kuruma hastalığı için ilaç / Kuruma Hastalığı

Kuruma Hastalığı Için Ilaç

kuruma hastalığı için ilaç

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı ile ilgili bilgi almak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda yaygın görülen bir kuş hastalığı olan kuş kuruma hastalığı (Megabakteriosis hastalığı) hakkında önemli bilgilere yer verdik.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Nedir?

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı, megabeteriosis etkenlerinin muhabbet kuşlarının sindirim kanalına yerleşmesi sonucu ortaya çıkan ve oldukça ağır ve yıkıcı olabilen bir hastalıktır. Muhabbet kuşu ishal sorunundan sonra en yıkıcı olan hastalıklardan biridir.

Büyük bir enfeksiyon etkeni olan megabakteriosis çeşitli nedenlerle kuşların sindirim kanalına girer. Burada sindirim kanalı olarak bahsettiğimiz yer kursaktan bağırsaklara kadar olan bölümdür.

muhabbet kuşu kuruma hastalığı

Kuşun sindirim kanalına yerleşen bu enfeksiyon etkenleri kuş tarafından vücuda alınan besinleri kendisi tüketir. Yani bir nevi parazit bir canlı olarak orada yaşar.

Bu durum kuruma hastalığı muhabbet kuşu için başlangıçtır. İlk etapta çok fazla belirti görülmez ve kuş normal yaşantısına devam eder. Ancak zaman içerisinde kuşun zayıfladığı ve halsiz düştüğü görülür. İşte bu durum kuşta kuruma hastalığı etkeninin iyice yayıldığını ve kuşa ait besin maddelerini tükettiğini gösterir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Belirtileri

Muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı ile karşılaştığında hemen belirti ortaya çıkmaz. Öyle ki ilk birkaç gün kuluçka süresi olduğu için kuş çok sağlıklı ve normal görülür. Ancak enfeksiyon etkenleri vücudu iyice tutmaya başladıktan sonra ilk muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri kısaca şu şekilde sıralanabilir;

  • Zayıflama
  • İshal
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Titreme
  • Ateş
  • Kusma

Bu belirtiler kuruma hastalığına yakalanan kuşlarda en çok görülen belirtilerdir. En çok kendini gösteren belirti zayıflamadır. Çünkü muhabbet kuşu aldığı besinleri yeterince tüketemez ve zaman içerisinde zayıflamaya başlar. Bunun önüne geçilmediğinde de ölüm gerçekleşir.

Muhabbet Kuşlarında Kuruma Hastalığı Teşhisi

Kuşlar insanlar gibi canlılar olmadığı için tanılama ve teşhis çok zordur. Bu nedenle kuş sahiplerinin kuşlarını yakından takip etmesi ve ortaya çıkan belirtileri iyi ayırt etmesi gerekir. Eğer bu noktada kuş sahibi yeterli bilgi birikimine sahip değilse mutlaka bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır.

Veteriner hekim kuştaki belirtileri inceler. Ve gerekirse birkaç saat gözlem altında tutar. Daha sonra görülen belirtilerden yola çıkarak hastalığın teşhisini koyar.

Kuşlarda Kuruma Hastalığı Ne Kadar Sürer?

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavi edilene kadar ya da kuş ölene kadar devam eder. Yani er ya da geç bu hastalığın vücuttan bir şekilde atılması gerekir.

Kuruma hastalığına yol açan etkenler sürekli olarak çoğaldığı için kendiliğinden geçme gibi bir durum söz konusu değildir. Eğer kuş şanslıysa ve biraz da sağlıklıysa çok az bir ihtimalle olsa da bağışıklık sistemi hücreleri galip gelebilir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Tedavisi

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavisi en iyi olarak ilaç tedavisi ile olur. Çünkü söz konusu etken bir enfeksiyon etkenidir ve ilaç ile durdurulamadığında yıkıcı etkilere yol açabilmektedir.

muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavisi

İlaç tedavisinin yanı sıra destekleyici tedavi de gereklidir. Çünkü kuş bu süreçte çok fazla güç kaybetmiş ve bakıma muhtaç hale gelmiştir. İçeriğimizin devamında detaylara yer verdik.

Mikostatin Kuruma Hastalığı

Mikostatin muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavisinde sıkça kullanılan bir ilaçtır. İlaç temini ve kullanımı ile ilgili bilgilere veteriner hekiminizden ulaşabilirsiniz.

Kuruma Hastalığı Doğal Tedavisi

Kuruma hastalığı doğal tedavisi kapsamında şu uygulamalara yer verilmelidir;

  • Su takviyesi
  • Yem çeşitliliği
  • Enfeksiyonlu bölgeden arındırma
  • Vitamin desteği

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı insana bulaşır mı sorusu sıkça sorulan bir sorudur. Bu soruya cevabımız evet. Çünkü bu hastalık etkenleri birer canlı olduğu için bulaşma yolları ile insana geçebilir.

İnsana geçebilen bu zararlı etkenler muhabbet kuşlarındaki kadar yıkıcı etkilere yol açmayabilir. Ancak yine de rahatsız edici düzeylerde belirtilere yol açabilir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı tanısı için belirtilere bakılmalıdır. Aniden zayıflama ve halsiz düşme gibi belirtiler kuruma hastalığının belirtilerindendir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Neden Olur?

Muhabbet kuşu kuruma hastalıkları enfeksiyöz etkenler neticesinde ortaya çıkar. Enfeksiyon yapıcı güce sahip etkenler kuşun sindirim kanalına yerleştikten sonra birkaç gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı diğer kuşlara bulaşabilir. Eğer bir kafes içerisinde birden fazla kuşunuz varsa her birini ayırmanızı öneririz.

Özellikle benzer belirtiye sahip olanları ayırmama gibi hataya düşmeyiniz. Çünkü enfeksiyoz ajan yoğunluğu fazla olan kuştan diğer kuşa geçiş olursa diğer kuşunuz olumsuz etkilenebilir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı İlaçları

Kuruma hastalığı ilaçları için veteriner hekiminize danışmanızı öneriyoruz. Veteriner hekimler genellikle mikostatin ve benzeri ilaçlar önermektedir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığına Ne İyi Gelir?

Muhabbet kuşu kuruma hastalığına iyi gelen uygulamalar şu şekilde sıralanabilir;

  • İlaç tedavisi
  • Destekleyici tedavi
  • Mikroplardan arındırma
  • Vitamin takviyesi

İçeriğimizi oylar mısınız?

[Total: 1 Average: 5]

İlgili

hayvan hastalığıkuş hastalığı

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı

Bütün kuş çeşitlerinde görülebilen kuruma hastalığı muhabbet kuşlarında daha sık görülmektedir. Muhabbet kuşlarının sindirim sistemlerinde oluşan bir mantar hastalığı sebebiyle muhabbet kuşu kuruma hastalığı oluşmaktadır. Bu mantar megabakter olarak bilinen bir tür mantardır. Avrupa&#;da toplu halde kuşların ölmesiyle anlaşılan ölümcül bir kuş hastalığıdır. Kuruma hastalığına yakalanan muhabbet kuşu kısa bir sürede ölebilmektedir.

Bakterinin sebep olduğu sanılan fakat mantar olduğu sonradan anlaşılan muhabbet kuşu kuruma hastalığı bulaşıcı mıdır? Kuş bakımında kuş sahibinin hijyen kurallarına gereken önemi göstermemesi muhabbet kuşu kuruma hastalığının diğer kuşlara bulaşmasına sebebiyet verebilir. Bunu önlemek için hasta olan kuşun kafesi diğerlerinden ayrılmalıdır. Hasta olan kuşun vücut direnci çok düşük olduğundan ortam ısısının kuşun ihtiyacı olan sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir. Tüm yemlik ve sulukları dezenfekte edilmeden asla kullanılmamalıdır. Aynı anda kuşlar salınmamalı ve hasta olan kuşla teması tamamen kesilmelidir. Diğer kuşlara da hastalığı önlemek için kullanılan ilaçlardan verilmelidir.

Kuruma hastalığının ciddiyeti göz önüne alındığında muhabbet kuşu kuruma hastalığı insana bulaşır mı sorusu akla gelebilir. Kuşlarda görülen mantar hastalıkları insanlara bulaşma eğilimi gösterebilmektedir.

Yapılan çalışmalara göre bazı kuşlar kuruma hastalığını sadece taşırlar. Kendileri hasta olmaz ama yanındaki kuşlara bu hastalığı bulaştırabilirler.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kuruma hastalığı kolay teşhis edilebilen bir hastalık değildir. Bunun için uzman ve deneyimli veteriner hekimlerin inceleme yapması gerekmektedir. Bununla birlikte muhabbet kuşu kuruma hastalığı olan kuşlarda bazı belirtiler olmaktadır. Bu belirtiler;

  • Muhabbet kuşunun iştahında azalma
  • Gün boyu kabarıp uyur
  • İştah azalmasına bağlı olarak ani ve hızlı kilo zayıflama(Yem yemez yemin içinde oynar)
  • Karın bölgesinin normalden daha büyük ve şiş olması
  • Kuşun karnında bağırsakların belirgin olarak görülmesi
  • Yemlerin tam olarak sindirilememesi, dışkıda yem görülmesi
  • Dışkının ishal olarak çıkması(Dışkısında yemler görülür)
  • Kuşun etinin, kaslarının hızla erimesi(Kuş hafifler, göğüs kemiği bıçak gibi keskin olur)
  • Muhabbet kuşunun göğsünün kuruması
  • Halsizlik, durgunluk, hareketlerde azalma ve isteksizlik

Üstteki durumlara bağlı olarak evde yapılan tedavilere ve verilen ilaçlara cevap vermemesi muhabbet kuşu kuruma hastalığı belirtileri arasındadır. Bu belirtiler olduğunda acil olarak veterinere götürülmelidir.

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı Tedavisi

Muhabbet kuşu kuruma hastalığı ağır seyreden ve tedavi süreci oldukça zor bir hastalıktır. Hastalık bakteri kökenli olmadığı için en güçlü antibiyotiklerle bile tedavisi mümkün olmayacaktır. Aksine antibiyotikler kuşun diğer iç organlarına zarar vererek ölümünü hızlandıracaktır. Bunun için muhabbet kuşu kuruma hastalığı ilaçları mevcuttur. Bu ilaçlar şöyledir;

  • Nystatin isimli ilaç muhabbet kuşu kuruma hastalığını önleme amaçlı kullanımı yaygındır. Şurup olarak kuşun suyuna ilave edilerek içmesi sağlanır.
  • Amphoterecin B isimli ilaç ülkemizde kuşlara serum şeklinde damar yolu ile uygulanır. Ağızdan ilaç olarak uygulana formu ülkemizde yaygınlaşmamıştır. Diğer ülkelerde uygulanmaktadır.
  • Fluconazol adlı ilaç muhabbet kuşlarının içtiği suya karıştırılarak ağız yoluyla verilir. Şurup ve ya hap formunda çeşitleri mevcuttur ve muhabbet kuşu kuruma tedavi bu ilaçlarla mümkün olabilmektedir. Tedavi süresi en az bir ay devam etmelidir.
  • Kuruma hastalığı ilaç tedavisine ek olarak bazı işlemler yapılmalıdır. Bu işlemlere örnek olarak;
  • Yem ve su kabı her gün temizlenmelidir
  • Kafesteki pislikler her gün temizlenmelidir ya da pislikle temasını kesen bir düzenek hazırlanmalıdır
  • Suyunun asit dengesi düzenlenmelidir. Bunun için doğal elma sirkesi ya da greyfurt suyu kuşun suyuna damlatılabilir
  • Bağırsakları kuvvetlendirici vitamin desteği yapılmalıdır
  • Muhannet kuşu kuruma hastalığı destek tedavi olarak kuru maya kullanımı da yaygındır. Kuşun suluğuna çok az miktarda eklenerek mayalı suyu içmesi sağlanır. Maya probiyotik olarak kuruma hastalığında kullanılmaktadır. Kuşun bağırsak sistemini ve asidini düzenler.

Diğer Formüller

  • Ağızdan tedavi için TRIFLUCAN adlı şurup sabah akşam ağızdan birer damla verilir. Tedavi süresi 30 gündür.
  • FLUCAN tablet ise; ml&#;lik suya 1 adet kapsül boşaltılır ve iyice karıştırılır. Bu karışımdan tam dolu suluğa 3 damla damlatılır. İlaç her 8 &#; 10 saatte bir tazelenir. İlaca 30 gün boyunca devam edilir.

Kuruma Hastalığı Olmadan Önce Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Muhabbet kuşu bakımında kuruma hastalığı ve diğer tüm hastalıklardan korumak için en etkili yöntem temizlik olmaktadır. Kafesinin sürekli temizlenmesi, suluk ve yemliklerinin tazelenmesi hastalıklara karşı alınması gereken en iyi önlem olacaktır. Ayrıca hastalığı önlemek için fluconazol şurup sularına belli bir rutinde ve sürede eklenmelidir.

Kuruma hastalığı bağırsaklarda görülen bir hastalık olduğu için iç parazit aşılarının belirli aralıklarla yapılması da bu hastalığı engellemede alınabilecek önlemlerin içinde yer alır.

Show Jumbo Muhabbet Kuşu Görünüm

Show Jumbo Muhabbet KuşuShow Muhabbet KuşlarıShow Jumbo Muhabbet FiyatıShow Jumbo Muhabbet KuşuShow Jumbo Muhabbet KuşlarıShow Jumbo Muhabbet KuşuShow Jumbo Muhabbet Kuşu FiyatıShow Muhabbet Kuşu Nasıl AnlaşılırShow Jumbo Muhabbet Kuşu ÖzellikleriShow Muhabbet Kuşu ÜretimiShow Jumbo Muhabbet Kuşu Satılık İlanları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir