sağ kaburga altında yanma / Sağ kaburga altı acıma yanma - Happy Mom Forum

Sağ Kaburga Altında Yanma

sağ kaburga altında yanma

Göğsünüzdeki Her Ağrı Kalbinizden Kaynaklanmayabilir

Kardiyoloji

Kalp hastalıklarının en belirgin belirtisi, göğüste hissedilen ağrılar olarak biliniyor. Ancak bu bölgede ortaya çıkan her ağrının kaynağı kalp olmayabiliyor.  Mide, yemek borusu veya safra kesesi hastalıkları hatta aşırı stres bile göğüs ağrılarına yol açabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanları, göğüs ağrısı ve kalp hastalıkları ilişkisi hakkında bilgi verdi.

Ağrının şiddeti sizi yanıltmasın

Kalp krizi, “koroner arter” adı verilen, kalbin kan ihtiyacını karşılayan damarlardan birisinin tıkanması sonucu oluşmaktadır. Göğüs ağrısı, kalp krizlerinde öncü belirti olabilmektedir. Kalp krizinde yaşanan göğüs ağrıları, 20 dakikadan uzun sürmektedir ve kesik kesik hissedilen ağrılar değildir. Kalp krizi genellikle göğsün ortasında geniş bir alanda baskı, yanma ve sızlama ile karışık bir ağrı ile kendini belli etmektedir. Bazen ağrı hissi, boynun ön kısmına, sırta ve kollara da yayılabilmektedir. Ağrının şiddeti, yaşanan rahatsızlık için belirleyici değildir. Çok hafif hissedilen ağrıların altında ciddi rahatsızlıklar yatabileceği gibi, şiddetli ağrılar daha basit rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Kalp krizi ağrılarının hareketle değişmediği ve bıçak tarzında batıp çıkan ağrılar olmadığı unutulmamalıdır.

Merdiven çıkarken gelen ağrı hissini önemseyin

Günlük yapılan işe göre kalbin oksijen oranı değişmektedir. Efor harcarken kalbin artan oksijen ihtiyacı, damarlarda tıkanıklık bulunduğu durumlarda tam olarak karşılanamamaktadır. Spor yaparken, merdiven çıkarken ya da yük taşırken ortaya çıkan ağrılar kalp damarlarındaki daralmaların işareti olabilmektedir. Göğsün arka tarafında, sol kolda ve çenede kısa süreli hissedilebilen ağrılar dinlenmekle tamamen geçmektedir. Damarlardaki daralmanın ilerlediği durumlarda, daha küçük zorlamalar da ağrıyı tetikleyebilmektedir.

Göğüs ağrınızın nedeni reflü mü kalp mi?

Göğüs bölgesinde yaşanan ağrıların pek çok nedeni bulunmaktadır. Akla ilk gelen kalp sorunlu ağrılar olsa da; mide, yemek borusu ya da safra kesesindeki sorunlar da göğüs bölgesinde ağrılara neden olmaktadır. Kalp krizi ile karıştırılan ağrıların başında mideden kaynaklanan sorunlar gelmektedir. Mide asidinin geri kaçmasıyla oluşan reflü göğüste yanma, basınç hissi ve ağrıya neden olmaktadır. Özellikle yemekten sonra uzanınca ortaya çıkmaktadır. Mide ülserindeki ağrı ise saatler süren ağrılar şeklinde gelişmektedir. Safra kesesi rahatsızlıklarının neden olduğu, karnın sağ üst tarafında, kaburga altında oluşan sonrasında ise yukarıya göğse ve sırta doğru yayılan şiddetli ağrı da kalp ağrılarıyla karıştırılabilmektedir.

Kaslarınızı zorlamış olabilirsiniz

Spor yaparken ya da çarpma, öksürme veya ağırlık kaldırma sonucu göğüs kasları zorlanabilmektedir. Göğüs duvarı ve kol hareketleriyle, sağa sola dönmekle ve nefes hareketleriyle artan bu ağrılar genellikle keskin ve bir noktada sabit olarak hissedilmektedir. Kas kaynaklı ağrılar genellikle yavaş yavaş başlarken, daha çok alışmamış hareketlerin ardından ortaya çıkmaktadır. Göğüsteki adale, eklem veya kemiklerin hastalıklarında da görülebilmektedir.

Göğüs ağrınızın nedeni iş stresiniz olabilir

Gün içinde aşırı stres altında bulunan kişiler göğüs ağrısı yaşayabilmektedir. Stres altındaki kişilerin vücudun salgıladığı hormonlar kalp atış ve nefes alma hızının artmasına, duyuların keskinleşmesine neden olabilmektedir.  Depresyon ya da panik atağı olan kişilerde daha sık görülen ağrılar genellikle göğüste başlayıp sırt ve kola yayılabilmektedir. Ağrıyla birlikte el ayak ve yüzde uyuşma görülebilmektedir. Strese bağlı göğüs ağrılarına el titremeleri, ağız kuruluğu ve baş dönmeleri de eşlik edebilmektedir. Bu ağrılar genellikle, sınav gibi dış faktörlere bağlı stresin arttığı durumlarda ortaya çıkabilmektedir.

Kalp krizi geçirdiğiniz düşüncesi ile ilaca sarılmayın

Göğüs ağrısı hissedildiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır. Yaşanılan göğüs ağrısının kalp krizi zannedilerek kan sulandırıcı ilaç ya da dilaltı haplar kullanılması var olan sindirim sistemi rahatsızlarını arttırabilmekte ve ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Ev ortamında göğüs ağrısının teşhisini koymak mümkün olmayacağından eve doktor çağırmak yerine, bir sağlık kuruluşuna gitmek daha doğru bir hareket olacaktır.  Göğüsteki ağrı;

  • Boyunda, çenede, göğüste baskı ve yanma şeklindeyse
  • Eforla ortaya çıktıysa
  • Sigara, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi diğer risk faktörleri varsa
  • Ağrı ile birlikte bulantı, soğuk terleme, aşırı halsizlik varsa en kısa sürede acil kalp hastalıklarına müdahale edebilecek, bu konuda donanımlı bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

Sağ G&#;ğ&#;s Altında Ağrı Neden Olur? Sağ Kaburga Ağrısının T&#;m Nedenleri

 Kaburga ağrısı, kalp, akciğer, kas ve iskelet sistemi gibi pek çok nedenden kaynaklanan ağrılarla genellikle karıştırılabiliyor. Birkaç günden uzun süren ağrılarda kesinlikle doktora başvurulması ve hassasiyet gösterilmesi gerekir.

Sağ Kaburga Ağrısının Tüm Nedenleri

 Göğüs kafesi, 12 adet sağda 12 adet de solda olmak üzere toplam 24 adet kaburga kemiğinden meydana gelir. Bu kafesin asıl işlevi ise, içinde bulunan organları dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı korumaya yardımcı olur. Vücudun sol tarafında kaburgalara yakın bölgede akciğer, kalp, mide, dalak, pankreas ve böbrek gibi organlar yer alırken sağ tarafta ise karaciğer bulunur. Bu organların herhangi birinde enfeksiyon oluşması diğer doku ve organlara yayılabilir. Özellikle de sol tarafta hissedilen kaburga ağrıları, kimi zaman kalp ağrısı ile karıştırılabiliyor. Kaburga ağrısına neden olan diğer etkenler ise;

 Akciğer iltihabı

 Göğüste yaralanma

 Kaburga kırıkları

 Osteoporoz gibi kemik hastalıkları

 Kas spazmları

 Kaburga kıkırdaklarından kaynaklanan iltihaplanma ve şişlikler (kostokondrit)

Kaburga Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

 Kaburga ağrısı, diğer bir deyişle göğüs ağrısı, göğüs bölgesinin alt kısmı ve göbek bölgesinin üst kısmı arasında kalan yerlerde kendini hissettiren ağrılardır. Bu ağrılar, dinlenme sırasında ya da hareket ederken ortaya çıkabilir. Son zamanlarda yapılan zorlayıcı hareketler, spor ve egzersizler, göğüs bölgesine alınan darbeler nedeni ile hastalarda kaburga ağrısı ve buna bağlı olarak kas ağrısı görülebilir. Bu gibi durumlarda genellikle ağrı, birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ama böyle bir durumun olmamasına rağmen göğüsteki ağrının kaburga ağrısı mı yoksa kalp ve akciğer gibi diğer organlara bağlı olarak ortaya çıkan bir ağrı mı olduğunu anlamak çok kolay değildir. Yaralanmaya ve zorlanmaya bağlı kaburga ağrıları birkaç gün içinde geçmediği durumlarda doktora başvurmak gerekir.

Kaburga Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Kaburga ağrısının nasıl tedavi edileceği, ağrının neden kaynaklandığına göre değişiklik gösterir. Kas spazmı ve darbelere karşı meydana gelen kaburga çürümeleri sonucunda oluşan ağrılar için soğuk kompleks uygulanabilir ve genellikle ağrı kesici ilaç uygulamaları tercih edilir. Hastaların kendi başlarına sargı uygulaması yapmaması gerekir.

Sağ Kaburga Altında Ağrı Neden Olur?

Sağ kaburga altında şu organlar bulunur: Sağ akciğer, karaciğer, safra kesesi, sağ böbrek, kalın bağırsağın bir kısmı. Sağ kaburga altında ağrı genellikle bu organlardan biriyle ilişkilidir.

1) Gaz sıkışması

Çok fazla yemek hazımsızlığa yol açar. Bu durumla baş etmek isteyen mide, asit üretimini artırır. Fazla yemeğin yol açtığı fazla gaz ve fazla asit kalın bağırsakta sıkışırsa, sağ kaburga altında ağrı ve batma hissi ortaya çıkabilir.

  • Kabızlık veya büyük tuvaleti uzun süre bekletmek de aynı sonuca neden olabilir.
  • Crohn Hastalığıgibi sindirim sistemi sorunları da gaz sıkışmasına-kabızlığa neden olabilir, ya da kalın bağırsak ağrısına yol açabilir.

2) Safra Kesesi Taşı

Sağ kaburga altında ağrının sık karşılaşılan nedenlerinden biri de safra kesesi taşıdır. Yeterince büyüyene kadar kendini fark ettirmeyebilir, ancak idrar kanallarını sıkıştırınca ağrıya neden olurlar. Bu durumda idrar yapmada zorluk da oluşacaktır.

Böbrek Taşı: Sağ böbrekten taş düşürmek de şiddetli ağrıya neden olabilir.

3) Hamilelik

Hamilelikle birlikte rahim büyümesive göğüslerin neden olduğu baskı sağ kaburga altında ağrıya neden olabilir. Çoğu zaman normaldir, ancak endişeleri gidermek adına bir sonraki randevunuzda doktorunuza durumu anlatınız.

Koşu:Koşarken midenin dolu olması veya çok fazla su içmiş olmak da sağ kaburga altında ağrıya neden olabilir. Solunum aralıklarının düzensiz olması veya susuzluk da aynı neticeyi verebilir.

4) Sağ Akciğer Sorunları

Sağ kaburga altında ağrı akciğerden kaynaklanıyorsa, nefes sorunlarının görülmesi veya derin nefes alma esnasında ağrının artması gibi belirtiler de söz konusu olacaktır.

Aşağıdakilerden biri söz konusu olabilir:

a)Plörezi (akciğer zarı iltihabı)

b) Virüs, bakteri veya mantar iltihaplarından kaynaklanan zatürre

c)Pnömotoraks (akciğerin sökmesi)

d)Tüberküloz (verem)

e) Nadiren akciğer kanseri, iç zar uru

5)Karaciğer Sorunları

Karaciğer sorunları nedeniyle sağ kaburga ağrısı görülebilir:

6)Darbe Almak

Sağ kaburga altında ağrının nedeni, farkında olmadan aldığınız bir darbe olabilir. Vücudun bel üzerinde kalan bölümünü aniden sola çevirmek vb. etkenlerle kaburgaları bağlayan kasların gerilmesi de etken olabilir.

7) Diğer Nedenler

Sağ kaburga altında ağrının nedeni aşağıdakilerden biri de olabilir:

  • Kostokondrit: Kaburgaları göğüs kemiği ile birleştiren kıkırdağın iltihaplanması
  • Kaburga kırığı, çatlağı; kemik erimesi
  • Pankreas iltihabı
  • Apandisit
  • Diyabetik ketoasidoz
  • Mide fıtığı
  • Asit reflüsü
  • Dış gebelik

Sağ Kaburga Altında Ağrı Nasıl Geçer?

Sağ kaburga altında ağrıya iyi gelen yöntemler şunlardır:

1) Altta Yatan Nedenin Bulunması

Sağ kaburga altındaki ağrı için tedaviye başlamadan önce doktor teşhisine ihtiyaç vardır. Bu yüzden mutlaka bir dahiliye doktoruna danışınız.

2) Sıcak Uygulama

Gaz sıkışmasından kurtaracaktır. Kısa bir yürüyüş de iyi gelebilir. Kabızlık varsa laksatif ilaçlar önerilebilir.

3) Sağlıklı Beslenme

Crohn hastalığıvb. bağırsak sorunlarından kaynaklanan vakalarda doktorun önerdiği beslenme programına uygun hareket edilmelidir.

4)Steroid Olmayan İltihap Önleyici İlaçlar

İltihaplı hastalıklarda ibuprofen gibi steroid olmayan iltihap giderici ağrı kesici ilaçlar önerilebilir.

5) Cerrahi Müdahale

Safra kesesi taşı, kaburga kırığı, mide fıtığı gibi vakalarda gerekli olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası