disparoni nedir tıp / Cinsel İlişkide Ağrı Nedenleri ve Çözüm Yolları | Süleyman Eserdağ Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Disparoni Nedir Tıp

disparoni nedir tıp

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni) Nedir?

Ağrılı cinsel ilişki (disparoni) nedir?
Disparoni, cinsel birliktelikte meydana gelen ağrıdır. Kadınlarda görülür. Kasık bölgelerinde acı, yanma, batma, huzursuzluk gibi belirtilerle kendisini gösterir. Toplumumuzda sıkça karşılaşılan bir problemdir. Çoğu zaman kadının cinselliği görev olarak görmesi ve kendi hazzına gereken önemi vermemesi sebebiyle çoğu zaman doktora başvurulmayan bir hastalıktır. Oysaki tedavisi mümkündür bu nedenle, vakit kaybedilmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir. Vajinusmus ile karıştırılmaması gerekmektedir. Vajinusmusta kadın cinsel ilişkiye çoğu zaman giremezken, disparonide cinsel birliktelik meydana gelebilir ancak ilişki sırasında ağrılar oluşmaktadır. Disparoninin yüzeyel ve derin olmak üzere 2 tipi vardır. Yüzeyel disparonide birleşme tam olarak meydana gelmeden, erkek cinsel organının giriminde bir ağrı oluşmaya başlamaktadır. Derin disparoniyse cinsel birlikteliğin ileriki safhasında, erkeğin cinsel organının rahim arkasına dokunduğu yerdeki ağrıdır.


Nedenleri nelerdir?
Disparoniye neden olan birçok faktör vardır. Nedenlerine bakacak olursak; kızlık zarının yapısı, menapoz, yeterince hazır olmadan cinsel ilişkiye başlama ve buna bağlı tahriş, doğumda yapılan kesiler, enfeksiyonlar, rahimdeki kitle veya tümörler, rahim sarkmaları, doğumsal problemler, kabızlık, hemoroid, idrar yolu rahatsızlıkları, vajina kuruluğu veya psikolojik nedenler en yaygın ağrı
nedenleridir.


Disparoni tedavisi nasıl yapılır?
Ağrılı cinsel ilişkide farklı tedavi yöntemleri vardır. Bunlar; ilaç tedavisi, cerrahi yöntemler, psikiyatri ve cinsel terapi şeklindedir. Tedavi şekli, hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Konuyla ilgili alanında tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, hastayı ilk önce detaylı bir muayeneden geçirir. Burada hastanın ağrısına sebep olan şeyin ne olduğuna bakılır. Hastada bir rahatsızlık var mı, vajina sağlıklı mı, tümör veya kist oluşumu var mı, vajinada kuruluk veya rahim içerisinde herhangi bir problem var mı detaylı olarak incelendikten sonra ağrıya neden olan sorun tespit edilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı bu noktada bir sorun olduğunu fark ederse, disparoni bu noktada; ilaç veya cerrahi yöntemler aracılığıyla tedavi edilebilmektedir. Ancak muayenede bir sorun
gözükmüyorsa disparoni nedeni, psikolojik olabilir. Hastanın ilk önce psikiyatri muayenesinden geçip sorununu tespit edip o sorunu psikiyatri doktoru yardımıyla aşması daha sonra ise bir cinsel terapi uzmanına yönlendirilmesi en sağlıklısıdır. Cinsel terapi, vajinusmus ve disparonide en etkili tedavi yöntemlerinden birisidir.

Benzer Yazılar

Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir?
Pelvik Konjesyon Sendromu Nedir?

Pelvik Konjesyon Sendromu, yaş arası kadınlarda rastlanan, pelvik bölgesinde kronik bir ağrı ile seyreden, yumurtalık etrafı ve rahim çevresindeki toplardamarların içinde kan birikmesi ile damar genişlemesine neden olan bir hastalıktır.

Devamı

Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?
Hamilelik Cinsel İsteği Nasıl Etkiler?

Hamilelik döneminde kadınlar cinsel isteklerinin değiştiğini söylemektedir. Bazı kadınlar cinsel isteklerinin arttığını bazı kadınlar ise bu durumun aksine azaldığını söylemektedir. Cinsel isteğin değişmesi kadınların hamilelik döneminde değişen hormonların, duyguların farklılaşması ile farklılaşmaktadır.

Devamı

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?
Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Kanser vakaların artış göstermesi ile beraber ülkemizde ne yazık ki en sık görülen kanser türlerinden birisi rahim ağzı

Devamı

Ağrılı Cinsel İlişki

Tıp dilinde (DİSPARONİ) olarak bilinir ve bu durumu, vajinismus olmadığı halde cinsel ilişki sırasında oluşan genital ağrı olarak tanımlıyoruz.
Bu durum kadınların hayatları boyunca %70’ini etkiler ve jinekologların en sık rastladıkları cinsel fonksiyon bozukluklarından birtanesidir. Oldukça önemli bir problem çünkü cinsel ilişki sırasındaki ağrılar partnerler arasında hoşnutsuzluğa ve korkuya neden olur,ve bu durum cinsel yaşantıyı direk etkiler ve kadınlarda özgüven kaybına, ilişkiden kaçınmaya ve beraberliğin tamamen bozulmasına yol açabilir.
İlginç olan, disparoninin farkında olan çiftlerin durumun önemine rağmen az bir kısmı doktora başvurur.
Disparoni ilk cinsel ilişkiden itibaren başlayabileceğ gibi(primer), sonradan da ortaya çıkabilir(sekonder), sebebi de fizyolojik veya psikolojikte olabilir.
Hastanın ifadesini ayrıntılı almalı ve iyi analize etmeli, ağrının tam lokalizasyonu, süresi, onu arttıran veya azaltan faktörler sorulur, çocukluk döneminde yaşadığı cinsel istismar veya daha ileriki yaşlarda taciz veya tecavüz veya daha önce yaşamış olduğu başarısız cinsel ilişkisinin olup olmadığı araştırılmalı bu durumlar ilişki sırasında korku uyandırıp vajinal kayganlaştırıcı sıvıların salgısını durdurup vajinal kuruluğa ve dolayısıyla ağrılı ilişkiye yol açabilir ayrıca seksüel yanlış inançlar, suçluluk duygusu, ayıp işlediğine ve sekste aşağılandığına inanan kadında yukarıda bahsettiğim nedenden dolayı disparoni yaşayabilir.
Disparoni vajinal girişte,vajinanın ortasında veya tam penis penetrasyonunda veya tüm bu bölgelerde birden hissedilebilir,vajinanın girişinde cinsel uyarı sırasında veya iltihabı sonucu şişen bartholin bezi, veya sert bir himen halkası ağrıya yol açabildiği gibi mantar infeksiyonu, vulvit ve tüm vajinit türleri, eski epizyotomi nedbesi, hpv infeksiyonu vajina girişinde ağrıya yol açseafoodplus.infooninin en sık sebebi yetersiz cinsel uyarıya bağlı vajinal kayganlaştırıcı sıvının(lubrikant)yetersiz salgılanması ve sonucunda oluşan sürtünmedir, bu durumda ön sevişme süresini uzatıp yeterli lubrikantın sağlanması önerilir, lubrikant salgı yetersizliği ayrıca menapoz ve atrofik vajinit gibi durumlarda da olabilir, bu durumda kayganlaştırıcı jeller yardımcı olabilir ayrıca öströjen takviyesi gerekebilir. Ayrıca bazı kozmetik maddeler (sabun, deterjan) veya sentetik iç çamaşırlar ciltte reaksiyona yol açıp penis penetrasyonu sırasında ağrıya yol açabilir.
Vajinanın ortasında ağrıya sistit, üretrit veya vajinanın yapısal olarak kısa olması neden olabilir. Derin penetrasyondaki ağrılar ise daha çok karın ve kasıklar bölgesinde hissedilir ve genellikle PİD dediğimiz daha ileri genital infeksiyonlarla alakalı mesela yumurtalık veya tüplerin iltihabı olabilir ayrıca bu infeksiyonların karın içerisinde oluşturdukları yapışıklıklar derin penetrasyon ağrılarına yol açabilir, keza endometriozis dediğimiz hastalık ciddi karın içinde yapışıklıklara yol açabiliyor ve bu yapışıklıklar kısırlığa neden olabilir ayrıca karın içerisindeki kitle, miyomlar, pelvisteki organların sarkması, rahmin arkaya dönük olması, bazı iltihabi barsak hastalıkları ilişki de karın ve kasıklarda ağrıya yol açabilir.


Etiketler :Ağrılı Cinsel İlişki , ağrılı ilişki , ağrılı sex , disparoni , ağrılı cinsel ilişki nedenleri , ağrılı cinsel ilişki tedavisi , nişantaşı jinekolog , şişli jinekolog

17 Eylül


CİSED GENEL BAŞKANI CEM KEÇE: “AĞRILI VE ACILI CİNSEL İLİŞKİ KADER DEĞİL!”

Genel Merkezi Ankara’da bulunan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED - seafoodplus.info) cinsel terapistleri, tıp dilinde "disparoni" adı verilen ağrılı cinsel ilişkinin kader olmadığını ve cinsel terapi ile çözümlenebildiğini söyledi. Ülkemizde ve dünyada pek çok kadının aktif cinsel yaşama girmesiyle birlikte ortaya çıkan ve yaşamlarının herhangi bir döneminde cinsel ilişki sırasında beklenmedik bir biçimde görülen ağrı ve acı çekme durumu, genellikle vajinada, klitoriste, kasık bölgesi ile vajinanın iç ve dış dudaklarında, basınç, yanma, ağrıma, şişlik ve yırtılma hissi olarak tarif ediliyor… Birçok kadının ortak sorunu olan disparoni basit bir enfeksiyondan kaynaklanabileceği gibi ciddi hastalıklara da işaret edebiliyor, evlilik ve ilişki sorunlarına davetiye çıkartabiliyor. Bu nedenle CİSED Genel Başkanı Cinsel Terapist Cem Keçeağrılı ve acılı cinsel ilişkini kader olmadığını ve cinsel ilişki sırasında ağrıdan yakınan kadınların zaman kaybetmeden mutlaka bir cinsel terapiste ve jinekologa başvurmaları gerektiğini söyledi.

NASIL TANI KONUYOR?

Disparonide tanı koymanın önemine değinen Keçe; disparoninin en temel belirtilerini şu şekilde açıkladı: "(1) Cinsel birleşme sırasında penisin vajinaya girmesinde zorlanma, (2) vajinaya girme ya da girme girişimleri sırasında vulvovajinada ya da pelviste belirgin bir ağrı duyma, (3) vajinaya girme eyleminin gerçekleşeceği beklenirken ya da vajinaya girme sırasında ya da girilmesinden ötürü vulvovajinada ya da pelviste ağrı duymayla ilgili olarak belirgin bir korku ya da kaygı duyma, (4) vajinaya girme girişimi sırasında aşk kaslarını (pelvik taban kaslarını) çok germe ya da sıkma durumları, yaklaşık olarak altı aydır, sürekli ya da yineleyici bir biçimde yaşanıyorsa, kadında ve çift ilişkisinde belirgin bir sıkıntıya neden oluyorsa disparoniden söz ediyoruz. Ağrı genellikle vajina ya da kasık bölgesinde gelişiyor ve yalnızca penis-vajina ilişkisinde değil, aynı zamanda tampon, jinekolojik muayene gibi diğer vajinaya giriş (penetrasyon) durumlarında da söz konusu oluyor"

VAJİNİSMUSTAN AYIRMAK GEREKİYOR

Disparoniyi vajinismustan ayırmanın önemine değinen Keçe; "Disparoniden yakınan kadınlar, ağrı ve acının verdiği korkuyla ağrı beklentisine girebiliyor ve cinsel ilişkiye girmekten kaçınabiliyor. Hatta bazı durumlarda ağrının ve acının çok şiddetli olması, vajinal kasların, ilişkiye girilmesine engel olacak kadar sıkı kasılmasına bile yol açabiliyor. Disparoni ile seks yapma korkusu olarak bilinen vajinismusun birbirinden ayrılması genellikle zor oluyor. Bazı bilimi insanları vajinismusu, disparoninin ağır ve fobik olan ucu olarak tanımlıyor ve her iki durumda da yaşanan ağrı aşk kasları adını verdiğimiz pelvik taban kaslarında ortaya çıkıyor. Vajinismusta penis vajinaya giremiyor ama disparonide ağrılı olsa da penis girişi mümkün olabiliyor" dedi.

BİRÇOK TİPİ VAR

Disparoninin “derin ve yüzeyel”"primer (yaşam boyu) ve sekonder (edinsel)”, “psikolojik nedenli  ve fiziksel nedenli” olarak farklı biçimlerde sınıflandırılabildiğini söyleyen Keçe; "Derin disparoni, vajinaya penisin tam olarak girmesinden sonra kasık veya karın bölgelerinde ağrı ve acı hissedilmesi olarak tarif ediliyor. Rahim, yumurtalık, tüpler ve alt karın bölgesi ile ilişkili önemli hastalıklar derin disparoniye neden olabiliyor. Yüzeyel disparoni ise vajinanın hemen girişinde veya vajina içerisinde hissedilen ağrı ve acı hissi olarak biliniyor. Primer disparoni, kişi cinsel açıdan etkin olduğundan beri varken, sekonder disparoni oldukça olağan bir cinsel işlevsellik evresinden sonra başlıyor. Disparonide psikolojik nedenlerden çok fiziksel nedenler ön planda görülüyor. Herpes simpleks enfeksiyonu (genital uçuk) ya da vajinit gibi vajinal bölgede ya da rahimde gelişen enfeksiyonlar, vajinada, rahimde veya yumurtalıkta gelişen kitle ve tümörler, vajinada yabancı cisimlere karşı oluşan alerjiler, endimotriozis yani iç genital bölgedeki organlarda oluşan yapışıklıklar, menopoz döneminde vajinada oluşan kuruluklar, kızlık zarının yapısal olarak sert olması gibi kızlık zarıyla ilgili sorunlar, doğumsal vajina kusurları disparoniye neden olabiliyor. Bunun dışında psikolojik sorunlar, ön sevişmeye yeteri zaman ayrılmaması ve yeterince hazır olunmadan cinsel ilişkiye girme vajinada tahrişe ve ağrılı cinsel ilişkiye neden olabiliyor. Erkeklerde ise üretra enfeksiyonları ağrılı cinsel ilişki yaşanmasına yol açabiliyor" dedi.

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Disparoninin tedavisi mümkün olan bir cinsel işlev bozukluğu olduğunu ifade eden Keçe; psikolojik veya fizyolojik kökenli sebepler nedeniyle ağrılı cinsel ilişki yaşayan bireylere teşhis konulabilmesi için öncelikli olarak ayrıntılı bir jinekolojik muayeneden geçilmesi, bir takım tetkiklerin ve psikolojik değerlendirmelerin yapılması gerektiğine vurgu yapıyor ve şu tavsiyelerde bulunuyor: "Jinekolojik muayene sonrasında disparoniye sebep olan koşulların tam olarak tespiti  konusunda mutlaka bir cinsel terapistten yardım alınması gerekiyor. Disparoni tedavi edilmediği takdirde kadının karşı cinsle kuracağı ilişkilere zarar verebiliyor, evlilik ve ilişki çatışmalarını arttırıyor, zamanla sekonder vajinismusa ve cinsel soğukluğa neden olabiliyor, cinsel birleşmeden keyif almayı engelliyor ve kadının kendisine olan saygı ve güvenini zedeliyor. Oysa disparoninin yüzde yüz tedavisi mümkün" dedi.

TEDAVİ NEDENE YÖNELİK OLUYOR

Cinsel ilişkide ağrı sorunu yaşayan kişilerde tedavinin nedene yönelik olduğuna vurgu yapan Keçe; "Jinekolog duruma göre ilaç tedavileri, hormon tedavileri, cerrahi tedaviler gibi tıbbi tedavileri uyguluyor, cinsel terapist ise, vajinal kayganlaştırıcılar yani lubrikanlar (vajina içine fitil, krem, jel, sprey formundaki ilaçlar), nefes ve gevşeme egzersizleri, parmak egzersizleri, dilatatörler, Kegel egzersizleri gibi uygulamaları içeren cinsel terapi öneriyor ve bu tedaviler oldukça fayda sağlıyor. Disparoni tedavisinde şu aşamalar izleniyor. (1) Jinekolog ve cinsel terapist kişiye cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrının ve acının nedeninin ne olduğunu açıklıyor, (2) mümkünse fiziksel ağrı nedeni ortadan kaldırılıyor. (3) Kadının, penisin girişini kontrol etmesi için Kegel egzersizleri ve idrar tutup bırakma egzersizleri öneriliyor. (4) Çifte cinsel ilişkilerini renklendirmek, hoş ve cinsel yönden daha uyarıcı deneyimler katmaları için aşk oyunları (birlikte duş yapma, cinsel ilişkiye girmeksizin karşılıklı okşama, erotik masaj, parmak oyunları, erotik kitaplar, filmler ve resimler, vb.), (5) romantizm (6) uzun bir önsevişme, (7) penis girişine en az olanak veren cinsel birleşme pozisyonları (kadının sırtüstü yatar durumda bacaklarını düz olarak uzattığı), (8) interfemoral ilişki (kadın sırtüstü veya yüzükoyun, ayak belikleri birbirine kenetlenmiş şekilde yatar, böylece kadının bacakları ve vulva arasında, vulva ve penis stimülasyonuna izin verecek ve vajinal ilişkiye bir alternatif oluşturabilecek üçgen şeklinde bir alan oluşturur) ve (9) bol miktarda kayganlaştırıcı kullanılması tavsiye ediliyor. Bu gibi uygulamalar vajinal genişlemeyi artırıp kuruluğu önleyerek sürtünme ve ağrıyı azaltıyor" dedi.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir