hamileliğin 3 ayında bel ağrısı olurmu / Gebelikte Görülen Bel ve Kalça Ağrılarına Dikkat! - Hisar Hospital Intercontinental

Hamileliğin 3 Ayında Bel Ağrısı Olurmu

hamileliğin 3 ayında bel ağrısı olurmu

Hamileliğin İlk Ayında Belde Ağrı Olur Mu? Hamileliğin İlk Ayında Bel Ağrısı Normal Midir?

Gebelik döneminde hassas olan pek çok kadın, bel ağrısı eklendiği zaman daha stresli bir hale geliyor. Böyle durumlarda kötü olasılıklar her daim ilk akla gelen durumlardır. Ancak bu konuda bilgi sahibi olmak yaşanacak olan paniğin düşmesini sağlayabilir. Zira böyle bir durumda hemen kesin bir karara varmamak ve sakin olmak en doğru unsurdur.

 Hamileliğin İlk Ayında Belde Ağrı Olur mu?

 En çok merak edilen konular arasında hamileliğin ilk aylarında belde ağrı olup olmayacağıdır. Elbette her geçen zaman bel bölgesinin kalınlaşması nedeniyle, hamilelik döneminde birtakım ağrılar söz konusu olabilir. Böyle durumlarda özellikle düşük yaşama korkusu ciddi olarak kişiyi sarar.

 Ancak gebeliğin ilk aylarında meydana gelebilecek olan olası bel ağrılarının normal olduğunu dile getirmek mümkün. Özellikle ilk günlerde birtakım bel ağrıları ile karşı karşıya kalınabilir. Bu durum normal karşılanmalı ve mümkün olduğu kadar dinlenilmelidir. Karın bölgesinde yaşanacak genişleme ve değişiklikler, bel bölgesinde baskı yaparak Ağrı oluşturabilir.

 Hamileliğin İlk Ayında Bel Ağrısı Normal midir?

 Hamileliğin ilk aylarında meydana gelebilecek olan olası bel ağrılarının normal olduğunu söylemek gerekir. Bunun temel nedeni ise artan hormon seviyeleridir. Aynı zamanda İlk 3 ay içerisinde uterus ve hormonlar üzerinden ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Bu durum genelde düşük tehlikesi olabileceği üzerine panik yaratır. Ancak böyle bir durumdan şüphelenmek yerine sakin kalmak gerekir.

 Özellikle hamileliğin ilk günlerinde ve ilk aylarında bel ağrıları normaldir. Fakat eğer bel ağrıları artış gösterir ve periyodik olarak uzun vadeli hale dönüşürse, uzman bir doktora görünmek doğru bir tercihtir. Yine de genel anlamda bel ağrıları gebelik döneminde normaldir. Bu durum hamilelik döneminin bir süreci olarak da öne çıkar. Dinlenmek ise bu noktada en önemli husustur.

Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel zaman dilimidir. Geneli mutluluklarla geçen bu süreç bazı kadınlarda şiddetli ağrılara da neden olabilir. Özellikle bel ağrısı, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin büyümesi ve kadınların kilo almasıyla hayatı bir hayli zorlaştırmaya başlayabilir.

Bu yazımda sevgili okurlarım, hamilelikte bel ağrısı oluşumu hakkında sizlere birkaç bilgi vermek istiyorum.

Gebelikte Bel Ağrısı Görülme Sıklığı 

 

Gebelikte bel ağrısı şikayeti çok yaygın bir şekilde görülür; kadınların yaklaşık %70’inde görüldüğü kabul edilen bu sorunun yaşanması ise oldukça normaldir. Yine de gebelikte bel ağrısı önemsenmesi ve doğru tedbirlerin alınması gereken bir konu olmayı sürdürür. Gebelik kaynaklı bel ağrısı çoğunlukla belin alt bölgesini etkiler, ancak bu ağrı bel bölgesinin merkezinde de hissedilebilir. 

 

Hamilelikte bel ağrısı şikayetini tetikleyen birçok faktör bulunur değerli hastalarım ve bel ağrısına yol açan tüm bu faktörler gebeliğin belli periyotları dahilinde değişime uğrayabilir. Bu nedenle sizler için gebelik sürecinde yaşanan bel ağrılarının nedenlerini açıklamak istiyorum. 


 

Gebelikte Bel Ağrısı Nedenleri: Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur?

 

Gebeliğin farklı evrelerinde yaşanan bel ağrılarının nedenleri farklılaşabilir. “Hamilelik bel ağrısı yapar mı?” sorusuna kesin bir yanıt verilemese de gebelikte ortaya çıkan bel ağrılarının nedenleri hakkında genel bilgiler aktarabilirim.

 

  • Gebeliğin ilk 3 ayında bel ağrısı nedenleri

 

1. Hormonal Değişimler: Hamileliğin başlangıcında bel ağrısına neden olan temel faktör hormonal değişimlerdir. Gebelik oluştuktan sonra kadın vücudunda progesteron hormonunun seviyesi hızla yükselir ve bu hormonun yükselmesi pelvik bölgedeki kasların ve bağların gevşemesini sağlayarak eklemlerin stabilitesini azaltabilir. 

 

2. Stres: Bu dönemde gebelerde bel ağrısına neden olan bir diğer faktör de strestir. Neticede gebelik haberi ile birlikte sonsuz bir mutluluk yaşansa da hayatın yepyeni bir şekilde ilerleyici gerçeği kadınların stresini arttırır. Yaşanan stres fiziksel semptomlara da neden olabilir; kas ağrılarını tetikleyebilir. 

 

  • Gebeliğin aylık döneminde bel ağrısı nedenleri

 

Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimester döneminde rahim genişlemeye başlar, bebek hızla büyür, postür bozuklukları meydana gelir, anne kilo aldıkça sırt ve bel ağrıları şiddetlenir.

 

1. Ağırlık Merkezinin Değişmesi: Bebek büyüdükçe kadınların ağırlık merkezi ön kısma doğru kayar, sırt kasları zorlanır ve bel bölgesinde ağrı oluşumu yaygınlaşır. 

 

2. Kilo Alımı: Gebeliğin sonuna yaklaşılan bu süreçte kilo alımı başlar. Kilo alımı arttıkça kadınların bel ağrıları ve eklem ağrıları da şiddetlendirir.

 

3. Kasların Ayrılması: Karın bölgesinde, karın bölgesinin ortasında bağlanan iki paralel kas bölümü vardır. Bu kaslar omurgayı stabil tutarlar ve sırt bölgesini desteklerler. Ancak hamilelik gibi vücut anatomisinin büyük ölçüde değiştiği bu süreçte fetüs büyüdükçe karın kaslarının gerilmesine ve hatta ayrılmasına neden olur. Karın bölgesindeki kas yapıları ayrılınca da gebelikte yaşanan bel ağrısı, sırt ve pelvik bölge ağrıları da artar. 

 

Evet değerli okurlarım, sizler için “gebelikte bel ağrısı nedenleri” hakkında en temel bilgileri paylaşmaya çalıştım. Şimdi sıra hamilelikte bel ağrısı sorunu yaşayan hastalarımın konforunu arttıracak önerilere geldi.


 

Gebelikte D Vitamini Eksikliğine Dikkat!

 

Gebelik döneminde kadınların D vitamini düzeylerinin korunması çok ama çok önemlidir. D vitamini eksikliğine bağlı olarak gebelikte bel ağrısı oluşabilir ancak bu durum D vitamini eksikliğinin yol açtığı tek sorun değildir. D vitamini eksikliği oluştuğunda vücudun kalsiyum dengesi bozulacağı için kemikler zayıflayabilir, kırık oluşma ihtimali artabilir, yaygın vücut ağrıları ortaya çıkabilir, denge kayıpları ile birlikte düşme vb. kazalar yaşanabilir, kemiklerde erime başlayabilir. 


 

Hamilelikte Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

 

Gebelikte bel ağrısı nasıl geçer? sorusuna kesin bir yanıt verilemez, çünkü her kadının bel ağrısı şikayetleri aynı olmayabilir. Ancak genel olarak gebelik döneminde bel ağrısını hafifletmek veya bel ağrısını geçirmek için birkaç öneride bulunmak isterim. 

 

  • Bel bölgenizi düzenli ve dikkatli bir şekilde esnetin. 

  • Yeterince D vitamini aldığınızdan emin olun. 

  • Uyurken bacaklarınızın arasına yastık koyun ve yan yatmaya çalışın.

  • Otururken ve yürürken iskelet sisteminizin sağlığını korumak adına dik durmaya çalışın.  Otururken ayaklarınızın hafifçe yukarda durmasını sağlayın. Başınızı ve omuzlarınızı dik tutun. Gerekirse belinizi destekleyecek ortopedik yastıkları kullanın. 

  • Eğilirken veya yerden bir şey alıp kaldırmanız gerektiğinde ani hareketlerden kaçının. Eğilirken belinizi değil dizlerinizi kullanın ve kesinlikle çok ağır yükleri tek başınıza kaldırmaya çalışmayın. 

  • Kilo almak kaçınılmaz gibi gelse de elinizden geldiğince fazla kilo almamaya çalışın. 

  • Gün boyu ayakta durmayın, mümkün olduğunda istirahat etmeye çalışın ve otururken dahi sık sık pozisyon değiştirdiğinizden emin olun. 

  • Uzun saatler boyunca oturmanızı gerektiren bir mesleğiniz varsa ayağa kalkıp kısa yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin. 

  • Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimester dönemlerinde yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının. 

  • Sağlıklı kalmak için bol su için, yeterince su içerseniz enflamasyon riskinizi azaltabilirsiniz.

  • Duruşunuza dikkat edin, ağırlık merkeziniz öne kaydığı için dengenizi sağlamak adına sırt kaslarınızı gerektiğinden fazla gerilime maruz bırakabilirsiniz. Bu engellemek adına postur çalışmalarını yapmanızı öneriyorum. 

  • Bel ağrınız şiddetlendiğinde mutlaka uzmanlara danışın, gerekirse tetkiklerinizi yaptırın. 

  • Doktorlarınıza danışarak gebelik sürecinde sağlık durumunuza uygun egzersizler yapabilirsiniz. Spor eğitmenlerinin eşliğinde pilates ve yoga egzersizleri kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.


 

Hamilelikte Bel Ağrısı Yaşayanlar Ne Zaman Doktora Gitmeli?

 

Hamilelik döneminde bel ağrısı çok yaygın görülen bir şikayettir ve yazımın daha önceki kısımlarında da vurguladığım gibi birçok farklı nedenden bel ağrısı oluşabilir. Genel anlamda doktora gitme ihtiyacı yaratmasa da bel ağrısı belli şikayetlere neden olduğunda doktorlara danışılması gerekir. 

 

Özellikle;

 

  • Bel ağrısı çok şiddetlenirse,

  • Bel ağrısı 2 haftadan uzun sürerse,

  • Belli aralıklarla ortaya çıkan ve yavaş yavaş yoğunlaşan kramplar varsa,

  • İdrar yaparken zorluk ve ağrı hissediliyorsa zaman kaybetmeden tıbbi destek almalısınız.

 

Önemli: Değerli okurlarım gebelik döneminde bel ağrısı “siyatik” adı verdiğimiz sorun kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir. Şimdi sizlere “siyatik nedir?” hakkında kısa bir açıklama yapacağım.

 

Vücudumuzdaki en kalın ve en uzun sinir “siyatik” olarak adlandırılır. Siyatik siniri beldeki son omurlardan çıkar ve dizin hemen altında sonlanır. Siyatik sinirinin bel bölgesindeki kökleri gebelik sürecinde bebeğin büyümesi ile birlikte gerilebilir ve / veya sıkışabilir. Siyatik belin alt kısmından başlayan ve ayaklara kadar uzanan bir ağrıya neden olabilir. Zaman zaman ağrı o denli şiddetli olur ki kişide hareket kısıtlılığına yol açar. Yürürken ağrı hissediyorsanız, yürürken ayağınızı yere sürüyorsanız, ayaklarınızda ağrı ve uyuşma varsa siyatik sinirinizde baskı oluşmaya başlamış olabilir. Siyatik gebelik döneminde riski artan bir sorundur, herkeste görülebilir yine de hamileleri daha çok etkileyebildiği bilinmektedir!

 

Gebelikte Bel Ağrısı Tedavi Yöntemleri

 

Gebelikte bel ağrısı sorunu yaşıyorsanız ve bu sorun nedeniyle hayat konforunuz düşüyorsa çeşitli tedavi yöntemlerinin olduğunu ifade edebilirim. Gebelik sürecinde doktor kontrolünde ağrı kesici kullanabilirsiniz. Kullandığınız ağrı kesiciler sorununuzu gidermediği takdirde enjeksiyon tedavilerine başvurabilirsiniz. 

 

Önemli: Sevgili hastalarım, enjeksiyon tedavileri çok özel ve dikkatli planlanması gereken yaklaşımlardır. Bu yaklaşım yalnızca ağrı tedavisi konusunda yeterince deneyimi bulunan hekimler tarafından gerçekleştirilebilir.

 

Önerildiği takdirde fizik tedavi desteği almanız da gerekli olabilir. Bu alternatif değerlendirileceğinde gebeliğinizin seyri ve bel ağrısı nedenleriniz özelinde egzersizleriniz uzmanlar tarafından belirlenecektir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bel ağrısı düşük işareti mi?

Hayatınızın en özel dönemlerinden biri olan hamilelik süreci her zaman güllük gülistanlık geçmeyebilir. Kimi zaman yoğun bel ağrısı görülebilir ve bu sizde hem uykusuzluk hem de farklı sıkıntılar yaratabilir. Özellikle son 3 ayda görülen bel ağrılarına karşı dikkatli olmanız gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Emine Ergül, bakın başka neler anlatıyor.

Hamilelikte bel ağrısı

Bel ağrısının hamilelerde görülme sıklığı yüzde arasındadır. Ancak hamilelerin sadece yüzde 'si günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli bel ağrısı sorunu yaşar. En sık leğen kemiği çevresinde veya bel bölgesinde olan kas ve eklemlerin gerilimi veya gevşemesine bağlı ağrılar görülür. Bunların ikisi bir arada da olabilir. Bu dönemde görülen bel ağrıları biyomekanik, hormonal, damarsal veya diğer nedenlerle oluşan ağrılardır. Yapılan çalışmalar, hamilelik öncesinde bel çukuru fazla olanların hamilelikte bel ağrısına yatkın olduğunu gösteriyor. Kısa zamanda fazla kilo artışı bel ağrısı oluşumuna neden olabilir. Hamilelikte rahimdeki büyüme karın ve sırt kasları arasında kuvvet yönünden dengesizliğe veya büyümüş rahmin ağırlığı direkt olarak basıya sebep olarak ağrı yapabilir. Relaksin, östrojen ve progesteron serum düzeylerinde artış gözlenir. Yüksek relaksin seviyesi eklem gevşemesine, östrojen de relaksinin etkisinin artmasına neden olarak bel ağrısının gelişmesine katkıda bulunabilir. Büyüyen rahim, aort gibi büyük damarlarda basıya neden olup, iskemi ve metabolik bozukluk bel ağrısı yaratabilir. Bunların yanı sıra iş ve psikolojik faktörler de belde ağrıya neden olabilir. Kalça veya çevre kemiklerde geçici osteoporoz (özelikle D vitamini eksikliği olan anne adaylarında eksikliğin artmasına bağlı olarak kemiklerde yumuşama ve kırılmalar), kas zorlanmaları da ağrı nedeni olabilir.

aylardan itibaren bel ağrısında artış

Hamilelerde bel ağrısı genellikle hamileliğin orta dönemlerindeki aylarda ( aylar) başlar. Çünkü bel ağrısına neden olan temel nedenler bu aylarda yoğunlaşır. Bunlar nelerdir:
-Rahmin ağırlaşması ve vücudun ağırlık merkezini değiştirerek öne doğru çekmesi,
-Kilo almak,
-Hamileliğe bağlı duruş bozuklukları,
-Hamilelikte artan hormonlara bağlı olarak bel eklemlerinde gevşeme olması. Bel ağrısına neden olan bu etkenler hamileliğin sonuna doğru daha fazla artacağı için son aylarda bel ağrısı biraz daha şiddetlenir sıklıkla. Buna rağmen hamileliğin ilk aylarında da hafif derecede bel ağrısı bazı anne adaylarında görülebilir. Eğer hamileliğin ilk aylarında bel ağrısı çok şiddetli ise bunun hamilelik dışında bir sebebi (bel fıtığı gibi) olabileceği akla getirilmelidir ve bu yönde değerlendirme yapılmalıdır.

Tehlikeli durumlar

Hamileliğin ilk günlerinde bazı anne adaylarında bel ağrısı görülebilir. Sebebi artan hormonlardır. İlk 3 ayda yine büyüyen uterus ve hormonlar nedeniyle oluşan bel ağrıları hamile kadında düşük tehlikesi olarak değerlendirilip kaygıya neden olabilir. Genelde düşük tehlikesi olması durumunda bel ağrısına kasık ağrısı da eşlik eder. Sıklıkla ağrılarla beraber veya daha sonra vajinal kanama izlenir. Hamileliğin son üç ayında olan bel ağrıları erken doğum belirtisi olabilir. Son ayda bel ağrısı doğum ağrıları ile karışabilir. Bunu ayırt etmek için mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Hamilelikte bel fıtığı gelişme riski bir miktar artar. Ancak daha da önemlisi normalde bel ve bacak ağrısına sebep olmayacak fıtıklar hamilelikten dolayı bel ağrısına sebep olabilir. Anne adaylarında bacak ağrısı sinir köklerine direkt baskıya veya yansıyan ağrılara bağlı olarak gelişir. Ayrıca sinirlere olan baskılar sonucu sinirlerdeki iskemi (damar basısı) sonucu ağrılar da görülebilir. Hamileliğin son üç ayında ağırlaşmış uterusun atardamarlara ve toplar damarlara baskısı sonucu bacak ağrıları olabilir. Bu durumda dolaşım bozukluğu ile ilgili tetkikler istenmelidir. Uterusun üreterler üzerine baskı yapması çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve asla ihmal edilmemelidir. Çoğul hamileliklerde bel ağrısı daha fazla olabilir. Kısa sürede artan kilo, hormonların artışı bunun başlıca nedenleridir.

Önlemler

Hamilelik öncesi fit durumda olmak, karın ve sırt kaslarının kuvvetli olması bel ağrısı olasılığını azaltsa da; kalça ve pelvis çevresindeki ağrıyı azaltmaz. Relaksin hormon salgılanması bazı kişilerde daha fazladır. Bu hormon bu bölgelerdeki ağrıyı artırır. Hamilelik dönemini daha rahat geçirmek için:

-Gereğinden fazla kilo almamaya çalışın.
-Yeterli D vitamini ve kalsiyum alın.
-Sık sık yürüyün.
-Kaslarınızdaki gerilimi ve zorlanmayı azaltmak için vücudunuzun düzgün duruş şeklini koruyun.
_Otururken sık sık pozisyon değiştirin.
-Sandalyede otururken bel yastığı kullanın.
-Beliniz geceleri daha çok ağrıyorsa sırt üstü yatmaktan kaçının. Yan yatın ve karnınızı yastıkla destekleyin.
-Kalça ve belinizi yoracak hareketlerden kaçının.
-Uzun süre ayakta hareketsiz kalmayın.
-Uzun oturma ve ayakta durma sırasında bir ayağınızın altına basamak koyarak kaslarınızı gevşetmeye çalışın.
-Solunum ve gevşeme egzersizleri yapın.
-Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının.
-Gün içerisinde sık sık istirahat edin.
-Günde birkaç defa, saat arayla 20 dakikayı geçmeyecek şekilde, soğuk veya sıcak uygulamalar yapın.
-Masaj yaptırın.
-Çok ağrınız olduğunda hekiminizin kontrolünde ağrı kesici kullanın.

Bel fıtığı durumunda…

Bel fıtığı ileri derecede değilse ve hamilelikte şikayetler artmadıysa normal doğum yapılabilir. Ancak fıtık ileri boyutlardaysa sezaryen doğum önerilir. Ancak son sözü kadın doğum uzmanı ve beyin sinir cerrahı beraber vermelidir. Hamilelik döneminde bel fıtığı yaşayan anne adaylarının ilk tercihi fizik tedavi olmalıdır. Fizik tedavi ile ağrılar ve şikayetler azalır. Bunun yanı sıra anne adayları için özel üretilen korseler bel ağrıları ve fıtık ağrılarına iyi gelebilir. Doktor önerisiyle kullanılabilir.

Hazırlayan: Işıl Evrim AKGÜN
bebegimvebiz

Gebelikte Görülen Bel ve Kalça Ağrılarına Dikkat!

Gebelik Döneminde Yaşadığınız Bel Ağrısının Nedenlerinden Biri Kemik Erimesi Olabilir!

Gebelikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri de bel ağrıları. Özellikle hamileliğin son aylarında görülen bu ağrılar zaten zorlu bir süreç olan hamileliği daha da zorlaştırabiliyor
Hamilelikte görülen bel ağrılarını, nedenlerini ve nasıl daha kolay atlatılabileceğini Hisar Intercontinental Hospital Fizik Tedavi ve RehabilitasyonUzmanlarına sorduk…

Gebelik döneminde bel ağrısı görülmesi normal midir?

Gebeliğin genellikle aylarında gebelerin büyük çoğunluğunda görülen bel ağrıları, doğum sonrası büyük oranda geçtiği için; kadın doğum uzmanları tarafından gebeliğin kaçınılmaz bir şikayeti olarak görülür. Bu bel ağrıları genellikle doğumdan ay sonra kaybolur. Ancak bazı özellikler gebelikteki bel ağrısını önemli kılar. Bel ağrılı vakaların üçte birinde, ağrı yaşam kalitesini etkiler, daha sonraki gebeliklerde ağrıya yatkınlığını artırabilir ve % vakada kronik hale gelebilir.

Gebelikte görülen bel ağrılarının nedenleri nelerdir?

Gebelikte en sık karşılaşılan leğen kemiği çevresinde veya bel bölgesinde olan kas ve eklemlerin gerilimi veya gevşemesine bağlı ağrılardır. Bunların ikisi bir arada da olabilir. Bu dönemde görülen bel ağrıları biyomekanik, hormonal, damarsal veya diğer nedenlerle oluşan ağrılardır.
Yapılan araştırmalar gebelikte görülen bel ağrısının kilo alımı ve göbeğin büyümesinin sonucu oluşan vücut duruş şekli değişikliğine bağlı olmadığını; gebelik öncesinde bel çukuru fazla olanların gebelikte bel ağrısına yatkın olduğunu göstermektedir. Kısa zamanda fazla kilo artışı bel ağrısı oluşumuna neden olabilir. Gebelikte rahimdeki büyüme karın ve sırt kasları arasında kuvvet yönünden dengesizliğe veya büyümüş rahmin ağırlığı direkt olarak basıya sebep olarak ağrı yapabilir.
Gebelikte relaksin, östrojen ve progesteron serum düzeylerinde artış gözlenir. Yüksek relaksin seviyesi eklem gevşemesine, östrojen de relaksinin etkisinin artmasına neden olarak bel ağrısının gelişmesine katkıda bulunabilir.
Büyüyen rahim, aort gibi büyük damarlarda basıya neden olup, iskemi ve metabolik bozukluk bel ağrısı yaratabilir.
Bunların yanı sıra iş ve psikolojik faktörler de belde ağrıya neden olabilir.
Kalça veya çevre kemiklerde geçici osteoporoz (özelikle D vitamini eksikliği olan gebelerde eksikliğin artmasına bağlı olarak kemiklerde yumuşama ve kırılmalar), kas zorlanmaları da ağrı nedeni olabilir.

Bu Önlemleri Alarak Bel Ağrınızı Azaltabilirsiniz!

Gebelik öncesi fit durumda olmak, karın ve sırt kaslarının kuvvetli olması bel ağrısı olasılığını azaltsa da; kalça ve pelvis çevresindeki ağrıyı azaltmaz. Relaksin hormon salgılanması bazı kişilerde daha fazladır. Bu hormon bu bölgelerdeki ağrıyı artırır.

Hamilelik dönemini daha rahat geçirmek için;

  • Gereğinden fazla kilo almamaya çalışın.
  • Yeterli D vitamini ve kalsiyum alın.
  • Sık sık yürüyün.
  • Kaslarınızdaki gerilimi ve zorlanmayı azaltmak için vücudunuzun düzgün duruş şeklini koruyun.
  • Otururken sık sık pozisyon değiştirin.
  • Sandalyede otururken bel yastığı kullanın.
  • Beliniz geceleri daha çok ağrıyorsa sırt üstü yatmaktan kaçının. Yan yatın ve karnınızı yastıkla destekleyin.
  • Kalça ve belinizi yoracak hareketlerden kaçının.
  • Uzun süre ayakta hareketsiz kalmayın.
  • Uzun oturma ve ayakta durma sırasında bir ayağınızın altına basamak koyarak kaslarınızı gevşetmeye çalışın.
  • Solunum ve gevşeme egzersizleri yapın.
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının.
  • Gün içerisinde sık sık istirahat edin.
  • Günde birkaç defa, saat arayla 20 dakikayı geçmeyecek şekilde, soğuk veya sıcak uygulamalar yapın.
  • Masaj yaptırın.
  • Çok ağrınız olduğunda hekiminizin kontrolünde ağrı kesici kullanın.

D Vitamini Eksikliği Gebelik Döneminde Artarsa Erken Yaşta Kemik Erimesine Neden Olabilir!

  • Gebelikte D vitamini eksikliğine bağlı olarak bel ağrısından çok; leğen kemiği ve kalça bölgesinde ağrılar gelişebilir.     D Vitamini eksikliği;
  • Vücuttaki kalsiyum dengesini bozarak kemiklerdeki kalsiyumun kana geçmesine neden olur ve kemikleri zayıflatır.
  • Kırık oluşma riskini artırır.
  • Kas gücü azalır.
  • Yürüme, merdiven inip-çıkma gibi hareketleri zorlaştırır.
  • Dengede bozulmaya neden olarak düşme riskini artırır.
  • Yorgunluk oluşturur,
  • Yaygın vücut ağrılarına neden olur.
  • Depresyona eğilimi artırır.
  • Unutkanlığa neden olabilir.
  • Kemikte yumuşama, erime ve kemiklerde kırılmaya yol açarak sakatlığa neden olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası