balgamlı boğaz ağrısına ne iyi gelir / Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir, Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer? | NPİSTANBUL

Balgamlı Boğaz Ağrısına Ne Iyi Gelir

balgamlı boğaz ağrısına ne iyi gelir

 Son Güncelleme:

Balgama ne iyi gelir ve nasıl geçer? Balgam neden olur? Evde balgamı geçiren doğal ve bitkisel çözümler

Balgam, alt solunum yollarında ve akciğerlerde üretilmiş olan bir mukus çeşididir. Sinüsler, akciğerler, burun, ağız, gastrointestinal sistemler ve boğazın astar dokuları ile üretilen balgam, çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Balgama iyi gelen bazı doğal ve bitkisel çözümlerle evde çare bulunabilir. Peki balgama ne iyi gelir? Evde balgam nasıl geçer? Balgam neden olur? Öksürük ve balgama ne iyi gelir? Balgamlı öksürük nasıl geçer? Boğaz ağrısı ve balgama ne iyi gelir? İşte balgamın nedenleri ve evde balgam atan doğal ve bitkisel çözümler...

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, kesin tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora başvurunuz.

Vücut dokuları bakımından üretilen, kaygan, normal ve lifli bir yapısı olan balgam, vücut fonksiyonları konusunda önemli bir rol üstlenir. Hayati organların kurumasını engelleyen balgam, nemlendirici ve koruyucu bir tabaka şeklinde tanımlanabilir. Vücut gün içerisinde yaklaşık 1 ile 1.5 litre balgam üretmektedir.

Balgama Ne İyi Gelir? Evde Balgamı Geçiren Doğal ve Bitkisel Çözümler

1 bardak ılık su içerisine bir tatlı kaşığı Himalaya veya kaya tuzu ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım ile gargara yapılır.

Kuru hava, akciğerlerde oluşan balgamın katı hale gelmesine neden olduğu için evde nemlendirme cihazı bulundurulmalıdır. Bunun yerine kalorifer peteklerinin üstüne bir kase su konulabilir.

Göğüs kısmına okaliptüs yağıyla masaj yaparak balgamın yumuşaması sağlanabilir. Bunun yerine tülbent ile sarıp, yağın gözenekler ile iyice nüfus etmesi sağlanabilir.

Antibakteriyel özelliği bulunan bal da oldukça iyi bir balgam sökücü şeklinde tanımlanabilir. Bitki çaylarına bal ilavesi yapılabilir.

Bol su içerek katı hale gelen balgamın yumuşayarak atılmasına destek olabilir.

Sıcak su ile duş alınırken 10 dakika buhar solunabilir. Bunun dışında bir kase sıcak su içerisine okaliptüs yağı veya nane yağı damlatıp derin nefes alınabilir.

Bir bardak ılık suyun içerisinde bir yemek kaşığı limon eklenerek su içilebilir. C vitamini içermesinden ötürü limon oldukça iyi bir balgam sökücüdür.

Zerdeçal çayı, zencefil, kırmızıbiber taneleri ve karabiber kaynatarak balgam sökücü çay hazırlanabilir.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, kesin tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

Balgamlı öksürüğün nedenleri mutlaka araştırılmalıdır. Çünkü çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak bunun için de evde bazı yöntemler uygulanabilir.

Ihlamur ve Bal

Bir tatlı kaşığı bal ve bir tutam ıhlamur karıştırılıp sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa tüketilebilir.

Zencefil

Zencefil de balgalı öksürüğe karşı tercih edilebilir. Bunun için çay şeklinde tüketilebilir. Ayrıca 2 çay kaşığı bal da eklenerek tüketmek daha faydalı olabilir.

Turp ve bal

Balgamlı öksürüğe karşısiyah turpun içini oyun. Ancak alt kısmının oyulmamasına dikkat edin. Daha sonra bir çatal ile birlikte turpun tam alt kısmında dört tane delik oluşturun. Bu deliklerin içerisine de bal ilave edin. Balın öncelikle bu deliklerden geçmesi ve süzülmesi için tam olarak 24 saat beklenmeli. 

Balgam Nasıl Geçer?

Solunum sisteminin doğal bileşeni olan balgam, günlük yaşamı etkileyecek seviyede arttığı zaman mutlaka olarak bir uzman bakımından kontrol edilmeli. Bilhassa balgamın rengi kırmızı, kahverengi, köpüklü veya siyah ise ciddi bir sağlık sorunun habercisi olabilir. Balgam tedavisi ise başka bütün hastalıklarda olduğu üzere bir sebebe göre yapılmakta.

Tedavinin yönünü belirlemek için balgam örneği alınıp, laboratuvarda balgama sebep olan enfeksiyonlar incelenir. Bakteriyel enfeksiyonlar sebebi ile oluşan balgam için, antibiyotik tedavisi uygulanır. Alerji sebebiyle gelişen balgam için, alerjiyi kontrol edilecek ilaçlar yazılır. Bunlara ilave şekilde balgamın kıvamını inceltip, ciğerlerden atılmasına yardımcı olan balgam söktürücü ilaç veya şuruplar da verilmektedir.

Boğaz ağrısı ve Balgama Ne İyi Gelir?

Balgamı geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Boğaz ağrısını geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Balgam Neden Olur?

Akciğerler hasar gördüklerinde, aşırı derecede balgam üretir. Yeni doğanlarda balgam oluşmasına sık sık rastlanır. Bebeklerin akciğerleri ve solunum yolları tam şekilde gelişmediğinden, oldukça kolay şekilde yabancı maddelere, tozlara ve mikroplara maruz kalıp tahriş olur. Birikmiş olan mikroplar; genizde balgam birikmesine, burun tıkanmasına ve solunum yollarının tahriş olmasına sebep olarak balgamlı öksürüğü meydana getirir. Balgamın neden olduğu bazı hastalıklar;

Kistik Fibrozis: Genel olarak gençlerde ve çocuklarda görülen hastalık genetik olup akciğerlerde balgamın artmasına sebep olur.

Konjestif Kalp Yetmezliği: Kalbin kan pompalamasında yetersizlik olan bu hastalıkta da balgam artışı görülür.

Astım: Astım hastalarının solunum sistemi, alerjenlere ve çevre kirliliğine karşı çok hassastır. Bu durum solunum yollarının basit bir şekilde iltihap kapmasına ve balgam artışına sebep olur.

Pnömokonyoz: Meslek rahatsızlığı şeklinde kabul edilen hastalıkta, akciğerlerde toz birikmesi sebebiyle doku hasarı gelişerek balgam oluşur.

Akciğer Apsesi: Akciğerde irin ile dolu oyuğu oluşturan enfeksiyon rahatsızlığında balgam ortaya çıkar.

False

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir, Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısına ne iyi gelir, bol sıvı tüketmek gereklidir, boğaz ağrısının nedeni genelde soğuk algınlığı ve boğaz iltihaplarıdır.

Boğaz ağrısına iyi gelen yiyecek ve içecekler vardır. Bu yiyecek ve içecekleri belirli ölçüde tüketmek boğaz ağrısını ve acısını hafifletecektir. Bu yiyecek ve içecekleri kullanırken yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi kullanılan ilaçlarla herhangi bir olumsuz etkileşiminin olup olmadığına bakılması gerekir çünkü boğaz ağrısına iyi gelen şeylerden bir tanesi de kuşkusuz bitki çaylarıdır. Bitki çaylarını tüketirken mutlaka öncesinde doktorunuza danışmanızda ve çok miktarda tüketmemeye özen göstermenizde fayda vardır. 

Bitki çaylarını tüketirken başka bir hastalığınız varsa onu olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini öğrenmeniz gerekir. Bunun için de öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısına ne iyi gelir, evde yapılacak doğal çözümler bu konuya katkı sağlayacaktır. Evde yapılacak basit yöntemlerle boğaz ağrınızı geçirebilirsiniz. Özellikle limonlu, ballı ve karbonatlı su, elma sirkesiyle gargara, bitki çayları boğaz ağrısına iyi gelmekte ve boğaz ağrısının geçmesini sağlamaktadır.

Limonlu Su

Limonlu suyu ılık tüketmeniz gerekmektedir. Fakat limonlu su hazırlarken taze limonu kullanmanız önemlidir vitamininin kaybolmaması için.

Sirkeli Su

Sirkeli su kullanmak genel olarak da sağlık için faydalıdır. Sirke fermente bir ürün olduğundan insan sağlığına katkısı oldukça fazladır bu yüzden içerdiği sağlıklı probiyotikler kişinin boğazının ağrısının geçmesine ve ağız florasının temizlenmesine katkı sağlamaktadır.

Günlük sıvı alım miktarını arttırın

Boğaz ağrısına ne iyi gelir, bunların en başında tabi ki bol sıvı tüketmeniz gerekmektedir. Bol sıvı tükettiğiniz takdirde boğazınızda hissettiğiniz mukoza yumuşayacak ve hissettiğiniz ağrı ve acının azalmasına yardımcı olacaktır.

Karbonatlı veya tuzlu gargara yapmalısınız

Boğaz ağrısına ne iyi gelir, karbonatlı veya tuzlu gargara yapmak hem sizi ağız enfeksiyonlarından korur hem de boğazınızı önemli ölçüde rahatlatır. Bir ılık suyun içerisine tuz veya karbonatı koyup karıştırmanız yeterli olacaktır.

Sıcak ve soğuk dengesini iyi ayarlayın

Boğaz ağrısına ne iyi gelir, fazla sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerde boğazınıza zarar verecektir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar yiyecek ve içeceklerinizi ılık tüketmeye özen göstermelisiniz. Sıcak ve soğuk dengesini ayarlamadığınız takdirde tekrar boğazınızdaki tahriş oranını arttırmış olursunuz.

Sağlıklı nefes için ve boğazınızın kuruması önlemek için kışın kaloriferin üzerine bir bardak su koyun

Özellikle kış aylarında ortamın havası sıcak olduğundan kuruyacaktır ve bu durum hem nefes alışınızı hem de boğazınızı etkileyecektir. Yattığınız odanıza ve evin içerisinde çokça vakit geçirdiğiniz alanlarda bunu uygulamanız sizi rahatlatacaktır.

Yüksek sesle konuşmamaya özen gösterin

Yüksek ses boğazınızı yoracak ve o bölgenin daha çok tahriş olmasına neden olacaktır bu yüzden daha sakin ve alçak ses tonuyla konuşmanız sizi bu olumsuz durumdan koruyacaktır.

Sigaralı ortamlardan ve sigaradan uzak durmaya çalışın

Sigaralı ortamlardan bu dönemde uzak durmak oldukça önemlidir. Sigara dumanı hem akciğerleri hem de üst solunum yollarını olumsuz etkilemektedir bu yüzden sigara içmekten ve sigara dumanından uzak durmanızda fayda vardır.

Bitki çayları tüketin

Boğaz ağrısına ne iyi gelir, özellikle ıhlamur ve adaçayı bu konuda oldukça faydalıdır. Ihlamuru dilerseniz bal, limon veya zencefil ile de tüketebilirsiniz. Bal boğazınızdaki şişen ve ağrıyan bölgeyi yumuşatacaktır, zencefil ise balgam yoluyla enfeksiyonu vücudunuzdan atmanıza yardımcı olacaktır.

Bal

Boğaz ağrısı yaşandığında ballı su boğazı yumuşattığından ılık suya bir tatlı kaşığı bal koyarak tüketmeniz hem yutkunmanızı kolaylaştırır hem de boğazınızı rahatlatır.

Zencefil

Zencefil kök sebzelerdendir ve vücuttaki virüslerin atılmasında yardımcı olan bir sebzedir. Zencefil kullanılacaksa boğaz ağrısında özellikle yaş zencefil kullanmak gerekmektedir. Yaş zencefili sıcak suda bir süre bekletip ılıyınca tüketmek gerekmektedir. Dilerseniz tadını yumuşatmak için içerisine bal ekleyebilirsiniz. Boğaz ağrısının geçmesine fayda sağladığı gibi balgam söktürücü özelliği de bulunmaktadır.

Nane Çayı

Nane çayı özellikle üst solunum rahatsızlıkları için oldukça faydalı bir bitkidir. Nane çayı antibakteriyal ve inflamatuar özellliği olduğundan Nane çayı, soğuk algınlığı ve benzeri rahatsızlıkların oluşturduğu semptomların giderilmesi için kullanılabilir.  

Ada Çayı

Ada çayı özellikle boğaz kısmında yer alan mukozayı koruyan bir yapıyla kaplayarak zararlı bakterileri yok eder. Çay olarak tüketildiğinde boğazdaki öksürüğü giderdiği ve boğaz ağrısına iyi geldiği görülmüştür.

Acı Biber

Acı biber tüketimi öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi gelmektedir fakat eğer mide rahatsızlıkları varsa veya boğazda açık bir yara varsa zarar verebilir.

Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz ağrısına neden olan faktörler genelde çevresel faktörlerdir. Bu çevresel faktörler alerjenler, havadaki fazla kuruluk, hava kirliliği, HIV enfeksiyonu, bazı tümörler( boğaz, gırtlak veya dil tümörleri), boyun bölgesinde meydana gelen bazı yaralanmalar, çok sesli konuşmaktan ve boğazdaki kasları yormaktan meydana gelen boğaz ağrısı, aşırı alkol ve sigara tüketimi, sigara dumanına fazla maruz kalınması boğaz ağrısına neden olan faktörler bazılarının arasında yer almaktadır.

Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Boğaz ağrısı belirtileri genelde ilk olarak yutkunma hassasiyeti olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında boğaz ağrısı belirtileri;

 

Boğaz Ağrısı ve Yutkunma Zorluğuna Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısına ve yutkunma zorluğuna boğazı yumuşatacak şeyler kullanılabilmektedir. Boğazın yumuşaması için öncelikle ılık suyun içerisine bir tatlı kaşığı bal koyarak içebilirsiniz. Boğazdaki yutkunma zorluğuna ve boğaz ağrısına ballı su fayda sağlamaktadır. Bunun dışında tuzlu veya karbonatlı su kullanarak gargara yapabilirsiniz.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir Evde Yapılacak Doğal Yöntemler Nelerdir?

Boğaz ağrısına evde yapılacak doğal yöntemlerle katkı sağlayabilirsiniz. Boğaz ağrısı şiddetli ise mutlaka öncelikle doktora başvurmakta fayda vardır. Ada çayı, rezene çayı, karbonatlı veya tuzlu su, papatya suyu, ballı su, elma sirkesi, zencefil boğaz ağrısına evde iyi gelecek doğal çözümler arasında yer almaktadır.

Soğuk Boğaz Ağrısına İyi Gelir Mi?

Soğuk yiyecekler kısa süreli olarak boğazdaki ağrıyı hafifletebilir fakat daha sonrasında mevcut ağrıyı daha çok arttırabilir ve boğazların şişmesine neden olabilir. Soğuk boğaz ağrısına kısa süreli etki eder sonrasında maalesef etkisi kaybolur.

Boğazda Batma Hissi Neden Olur?

Boğazda batma hissi genel olarak üst solunum yolları enfeksiyonlarından ve viral hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Fakat boğazdaki batma hissi sadece viral enfeksiyonlardan kaynaklanmamaktadır bazı mide sorunları da buna neden olmaktadır.

Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Boğaz yanmasına iyi gelecek olan şeylerden bir tanesi evde uygulanacak doğal yöntemlerle giderilebilir. Bu yöntemler boğaz bölgesine yapılacak gargaralarla rahatlatılabilir ve ballı su, tuzlu su ve karbonatlı su ile yapılacak gargaralar boğazdaki yanma hissine iyi gelecektir.

Soğuk Su Boğaz Şişirir Mi?

Soğuk su içmek boğaz ağrısına hafif olarak iyi geldiği hissedilmektedir fakat soğuk suyun direk olarak boğazları şişirdiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur.

Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir?

Boğaz tahrişine ne iyi gelir evde yapılabilecek doğal çözümler boğazın yumuşatılmasını sağlayacaktır. Boğazın yumuşaması o bölgedeki tahrişi giderecektir.

Boğaz Tıkanıklığı İçin Ne Yapılmalı?

Boğaz tıkanıklığı için mentol içeren yiyecekler yenilebilir. Mentol içeren nane yağı ile burnunuza ve yüzünüze masaj yapabilirsiniz. Boğaz tıkanıklığı için okaliptüs yağı kullanılabilir.

Boğazda Yutkunurken Batmaya Ne İyi Gelir?

1 miktar kaynar suyun içerisine bal ve limon karıştırıp karıştırıp içebilirsiniz. Bal ve limonlu su boğazını yumuşatır ve yutkunurken hissedilen o batma hissini rahatlatacaktır.

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2022

Yayınlama Tarihi: 02 Ocak 2013

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz ağrısı, bademcikler, ses telleri ve genzin (ağız boşluğunun hemen arkasındaki kısım) bulunduğu bölgedeki dokuların inflamasyonu (iltihaplanması) sonucu oluşan bir şikayettir. Boğaz ağrısının gelişmesi ile birlikte bireyler, besinleri tüketirken yutkunma sırasında veya konuşurken bu şikayetin varlığından yakınır. Tahriş hissi ile birlikte seyreden boğaz ağrısı, bazı durumlarda yutkunma sırasında daha belirgin hale gelebilir.

Boğaz Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Boğaz ağrısı şikayetinin oluşmasında en sık olarak virüsler karşımıza çıkar. Rhinovirus (nezle virüsü), influenza (grip virüsü), adenovirüs, koronavirüs ve parainfluenza virüsü, boğaz ağrısı şikayetine neden olabilen başlıca viral patojenlerdir. Boğaz ağrısının bir diğer sık karşılaşılan nedeni olan bakteriler; özellikle çocukların neredeyse yarısında, bu şikayetin altında yatan neden olarak karşımıza çıkar. Streptococcus türü bakteriler nedeniyle oluşan boğaz ağrısında yüksek ateş, boğazda beyaz yama şeklinde lezyonlar ve boyun bölgesinde şiş ve ağrılı bezler gibi diğer şikayetler de boğaz ağrısına eşlik edebilir. Mikroplar nedeniyle oluşan boğaz ağrısına karşı atılacak en önemli adımlardan birinin el hijyenine dikkat edilmesi olduğu unutulmamalıdır. Su ve sabuna ulaşımın olmadığı hallerde ise el dezenfektanları kullanılarak gerekli hijyen sağlanabilir. Bu temizlik uygulamaları özellikle el sıkışma, kapı kolu veya klavye gibi ortak eşyalara dokunma sonrasında tekrarlanmalıdır.

Polen, çimen veya hayvan tüyü gibi çeşitli maddelerin kimyasal yapısı bazı insanlarda bağışıklık sisteminin aşırı bir aktivasyon göstermesine neden olarak, boğazda tahriş ve ağrıya neden olabilir. Boğaz ağrısı dışında burun akıntısı, gözlerde sulanma ve hapşırma, alerjik kökenli boğaz ağrılarında oluşabilecek diğer belirtiler arasındadır. Alerjik durumlarda burun içerisinde aşırı miktarda üretilen sıvı, genze doğru akarak boğaz üzerine damlayabilir. Post nazal akıntı olarak isimlendirilen bu durum, boğazı tahriş ederek boğaz ağrısı şikayeti gelişimi ile sonuçlanır.

Öksüren görseli

Çevresel kaynaklı maruz kalınan bazı kimyasallar, boğaz bölgesindeki mukozayı tahriş ederek boğaz ağrısı şikayetinin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Hava kirliliği, sigara dumanı ve çeşitli temizlik kimyasallarına maruz kalınması, boğaz ağrısı ile sonuçlanabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Hava kuruluğu, burun, ağız ve boğaz bölgesindeki dokularda nem kaybına neden olarak bu yapıların kuruması ile sonuçlanabilir. Kuruyan dokular zaman içerisinde tahriş olarak boğaz ağrısı şikayetinin gelişmesine neden olabilir. Hava kuruluğuna maruziyet, özellikle soğuk kış aylarında soğuk ve kuru hava veya kapalı ortamlarda kullanılan ısıtıcılar nedeniyle meydana gelir.

Bir diğer boğaz ağrısı nedeni de bu bölgede meydana gelen travmalardır. Direkt olarak boyuna alınan travmalara ek olarak sert gıdaların boğazda kalması, bu bölgenin tahriş olmasına ve boğaz ağrısı şikayetinin gelişmesine neden olabilir. Ses tellerinin ve boğaz bölgesindeki kasların aşırı kullanılması da boğaz ağrısı nedenleri arasında yer alır. Özellikle fitness antrenörlüğü veya öğretmenlik gibi meslek mensupları sürekli olarak yüksek ses tonu ile konuşmak zorunda olan iş gruplarıdır. Bu bireylerde gerilen ses telleri ve kaslar yeterince dinlendirilmediğinde boğaz ağrısı şikayetine neden olabilirler.

Boğaz Ağrısının Belirtileri Nelerdir, Teşhisi Nasıl Konulur?

Boğaz ağrısı şikayeti olan çoğu bireyde çeşitli belirtilerin de eşlik ettiği görülür. Boğaz ağrısı bu durumun altında yatan nedene bağlı olarak sürekli veya sadece yutkunma sırasında ortaya çıkabilir. Boğaz ağrısı ile birlikte oluşabilecek belirtiler şu şekilde özetlenebilir:

Bademcikler üzerinde oluşan beyaz lezyonlar, boğaz ağrısının nedeni hakkında fikir vermesi açısından önem arz eder. Sadece şiş ve kırmızı görünen bademcikler virüslere bağlı oluşan boğaz ağrısına işaret ederken; üzerinde beyaz lezyonlar olan bademcikler, altta yatan nedenin bakteriler olabileceğini düşündürür. Bu belirtiler dışında boğaz ağrısına diğer çeşitli şikayetler de eşlik edebilir:

Muayene olan çocuk görseli

Birçok boğaz ağrısı şikayeti genellikle 5-10 gün içerisinde gerileme gösterir. Sık olarak boğaz ağrısı yaşama konusunda risk grubunda yer alan kişiler şu şekilde özetlenebilir:

Boğaz ağrısı tanısı, mevcut belirtiler ışığında rutin fizik muayene ile koyulabilir. Küçük bir ışık kaynağı vasıtası ile boğaz ve arkası incelendiğinde, kızarıklık ve ödem gibi diğer belirtiler de tespit edilebilir. Aynı zamanda boyun muayenesi ile şişen lenf bezlerinin de ortaya çıkarılması sağlanabilir.

Doktorunuzun bilgisi ve önerisi dahilinde yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar, bu şikayetin hafifletilmesinde etkili olabilir. Ancak bazı durumlarda medikal müdahale ihtiyacı söz konusudur. Özellikle kalıcı ve kendiliğinden gerileme göstermeyen boğaz ağrılarında, kulak ağrısı, ciltte döküntü, kanlı balgam veya yüksek ateş gibi ek semptomların varlığında, sağlık kuruluşlarına başvurarak uzman hekimden destek alınması önerilir.

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?

Boğazda tahriş, kuruluk ve kaşıntı şeklinde oluşan boğaz ağrısı, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir şikayettir. Bu şikayetin hafifletilmesi, kişinin gün içerisinde daha aktif olmasına ve uyku kalitesinin iyileştirilmesine kadar oldukça etkili bir geri dönüş sağlayabilir.

Boğaz ağrısı şikayetine genellikle burun, sinüsler ve boğaz bölgesinde salgı artışı da eşlik eder. Tuzlu su ile yapılan gargara, sekresyonların atılımını kolaylaştırarak bu şikayetin hafifletilmesinde etkili olabilecek bir yaklaşımdır. Bir bardak ılık suyun içerisine yarım çay kaşığı tuz eklenerek oluşturulan solüsyon, gargara için kullanılabilir. Hava kuruluğu kaynaklı olarak oluşan boğaz ağrılarında yaşanılan ortamın nemlendirici cihazlar vasıtasıyla nemlendirilmesi, hem oluşan şikayetin hafifletilmesine hem de bu nedenle boğaz ağrısının tekrar meydana gelmesine karşı atılabilecek bir adımdır. Hava nemlendirici cihazları bulunmayan kişiler, sıcak su vasıtası ile nemlendirilmiş havada nefes alarak boğaz ağrısı şikayetlerinin hafifletilmesine katkı sağlayabilirler.

Boğaz ağrısı ve geniz akıntısı varlığında bireyler, yatarken rahat nefes alıp verme konusunda zorluk yaşayabilir. Yatarken başın altına koyulacak fazladan bir yastık, başın daha yüksekte olmasını sağlayarak geniz bölgesindeki akıntının rahatlamasına yardımcı olabilir. Böylelikle ağızdan nefes alıp verme yerine solunum için burun kullanılır. Böylece ağız açık şekilde uyuma sonucu boğaz bölgesinde meydana gelebilecek kuruluğun önüne geçilmesi sağlanabilir.

Hapşuran çocuk görseli

Boğaz ağrısı şikayeti olan kişilerin atlamaması gereken bir diğer önemli nokta da günlük sıvı tüketimlerini artırmaktır. Ancak sıvı tüketimi artırılırken asitli ve boğazı tahriş edebilen sıvıların tüketiminden kaçınılmalı; bunu yerine su tercih edilmelidir. Yeterli miktarda sıvı tüketiminin yapılmaması halinde, boğaz bölgesinde doğal nemlendirici özellik gösteren tükürük ve mukus salgısı yeterli düzeyde üretilemeyebilir. Giderek kuruyan boğaz bölgesinde inflamasyonda kötüleşme meydana gelerek şişlik ve ağrı şikayetinin de ağırlaşmasına neden olabileceği için bilinçli olunmalıdır. Sıvı tercihi yapılırken suya ek olarak sıcak çay ve çorbaların tüketilmesi de uygundur. Ancak bu gıda ve içeceklerin aşırı sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Aşırı sıcak sıvıların tüketimi, hali hazırda tahriş olmuş boğaz dokusunun daha fazla zarar görmesine neden olarak, oluşan şikayetlerin de kötüleşmesi ile sonuçlanabilir. Aşırı sıcak çay ve çorba dışında alkol ve kafein içeren içecekler de boğaz bölgesinde kuruluğun artmasına neden olabileceği için kaçınılması gereken diğer sıvılar arasında yer alır.

Çocuklarda Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çocuklarda soğuk algınlığı nedeniyle oluşan boğaz ağrısına karşı hekimlerinin bilgisi dahilinde yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar bulunur. Çocuğun bulunduğu odanın nemlendirilmesi, boğaz kuruluğu nedeniyle oluşan şikayetlerin azaltılmasına katkı sağlayabilir. Burun tıkanıklığı şikayetinin eşlik etmesi halinde nazal aspiratörler yardımıyla biriken mukusun temizlenmesi çocukların daha rahat nefes alıp vermesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda soğuk algınlığı nedeniyle oluşan boğaz ağrısı bulunan çocuklarda günlük sıvı tüketimine de dikkat edilmelidir.

Bisolduo Şurup ve Bisolduo Action Sprey, öksürüğü rahatlatır ve boğaz ağrısını yatıştırır.

Bisolduo şurup, saf ve doğal bal içeriğine ek olarak hatmi kökünün kuru ekstresini ihtiva eder. Bisolduo şurup ve Bisolduo Action Sprey ilaç değildir, öksürüğün rahatlamasına yardımcı olur. Bal, akışkanlığı artırıcı özelliği ile birlikte kuru boğaz ağrısının dindirilmesine katkı sağlayabilen bir doğal maddedir. Hatmi kökü (Althaea officinalis) ise Avrupa, Doğu Asya ve Kuzey Afrika bölgelerine özgü bir bitkidir. Bu bölgelerin geleneksel tıbbi uygulamalarında binlerce yıldır kullanılan bu bitki, mukusa benzeri bir madde içererek boğaz üzerini kaplar ve bu bölgenin yumuşamasına katkı sağlar. Bisolduo şurup, boğaz bölgesinde tahriş olan mukozanın yatışmasını ve tekrarlayıcı olarak ortaya çıkan kuru öksürük şikayetinin yatıştırılmasına yardımcı olabilir. Hatmi kökünün kaplayıcı etkisi, boğaz bölgesinde tahrişe neden olabilen dış etkenlere karşı kişinin sağlığını korumasına katkı sağlar.

Bisolduo öksürük şurubuna ek olarak, boğaz ağrısına ve öksürüğe ilk müdahalede kullanılabilecek Bisolduo Action Sprey öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını azaltır. Bisolduo Action Sprey bal ve hatmi kökü ekstresine ek olarak içerdiği Ectoin ile tahrişe uğramış boğaz mukozal dokusunun üzerinde koruyucu film oluşturabilir; bu bölgenin nemlendirilmesine katkıda bulunur ve mukozanın bariyer fonksiyonunu destekleyici özellik göstererek sağlığın korunmasına katkı sağlar. Bu etkileri ile Bisolduo Action Sprey soğuk algınlığı kaynaklı olarak ortaya çıkan şikayetlerin seyrinde lokal olarak hafifletici katkıda bulunur.

Gluten, laktoz, alkol, yapay aroma ve koruyucu içermeyen Bisolduo şurup, bir tatlı kaşığı vasıtası ile tüketilebilir. 2-6 yaş arasındaki çocuklarda günde en fazla 3 defa olacak şekilde yarım tatlı kaşığı (2,5 ml) olarak kullanılabilir. 6-12 yaş arasındaki çocuklarda günde en fazla 3 defa olacak şekilde 1 tatlı kaşığı (5 ml) olarak tüketilebilir; yetişkinler ve adolesanlarda günde en fazla 6 defa olacak şekilde 1 tatlı kaşığı (5 ml) olarak tüketilebilir. Bisolduo Action Sprey’in kullanımı 2-5 yaş arasındaki çocuklar için günde 3 kez 1 defa püskürtülerek kullanılır. 6-11 yaş arasındaki çocuklarda ise önerilen kullanım şekli günde 3 defa 2 kez püskürtme şeklindedir. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için Bisolduo Action Sprey günde birkaç kez 4 defa püskürtülerek kullanılabilir. Oldukça kullanışlı olan Bisolduo Action Sprey aynı zamanda taşıma açısından da kolay bir üründür.

Bisolduo Şurup ve Bisolduo Action Sprey, öksürüğü rahatlatmaya ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olur. Bisolduo Şurup aynı zamanda boğaz tahrişine neden olan dış faktörlere karşı mukozayı kaplar, veöksürme dürtüsünü dindirerek tahriş olmuş boğazınızı rahatlatmaya yardımcı olur.

Kaynakça

1- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-203516352- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519550/3- https://www.healthline.com/health/sore-throat4- https://www.medicalnewstoday.com/articles/3114495- https://www.healthline.com/health/cold-flu/sore-throat-natural-remedies6- https://www.healthline.com/health/cold-flu/help-sore-throats7- https://www.verywellhealth.com/overview-of-sore-throat-11919918- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/marshmallow-root9- https://www.bisolnatur.com.tr/urunler/bisolduo-surup/10- https://www.bisolnatur.com.tr/urunler/bisolduo-sprey/11- https://www.whattoexpect.com/childrens-health-and-safety/sore-throats-in-children.aspx

Yayınlama Tarihi: 2021-11-10

Son güncellenme Tarihi: 2021-11-10

Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer?

Balgam solunum yollarında ortaya çıkar. Trake borusuna kaçan toz ve benzeri maddeleri kendine yapıştırarak dışarı atılmasını sağlamak için vücut tarafından üretilir. Balgam daha çok akciğerde toplanır. Ardından ağız yoluyla atılır. Akciğerler genelde balgamı dışarı atmakta zorluk çekerler.

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?

balgamlı öksürük nasıl geçer

Balgamlı öksürük kişiyi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Özellikle kış aylarında ortaya çıkar. Soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen balgamlı öksürüğün tedavisi mümkündür. İlaç tedavisi ve doktor kontrolüne ek olarak evde yapılabilecek bitkisel reçeteler de balgamlı öksürüğe iyi gelebilir. Balgam çıkarmakta zorluk yaşayan ve balgamlı öksürükten kurtulmak isteyen kişiler de çeşitli tedavi yöntemleri aramaktadır. Bu yazı ile siz de daha fazla vakit kaybetmeden balgam söktürücü reçetelere ulaşabilirsiniz.

Peki, balgamlı öksürüğe iyi gelen bitkiler nelerdir? Balgam doğal ve bitkisel tedaviler ile nasıl azaltılabilir? Balgam söktürmeye yarayan bitkisel tedaviler…

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sağlıklı günler dileriz…

Balgamlı Öksürüğe İyi Gelen 12 Bitkisel Takviye

Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir evdeneler yapabilirim diye merak ediyorsanız işte balgamlı öksürüğü geçiren doğal takviyeler:

1) Tereyağlı Pekmez

Tereyağlı pekmez öksürük ve balgam söktürücü denilince akla ilk gelen bitkisel reçetelerdendir. 1 bardak suyu tencerede kaynatın. İçerisine 1 kaşık pekmezi ve 1 kaşık tereyağı ekleyin. Karışım ocakta kaynadıktan sonra ılıması için bekletin. Ilıdıktan sonra karışımı gün içinde tüketebilirsiniz.

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

pekmez

2) Zerdeçal

Balgamlı öksürüğü kesmek için zerdeçalı kullanabilirsiniz. Zerdeçal güçlü bir antiseptiktir. Solunum yollarında balgam üretimine yol açan bakterilerin ölmesine yardımcıdır. Bir bardak süte bir çay kaşığı zerdeçalı ekleyin. Bu karışımı sabah ve akşamları birer kez için.

Zerdeçalın Faydaları: Az Bilinen 10 Özelliği

zerdeçal

3) Bal Limon Karabiber

Balgamlı öksürüğe bitkisel tedavi arayışlarında en kolay yapılan karışım ise ise limonlu sudur. Limon herkesin evinde kolayca bulunabilir. Bir suyun içine limonun suyunu sıkın. Limonlu ılık suyun içine bal ve karabiber ekleyerek etkisini artırabilirsiniz.

Gün içinde bu karışımı tüketin. Limonlu su balgam söktürmeye yardım edecektir. Gece öksürük krizine ne iyi gelir diyorsanız sadece limonlu ılık su içmeyi deneyebilirsiniz.

Limonlu Suyun Faydaları Nelerdir?

limonlu su

4) Zencefil

Balgamlı öksürük doğal çözüm arayışlarındaki en bilinenlerinden biri de zencefildir. En hızlı öksürük kesici nedir sorusu için zencefil favori cevaplardan biridir. Zencefil hem öksürüğü azaltır hem de balgam söktürücü özelliğe sahiptir.

Bir fincan suyu kaynatın. Bir kaşık zencefili kaynayan suya ekleyin. Birkaç dakika demlendirin. Ardından 2 çay kaşığı balı karışıma ekleyin. Bu çayı gün boyunca birkaç kez tüketebilirsiniz.

Zencefil Faydaları, Çayından Macununa Mucize Etkileri

zencefil

5) Keçiboynuzu

Keçiboynuzu da iyi balgam ve öksürük söktürücü bitkilerdendir. Yarım litre suyun için 7 tane keçiboynuzunu atın. Ardından karışımı kaynatın. Bu karışım birkaç gün içinde balgamı söktürecektir. Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir Saraçoğlu konuyla ilgili tavsiye vermiş midir diyenler için İbrahim Saraçoğlu’nun da keçiboynuzu kürünü tavsiye ettiğini belirtelim.

Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir?

keçiboynuzu

6) Okaliptüs, Nane, Anason, Rezene, Kekik Çayı

Kekik, anason, rezene, nane ve okaliptüs oldukça eski dönemlerden beridir soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılmaktadır. Bu bitkilerden herhangi biriyle hazırlayacağınız bitki çayınızın içine bir kaşık balı ekleyin. Bu karışım hem öksürüğü yatıştırır hem de balgam söktürmeye yardım eder.

Kekik Çayının Faydaları Nelerdir?

7) Siyah Turp ve Bal

Balgamlı öksürük nasıl geçer sorusuna cevaben siyah turbun şifasından faydalanabilirsiniz. Siyah turp ve bal da balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Orta boydaki siyah turpu içini (alt kısmına dikkat ederek) oyun. Turpun altına 3 – 4 küçük delik açın. İçine iki tatlı kaşığı balı ekleyin. Balın bu deliklerden süzülmesinin bekleyin. Karışımı akşam yaparsanız balınız sabaha süzülmüş olacaktır. Gece yatmadan önce bu karışımdan bir tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.

Siyah Turpun Faydaları Nelerdir? Kara Turp Bal Kürü

Tarif için: Öksürük İçin Siyah Turp ve Bal

8) Meyan Kökü Çayı

Meyan kökü çayının balgam söktürücü özellikleri vardır. Aynı zamanda meyan kökü solunum sistemiyle ilgili diğer rahatsızlıklara (bronşit, astım, vb.) da iyi gelir. Siz de düzenli olarak meyan kökü çayı tüketirseniz balgamlı öksürüklerden kurtulabilirsiniz.

Meyan Kökü Nedir? Faydaları Nelerdir?

meyan kökü çayı

9) Ihlamur Çayı

Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir evde hangi bitki çayını hazırlasam diyenlerin çoğu ıhlamura başvurur. Ihlamur soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir aynı zamanda balgamın vücuttan atılmasına yardım eder. Ihlamur çayı aynı siyah çay gibi demlenir.

Balgam söktürücü özelliğinin artması için ebegümeci de ekleyebilirsiniz. 2 kaşık ebegümecini ve 2 kaşık ıhlamuru 3 bardak suya ekleyin. Bu karışımı yaklaşık 20 dakika kaynatın. Ardından demlenmeye bırakın.

Tarif için: Ihlamur Çayı

Ihlamur Nasıl Demlenir? Şifa Kaynağı 10 Değişik Ihlamur Çayı Tarifi

10) Soğan ve Su

Soğan üst solunum yolları hastalıklarının giderilmesine yardım eder. Orta boydaki sarı soğanı altıya bölün. 1,5 su bardağı su içinde kaynatın. Ardından soğumaya bırakın. Bu karışımı ılık bir şekilde tüketmeniz balgamlı öksürükten kurtulmanıza yardım edecektir.

Tarif için:Soğan Suyu Kürü

İbrahim Saraçoğlu Soğan Suyu Kürü Tarifi, Ne Zaman Başlanmalı?

11) Civanperçemi

Özellikle alerji bağlantılı öksürük krizleri yaşayanlar için civanperçemi çayı yardımcı bir içecektir. Kaynamış suya bir kupa için bir tutam olacak şekilde civanperçemi ekleyin. 5-10 dakikalık demlenme süresinden sonra süzerek bitki çayınızı içebilirsiniz.

Civanperçemi Nedir? Faydaları Nelerdir?

civanperçemi

12) Buharlı Su

Boğazdaki tıkanıklık hissinin kolayca yumuşaması için buharlı su yardımcı olabilir. Suyun içine ferahlatıcı okaliptüs yağı ekleyerek etkiyi artırabilirsiniz. Buharlı sudan faydalanmak için bir kaptaki sıcak suyun buharını soluma yöntemini kullanabilir ya da okaliptüslü sıcak suyla dolu küvette bir süre dinlenebilirsiniz.

Buhar Banyosunun Cildinizi Tazeleyen 7 Faydası

buharlı su

Balgamlı Öksürükle İlgili Soru – Cevaplar

Geçmeyen balgamlı öksürük için ne yapmalı?

Eğer uzmana görünmenize ve her yöntemi denemenize rağmen bir türlü geçmeyen balgamlı öksürük sorunu inatçı bir durumla karşı karşıya olabilirsiniz. Sabırla yöntemleri denemeye devam etmek fayda sağlayacaktır.

Evde balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

Kolayca deneyebileceğim bitkisel yöntemler nelerdir diye merak ediyorsanız, yazımızda verdiğimiz doğal reçeteler arasında, evinizde malzemesi bulunan bir seçenekle işe koyulabilirsiniz.

Balgam atmak için ne yapmak gerekir?

Boğazınızdaki doluluk hissini rahatlatmak için ballı karışımlar iyi bir tercih olabilir. Siyah turp ve bal ile zencefilli bal karışımları bunlar arasında sayılabilir.

Balgamlı öksürük ne kadar sürer?

Balgamlı öksürük eğer altta yatan çok ciddi bir problem yoksa gerekli önlemler alındığında 2-3 hafta içinde geçer. Uzman yönlendirmesi ve bitkisel yardımcı yollar sayesinde süreç daha hafif atlatılabilir. Balgamlı öksürük kaç günde geçer sorusunun cevabı tabii ki altta yatan sebeplere göre 2-3 haftadan daha kısa ya da uzun olabilir.

Balgamlı öksürük tehlikeli mi?

Basit bir soğuk algınlığından kaynaklı balgamlı öksürük tek başına ciddi bir tehlike oluşturmaz ama altında yatan ilerlemiş zatürre gibi önemli hastalıklar varsa hemen tıbbi önlemlerin alınması ve tedavinin yapılması gerekir.

balgamlı öksürük nasıl geçer

Bronşite İyi Gelen Evde 6 Bitkisel Çözüm

Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir? 12 Bitkisel Çözüm

Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir? Belirtileri, Şifalı Bitkiler

Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir? Evde İlaçsız 10 Bitkisel Çözüm

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir? Evde Tedavisi, Şifalı Doğal Şuruplar

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır