istenmeyen e mail nasıl engellenir / Spam mail nedir, nasıl engellenir? | Sıkça Sorulan Sorular

Istenmeyen E Mail Nasıl Engellenir

istenmeyen e mail nasıl engellenir

Spam mail nedir, nasıl engellenir?

"Yeter artık ! Gelen kutumdan düzinelerce spam mail silmekten bıktım! " Bir çok kişi gibi sizde bu durumdan şikayetçi olabilirsiniz. Ne yazık ki, bu yaygın problemden tamamen kurtulmak veya engellemek çok da kolay değil.

Farklı dosya türlerinin eklenebildiği (resim, müzik, video vb.) bir nevi dijital mektup olan e-mail, kişisel ve kurumsal hayatta en çok kullanılan iletişim araçlarından biridir. Gelen mail kutusunu doldurarak iletişim trafiğini olumsuz etkileyen spam mail türü ise, kullanıcılar açısından oldukça can sıkıcı bir durumdur. Spam mail nedir, nasıl engellenir? sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.

Spam Nedir?

Spam, en sade haliyle “istenmeyen” olarak tanımlanır. Spam kelimesinin teknoloji dünyasında çağrıştırdığı ilk kavram spam maildir. Spam atma, spam yeme ve spamlamak da bu konuyla ilgili terimlerdir.

Spam Mail Nedir?

Spam kelime anlamı olarak 'istenmeyen' anlamına gelmektedir. Yani istenmeyen mail olarak tanımlayabiliriz.  Daha açık bir ifade ile anlatmak gerekirse sizin izniniz ve bilginiz dışında size iletilen maillere spam mail denir.

Ürettiği ürünün veya verdiği hizmetin reklamını yapmak isteyen firmalar reklam içerikli mailler göndermeyi kolay ve ucuz bir yol olarak düşünüyorlar. Özellikle bu konuda hizmet veren toplu mail gönderme hizmeti sunan firmalar bulunmaktadır.  Durum böyle olunca spam mailler de gelmeye devam etmektedir.

Spam mail ve mesajlardan bazıları ucuz tanıtım peşindeyken, bazıları oldukça tehlikeli olabiliyor. Spam mailerin gönderilme amaçları genellikle şu şekildedir;

- Kimlik bilgilerinizi ele geçirmek

- Kampanya ya da duyurular

- Yasal olmayan sitelerin reklamı

- Politik ya da ideolojik görüş propagandası amacıyla spam mail gönderilebilir.

- Belli bir fikirde kamuoyu oluşturma

- Ticari reklam ve pazarlama etkinlikeri

- Doğru olmayan kolay yoldan para kazanma vaatleri

- Gerçek dışı vaatler, sahte çekilişler ve dolandırıcılık

- Antivirüs uyarıları yaygın bir spam yöntemidir

Spam Mail Nasıl Engellenir?

Spam mailleri engellemenin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Günümüzde mail sağlayıcılarının gelişmiş spam filtreleri bulunmaktadır. Bu filtreler sayesinde gelen gelen mailler spam klasörüne otomatik olarak atılmaktadır. Gelen maillerin cevaplanmaması ya da tıklanmaması da bir engelleme yöntemidir. Çünkü bu maillerde yer alan linkler takip linkleri içermektedir ve spam mailleri açan kişiler daha fazla spam maile maruz kalmaktadır.

Spam mailleri engellemek için şahsi ve kurumsal önlemler için önerilerimiz:

- Cihazınız üzerinde aktif olarak çalışan bir antivirüs programı olması gerekir.

- Kullanmakta olduğunuz mail adresinizi bilmediğiniz yerlere, forum sitelerine, sosyal medya mecralarına, kendi blogunuza ve benzeri yerlere eklemeyin. (Kullanmakta olduğunuz mail yerine geçici bir mail adresi alarak bu tür yerlerde onu kullanın.)

- Bir web sayfasına kayıt olurken başka bir yerde paylaşılmayacağına ya da yayınlanmayacağına emin olun. Güvenmediğiniz yere kayıt olurken mail adresinizi vermeyin.

- Spam maillerinin içerisinde bulunan görseller oldukça risklidir. E-posta içerisinde bulunan görsellerin linkleri tehlikeli ya da virüslü olabilir, bu yüzden kesinlikle tıklamayın. Bu tür mailleri cevaplamayın ve içerisindeki linklere tıklamayın.

- Yakınlarınız size toplu mail gönderiyorsa, onları göndermemeleri için uyarmak sizin yararınıza olur. (Toplu mail aldığınız firmalara mail adresinizi BCC‘ye ekleyerek göndermesini talep ediniz) 

- Sürekli spam gerçekleştiren mailleri şikayet edebilir ve bu adresleri engelleyebilirsiniz.

- Şüpheli e-postalar her ne kadar spam kutusuna düşüyor olsa da, bazı durumlarda gelen kutusuna da düşebilir. Bu yüzden güvenmediğiniz şüpheli e-postaları açmayın. Son zamanlarda bu tür olaylara çok sık rastlanmaya başlandı.

- Bir alışveriş sitesine üye olacağınız ve bilgilerinizi paylaşacağınız zaman sitenin güvenlik önlemlerini yerine getirdiğinden emin olmalısınız. Forumlar ve alışveriş siteleri için mümkün oldukça önemli mailler için kullanmadığınız alternatif bir e-mail adresi kullanmalısınız.

- İnternet ortamının ne kadar büyük bir dijital ortam olduğunu biliyoruz. Bu yüzden e-posta adresinizi hiçbir yerde ulu orta paylaşmayın veya yazmayın.

- Akademik toplantı, sempozyum ve kongrelere kayıt olurken, katılımcı listesinde mail adresinizin yayınlanmayacağından emin olun.

- Eğer iş gereği toplu şekilde mail göndermek durumundaysanız diğer kişileri BCC‘ye ekleyerek mail adreslerini gizli tutabilirsiniz. Bu önlem sayesinde kendinizden çok çevrenizdekileri koruyabilirsiniz. 

- Spam mailler içerisinde yer alan görsel ve bağlantı linkleri belli kodları içerir. Spam mailleri asla açmayın, içerisindeki bağlantılara tıklamayın ve cevaplamayın. Spam e-postanın sonunda yer alan “E-mail listesinden çık” gibi bağlantılara da tıklamayın.

- Spam yapan e-postaları engelleyin ve şikayet edin.

- Bazı maillerin spam olduğu apaçık ortada olsa da, bazı spam mailleri yasal e-posta’lardan ayırt edilmesi oldukça zordur.

Spam mail gönderenlerin tehlikeli dolandırıcılıklarından kaçınmak için kullanıcıların bilmesi gereken en iyi yöntemlerden bazıları aşağıdaki şekildedir:

Gönderenin e-posta adresini kontrol edin : Bir e-posta tuhaf veya şüpheli görünüyorsa, gönderenin e-posta adresine dikkat edin. Saldırganlar, alıcıları aldatmak için genellikle sahte e-posta adresleri kullanır.

Tanıdık olmayan bağlantılara karşı dikkatli olun : Kaynağa güvenmiyorsanız e-posta’lardaki bağlantıları tıklamayın veya dosyaları indirmeyin. Kötü amaçlı yazılımlar, virüsler ve diğer kötü amaçlı materyal türleri, kötü amaçlı ekler veya bağlantılar aracılığıyla kolayca indirilebilir.

Bir e-posta’nın konusu veya metin içinde yanlış yazılmış sözcükleri arayın : Spam gönderenler, spam filtreleme yazılımından kaçınmak için genellikle kasıtlı olarak kelimeleri yanlış yazarlar veya mesajlarına ek karakterler eklerler. Yazım veya dil bilgisi hataları içeren e-posta’lara karşı dikkatli olun.

Cevap vermeden önce düşünün : Gerçek olamayacak kadar iyi görünen teklifleri veya fırsatları hemen değerlendirmeyin. Bir e-posta’daki içerik gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen gerçek değildir. Bu tür e-posta’lar genellikle kimlik bilgilerini veya diğer hassas bilgileri çalmaya çalışan kimlik avı dolandırıcılığıdır. Parola, sosyal güvenlik numarası veya kredi kartı numarası gibi kişisel bilgileri asla e-posta yoluyla vermeyin. Meşru işletmeler asla bunu istemez ve hassas verilerin paylaşılması önemli kayıplara neden olabilir.

Bir e-posta’nın spam olduğunu düşünüyorsanız, güvenliğiniz için hiç yanıt vermeyin.

İşletmenizin mailleri için kesintisiz e-posta hizmeti sunan İSİMKAYITKurumsal E-Posta sayfamıza göz atabilirsiniz. Kurumunuza Özel Ekonomik, Sorunsuz Kurumsal Mail Sunucu Hizmetinimizi Tercih Edebilirsiniz. İletişim için: 0() 33 44 

Kimse spam e-postalar almayı sevmez. Bunlar sadece sinir bozucu ve zaman alıcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tehlikeli de olabilirler. Kötü amaçlı yazılımların %94'ünün spam e-postalar tarafından iletildiği ve casus yazılımlar, kimlik avı ve fidye yazılımları gibi daha pek çok olası tehlikeyi barındırdıkları tahmin edilmektedir.

Genel olarak spam tanımı, aslında almayı istemediğiniz, ticari veya aldatıcı olma olasılığı bulunan iletilerdir. Spam kavramı internet kadar eskidir ve üstesinden gelmek için sarf edilen ciddi çabalara rağmen sorun olmaya devam ediyor. Bu genel bakışta, spam’leri nasıl belirleyeceğinizi, spam'leri nasıl bildireceğinizi, istenmeyen iletilerin nasıl engelleneceğini ve spam'lerin nasıl önleneceğini açıklıyoruz.

Spam e-postaları belirleme

Bazen bir iletinin spam olduğu çok açıktır. Ancak durum bu değilse yine de bunu ayırt etmekte işinize yarayabilecek birkaç işaret vardır:

Gönderenin adresini kontrol edin

Çoğu sapan, anlamlı olmayan veya anlamsız gibi görünen e-posta adreslerinden gelir; örneğin [email protected] Gönderenin adının üzerine gelindiğinde e-posta adresinin tamamını görebilirsiniz ki bu da muhtemelen tuhaf bir yazıma sahiptir. Bir e-posta adresinin meşru olup olmadığından emin olmadığınız takdirde, kontrol etmek için adresi bir arama motoruna yazın.

Sizden ne tür bilgiler istendiğini düşünün

Yasal şirketler, banka veya kredi kartı bilgileri, kimlik numarası gibi kişisel bilgileri istemek için size durup dururken e-posta ile ulaşmaz. Genel olarak, “hesap bilgilerini doğrulamanız” veya “hesap bilgilerinizi güncellemeniz” gerektiğini söyleyen istenmeyen iletiler dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.

Gerekirse, URL'yi doğrudan tarayıcınıza yazarak veya arama motoru ile arama yaparak ilgili web sitesine kendiniz gidin ve hesabınızda, e-postadaki bağlantıya tıklamadan oturum açın.

İletide bir aciliyet hissi varsa dikkatli olun

Spam gönderenler genellikle aciliyet hissi oluşturarak alıcı üzerinde baskı yaratmaya çalışır. Örneğin konu satırında, sizi harekete geçmeye zorlamak için “acil” veya “acil eylem gerekiyor” gibi sözcükler kullanılabilir.

E-postada adınızın kullanıp kullanmadığını kontrol edin

Bazı istenmeyen posta iletileri karmaşık olsalar da, “değerli müşterimiz” gibi belirsiz ifadelerle başlar ve bu bir tehlike işareti olarak görülmelidir. Abone olduğunuz yasal şirketler adınızı bilir ve size gönderdikleri e-postalarda size adınızla hitap edilir.

Gramerini ve imlayı kontrol edin

Yazım hataları ve kötü dil bilgisi, birer tehlike işaretidir. Bu tip e-postalarda, Google Çeviri üzerinden birkaç kez çeviri yapılması sonucu ortaya çıkan garip ifadeler veya olağan dışı cümleler olabilir.

Eklere karşı dikkatli olun

Yasal kuruluşlar, kötü amaçlı yazılımlar taşıdığı bilinen ekleri olan istenmeyen e-postalar göndermekten kaçınır. Bilinmeyen bir göndericiden sizi bir ek açmaya yönlendiren bir e-posta alırsanız, bu bir istenmeyen posta işaretidir. Cihazınıza kötü amaçlı yazılım indirmeleri söz konusu olabileceğinden, bilinmeyen e-postalardaki ekleri açmaktan kaçının.

Spam e-posta ve ileti örnekleri

Spam e-postalar farklı kategorilere ayrılır. En yaygın örneklerden bazıları şunlardır:

  • Reklamlar – size ürün veya hizmet satmaya çalışırlar. Bunlar bazen gerçek olabilir ancak genellikle dolandırıcılık amacı taşır.
  • Sahte e-postalar – yasal kuruluşları taklit ederek kimlik avı yoluyla veya sizi kendi tercihinizle vermeye ikna ederek gizli veya kişisel verilerinizi ele geçirmeye çalışır.
  • Para dolandırıcılığı – bunlar, kötü şöhretli “Nijerya Prensi” dolandırıcılıklarından sahte yardım çağrıları gibi dolandırıcılığa yönelik daha karmaşık girişimlere kadar uzanır.
  • Kötü amaçlı yazılım uyarıları – cihazlarınızda fidye yazılımı veya virüs gibi kötü amaçlı yazılımların bulaşmış olduğunu söyler. Bu iletiler genellikle sizi bir eki açmaya veya bağlantıya tıklamaya davet eder ve bu bağlantıya tıkladığınızda cihazınıza kötü amaçlı yazılım indirilir.
  • Zorla veya kazara abonelikler - Çevrimiçi olarak bir şey satın aldığınızda veya yeni bir uygulamaya kaydolduğunuzda, farkında olmadan bültenlere de abone olabilirsiniz. Bazı şirketler şeffaf olmayan taktikler kullanabilir, bu nedenle bültenlere kendi tercihiniz dışında abone olmanız mümkün olabilir.
  • Abartılı vaatler – “köşeyi dönme” tavsiyeleri, mucize diyetler, inanılmaz indirimler ve teklifler, ödül çekilişleri veya piyangolar gibi.
  • Zincirleme mektuplar – genellikle zorlama bir hikâye vardır ve bir başkasına iletmemeniz durumunda “başınıza kötü şeyler gelebilir”.

Spam e-postaları azaltma

Spam filtreleri aşağıda açıklandığı gibi istenmeyen postaların azaltılmasına yardımcı olsa da, istenmeyen postaların size ulaşmasını en baştan önlemek için kullanabileceğiniz bazı en iyi e-posta uygulamaları vardır. Bunlar:

Kaydolduğunuz yerler konusunda seçici olun:

E-posta adresinizi yalnızca güvendiğiniz kuruluşlara verin. E-posta adresinizi paylaştığınızda, yalnızca almak istediğiniz bültenlere katılmayı tercih edin. Unutmayın, saygın şirketler pazarlama e-posta aboneliklerinden çıkmayı kolay ve şeffaf hale getirir.

E-posta adresinizi nasıl paylaşacağınız konusunda dikkatli olun:

Hepimiz e-posta adresimizi arkadaşlar, aile üyeleri ve iş bağlantılarımızla paylaşırız. Ancak e-posta adresinizi herkese açık forumlarda veya sosyal medyada yayınlamaktan kaçının, çünkü botlar ve spam gönderenler adreslerinizi bu tip ortamlarda yakalayabilir. E-posta adresinizi mümkün olduğunca az, yani sadece gerçekten kullandığınız hizmetler için kullanmaya çalışın.

Farklı amaçlar için farklı e-posta adresleri kullanın:

Örneğin, iş için bir e-posta adresi, yakın arkadaşlar ve aile için bir başka e-posta adresi, sitelere kaydolmak ve abonelikler için de başka bir geçici e-posta adresi kullanabilirsiniz. Bir adres ele geçirildiğinde onu kapatabilirsiniz. Böylece diğer hesaplarınızı riske atmamış olursunuz.

Spam iletilere nasıl tepki vereceğiniz konusunda dikkatli olun:

Başarabilirseniz istenmeyen iletilere tıklamamak ya da hiç açmamak en iyisidir. Tedbirli olun ve şüphelendiğiniz iletileri silin. Spam iletileri asla yanıtlamayın. Çünkü böyle bir durumda dolandırıcılar e-posta adresinizin aktif olduğundan emin olur ve size daha çok spam gönderir. Kötü amaçlı yazılımlar indirmekten veya kimlik avı saldırılarına maruz kalmaktan kaçınmak için hiçbir zaman spam e-postalardaki bağlantılara tıklamayın veya ekleri açmayın.

Spam e-postalarda abonelik iptali yapmalı mısınız?

Eğer e-posta tanıdığınız bir şirketten gelen bir pazarlama bülteniyse ve artık benzer e-postaları almak istemiyorsanız, aboneliğinizi iptal edebilirsiniz. Diğer taraftan, bu bir spam e-posta ise, abonelikten ayrılmak için herhangi bir teşebbüste bulunmamak en iyisidir (bu seçeneğin sunulduğunu varsayıyoruz). Bunun nedeni, spam gönderenlerle herhangi bir etkileşimin kötü bir fikir olmasıdır. Abonelikten çıkma eylemi, karşı taraf için potansiyel bir av olduğunuzu doğrulamaktan başka bir işe yaramaz. Bazı durumlarda abonelikten çıkma bağlantısının kendisi de tehlikeli olabilir. Spam e-postaları silmek ya da spam filtreleme veya engelleme kullanmak en iyisidir.

How to permanently stop spam emails

Spam e-postaları bildirme

Spam e-postaların silinmesi, diğer spam e-postaların gelen kutunuza ulaşmasını engellemez. Ancak e-posta sağlayıcınıza, hangi e-postaları görmek istediğinizi ve hangilerini görmek istemediğinizi öğretebilirsiniz. Bunu, e-posta sağlayıcısına göre değişen spam bildirme özelliklerini kullanarak yapabilirsiniz. İyi bilinen bazı örnekler şunlardır:

Web tarayıcısı üzerinden Gmail'de spam iletileri işaretleme

  • E-postanın solundaki boş kutuyu seçerek, Gmail'deki herhangi bir spam iletinin yanına bir onay işareti yerleştirin.
  • Gelen kutunuzun hemen üzerindeki menüye bakın.
  • Daire içindeki ünlem işareti (! ) şeklindeki simgeyi bulun.
  • İletiyi spam olarak işaretlemek için bu düğmeye basın.
  • Gmail için klavye kısayollarını etkinleştirdiyseniz, ! (Shift+1) tuşuna basabilirsiniz.
  • Gmail, bu iletinin ve bu iletinin parçası olduğu tüm ileti dizilerinin spam klasörüne taşındığını onaylar.

Bir mobil web tarayıcısı üzerinden Gmail'de spam iletileri işaretleme

  • İstenmeyen bir iletinin solundaki kutuya bir onay işareti koyun; bunu birden fazla ileti için de yapabilirsiniz.
  • İsterseniz bildirmek istediğiniz iletiyi açabilirsiniz.
  • Ekranın sağ üst kısmında yeni bir menü belirir. Diğer seçenekleri görmek için aşağı ok simgesine dokunun.
  • Genişletilmiş menüden Önemsiz olarak işaretle öğesini seçin.

Gmail uygulamasında spam iletileri işaretleme

Android ve iOS mobil cihazlar için Gmail uygulamasında bir iletiyi spam olarak bildirmek için:

  • Gelen kutunuzda, bir veya daha fazla iletinin önündeki baş harflere dokunun.
  • Seçtiğiniz iletiler için seçenekleri göstermek üzere üst menü kayar. Ekranın sağ üst köşesinde yer alan üç nokta şeklindeki menü simgesine dokunun.
  • Daha fazla seçeneğin görüntülendiği başka bir menü açılır. Listeden Önemsiz olarak işaretle seçimini yapın.

Bir web tarayıcısı üzerinden Outlook'ta istenmeyen iletileri işaretleme

  • Outlook hesabınıza giriş yapın.
  • İleti listenize gidin ve önemsiz iletiyi seçin. Birden fazla iletiyi tek seferde önemsiz olarak işaretlemek için iletinin yanındaki daireye bir onay işareti koyun.
  • Araç çubuğundan Gereksiz'i seçin.
  • Gereksiz olarak işaretle iletişim kutusundan, Bildir’i seçin veya iletiyi Microsoft'a bildirmeyin.
  • İleti Gereksiz E-posta klasörüne taşınır.
  • Gereksiz E-posta klasöründeki öğeler 30 gün sonra silinir.

Apple Mail'de istenmeyen iletileri işaretleme

  • iPhone, iPad veya iPod touch cihazınızda iletiyi açın, alttaki Bayrak simgesine dokunun ve ardından İstenmeyene Taşı’ya dokunun.
  • Mac'inizde iletiyi seçin ve Posta araç çubuğunda İstenmeyen düğmesine tıklayın. Alternatif bir yol da iletiyi kenar çubuğundaki İstenmeyen klasörüne sürüklemektir.
  • funduszeue.info'da iletiyi seçin, Bayrak simgesine tıklayın ve İstenmeyene Taşı'yı seçin. Alternatif bir yol da iletiyi kenar çubuğundaki İstenmeyen klasörüne sürüklemektir.

Gelen kutunuz zaman içinde, işaretlediğiniz e-postalara benzeyen e-postaları otomatik olarak spam klasörünüze filtrelemeyi öğrenecektir. Bu klasöre alınan e-postalar muhtemelen 30 günden sonra otomatik olarak silinir.

Yanlışlıkla istediğiniz e-postaların da istenmeyen e-posta klasörüne taşınmadığından emin olmak için, istenmeyen posta klasörünüze ara sıra bakmak da iyi bir fikirdir.

Spam e-postaları filtreleme

İletileri spam olarak işaretlemenin yanı sıra spam filtrelerinin ayarlanması da spam ile mücadele etmenin başka bir yoludur. Bu işlemler e-posta sağlayıcısına göre değişiklik gösterir. Burada birkaç örnek veriyoruz:

Gmail spam filtresini yapılandırmak için:

  • Gmail hesabınıza giriş yapın.
  • Sağ üst kısımdaki Dişli simgesine ve ardından Ayarlar seçeneğine tıklayın.
  • Filtreler ve Engellenen Adresler’e gidin ve Yeni filtre oluştur'a tıklayın.
  • Gönderen bölümüne, istenmeyen posta klasöründen uzak tutmak istediğiniz göndericinin e-posta adresini yazın.
  • Filtre oluştur’a tıklayın.

funduszeue.info spam filtresini yapılandırmak için:

  • Ayarlar'a gidin.
  • Tüm Outlook ayarlarını görüntüle'yi seçin.
  • Posta öğesini seçin.
  • Gereksiz e-posta'yı seçin.
  • Filtreler bölümünde, Güvenli gönderenler ve etki alanları listemde yer almayan kişilerden gelen ekleri, resimleri ve bağlantılarını engelle onay kutusunu işaretleyin.
  • Kaydet'i seçin.

Apple Mail spam filtresini yapılandırmak için:

  • Önemsiz posta filtresini görüntülemek veya düzenlemek için Mail menüsünden Tercihler'i seçin.
  • İstenmeyen Posta simgesine tıklayın.
  • İstenmeyen posta filtrelemeyi etkinleştir seçeneğinin yanındaki kutuda onay işareti olduğunu doğrulayın. Değilse buraya tıklayın.
  • İstenmeyen posta geldiğinde Mail’in ne yapması gerektiğini belirtin:
    1. İstenmeyen posta olarak işaretle ama Gelen Kutusu’nda bırak.
    2. İstenmeyen posta kutusuna taşı.
    3. Özel eylemler gerçekleştir ve yapılandırmak için İleri Düzey’e tıklayın. İstenmeyen ilerde özel eylemler ayarlamak için ek filtreler ayarlayabilirsiniz.
  • İletileri istenmeyen posta filtresinin dışında bırakma seçeneklerinden birini tercih edin. Bunlar:
    1. İletiyi gönderen, Adres Defterinize veya Kişiler uygulamanıza eklenmiş. 
    2. İletiyi gönderen Önceki Alıcılardan biri.
    3. İletin tam adınız kullanılarak gönderilmiş.

Thunderbird spam filtresini yapılandırmak için:

  • Thunderbird hamburger menüsüne gidin ve Seçenek > Hesap Ayarları'nı seçin.
  • Her hesap için Önemsiz Posta Ayarları bölümüne gidin ve Bu hesap için uyarlanabilir önemsiz posta denetimlerini etkinleştir öğesini seçin.
  • Tamam’ı seçin.

İstenmeyen e-postaları engelleme

Bazen istenmeyen göndericilerden ileti almayı durdurmak istediğinizde, engelleme daha iyi bir seçenek olabilir. Artık bir göndericiden ileti almak istemediğinizde, onu engelleme zamanı gelmiş demektir. Bu e-postalar tipik spam iletiler gibi görünmediğinden, istenmeyen posta filtresinin gözünden kaçmaları mümkün olabilir. Buna karşılık, genellikle spam e-postaların değişmez tanımlanabilir e-posta adresleri yoktur. Dolayısıyla engelleme, istenmeyen posta akışını engellemez.

Engelleme işlemi her e-posta sağlayıcısı ve cihaz için farklıdır. Örneğin:

Gmail'de e-postaları engelleme

  • İstenmeyen tarafın gönderdiği iletiyi açın.
  • Sağ üst köşedeki Diğer seçeneğine veya üç noktalı menüye tıklayın.
  • [Gönderen] adlı göndereni engelle’ye tıklayın.
  • İletiyi bildirmek istiyorsanız Spam bildir seçeneğine tıklayın.

Outlook ve Hotmail'de e-postaları engelleme

  • Engellemek istediğiniz istenmeyen göndericiden gelen bir iletiyi seçin.
  • Outlook menü çubuğundan ileti > Gereksiz seçimini yapın.
  • Engelle'ye tıklayın. Outlook böylece bu gönderenin e-posta adresini engellenenler listesine ekler ve bundan sonraki iletilerini filtreler.
  • Bu işlemi geri almak istiyorsanız Araçlar > Gereksiz E-posta Tercihleri bölümüne gidin. Engellenen Gönderenler sekmesine gidin, belirli e-posta adresine tıklayın ve Seçili Göndereni Kaldır'ı seçin.

iPhone veya iPad'de e-postaları engelleme

iPhone Kişileri kullanarak istenmeyen e-postaları engelleme:

  • Engellemek istediğiniz kişinin e-posta adresinin Kişiler uygulamasında olduğundan emin olun. Değilse, bu gönderen için bir giriş yapmanız gerekir.
  • AyarlarMail > Engellenenler’e dokunun. Engellenen Gönderen Seçenekleri'ne dokunun.
  • Engellendi ve ardından Yeni Ekle’yi seçin.
  • İstenmeyen e-posta göndericisi için oluşturduğunuz kişiye dokunun.
  • iCloud'da postayı etkinleştirip bu tercihi tüm Apple aygıtlarınızda eşitleyin.

İstenmeyen e-postaları Mail uygulamasını kullanarak engelleme:

  • İstenmeyen kişinin e-postasını açın.
  • Göndericinin adına tıklayın.
  • Başlıkta Gönderen'e dokunun ve Bu kişiyi Engelle'yi seçin.

Ayarlar > Mail > Engellendi bölümüne giderek gönderenlerin engellemesini kapatabilirsiniz. Engellenen gönderenin adını bulun ve Engellemeyi Kaldır'a dokunun.

Spam iletilerden korunma

İyi bir e-posta güvenliği sağlama, istenmeyen posta filtreleri kullanma ve istenmeyen iletilerin engellemenin yanı sıra, şu üç adımı uygulayabilirsiniz:

Çok faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin.

Çok faktörlü veya iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmak, kimlik avı saldırısı ile kullanıcı adınızı ve parolanızı ele geçirmeleri halinde bile korsanların hesabınıza bağlı ek kimlik doğrulama gereksinimlerini karşılayamayacakları anlamına gelir.

Üçüncü taraflarca sunulan spam filtrelerini kullanabilirsiniz

E-posta servis sağlayıcınızın kendi filtresi olabilir ancak bunu bir anti spam yazılımıyla birlikte kullanmak ek bir siber güvenlik katmanı sağlayabilir. Çünkü bu şekilde e-postalar gelen kutunuza ulaşmadan önce iki spam filtresinden geçer. Dolayısıyla bir ileti spam filtresinden geçse bile diğer filtreye yakalanır. E-posta sağlayıcınızla birlikte çalışan bir anti-spam filtresi arayın.

Kapsamlı bir antivirüs yazılımı kullanın

Kötü amaçlı bir bağlantıya tıklayarak veya yanlışlıkla kötü amaçlı bir yazılım indirerek bir spam e-postasının kurbanı olduğunuzu varsayalım. Böyle bir durumda, Kaspersky Total Security gibi iyi bir antivirüs çözümü kötü amaçlı yazılımı tanır ve cihazınıza veya ağınıza zarar vermesini önler.

İlgili makaleler:

Spam e-postaları durdurma – İpuçları ve öneriler

Kaspersky

Spam e-postaları kalıcı olarak durdurabilir misiniz? Spam e-postaları tanımlama, spam e-postaları bildirme, istenmeyen iletileri engelleme ve istenmeyen ileti örnekleri.

Kaspersky Logo

funduszeue.info’daki Mail’de istenmeyen e-postaları yönetme

@funduszeue.info adresinize veya bu adrese bağlı takma adlara gönderilen istenmeyen (spam) e-postaların çoğu otomatik olarak belirlenir ve İstenmeyen klasörünüze taşınır. İstenmeyen e-postalar alırsanız bunları manuel istenmeyen e-posta olarak işaretleyebilirsiniz.

Önemli: İstenmeyen klasöründeki iletiler 30 gün sonra otomatik olarak silindiğinden, yanlışlıkla istenmeyen e-posta olarak işaretlenmiş iletiler olması ihtimaline karşı İstenmeyen klasörünüzü düzenli olarak kontrol edin.

E-postayı istenmeyen olarak işaretleme

  1. funduszeue.info’daki Mail’de ileti listesini bulun ve istenmeyen olarak işaretlemek istediğiniz iletiyi veya iletileri seçin.

  2. Şunlardan birini yapın:

    • Bir ileti seçtiyseniz: Önce Yanıtla, Tümünü Yanıtla, İlet butonuna, ardından da İstenmeyene Taşı’yı tıklayın.

    • Birden fazla ileti seçtiyseniz: Önce İşaretle’yi, ardından da “İstenmeyen’e Taşı”yı tıklayın.

Aynı gönderenden gelen sonraki iletiler otomatik olarak istenmeyen e-posta olarak işaretlenir.

E-posta iletisinin istenmeyen e-posta olmadığını belirtme

  1. funduszeue.info’daki Mail’de, kenar çubuğunda bulunan İstenmeyen klasörünü tıklayın.

  2. İleti veya iletileri seçin ve ardından şunlardan birini yapın:

    • Bir ileti seçtiyseniz: Önce Yanıtla, Tümünü Yanıtla, İlet butonuna, ardından da Gelen Kutusuna Taşı’yı tıklayın.

    • Birden fazla ileti seçtiyseniz: Önce İşaretle’yi, ardından da “Gelen Kutusuna Taşı”yı tıklayın.

Aynı gönderenden gelen sonraki iletiler artık otomatik olarak istenmeyen e-posta olarak işaretlenmez.

İstenmeyen posta kutusunu boşaltma

İstenmeyen posta kutusundaki tüm iletileri aynı anda silebilirsiniz.

  1. funduszeue.info’daki Mail’de, Ayarlar butonuna (Posta Kutuları listesi üzerinde) tıklayın.

  2. İstenmeyen’i Boşalt’ı seçin, ardından İstenmeyen’i Boşalt’ı tekrar tıklayın.

İstenmeyen posta kutusundaki iletileri tek tek de silebilirsiniz. Bkz. funduszeue.info’daki Mail’de e-posta silme.

Telefonda ya da tablette funduszeue.info’da Mail’i kullanmayı öğrenin.

Ayrıca bakın:funduszeue.info’daki Mail’de e-postaları filtrelemek için kurallar ayarlamaApple Destek makalesi: iCloud Mail’de istenmeyen postaları bildirme ve azaltma

Çoğumuz hemen her gün, ilgilenmediğimiz çok sayıda e-posta alıyoruz. Bu da e-posta kutumuzun gereksiz yere dolmasına ve önemli maillerin bazen gözden kaybolmasına yol açabiliyor. Şayet siz de böyle bir problemle karşı karşıya iseniz ve istemediğim e-postaları nasıl engellerim diyorsanız, bunu oldukça hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz. İşte İstenmeyen e-postalar nasıl engellenir sorusunun cevabı.

Bir e-posta adresi nasıl engellenir?

Outlook / Hotmail&#;de istenmeyen e-postalar nasıl engellenir?

E-posta almak ve göndermek için Outlook veya Hotmail kullanıyorsanız, Bir e-posta adresini oldukça kolay bir şekilde engelleyebilirsiniz.

Bu işlem için ilk olarak kullanıcı adınızı (veya e-postanızı) ve şifrenizi kullanarak giriş yapın. Engellemek istediğiniz gönderenden gelen bir e-postaya girin. Sağ üst köşede yer alan üç noktaya tıklayın. Açılan menüden &#;Engelle&#; seçeneğine tıklayın.İşlem tamam. Artık bu e-postayı gönderen adresten herhangi bir şekilde mail almayacaksınız.

Gmail’de istenmeyen e-postalar nasıl engellenir?

Gmail’de istemediğim e-postaları nasıl engellerim sorusunun yanıtı da oldukça basittir. Bu işlem için yukarıdaki gibi gelen kutunuza gidin ve engellemek istediğiniz kişiden gelen bir maili açın. Üst kısımda yer alan Göndereni Engelle seçeneğine tıklayın. Artık bu e-postayı gönderen adresten herhangi bir şekilde mail almayacaksınız.

iPhone’da istenmeyen e-postaları engelleme

Önceleri iPhone’daki Mail uygulaması üzerinden bir göndereni engellemek mümkün değildi. Fakat gelen güncellemeler ile birlikte bu mümkün hale geldi. Bu işlemi gerçekleştirmek için tek yapmanız gereken engellemek istediğiniz kişiden gelen bir e-postaya gitmek ve gönderenin adına tıklayarak açılan menüden Bu Kişiyi Engelle seçeneğine dokunmaktır. Artık bu kişiden gelen tüm mailler doğrudan çöp kutusuna gider.

iPhone’da daha önce engellediğiniz kişileri görmek ve engellerini kaldırmak için Ayarlar uygulamasına girin. Bu uygulamada yer alan Posta seçeneğine dokunun ve açılan ekrandan Engellenenler’i bulun. Burada daha önce engellediğiniz kişileri görebilir ve engel kaldırma işlemi yapabilirsiniz.

Engellenen kişiler bunu öğrenebilir mi? Engellediğim kişiye e-posta gönderebilir miyim?

İstemediğim e-postaları nasıl engellerim sorusunun yanıtını bulduk. Peki bir e-posta adresini engelledikten sonra ne olur. Engellediğimiz kişi bunu bilebilir mi? Veya engellediğimiz kişiye daha sonra herhangi bir mail yollayabilir miyiz?

İlk olarak belirtmek gerekir ki, engellediğimiz kişi, herhangi bir şekilde onu engellediğimizi göremez. Yani bize bir mail göndermek istediği zaman ‘e-posta gönderilemedi’ gibi bir mesajla karşılaşmaz. Bu durumda herhangi bir mail daha önce olduğu gibi bize ulaşır fakat mail servisimiz işlem yaptığımız kullanıcılardan gelen mailleri görmemizi engeller.

Ayrıca engellediğimiz herhangi bir kullanıcıya daha sonra e-posta gönderebiliriz. Yani bir kişiyi engellemek ona e-posta gönderemeyeceğimiz anlamına gelmez.

Spam e-postalar toplu olarak nasıl engellenir?

Maalesef bugünlerde sıkça karşılaştığımız spam e-postaları toplu bir şekilde engellemek mümkün değildir. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey, bu tür e-postaları spam olarak bildirmek veya önemsiz klasörüne göndermektir.

Son olarak bu tür bir e-postaya yanıt vermemeniz, gelen dosyaları indirmemeniz veya herhangi bir bağlantıya tıklamamanız tavsiye edilmektedir. Zira bu tür bir eylem, kişisel bilgilerinizin spam maili gönderen kişinin eline geçmesine sebep olabilir.

Bir e-posta listesinden nasıl çıkılır?

İstenmeyen e-postalar nasıl engellenir sorusu genellikle bir şekilde üye olduğunuz veya mail bilgileriniz verdiğiniz bir web sitesinden gelen çok sayıda e-postadan sonra aklınıza gelir. Zira pek çok site, sizin bilginiz dışında sizi bir e-posta listesine dahil eder ve size sürekli olarak gereksiz mailler gönderir.

Söz konusu sitenin e-posta listesinden çıkmak sizi bu dertten kurtaracaktır. Bunun için yapmanız gereken ilgili siteden gelen herhangi bir maile girmek ve genellikle sayfanın en alt bölümünde bulunan, aboneliği iptal et veya e-posta listesinden çık yazılarına tıklamaktır. Bu sayede göndereni engellemeden, gelen gereksiz e-postalardan kurtulabilirsiniz.

İstenmeyen e-postalardan kurtulmak işte bu kadar basittir. Siz de yukarıdaki adımları takip ederek, istemediğiniz maillerden sonsuza dek kurtulabilirsiniz.

Etiketler:e-postae-posta engellemeGmailhotmailiPhoneMailmail engellemenasıl yapılırOutlookSpamspam mailWindows

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası