mimar sinan kısaca hayatı ve eserleri / Mimar Sinan kimdir, eserleri nelerdir?

Mimar Sinan Kısaca Hayatı Ve Eserleri

mimar sinan kısaca hayatı ve eserleri

mimar sinan kimdir

Osmanlı döneminde yaşamış en önemli şahsiyetlerden ve dönemim en önemli mimarı Sinan eserleri ile günümüzde hala adından söz ettiriyor. Peki Mimar Sinan kimdir, eserleri nelerdir? funduszeue.info sitesi olarak Mimar Sinan&#;ın biyografisinin özetini sizler için hazırladık&#;

mimar sinan kimdir

Konu Başlıkları:
Mimar Sinan Kimdir?
Mimar Sinan&#;ın Eserleri

Mimar Sinan&#;ın Hayatı

Mimar Sinan Osmanlı Devleti baş mimarıdır. 29 Mayıs yılında Kayseri Ağırnas köyünde doğan Sinan Yavuz Sultan Selim döneminde devşirilmiştir. Aslen rum yada ermenidir. Kaynak: Wikipedia

Mimar Sinan Yavuz Sultan Selim devşirme olarak İstanbul&#;a getirilmiş ve yeniçeri ocağına alınmış daha sonra Mimar olarak seferlere katılmıştır. Yavuz Selim dönemi sonrasında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yine seferlere katılan Sinan gösterdiği başarılar nedeni ile yeniçeri ocağından Acemi Oğlanlar Yayabaşılığına (Bölük Komutanı) olarak terfi etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki seferlerde gösterdiği gayretler, savaş alanlarında yaptığı eserler nedeni ile 49 yaşında yeniçerilikten Başmimarlık rütbesine yükseldi.

Mimar Sinan, Yavuz Sultan Selim ile başladığı görevine Kanuni Sultan Süleyman ile devam etmiş ve funduszeue.info ve III. Murat döneminde de devam etmiştir. 49 yıl Başmimar olarak görev yapan Mimar Sinan  yılında İstanbul&#;da 99 yaşında vefat etmiştir. Mezarı Selimiye Camii yanındaki türbededir.

Mimar Sinan&#;ın Eserleri

Mimar Sinan&#;ın eserleri denilince akla ilk gelen yer elbette Selimiye Cami gelmektedir. Ustalık eseri olarak adlandırdığı Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesine girmiştir. Çııraklık eseri olarak Şehzade Cami, Kalfalık Eseri olarak Süleymaniye Cami ve ustalık eseri olarak da Selimiye Cami en önemli eserlerindendir.

Selimiye Camii-Edirne
selimiye cami

Selimiye Camii, Mimar Sinan&#;ın en önemli eseridir. Edirne&#;de bulunan bu eser&#;i 86 yaşında yapmıştır. Ustalık Eseridir&#;

Süleymaniye Camii-İstanbul

suleymaniye cami

Süleymaniye Camii, yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman adına yapılmıştır. Kalfalık eseridir.

Şehzade Camii-İstanbul

şehzade camii

Kanuni Sultan Süleyman&#;ın ölen oğlu Şehzade Mehmet adına yaptırılmıştır. Çıraklık Eseridir.

Mimar Sinan, 81 camii, 51 mescit, 55 medrese, 26 darül-kurra, 17 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere eser yapmıştır.

Bu yazımızda önemli isimlerden Mimar Sinan&#;ın biyografisini özetledik. Eserleri ve hayatı ile ilgili kısaca bilgi verdik. Sizler de merak ettiğiniz konuları yorum bölümünden yazabilirsiniz.. Ödevlerinizi ve araştırmalarınızı bizlere iletebilirsiniz&#;

ekara

Mimar Sinan Kimdir? Mimar Sinan'ın Hayatı Ve Çıraklık, Kalfalık, Ustalık Dönemi En Önemli Eserleri Neler, Kaç Yılında Doğdu?

Esasen bir devşirme olan ve Kayseri Ağırnas'tan İstanbul'a kabul gören Mimar Sinan, geldiği mimarbaşı rütbesini tırnaklarıyla kazıya kazıya almıştır diyebiliriz. Çünkü o çok küçük yaşlardan mimar olmaya heves etmiş ve kendini bu yönde geliştirmiştir. Kendisi, Kanuni Sultan Süleyman ile bir seferdeyken Prut Nehri'ne çok çabuk bir şekilde başarılı bir köprü inşa etmiş ve bu sayede Sultan'ın övgüsüne de mahzar olmuştur. Sonrasında ise mimarbaşılık zamanı geldiğinde dünyayı kendine hayran bırakacak türde eserler inşa etmiştir.

Mimar Sinan Kimdir?

Mimar Sinan, Türk tarihi içerisinde çok önemli ve büyük bir mimardır. Kendisine aynı zamanda Koca Sinan'da denmiştir. Kütüğü Kayseri olan Mimar Sinan'ın Ağırnas kasabasında senesinde doğduğu bilinmektedir. Kütüğünden dolayı kendisine Ağırnaslı Sinan olarak da hitap edilmiştir.

Osmanlı Devleti, köken olarak Anadolu dışından çok fazla kişiyi küçük yaştan devşirme adı verilen yöntem ile kendisine faydalı bireyler haline getirmiştir. Daha sonra bu eğitilmiş kimseler devletin farklı kademelerine getirilerek memurlu yaparlar idi. Devlet görevinde de devşirmeler, Türklerden daha çok olurlardı. Bunun sebepleri hala tarihçiler arasında tartışma konusu olsa bile genel kanı devşirmelerin bu bölgelerde akrabalara sahip olmadıklarından "torpil" yapamayacaklarıydı.

Tabii bu dönemde bir "milliyetçilik" duygusu da gelişmemişti. Günümüzdeki gibi bakılmıyordu. O zaman kişiler kendilerini Türk, Arap, Laz, Çerkez, Rum, Yunan, Macar şeklinde tanıtmaktan ziyade dinleri ile tanıtırlardı. "Müslümanım" ya da "Hıristiyanım" denirdi. Bu nedenle, bu tarihleri yorumlarken bugünkü gibi bir milliyetçilik duygusu ile yaklaşmamak önemlidir.

Mimar Sinan'da bu devşirme çocuklardan bir tanesiydi. 21 veyahut 22 yaşında devşirilerek İstanbul'da acemi ocağına kabul edilmiştir.

Mimar Sinan'ın Hayatı

Yavuz Sultan Selim Han döneminde devşirilerek İstanbul'a geldi. Sinan gayet zeki, dinamik bir gençti. Bu nedenle, en başından beri gelecek vaat ettiği görülmüştür. Mimar Sinan saraya geldiği zaman mimarlığa özenmiş ve kendi vatanında çeşitli bahçeler, bağlar, su yolları ve kemerler yapmayı hayal etmiş, istemiştir.

Bu yolda ilerlemek isteyince dönemindeki en büyük ustaların elinde çalışmış, türbe, han ve çeşme inşaatlarında tecrübe kazanmıştır. Mimar Sinan'ın bir diğer vasfı da aynı zamanda askerliktir. Kendisi vakti zamanında Yeniçeri yapılmıştır. Bu nedenle Kanuni zamanında yapılan Rodos ve Belgrad savaşlarına atlı sekban olarak katılmıştır. Tarihi zafer Mohaç Meydan Muharebesi'nden sonra Zenberekçi başı olmuştur.

Mimar Sinan çok sayıda savaşa katılmış iyi bir askerdi. Hatta, Moldovya seferinde Prut nehrinin üzerine "1 aydan evvel kurulamaz" denen köprüyü 13 günde kurmuştur ve bu sayede Padişah Kanuni Sultan Süleyman Han'ın övgüsüne mahzar olmuştur. Katıldığı seferlerde tabii askerliğin yanında Viyana, Mısır, Irak, İran, Balkanlar, Suriye ve Güney Avrupa gibi yerleri gezince, buralardaki mimariyi de inceleme ve gözlemleme fırsatı bulmuştur. Mesleki açıdan çok büyük avantajlar ve kazanımlar elde etmiştir.

Mimar Sinanın En Önemli Eserleri

Henüz mimarbaşılık görevine getirilmeden önce Mimar Sinan, Halep'te Hüsreviye Külliyesi, İstanbul'da Haseki Külliyesi ve Gebze'de Çoban Mustafa Paşa Külliyesi'ni inşa etmiştir. Bu eserler, oldukça dikkat çeken ve Mimar Sinan'ın ne büyük bir usta olduğunu o zamanlardan belli eden eserlerdir.

Mimar Koca Sinan, mimarbaşı olduktan sonra resmen tarihe adını yaptığı eserler gibi sağlam bir şekilde inşa etmiştir. Şehzadebaşı Camii ve Külliyesi, Süleymaniye ve Selimiye, onun fazla dikkat çeken ve konuşulan eserlerindendir. Süleymaniye Camisi günümüzde hala her gün yüzlerce ziyaretçi almaktadır. Bu camiye gelen Hıristiyan, Yahudi, Şinto veya farklı dinlerden birçok insan da hayran kalmaktadır ve detaylıca incelemektedir.

Tüm bunlara ek olarak Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" olarak adlandırılan Selimiye Camii, çok ayrı bir başarıya, çok ayrı bir ihtişama sahiptir.

Mimar Koca Sina bir insan ömrüne 84 cami, 57 medrese, 53 mescit, 8 köprü, 8 mahzen, 35 saray, 5 su yolu kemeri, 48 hamam, 22 türbe, 20 kervansaray, 3 darüşşifa, 17 imaret, 7 darülkuravve sığdırmıştır.

Toplamda adet eseri bulunmaktadır.

Mimar Sinan eserleri nelerdir? Mimar Sinan kimdir? İşte hayatı

Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan eserleri nelerdir? gibi soruların yanıtları merak ediliyor. Osmanlı İmparatorluğunun yükseliş döneminin baş mimarı olan Mimar Sinan, Kanuni döneminde 28 yıl, II. Selim döneminde 8 yıl ve III. Murad döneminde de 14 yıl olmak üzere toplamda 50 yıl hizmet verdi. Osmanlı klasik mimarisinin şekillenmesinde büyük rol oynayan Mimar Sinan, yılında Kayseri’nin Ağırnaz köyünde doğdu. Babasının adı Abdülmennan dedesinin adı da Dülger Yusuf’tur. Mimar Sinan hakkında merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar.. 

 

MİMAR SİNAN KİMDİR?

Mimar Sinan, tarihinde Kayseri'nin Ağırnas Köyü'nde doğdu.

 

Acemi Oğlanlar Ocağı‘na alındı.Çağın önde gelen mimarlarının yanında çalışma fırsatı buldu.

 

Kanuni döneminde, ‘de katıldığı Belgrad, ‘deki Rodos seferlerinden sonra subaylığa yükseldi.

 

yılında, yayabaşı olarak çıktığı Mohaç seferinden sonra, cephane sorumlusu görevi verilen Mimar Sinan, ‘da Viyana, arasında Almanya, arasında da Irak'a düzenlenen, Bağdat ve Tebriz seferlerine katıldı.

 

Son Bağdat seferinde, Van Gölü‘nün üstünden geçecek üç geminin yapımını başarıyla tamamlaması, Sinan'a haseki ünvanını kazandırdı. 

 

'da, Mimar Acem Ali‘nin ölümü üzerine onun yerine Saray Başmimarı oldu.

Osmanlı'nın en güçlü döneminde yaşayan Sinan, Kanuni Sultan Süleyman, İkinci Selim ve Üçüncü Murat olmak üzere, üç padişaha mimarbaşı olarak hizmet etti.

 

Süleymaniye Camii, Haseki Külliyesi, Haseki Camii, Selimiye Camii, Eski Valide Camii, Mihrimah Sultan Külliyesi, Mihrimah Sultan Camii, Şehzade Camii, Cihangir Camii, Şah Sultan Camii, Rüstem Paşa Camii, Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi, Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü, Kılıç Ali Paşa Camii ünlü eserleridir.

 

Mimar Sinan, 17 Temmuz yılında İstanbul'da vefat etti.

 

Türbesi, Süleymaniye Külliyesi'ndeki, Haliç duvarının önündedir.

 

 

MİMAR SİNAN ESERLERİ NELERDİR?

Camiler

 

1. Süleymaniye Camii İstanbul

 

2. Şehzade Mehmet Camii İstanbul-Fatih

 

3. Mihrimah Sultan Câmii – Üsküdar’da, iskelede

 

4. Selimiye Camii– Edirne Merkez’de

 

5. Sokullu Mehmed Paşa Camii-İstanbul-(Azapkapı)

 

6. Atik Valide Camii-İstanbul Üsküdar

 

7. Mustafa Paşa Camii-İstanbul-Eyüp

 

8. Güzelce Kasımpaşa Camii-İstanbul-

 

9. Bali Paşa Camii-İstanbul- Kasımpaşa

 

Kılıç Ali Paşa Camii-İstanbul-(Tophane’de),

 

Rüstem Paşa Camii Tekirdağ

 

Sinan Paşa Camii-İstanbul-Beşiktaş

 

Medreseler

 

1. Rüstem Paşa Medresesi-İstanbul-Fatih

 

2. Semiz Ali Paşa Medresesi-İstanbul-Fatih

 

Külliyeler

 

1. Süleymaniye Külliyesi-İstanbul-Fatih

 

Darülkurralar

 

1. Atik Valide Sultan Darülkurrası-İstanbul-Üsküdar

 

2. Sokollu Mehmet Paşa Darülkurrası-İstanbul-Eyüp

 

3. Sultan Süleyman – Süleymaniye Darülkurrası-İstanbul-Fatih

 

Dârüşşifâlar

 

1. Sultan Süleyman-Süleymaniye Darüşşifası-İstanbul-Fatih

 

Türbeler

 

1. Şehzade Mehmet Türbesi-İstanbul-Fatih

 

2. Kanuni Sultan Süleyman Türbesi-İstanbul-Fatih

 

3. Arap AhmedPaşa Türbesi (Fındıklı’da),

 

Hamamlar

 

1. Atik Valide Sultan Hamamı-İstanbul-Üsküdar

2. Kılıç Ali Paşa Hamamı-İstanbul-Beyoğlu, Tophane

 

2. Hürrem Sultan Hamamı-İstanbul Sultanahmet

 

4. Hürrem Sultan Hamamı-Mihrimah Sultan Hamamı Edirnekapı

 

6. Haseki Sultan Hamamı (Bahçekapı’da),

 

İmâretler

 

1. SultanSüleymân İmâreti (Süleymaniye’de),

 

2. Haseki Sultan İmâreti (Mekke’de),

 

3. Haseki Sultan İmâreti (Medîne’de),

 

Su Yolları Kemerleri

 

1. Bend Kemeri (Kağıthâne’de),

 

2. Uzun Kemer (Kemerburgaz’da),

 

3. Mağlova Kemeri(Kemerburgaz’da),

 

4. Gözlüce Kemer (Cebeciköy’de),

 

5. Müderris köyü yakınındaki kemer (Kemerburgaz’da).

 

6. Kırık Kemer

 

Köprüler

 

1. Büyük çekmece Köprüsü,

 

2. Silivri Köprüsü,

 

3. Mustafa Paşa Köprüsü (Meriç üzerinde),

 

Kervansaraylar

 

1. Kervansaray (Sultan Süleymân İmâreti yakınında),

 

2. Kervansaray (Büyükçekmece’de),

 

3. RüstemPaşa Kervansarayı (Rodosçuk’ta),

 

4. KebecilerKervansarayı (Bitpazarı’nda),

 

 

Saraylar

 

1. Saray-ı atîk tâmiri (Beyazıt’ta),

 

2. Saray-ı cedîd-i hümâyûn tâmiri (Topkapı’da),

 

3. Üsküdar Sarayının tâmiri (Üsküdar’da),

 

4. Galatasarayın eski yerine yeniden inşâsı (Galatasaray’da),

 

Mahzenler

 

1. Buğday mahzeni (Galata Köşesinde),

 

2. Zift Mahzeni (Tersâne-i Âmirede),

 

3. Anbar (sarayda),

 

Mimar Sinan'ın bilinen eserleri sayı ile:

 

92 cami

52 mescit

55 medrese

7 darül-kurra

20 türbe

17 imaret

3 darüşşifa (hastane)

6 su yolu

10 köprü

20 kervansaray

36 saray

8 mahzen

48 hamam

olmak üzere eser vermiştir.

Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan’ın eserleri ve yapıları nelerdir? Mimar Sinan’ın Ayasofya’ya katkıları!

Osmanlı topraklarına yaşamı boyunca camiler, külliyeler, köprüler, hamamlar, çeşmeler gibi sayısız eserler bırakan Mimar Sinan, Ayasofya'yı onararak, eserin yüzyıllarca ayakta kalmasına büyük katkı sağladı. Mimar Sinan’ın binaya istinat duvarlarını eklemesinden itibaren Ayasofya’nın merkezi, kubbesi hiç çökmemiştir. Peki, Mimar Sinan kimdir? Mimar Sinan’ın eserleri ve yapıları nelerdir? İşte Mimar Sinan’ın Ayasofya’ya katkıları!

MİMAR SİNAN KİMDİR?

Mimar Sinan'ın kesin doğum tarihi bilinmiyor. ile arasında Kayseri'nin Ağırnas köyünde doğduğu ve bazı kaynaklarda babasının isminin "Abdülmennan" olduğu bilgisi yer alıyor.

Mimar Sinan'ın ailesi hakkındaki bilgiler de sınırlı. Adına düzenlenen vakfiyeye göre eşi Mahmud kızı Mihri Hatun. Yine aynı belgeye göre Mimar Sinan'ın 3 çocuğu bulunuyor. Biri Sinan hayatta iken şehit olan oğlu Mehmed, diğerleri ise Neslihan ve Ümmühan isimlerini taşıyan kızları.

Acemi Oğlanlar Ocağında dülgerliği isteyip inşaat ustalarının yanında çalıştı. Yıllar sonra bu dönemi için, "Tıpkı bir pergelin sabit ayağı gibi kararlıydım. Pergelin gezen ayağı gibi başka diyarları gezmeye özenirdim" diyen Mimar Sinan, Yavuz Sultan Selim döneminde orduyla Doğu seferlerine, Kanuni Sultan Süleyman döneminde de Batı seferlerine katılarak, mimari alanda büyük bilgi ve tecrübe edindi.

Yavuz Sultan Selim'in Mısır, 'de Kanuni Sultan Süleyman'ın Belgrad Seferine yeniçeri olarak, 'de Rodos seferine Atlı Sekban olarak katılıp, Mohaç Meydan Muharebesi'nden sonra, başarıları sebebiyle Acemi Oğlanlar Yayabaşılığına (bölük komutanı) terfi ettirildi. Sonraları ise Zemberekçibaşı ve başteknisyen oldu.

'te Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi sırasında Van Gölü'nde karşı sahile gitmek için Mimar Sinan iki haftada üç adet kadırga yapıp donatarak büyük itibar kazandı. İran Seferinden dönüşte, Yeniçeri Ocağı'nda itibarı yüksek olan Hasekilik rütbesi verildi. Bu rütbeyle, Korfu, Pulya ve Moldavya seferlerine katıldı.

'deki Kara Buğdan seferinde Prut Nehri üzerine kısa sürede bataklık alanda inşa ettiği köprü, 40'lı yaşlarındaki Mimar Sinan'a büyük ün kazandırdı.
Mimarbaşı Acem Alisi'nin ölümü üzerine Sadrazam Lütfi Paşa, Mimar Sinan'ı Subaşılık'tan Mimarbaşılığına getirdi. Sinan böylece askerlikten ayrıldı ve büyük eserlerini vereceği mimarlığa kendini adadı.

Sinan, baş mimarlık görevini I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat zamanında 49 yıl süreyle yaptı.

Mimar Sinan, yarım asırlık mimarlık serüveninde bazı kaynaklara göre irili ufaklı yapıyı tasarladı, inşasını denetledi yahut inşa ve tamir etti.

En çok göze çarpan eserleri camiler ve külliyeler olsa da Mimar Sinan, köprü ve su kemeri gibi farklı alanlarda da çok önemli eserler ortaya koydu.
Mimar Sinan, devrinin sanat dallarının hemen hepsi ile yakından ilgilendi. Eserleri yüzyıl Osmanlı çini, hat, oymacılık ve tezyinat sanatlarını da bünyesinde barındırıyor.

Mimar Sinan, 9 Nisan 'de İstanbul'da vefat etti. Türbesi, Süleymaniye Külliyesi'nde yer alıyor.

MİMAR SİNAN’IN AYASOFYA'YA KATKILARI

Mimar Sinan’ın en büyük eseri ise, 86 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" diye takdim ettiği, Edirne’deki Selimiye Camiidir (). Mimarbaşı olduğu sürece birbirinden çok değişik konularla uğraştı. Zaman zaman eskileri restore etti. Bu konudaki en büyük çabalarını Ayasofya için harcadı. ’te Ayasofya’nın kubbesini onararak çevresine, takviyeli duvarlar yaptı ve eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağladı.

Eserleri

Mimar Sinan 93 cami, 52 mescit, 56 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere eser yapmıştır. Ayrıca, Edirne ilindeki Selimiye Camisi Dünya Kültür Mirası listesindedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası