3 faz kontaktör bağlantı şeması / Üç fazlı motorların kontaktör üzerinden ve doğrudan

3 Faz Kontaktör Bağlantı Şeması

3 faz kontaktör bağlantı şeması

Kontaktör Nasıl Bağlanır?

Kontaktör Nasıl Bağlanır?

Yüksek akımlarda kullanım için uygun elektrik kontrollü anahtarlama cihazları olankontaktörler, devrelerin olmazsa olmaz ekipmanları arasında yer alır. Bu da kontaktörlerin devrelere doğru şekilde bağlanmasını zorunlu hale getirir. Montaj yapmadan önce pek çok kişi gibi siz de kontaktörlerin nasıl bağlanabileceğini merak ediyor ve araştırıyor olabilirsiniz. Peki anahtarlama amacıyla kullanılan kontaktör devreye nasıl bağlanır? Kontaktörlerin bağlantı işlemlerini yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Bağlantı sırasında ve sonrasında ne gibi sorunlar oluşabilir? Gelin tüm bu soruların cevaplarına daha yakından bakalım.

Kontaktör Bağlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kontaktör bağlantısına başlamadan önce dikkat edilmesi gereken detaylara göz atarak işlem öncesinde, sırasında veya sonrasında oluşabilecek muhtemel sorunların önüne geçebilirsiniz. Tüm bağlantı süresince dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Ürün bağlantılarını gerçekleştirmeden önce etiket değerlerinin bağlayacağınız sistemle uyumunu kontrol etmelisiniz. 
  • Kontaktör vidalarını sıkarken daima yan kısımda belirtilen tork değerlerine uygun sıkma işlemi gerçekleştirin. 
  • Aşırı güç uyguladığınızda vidalar deforme olabilir ve bu durum da elektriksel ark meydana getirebilir. 
  • Kontaktörlerin yan bölümlerinde NO ile NC biçiminde belirtilen yardımcı kontak girişleri bulunur.
  • Yardımcı kontak girişlerine kesinlikle faz beslemelerinden birini bağlamamalısınız. 

Kontaktör Bağlantı Adımları

Kontaktör bağlantılarını oluştururken temel olarak farklı harf ve numaralarla gruplandırılmış uçlara dikkat etmek yeterlidir. Tüm işlemlerinizi kontaktör üzerindeki uçlara bağlı olarak gerçekleştireceğiniz için bu konuda ekstra dikkatli olmanız gerekir. "Kontaktör nasıl bağlanır?" sorusunu aşama aşama cevaplamaya çalışalım:

  • Öncelikle kontaktör bağlantı şemasına uygun şekilde ürünün sabit giriş barasına, sigorta çıkışından ulaşan enerji kablosu bağlanır.
  • Kontaktörün çıkış barasından gelen kablo ise motorun ya da alıcıların giriş klemenslerine bağlanır. Temel bağlantı işlemleri bu şekildedir.
  • Kontaktörün elektrik panosuna montajı gerçekleştirilirken ray veya sac üzerine bağlantısı yapılır.
  • Kontaktör hareket ettirilmeden bağlantının yeri işaretlenir ve ardından markalanır.
  • İşaretlenmiş kısım delinir. Delme ve markalama işlemi ardından tornavidayla kontaktör bağlantısı bitirilir.
  • Kontaktör, raya bağlanırken belirli bir açıda yakınlaştırılır ve altında yer alan raya düzgün bir biçimde oturtulur.
  • Eğer 3 kutuplu bir kontaktör bağlıyorsanız öncelikle A1 ve A2 uçlarını bulmalısınız. Bu uçlar bobin giriş uçlarıdır.
  • Bobin enerjilendiğinde kontaktörün ana güç kontakları kapanacaktır. A1'e fazı, A2'ye nötrü bağlamalısınız.
  • Son olarak da adım adım L1, L2 ve L3 ana güç kontak beslemelerini gerçekleştirmelisiniz. 

Kontaktör Bağlantısında Oluşabilecek Sorunlar

Kontaktörleri doğru şekilde seçmek ve bağlantılarını doğru şekilde gerçekleştirmek, sonrasında yaşanabilecek teknik problemlerin ve arızaların önüne geçmek açısından oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda doğru kontaktör seçimi ve bağlantısı yapılsa dahi çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bu tarz durumları önceden bilirseniz, sorunun çözümüne ulaşmak için harcayacağınız zamanı ve eforu en aza indirebilirsiniz. Örneğin; kontaktör bağlantısının ardından en sık görülen problemlerin başında kontak yapışması ve bobin yanması gelir. Ana güç kontaklarından taşıyabileceğinin üzerinde akım geçirilirse kontaklar kapandıktan kısa bir süre sonra fazladan ısınır ve bu ısınma etkisi ile birbirine yapışır. Kontaktörler, kompakt şalter ya da motor koruma şalteri gibi bir koruma elemanı içermez. Şalterler üzerinden aşırı akım geçtiği takdirde açma yaparlar. Ancak kontaktörlerin üzerinden fazla akım geçtiğinde ana kontaklar birbiriyle yapışır. Yine benzer şekilde bobin uçlarına uygulanan gerilim, normalin dışında olursa bobin aşınarak yanma yapabilir. Bu yüzden güç kontakları ile bobin, kesinlikle katalog değerlerine uyan gerilim ve akımla beslenmelidir. Kontaktörle birlikte mutlaka şalter, sigorta ve benzeri koruma elemanları kullanılmalıdır. Aksi takdirde pek çok açıdan tehlike yaratabilecek durumlar ortaya çıkarak hem devreleri hem can güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilir.

Kontaktör Çeşitleri

Kontaktör , AC gücünü bağlamaya veya kesmeye yarayan elektrikli bir bileşendir. Kontaktör veya sık sık elektrik kontrol panelinde bulabildiğimiz röle kontaktörü olarak da adlandırılır.

Elektrik panolarında, kontaktör genellikle seçici veya transfer anahtarı olarak kullanılır ve ATS sisteminde kilitlenir. İşte tanışabileceğimiz bir kontaktör şekli.

Kontaktör Nasıl Çalışır ?

Bir kontaktörün çalışma prensibi bir röle gibidir, bir kontaktörde birkaç elektromanyetik kontrollü anahtar vardır.

Bir kontaktörde NO (Normaly Open) ve NC (Normaly Close) tipinde ve şalteri kontrol etmek için bir bobin veya elektromanyetik bobin bulunan birkaç anahtar vardır.

Kontaktörün elektromanyetik bobinine bir AC voltaj kaynağı verilirse, kontaktördeki anahtar bağlanacaktır veya durumunu değiştirirse, orijinal FF AÇIK olur ve bunun tersi de başlangıçta KAPALI olur.

Bir kontaktörün çalışma prensibini anlamak için aşağıdaki kontaktör şeması görüntüsünden görülebilir:

A1 ve A2 terminallerine bir voltaj kaynağı verildiğinde, bobin kontaktör üzerindeki anahtar kolunu hareket ettirir, NO (03 04, 13 14, 23 24) tipindeki her anahtar AÇIK konuma gelir ve her bir NC anahtar tipini (31 32, 41 42) KAPALI olarak değiştirilecektir.

NO tipi kontaktör anahtarları genellikle NC kontaktör tipi anahtardan daha büyük akma kapasitesine sahiptir.

Kontaktör Çeşitleri:

Piyasada dolaşan kontaktörler genellikle AC voltajını kontrol etme yeteneklerine bağlı olarak farklılaşır.

Piyasada kontaktör, 2 türe ayrılabilir, yani:

  • 1 Faz Kontaktör
  • 3 fazlı kontaktör

AC fazı elektrik akımını kontrol etmek için 1 fazlı kontaktör, AC fazı elektrik akımını kontrol etmek için 3 fazlı kontaktör kullanılır.

1 faz kontaktörde en az 2 ana anahtar bulunurken, 3 faz kontaktör en az 3 ana anahtardan oluşur.

Kontaktör Uygulamaları:

Aydınlatma kontrolü, müzik konserlerinde kullanılanlar gibi büyük güç aydınlatma sistemlerinde veya büyük güç ışıklarına sahip spor stadyumu aydınlatma sistemlerinde, aydınlatma bileşenine her zaman bir bağlantı bileşeni olarak bir kontaktör veya bir elektrik devre kesicisi kullanır.
Bir elektrik motorunun kontrolü, endüstriyel dünyada kullanılanlar gibi büyük güçte bir 3 fazlı elektrik motoru, bir bağlantı bileşeni olarak kontaktörler veya motora bir elektrik devre kesicisi gerektirir. Kontaktörün bir elektrik motorundaki kontrol işlevi olarak genellikle manyetik yolverici olarak adlandırılır.
Transfer anahtarları, transfer anahtarları ATS&#;deki sistemlerdir. Bu bölüm daima kontaktörler kullanır, çünkü yüksek güç kontrol kapasitesi ve kontaktörlerin sahip olduğu hızlı aktarım hızları gerektirir.

Üç fazlı motorların kontaktör üzerinden ve doğrudan anahtarlanmasının ana ve yardımcı devre şemaları

Üç fazlı motorların kontaktör üzerinden ve doğrudan anahtarlanmasının ana ve yardımcı devre şemaları

Genel olarak, devre şemalarındaki grafik semboller, enerjisiz ve mekanik olarak çalıştırılmamış durumda temsil edilir. Bu kuraldan sapmalar devre şemalarında açıkça belirtilmiştir. Farklı diyagram türleri şu şekilde sınıflandırılabilir: anket diyagramı, devre şeması ve eşdeğer devre şeması.

Anket diyagramı (aynı zamanda genel bakış blok diyagramı olarak da bilinir), yalnızca en önemli parçaları gösteren basitleştirilmiş bir devre gösterimidir. Elektrik tesisatının çalışma prensibini ve yapısını gösterir (Şekil 1).

Devre şeması, bir devrenin ayrı bileşenleriyle ayrıntılı bir temsilidir. Elektrikli ekipmanın çalışma prensibini gösterir.

Günümüzde devre şeması, elektrik mühendisliği alanında bir devrenin en sık kullanılan temsilidir.


Şekil 1 – Anket (blok) diyagramı

Ana devre ve yardımcı devre (kontrol devresi ve sinyal devresi) olarak bir devre şeması ayrılmıştır.

Çeşitli devreler bu sırada soldan sağa ayrı ayrı gösterilir (Şekil 2). Ekipman tanımlamaları yalnızca tüm aygıtları tanımlamak için değil, aynı zamanda devredeki her aygıtın kullanılan tüm kontaklarını ve terminallerini tanımlamak için de kullanılır. Bu nedenle, örneğin, çeşitli akım yollarında kullanılan belirli bir şalt cihazının tüm kontakları aynı ekipman tanımıyla etiketlenir.

Eşdeğer devre şeması, açıklayıcı bir devre şemasının özel bir versiyonudur ve devre özelliklerinin analizine ve hesaplanmasına hizmet eder.

Şekil 2 – Ana ve yardımcı devreli devre şeması

Şekil 2 – Ana ve yardımcı devreli devre şeması

Aşağıdaki temel devre şemaları, en yaygın olarak kullanılan ana ve yardımcı devreleri göstermektedir. Genel şemalar olarak kabul edilebilirler ve kurulumdaki cihazların gerçek fiziksel konumlarına dair hiçbir belirti vermediklerine dikkat edilmelidir.

(!) Ana devre şemaları genellikle kısa devre koruması için sigortalar ve aşırı yük koruması için aşırı yük röleleri veya serbest bırakmalar içerir. Yardımcı devrelerin gösterimi aşağıdaki hususlara dayanmaktadır: Yardımcı devrenin kısa devre koruması için hat tarafı fazına bir sigorta bağlanmıştır.

Belirli bir motoru koruyan bir aşırı yük rölesinin yardımcı kontakları, motorla bağlantılı tüm kontaktörlerin mıknatıs bobinleri için ortak besleme devresine bağlanır.

Bu, aşırı yük rölesi devreye girdikten sonra motorun başka bir kontaktör aracılığıyla çok erken açılmasını önler.

İçindekiler:

  1. Kontaktörler üzerinden anahtarlama
    1. Dalgalanan komut sinyalleri için bırakma gecikmesi üniteli kontaktörler
    2. Kontaktörlerde uzatılmış (erken açma/geç kesme) yardımcı kontaklar (esas olarak bobinlerin d.c. uyarılması için)
  2. Üç fazlı asenkron motorların doğrudan anahtarlanması
    1. Üç fazlı asenkron motorların açılması/kapatılması
    2. Üç fazlı asenkron motorun bir besleme şebekesinden diğerine geçişi
    3. Üç fazlı asenkron motorların otomatik sıralı başlatılması
    4. Üç-bir fazlı asenkron motorların dönüş yönünün tersine çevrilmesi (ters yol vericiler)

Kontaktör, endüstriyel devrelerdeki en önemli anahtarlama cihazlarından biridir. Kontrol sistemlerinde neredeyse her zaman gerekli olan tüm fonksiyonları içerir:

  1. Uzaktan çalıştırma,
  2. Yüksek anahtarlama kapasitesi ve sürekli derecelendirme,
  3. Uzun mekanik servis ömrü,
  4. Düşük alan gereksinimleri,
  5. Güvenilir iletişim kurma ve
  6. Komple bakım gerektirmeyen çalışma.

Bu görevleri düzgün bir şekilde yerine getirmek için kontaktör şunları gerektirir: net komut sinyalleri ve bobin voltaj toleranslarının gözlemlenmesi.

Kontaktör bobinleri ya faz ve nötr iletkenleri arasındaki gerilime bağlanır ya da bir kontrol gerilim transformatörünün sekonder tarafında iki faz arasına bağlanır, bu durumda ikinci faz tercihen koruyucu toprak iletkenine bağlanır.

Bir kontrol gerilimi trafosu üzerinden bağlanan kontrol devreleri, eğer tüm izolasyon izleme cihazı ile donatılmışlarsa, toprak bağlantısı olmadan da çalıştırılabilir.

(!) Devre şemalarındaki kontaktör bobinleri, bir tarafta doğrudan nötr iletkene (veya bir kontrol gerilim transformatörünün sekonder tarafındaki topraklanmış faza) ve diğer tarafta ana faza bağlanacak şekilde düzenlenmiştir. veya çeşitli kontrol devresi kontakları aracılığıyla hat iletkeni. Bu, kontrol devrelerinde bir toprak arızası durumunda kontaktörlerin sahte çalışmasını önler.

Aynı anda enerji verilmemesi gereken kontaktörler, yardımcı NC kontakları üzerinden kilitlenir. Kontrol anahtarları, KAPALI düğmesine basılmadan bir anahtarlama durumundan diğerine anında geçişi sağlamak için NC kontaklar aracılığıyla kilitlenir. Ayrıca, bu kilitleme düzenlemesi, aynı anda birkaç kontaktöre enerji verme komutlarının verilmesini önler (çift komutlar).

Temel devre şemalarında kullanılan grafik semboller DIN EN 'den türetilmiştir.

  Dalgalanan komut sinyalleri için bırakma gecikmesi üniteli kontaktörler

Dalgalanan komut sinyalleri, kontaktörün gıcırdamalarına neden olabilir ve mıknatıs sisteminin bozulmasına neden olabilir veya yüksek akımlar anahtarlanırken kontakların kaynaklanmasına neden olabilir.

Örneğin Siemens kontaktörleri kullanırken 0,8 ila 1,1×Us'luk bir voltaj toleransına uyulmalıdır. Nominal kontrol besleme voltajı çok yüksekse servis ömrü kısalır ve hatta bobinin yanmasına neden olabilir. Nominal kontrol voltajı çok düşükse, kontak basıncı çok düşük olabilir ve bu da kontak kaynağına neden olabilir.

(!) Ayrıca, bu da aşırı ısınmaya ve olası bobin yanmasına yol açar ve kesinlikle mıknatıs sisteminin hizmet ömrünü kısaltır.

Bir bırakma gecikmesi (off-delay) ünitesi ile donatılmış kontaktörler, belirsiz ve / veya dalgalı komut sinyalleri nedeniyle zarar verici etkileri önler.

Şekil 3, bir bırakma geciktirme ünitesine sahip bir kontaktör kontrolünün yardımcı devre şemasını göstermektedir.

Şekil 3 - Bir bırakma gecikme ünitesi kullanan yardımcı devre için devre şeması

Gerekli yardımcı kontaklar:

  • 2NO ve d.c ile kontaktör K3 ekonomi devresi,
  • 1NA ile bakımlı kontak anahtarı S1,
  • 1NC'li termostat F4 ve
  • 1NK ile F1, F2 aşırı yük röleleri.

Nasıl çalışır? Sürekli kontak anahtarı S1, termostat F4'ün NC kontağı kapalı olduğundan, bırakma gecikmeli kontaktör rölesi K3'e enerji verir.

K1 ve K2 kontaktörlerine K3'ün NO kontakları üzerinden enerji verilir.

Uygulanan komut sinyali, örneğin F4'ün NC kontağı titreşimlere maruz kaldığı için titrerse, o zaman K1 ve K2 kontaktörleri güvenilir bir şekilde kapalı kalır. F4'ün NC kontağı kısa bir süre için açılırsa, E1'in kondansatörü K3 kontaktör bobini için enerji sağlar.

Kontaktörlerde uzatılmış (erken açma/geç kesme) yardımcı kontaklar (esas olarak bobinlerin d.c. uyarılması için)

Şekil 4, erken açma/geç kesme yardımcı kontağı olan bir kontaktör kontrolü için devre şemalarını gösterir.

Nasıl çalışır? Kontaktör K1, uzatılmış NC kontağı aracılığıyla sürekli kontak anahtarı S1'in çalıştırılmasıyla doğrudan enerjilendirilir. K1 kontaktörünün bobini, K1'in uzatılmış NC kontağı açılıncaya ve ekonomi direnci R1 bobine seri olarak bağlanana kadar aşırı uyarılır. Motor çalıştırılır.

Bu yapılandırma genellikle "d.c. ekonomi devresi“ olarak bilinir.

Şekil 4 - Genişletilmiş bir yardımcı kontak içeren bir kontaktör kontrolünün, ekipman tanımını ve sıra numaralarını gösteren devre şemaları (sol: ana devre; sağ: yardımcı devre)

Şekil 4 - Genişletilmiş bir yardımcı kontak içeren bir kontaktör kontrolünün, ekipman tanımını ve sıra numaralarını gösteren devre şemaları (sol: ana devre; sağ: yardımcı devre)

Gerekli yardımcı kontaklar:

  • 1 uzatılmış NC'li Kontaktör K1,
  • 1NA ile bakımlı kontak anahtarı S1 ve
  • 1NK ile aşırı yük rölesi F2.

Üç fazlı asenkron motorların açılması/kapatılması

Şekil 5 (abc), üç fazlı asenkron motorların doğrudan açılması ve kapatılması için devre şemalarını göstermektedir.

Şekil 5a - Üç fazlı asenkron motorun doğrudan açılması ve kapatılması için ana devre şeması

Şekil 5a - Üç fazlı asenkron motorun doğrudan açılması ve kapatılması için ana devre şeması

Buton kontrolü/anlık kontak

Açma: Kontaktör K1, anlık kontak anahtarı S1'in (örn. basmalı düğme) etkinleştirilmesiyle enerjilenir. Sızdırmazlık kontağı K1 kapanır ve motor açılır.

Kapatma: S0 anlık kontak anahtarının (örn. basmalı düğme) etkinleştirilmesiyle K1 kontaktörünün enerjisi kesilir. Sızdırmazlık kontağı K1 açılır ve motor kapatılır.

Şekil 5b - Anlık temas kontrolü için yardımcı devre


Gerekli yardımcı kontaklar:

  • 1 NO'lu K1 Kontaktörü,
  • 1NC'li anlık kontak anahtarı S0,
  • 1NA ile anlık kontak anahtarı S1 ve
  • 1NK ile aşırı yük rölesi F2.

Anahtar kontrolü/korunan kontak (Şekil 5c)

Kontaktör K1'e enerji verilir ve muhafazalı kontak anahtarı S1 aracılığıyla enerjisi kesilir. Motor, K1 kontaktörünün ana kontakları tarafından açılır ve kapatılır.

Şekil 5c - Sürekli temas kontrolü için yardımcı devre

Gerekli yardımcı kontaklar:

  • 1NA ile bakımlı kontak anahtarı S1 ve
  • 1NK ile aşırı yük rölesi F2.

Üç fazlı asenkron motorun bir besleme şebekesinden diğerine geçişi

Şekil 6 (abc), üç fazlı bir asenkron motorun bir besleme şebekesinden diğerine geçişi için devre şemalarını gösterir (yük transferi olarak da bilinir).

Şekil 6a - 3 fazlı aktif motorun bir besleme ağından diğerine geçişi için ana devre şeması


Buton kontrolü/anlık kontak (Şekil 6b)

Açma: Kontaktör K1, anlık kontak anahtarı S1'in çalıştırılmasıyla enerjilenir. Sızdırmazlık kontağı K1 kapanır ve motor Ağ I'e bağlanır.

Değiştirme: Kontaktör K1'in enerjisi, S2 anlık kontak anahtarının çalıştırılması ve NC kontağının açılmasıyla kesilir. S2 NO kontağının kapanmasıyla K2 kontaktörüne enerji verilir. K2'deki bu enerjilendirme komutu, yalnızca K1'in NC kontağı kapandığında (yani K1 düştüğünde) etkili olur. Sızdırmazlık kontağı K2 kapanır ve motor Ağ II'ye bağlanır.

Tedarikin Şebeke II'den Şebeke I'e geçişi aynı şekilde gerçekleştirilir (ters sırada).

Kapatma: S0 anlık kontak anahtarının etkinleştirilmesiyle K1 veya K2 kontaktörünün enerjisi kesilir. Sızdırmazlık kontağı K1 (alternatif olarak K2) açılır ve motor kapatılır.

Şekil 6b – Üç fazlı bir aktif motorun bir besleme ağından diğerine geçişi için devre şemaları: Buton kontrolü/anlık kontak


Gerekli yardımcı kontaklar:

  • 1NA+1NK ile K1 Kontaktörü,
  • 1NA+1NK ile K2 Kontaktörü,
  • 1NC'li anlık kontak anahtarı S0,
  • 1NA+1NK ile anlık kontak anahtarı S1,
  • 1NA+1NK ile anlık kontak anahtarı S2 ve
  • Aşırı yük röleleri F3, F4 her biri 1NC'li.

Anahtar kontrolü/korunan kontak (Şekil 6c)

Kontaktör K1 veya K2, anahtar konumu göstergesine göre sürekli kontak anahtarı S1 aracılığıyla enerjilendirilir veya enerjisi kesilir. Böylece motor, Ağ I veya Ağ II'ye bağlanır.

Şekil 6c – Üç fazlı hareket halindeki bir motorun bir besleme ağından diğerine geçişi için devre şemaları: Anahtar kontrolü/korunan kontak


Gerekli yardımcı kontaklar:

  • 1NC'li K1 Kontaktörü,
  • 1NC'li K2 Kontaktörü,
  • 3 anahtar konumlu bakımlı kontak anahtarı S1 ve
  • Aşırı yük röleleri F3, F4 her biri 1NC'li

(!) Kontrol besleme voltajı tercihen bir aküden veya kesintisiz güç kaynağı sisteminden (UPS) elde edilebilir. Gerekirse yardımcı besleme gerilimi de bir şebekeden diğerine aktarılmalıdır (tüm kutuplar aktarılmalıdır).

Üç fazlı asenkron motorlarının otomatik sıralı başlatılması

Şekil 7 (abcd), arka arkaya birkaç üç fazlı motorun otomatik olarak açılması için devre şemalarını gösterir (sıralı başlatma olarak da adlandırılır).

Şekil 7a - Birkaç üç fazlı asenkron motorun otomatik olarak sıralı olarak başlatılması için ana devre şeması


Kontaktör röleli anlık kontak kontrolü (Şekil 7b)

Açma: Kontaktör rölesi K5, anlık kontak anahtarı S1'in çalıştırılmasıyla enerjilenir. Sızdırmazlık kontağı K5 kapanır. Kontaktör K1, K5'in NO kontağı üzerinden enerjilenir. K1 kontaktörünün NO kontağı, K2 kontaktörünü vb. K4'e enerji verir, çünkü K5 kontaktör rölesinin NO kontakları kapanmıştır.

Motorlar, K1 ila K4 kontaktörleri üzerinden sırayla açılır. Akım tepe noktaları da art arda meydana gelir – ağ üzerindeki yük hafifler.

(!) Bu devre, son derece kısa çalıştırma sürelerine sahip motorlar veya düşük motor çıkışları için uygundur. Daha uzun çalıştırma süreleri için, ağda bir tepe yük azalmasını sağlamak için zaman röleleri kullanarak ayrı motor devrelerinin birbirine göre geciktirilmesi tavsiye edilir.

Kapatma: K1 - K4 ve K5 kontaktörlerinin enerjisi, S0 anlık kontak anahtarının etkinleştirilmesiyle kesilir. Tüm motorlar aynı anda kapatılır.

Şekil 7b - Kontaktör röleli anlık kontak kontrolü için yardımcı devre, kilitleme cihazı olan veya olmayan aşırı yük rölesi

Gerekli yardımcı kontaklar:

  • Kontaktörler K1, K2, K3 her biri 2NO'lu,
  • 1NA+1NK ile K4 Kontaktörü,
  • 5NO'lu K5 kontaktör rölesi,
  • 1NC'li anlık kontak anahtarı S0 ve
  • 1NA ile anlık kontak anahtarı S1.

Kontaktör rölesiz anlık kontak kontrolü (Şekil 7c)

Açma: Kontaktör K1, anlık kontak anahtarı S1'in çalıştırılmasıyla hemen enerjilendirilir. Sızdırmazlık kontağı ve K1'in NO kontağı kapanır. Kontaktör K2, K1'in NO kontağı üzerinden enerjilenir, K3, K2'nin NO kontağı üzerinden enerjilenir, vb. Böylece motorlar art arda açılır (bkz. kontaktör rölesi ile anlık kontak kontrolü).

Kapatma: S0 anlık kontrol anahtarının etkinleştirilmesiyle K1 ila K4 kontaktörlerinin enerjisi kesilir. Tüm motorlar aynı anda kapatılır.

Şekil 7c – Kontaktör rölesiz anlık kontak kontrolü için yardımcı devre, kilitleme cihazlı aşırı yük rölesi


Gerekli yardımcı kontaklar:

  • 2NO'lu K1 Kontaktörü,
  • Her biri 1NO'lu K2, K3 kontaktörleri,
  • 1NC'li anlık kontak anahtarı S0 ve
  • 1NA ile anlık kontak anahtarı S1.

Anahtar kontrolü/korunan kontak (Şekil 7d)

Kontaktör K1'e, sürekli kontak anahtarı S1'in kapanmasıyla enerji verilir. K1'in NO kontağı kapanır. K2 - K4 kontaktörleri, önceki kontaktörün NO kontağı aracılığıyla art arda enerjilendirilir (diğer eylemler için, kontaktör rölesi olmadan anlık kontak kontrolüne bakın).

Şekil 7d – Sürekli temas kontrolü için yardımcı devre. kilitleme cihazı ile aşırı yük rölesi

Gerekli yardımcı kontaklar:

  • Kontaktörler K1, K2, K3 her biri 1NO'lu ve
  • 1NA ile bakımlı kontak anahtarı S1.

Üç-bir fazlı asenkron motorların dönüş yönünün tersine çevrilmesi (ters yol vericiler)

Şekil 8 (abc), üç fazlı bir asenkron motorun dönüş yönünü tersine çevirmek için devre şemalarını göstermektedir.

Şekil 8a - Üç fazlı bir asenkron motorun dönüş yönünü tersine çevirmek için ana devre şeması


Buton kontrolü/anlık kontak (Şekil 8b)

Açma: Kontaktör K1, anlık kontak anahtarı S1'in etkinleştirilmesiyle enerjilenir, K1 sızdırmazlık kontağı kapanır ve motor çalıştırılır, örn. saat yönünde dönüş yönünde.

Değiştirme: Kontaktör K1'in enerjisi, S2 anlık kontak anahtarının çalıştırılması ve NC kontağının açılmasıyla kesilir. Kontaktör K2, S2 NO kontağının kapanmasıyla enerjilenir. K2'deki bu enerjilendirme komutu, yalnızca K1'in NC kontağı kapandığında etkin hale gelir. Motor yavaşlar (faz dönüşü ile frenlenir) ve saat yönünün tersine dönüş yönünde yeniden başlar.

Kapatma: K1 veya K2 kontaktörünün enerjisi, S0 anlık kontak anahtarının etkinleştirilmesiyle kesilir. Motor kapatılır.

Şekil 8b - Anlık temas kontrolü için yardımcı devre

Gerekli yardımcı kontaklar:

  • Kontaktör K1, K2 her biri 1NA+INC'li,
  • 1NC'li anlık kontak anahtarı S0,
  • Anlık kontak anahtarı S1, S2, her biri 1NA+1NK ve
  • 1NK ile aşırı yük rölesi F2.

Anahtar kontrolü/korunan kontak (Şekil 8c)

Sürekli kontak anahtarı S1, K1 veya K2 kontaktörüne enerji verir ve enerjisini keser ve KAPALI konumu aracılığıyla kontaktör K1'den K2'ye geçer ve bunun tersi de geçerlidir. Diğer eylemler, buton kontrolü ile aynıdır.

Şekil 8c - Sürekli temas kontrolü için yardımcı devre


Gerekli yardımcı kontaklar:

  • Kontaktör K1, K2 her biri 1NA+1NK'li,
  • 3 anahtar konumlu bakımlı kontak anahtarı S1 ve
  • 1NK ile aşırı yük rölesi F2.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası