midede şişkinlik hissi ve hazımsızlık / Hazımsızlığa Ne İyi Gelir? Neden Olur? - Medicana Sağlık Grubu

Midede Şişkinlik Hissi Ve Hazımsızlık

midede şişkinlik hissi ve hazımsızlık

Midede hazımsızlığa ne iyi gelir? Hazımsızlık neden olur, nasıl geçer?

Mide hazımsızlığı nedir diye baktığımızda karnın üst kısmınaki bölgede oluşan bazı rahatsızlık verici hisler bütünüdür diyebiliriz. Yanma, bulantı, ağrı ve dolgunluk hissi gibi belirtilerle kendini gösteren hazımsızlık genellikle sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanan bir semptom olarak karşımıza çıkar. Mide hazımsızlığı belirtileri nelerdir dendiğinde şu maddeler sıralanabilir;

- Midede yanma,ağrı,dolgunluk hissi

- Bulantı ve kusma

- İştahsızlık

- Şişkinlik

- Nefes darlığı

- Yutma güçlüğü

- Terleme

- Çarpıntı ve göğüs ağrısı

- Kilo kaybı

Mide hazımsızlığı belirtileri genel anlamda bu şekillerde ortaya çıksa da hastadan hastaya farklı semptomlar gösterebilir. Mide hazımsızlığı belirtilerini taşıyan kişilerin bir uzmana baş vurması gerekmektedir. Peki rahatsız edici belirtilere ortaya çıkaran mide hazımsızlığı neden olur? Başta da belirttiğimiz gibi bunun cevabı sindirim sistemi hastalıklarıyla doğrudan ilişkilidir. Ancak mide hazımsızlığı neden olur konusuna detaylı bir açıklama yapmamız gerekirse pek çok neden karşımıza çıkmaktadır;

- Hızlı yemek yemek ve lokmaları yeteri kadar çiğnemeden yutmak

- Kafeinli, asitli, alkollü içekler tüketmek

- Sigara kullanımı

- Özellikle kızartma gibi fazla yağlı besinler tüketmek

- Baharatı bol yiyecekler tüketmek

- Fazla miktarda çikolata yemek

- Paketlenmiş gıda tüketmek

- Ülser, gastrit, kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları

- Mide kanseri

- Mide fıtığı

- Safra kesesi taşı

- Mide asitini arttıran ilaçlar

- Yoğun stres ya da duygusal travmalar yaşamak

- Genetik faktörler

Şişkinlik ve Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Görüldüğü gibi mide hazımsızlığı neden olur sorusunun birden fazla cevabı vardır. Ancak mide hazımsızlığı belirtilerine sahipseniz önemli olan şişkinlik ve hazımsızlığa ne iyi gelir konusudur. Karnın üst bölgesinde şişkinlik, yanma gibi şikayetlerden yakınan pek çok kişi hazımsızlık nasıl geçer sorusunun cevabını merak etmektedir. O halde mide hazımsızlığı için ne yapılmalı dediğimizde öncelikli olan rutin beslenme alışkanlıklarını değiştirmektir . Şişkinliğin oluşmaması için önlemler almak mide hazımsızlığı için ne yapmalı konusunun ilk adımıdır.

- Lokmaları daha çok çiğnemek

- Yavaş yemek yemek

- Asitli, alkollü ve kafeinli içeceklerin tüketimini azaltmak

- Paketlenmiş gıdaları tüketmeyi kesmek

- Çikolata tüketimini azaltmak

- Fazla yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketmemek

Hazımsızlık Nasıl Geçer?

Beslenme rutininde yapılan değişikliklere rağmen şikayeleriniz geçmiyorsa hazımsızlık nasıl geçer sorusu akıllara düşüyor. Bu noktada en önemlisi acilen bir uzmandan yardım almak ve tıbbi ilaçlar kullanmak olacaktır. Ancak alternatif yöntemlerle birlikte hazımsızlık nasıl geçer diye baktığımızda bazı doğal besinler ve çaylar karşımıza çıkmakta. Bunlar içinde bahsedilebilecek ilk örnek, hazımsızlığa iyi gelen İbrahim Saraçoğlu önerileri olacaktır. Hazımsızlık nasıl geçer diye merak ediyorsanız Saraçoğlu'nun kürlerini deneyebilirsiniz. Hazımsızlığa iyi gelen İbrahim Saraçoğlu önerilerinin başında civanperçemi gelmektedir. Ilık suya atılan civanperçemi bitkisinin hazımsızlık için bire bir olduğunu ileri sürüyor. Ayrıca hazımsızlığa iyi gelen çaylar da şişkinlik giderici bir diğer yöntemlerden. Saraçoğlu bunun için ballı papatya çayını öneriyor. Bunun yanı sıra pelin, melisa, anason, zencefil gibi bitkiler ve çayları da şişkinlik ve hazımsızlığa ne iyi gelir sorusunun en güzel cevaplarındandır.

Hazımsızlık Nedir? Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?

Hazımsızlık Nedir?

Dispepsi olarak da bilinen hazımsızlık; yemek sonrası aşırı dolgunluk, şişkinlik, gaz ve ağrı ile karakterizedir. Tekrarlayan ağrı ve şişkinlik hissi yaratan rahatsızlık; reflü, ülser ya da safra kesesi hastalıklarının belirtisi de olabilir. Mide, hazımsızlık durumunda besinleri sindirmede güçlük yaşar. Bu durum genellikle basit yaşam tarzı değişiklikleri ile kolayca ortadan kaldırılabilir. Yemekten sonra mide ağrısı çekiyorsanız ya da mideniz bulanıyorsa yiyeceklerin sindirimi ile ilgili birtakım bozukluklar yaşadığınız anlamına gelebilir. Hemen herkes hayatında birkaç kez hazımsızlık problemi ile karşılaşmış olabilir. Bu normal bir durumdur. Ancak hazımsızlık sık sık tekrar eden bir durumsa sindirim sistemi ile ilgili bir hastalığın habercisi de olabilir.(1)(2) Hazımsızlığın yanı sıra farklı bağırsak hastalıkları hakkında da bilgi almak için tıklayın.

Hazımsızlık Nedir?

Hazımsızlık Neden Olur?

Aşırı yağlı, baharatlı ve büyük porsiyonlu yemekler sonrası hazımsızlık yaşanması normal bir durumdur. Sindirim sistemi, aşırı tüketilen yemekleri sindirmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır ve daha yüksek oranda sindirim sıvıları salgılar. Bu durum mide iç yüzeyini tahriş ederek ağrıya ve şişkinliğe yol açabilir. Mide normalde kendi iç duvarını asitlerden koruyacak bir astar tabakasına sahiptir. Ancak aşırı asit salgılanması astarın tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olarak ağrıya yol açar. Ancak her öğün sonrası hazımsızlık yaşanıyorsa altta yatan bir mide sorunu olabilir. Bazı durumlarda midenin asit içeren öz suyu ince bağırsağın üst kısmına kaçabilir. İnce bağırsakta midede olduğu gibi koruyucu bir astar tabaka yoktur ve mide asidi bu bölgeye hasar verebilir. Aynı şekilde mide asidi üst mide bölgesinde yer alan kapakçıktan sızabilir ve yemek borusuna hasar verebilir. Reflü denilen bu rahatsızlık, hazımsızlığı beraberinde getirebilir. Buna ek olarak peptik ülser ve safra kesesi hastalıklarının belirtisi olarak da hazımsızlık gözlenebilir. Hazımsızlığa neden olan diğer hastalıklar şunlar olabilir:

  • Hiperklorhidri (çok fazla mide asidi),
  • İrritabl bağırsak sendromu (İBS),
  • Yeme bozuklukları,
  • Çölyak hastalığı.
  • Mide ve ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi,
  • Gastroparesis (yavaş mide boşalması),
  • Gastrit (mide zarı iltihabı),
  • Hiatal herni,
  • Safra taşları,
  • Safra kesesi iltihabı (kolesistit),
  • Pankreas iltihabı (pankreatit),
  • Mide kanseri.

Bunlara ek olarak bazı yaşam tarzı faktörleri ve alışkanlıklar da hazımsızlık sebepleri arasında sayılabilir:

  • Hızlı ve aşırı yemek yemek,
  • Yüksek yağ içeriğine sahip besinlerin tüketimi,
  • Laktoz veya gluten intoleransı gibi bazı besinlere karşı aşırı duyarlılık,
  • Sigara ve alkol kullanımı,
  • Aspirin ve ibuprofen gibi bazı ilaçların aşırı kullanımı,
  • Aşırı stres ve anksiyete. (1)

Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?

Hazımsızlığın en ayırt edilebilir belirtisi, yemeklerden sonra karın ağrısı ve şişkinlik hissidir. Buna ek olarak aşağı midede hazımsızlık belirtileri şunlardır:

  • Üst karın bölgesinde ağrı,
  • Mide asitlerinin aşırı salgılanmasından kaynaklı midede yanma hissi,
  • Yemekten hemen sonra şişkinlik hissi ve az yemek tüketilmesine rağmen aşırı doygunluk hissi,
  • Mide bulantısı ve gaz,
  • Geğirme hissi,
  • Yutulan yiyeceğin geri gelmesi,
  • Göğüste ağrılı yanma hissi.

Hazımsızlık belirtileri yemekten bir-iki dakika ya da birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Eğer hazımsızlık ve göğüste ağrı ile birlikte terleme, nefes darlığı, üst karın bölgesinde sıkışma hissediyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir. (1)

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Ara sıra yaşanan hazımsızlık için doktor önerisiyle mideyi rahatlatacak antiasit ilaçlar kullanılabilir. Ancak her yemek sonrası kronik ağrı ve şişkinlik hissi gibi hazımsızlık belirtileri varsa altta yatan sindirim bozukluğunun tedavi edilmesi gerekir. Peki, hazımsızlık için ne yapmalı? Aşağıdaki öneriler hazımsızlığı önlemeye yardımcı olabilir: 

  • Mideyi aşırı doldurmak midenin daha fazla çalışmasına ve daha çok asit salgılamasına neden olabilir. Midenin rahat çalışmasını sağlamak için günlük öğün sayısını artırabilir ve öğünlerdeki yiyecek miktarını azaltabilirsiniz.
  • Besin maddelerinin iyice çiğnenmeden sindirilmek için mideye gönderilmesi, midenin bu besinleri sindirebilmek için daha fazla asit salgılamasına yol açabilir. Besinleri yeterince çiğnemek için zaman ayırmaya dikkat etmelisiniz.
  • Domates ve narenciyeler (portakal, greyfurt, mandalina vb.) asit içeriği yüksek besinlerdir. Bazı kişiler bu besinleri tükettiğinde mide asidinin aşırı salgılanmasına bağlı olarak hazımsızlık çekebilir. Bu besinleri bir süreliğine diyetinizden çıkarabilirsiniz.
  • Gazlı ve kafein içeriği yüksek içecekler mide asidinin artmasına neden olabilir. Ayrıca aşırı yağlı ve baharatlı besinler de mideyi rahatsız edebilir. 
  • Aşırı alkol tüketimi ve sigara içmek mide astarında hasara neden olabilir. Mide iç yüzeyinde yaşanan tahrişler hazımsızlığa yol açabilir. Sigarayı bırakmak ve alkol tüketimini sınırlamak hazımsızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Stres, hazımsızlığa neden olan en önemli faktörlerin başında yer alır. Stres ile başa çıkmak için nefes yöntemi, yoga gibi gevşeme tekniklerini deneyebilirsiniz.
  • Yatmadan önce yemek yemek ya da yemek yedikten hemen sonra uzanmak mideye baskı yapabilir ve düzgün çalışmasını engelleyebilir. Yemek yedikten en az 3 saat sonra yatarak hazımsızlığın önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. (3)

Hazımsızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Hazımsızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Hazımsızlık belirtilerini yatıştırmak için hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler tüketmek pratik ve etkili bir yöntem olabilir. Bu yiyeceklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Sebzeler

Yağ ve şeker oranı düşük olan yeşil fasulye, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, salatalık, kuşkonmaz, brokoli ve patates gibi sebzeler, midenin asit seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

Zencefil

Doğal anti-inflamatuar özelliğe sahip olan zencefil, hazımsızlıktan kaynaklanan mide ekşimesi ve şişkinliğe iyi gelebilir. Yemeklerden sonra zencefil çayı içerek hazımsızlığın azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yulaf Ezmesi

Yüksek lif içeriği ile ön plana çıkan yulaf, hazımsızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Kahvaltıda yoğurt ya da süt ile birlikte yulaf tüketebilirsiniz.

Asit İçeriği Düşük Meyveler

Kavun, muz, elma ve armut gibi asit içeriği düşük meyveler, mide asit seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.  

Sağlıklı Yağlar

Avokado, ceviz, fındık, badem, zeytin, susam ve keten tohumu gibi besinlerin yağları, mide asit seviyesinin düzenlenmesini destekleyerek hazımsızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.

Bitki Çayları

Nane çayı, papatya çayı, meyan kökü çayı, rezene çayı gibi bitki çayları mide asidinin düzenlenmesinde destekleyici rol oynar. Yemeklerden sonra bu bitki çaylarından demleyerek içebilir, hazımsızlığın önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. 

Bunlara ek olarak yemekten sonra hazımsızlık yaşadığınızda 1 çay kaşığı kabartma tozu ve bir bardak ılık su ile bir karışım hazırlayıp içebilirsiniz. Ayrıca yemeklerle birlikte bir fincan ev yapımı elma sirkesi tüketebilir ve midenin yiyecekleri sindirmesine yardımcı olabilirsiniz. (4)(5)

Hazımsızlık belirtileri ve çözüm önerilerine dair bilgileri bir araya getirdik. Dilerseniz kabızlığa iyi gelen yiyecekler hakkındaki yazımızı da okuyabilir, farklı konularda da bilgi dağarcığınızı geliştirebilirsiniz.

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

Önerilen Bloglar

Karın Şişliği ve Ağrı Mide Tembelliğine İşaret Ediyor

Karın Şişliği ve Ağrı Mide Tembelliğine İşaret Ediyor

Gastroparezi (mide tembelliği) nedir?

Midenin besinleri normal süresinde sindirememesi sonucu mide boşalmasında oluşan gecikmeye mide tembelliği denir. Mide tembelliği hazımsızlık, şişkinlik, doygunluk hissi, acıkmama ile kendini belli eder ve kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Gastroparez olarak da bilinen mide tembelliğinin sebebi ise tam bilinmemekle beraber sorun mide duvarını oluşturan kasların; kasılma gevşeme, mide içeriğini karıştırma-parçalama-depolama ve mideden ince barsağın ilk kesimine atma fonksiyonlarını tam yapamamasıdır. Bu fonksiyonun sağlanmasında beyin, beyinden mideye gelen sinirler, mide kasları, kanda bulunan çeşitli maddelerin etkin, uyum içinde çalışması gereklidir. Bu düzen bozulduğunda gastroparezi oluşabilir. 

Mide tembelliği genellikle yetişkinlerde görülse de bazı viral enfeksiyonlar sonucunda çocuklarda da görülebilir. Yetişkinlerde büyük kısmının nedeni bilinmez, mide ameliyatlarından sonra görülebilir, şeker hastalığının bir sonucu olarak görülebilir.

Mide tembelliği nasıl tedavi edilir?

Tanısı için gastroskopinin yanı sıra; mide boşalma zamanını görebilmek için ilaçlı filmler (baryumlu grafiler), sintigrafi kullanılır. Tedavisi zordur, kişiye özel yaklaşım esastır.

Benzer Yazılar

ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?
ERCP Nedir? Hangi Rahatsızlıklar İçin Yapılır?

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi olarak açılan ERCP; karaciğer, safra kesesi, safra kanalı ve pankreas gibi alanlardaki sorunları tespit etmek ve tedaviye yön vermek için uygulanmaktadır. Radyolojik ve endoskopik bir işlemdir, Gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Vücutta kesi açılmaz, sindirim boşlukları kullanılır.

Devamı

Gastrit Neden Oluşur?
Gastrit Neden Oluşur?

Beslenme alışkanlığı, gastritin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan bir faktördür. Düzensiz ve kötü beslenme, sigara ve alkol tüketimi, mideyi tahriş ederek gastrite sebep olabilecek başlıca sebeplerdendir.

Devamı

Gastrointestinal Sistem Cerrahisi
Gastrointestinal Sistem Cerrahisi

Vücudun; çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım görevlerinin yapıldığı ve ağızdan anüse kadar kapsadığı bölüme gastrointestinal sistem cerrahisi adı verilmektedir.

Devamı

Ülseratif Kolit Tedavisi
Ülseratif Kolit Tedavisi

Ülseratif kolit; sadece kalın bağırsağı tutan bir hastalıktır. Bağırsağın iç yüzeyinden başlıyor ve de rektum denilen alt kısımdan giden bir hastalık olarak bilinir. Bu rahatsızlık akut alevlenme periyotları ve ishal belirtileri arasında görülür. Kronik bir hastalıktır.

Devamı

Mucizevi Güç: Su!
Mucizevi Güç: Su!

Suyun yaşamımızdaki katkısı büyük. Öyle ki; su olmadan organlarımızın çalışabilmesi ve yaşamımızı devam ettirmemiz mümkün değil! Su, bizim vazgeçilmez yaşam gücümüz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve her şeyin problemsiz bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Devamı

Endoskopik Reflü Tedavisi
Endoskopik Reflü Tedavisi

18 yaşından büyük ve sfinkter gevşekliği 3 cm’nin altında olan hastalar için uygun bir tedavidir. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için de tercih edilebilir.

Devamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası