uyku problemi için hangi doktor / Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Uyku Problemi Için Hangi Doktor

uyku problemi için hangi doktor

Uyku Bozuklukları İ&#;in Hangi B&#;l&#;me Gidilir? Uyku Apnesi Problemleri İ&#;in Hangi Doktordan Randevu Alınmalıdır?

Uyku bozukluğunun belirtileri, sorunun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak kişiden kişiye göre farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Genellikle uykuda kalma problemi, gündüz yorgunluk hissi, gün içinde sürekli olarak kestirme isteği, konsantrasyon problemleri, mutsuzluk ve depresyon, kaygı veya asabiyet; en çok görülen uyku bozukluğu belirtileridir.

Uyku Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Uyku rahatsızlıklarını tetikleyen birçok problem bulunmaktadır. Genellikle, uyku bozukluklarının altında stres veya başka bir sağlık sorunu yatmaktadır.

Alerji ve solunum yolu problemleri, gece nefes almayı zorlaştırdığı için uyku problemlerine neden olabilir. Bunun dışında sık idrara çıkma isteği uyku kalitesini düşürebilir. Sürekli kronik ağrı çeken bireyler uykuya dalma konusunda sorun yaşayabilir.

Stres ve kaygı hissi de uykuyu olumsuz olarak etkiler. Ciddi şekilde stres yaşayan ya da kaygı içindeki bireyler uykuya dalma problemi yaşayabilir, kabus görebilir veya uyurgezerlik yaşayabilir.

Uyku Bozuklukları Nelerdir?

Uyku apnesi, en sık rastlanan uyku problemlerinden biridir ve solunumda yaşanan duraksamalarla tanımlanmaktadır. Oksijen eksikliğine neden olduğu için ciddi bir sağlık problemidir ve kişiyi gece uykudan uyandırmaktadır.

Yaygın olarak rastlanan ve bir başka uyku bozukluğu olan, huzursuz bacak sendromu ise uyurken ya da uykuya dalmadan önce sürekli olarak bacakları hareket ettirmek için hissedilen dürtü ile tanımlanır. Bacaklarda karıncalanma hissi de bu dürtüyü takip edebilir.

Parasomnia olarak bilinen uyurgezerlik, kabuslar, diş gıcırdatma ve sıkma, sayıklama gibi problemler uyku halindeyken anormal olarak kabul edilen hareketlere yol açan uyku bozukluklarıdır.

Uyku Bozuklukları ve Uyku Apnesi Problemleri İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Uyku bozukluklarının tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir. Öncelikle, uyku bozuklukları hayat kalitesini düşürdüğü ve başka hastalıklara yol açabileceği için tedavi edilmelidir. Öte yandan, genellikle altında yatan başka bir rahatsızlığın göstergesi olduğu için bu alttaki sorunların da çözümü açısından doktora gitmek önem taşır.

Uyku bozukluğu, sinirsel kabul edilen bir rahatsızlık olduğu için nöroloji alanında yer almaktadır. Dolayısı ile uyku sorunu yaşayan ve uyku bozukluğu olduğunu düşünen kişiler nörologlara danışarak tedavi konusunda destek alabilir. Nörologlar çeşitli testler yaparak doğru tanıyı koyacaktır. Farklı sorunların tespiti halinde ise, nörologlar ilgili alandaki başka doktorlarla işbirliği yaparak tedaviyi güçlendirebilir.

Uykusuzluk İ&#;in Hangi Doktora Gidilir? Uyku Bozukluğuna Hangi B&#;l&#;m Bakar?

Uykusuzluk İçin Hangi Doktora Gidilir?

Uykusuzluk problemine karşı hangi doktora gidilmesi gerektiği en merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Çünkü son yıllarda en fazla yaşanan değişik sebeplerden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunlarından biridir. Böyle durumlarda ise nörolog uzmanına başvurmak gerekir. Nöroloji üzerinden ilgili uzman doktor dahilinde, gerekli teşhis ve tetkikler gerçekleşir. Böylece uyku bozukluğunun önüne geçme şansı elde edilebilir.

Uyku Bozukluğuna Hangi Bölüm Bakar?

Uyku bozukluğu yaşanıyor ise eğer o vakit öncelikle nöroloji polikliniğine başvurulmalıdır. İlgili uzman doktor kontrolü altında gerekli tanı ve tedavi yöntemleri ele alınır. Daha sonra eğer gerekli ise o vakit ruh ve sinir hastalıkları polikliniklerine yönlendirme yapılabilir. Çünkü bu durum çoğu zaman psikolojik açıdan meydana gelmektedir. Özellikle erken zamanda tedavinin yapılması gereken en önemli hastalıklar içerisindedir. Öyle ki uyku sorunu zaman içerisinde yanında birçok farklı sağlık sorununu getirebilir. Mutlaka kişinin ortalama günlük 8 saat gibi bir uyku zamanı ihtiyacı vardır.

Gece Uyumamak Neyin Belirtisidir?

Gece uyumamak genel olarak insomnia hastalığını göstermektedir. Böyle durumlarda keşik uykuya dalma problemi yaşarken aynı zamanda erken vakitte uyanır. Onunla beraber Ayrıca psikolojik etkenler, kabuslar, yaş, depresyon ya da stres ile beraber kalp rahatsızlıkları bir değişik ilaçlar da gece uyumama problemini yaratabilir. Hatta günlük yaşam stili de bu sorunu önemli oranda ortaya çıkarabilir. Buna bağlı olarak sebebin ne olduğuna yönelik ilgili poliklinik üzerinden uzman doktora görünmek en önemli husustur. 

Uykusuzluk problemi olanlar nöroloji uzmanına başvurmalı!

Nöroloji Uzmanı Dr. Öner Yalın, uykuya dalmakta zorluk çeken, uykuda geçirilen zamanın az olması ya da uykudan alınan keyfin anlaşılmadığı durumlarda kişilerin insomnia hastası olabileceğini belirterek, bu tür şikayeti olanların mutlaka nöroloji doktorlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

İHA'nın haberine göre; Dr. Öner Yalın, uykuya dalmakta zorluk çeken, uykuda geçirilen zamanın az olması ya da uykudan alınan keyfin anlaşılmadığı durumlarda kişilerin imsomnia olabileceğini belirterek, "Uykusuzluğun Latince adı imsomnia. Yani insomnia demek uykusuzluk, uykuya dalmakta zorluk, uykuda geçirilen sürenin az olması ya da uykuda alınan keyfin anlaşılmadığı durum için kullanılan bir kelimedir. İnsomnia'da insanlar uyuma şansları olduğu halde ya az uyurlar ya da uykularından keyif alamazlar. Bu da hastaların gündüzleri bazı sorunlar yaşamasına sebebiyet verebilir. Geçerli uyku kişiden kişiye değişebilir. İlle de şu saatte uyuyacak diye bir şey yoktur. Kimisi için beş saat kimisi 7 saat kişinin ihtiyacını karşılayabilir. Zaten uyku ihtiyacı da insanlar yaşlandıkça daha da azalabilir" dedi.

İNSOMNİA BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnsomnia'nın belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Yalın, "Uykuya dalmakta zorluk veya uykuyu devam ettirmekte zorluk, unutkanlık, gündüz uyku hali ve yorgunluk, konsantre bozukluğu, depresyon, anlık stres, sinirlilik, düşük motivasyon, enerji, işte artan hatalar, kazalar insomianın belirtileridir.

Birçok kişide uykusuzluk hastanın iş hayatını, kişilerle olan ilişkilerini etkileyebilmektedir. İnsomniası olan kişiler bazen hiç uyumamış, uyku hissetmemiş gibi duygu durumuna girebilir. Uykuya dalarken uykusu yokmuş gibi gündüzleri ise hiç uyumamış gibi hissedebilir. Dolayısıyla hasta kendisini yorgun hissedebilir. İnsomnianın birçok nedeni vardır birçok türü de olmakla birlikte.

Kısa süreli insomia denilen uykusuzluk türü yaklaşık 3 ay sürer ve stres ile alakalıdır. Işık, ısı, gürültü gibi çevresel faktörler buna sebebiyet verebilir. Yaşamda ki değişiklikler boşanma, sevgiliden ayrılma gibi nedenler olabilir. Hastalık, yaşanılan ameliyatların sonrasında ki ağrılar insomniaya sebebiyet verebilir. Kullanılan kafeinli içecekler kahve gibi bazı ilaçlar gibi bunlar stereoitler, astım ilaçları, kokain, esrar ve alkol insomniya yapabilir.

Kısa süreli uykusuzluk gerekli stres faktörleri ortadan kalktığında kalkar. Bir de jet lag nedeniyle yaşanılan uykusuzluk problemi vardır. Diyelim Türkiye’den Amerika’ya uçuyorsunuz orada saat farkı var. Bu gibi durumlarda birkaç gün içerisinde insomnia oluşup sonrasında geçebilir. Yine gece vardiyasında çalışanlarda vardiya değişikliklerinde de insomnia ortaya çıkabilir" diye konuştu.

"GÜNDÜZ UYKU İHTİYACI DUYMAK DA KİŞİDE UYKU SORUNU OLDUĞU ANLAMINA GELMEYEBİLİR"

Dr. Öner Yalın, "Uzun süren uykusuzluk daha uzun süren bir uykusuzluk tipidir ve genellikle ruh sağlığı bozuklukları, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi sebepler, parkinson, alzheimer hastalıkları, tiroid hastalıkları gibi hastalıklar uzun süreli insomniaya sebebiyet verebilir. Kısa süreli uykusuzluk genelde uyku ihtiyacı ve uyku yoksunluğu ile karıştırılır. Kısa süreli uyku sorunları birçok insanda yaygın olarak görülür. Bazı insanlar kısa süreli uykudan sonra bile rahatlıkla çalışabilir ve günlük aktivitelerini yerine getirebilir. Bunların uyku sorunları yoktur aslında. Gündüz uyku ihtiyacı duymak da kişide uyku sorunu olduğu anlamına gelmeyebilir. Uyku sorunu için gündüz çalışma hayatını, aktifliğini etkileyecek sorunların ortaya çıktığı uykusuzluk sorunlarından bahsetmek daha doğru olur. Kronik uykusuzlukta da 8 saat yatağın içerisinde kalsa dahi uyuyamadığı durumlarda tanımlanabilir. Bu tür durumlarda da gündüz uyku halinin devam etmesi normaldir. Uyku için yeteri kadar zaman ayrılmasına rağmen uyuyamamak ki bunların içerisinde hastalık, ağrı gibi durumlar kronik ifade etmelidir ki kronik uykusuzluk olarak tanımlanır" ifadelerini kullandı.

İNSOMNİASI OLANLARIN MUTLAKA NÖROLOJİ UZMANINA GİTMESİ GEREKİYOR

İnsomniası olan hastaların mutlaka nöroloji doktoruna gitmeleri gerektiğini belirten Dr. Öner Yalın, "Mutlaka bir nöroloji doktoruna gitmekte fayda olacak. Doktorunuzun size uyku durumunuz ile ilgili sorular sorabilir, bazı testler yapabilir. Bunun dışında psikolojik sorunlar fiziksel hastalıklar doktorunuzun bir araştırma yapması gerekebilir. Bazı laboratuvar testleri, uyku sorunu için polisomnografi yapılabilir. Polisomnografi göz hareketleri, oksijen satürasyonu, el ve bacak hareketleri, nefes akışı gibi şeylerin gece boyu takip edilmesidir. Hastayı bir gece misafir ederek bu kaydı yapıyoruz ve hastanın uyku problemini çözebiliyoruz. Teşhisi koyup tedaviyi ona göre yapabiliyoruz. Polisomnografi rutin uykusuzlukta gün içi uyku olmadıkça önerilmez. Tedavide mutlaka doktorla görüşerek başlatılması, buna göre muayene ve testin sonucunda doktorun vereceği ilaçlar vardır" ifadelerini kullandı.

Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Haberler

Teknoloji

Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Uykunun sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için önemi büyüktür. Yeterli uykunun alınmaması birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Günlük performansı etkileyen uyku bozukluğu hastalıkları, kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülmektedir. Peki uyku bozukluğu için hangi bölüme gidilmelidir? İşte bilinmesi gereken detaylar

85 çeşit uyku bozukluğu hastalığı bulunmaktadır. Uyku bozukluğu yaşayan kişiler kendini halsiz ve yorgun hissedebilir. Yetişkinler de sağlıklı bir uyku için en az 6, en fazla ise 8 saat uyuması önerilmektedir. Uykusuzluğa neden olan birden fazla rahatsızlık vardır. Uyku bozukluğu hastalıkları ile merak edilenleri sizler için derledik.

Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir