nahl suresi 115 ayet tefsiri / Nahl Suresi Ayet Tefsiri

Nahl Suresi 115 Ayet Tefsiri

nahl suresi 115 ayet tefsiri

Nahl Sûresi Ayet Tefsiri




Nahl Sûresi Hakkında

Nahl sûresi Mekke’de nâzil olmuştur. âyettir. İsmini âyetinde geçen ve “bal arısı” mânasına gelen اَلنَّحْلُ (Nahl) kelimesinden alır. Mushaf tertîbine göre 16, nüzûl sırasına göre sûredir. 

Nahl Sûresi Konusu

Nahl sûresi, peygamberlere gönderilen vahyin esas hedefinin tevhîd inancı yani “Allah’tan başka ilâh yoktur. Yalnızca O’na kulluk edilmeli ve sadece O’ndan korkulmalıdır” anlayışı olduğunu vurgulayarak başlar ve ağırlıklı olarak tevhidin delilleri üzerinde durur. Bununla beraber sûrede kâfirlerin bir kısım itirazlarına cevaplar verilir, iddiaları çürütülür ve şüpheleri ortadan kaldırılır. Resûlullah (s.a.s.)’in getirdiği dinin insan hayatında yapmayı hedeflediği değişim ve dönüşümler açıkça ortaya konur. Bu bağlamda adâlet, ihsan, sözünde durma, yemin ve anlaşmalara riâyet, haramlar-helâller ve tevbe gibi ahlâk ve muâmelâtla ilgili esaslar belirlenir. Yeri geldikçe öldükten sonra dirilme, hesap verme, cennet ve cehennem konularına temas edilir. Son olarak Peygamberimiz ve ona tâbi olanlara, kâfirlerin düşmanlık ve işkencelerine karşı nasıl bir tavır takınmaları gerektiği; zaman, mekan ve muhatabın durumunu dikkate alarak İslâm’ı nasıl tebliğ etmeleri lâzım geldiği hatırlatılır.

Nahl Sûresi Nuzül Sebebi

         Mushaftaki sıralamada on altıncı, iniş sırasına göre yetmişinci sûredir. Kehf sûresinden sonra, Nûh sûresinden önce Mekke’de nâzil olmuştur. Sondan üç âyetin Medine’de indiği yolunda rivayetler vardır. Hicretten bahseden âyet ve sonrasının Medine’de indiği yolundaki görüş zayıf bulunmaktadır ( âyetin tefsirine bk.).

اِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْز۪يرِ وَمَٓا اُهِلَّ لِغَيْرِ اللّٰهِ بِه۪ۚ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَاِنَّ اللّٰهَ غَفُورٌ رَح۪يمٌ ﴿١١٥﴾

Karşılaştır Allah size sadece leşi, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların etini haram kıldı. Fakat kim bunlardan yemeye mecbur kalır da, başkasının hakkına tecavüz etmemek ve zaruret ölçüsünü geçmemek şartıyla yerse, ona da bir günah yoktur. Çünkü Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.

TEFSİR:

Burada Allah’ın haram kıldığı etler beyân edilir ve zaruret halinde bunlardan istifadenin hudutları belirlenir.[1]

Neyin helal neyin haram olduğunu belirlemede dikkat edilecek ölçü şudur:

[1] Âyetin tefsiri, aynı konuyu işleyen Bakara sûresi Âyette yapılmıştır.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Nahl Sûresi Ayetler:

1 2 3 - 4 5 6 7 8 - 9 10 11 - 13 14 15 - 16 17 - 19 20 - 21 22 - 23 24 - 25 26 27 - 29 30 - 32 33 - 34 35 36 - 37 38 - 40 41 - 42 43 - 44 45 - 47 48 - 50 51 - 52 53 - 55 56 57 - 59 60 61 62 63 - 64 65 66 67 68 69 70 71 72 - 74 75 76 77 78 79 80 - 83 84 - 85 86 - 87 88 89 90 91 - 92 93 94 95 - 97 98 - - - - - - - -


funduszeue.info
Dilek ile İlgili Ayetler

Dilek kelimesi sözlükte, “olması istenen şey, istek, arzu, talep, ricâ, temenni” anlamlarına gelir. Kur’an-ı Kerim’de istek, dilemek, temenni vs. hak


funduszeue.info
Felak Suresi Okunuşu ve Anlamı

Felâk suresi, Medine döneminde nüzul olmuştur. Felâk suresi, 5 âyettir. Felâk, “sabah aydınlığı” demektir. FELAK SURESİ ARAPÇA Felak Suresi Arapça


funduszeue.info
Felak Suresinin Fazileti

Felak sûresi Mekke’de inmiştir. 5 âyettir. İsmini birinci âyetin sonundaki “yarmak, aydınlık, sabah” mânalarına gelen اَلْفَلَقُ (felak) kelimesinden


funduszeue.info
Devlet Yönetimi ile İlgili Ayetler

Devlet kelimesi sözlükte, “belli bir toprakta veya toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun olu


funduszeue.info
İhlas Suresinin Fazileti

İhlâs sûresi Mekke’de nâzil olmuştur. 4 âyettir. İsmini, İslâm dininin esasını teşkil eden tevhîd akîdesinin veciz bir ifadesi olan “İhlâs” sözünde al


Copyright © Kuran ve Meali. Hiçbir ticari kaygısı yoktur.

funduszeue.info altında yayınlanan içeriklerin tüm hakları mahfuzdur. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi içeriklerin tamamı izinsiz kullanılamaz.

Erhan Aktaş - Kerim Kur'an

Allah, size haram kıldı: ölmüş hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilenleri Ancak kim mecbur kalırsa haddi aşmadığı ve hakkı çiğnemediği takdirde yiyebilir. Kuşkusuz Allah, Çok Bağışlayıcı'dır, Rahmeti Kesintisiz'dir.

إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالْدَّمَ وَلَحْمَ الْخَنزِيرِ وَمَآ أُهِلَّ لِغَيْرِ اللّهِ بِهِ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلاَ عَادٍ فَإِنَّ اللّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

İnnema harreme aleykumul meytete veddeme ve lahmel hınziri ve ma uhılle li gayrillahi bih, fe menıdturra gayre bagın ve la adin fe innallahe gafurun rahim.

#kelimeanlamkök
1innemaşüphesiz
2harrameharam kıldıحرم
3aleykumusize
4l-meyteteölüyüموت
5ve ddemeve kanıدمو
6velehmeve etiniلحم
7l-hinziridomuzخنزر
8ve mave şeyi
9uhillekesilenهلل
10ligayribaşkasınınغير
11llahiAllah'tan
12bihiadına
13femenikim
14dturramecbur kalırsaضرر
15gayraغير
16baginsaldırmadanبغي
17ve lave
18aadinsınırı da aşmadanعدو
19feinneşüphesiz
20llaheAllah
21gafurunbağışlayandırغفر
22rahimunesirgeyendirرحم

Bayraktar Bayraklı Yeni Bir Anlayışın Işığında Kur'an Meali

Allah size, sadece ölü hayvanı, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanı haram kıldı. Ancak kim mecbur kalırsa aşırı gidip ihtiyacının ötesine geçmemek şartıyla, bu yasaklamanın dışındadır. Çünkü Allah affedicidir; merhamet sahibidir.

Mehmet Okuyan Kur’an Meal-Tefsir

(Allah) size, özellikle leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen (hayvanlar)ı haram kılmıştır.

*

(Ancak) azgınlık yapmayacak ve sınırı aşmayacak şekilde kim (bunlardan yemek) zorunda kalırsa, (bilsin ki) Allah çok bağışlayandır, çok merhametlidir.

Edip Yüksel Mesaj: Kuran Çevirisi

Size yalnızca leş, kan, domuz eti ve ALLAH'tan başkası için adananları haram kılmıştır. Kim zorda kalırsa, istekli olmamak ve sınırı aşmamak koşuluyla ALLAH Bağışlayandır, Rahimdir.

Erhan Aktaş Kerim Kur'an

Allah, size haram kıldı: ölmüş hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilenleri

*

Ancak kim mecbur kalırsa

*

haddi aşmadığı ve hakkı çiğnemediği takdirde yiyebilir.

*

Kuşkusuz Allah, Çok Bağışlayıcı'dır, Rahmeti Kesintisiz'dir.

Süleymaniye Vakfı Süleymaniye Vakfı Meali

Allah size sadece ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kılmıştır. Kim zorda kalır da aşırı gitmez ve başkasının hakkına saldırmazsa Allah bağışlar, ikramı boldur.

Ali Rıza Safa Kur'an-ı Kerim Gerçek

Yalnızca, leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası için kesilmiş olanları size yasaklamıştır. Yine de kim umarsız kalırsa, başkasının hakkına saldırmaz ve sınırı aşmazsa, kuşkusuz, Allah, Sınırsız Bağışlayandır; Merhametlidir.

Mustafa İslamoğlu Hayat Kitabı Kur’an

(Ki) O size yalnızca leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen (hayvanı) haram kılmıştır! Fakat mecbur kalan kişi, haddi aşıp zorunlu miktarı geçmeden (yemişse), bilsin ki Allah tarifsiz bir bağışlayıcı, eşsiz bir merhamet kaynağıdır.

Yaşar Nuri Öztürk Kur'an-ı Kerim Meali

O size ancak şunları haram kılmıştır: Ölü, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına kesilen hayvan. Bununla birlikte, zorda kalan, başkasının hakkına tecavüz etmemek, sınırı da aşmamak şartıyla bunlardan yerse, Allah bağışlayacak, merhamet edecektir.

Ali Bulaç Kur'an-ı Kerim ve Türkçe Anlamı

O, size ancak ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olan (hayvan)ı haram kıldı. Fakat kim mecbur kalırsa, saldırmamak ve sınırı aşmamak üzere (yiyebilir). Çünkü gerçekten Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.

Elmalılı (sadeleştirilmiş)

O, size ancak ölüyü, kanı, domuz etini, bir de Allah'tan başkasının adına kesileni yasakladı. Her kim de çaresiz kalırsa, başkasına saldırmaksızın ve sınırı aşmaksızın yiyebilir; artık şüphe yok ki, Allah, çok bağışlayıcıdır, merhamet sahibidir.

Muhammed Esed Kur'an Mesajı

Allah size sadece leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adı anıla(rak boğazlanan hayva)nı yasaklamıştır; fakat zorunluluk durumuna düşen kimse, aşırı gidip ihtiyacının ötesine geçmemek şartıyla bu yasaklamanın dışındadır; çünkü Allah, şüphesiz çok acıyan, esirgeyen gerçek bağışlayıcıdır.

Diyanet İşleri Kur'an-ı Kerim Türkçe Meali

Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, şüphesiz ki Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

Elmalılı Hamdi Yazır Kur'an-ı Kerim ve Yüce Meali

O size ancak ölüyü ve kanı ve hınzır etini, bir de Allahın gayrisinin namına kesileni haram kıldı, her kim de muztarr olursa bağiy ve mütecaviz olmadığı halde, artık şüphe yok ki rabbın gafurdur rahimdir

Süleyman Ateş Kur'an-ı Kerim ve Yüce Meali

Allah size ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen(hayvanlar)ı haram kıldı. Kim mecbur kalırsa (başkasının hakkına) saldırmadan, sınırı da aşmadan (bunlardan) yiyebilir. Şüphesiz Allah, bağışlayan, esirgeyendir.

Gültekin Onan

O, size ancak ölüyü, kanı, domuz etini ve Tanrı'dan başkası adına kesilmiş olan (hayvan)ı haram kıldı. Fakat kim mecbur kalırsa saldırmamak ve sınırı aşmamak üzere (yiyebilir). Çünkü gerçekten Tanrı, bağışlayandır, esirgeyendir.

Hasan Basri Çantay Kur'an-ı Hakim ve Meal-i Kerim

O, size ancak ölüyü, kanı, domuz etini, bir de Allahdan başkası için kesilmiş olan (hayvanlar) ı haram kıldı. (Bununla beraber kim bunlardan yemiye) muztar kalırsa (kimseye) saldırmamak ve haddi (ölmeyecek mıkdarı) geçmemek şartiyle (yiyebilir). Çünkü Allah hakkıyle yarlığayıcı, kemaliyle esirgeyicidir.

İbni Kesir

O; size ancak ölüyü, kanı, domuz etini, bir de Allah'tan başkası için kesilmiş olanı haram kıldı. Mecbur olan; saldırmamak ve haddi aşmamak şartıyla bunun dışındadır. Şüphesiz Allah; Gafur'dur, Rahim'dir.

Şaban Piriş Kur'an-ı Kerim Türkçe Anlamı

Ancak O, size ölüyü, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkasına kurban edileni haram kıldı. Fakat kim zorda kalırsa, saldırmadan ve sınırı da aşmadan (yiyebilir). Şüphesiz Allah bağışlayan ve merhamet edendir.

Suat Yıldırım Kuran-ı Kerim ve Meali

Allah size sadece leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanın etini haram kıldı. Ama kim çaresiz kalırsa zaruret miktarını aşmayarak ve başkasının hakkına da tecavüz etmeyerek, haram kılınan şeyden yerse bunda günah yoktur. Şüphesiz Allah çok affedicidir, merhamet ve ihsanı boldur.

Ahmed Hulusi Türkçe Kur'an Çözümü

(Allah) size yalnızca ölmüş hayvan etini (leşi), kanı, domuz etini ve Allah'tan gayrı adına boğazlananı haram etmiştir Ama kim zorda kalırsa helal saymayarak ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın (bunlardan yiyebilir) Muhakkak ki Allah Ğafur'dur, Rahıym'dir.

Edip Yüksel (Eski Baskı) Mesaj: Kuran Çevirisi

Size yalnızca leş, kan, domuz eti ve ALLAH'tan başkası için adananları haram kılmıştır. Kim (bunları yemek) zorunda kalırsa, istekli olmamak ve sınırı aşmamak koşuluyla ALLAH Bağışlayandır, Rahimdir.

Erhan Aktaş (Eski Baskı) Kerim Kur'an

Allah, size sadece ölmüş hayvan etini, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilenleri

*

haram kıldı. Ancak kim mecbur kalırsa

*

haddi aşmadığı ve hakkı çiğnemediği takdirde, bilsin ki doğrusu Allah, Çok Bağışlayıcı'dır, Rahmeti Kesintisiz'dir.

Rashad Khalifa The Final Testament

He only prohibits for you dead animals, blood, the meat of pigs , and food which is dedicated to other than GOD. If one is forced (to eat these), without being deliberate or malicious, then GOD is Forgiver, Most Merciful.

The Monotheist Group The Quran: A Monotheist Translation

He has only forbidden for you what is already dead, and the blood, and the meat of pig, and what was dedicated to other than God. But whoever is forced to, without seeking disobedience or transgression, then God is Forgiver, Merciful.

Edip-Layth Quran: A Reformist Translation

He only made forbidden for you what is already dead, blood, the meat of pig, and what was sacrificed to any other than God. But whoever is forced to, without disobedience or transgression, then God is Forgiving, Compassionate.

Nahl suresi ayet tefsiri ve meali nedir? Nahl suresi ayeti okunuşu ve anlamı

Kur'an’&#;n suresi olan Nahl suresi, Mekke’de indirilmi&#;tir. Toplam ayetten olu&#;ur ve ismini ayetlerde geçen "en-nahl" kelimesinden alm&#;&#;t&#;r. Bu sözcü&#;ün anlam&#; ise "bal ar&#;s&#;" demektir. Bu surede temel olarak Allah’&#;n varl&#;&#;&#; ve birli&#;i gibi konular üzerinde durulur. Ayr&#;ca ölümden sonra dirilme ile ilgili konular da yer al&#;r. Nahl suresinin ayetinde insan&#;n cömert olmas&#; gerekti&#;i üzerinde oldukça s&#;k durulur. Bu ayetin, toplum hayat&#;na yön veren ayetlerden biri oldu&#;u söylenebilir.

Nahl suresi ayet nas&#;l okunur?

Nahl suresi ayet okunu&#;u ile ilgili yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar oldukça fazlad&#;r. Çünkü çok önemli ve faziletli bir ayettir ve müminler bu ayeti ezberlemek ister. K&#;sa bir ayet oldu&#;u için de ezberlemesi kolayd&#;r. Nahl suresi ayet Arapça yaz&#;l&#;&#;&#; a&#;a&#;&#;da verilmi&#;tir:

nahl90

Arapça okuma yazmay&#; bilmeyenler ise direkt Türkçe okunu&#;una bakarak ayeti ezberleyebilir. Nahl suresi ayet Türkçe okunu&#;u a&#;a&#;&#;daki gibidir:

  • &#;nna(A)llâhe ye/muru bil'adli vel-ihsâni ve-îtâ-i &#;î-lkurbâ veyenhâ 'ani-lfah&#;â-i velmunkeri velba&#;y(i)(c) ya'izukum le'allekum te&#;ekkerûn(e)

Nahl suresi ayet ne anlama gelir?

Nahl suresi ayet anlam&#;, en az ayetin kendisi kadar önemlidir. Çünkü ne anlatmak istedi&#;ini anlamadan yaln&#;zca sureyi ezberleme yeterli de&#;ildir. Hem &#;slam dinini anlamak hem de gereklilikleri yerine getirmek için ayetin anlam&#;n&#; da bilmek gerekir. Nahl suresi ayet meal olarak &#;udur:

  • Muhakkak ki Allah adaleti, ihsan&#;, akrabaya kar&#;&#; cömert olmay&#; emreder; hayâs&#;zl&#;&#;&#;, kötülü&#;ü ve zorbal&#;&#;&#; yasaklar. &#;&#;te Allah, akl&#;n&#;z&#; ba&#;&#;n&#;za alas&#;n&#;z diye size böyle ö&#;üt veriyor.

Nahl Suresi ayet tefsiri nedir?

Nahl suresi 90 ayet Türkçesi sayesinde bu ayetin anlam&#; ö&#;renilebilir. Ancak ayette anlat&#;lan konunun tam olarak ne oldu&#;unu kavramak için tefsirini de okumak gerekir. Nahl suresi ayet tefsiri &#;u &#;ekildedir:

Özellikle bu âyetteki adalet ve ihsan kelimelerine çe&#;itli anlamlar verilmi&#; olup ba&#;l&#;calar&#; &#;unlard&#;r: a) Adalet kelime-i &#;ehâdeti benimsemek, ihsan Allah’&#;n buyruklar&#;n&#; yerine getirmek, Allah r&#;zâs&#; için gerekti&#;inde çe&#;itli maddî ve mânevî s&#;k&#;nt&#;lara katlanmak; b) Adalet insan&#;n içiyle d&#;&#;&#;n&#;n bir olmas&#;, ihsan içinin d&#;&#;&#;ndan daha da temiz olmas&#;;

c) Adalet insafl&#; olmak, ihsan özveride bulunmak; d) Adalet ki&#;inin Allah’a ortak ko&#;maktan sak&#;nmas&#;, ihsan Allah’&#; görür gibi ibadet etmesi ve kendisi için istedi&#;i iyilikleri ba&#;kalar&#; için de istemesi; e) Adalet tevhid, ihsan tevhidde samimiyet. Ancak hemen bütün tefsirlerde yer alan ve bu âyeti, “Kur’an’&#;n en kapsaml&#; âyeti” olarak gösteren rivayetlerin de i&#;aret etti&#;i gibi (meselâ bk. Taberî, XIV, ; Râzî, XX, ; &#;evkânî, III, ) buradaki adalet ve ihsan kavramlar&#;n&#;n, yukar&#;da s&#;ralanan anlamlar&#;n hepsini ku&#;att&#;&#;&#;, bununla birlikte sosyal içeriklerinin daha da önemli oldu&#;u anla&#;&#;lmaktad&#;r. Râg&#;b el-&#;sfahânî’nin “Adalet, iyili&#;e kar&#;&#; iyilik, kötülü&#;e kar&#;&#; kötülük olmak üzere yap&#;lana denk bir &#;ekilde kar&#;&#;l&#;k vermektir; ihsan ise iyili&#;e daha fazlas&#;yla, kötülü&#;e daha az&#;yla kar&#;&#;l&#;k vermektir” &#;eklindeki tan&#;m&#; (el-Müfredât, “adl” md.) &#;slâm âlimlerinin konuyla ilgili anlay&#;&#;lar&#;n&#;n bir özeti say&#;labilir.

Sözlükte adalet, “Do&#;ru hareket etmek, hakka ve hakikate göre hüküm vermek, e&#;it olmak, e&#;it k&#;lmak” gibi mânalara gelen bir isim olup ahlâk ve hukuk terimi olarak, “bireysel ve sosyal yap&#;da dirlik ve düzenli&#;i, hakkaniyet ve e&#;itlik esaslar&#;na uygun &#;ekilde davranmay&#; sa&#;layan bir erdem veya hukuk ilkesi” anlam&#;nda kullan&#;l&#;r. Ayn&#; kökten bir masdar-isim olan adl kelimesi, “adaletli” anlam&#;nda Allah’&#;n isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri olarak da kullan&#;lmaktad&#;r. Adalet Kur’an-&#; Kerîm ve hadislerde genellikle “düzen, denge, denklik, e&#;itlik, gerçe&#;e uygun hüküm verme, do&#;ru yolu izleme, takvâya yönelme, dürüstlük, tarafs&#;zl&#;k” gibi mânalarda kullan&#;lm&#;&#;t&#;r. Kur’an-&#; Kerîm’de k&#;st kelimesi de yer yer adaletin e&#; anlaml&#;s&#; olarak geçmektedir. Bununla birlikte adalet daha soyut bir kavram olarak kullan&#;l&#;rken k&#;st genellikle uygulamada hakkaniyeti ifade eder.

&#;slâm dü&#;ünürleri, kâinat&#;n her alan&#;nda var oldu&#;unu kabul ettikleri ve zaman zaman adl (adalet) kavram&#;yla da ifade ettikleri mükemmel nizam&#;, gerek her bir bireyin ahlâkî ki&#;ili&#;inde, gerekse tabiat&#; gere&#;i medenî varl&#;klar say&#;lan insanlar&#;n birbirleri aras&#;ndaki münasebetlerinde yani toplumsal ve siyasal hayatta da bulunmas&#; zorunlu bir ilke olarak görmü&#;lerdir. Ahlâk kitaplar&#;nda bireyin ahlâkî ki&#;ili&#;inin geli&#;mesi için gerekli görülen dört temel erdemin sonuncusu adalettir; hatta adalet erdemi, hikmet, &#;ecaat ve iffet &#;eklinde s&#;ralanan di&#;er erdemleri de ku&#;atan bir fazilet olarak kabul edilir. Öte yandan, sosyal hayat, zorunlu olarak fertler aras&#;nda ortak münasebetler kurulmas&#;yla gerçekle&#;ir. Ancak bu ili&#;kilerin, hem Allah’&#;n iradesine ve r&#;zâs&#;na hem de insanlar&#;n iyili&#;ine uygun olarak sürdürülebilmesi için öngörülen &#;artlar&#;n ba&#;&#;nda adalet gelir. Bu sebeple adalet, yaln&#;z ahlâkî bir erdem de&#;il, ayn&#; zamanda hukukun da en temel ilkesi ve bütün yasalarda gözetilmesi gereken amaçt&#;r.

Adalet kavram&#;, ayn&#; zamanda “e&#;itlik ve denklik” anlam&#;n&#; da içermektedir. Nitekim &#;slâm kültüründe e&#;itlik ilkesi genellikle adalet kavram&#;yla ifade edilmi&#;tir. Ancak e&#;itlikte her zaman adalet olmayabilir. Meselâ “Çocuklar&#;n&#;za verdiklerinizde adaletli davran&#;n&#;z” anlam&#;ndaki hadiste (Buhârî, “Hibe”, 12) adalet e&#;itli&#;i ifade eder. Fakat genellikle sosyal adaleti emreden hükümlerde esas olan e&#;itlik de&#;il dengedir. Çünkü insanlar gerek fiziksel gerekse zihinsel yetenekleri ve birikimleri bak&#;m&#;ndan farkl&#; düzeylerde olduklar&#;ndan böyle durumlarda e&#;itlikçi davranmak çok zaman haks&#;zl&#;k do&#;urur; hatta bazan e&#;itli&#;in ötesine geçmek (meselâ fedakârl&#;k) adaletten de üstün bir erdem olabilir. Nitekim konumuz olan âyette adaletten sonra gelen ihsan kelimesi bunu aç&#;kça göstermektedir.

Sözlükte “ba&#;kas&#;na iyilik etmek” ve “yapt&#;&#;&#;n&#; güzel yapmak” &#;eklinde k&#;smen iki farkl&#; anlam ta&#;&#;yan ihsan, dinî ve ahlâkî bir kavram olarak, “hay&#;rl&#; bir i&#;i bilerek ve en iyi &#;ekilde yapma, Allah’a ihlâsla ibadet etme, ba&#;kalar&#;na hak ettiklerinden daha fazlas&#;n&#; verme” gibi anlamlarda kullan&#;l&#;r.

Kur’an-&#; Kerîm’de ve hadislerde ihsan kavram&#; hem Allah’a hem de insanlara nisbet edilmektedir. Allah’a nisbet edildi&#;inde, O’nun kusursuz yarat&#;c&#;l&#;&#;&#;n&#; (Secde 32/7; Teg&#;bün 64/3) veya kullar&#;na lutufkârl&#;&#;&#;n&#;, cömertli&#;ini (Kasas 28/77; Talâk 65/11) ifade eder. Ancak Hz. Peygamber’in, “Allah&#;m! Yarat&#;l&#;&#;&#;m&#; güzel yapt&#;&#;&#;n gibi ahlâk&#;m&#; da güzel yap” anlam&#;ndaki duas&#;nda (Müsned, I, ; VI, 68, ) daha bâriz olarak görüldü&#;ü gibi özellikle Allah için kullan&#;ld&#;&#;&#;nda bu iki anlam aras&#;nda kesin bir farktan söz edilemez. Çünkü Allah’&#;n fiillerinin güzelli&#;i ve mükemmelli&#;i ayn&#; zamanda O’nun lutufkârl&#;&#;&#;d&#;r.

&#;hsan&#;n insana nisbet edildi&#;i âyet ve hadislerde bu kavram yine iki ba&#;lamda kullan&#;l&#;r:

a) &#;hsan, kulun Allah’a kar&#;&#; hissetti&#;i derin sayg&#;, ba&#;l&#;l&#;k ve itaat ruhunu ve bu ruh halinin ürünü olan iyi davran&#;&#;lar&#; kapsar. Hz. Peygamber’in, “Cibrîl hadisi” diye bilinen hadiste geçen “&#;hsan, Allah’&#; görür gibi ibadet etmendir; çünkü sen O’nu görmesen de O seni görmektedir” &#;eklindeki me&#;hur aç&#;klamas&#; (Buhârî, “Tefsîr”, 31/2; “Îmân”, 37; Müslim, “Îmân”, ), bu ba&#;lamdaki ihsan&#;n en güzel tan&#;m&#; kabul edilmi&#;tir. &#;hsan&#;n bu kapsam&#; bilhassa takvâ terimiyle yak&#;ndan ilgili görünmektedir. Nitekim çe&#;itli âyetlerde bu iki kavram semantik bir ba&#;lant&#; içinde kullan&#;lm&#;&#;t&#;r (meselâ bk. Mâide 5/93; Yûsuf 12/90; Zâriyât 51/).

b) &#;kinci ba&#;lam&#;nda ihsan, hilim erdeminden kaynaklanan bir anla­y&#;&#;la insan&#;n, ba&#;ta ana-babas&#; olmak üzere ba&#;ka insanlar kar&#;&#;s&#;ndaki sevgiye dayal&#; özverili tutumunu ifade eder. Nitekim çe&#;itli âyetlerde “muhsinler” nitelemesiyle an&#;lan müminlerin hilm ruhunu yans&#;tan baz&#; seçkin özelliklerine de&#;inilmi&#; ve bu suretle ihsan kavram&#;n&#;n içeri&#;ine giren erdemlere de i&#;aret edilmi&#;tir. Bu erdemlerin baz&#;lar&#; &#;unlard&#;r: Öfkeye hâkim olma, affetme, ho&#;görü, sab&#;r (Âl-i &#;mrân 3/; Mâide 5/13; Yûsuf 12/90; Hûd 11/), i&#;lerde a&#;&#;r&#;l&#;ktan sak&#;nma, kararl&#;l&#;k ve cesaret (Âl-i &#;mrân 3/), tok gözlülük ve cömertlik (Bakara 2/; Âl-i &#;mrân 3/).

Bilhassa konumuz olan âyetin, “Muhakkak ki Allah adaleti ve ihsan&#; emreder” meâlindeki bölümü münasebetiyle tefsir kitaplar&#;n&#;n yan&#;nda ahlâk ve tasavvuf kitaplar&#;nda da ihsan kavram&#; üzerinde önemle durulmu&#;tur. Taberî âdeti hilâf&#;na, bu âyetteki adaleti “kelime-i tevhid”, ihsan&#; ise “Allah’&#;n emir ve yasaklar&#;na uymak, zorluklara katlanmak hususunda gösterilen sab&#;r” &#;eklindeki s&#;n&#;rlay&#;c&#; görü&#;ü tercih eder görünmekle birlikte (XIV, ), onun da kaydetti&#;i gibi bu âyetin “iyilik ve kötülük konusunda Kur’an’&#;n en kapsaml&#; âyeti” oldu&#;u yönündeki görü&#;, ilk dönemlerden itibaren birçok müfessir ile di&#;er âlimler taraf&#;ndan benimsenmi&#;tir. Sonuç olarak literatürde ihsan konusunda yap&#;lan aç&#;klamalar&#; dikkate alarak bu terimi, “insan&#;n, hem Allah’a hem de yak&#;n ve uzak çevresine, bütün insanlara, hatta tabiata kar&#;&#; yakla&#;&#;m&#;nda, tutum ve davran&#;&#;lar&#;nda adalet ölçüsünün, farz ve vâcip s&#;n&#;rlar&#;n&#;n da ötesine geçerek imkân ve kabiliyetlerine göre kullu&#;un, özverinin ve erdemin nicelik ve nitelik olarak en yüksek seviyesine ula&#;mas&#;” anlam&#;na gelecek &#;ekilde tan&#;mlamak mümkündür (meselâ bk. Ebû Bekir &#;bnü’l-Arabî, II, ; Râzî, XX, ; Kurtubî, X, ). &#;hsan mutlak bir görev olmamakla birlikte adaletten de ileri bir erdemdir. Buna kar&#;&#;l&#;k toplumsal hayatta adalet ihsandan daha önemli ve önceliklidir; çünkü &#;slâm bilginlerinin s&#;k s&#;k tekrar etti&#;i gibi “yer ve göklerin düzeni adaletle kaimdir” (Râzî, XX, ). Bu yüzden Hz. Peygamber, “Hüküm verirken adaletli olanlar, ailesine kar&#;&#; ve yönetimi alt&#;nda bulunanlar hakk&#;nda âdil davrananlar, k&#;yamet gününde nurdan minberler üzerindedirler” buyurarak adaletin Allah nezdindeki de&#;erine i&#;aret etmi&#;tir (Müslim, “&#;mâre”, 18).

“Hayas&#;zl&#;k” diye çevirdi&#;imiz fah&#;â kelimesi, ayn&#; kökten gelen fuhu&#; kelimesiyle e&#; anlaml&#; olup çirkin sözler ve fiiller için kullan&#;l&#;r (Râg&#;b el-&#;sfahânî, el-Müfredât, “fh&#;” md.). Daha genel bir ifadeyle fah&#;â, ba&#;ta zina olmak üzere edep, hayâ ve iffete ayk&#;r&#; her türlü söz ve davran&#;&#;&#; ifade eder. “Kötülük” diye çevirdi&#;imiz münker ise genellikle mâruf kavram&#;n&#;n z&#;dd&#; olarak “akl&#;n ve sa&#; duyunun çirkin buldu&#;u, erdemli toplumun yad&#;rgad&#;&#;&#; tutum ve davran&#;&#;lar” anlam&#;na gelir (bk. Nisâ 4/19, ; daha geni&#; olarak A‘râf 7/).

Fahreddin er-Râzî’nin de ifade etti&#;i gibi (XX, ), “Bu âyette Allah Teâlâ yükümlülükle ilgili farz ve nâfile mahiyetindeki ilkeleri; kezâ ahlâk ve âdâba dair genel ve özel konular&#; bir araya getirmi&#;tir.” Yine ayn&#; müfessire göre (XX, ) bu âyet, Kur’an’&#; “her konuda (yani insanl&#;&#;&#;n muhtaç oldu&#;u ve ilâhî bir ayd&#;nlatma olmadan ula&#;amayaca&#;&#; helâl-haram, sevap-ceza konular&#;nda) aç&#;klama getiren bir rehber” olarak tan&#;tan bir önceki âyetin tasdiki mahiyetindedir. Çünkü bu âyetin buyru&#;una uyarak her durumda adaletli olan, gerekti&#;inde özveride bulunabilen, yak&#;nlar&#;na cömertçe iyilik eden; bunun yan&#;nda edepsizlik ve hayâs&#;zl&#;ktan, kötülük ve çirkinliklerden, sald&#;rgan davran&#;&#;lardan uzak duran insan, asl&#;nda bu suretle ruhunun yükseli&#;i için gerekli olan iyilikleri yapar ve kötülüklerden uzak durur hale gelmi&#; demektir. (Kaynak: Kur'an Yolu Tefsiri Cilt: 3 Sayfa: )

Nahl suresi ayet fazileti nedir?

Nahl suresi 90 ayet fazileti ve s&#;rlar&#; ile öne ç&#;kan bir ayettir. Özellikle bu ayetin hangi durumlarda okunmas&#; gerekti&#;ini bilmek için faziletlerini de bilmekte fayda vard&#;r. Nahl suresi faziletleri &#;öyle s&#;ralanabilir:

  • Nahl suresini okumaya devam edenlerin Allah’u Teala taraf&#;ndan ona verilen nimetlerden dolay&#; hesaba çekilmeyece&#;i buyrulmu&#;tur.
  • Herhangi bir ihtiyac&#;n kar&#;&#;lanmas&#; için Nahl suresinin okunup dua edilmesi, duan&#;n kabul olmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Nahl suresini okuman&#;n, vasiyetini en iyi &#;ekilde yaz&#;p vefat etmi&#; ki&#;iye verilen mükafat kadar sevap yaz&#;l&#;r.
  • Fitne ve fesad&#;n ortadan kald&#;r&#;lmas&#; için Nahl suresinin okunmas&#; gerekti&#;i söylenir.

Nahl suresi ayet kaç defa okunmal&#;?

Nahl suresi ayet fazileti kaç defa okunmal&#; sorusunun yan&#;t&#;n&#; pek çok mümin merak eder. Özellikle bu ayetin faziletlerinden yararlanmak için yeterli miktarda okunmas&#; gerekir. Örne&#;in fitne ve fesad&#; ortadan kald&#;rmak için Nahl suresi 10 defa okunmal&#;d&#;r. Zulmeden ki&#;inin helak olmas&#; için ise bu surenin defa okunmas&#; gerekir.

Nahl Suresi ayeti niçin okunur?

Nahl suresi ayetin neden okunmas&#; gerekti&#;i ara&#;t&#;r&#;lan bir konudur. Bu sure bir ihtiyac&#; kar&#;&#;lamak, duan&#;n kabul olmas&#;, zulmeden ki&#;inin helak olmas&#;, nimetlerden dolay&#; hesaba çekilmemek için okunabilir. Ayr&#;ca Nahl suresini kere okuyan ki&#;ilerin dü&#;man&#; zafer elde edemez.


ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası