nato nerede kuruldu / İttifak profili: Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) - Son Dakika Haberleri

Nato Nerede Kuruldu

nato nerede kuruldu

Türkiye'nin 70'inci yılını doldurduğu NATO nasıl çalışıyor, İttifak'ın hedefleri ne?

Soğuk Savaş'ın başındaki Sovyet tehdidine karşı ortak bir savunma örgütü olarak kurulan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), yakın siyasi tarihin en önemli uluslararası kuruluşlarının belki de başında geliyor. Peki NATO tam olarak neyi amaçlıyor ve nasıl çalışıyor ?

Nasıl kuruldu ?

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, 4 Nisan 'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak Washington’da kuruldu. Belçika, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Lüksemburg tarafından 17 Mart 'de imzalanan Brüksel Antlaşması, NATO'nun kuruluşunun temeli olarak biliniyor. yılında Kore Savaşı'na katılan Türkiye, yılında NATO'ya kabul edildi.

NATO neyi hedefliyor?

Örgütün kurulmasındaki temel hedef, "üye ülkelerin herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaları" olarak tanımlanıyor. Üye ülkeler, herhangi bir üyeye karşı yapılan bir silahlı saldırıyı tüm üyelere yapılmış kabul ediyor. Dolayısıyla bir silahlı saldırı olması durumunda her bir üye, bireysel veya kolektif savunma hakkının kullanılmasında saldırıya uğrayan üyeye yardım etme sorumluluğu taşıyor. Ayrıca üyelere, gerekli görüldüğünde Kuzey Atlantik bölgesinin güvenliğini sağlamak ve sürdürmek için silahlı güce başvurabilme seçeneği tanınıyor.

Soğuk savaş sonrası ne oldu?

Soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği, ittifakın en önemli varlık nedeni oldu. Sovyetler Birliği’nin yıkılması ve Varşova Paktı'nın 'de dağılmasını ardından ve NATO'nun amacında, doğasında, görevlerinde ve Avrupa kıtasına odaklanışında stratejik bir yeniden değerlendirme ihtiyacı doğdu. Bu değişim, 'da Paris'te NATO ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan, belirli askerî azaltmaları zorunlu kılan ve Aralık 'de Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında da devam eden Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması ile hız kazandı.

NATO ayrıca yeni özerk olan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayacak aşamalı bir büyümeyi başlattı ve etkinliklerini daha önce ilgilenmediği politik ve insancıl durumlara genişletti. NATO daha sonra, siber güvenlik, terör, göç konularına da üyelerinin güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle el attı.

NATO’nun operasyon yaptığı bölgeler neresi ?

Soğuk Savaş sırasında NATO tarafından hiçbir askerî operasyon gerçekleştirilmedi. Soğuk Savaş sona erdikten sonra ilk operasyonlar ve 'de, Irak'ın Kuveyt'i işgali nedeniyle yapıldı. Havadan erken uyarı özellikli uçaklar Türkiye'nin güneydoğusuna gönderildi ve kısa süre sonra bölgeye birlikler sevk edildi. Daha sonra sırasıyla Bosna-Hersek ve Kosova’nın ardından, Libya ve Afganistan’da boy gösteren NATO, Aden Körfezi'nde korsanlıkla mücadelede etkili bir rol oynadı.

Yeni üyeler kim? Karar mekanizması nasıl işliyor ?

NATO, Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayacak aşamalı bir büyümeyi başlattı

İttifak mensubu ülke topraklarının büyük bir kısmı Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunan NATO'nun 30 üyesi bulunuyor. Varşova Paktı’ndan ayrılan doğu Avrupa ülkeleri, NATO’ya dahil olan yeni ülkelerin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Makedonya 'de İttifak'a katılan son ülke olmuştu.

Merkezi Belçika’nın başkenti Brüksel’de olan ittifakta kararlar NATO Konseyi tarafından alınıyor ve üyelerin kararları veto etme hakkı bulunuyor. İttifakın danışma organı olarak görev yapan NATO Parlamenterler Asamblesi ise siyasi konularda da tavsiyelerde bulunabiliyor.

NATO Nedir? Ne Demek? Ne Zaman ve Nerede Kuruldu?

Soğuk savaşın en önemli aktörlerinden biri olan NATO yıllardır dünyanın en büyük askeri örgütü olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Türkiye&#;nin de içinde bulunduğu NATO yıllardır ülkemizde siyasi, askeri, bölgesel hatta ekonomik tartışmaların merkezinde olmuştur. Son zamanlarda Türkiye&#;nin terörle mücadele faaliyetleri kapsamında da NATO üyesi ülkelerinden gelen açıklamalar örgütü tekrar ülkenin gündemine getirdi. Kuzey Atlantik Paktı veya Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olarak da bilinen NATO&#;nun adını hemen hemen her vatandaş bir kez olsun duymuştur. Ancak pek az kişi örgütün ne zaman, nerede, nasıl ve hangi amaçla kurulduğunu bilmektedir. Üstelik uluslararası ilişkilerle ilgilenen binlerce kişide NATO üyesi ülkeleri, örgütün faaliyetlerini araştırmaktadır. İşte dünyanın en büyük askeri ve politik örgütlerinden biri olan NATO hakkında tüm merak edilenler&#;

NATO Nedir? Ne Demek? NATO Açılımı

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

NATO kelimesinin açılımı &#;North Atlantic Treaty Organization&#;dır. Kuzey Atlantik Paktı ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olarak da bilinen bu örgütün temel amacı güvenliktir. soğuk savaş döneminde Sovyet Rusya&#;ya karşı batı bloğunun oluşturduğu bu örgüt Sovyet Rusya yıkıldıktan sonra bile varlığını sürdürmektedir. Politik ve askeri bir örgüt olan NATO kollektif bir bilinçle üye ülkelerini korumayı hedeflemektedir. İlk kurulduğunda 12 üyesi bulunan örgütün üye sayısı yıllar geçtikçe 28&#;e çıkmıştır. ABD ve Kanada olmak üzere 2 üyesi Amerika kıtasında olan örgütün diğer 26 üyesinin tamamı Avrupa kıtasındadır.

Dünyanın en büyük askeri ittifakı veya birliği olarak da kabul edilen bu örgüt temelde üye olan ülkeleri dışarıdan gelecek saldırılara karşı korumayı hedefler. Örgütün merkezi Belçika&#;nın başkenti olan Brüksel&#;de bulunmaktadır. Örgütün askeri potansiyeli o denli büyüktür ki üye ülkelerinin yaptığı yıllık askeri harcamalar dünyadaki askeri harcamaların tamamının yüzde 70&#;inden fazlaya denk düşmektedir.

NATO&#;nun Simgesi Nedir? NATO&#;nun Bayrağı Nedir?

NATO&#;nun amblemi veya bayrağı ile ilgili çok sayıda soru sorulmaktadır. Örgütün bayrağında koyu mavi tonda bir arka fon bulunur. Üzerinde ise beyaz bir pusula bulunmaktadır. Pusulanın dört beyaz çizgi yaydığı görülmektedir. Örgütün amblemi yılında batı ittifakının sembolü olarak kabul edilmiştir. Amblemde bulunan daire birlik ve beraberliği simgelerken, pusula ise üye ülkelerin barışa ve zafere giden ortak yolunu simgeler. NEDİR ?

nato nedir

NATO Ne Zaman ve Nerede Kuruldu?

Kuzey Atlantik Paktı, 4 Nisan tarihinde ikinci dünya savaşından hemen sonra kurulmuştur. İkinci dünya savaşından galip ayrılan 12 ülke Kuzey Atlantik Antlaşmasına imza atarak örgütü kurmuştur. Washington Antlaşması olarak da bilinen bu anlaşma ABD&#;nin başkentinde imzalanmıştır. NATO&#;yu bu kadar güçlü ve önemli kılan unsur antlaşma metnindeki bir maddedir. Bu maddede NATO üyesi olan herhangi bir ülkeye yapılan saldırının, tüm üye ülkelere yapılmış olarak kabul edileceği vurgulanmaktadır. Bu anlamda üye ülkelere bir nevi dokunulmazlık verilirken, düşman ülkelere önemli bir uyarı yapılmış olur. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki bu madde ve NATO her ne kadar yıllardır geçerliliğini korusa da hiçbir zaman işlememiştir. Pek çok askeri uzmana göre örgüt işlevselliğini kaybetmeye başlamış ve yalnızca birkaç ülkenin menfaatlerine göre hareket etmeye başlamıştır. Örgüt tarihinde bu madde ilk ve tek olarak yılında ABD&#;de yaşanan 11 Eylül saldırıları sonrasında uygulama konmuştur. Örgüte üye olan ülkelerin askerler Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü koordinesinde Irak&#;a gönderilmiştir.

NATO Kurucuları Kimlerdir?

4 Nisan tarihinde NATO&#;yu kuran anlaşmaya imza atan ülkelerin sayısı yalnızca 12 idi. Örgütün günümüzdeki üye sayısı ise 29&#;a ulaşmıştır. yılında ise anlaşmaya imza atan ülkeler ABD, Kanada, Portekiz, Norveç, Hollanda, Lüksemburg, İtalya, İzlanda, Danimarka, Fransa, Belçika ve Birleşik Krallık&#;tır. Bu örgüte daha sonra Türkiye ve Yunanistan&#;da katılmıştır. Böylece üye sayısı 14&#;ya çıkan örgüt etki alanını daha da genişletmiştir. Almanya ve İspanya&#;nın örgüte üye olmasıyla birlikte üyesi 16&#;ya çıkmıştır.

NATO&#;nun Amacı ve Görevleri Nelerdir?

Örgütün politik ve askeri olarak iki ayrı amacı bulunmaktadır. Politik hedefleri içerisinde demokrasinin desteklenmesi, üye ülkelerin sorunlarının çözümü, güven tesisi ve uzun vadeli çatışmaları önlemek bulunmaktadır. Örgüt ayrıca savunma ve güvenlik alanında danışma ve iş birliği hizmeti de vermektedir. Örgütün askeri hedeflerinin başında ise askeri anlaşmazlıkları barışçıl yöntemlerle çözmek yer almaktadır. Ayrıca diplomatik, siyasi girişimlerin başarısız olması durumunda örgüt nokta atışı kriz yönetimi operasyonu düzenlemek için önemli bir askeri güce sahiptir. NATO&#;nun kuruluşundaki Washington anlaşmasının 5. maddesinde örgüt herhangi bir üyesine yapılan saldırıyı tüm üyelere yapılmış sayar. Bu kapsamda yürütülen operasyonlar bu maddeye dayanır. Örgütün yürütüğü önemli görevlerin başında ise üye eylem planı gelmektedir. Bu plan örgüte girmek için aday olan ülkelere tavsiyeler sunmayı ve destek vermeyi içermektedir. Böylece ülkelerin üyelik öncesi ihtiyaçları karşılanmaktadır. NATO tarafından alınan kararlar örgüte üye olan tüm ülkelerin oy birliği ile alınır. Ayrıca örgüt bünyesinde binlerce askeri veya sivil personel çalışmaktadır. Bu personeller örgüt içinde iletişimi, çalışmaları yürütür.

natodan turkiye atilabilir mi

Türkiye NATO&#;dan Atılabilir Mi?

Türkiye NATO&#;nun en büyük ikinci askeri gücüne sahip ülkesidir. Listenin başında ise Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. 12 kurucu üyenin ardından örgüte üye olan Türkiye yılından beri dünyanın dört bir yanında NATO&#;ya hizmet etmektedir. Deniz, hava, kara gücüyle örgütün en büyük yardımcılarından biri olan Türkiye&#;ye büyük bir saygı duyulmaktadır. Ayrıca NATO kapsamında en büyük askeri harcamaları yapan, örgüte maddi destek sağlayan Türkiye önemli bir iş ortağıdır. Bunların yanı sıra NATO&#;da üye alımı, üyelik iptali, NATO&#;dan atmaya ilişkin vb. kararlar oy birliği ile alınmaktadır. Yani NATO&#;ya üye olan 29 ülkenin 29&#;unun da aynı oyu vermesi gerekmektedir herhangi bir karar alabilmek için. Türkiye&#;nin NATO&#;dan atılması bu kapsamda imkansızdır. Eğer Türkiye NATO&#;dan atılması için başlatılan bir oylamada kendisinin atılması için oy verirse bu belki mümkün olabilir. &#;Belki&#; kelimesini kullanıyoruz çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri NATO&#;nun her imkansız görevini mümkün hale getirmektedir. Her türlü görevi başarıyla yerine getirmektedir. Böyle bir oylamanın başlatılmasının imkansız oluşu bir yana böyle bir oylama olsa ve Türkiye bile atılması için oy kullansa dahi aklı selim ülkeler bu oylamada red oyu kullanacaktır.

NATO Üyeleri Hangi Ülkelerdir? Kaç Üye Var?

yılı itibariyle NATO üyesi olan toplam 29 ülke bulunmaktadır. &#;li yıllarda örgüte pek çok yeni ülke üye olmuştur. yılında Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya, Slovenya üye olmuştur. yılında üye olan Arnavutluk ve Hırvatistan&#;dan sonra yılında da Karadağ NATO üyesi olmuştur. NATO&#;ya yılından sonra üye olan ilk ülkeler yılında üye olan Yunanistan ve Türkiye&#;dir. Örgüte üye olan son ülke ise yılında Karadağ olmuştur. Tarihi sıraya göre ise NATO&#;ya üye olan ülkeler şu şekildedir:

-Belçika ()
-Kanada ()
-Danimarka ()
-Fransa ()
-İzlanda ()
-İtalya ()
-Lüksemburg ()
-Hollanda ()
-Norveç ()
-Portekiz ()
-Birleşik Krallık ()
-Birleşik Devletler ()
-Yunanistan ()
-Türkiye ()
-Almanya ()
-İspanya ()
-Çek Cumhuriyeti ()
-Macaristan ()
-Polonya ()
-Bulgaristan ()
-Estonya ()
-Letonya ()
-Litvanya ()
-Romanya ()
-Slovakya ()
-Slovenya ()
-Arnavutluk ()
-Hırvatistan ()
-Karadağ ()

nato uyeleri

Yazımızı Puanlamak İster misin?

NATO Ne Zaman Kuruldu? NATO Kuruluş Amacı ve Tarihi Nedir, Kurucu Ülkeleri Kimler?

Dünya üzerinde açılımı en çok merak edilen kısaltmalar arasında yer alan NATO, birçok insanın haberlerde, gazetelerde vb yayın ve yayım araçlarında gördüğü başlıklardan biri olmuştur. NATO hakkında merak edilen en baş sorulardan biri ise NATO kuruluş amacı ve tarihi nedir sorusudur. Bununla birlikte NATO ne zaman kuruldu, kurucu ülkeleri kimlerdir gibi sorular da sorulmaktadır. Bu yazımızda NATO ve hakkında merak edilenleri sizler için yanıtladık, buyurun okumaya…

Nato Nedir ve Ne zaman kurulmuştur?

Politik ve askeri bir ittifak olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü bugün dünyadaki en önemli uluslararası kuruluşlardan biridir. Bu örgüt Avrupa ve Kuzey Amerika'dan 30 ülkeyi bir araya getirmiştir ve bu ülkeler bir araya gelerek güvenlik ve savunma konuları üzerinde danışmalarda bulunurlar ve iş birliği yaparlar. Bu bağlamda NATO siyasi konular ve güvenliğe ilişkin konularda bu iki kıta arasında politik eve askeri bir bağ oluşturur. İngilizce olarak North Atlantic Treaty Organization kısatması olan NATO, 4 Nisan 'da 12 ülke tarafından imzalanan daha sonrasında da 18 ülkenin imzaladığı uluslararası bir ittifaktır. Örgüt üyeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. NATO'nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 30 üyesinden biri olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunmaktadır. 21 ülke NATO'nun "Barış İçin Ortaklık" adlı girişiminde yer alırken 15 ülke kurumlaşmış diyalog programlarına dâhildir.

NATO Kuruluş Amacı ve Tarihi Nedir?

2. Dünya Savaşı'nın sonrasında gelişmeye başlayan teknoloji ile birlikte, bu teknolojilerle üretilen birçok çeşitte silah ve kitle imha için kullanılan silahlar geliştirilmeye başlamıştır. Bu silahların geliştirilmesiyle birlikte bazı ülkeler bu silahları tekelinde bulundurmuştur ve yaşanan savaşlarla birlikte askeri ve politik olarak zayıf olan ülkeler, tek başlarına var olamamaya başlamıştır. Bu sebepler ile milli çıkarları benzer yönde olan bazı büyük devletler, belirli noktalar üzerinde birlikte hareket etmek ve iş birliği yapmak zorunda kalmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda birleşen 12 adet ülke 16 maddesi bulunan Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü, bu anlaşmayı 4 Nisan tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington Şehri'nde 12 üye ülke olarak imzalamıştır. İmzalanan NATO onaylanarak 24 Ağustos tarihinde yürürlüğe konulmuştur. NATO'nun asli görevi, üye ülkelerin özgürlük ve güvenliklerini korumaktır. Onun dışında insanları korumak, ortaklıkları geliştirmek, barış ve istikrarı sağlamak gibi görevleri de mevcuttur. Getirileri olarak değerlendirilen bu başlıklarla siyasi ve askeri yollarla üyelerini korumayı taahhüt etmiştir. Ayrıca, savunma reformları ve barışı koruma gibi çok geniş bir yelpaze oluşturan konularda NATO üyesi olmayan ülkelerle iş birliğini de teşvik etmektedir. NATO, tartışmalar ve ortaklıkları sayesinde üye ülkelerinin topraklarında veya bu toprakların dışında çatışmaların önlenmesine katkıda bulunmuştur. Ayrıca sivil olağanüstü hal planlaması, müttefiklere ve ortaklara afetlerle mücadelede yardım ile ilgili faaliyetlerin yanı sıra bilim ve çevre konularında işbirliğini teşvik edecek faaliyetleri de kapsamaktadır.

NATO Kurucu Ülkeleri Kimlerdir?

Dünya Savaşı'nın bitmesiy ve gelişen teknolojiyle farklı siyasi ve askeri üstünlüklere sahip olan ülkelerle, bu askeri ve siyasi üstünlüklere ulaşamayan ülkeler arasında güç eşitsizliği olmuştur. Bununla birlikte birleşen 12 adet ülke Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın Maddesinin doğrultusunda hazırlanmıştır ve 16 maddesi bulunan bu anlaşmayı 4 Nisan tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington Şehri'nde 12 üye ülke olarak imzalamıştır. NATO'ya ilk katılan ve kurucusu olan 12 ülke şu şekilde karşımıza çıkmaktadır; Birleşik Krallık, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz ve son olarak Amerika Birleşik Devletleri.

NATO Üyeleri ve Ülkeleri Hangileridir?

NATO'ya üye olan 30 adet ülke bulunmaktadır ve örgütü kuran ülkeler dışında, bu örgüte sonradan 18 üye daha sonradan eklenmiştir. Ülkemiz de bu sonradan eklenen ülkeler arasındadır ve yılında NATO'ya katılmıştır. Kurucu ülkeler dışında sonradan katılanlar; Almanya, Arnavutluk, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, İspanya, Türkiye, Karadağ, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Maceristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

"North Atlantic Treaty Organization" Türkçesi "Kuzey Atlantik Paktı Teşkilatı" bildiğimiz ismiyle NATO.

İkinci Dünya Savaşının ardından 4 Nisan 'da 12 (ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Lüksemburg, İzlanda, Danimarka, Belçika) ile ülke kurulan bugün 30 ülkenin içinde yer aldığı NATO sınırlarını gün geçtikçe genişletiyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Finlandiya ve İsveç resmen NATO'ya üyelik başvurusu yaptı. İki ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ittifaka katılma kararı aldı.

Peki, ülkelerin katılmak için yarıştığı NATO neden kuruldu, amacı nedir, nasıl finanse ediliyor, devletler neden NATO'da yer almak istiyor?

Soruların yanıtlarını bianet okurları için derledik. 

NATO neden kuruldu: 2. Dünya Savaşı'nın ardından birçok ülkede halk demokrasileri kuruldu ve sosyalist hareketler birçok ülkede yayılmaya başladı. Bu durum ABD tarafından tehdit olarak algılandı. Gelişmelerin üzerine ABD ve İngiltere, Sovyetler Birliği'ne karşı bir siyasal savaş ilan etti ve sosyalizme karşı güç birliği oluşturmaya çağırdı. 

Ardından uluslararası arenada Batı Bloku için bir eylem planı oluşturuldu. Batı Bloku NATO üyesi ve üyesi olmayan diğer ABD ile müttefik olan kapitalist ve antikomünist ülkelerden, Doğu Bloku ise Varşova Paktı'na (Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyetler Birliği) üye olan komünist ve bu pakta üye olmayan diğer komünist ülkelerden oluşuyordu.

NATO bir anlamda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) 24 Haziran 'de Berlin ablukasını başlatmasına karşı bir yanıttı.

NATO'nun amacı nedir: NATO üyesi olan bir devlete, üye olmayan bir devlet tarafından herhangi bir saldırı gerçekleştirdiğinde, üyeler ortak bir şekilde savunma yapıyor.

Ayrıca dünya genelinde yaklaşık 20 bin askeri personelin NATO operasyonlarında ve görevlerinde bulunduğu biliniyor.

NATO nasıl finanse ediliyor:  Üye ülkeler tarafında finanse ediliyor. NATO üyelerinin toplam askeri harcaması dünyada bulunan savunma harcamalarının yüzde 70'inden daha fazlasını barındırıyor.

NATO denildiğinde neden akla savaş geliyor: Çünkü NATO uluslararası askeri bir ittifaktır. Bosna-Hersek (), Kosova (), Afganistan (), Irak () gibi birçok savaş bölgesine asker gönderdi, askeri eğitim verdi ve silah yardımında bulundu. 

TIKLAYIN-İsveç, Finlandiya, NATO -Türkiye vetosu

NATO'nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 30 üyesinden biri olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunmaktadır.

NATO'ya üye ülkeler

Almanya 9 Mayıs , Amerika Birleşik Devletleri 4 Nisan , Arnavutluk 1 Nisan , Belçika 4 Nisan , Birleşik Krallı 4 Nisan , Bulgaristan 29 Mart , Çek Cumhuriyeti 12 Mart , Danimarka 4 Nisan , Estonya 29 Mart , Fransa 4 Nisan , Hırvatistan 1 Nisan , Hollanda 4 Nisan , İspanya 30 Mayıs , İtalya 4 Nisan , İzlanda 4 Nisan , Kanada 4 Nisan , Karadağ 5 Haziran , Kuzey Makedonya 27 Mart (NATO'ya katılan son ülke), Letonya 29 Mart , Litvanya 29 Mart , Lüksemburg 4 Nisan , Macaristan 12 Mart , Norveç 4 Nisan , Polonya 12 Mart , Portekiz 4 Nisan , Romanya 29 Mart , Slovakya 29 Mart , Slovenya 29 Mart , Türkiye 18 Şubat , Yunanistan 18 Şubat

Türkiye NATO'ya ne zaman katıldı?

Türkiye, NATO üyeliğine resmen ilk başvuruyu 11 Mayıs 'de yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yapılan bu başvurudan herhangi bir sonuç alınamadı. Seçimlerin ardından ise NATO'ya girme çabaları, iktidarı kazanan Demokrat Parti tarafından yürütüldü. Bu doğrultuda yılında Kore Savaşı'na asker gönderen Türkiye, 'de Yunanistan ile birlikte NATO üyeliğine resmen kabul edildi.

NATO operasyonları

NATO, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni uluslararası atmosferde kendine yeni sorumluluklar atfederek, proaktif bir rol üstlendi.

90’lı yılların başında bazı askeri operasyonlar gerçekleştirdi. Irak’ın Kuveyt’i işgali sonrasında yürütülen “Operasyon Anchor Guard” bu operasyonların ilkiydi.

Bir diğer operasyonu ise; El-Kaide'nin 11 Eylül 'de ABD'deki ikiz kulelere saldırısının ardından  Ekim ’de başlatılan Etkin Çaba Harekâtı (Operation Active Endeavour) oldu. Bu harekât, "teröre karşı" düzenlenen ve Antlaşmanın 5. maddesinin öngördüğü kolektif savunma prensibine dayanan ilk operasyon olarak biliniyor. Etkin Çaba Harekâtı ile birlikte ittifak tarihinde ilk kez Washington Antlaşması’nın 5. maddesi işletildi.

yılından itibaren NATO üyesi olmayan ülkelerin de içinde yer aldığı harekât, Ekim ’da resmi olarak sonlandırılana kadar devam etti.

’lerde Afganistan ve Afrika Burnu gibi farklı yerlerde de operasyonlar düzenleyen NATO, bu operasyonları beşinci maddenin ortaya koyduğu "kolektif savunma" ilkesine dayandırmak yerine, kriz yönetimi başlığı altında yürüttü.

’de düzenlenen Galler Zirvesi’nde ise kolektif savunma prensibi yeniden ön plana çıkarak bu tarihte ortaya konan “Hazırlık Eylem Planı’nın temelini oluşturdu.

Resmi web sitesinde yer aldığı bilgiye göre; NATO, Akdeniz ve Kosova’da hâlâ aktif olarak bulunuyor.

Akdeniz’de "deniz güvenliği" adına varlığını korumaya devam eden ve Türkiye'de Patriot füzeleri ve Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçakları konuşlandıran NATO, Rusya’nın ’te Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonlardan itibaren hava-sahası önlemlerini artırdığını belirtiyor. 

NATO Antlaşma Metni

Madde 1 - Taraflar, BM Yasası'nda ortaya konduğu üzere, karışmış olabilecekleri herhangi bir uluslararası anlaşmazlığı, uluslararası barış ve güvenlik ve adaleti tehlikeye sokmadan barışçıl yollarla çözmeyi ve uluslararası ilişkilerinde BM'in amaçlarına aykırı olacak şekilde güç kullanımı ya da tehdidinden sakınmayı taahhüt etmektedirler.

Madde 2 - Taraflar, özgür kurumlarını güçlendirerek, bu kurumların üzerine kurulu olduğu ilkelerin daha iyi anlaşılmasını sağlayarak ve istikrar ile refah koşullarını geliştirerek barışçıl ve dostça uluslararası ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkı yapacaklardır. Uluslararası ekonomi politikalarında çatışmayı ortadan kaldırmaya yönelecekler ve taraflardan herhangi biri ya da hepsi ile ekonomik işbirliğini teşvik edeceklerdir.

Madde 3 - Bu Antlaşma'nın amaçlarına daha etkin biçimde ulaşabilmek için Taraflar, tek tek ve ortaklaşa olarak, sürekli ve etkin öz-yardım ve karşılıklı yardımlarla, silahlı bir saldırıya karşı bireysel ve toplu direnme kapasitelerini koruyacaklar ve geliştireceklerdir.

Madde 4 - Taraflardan herhangi biri, Taraflardan birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm Taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır.

Madde 5 - Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası'nın Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldın ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir.

Madde 6 - Madde 5 açısından, Taraflardan bir ya da daha çoğuna karşı silahlı saldın, aşağıdakileri de kapsar: - Tarafların Avrupa ya da Kuzey Amerika'daki topraklarına, Fransa'nın Cezayir Bölgesine (**), Türkiye topraklarına veya Taraflardan herhangi birinin egemenliği altında olan ve Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde yer alan adalara yapılan silahlı saldırı; - Bu topraklarda ya da bu toprakların üzerindeki hava sahasında bulunan, ya da Antlaşma'nın yürürlüğe girdiği tarihte Taraflardan herhangi birinin işgal kuvvetlerinin üslenmiş bulunduğu herhangi bir Avrupa toprağında veya Akdeniz'de, ya da Yengeç Dönencesi'nin kuzeyindeki Kuzey Atlantik bölgesinde bulunan Tarafların herhangi birine ait kuvvetlere, gemilere, ya da uçaklara yapılan silahlı saldın.

Madde 7 - Antlaşma, BM üyesi olan Tarafların BM Yasası uyarınca sahip oldukları hak ve yükümlülüklerini veya Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması konusundaki temel sorumluluğunu herhangi bir şekilde etkilemez ve etkilediği şeklinde yorumlanamaz.

Madde 8 - Her bir Taraf, kendisi ile diğer Taraflar ya da üçüncü bir devlet arasında şu an yürürlükte olan uluslararası sözleşmelerin, bu Antlaşma'nın hükümleri ile çelişmediğini beyan eder ve Antlaşma ile çelişen uluslararası sözleşmelere girmemeyi taahhüt eder.

Madde 9 - Taraflar, bu Antlaşma'nın uygulanması ile ilgili konulan ele almak üzere hepsinin temsil edileceği bir Konsey oluştururlar. Konsey, herhangi bir zamanda acil olarak toplanabilecek şekilde düzenlenecektir. Konsey, gerekli gördüğü ikincil organları oluşturacaktır. Özellikle Madde 3 ve Madde 5'in uygulanmasına ilişkin önlemleri önerecek bir savunma komitesi derhal oluşturulacaktır.

Madde 10 - Taraflar, bu Antlaşma'nın ilkelerini geliştirebilecek ve Kuzey Atlantik Bölgesinin güvenliğine katkı yapacak durumda olan herhangi bir Avrupa devletini bu Antlaşma'ya katılmaya oy birliği ile davet edebilirler. Davet edilen Devlet katılım belgesini Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'ne vererek bu Antlaşma'ya taraf olabilir. Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti aldığı her bir katılma belgesinden tüm Tarafları haberdar edecektir.

Madde 11 - Bu Antlaşma Taraflarca kendi anayasal süreçleri uyarınca onaylanacak ve hükümleri uygulanacaktır. Onay belgeleri en kısa zamanda Amerika Birleşik Devletleri Hükümetine teslim edilecek, bu Hükümet de aldığı her belgeden tüm Tarafları haberdar edecektir. Antlaşma, Belçika, Kanada, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere imzacıların çoğunluğu tarafından onaylanır onaylanmaz, onaylayan Devletler arasında yürürlüğe girecektir; diğer Devletler açısından ise onaylarının verildiği tarihte yürürlüğe girecektir. (***)

Madde 12 - Antlaşma 10 yıl boyunca yürürlükte kaldıktan sonra, ya da daha sonra herhangi bir tarihte, Taraflar, içlerinden herhangi birinden talep geldiği takdirde, Kuzey Atlantik Bölgesinde barış ve güvenliği etkileyen faktörleri ve BM Yasası uyarınca uluslararası barış ve güvenliği korumak amacıyla yapılan evrensel ve bölgesel düzenlemeleri göz önüne alarak, Antlaşmanın gözden geçirilmesi amacıyla görüşmelerde bulunacaklardır.

Madde 13 - Antlaşma 20 yıl boyunca yürürlükte kaldıktan sonra herhangi bir Taraf, ayrılma bildirimini Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'ne vermesinden bir yıl sonra Taraf olmaktan çıkabilir. ABD Hükümeti aldığı her ayrılma bildiriminden tüm Tarafları haberdar edecektir.

Madde 14 - İngilizce ve Fransızca metinleri aynı derecede otantik olan bu Antlaşma, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'nin arşivlerinde saklanacaktır. Onaylı kopyalar, bu hükümet tarafından imzacı diğer hükümetlere iletilecektir.

* Yunanistan ve Türkiye'nin katılımı üzerine Kuzey Atlantik Antlaşması Protokolü'nün 2. Maddesi doğrultusunda değiştirilmiş haliyle.

** 16 Ocak tarihinde Konsey, Fransa'nın Cezayir Bölgesi söz konusu olduğunda, bu Antlaşmanın ilgili hükümlerinin 3 Temmuz tarihinden itibaren uygulanamaz hale geldiğini kaydetti.

*** Antlaşma, bütün imzacı devletlerin onaylan verildikten sonra 24 Ağustos 'da yürürlüğe girdi.

(RT)

*Bu haber için Dergipark, Doğruluk Payı, Immanuel Wallersteın ve NATO'nun sitesinden yararlanılmıştır. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası