hamileliğin son haftalarında akıntı / Hamileliğin Haftası & Detayları | Çocuklu Dünya

Hamileliğin Son Haftalarında Akıntı

hamileliğin son haftalarında akıntı

Hamilelikte Vajinal Akıntı

Hamilelikte Vajinal Akıntı Neden Olur?

“Hamilelikte vajinal akıntı normal mi?” çokça sorulan bir sorudur. Hamilelikte vajinal akıntı normaldir. Ancak vajinal akıntının rengine, yoğunluğuna, kıvamına ve kokusuna göre durum değişiklik gösterebilir. Aslında hamilelikte vajinal akıntı, ilk dönemlerde anne adaylarının çoğunda, saydam renkli veya beyaza yakın formda görülmektedir.

“Hamilelikte vajinal akıntı normal mi?” sorusuna cevap vermek için öncelikle akıntının rengine ve kıvamına bakmak gerekmektedir.

Orkid eşsiz konforu ve üstün korumasıyla hamilelik sürecinde de yanında. Kuruluk hissi ve nefes alan üst yüzeyi sayesinde her an her yerde kesintisiz özgüven sunan Orkid Günlük Pedler ile hamileliğin keyfini çıkar.

Hemen Orkid Ürünlerini keşfet.
Hemen kampanyaları keşfet.

Hamilelikte Vajinal Akıntı Neden Olur?

1_Enpx_shutterstock_

Hamilelikte beyaz akıntı lökorea olarak adlandırılır. Gebelik döneminde hormonal yapı ile birlikte; östrojen ve progesteron salgılanma miktarı değişir. Böylece hamilelikte beyaz akıntı karşımıza çıkmaktadır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde genişleyen rahim, idrar kesesine baskı uygular ve bu da hafif idrar kaçırmaya neden olur. Esasen hamilelerin çoğuna vajinal akıntı gibi gelen bu idrar kaçağıdır. Bu akıntı hamilelikte beyaz sümüksü akıntı kıvamına gelebilir, bu bebeğin yerleşmesi ve hormonların tavan yapmasından kaynaklanmaktadır. Bebek büyüdükçe, ihtiyaçları değişir ve vücut buna uyum sağlamak için, hormon salgısını güncel tutmalıdır. Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı da bu güncellemenin bir sonucudur. Ancak gebelikte normal olmayan vajinal akıntılar da yaşanabilmektedir. Bir sonraki başlıkta “hamilelikte akıntı nasıl olur?” sorusunu cevaplandıracağız.

Hamilelikte Akıntı Nasıl Olur?

2_Enpx_shutterstock_

“Hamilelikte akıntı nasıl olur?” pek çok kadının cevabını merak ettiği bir soru. Gebelikte saydam veya hafif beyaz renkte akıntı normal kabul edilir. Ancak farklı renklerdeki akıntı da yanlış bir şey olduğu anlamına gelmeyebilir. Örneğin, hamilelikte pembe akıntı veya açık kırmızı akıntı yaşamak normaldir, buna implantasyon kanaması veya yerleşme kanaması denir ve hamileliğin ilk haftalarında görülür. Döllenmiş yumurta rahim duvarında kendine bir yer edinmeye çalışırken, hafif kanama görülmektedir. Bu da hamilelikte pembe akıntı yaşanmasına sebebiyet verir. Fakat kanama normal görünmüyorsa veya iç çamaşırda belirgin bir kırmızı leke oluşuyorsa, mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar?

3_Enpx_shutterstock_

Hamilelikte bir akıntı, dönemin erken zamanlarında başlar. Üstelik bir akıntı başladıktan sonra doğuma kadar da devam eder. Burada akıntının özellikleri önem arz eder.

Gebeliğin özellikle son aylarında anne adayları; su kesesinin açılarak su gelmesi durumunu, akıntı ile karıştırabiliyor. Hamilelik dönemi içerisinde su gelmesi önemli bir durumdur ve bazı durumlarda akıntıdan ayrılması mümkün olmayabilir. Eğer şüpheli bir durumla karşılaşırsanız doktora başvurmanız gerekir. Peki hangi durumda şüphelenmek gerekir?

Bir akıntı genellikle küçük miktarlarda ve belirsiz aralıklarla ortaya çıkar. Amnion suyu ise sürekli olarak dışarıya sızar. Amniyotik sıvı genellikle berrak ya da hafif sarımtırak bir renkte olur. Su kıvamında, kokusuz ya da tatlı kokulu bir yapıya sahiptir.

Bu su, sızıntı gibi damla damla ya da aşırı fışkırma biçiminde gelebilir. Suyun gelmesine yönelik bir kuşku duyuluyorsa, gebeliği takip eden doktor ile iletişime geçmek gerekir. Doktor bu sayede doğumun başlayıp başlamayacağına karar verebilir.

Hamilelikte Akıntı Rengi Önemlidir

Hamilelik döneminde akıntı rengi sarı ise, bu bir  enfeksiyon işaretidir. Sarı akıntı, kaşınma veya hafif sızı; mantar enfeksiyonu işaretidir. Ayrıca hamilelikte akıntı rengi koyu ise, klamidya veya trikomoniyaz gibi bir cinsel yolla bulaşan hastalık (CYBH) belirtisi de olabilir. Sarı akıntı, kaşınma veya akıntı kokusunda artış fark ediyorsanız, mutlaka doktora görünmek gerekmektedir. Akıntı rengi koyu sarıya dönüyorsa veya yeşilimsi ise, kötü kokuyorsa veya pütürlü bir kıvam aldıysa; daha ciddi bir problemi işaret ediyor olabilir. Hamilelik zamanında yeşil akıntı önemli bir bakteriyel enfeksiyon veya cinsel yolla bulaşan hastalık ihtimalini akla getirmektedir. Bu ihtimalleri göz ardı etmemek adına hamilelikte yeşil akıntı görüldüğü vakit doktor kontrolü sağlanmalıdır. Hamilelik sürecinde pembe akıntı, ilk dönemlerde normaldir. Sonraki dönemlerde vajinal tahrişe bağlı olarak görülebilir. Ancak pembe renk koyulaşırsa veya kanlı olmaya başlarsa, özellikle ağrı eşlik ediyorsa, doktor kontrolüne ihtiyaç duyulabilir. Hamilelik sürecinde gri akıntı normal değildir ve sıklıkla Bakteriyel Vajinozis (BV) adı verilen, bakteriyel bir enfeksiyona işaret etmektedir. Akıntı ile birlikte aşağıdaki belirtiler de görülmektedir: Kaşınma Tahriş Keskin kötü koku Vulva veya vajinal açıklıkta kızarıklık, kızarma Eğer vajinal akıntı, griye veya kahverengiye dönüyorsa, mutlaka doktora görünmek gerekir. Bakteriyel Vajinozis tedavisi ilaç kullanımı gerektirebilir.

Vajinal Akıntı Renkleri ve Nedenleri

Vajinal akıntı renkleri genellikle farklı anlamlara sahiptir. Beyaz, süt kıvamında ve hafif kokulu bir akıntı normal kabul edilirken, sarı veya yeşilimsi renkte ve kötü kokulu bir akıntı enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra, gri renkte veya balık benzeri bir kokuyla birlikte olan akıntı, bakteriyel vajinozun bir belirtisi olabilir. Bu nedenle, vajinal akıntının rengi ve kokusu da önemli bir değerlendirme faktörüdür.

Vajinadan idrar gibi su gelmesi

Vajinal akıntı, kadınların genital bölgesinden gelen normal bir fizyolojik süreçtir. Bununla birlikte, bazı durumlarda vajinadan idrar gibi su gelmesi, kişide endişe yaratabilir. Vajinadan idrar gibi su gelmesi, genellikle idrar kaçırma veya inkontinansın bir belirtisi olabilir. Özellikle öksürme, hapşırma veya egzersiz sırasında ortaya çıkabilen bu durum, pelvik taban kaslarının zayıflığından kaynaklanabilir.

4_Enpx_shutterstock_

Kırmızı Akıntı:

Regl dönemi başlangıcı Genital enfeksiyon Polip Rahim içi veya rahim ağzı kanseri

Pembe Akıntı neyin belirtisi?

Diğer bir vajinal akıntı türü ise pembe akıntıdır. Pembe akıntı, genellikle hafif bir kanama veya lekelenmenin belirtisi olabilir. Menstrüel döngünün başlangıcında veya sonunda ortaya çıkabilir ve hormonal değişikliklerle ilişkilendirilebilir. Ancak, pembe akıntı sürekli ve şiddetli ise bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir, çünkü bazı enfeksiyonlar veya hastalıkların belirtisi olabilir.

  • Servikal kanama -  Adet dönemi dışında menopoz döneminde veya hastalık belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu akıntıdan sonra doktorunuza görünmeniz önemli olacaktır.

  • Vajinada tahriş – Mantar rahatsızlıkları, cinsel ilişki, kimyasal içerikleri temizlik ürünleri vajinada tahrişe sebep olabilir. 

  • Yerleşme kanaması (İmplantasyon kanaması) – Regl başlamadan gün önce görünen pembe renkli kanamadır. Genellikle gebelikten hemen önce görülse de gebe olmayan kişilerde de rastlanır. 

Beyaz Akıntı:

Mantar enfeksiyonu  - Kandida mantar hücrelerinin vajinada çoğalması ile tahriş, kaşınma, yanma gibi semptomlara sebep olur. 

Sarı Akıntı:

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) – Korunmasız cinsel ilişki ile bulaşan tüm hastalıklar sarı akıntıya sebep olabilir. Eğer sarı akıntıyla karşı karşıya kalıyorsanız, akıntı sonrası doktora görünmeniz gerekir.

Renksiz Akıntı:

Hamilelik – Gebelikte renksiz ve sıvı akıntı olabilir.   Yumurtlama – Ovulasyon yani yumurtlama evresinde de renksiz akıntı görülebilir.  Hormonal değişiklik – Ayrıca hormonal değişiklikler de akıntı miktarında artışa sebep olabilir. Gebeliğin süreci ile ilgili olan bu akıntı hakkında endişelenmenize gerek yoktur.

Gri Akıntı:

Bakteriyel Vajinozis (BV) – Vajinadaki floranın değişerek kötü bakterilerin üremesine sebep olan bir bakteri türüdür ve gri akıntının da genellikle sebebidir. Hamilelik sürecinde normal olmayan akıntı yaşayan anne adayları, mutlaka kendi doktorlarına danışmalıdır. Bazı durumlar, annenin vücut yapısına ve hormonlarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, kesin bir yargıya varmak için mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir. Ancak renksiz ve kokusuz akıntı yaşanıyorsa, herhangi bir tahriş veya kaşıntı yoksa, akıntı son derece normaldir. Bebek büyürken, vücut ikinci bir insanın varlığını sürdürebilmesi için, kendine yeni bir sistem oluşturmaktadır. Bu da gebelikte normal akıntıya neden olabilir.

Akıntı ne zaman azalır?

Akıntı miktarı ve zamanı kadından kadına değişebilir. Genellikle menstrüel döngünün ortasında veya ovülasyon sırasında akıntı miktarı artabilir. Hamilelik sürecinde de vajinal akıntı artabilir ve bu durum normal kabul edilir. Ancak, şiddetli veya anormal bir şekilde artan, sürekli devam eden veya rahatsızlık yaratan akıntılar durumunda bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Hamilelikte vajina kokusu

Hamilelikte vajina kokusu da normal bir durumdur. Hormonal değişiklikler nedeniyle vajinal akıntının kokusu değişebilir. Ancak, rahatsız edici bir koku, yanma veya kaşıntı gibi belirtiler varsa bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Vajinal akıntı, her kadının yaşadığı bir durumdur ve genellikle normal kabul edilir. Ancak, şiddetli veya anormal belirtiler varsa veya kişide endişe yaratan durumlarolsa bile, doktorunuzla görüşmek önemlidir. Doktorunuz, semptomları değerlendirebilir, gerektiğinde testler yapabilir ve uygun tedaviyi önererek kişinin sağlığını korumasına yardımcı olabilir. Vajinal akıntı konusunda açık ve dürüst bir iletişim sağlamak, doğru teşhis ve tedavi için önemlidir. Kendi kendine teşhis ve tedavi yerine, doktorunuzun uzmanlığından faydalanmak her zaman daha güvenli ve daha sağlıklı bir yaklaşımdır.

Hamilelikte Akıntı Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

5_Enpx_shutterstock_

Kadınlarda hamilelik döneminde akıntı yaşandığında dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Bu unsurlara özen göstermek, sağlık açısından önem arz eder. İşte hamilelik döneminde yaşanan akıntı nedeni ile dikkat edilmesi gereken tıbbi unsurlar:

  • Mutlaka pamuklu iç çamaşırları tercih etmek gerekir.

  • Enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilecek, kimyasal içeren temizlik ürünlerini kullanmamak önemlidir.

  • Vajinal bölgenin her duş ve tuvalet sonrası kurulanması gerekir.

  • Gebelik dönemi boyunca dar kıyafetlerden uzun durulması önemlidir.

  • Hamilelik döneminde mantar enfeksiyon oluşumunu destekleyecek şekerli gıdalardan uzak durulması gerekir.

  • Hamilelik süreci boyunca çamaşırları deterjan yerine sabunla yıkayabilirsiniz.

  • Hamilelik dönemince iç çamaşırların özellikle ağ kısımlarının ütülenmesi önem taşır.

Yerleşme Kanaması Nedir?

6_Enpx_shutterstock_

Çoğunlukla pembe renkli vajinal akıntı olarak yaşanan yerleşme kanaması veya diğer adıyla implantasyon kanaması, normal bir süreçtir ve her hamile kadın yaşamak zorunda değildir. Bazı kadınlarda kanama fark edilemeyebilir çünkü kanama miktarı çok azdır. Özellikle hamile bir kadın, gebeliğin ilk birkaç haftası içinde, renksiz akıntının içine karışmış pembelik gördüğünde telaşlanmasına gerek yoktur. Döllenmiş yumurta, rahime ulaştığında kendini bir yere yerleştirmek zorundadır. Bu yerleştirme sırasında rahim duvarında hafif bir kanama olur ve vajinal akıntı ile dışarı atılır. Gayet normaldir ve gebeliğin sıradan bir belirtisidir. Ancak kanama artarsa, çok ağrılıysa veya rengi koyulaşıp kırmızıya dönüyorsa, doktora görünmek gerekmektedir.

Kaynaklar:  

Gebeliğin son ayı ( hafta arası) annenin şikayetlerinde bazı değişiklikler olur. Karnın artık fazlasıyla büyümesi yürümede ve hareket etmekte zorlanma, nefes almakta zorlanma, rahat uyuyamama gibi şikayetlere neden olabilir. Bel ağrısı karnın ağırlaşmasına bağlı artabilir artabilir, ara sıra karında kasılmalar, sertlik olabilir. Bu ağrılar ve sertleşmeler gerçek veya yalancı doğum sancıları ile ilgili olabilir.

Gebeliğin son ayında az miktarda vajinal akıntı normaldir ancak bunu su gelmesi ile karıştırmamak gerekir. Akıntı koyu ve yapışkan iken, su gelmesi genellikle akıcı ve bardaktan dökülür (veya idrar kaçırır) şekilde bol olur. Bu konuda karar veremediğiniz durumlarda mutlaka doktorunuza muayene olmalısınız çünkü su gelmesi ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Eğer gerçekten su gelmesi durumu varsa sıklıkla doğum gün içerisinde gerçekleşir.

Gebeliğin son ayında lekelenme veya az miktarda bile olsa kanama mutlaka acilen doktora başvurmayı gerektirir. Kanama nişan gelmesi veya başka sebeplerden dolayı olabilir.

Gebeliğin her ayında olduğu gibi son ayında da cinsel ilişki serbesttir. Kanama veya doktorunuzun belirttiği özel bir sakıncalı durum yoksa cinsellik konusunda sakınca yoktur.

Hamileliğin son aylarında beslenme konusunda bir değişiklik gerekmez. Gebeliğin diğer aylarında olduğu gibi sık sık ve azar azar yemeye özen göstermek gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek ise birinci kuraldır.

Hamileliğin son ayında bebek hareketleri çok önemlidir. Bebek hareketlerinde azalma hissettiğinizde doktorunuza başvurmalısınız.

Hamileliğin son ayında su gelmesi, sancı, kanama, akıntı, lekelenme gibi çeşitli nedenlerle vajinal muayene (alttan muayene) yapılması gerekebilir. Bunun bir sakıncası yoktur, doğumun başlaması konusunda fikir verebilecek tek yöntemdir.

Rahim ağzındaki açılma ve incelme (silinme) ancak elle muayene ile anlaşılır, ultrason veya diğer yöntemlerle anlamak mümkün değildir. Bu nedenle anne adaylarının elle veya spekulumla vajinal muayene yapılmasından kaçınmaları gerekmez.

Acıbadem Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hale Erbaş

 

39 Haftalık Gebelik

39 Haftalık Gebelik

Hamileliğinizin otuz dokuzuncu haftasına hoşgeldiniz! Bebeğinizi kucağınıza her an alabilirsiniz, bu sizi çok heyecanlandırıyor olmalı. Artık son iki haftanız kaldı denebilir. Sondan bir önceki haftada olan değişikliklere bakmaya ne dersiniz?

39 haftalık gebelik gelişimi

Gebeliğinizin son haftalarındasınız. Doğum genellikle haftada gerçekleşse de bir hafta erken gerçekleşen doğumlar da oldukça yaygındır. Bebeğinizi kucağınıza almaya hazır olmalısınız.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Gebeliğin haftasında annedeki değişiklikler

  • Bebeğinizin başı aşağı doğru pozisyon almış olabilir ya da buna hazırlanıyor. Yani bebeğiniz leğen kemiklerinizin arasındaki boşluğa doğru dönüyor. Bebeğinizin bu pozisyonu kaburgalarınızdaki baskıyı azaltır ve nefes almanızı kolaylaştırır.
  • Bebeğinizin aşağı doğru pozisyonu nedeniyle karnınızın alt kısmında ve kasıklarınızda baskı hissi artar.
  • Bel ve sırt ağrılarınız bu hafta artmış olabilir.
  • Karnınız daha aşağıda görünür.
  • Sancılarınız artmış olabilir.

Hamileliğin haftasında neler olur?

Bebeğiniz dış dünyada hayatta kalmaya hazır, gelişimi neredeyse tamamlanmış durumda. Sizin doğuma hazırlandığınız gibi o da hazırlanıyor. Pozisyonunu değiştiriyor, dış dünyada vücut ısısının düzenlenebilmesi için ihtiyacı olan yağ tabakası gelişiyor ve bağışıklık sistemi güçleniyor.

Gebeliğin haftasında anne kaç kilo almalı?

Hamileliğinizin başından bu yana toplamda kilo almış olabilirsiniz. Gebelik boyunca her kadının aldığı kilo miktarı farklılık gösterir. Doktorunuz aksini söylemediği sürece aldığınız kilolarda bir sorun yoktur.

Gebeliğin haftasında beslenme

  • Porsiyonları küçültmek ve öğünleri sıklaştırmak gebeliğin son haftalarında daha rahat etmenizi sağlayacaktır.
  • Süt ürünleri, et ürünleri, sebze ve meyveyi dengeli tükettiğiniz bir beslenme düzeniniz olduğundan emin olmalısınız.
  • Gebeliğinizin son haftalarında da protein, lif, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda alıyor olmanız çok önemli.

Hamileliğin otuz dokuzuncu haftasında preeklampsi

Preeklampsi, hamilelikte yaşanan kan basıncı bozukluğudur. Bu sağlık sorunu çok yaygın değildir ancak dikkat etmenizde fayda var. Preeklampsi hamileliğinizin 2. veya 3. trimesterında ortaya çıkabilir. Belirtilerini bilmek bu durumu takip edebilmenizi kolaylaştırır. Semptomları;

  • Şiddetli baş ağrısı,
  • Görme bozukluğu,
  • Kaburgalarda ağrı ve yüz, baş ve ayaklarda ani şişme.

Gebeliğin haftasında beyaz akıntı

Hamileliğinizin son haftalarında vajinal akıntılarınız artabilir, bu normal bir doğumdur. Akıntılar koyu kıvamlı ve yapışkan olabilir bu vücudunuzun doğuma hazırlandığını gösterir.

Gebeliğin haftasında sancılar

Hamileliğinizin son haftalarında ara sıra yaşadığınız sancılar ve kasılmalar normaldir. Bu sancıların bir düzeni yoktur ve çok şiddetli değillerdir. Braxton Hicks adı verilen bu sancıların amacı doğuma hazırlanmaktır. Ancak bu sancı ve kasılmaları doğum sancılarından ayırmak önemlidir.

Hamileliğin haftasında cinsellik

Hamile liğin son 4 haftasında cinsel ilişkiye girilmesi uzmanlar tarafından sakıncalı görülmektedir yani bu hafta cinsel ilişkiye girmek önerilmemektedir. Daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Gebeliğin haftasında spor ve egzersiz

Hamileliğinizin son haftalarında spor ve egzersiz dışındaki hareketlerinize ve harcadığınız efora çok dikkat etmeli, kendinizi zorladığınız ve çok yorulduğunuz aktivitelerden kaçınmalısınız. Hafif tempolu ve genelde oturarak yapacağınız spor ve egzersizlere doktorunuza danışarak devam edebilirsiniz.

Gebeliğin haftasında bebek gelişimi nasıl olmalı?

  • Bebeğinizin gelişimi neredeyse tamamlandı
  • Derisinin altındaki yağ tabakası gelişmeye devam ediyor.
  • Başı leğen kemiklerinizin arasında gelecek şekilde pozisyonunu değiştiriyor
  • Bağışıklık sistemi güçleniyor.

Gebeliğin haftasında bebek ultrasonda nasıl görünür?

Doktorunuz bu hafta da rutin kontroller için ultrason görüntüsü alacak. Bebeğin pozisyonu ve hareketlerini kontrol edecek. Bebeğinizin tamamen gelişmiş olduğunu görmek, boyu, kilosu ve görüntüsüyle kucağınıza alacağınız haliyle karşılaşmak doğum için sabırsızlanmanıza sebep olabilir.

Gebeliğin haftasında bebeğin boyu kaç cm olmalıdır?

Bebeğinizin boyu ortalama 48 ile 53 santim arasındadır.

Gebeliğin haftasında bebeğin kilosu kaç gram olmalıdır?

Bebeğinizin kilosu ortalama olarak 3 kilo ile 3,6 kilo arasında olabilir. Ancak bazı bebekler 3 kilonun altında, bazı bebekler de 4 kilo da olabilmektedir. Doktorunuz aksini söylemedikçe ve kontrollerde bir sıkıntı görmedikçe kaygılanmanıza gerek yok.

39 haftalık gebelik kaç aylıktır?

9 ay 3 günlük hamilesiniz.

Gebeliğin haftasında doğum belirtileri

Doğum artık her an gerçekleşebilir. Aşağıdaki belirtiler doğumun gerçekleştiğini gösterir;

● Serviksinizde genişleme

● Sıklığı ve süresi artan kasılmalar,

● Şiddeti artan sancı

● Vajinanızdan amniyon sıvısının gelmesi

● Bazı durumlarda mide bulantısı

40 haftalık hamilelik hakkında bilgi almak ister misiniz?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir