adet kanaması siyah kan gelmesi / Adet Dönemi̇ni̇zdeki̇ Kan Pıhtıları Ne Anlama Geli̇yorlar? - Peddon Regl Külodu

Adet Kanaması Siyah Kan Gelmesi

adet kanaması siyah kan gelmesi

Adetliyken Siyah Kan Gelmesi Nedir Ve Neden Olur?

Adetliyken siyah kan gelmesi genellikle yoğun olan kanama dönemlerinden sona karşılaşılan bir durumdur. Kanamanın azalması sonucu rahimde bekledikten sonra dışarı çıkmasından dolayı kanın siyah gelmesi doğal bir durumdur.

Adetliyken Siyah Kan Gelmesi Nedir?

Adetliyken siyah kan gelmesi durumu birçok kadını tedirgin ettiğinden ne olduğu ve nedenleri araştırılan durumlardan biridir. Adetliyken siyah kan gelmesi durumu normal karşılanan bir durumdur. Genellikle adet dönemini yoğun bir kanama ile geçiren kişilerin adet bitimine doğru siyah kan ile karşılaşması doğaldır. Çünkü adet dönemi yoğun geçer ve rahimde bekleyen kan da son dönemlere doğru siyahlaşarak dışarı çıkar. Adet kanının koyu renkte gelmesi herhangi bir sorun göstermediğinden tedirgin olunması gereken herhangi bir durum olmaz.

Adetliyken Siyah Kan Gelmesi Neden Olur?

Adetliyken siyah kan geldiğinde bunun neden olduğunu merak eden birçok kadın vardır. Bu nedenle de adetliyken siyah kanın neden geldiği birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Adet dönemlerinde kanamanın çok yoğun olduğu zamanlarda bazı kanlar rahimde kalır ve bu nedenle de kanamanın sonlarına doğru onlar siyah renge yakın bir şekilde dışarı çıkar. Genelde yoğun kanama ile adet dönemini geçiren kişilerde kanamanın son zamanlarında siyah kan ile karşılaşılır. Bu doğal karşılanan bir durumdur ve adetliyken siyah kan gelmesi herhangi bir şekilde sağlık sorununa ya da kötü bir duruma işaret etmez.

False

Adet Döneminde Siyah Kan Gelmesi Neden Olur?

Regl dönemindeki kanın koyu kahverengi veya siyah olması çoğu zaman endişe sebebi değildir ancak nadiren de olsa birkaç tıbbi durum nedeniyle menstrüasyon kanının rengi siyaha dönebilir. Adet döneminizde siyah renkte kan geldiğini fark ettiyseniz, kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için okumaya devam edin&#;

Adet olmak, hamilelik yokluğunda vücudunuzun uterus astarını temizleme yöntemidir. Genellikle 3 ila 7 gün arasında sürer ve zaman aralığı 3 ila 6 hafta arasında değişebilir. Ek olarak, dönem boyunca kanın renginin her zaman parlak kırmızı olması beklenmez. Örneğin, regl döneminin başlangıcında ve özellikle sonunda siyah kan gelmesi yaygın bir durumdur. Bunun nedeni, adet kanının uterustan atılma süresinin gecikmesiyle birlikte, oksitlenmesi ve doğal olarak renginin koyu kahverengi veya siyaha dönmesidir.

Yani, pedinize baktığınızda koyu kahverengi veya siyah kan gördüyseniz, bu sadece kanın daha eski olduğunun ve vücutta biraz daha uzun süredir beklediğinin bir işaretidir. Adet döneminin ilk ve son günlerinde siyah kan gelmesi herhangi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle panik yapmanıza gerek yoktur.

Menstrüasyon kanının bazen koyu kahverengi veya siyahımsı olması çoğunlukla normal kabul edilir ancak bu konuda bilmeniz gereken birkaç detay daha var. Nitekim, birkaç tıbbi durum adet döneminde siyah kan gelmesine neden olabilir&#;

Adet Döneminde Siyah Kan Gelmesinin Nedenleri

Bekleyen eski kan: Döneminizin ilk gününde ve özellikle son günlerinde adet kanamasının akış hızı yavaştır. Bu, adet kanının dışarı atılması için içeride daha uzun süre beklediği anlamına gelir. Adet kanama hızınız ne kadar yavaşsa ve dolayısıyla kan ne kadar eskiyse rengi o kadar koyulaşacaktır. Bunun nedeni, regl kanının oksitlenerek koyu renge bürünmesidir. Parlak kırmızıdan koyu kahverengiye dönüşen kan, son aşamada siyahımsı bir hale gelebilir. Güzel haber, periyodun ilk ve son günlerinde gelen siyah kan veya siyah pıhtı herhangi bir sorunun işaretçisi değildir, tedavisine gerek yoktur ve bu bağlamda endişe etmeniz gerekmez.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Bel soğukluğu veya klamidya gibi bakterilerin neden olduğu cinsel yolla bulaşan hastalıklar, adet kanının daha hızlı bozulmasına ve renginin koyulaşmasına neden olur. Ancak, böyle bir hastalığınız varsa, siyah adet kanı dışında bir dizi başka belirtiyi gözlemlemeniz muhtemeldir. Bunlardan bazıları, dönemler arasında lekelenme, vajinal kaşıntı, cinsel birliktelikte ağrı veya kanama, ağrılı idrar yapma, kötü kokulu akıntı ve yüksek ateştir. Cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan muzdaripseniz uzman bir doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Lohusalık kanaması: Doğum sonrasında küçülmeye ve normal boyutlarına ulaşmaya çalışan rahminizin kanaması normaldir. İlk kanamanız küçük pıhtılar eşliğinde kırmızı ya da pembe renkli olabilir. Birkaç günün ardından kanın rengi giderek koyulaşmaya başlayabilir ve hatta siyahımsı renge bürünebilir. Bu durumdaki çoğu kadının kafasını karıştıran siyah kan aslında beklenen bir durumdur.

İmplantasyon (yerleşme) kanaması: Halk arasında &#;üstüne görme&#; olarak da adlandırılan implantasyon, hamilelikte embriyonun rahim içerisine yerleşmesi esnasında meydana gelen hafif kanamadır. Genellikle kanın rengi pembemsi, kahverengimsi veya koyu kırmızımsıdır ancak kanın vajinadan çıkması biraz uzun sürerse rengi siyaha dönüşebilir.

Ancak bu kanama, hamileliğin ileri bir döneminde ortaya çıkarsa veya karın ağrısı, baş dönmesi veya aşırı yorgunluk gibi diğer semptomlar eşlik ederse, dış gebelik veya düşüğe işaret edebilir. Bu durumda zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmek önemlidir.

Duygu durum değişiklikleri: Son günlerde duygusal durumunuzda aşırı stres veya depresyon gibi bazı değişiklikler olduysa uterus astarınızdaki hücrelerin soyulmasını gecikmiş ve bu bağlamda kan oksidasyonunu kolaylaştırarak adet kanınızı daha koyu hale getirmiş olabilir.

Kanamayı nispeten engelleyebilecek tıkanıklık: Vajinanıza herhangi bir cisim sıkıştıysa siyah adet kanı geldiğini görebilirsiniz. Nadiren görülen bu durum, unutarak ikinci bir tampon yerleştirilmesi, prezervatifin kaçması veya doğum kontrol ekipmanlarının tıkaması gibi az rastlanabilecek senaryolar nedeniyle olabilir.

Hormonal değişiklikler ve perimenopoz: Menopozun bir önceki evresi olan perimenopoz ve hatta tiroid sorunları nedeniyle oluşan hormonal değişiklikler adet renginin koyulaşmasına ve az miktarlarda gelmesine neden olabilir. Perimenopoz genellikle 40&#;lı yaşlarda başlar ve 10 yıl kadar sürebilir. Bu dönemde, bazı kadınlar yoğun adet kanaması deneyimlerken, daha yaygın olarak kanamanın şiddeti azalır ve buna bağlı olarak kanın rengi koyulaşabilir.

Adet kanının tutulması (hematokolpos): Adet döneminde siyah kan gelmesinin nadir nedenlerinden biri, kızlık zarı veya vajinal septum nedeniyle adet kanının tutulmasıyla oluşan hematokolpos ismindeki patolojik durumdur. Tıkanma nedeniyle adet kanı tam olarak dışarı atılamaz ve sonuç olarak, bekleyen kanın rengi siyaha dönebilir. Ayrıca, nadiren de olsa siyah adet kanının rahim ağzı kanserinin belirtilerinden biri olabileceğini bilmek önemlidir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Adet kanamasındaki değişiklikler çoğu zaman normaldir ve herhangi bir soruna işaret etmez. Ancak, aşağıdakiler gibi başka belirtiler ortaya çıkarsa bir jinekologdan randevu almayı ihmal etmeyin.

  • Adet dönemim 7 günden fazla sürüyor
  • 3 aydan fazla süredir adet olmuyorum
  • Dönemler arasında kanamam oluyor
  • Vajinal bölgemde ağrı var
  • 38,5ºC&#;nin üzerinde ateşim var
  • Baş dönmesi yaşıyorum
  • Cildimde soluk veya solgun bir görünüm oluştu

Ek olarak, özellikle hamileliğin ileri dönemlerinde pıhtılarla birlikte veya yoğun miktarlarda koyu renkli kanamanız oluyorsa doktora gitmeniz gerektiğini unutmayın.

Siyah gelen adet kanı bir kadının periyodun ilk ve son günlerinde normaldir. Nadir durumlarda daha büyük bir sorunun belirtisi olabilir. Yukarıda belirtilen koşullardan herhangi birine sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, bir sağlık kuruluşundan randevu alın. Herhangi bir tıbbi durum nedeniyle gelen siyah adet kanının tedavisi öncelikle buna neyin sebep olduğuna bağlıdır.

Adet Döneminde Siyah PıhtıAdet Kanı Neden Siyah Olur?Siyah Adet Kanaması Nedenleri

Adet Kanının Koyu Olmasının Temel Nedenleri

Özellikle âdetin başlangıç ve sonunda düşük kan hacmine sahip olmak normaldir ve bu herhangi bir sağlık probleminin göstergesi değildir. Bununla birlikte, bu tür menstruasyon tekrarlandığında, örneğin hormonal değişikliklerin, uterus problemlerinin, stresin veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir işareti olabilmektedir. Bu, kadınlar doğum kontrol hapını ilk kez kullanmaya başladığında, hapı değiştirdiğinde veya ertesi gün hapı kullandığında da olabilmektedir. Bu durumlarda, adet döngüsü daha koyu hale gelebilmekte veya kahve telleri rengine sahip olabilmektedir, ayrıca bir sonraki döngüde normale dönmektedir. Siyah, kahverengi veya kahve telvesi benzeri menstrüasyon nedenleri olmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

Hamilelik

Embriyo rahim duvarlarına yapıştığı için az miktarda pembemsi, kahverengimsi veya koyu kırmızımsı kanama yaygındır. Bununla birlikte, bu kanama hamileliğin daha sonraki bir aşamasında ortaya çıktığında veya karın ağrısı, omuz ağrısı, baş dönmesi ya da aşırı yorgunluk gibi diğer semptomlar eşlik ettiğinde, ektopik hamilelik veya düşük yapma gelişimini göstermektedir. Bu nedenle herhangi bir sorun olup olmadığını doğrulamak için kadın doğum uzmanına gidilmesi gerekmektedir.

Duygusal DeğişikliklerAdet Kanının Koyu Olmasının Temel Nedenleri

Bir kadının duygusal durumunda aşırı stres veya depresyon gibi bazı değişiklikler, duvarlarının kalınlığını azaltarak uterusun yapısını etkileyebilmektedir. Bu değişiklik, hücrelerin soyulmasını geciktirmektedir ve bu nedenle, kanın oksidasyonunu kolaylaştırmakta ve periyot kanamasını koyulaştırmaktadır.

Hormonsal Değişiklikler ve Menopoz

Tiroit problemleri ve hatta menopoz nedeniyle hormonsal değişiklikler genellikle bu süredeki kanın koyu olmasına ve küçük miktarlarda gelmesine neden olmaktadır. Bu değişiklik, doğum kontrol haplarını değiştirirken veya kadın çok sık emzirmediğinde, emzirme hapının kanamayı önlemek için yeterli olmadığında da çok yaygındır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Örneğin gonore veya klamidya gibi bakterilerin yol açtığı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, adet kanının daha hızlı bir şekilde bozulmasına neden olarak daha koyu hale getirmektedir. Ek olarak, bu tip döneme genellikle kötü bir koku, menstruasyondan önce veya sonra kahverengi akıntı, pelvik ağrı ve 38 ° C&#;nin üzerinde bir ateş eşlik etmektedir.

Endometriozis ve Diğer Durumlar

Endometriozis, uterus dışındaki endometriyal dokunun büyümesidir. Bu tür bir sorun ve adenomyoz gibi diğer durumlar, menstruasyon sırasında ve arasında ortaya çıkabilecek, kahve telvesinin rengine benzer şekilde pelvik bölgede ve koyu lekelerde şiddetli ağrıya neden olabilmektedir. Bu durumlarda koyu kanın yanı sıra, süre 7 güne kadar sürebilmektedir. Şüphe durumunda, bir muayene, analizler ve antibiyotikler için öneriler veya ameliyat gibi başka bir tedavi şekli için jinekoloğa gidilmelidir.

Doğum Sonrası

Regl dönemi kanının koyu olmasının normal olduğu başka bir durum doğum sonrası aşamadır, çünkü uterus normal boyutuna dönmesi yaklaşık 45 gün sürmektedir ve bu dönemde kanama olmaktadır. Bu aşamada, bu kanama tam olarak adet kanaması değildir, ancak rengi koyudur ve birçok kadın bunu karıştırabilmektedir. Ayrıca, bu normal ve beklenen bir durumdur.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Menstrüel kanamadaki değişiklikler genellikle normaldir ve bir sorun olduğunu göstermemektedir, ancak başka semptomlar veya belirtiler de ortaya çıktığında jinekoloğa gidilmesi tavsiye edilmektedir. Bu semptom ve belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • 7 günden fazla süre süren kanama
  • 3 aydan fazla süre regl olunmadığında
  • Dönemler arasında vajinal kanama
  • Vajinada ağrı
  • 38 ° C&#;nin üzerindeki ateş
  • Baş dönmesi
  • Genel olarak veya tırnakların altında bölgede soluk cilt

Şüpheli hamilelik durumlarında, koyu renk kanamanın, pıhtılarla veya büyük miktarlarda ortaya çıkmasının da doktora görünmenin bir nedeni olduğunu hatırlamak önemlidir, çünkü düşük olabilmektedir ve rahmi temizlemek için kürtaj gereklidir. Kadınların çoğunluğu için regller, altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olmadığı varsayılarak 12 ve 13 yaşları arasında başlamaktadır. Menstrüasyon, mukoza dokusunun ve kanın iç uterin astardan vajinaya aylık olarak boşalmasıdır. Rengi, dokusu ve süresi üreme sağlığının hayati göstergelerini sunmaktadır. Adet kan akışının renkleri parlak kırmızıdan turuncu, kahverengi veya siyaha kadar değişebilmektedir. Bu varyasyonlar genellikle normal olmakla birlikte, siyah adet kanının ortaya çıkması bazen tıbbi müdahaleyi gerektirmektedir.

Adet Kanının Koyu Olmasının Temel NedenleriSiyah Adet Kanı ve Akıntı Nedenleri

Siyah adet kanı, uterusdan ayrılmak için ekstra zaman alan ve yol boyunca bir yerde okside olan kandır. Sonuç olarak, kahve telvesi ile biraz benzerlik gösteren koyu kahverengi veya siyahımsı bir renk tonuna dönüşmektedir.  Biraz korkutucu görünse de, siyah adet kanı ve vajinal akıntı her zaman endişe kaynağı değildir. Genellikle döngünün farklı saatlerinde, özellikle dönemin başlangıcına doğru olmaktadır. Siyah adet kanının arkasındaki olası açıklamalar, kadın üreme sisteminin kendisi kadar karmaşık ve çeşitli olabilmektedir. Bu gözlemlendiğinde göz önünde bulundurulması gereken potansiyel faktörler vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

Regl Dönemin Başlangıcı veya Sonu

Akış, aylık aybaşı seanslarının başında ve sonunda biraz daha yavaş olma eğilimindedir. Belirtildiği gibi, bu kanın vücudu terk etmesi ne kadar uzun sürerse, oksitlenme ve siyah adet kanına dönüşme olasılığı o kadar yüksektir.

Vajinaya Bir Cismin Sıkışması

İster inanın ister inanmayın, siyah adet kanı bazen vajinada yabancı bir cismin varlığına işaret etmektedir. Belki de yanlışlıkla ikinci bir tampon takıldığında, bir tamponla seks yapıldığında veya son adet kanamasından sonra tampon çıkarılmayı unutulduğunda olabilmektedir. Vajinaya yerleştirilebilecek diğer nesneler arasında prezervatif, seks oyuncakları ve süngerler, diyaframlar, halkalar veya servikal kapaklar gibi kontraseptif cihazlar bulunmaktadır. Zamanla, bunlar vajinal astarını tahriş etmektedir ve enfeksiyonu tetiklemektedir. Siyah adet kanının yanı sıra, bazı uyarı işaretlerine dikkat edilmelidir ve bu uyarı işaretleri aşağıdaki gibidir:

  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Vajinada ve çevresinde rahatsızlık veya kaşıntı
  • Genital bölgede döküntü veya şişme
  • Ateş
  • İdrar yapmada zorluk
  • Pelvik veya karın ağrısı

Kara dönem kanı ve yukarıdaki semptomlardan herhangi biri fark edildiğinde ve içinde bir şey sıkıştığı şüphelenildiğinde, derhal yardım alınmalıdır. Nadir durumlarda, toksik şok sendromu olarak bilinen hayatı tehdit eden enfeksiyona yol açabilmektedir.

Adet Kanının Akmaması

Tutulan adet veya hematokolpos, adet kanının vajinal kanalı terk edemediği ve vajinayı doldurduğu zaman yavaşça koyulaşmaktadır. Kan rahmi doldurduğunda buna hematometra denmektedir. Buna vajinal septum veya kızlık zarının konjenital hastalıkları sıklıkla neden olmaktadır. Nadir durumlarda, sorun bir serviksin yani servikal agenezin yokluğuna bağlanmaktadır. Veya, bir tür cerrahi komplikasyon olan servikal atrezi sonucu olabilmektedir. En sık konjenital anormalliklerden kaynaklandığından, hematokolpos ve hematometra öncelikle ergenlik döneminde teşhis edilmektedir. Tıkanıklık şiddetli olduğunda, tam bir adet sıvısı veya amenore eksikliği yaşamak mümkündür. Hematokolpos ile bağlantılı diğer belirtiler arasında alt karın bölgesinde görülen kramp ağrısı, adezyonlar  ve endometriozis bulunmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri

Çok nadir durumlarda siyah adet kanı, özellikle cinsel ilişkiden sonra veya dönemler arasında düzensiz kanama ile birlikte serviks kanserinin bir uyarı işareti olabilmektedir. En erken aşamalarında, vajinal akıntı genellikle berrak veya beyaz, kötü kokulu ve sulu, sonunda koyu kahverengi veya siyah adet kanına dönüşmektedir. Rahim ağzı kanserinin ileri evrelerindeki belirtileri bulunmaktadır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Yorgunluk
  • Daha uzun veya daha ağır dönemler
  • İlişki sırasında ağrı
  • Seks sırasında veya sonrasında kanama
  • Kilo kaybı
  • Pelvik ağrısı
  • İdrar yapmada zorluk
  • Bağırsak hareketlerini geçmede zorluk
  • Bacaklarda şişme

Doğum Sonrası Lochia Geliştirme

Doğumdan 4 ila 6 hafta sonra ortaya çıkan vajinal kanamalara lochia denmektedir. Kırmızımsı renkli ve küçük kan pıhtıları içeren ağır bir akış olarak başlamakta ve birkaç gün sonra bu yavaşlamaktadır. Bu iki hafta boyunca, bu kan kahverengiden koyu kahverengiye ve siyaha doğru giderek daha koyulaşmaktadır. Kısa bir süre sonra, akış tamamen durmadan önce renk yavaş yavaş sarı veya kremsi hale gelmektedir. Lochia parlak kırmızı ise, erik büyüklüğünde pıhtılar içeriyorsa veya doğumdan sonraki haftalarda kötü kokulu akıntı gözlemlenirse tıbbi yardım alınmalıdır.

Düşük

Siyah adet kanı ve lekelenme de, hamileliğin haftasından önce gerçekleşen düşük için bir belirtidir. Bununla birlikte, uzmanlar hamileliklerin sadece % 15 ila 20&#;sinin düşükle sonuçlanacağını tahmin etmektedir. Siyah adet kanını fark etmenin yanı sıra, ağır kanama veya ağrı gibi düşük yapma belirtileri görülmeyebilmektedir. Bazı kadınlar, kaçırılmış bir düşük olarak bilinen bir olgu olan normal hamilelik belirtilerini yaşamaya devam etmektedirler. Sadece ultrasonla tespit edilebilmektedir, embriyo gelişmeyi durdurduğunda ancak vücut tarafından atılmadığında ortaya çıkmaktadır.

İmplantasyon Kanama

Koyu kahverengi veya siyah adet kanı erken hamile kalma veya hamileliği temsil etmektedir. İmplantasyon kanaması bazen döllenmiş bir yumurtanın uterus astarına yerleşmesinden 6 ila 12 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Akış sadece birkaç gün sürmektedir ve genellikle hafiftir, ancak vajinayı çok yavaş bırakırsa siyah olabilmektedir. Lekelenmenin yanı sıra, erken hamilelik ve implantasyonun diğer belirtileri arasında şişmiş ve hassas göğüsler, yorgunluk vb belirtiler yer almaktadır. Herkesin başına gelmese de, aslında kişi hamileyse ve implantasyon kanaması varsa, sağlık sağlayıcını ziyaret ettiğinden emin olmalıdır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (STD)

Siyah adet kanı, klamidya veya gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Koyu kahverengi veya siyah akıntıya bazen diğer STD semptomları eşlik etmektedir. Bu semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Kötü kokulu akıntı
  • İdrar yaparken yanma
  • İlişki sırasında ağrı
  • Seks sırasında veya sonrasında kanama
  • Pelvik basınç veya ağrı
  • Vajinal kaşıntı
  • Dönemler arasında tespit

Tedavi edilmediği takdirde, cinsel yolla bulaşan hastalıklar yayılabilmektedir, ayrıca serviks, uterus ve diğer üreme organlarını enfekte eden pelvik inflamatuar hastalık (PID) ile sonuçlanabilmektedir. PID komplikasyonları arasında kronik pelvik ağrı ve infertilite bulunmaktadır. Son olarak, koyu kahverengi veya siyah adet kanı, endometriozis, rahim fibroidleri, endometriyal polipler veya ektopik gebelik gibi altta yatan diğer sağlık sorunlarını da göstermektedir.

Adet Kanının Koyu Olmasının Temel NedenleriSiyah Adet Kanı Tedavi Seçenekleri

Siyah adet kanı herhangi bir rutin nedenden kaynaklanmıyorsa, yardım almak çok önemlidir. Tedavi seçenekleri, adet kanının kesin nedenine bağlı olarak büyük ölçüde değişmektedir. Bu nedenler aşağıdaki gibidir:

  • Vajinaya yabancı bir nesnenin sıkışması, ateş, acı ve siyah akıntı olduğunda nesne hemen çıkarılması gerekmektedir.
  • Öte yandan, PID ve STD enfeksiyonları vakaları tipik olarak antibiyotiklerle ele alınmaktadır. Verilen tüm talimatları izlenmelidir.
  • Düşükler kendi başlarına çözülebilse de, çoğu hasta acil tıbbi yardıma ihtiyaç duymaktadır. Çözümler arasında reçeteli ilaçlar veya kalan dokuları uterustan çıkarmak için bir dilatasyon ve küretaj (D&C) prosedürü bulunmaktadır.
  • Tutulan adetlerde, başlangıçta tıkanıklığa neden olan durumlarla başa çıkmak için ameliyat gerekmektedir.
  • Rahim ağzı kanseri, her hastaya özgü cerrahi, kemoterapi ve radyasyon kombinasyonu ile tedavi edilmektedir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Normal adet kanaması iki ila yedi gün sürmektedir ve yaklaşık 21 ila 35 günde bir gelmektedir. Bununla birlikte, bunun dışındaki siyah adet kanı oldukça düzensizdir ve bir sağlık uzmanı ile görüşülmelidir. Hamilelik sırasında, doğumdan sonra veya menopoza girerken siyah akıntı tespit edildiğinde, bu altta yatan ciddi bir soruna işaret etmektedir. Bazı semptomlardan herhangi biriyle ilişkili siyah adet kanı da tıbbi müdahaleyi gerektirmektedir ve bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Ağır deşarj
  • Kötü kokulu akıntı
  • Vajinal kaşıntı
  • Kramp, ağrı veya ateş

Siyah adet kanı, aylık yaygın bir olay veya daha büyük bir sorunun belirtisi olabilmektedir. Yukarıda belirtilen koşullardan herhangi birine sahip olunduğundan şüphelenildiğinde, sağlık sağlayıcısından randevu alınmalıdır. Ayrıca siyah adet kanının tedavisi öncelikle neden olan sebeplere dayanmaktadır.

Kaynakça:
monash.pw#:~:text=The%20color%20is%20typically%20a,blockage%20inside%20a%20person&#;s%20vagina.
monash.pw
monash.pw
monash.pw

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır