kelek turşusu nasıl yapılır nefis yemek tarifleri / Kurabiye | Tadı Damağımda Yemek Tarifleri

Kelek Turşusu Nasıl Yapılır Nefis Yemek Tarifleri

kelek turşusu nasıl yapılır nefis yemek tarifleri

Kelek Turşusu Tarifi

Farklı anlamlarda kullanılsa da görüntüsünden anlaşılacağı gibi olgunlaşmamış kavun olarak bilinen kelek, vazgeçilmez turşulardan biridir. Tadı kavun ile salatalık arasında olan kelek içerisinde bolca C, A ve B vitamini bulunuyor. Sodyum, demir, potasyum ve magnezyum açısından da zengin olan keleğin turşusu aç karnına yendiği zaman hazmı da kolaylaştırıyor.

Keleği tek başına turşu yapabileceğiniz gibi içerisine lahana, havuç, acur veya olgunlaşmamış domates karıştırarak da hazırlayabilirsiniz. Ana yemeklere garnitür olarak harika bir şekilde eşlik eden kelek turşusu özgün aromasıyla sofralarda fark yaratıyor. Uzun süre beklediğinde tadını kaybedebilen kelek turşusunda bu ihtimali hiç göz önünde bulundurmayın, çünkü bu lezzetli turşunun kapağını açtığınız gibi bitireceksiniz. Kelek turşusu nasıl kurulur diye soruyorsanız, sizi sofraların baş köşesine oturacak tarifimize alalım…

Kelek Turşusu Kaç Kalori?

1 adet Kelek Turşusu yaklaşık 21 kaloridir. Kalori ve yağ içeriği çok düşüktür ancak yüksek tuz içeriğine sahiptir. Tuz kısıtlaması olan bireyler tüketiminden uzak durmalı ya da ölçülü tüketmelidir. Turşunun tuz içeriği yüksek olduğundan vücutta ödeme neden olabilir, ardından bol su içmenizi öneririz.

Karışık Turşu Tarifi

Turşu genelde lahana, kelek, salatalık, biber gibi ayrı ayrı malzemelerden yapılsa da hepsinin bir arada olduğu hem leziz hem de renkli karışık kavanozlar da pek çok yemekle nefis eşlikçiler oluyor. Karışık kışlık turşu nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir sorularının yanıtları tarifimizde…

Lahana Turşusu

Her sulu yemeğin yanına yakışan lahana turşusu sofranızda yerini almak için hazır bekliyor. Kuru fasulye, nohut ve mercimek yemeklerinin, yani aslında her türlü bakliyatın yanında gözler ilk olarak onu arıyor. Sebebi ekşiliğinin proteinlerin ağırlığını kesmesi ve yemeklere fazladan bir doku vermesi de diyebiliriz.

Pancar Turşusu Tarifi

Kış mevsiminde sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken ve süper bir yiyecek olan kırmızı pancarın kullanım alanları saymakla bitmiyor. Kırmızı pancarın rengi kadar işlevleri de övülmeye değer. Kırmızı pancarı tariflerinizde ve daha birçok yerde kullanabilirsiniz. Yemeklerin yanında keyifle tüketebileceğiniz pancar turşusu tarifimizi böyle bırakıyoruz.

Kelek Turşusu Kurarken Kavanozlar Nasıl Sterilize Edilir?

Turşu hazırlarken kullanacağınız cam kavanozları sterilize etmek için kavanozların girebileceği bir tencerede su kaynatın. Kavanozları kaynayan suyun içerisine tamamı girecek şekilde yerleştirin. Çok kısık ateşte 15 ila 20 dakika kaynatın. Bu işlemin son 5 dakikasında kavanozları da suya atın. İşlem bittikten sonra kavanozları ve kapakları sudan çıkarın ve temiz bir bezin üzerine alarak kurumasını bekleyin. Dilerseniz fırında da sterilizasyon yapabilirsiniz. Bunun için de kavanozları derece fırında dakika fırınlayın. Kapakları ise kaynamış suda 5 dakika kaynatarak sterilize edin.

Turşu Suyu Nasıl Hazırlanır?

Turşu suyu hazırlarken sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.


Merhabalar Sevgili Dostlar,

Hayat kimine kavun kimine ise kelek veriyor. Size kelek denk geldiğinde ne yapmanız gerektiğiniz artık biliyorsunuz :)) Şaka bir yana, kelek turşusu benim keyifle yediğim turşulardan biri. Hep tatlı kavun olacak değil di ya :) (Bu arada kavunu da 30 yaşından sonra sevmeye başladığımı da belirtmeden geçmeyeyim)

Görüntüsünden de anlaşılacağı gibi kelek, kavunun minik ve olgunlaşmamış hali. Karpuzun kötü çıkanına da kelek denir ama mecazen. Biz kelekleri bebek kavun (baby kavun) gibi tanımlarsak daha az kafa karıştırıcı olur diye düşünüyorum.

Kelekleri şu sıralar pazarlarda turşuluk satan tezgahlarda bulabilirsiniz. Bunun yanında acur, yeşil domates, top biberler de tezgahlardaki yerlerini aldı. Aynı tezgahlarda şu sıralar turşuda kullanmak için kereviz sapları da var. Yani damak tadınıza göre dereotu yerine kereviz sapı da kullanabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi salatalık turşusunu da salamura suyu içine işlesin diye bir iğne ya da çatal yardımıyla deliyoruz. Bu kelek turşusunda da değişmiyor. Ben çuvaldız vs kullanmak yerine direk bıçakla delikler açtım.

Ben çarşamba özellikle dolma yapmak için tekrar kelek aldım pazardan. Vakit bulursam en kısa zamanda hazırlayıp paylaşacağım.

Her turşu yazısında belirttiğim gibi turşu kurmanın püf notları yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Sevgiler…

Kelek Turşusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo kelek orta boy
  • adet nohut
  • diş sarımsak
  • adet iri havuç (isteğe göre)
  • Yarım bağ dereotu

Turşu Suyu için:

Yapım aşamaları fotoğraflı buradaki linkte.

  • 1,5 litre kaynamış sıcak su (içme suyu)
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 3 yemek kaşığı turşuluk tuz (iri tuz)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Kelek Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kelekleri iyice yıkayın, iki ucunu da çok derine inmeden kesin. Sivri bir bıçak yarımıyla yerinden delikler açın.
  2. 1,5 litre sıcak suyu uygun büyüklükteki bir ölçü kabına ya da karıştırma kasesine alın.
  3. İçine sirke, tuz ve şekeri ilave ederek tuz eriyinceye kadar karıştırın.
  4. Tuz eriyince soğuması için kenara alın.
  5. Hazırladığınız kelekleri, soyup iri iri dilimlediğiniz havuçları, nohut tanelerini ve soyulmuş sarımsakları temiz cam kavanoza yerleştirin.
  6. Turşu suyunu üstüne doldurun. Dereotunu kavanozun ağzına yerleştirin ve bastırın.
  7. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Havasını alması için tersyüz edin ve direk ışık almayan bir yerde kelekler sarıncaya kadar ortalama gün kapağını açmadan bekletin.
  8. Olgunlaşan turşuyu dilimleyerek servis yapın.

Taze Fasulye

TAZE FASULYE TARİFİ

Doğan ATAK 24 Ocak Sebze Yemekleri

taze fasulye çiğ

&#;Mevsim geçişlerinde harika bir yemek olarak bilinen taze fasulye yemeği, lezzeti ve sağlıklı besin değeriyle çok sevilir. Bu yemeği evde yapmak çok kolaydır ve malzemeler genellikle her zaman evde bulunur.

Malzemeler:

  • 1 kg taze fasulye
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı taze maydanoz

Yapılışı:

  1. Fasulyeleri yıkayın ve ayıklayın. Soğanları ve sarımsakları ince ince doğrayın.
  2. Bir tencerede 1 yemek kaşığı zeytinyağını koyun ve soğanları ve sarımsakları kavurun.
  3. Fasulyeleri tencereye ekleyin ve karıştırın. Domates püresi, sıcak su ve baharatları ekleyin.
  4. Kısık ateşte kapak kapatılıp dakika boyunca pişirin.
  5. Servis ederken taze maydanozla süsleyebilirsiniz.

Bu yemeği yaparken domates püresi kullanmak yerine taze domates kullanabilirsiniz. Ayrıca tuz ve baharatları isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Bu yemeğin yanında pilav veya makarna ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!&#;

Etiketlerfasulyetarif yemektaze fasulyetaze fasulye kavurmasıyemek tarif

Merhaba Tadı Damağımda sitesinin teknik işleriyle ilgileniyorum. Site ile ilgili her sorunda bana ulaşabilirsiniz.

Bu Tariflere Bakmaya Nedersin..

zeytinyağlı taze fasulye

Zeytinyağlı Taze Fasulye

MALZEMELER 1 kilo taze fasulye (ayıklanıp, ince dilimlendikten sonra ; yıkanmış ve süzdürülmüş) 2 baş …

Yumurtalı Patates Fırın

Yumurtalı Patates Fırın

MALZEMELER 4 büyük patates 4 yumurta Bir kaşık margarin Bir büyük soğan Bir fincan rende …

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir