının bazı durumlarda 2 doz kullanılması gerekebilir. Bunun için mutlaka eczacınıza danışın ve ilacın kullanımı hakkında net bir bilgiye sahip olmak için prospektüsünü okuduğunuzdan emin olun.

ERTESİ GÜN HAPI NASIL ETKİ EDER?

Cinsel ilişkiden sonra bir an önce kullanılası gereken ertesi gün hapı, içeriğindeki yüksek progosteron sayesinde gebeliği ortadan kaldırır. Gebeliğin mümkün olabilmesi için erkek üreme hücresi olan spermin, kadın üreme sistemi yani fallop tüpüne ulaşmasının ardından yumurtanın döllenmesi durumunda gebelik gerçekleşir. Korunmasız ilişkiden sonra ertesi gün hapı kullanıldığında ilaçta bulunan hormonlar aracılığı ile yumurtlama gecikerek, sperm döllenmiş bile olsa ertesi gün hapı kullanıldığında rahim iç duvarı kalınlaşmasını ortadan kaldırarak hamileliği engeller.

ERTESİ GÜN HAPINI EMZİREN ANNELER KULLANABİLİR Mİ? KİMLER KULLANABİLİR?

Emziren anneler yaklaşık ilk 1 yıl adet görmezler. Genellikle bu süreç zarfında annenin adet kanaması gerçekleşmediğinden hamileliğin önüne geçildiği düşünülür ancak bunu kanıtlayan herhangi bir delil bulunmamaktadır. Bu dönemde yeni bir gebelik planı düşünülmüyorsa mutlaka doğum kontrol yöntemlerinden birinin kullanılması önerilir. Kanamanın olmamasına güvenmemeli ve mutlaka tedbir alınmalıdır.

Emziren anneler için ertesi gün hapı kullanımı önerilmediğinden farklı bir doğum kontrol yönteminin alınmasının altını tekrar çizebiliriz. Bunun nedeni ise hapın içindeki etken maddelerin anne sütü ile bebeğe ve dolayısıyla bebeğin vücuduna geçme ihtimalinden kaynaklanır. Ancak eğer emzirme döneminde farkında olmadan ertesi gün hapı kullandıysanız bir hafta bebeğinizi emzirmemeniz daha doğru olabilir.

Bunun dışında, herhangi bir sağlık sorunu olanlar bu ilacı kullanmadan önce doktoruna başvurmalıdır.

ERTESİ GÜN HAPI GEBELİĞİ ENGELLEMEDE NE KADAR ETKİLİDİR?

Yapılan bazı araştırmalara göre ertesi gün hapı nadir de olsa bazı kadınlarda gebeliği ortadan kaldırmadığı gözlemlenmiştir. Düzenli cinsel hayatı bulunan kişiler farklı koruma yöntemlerini tercih etmelidir. Ayrıca mevcut bir gebeliği sonlandırma da kullanılmazlar. Yalnızca cinsel ilişki sırasında yaşanan kazaları önlemek adına acil bir korunma yöntemi olarak kullanılmalıdır. Sık sık ertesi gün hapını kullanmak yan etkilere neden olabilir. İşte ertesi gün hapının yan etkileri…

ERTESİ GÜN HAPININ ZARARLARI NELERDİR?

Hemen hemen tüm ilaçlarda olduğu gibi ertesi gün hapı da bazı yan etiklere neden olabilir. Sürekli kullanımı yan etkileri arttıracağı gibi yalnızca tek kullanımda bile halsizlik, baş ağrısı, bulantı gibi sorunlara neden olabilir. Bir ay içerisinde her korunmasız ilişki sonrası kullanıldığında ya da sürekli kullanıldığında kişilerde hormonal sorunlara yol açabilir. Ertesi gün hapı yüksek hormon içeriğinden dolayı bir kereden fazla kullanılmamalıdır. İlacı kullandıktan sonra süregelen semptomlar için muhakkak doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Yaygın belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Halsizlik
  • Memelerde hassasiyet
  • Sırt ağrısı
  • Yorgunluk
  • Adet döneminde kanamanın artması
  • Alt karın ağrısı, kramplar

ERTESİ GÜN HAPININ MALİYETİ NEDİR?

Acil bir korunma yöntemi olan ertesi gün hapı ortalama 80 - 90 tl. civarındadır. Yan etkilerini de düşünecek olursak bu tip ilaçları mecbur kalınmadığı sürece kullanmamak daha faydalı olabilir. Gebelikten korunmak için güvenilir ve daha sağlıklı yöntemler tercih edildiğinde, kendinizi hazır hissetmediğiniz gebelik sürecinden de daha etkili bir şekilde korunabilirsiniz. Ayrıca psikolojik anlamda kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Ertesi gün hapı adeti nasıl etkiler, kaç gün geciktirir? Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi? Ertesi gün hapı fiyatı ne kadar? Ertesi gün hapı nedir, kullanımı nasıl olmalı?

Emzirme dönemi, her ne kadar hamilelik riskinin düşük olduğu bir dönem olarak düşünülse de aslında hamile kalma açısından her zaman bir ihtimal vardır. Korunmasız ilişkinin yumurtlamaya denk gelmesi sonucu gebelik riski ortaya çıkabilir.

Emzirme dönemindeyken korunmasız cinsel ilişki sonrası yumurtlama konusunda endişeleriniz varsa buna çözüm olarak ertesi gün hapı kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak bu konu bazen kafa karıştırıcı soruları da beraberinde getirebilir. Bizde ertesi gün hapı nedir, hangi durumlarda nasıl kullanılmalıdır, emziren anneler kullanabilir mi, yan etkileri var mıdır gibi sorularınızı yanıtlayabilmek adına bu yazıyı hazırladık. 

Ertesi Gün Hapı Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

Herhangi bir koruma yönteminin kullanılmadığı veya korunma kazalarının yaşandığı cinsel ilişki sonrası kullanılan ilaçlardır. İstenmeyen veya planlanmamış gebeliklerin önlenmesine yardımcı olur.

Bu ilaçlar yoğun progesteron hormonu içerdikleri için spermlerin yumurta hücresini döllemesini ya da döllendiyse rahme tutunmasını engelleyerek istenmeyen veya planlanmamış hamileliklerin oluşmasını önler. Diğer bir deyişle vücuttaki hormon seviyesini artıran ve yumurtlamayı erteleyen bir hap olarak cinsel ilişkiden hemen sonra kullanılması gereken bir haptır. Eğer kullanımda geciktiyseniz ya da hali hazırda döllenmiş yumurta hücresi anne rahmine yerleşmişse ertesi gün hapı etkisini kaybederek herhangi bir düşük yaşanmasına sebep olmaz. 

Ertesi Gün Hapı Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır? 

Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi olan doğum kontrol haplarının yerine kullanılmaz. Riskli ilişkilerin hemen ardından kullanılması gerektiği için düzenli bir kullanım söz konusu değildir ve tek seferlik bir kullanım sağlanmalıdır. 

Genel olarak ilişki sonrası 5. güne kullanılabilir olsa da ne kadar erken içilirse gebelik ihtimali o kadar azalır. Bu sebeple hapın hamileliği engelleme oranı ilk 24 saatte %98 iken bu oran 48 saatte %75, 72 saatte ise %43’e kadar düşer. Sonuç olarak kesin sonuca ulaşabilmek için ilk 24 saat içinde bu hapın alınması tavsiye edilir. 

Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir? 

Her ne kadar istenmeyen bir hamilelik riskini ortadan kaldırılmak için ertesi gün hapı kullanılsa da sonuç olarak hormon seviyesinde ani bir değişime sebep olduğu için bazı yan etkileri de vardır. Bu etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Mide bulantısı veya kusma
  • Karın ağrısı
  • Adet düzensizliği veya ağrılı regl kanaması
  • Halsizlik, bitkinlik
  • Duygu durumunda ani değişmeler
  • Kas ağrısı veya sırt ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet

Bu yan etkilerden biri olan kusma eğer hap alındıktan sonra 3 saat içinde gerçekleşirse hapın koruyuculuğunun düşme ihtimali vardır. 3 saat sonra kusma olursa hap bağırsaklardan emilmiş olduğu için bir risk teşkil etmeyecektir. Bu sebeple hap alındığında bu yan etkiye dikkat edilmesi gerekir. 

Ertesi Gün Hapı Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

İstenmeyen ya da planlanmamış hamileliklere engel olabilmek için kullanılan ertesi gün hapı hakkında merak edilen ve bilinmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Sonuç olarak vücuda birtakım hormonlar gireceği için etkileri de olacaktır. Bu etkilere hazırlıklı olmanız için bilmeniz gerekenler şunlardır:

  • Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir. Bu sebeple sürekli kullanımı doğru değildir. Uzmanlar yılda 1-2 defadan fazla bu ilacın kullanımını tavsiye etmemektedir. 
  • Eğer hali hazırda doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve bunu kullanmayı unuttuğunuz zaman diliminde korunmasız bir ilişkiye girdiyseniz ertesi gün hapı alabilirsiniz. Sonrasında doğum kontrol hapı kullanmaya devam edilmesi gerekir. 
  • Aynı adet dönemi içerisinde birden fazla kullanımı önerilmemektedir. 
  • Astım ve karaciğer rahatsızlığı olan kadınların bu hapı kullanması tavsiye edilmemektedir. Bu konuda doktorunuzla görüşmeniz doğru olacaktır. 
  • Ertesi gün hapının kullanıldığı adet döneminde kanamada gecikmeler yaşanabilir. Bu her ne kadar olağan olsa da böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda gebelik testi yapmanız gerekebilir. 
  • Ertesi gün hapının doğurganlık üzerindeki etkisi merak edilen konulardan biridir. Bu sebeple söylemeliyiz ki ertesi gün hapının doğurganlık üzerinde bir etkisi yoktur. Sadece kullanıldığı dönemdeki yumurtlamayı geciktirmektedir. 
  • Ertesi gün hapının kullanıldığı dönemde adet düzensizliğinin yanı sıra ara kanamalarda yaşanabilir. Sonraki regl kanaması erken görülebileceği gibi aynı ay içerisinde 2 kez adet kanaması görüldüğü durumlar vardır. 
  • Emzirme dönemine tekrar dönecek olursak, ilacın etkileri 5-7 gün içerisinde ortadan kalkar. Eğer ertesi gün hapı kullanımını gerektiren bir durum yaşandıysa doktorunuzla iletişime geçip onun fikrini almanız gerektiğini söylemeliyiz. 

Emzirme Döneminde Ertesi Gün Hapı Alınabilir Mi?

Geldik en çok merak edilen konuya. Emzirme döneminde annenin yediği veya içtiği her şey bir şekilde süt yoluyla bebeğe aktarılmaktadır. Bu sebeple annelerin hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için beslenme konusunda titiz davranmaları gerekir. Birçok ilacın kullanımı da bu dönemde önerilmemektedir. Ertesi gün hapı da bu ilaçlardan biridir. 

Emzirme döneminde kullanacağınız ertesi gün hapı sütünüze geçeceği için kullanılması önerilmez.

Ertesi gün hapı ile ilgili daha fazla bilgi için makalemizi ziyaret edebilirsiniz!

Ertesi Gün Hapı Nedir? Ne İşe Yarar? – https://www.bebek.com/ertesi-gun-hapi/


Acil gebelikten korunma, korunmasız cinsel ilişkiden sonra veya kullandığınız gebelikten korunma yöntemi başarısız olursa örneğin, prezervatif parçalanmışsa veya doğum kontrol  hapını içmeyi unuttuysanız  hamile kalmanızı önleyen acil yöntemdir. Ertesi gün hapı, birincil doğum kontrol yöntemi olarak değil, yalnızca acil durumlar için tasarlanmıştır.

İki tip acil kontrasepsiyon yöntemi  vardır:

1-Acil doğum kontrol hapları ertesi gün hapı olarak bilinirler. Levonorgestrel (norlevo, ertes72, postpill)  ya da ulipristal asetat (ella) içerirler. 

2-Rahim içi araç yani spiraller 

ERTESİ GÜN HAPLARI NASIL ÇALIŞIRLAR?

Ertesi gün hapları, oluşmuş olan hamileliği sonlandırmaz. Öncelikle yumurtlamayı geciktirerek veya önleyerek çalışırlar. 

Ertesi gün hapının, kürtaj hapı olarak da bilinen mifepriston içeren ilaçlardan farklıdır. Mifepriston, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yapıştığı ve gelişmeye başladığı hamileliği sonlandırır.

ERTESİ GÜN HAPLARININ RİSKLERİ NELERDİR?

Acil doğum kontrolü, korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamileliği önlemek için etkili bir seçenektir, ancak diğer doğum kontrol yöntemleri kadar etkili değildir ve rutin kullanım için önerilmez. Ayrıca, ertesi gün hapı doğru kullanımda bile başarısız olabilir ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı hiçbir koruma sağlamaz.

- Bazı ilaçlar(barbitüratlar, antibiyotikler, doğum kontrol hapları, St John's wort gibi bitkisel ilaçlar, mide asidini azaltan omeprazol içeren ilaçlar) ertesi gün haplarının etkinliğini azaltabilir.

- Fazla kilolu kadınlarda ertesi gün haplarının etkinliği azalabilir.

-Ertesi gün hapı aldıktan sonra korunmasız cinsel ilişki olursa gebe kalmayı önlemez. Ertesi gün hapı aldıktan itibaren bir sonraki adete kadar prezervatif kullanmak güvenli doğum kontrolünü sağlar.

- Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. 

ERTESİ GÜN HAPLARI NASIL ALINMALIDIR?

Levonorgestrel adlı sentetik hormonu içeren ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 72 saat (3 gün) içinde alındığında Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gebelik riski % 2,1 dir. Ne kadar erken alınırsa gebeliği önleme yüzdesi o kadar yüksek olur. Yumurtlama döneminde ve yumurtlama olduktan sonra alırsanız gebelik ihtimali vardır,  sperm vücudunuzda 5 güne kadar canlı kalacağından yumurtlama döneminde aldığınız levonorgestrel içeren ertesi gün haplarıyla gebelikten korunma şansınız azalır.

Ulipristal asetat içeren ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 120 saat (5 gün)içinde alındığında Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gebelik riski % 1,2 dir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra ne kadar çabuk alınırsa gebelikten koruma yüzdesi artar. Kilolu kadınlarda levonorgestrel içeren ertesi gün haplarına göre gebelikten daha fazla korur.

ERTESİ GÜN HAPLARININ EMZİRMEYE ETKİLERİ NASILDIR?

-Levonorgestrel içeren ertesi gün hapları emzirme döneminde güvenlidir. 2013 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre, levonorgestrel içeren ertesi gün hapı aldıktan sonra  annelerin %75'i, ertesi gün hapı sonrası  8 saat içinde emzirmeye yeniden başlamıştır. Hiçbiri bebeklerinde herhangi bir olumsuz etki fark etmemiştir (Polakow-Farkash). Bir çalışma, levonorgestrelin anne sütüne geçtiğini ancak minimum miktarlarda olduğunu göstermiştir (Jatlaoui 2016). Polakow-Farkash, çalışma bulgularının emzirmeyi kesmeye gerek kalmadan emzirme döneminde acil kontraseptif olarak levonorgestrel kullanmanın güvenli olduğunu bildirmektedir.

-Ulipristal asetat içeren ertesi gün haplarının anne sütündeki konsantrasyonlarının tedavinin ilk 24 saatindeki ortalama ulipristal konsantrasyonu kullanarak, göreceli bebek dozu, güvenli olarak kabul edilen %10'luk seviyenin (Hale) çok altında %0.8 olmuştur.  Bu araştırma sonucuna rağmen ilaçların bebeğe etkileri hakkında yeterli veri yoktur. Ulipristal asetat içeren ertesi gün haplarını aldıktan sonra bir hafta bebeğinizi emzirmemeniz önerilir. Emzirme döneminde  alırsanız, bebeğinizi almadan hemen önce emzirmelisiniz. Bir hafta boyunca sütünüzün kesilmemesi için sütünüzü pompalamalı ve atmalısınız.

YUMURTLAMA DÖNEMİNDEYKEN KORUNMASIZ İLİŞKİDEN SONRA GEBE KALMANIZI ENGELLEYECEK EN GÜVENİLİR YÖNTEM NEDİR?

Korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 120 saat içinde takıldığında, bakır içeren bir RİA (rahim içi araç- spiral) hamileliği önlemede %99'dan fazla etkilidir. Spiral , en etkili acil korunma şeklidir. Yerleştirildikten sonra, kadınlar RİA'yı devam eden bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanmaya devam edebilir veya başka bir doğum kontrol yöntemine geçmeyi seçebilir. Kadının spiral taktırmak için bir kadın doğum uzmanına başvurması ve spiralin rahim içine yerleştirilmesi gerekir. Bakırlı spiral emzirmeye engel teşkil etmez.

DOĞUM KONTROL HAPLARININ ACİL DURUMLARDA KULLANILMASI UYGUN MUDUR?

Hem progesteron hem de östrojen içeren doğum kontrol haplarının korunmasız cinsel ilişkiden sonra yüksek dozda alınması, ertesi gün hapları kadar yüksek şekilde gebeliği engellemez. Ayrıca yan etkileri fazla olduğundan tercih edilmez. Kombine doğum kontrol hapları süte geçtiğinden emziren anneler için uygun değildir.

ERTESİ GÜN HAPI SONRASI DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

-Bebeğiniz doğduktan sonra tekrar adet olmaya başlamadıysanız  ertesi gün hapı kullandıktan sonra da adet görmediyseniz doktorunuza başvurun. 

-Adetiniz 7 gün geciktiyse veya miktarı eskiye göre çok azaldıysa gebelik testi yaptırın.

-Çok nadiren, ertesi gün hapına rağmen  hamilelik oluşabilir. Çalışmalar erken gebelikte alınan ertesi gün hapının doğumsal anomaliler ve gebelik komplikasyonları ile ilişkili olmadığı konusunda güven veriyor. 
-Aynı adet döngüsünde 2 kez ertesi gün hapı almanızın sağlığınıza zararı yoktur fakat gebelikten koruyucu etkisi azalır ve adet düzensizliği olabilir.

Dr.Dilek Uslu
Instagram @drdilekuslu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası