doçentler ne kadar maaş alıyor / Memur Maaş Hesaplama - Lisans Mezunu Doktor Öğretim Üyesi Maaşı - monash.pw

Doçentler Ne Kadar Maaş Alıyor

doçentler ne kadar maaş alıyor

Akademisyen Maaşları Ne Kadar?

Prestijli meslek grupları başında yer alan akademisyenlik hakkında en çok merak edilen konulardan biri de akademisyen maaşları ne kadardır. Bizlerde sizlere bu konu hakkında en güncel bilgileri derledik.

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

Dünyanın en önemli, en prestijli mesleklerin başında akademisyenlik mesleği gelmektedir. Dünyada milyonlarca kişi akademisyen olmayı hayal etmekte ve bu hayali gerçekleştirmek için çalışmaktadır. Üniversitede okuyan binlerce öğrenci, mezun olan binlerce kişi üniversitelerde kalmak ve akademisyen olmak istemektedir. Bu nedenle üniversitede faaliyet gösteren farklı unvanlardaki akademisyenlerle, akademik kadrolarla ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Özellikle de maaş konusu en sık araştırılan konuların başında gelir. Peki akademisyen maaşı  ne kadar? Akademik personeller ne kadar ücret alır ? Öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, öğretim üyesi, doçent, profesör maaşı ne kadar?

Türkiye&#;de En Çok Atıf Alan ve H index&#;i En Yüksek 6 Bin Akademisyenin Listesi Açıklandı

Akademisyen Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Kelimenin kökeninde yüksek okul anlamına gelen akademi kelimesi bulunmaktadır. Fransızca bir kelime olan Akademi yüksek okul anlamındadır. Geçmişte bilginlerin, yazarların, filozofların, sanatçıların, yöneticilerin gittiği okul olarak kabul edilmiştir. Yine Fransızca bir kelime olan akademisyen ise yüksek okullarında çalışan öğretim elemanı, öğretim üyesi anlamına gelmektedir. Bu kişiler üniversitelerde, yüksek okullarda ders verir, eğitim verir, bilimsel çalışmalar yürütür ve araştırmalar yapar. Üniversitelerde farklı unvanlarda binlerce akademik personel görev yapmaktadır.

 

Akademik Unvanlar Sıralaması

Üniversite ve yüksek okullarda farklı unvanlarda pek çok akademik personel görev yapmaktadır. Bu kapsamda küçükten büyüğe akademik unvanlar sıralaması şu şekildedir;

Uzman (uz)

Öğretim Planlamacısı (Öğr. Pl.)

Çevirmen (Çev.)

Okutman (Okt.)

Öğretim Görevlisi (Öğr. Gör.)

Öğretim Üyesi (Öğr. Ü.)

Araştırma Görevlisi (Arş. Gör.)

Araştırma Görevlisi Doktor (Arş. Gör. Dr.)

Doçent (Doç.)

Doçent Doktor (Doç. Dr.)

Profesör (Prof.)

Profesör Doktor (Prof. Dr.)

Ordinaryüs (Ord. Prof. Dr.)

 

Akademisyen Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Akademisyenler nelerde, yüksek okullarda, akademilerde çalışır. Araştırma yapmak, öğrencilere ders vermek, bilimsel çalışmalar yürütmekle görevlidirler. Çalışma şartları son derece iyidir. Çünkü entelektüel bir ortamda çalışma fırsatları bulunur. Üniversiteler son derece temiz, nezih ortamlardır. Çalışma saatleri de yürüttükleri çalışmalara, verdiklere derslere ve görevlerine bağlı olarak değişebilir. Ancak genellikle haftanın birkaç günü boşlukları bulunabilir. Tez çalışması, ders verme derken haftanın 6 günü dolu olan akademisyenler de bulunur.

Akademisyenlere Zorunlu Hizmet Gelecek Mi?

Akademik Personel Maaşları

Binlerce kişi her gün akademisyen maaşları ile ilgili sorular sormaktadır. Akademik personel maaşları ile ilgili doğru bilgiyi bulmak oldukça zordur. &#;Zamlı akademik personel maaşları ne kadar?&#; sorusunu bu nedenle sizler için araştırdık. Toplu sözleşme zammı kapsamında Ocak ve Temmuz aylarında yapılan maaş artışlarının yanı sıra enflasyon farkı da aylıklara yansıtılmaktadır. Bu nedenle personellerin aldığı ücretler artmaktadır.

 

doktor docent arastirma gorevlisi maasi

Akademisyen Maaşları

Akademisyen maaşlarını belirleyen pek çok etken bulunmaktadır. Personellerin evli olup olmaması, çocuk sahibi olup olmaması, sigorta ve BES kesintisi, deneyim ve kıdem, unvan gibi unsurlara bağlı olarak aylık kazançları değişebilir. Bu kapsamda derece ve kıdemlerine, hizmet yıllarına ve unvanlarına göre zamlı akademisyen maaşları bin TL arasında değişmektedir.

Profesör, Dekan ve Rektör Maaşları

25 yıl deneyimli en az 4 yıllık profesör maaşı bin TL.

Profesör bin TL civarında aylık alır.

 

Doçent Maaşları Ne Kadar?

Doçent unvanlı çalışan akademik personellerin  aldıkları aylık ücret şu şekildedir;

3/2 derecesinde 10 yıl deneyimli doçent maaşı bin  TL civarındadır.

Araştırma ve Öğretim Görevlisi Maaşları

Türkiye&#;de en çok araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi unvanlı akademisyen bulunmaktadır. Üstelik uzun bir akademik kariyerin ilk basamağında yer alan bu unvanlarda ne kadar para kazanıldığı çok merak edilmektedir. İşte araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi maaşları&#;

7/1 derecesinde yeni başlayan öğretim görevlisi maaşı 15 bin TL civarındadır.

NOT: Akademik personellerinin aylık olarak aldığı ücretler evli olup olmaması, çocuk yardımı alıp almaması, derece ve kıdemi, hizmet yılı, sigorta ve BES kesintisi gibi unsurlara bağlı olarak değişebilmektedir.

Akademik kadroya nasıl girilir?

ALES sınavında başarılı olduktan sonra görev alınmak istediğiniz üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmeniz gerekir.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Akademisyen maaşları verilen son toplu sözleşme zammı ve enflasyon zammı ile birlikte netleşti. Akademisyen maaşı zammı da diğer devlet memurlarında olduğu gibi toplu sözleşme ve enflasyon esas alınarak verilmektedir. Tabi özel üniversitede çalışanlar için zamlar üniversite politikası gereği belirlenmekte ve farklılık göstermektedir.

Bu yazımızda Kamuda çalışan araştırma görevlisi maaşı, öğretim görevlisi maaşı, profesör maaşları ile doktor öğretim üyesi maaşı gibi akademik personelin güncel maaşları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Akademisyen nedir, ne iş yapar?

Akademisyen, üniversite ve buna benzer yükseköğrenim kurumlarında öğretim veren, araştırma gerçekleştiren ve özgün araştırmalarıyla alanında katkı sağlayan kişilere verilen genel mesleki unvan ya da isimdir. Akademik çalışmalar her alanda olabilmektedir. Örneğin sosyal bilimler, doğa bilimleri gibi.

Öğretim görevlisi nedir?

Öğretim görevlisi, doktora seviyesinde olma zorunluluğu bulunmayan ve özel uzmanlık gereği duyulan alanlarda eğitim vermek üzere geçici süreliğine ya da sürekli olarak yükseköğretim kurumlarında görev verilen kişilerdir. Doktorasını başarı ile bitirenler ilgili uzmanlık bölümünde doçentlik sınavına başvuru yapma hakkı elde edebilmektedirler.

Okutman maaşları

Üniversitedeki  ortak zorunlu dersleri uzaktan eğitim sistemi ile ya da  örgün olarak, üniversitelerin öğretim görevlisi ya da akademisyen kadrolarından farklı olarak görevlendirilen kişilerdir. yılı itibariyle güncel okutman maaşı ortalama TL civarındadır. Üniversite okutman maaşı kişinin medeni durumu ve çocuk sayısına göre farklılık gösterebilmektedir.

Araştırma görevlisi maaşları

Araştırma görevlilerinin alacakları maaşlar medeni durum, çocuk sayısı ve eşin çalışıp çalışmadığına göre farklılık gösterebilmektedir.

  • Güncel zam oranları ile birlikte bekar ve çocuksuz bir araştırma görevlisine ödenecek net üniversitede araştırma görevlisi maaşı tutarı yılı için TL olacaktır.
  • Dediğimiz gibi eğer kişi evli ise eş çalışmıyorsa ve de çocuk varsa bunlarla birlikte net maaş tutarı TL&#;yi geçebilmektedir.
  • Tabi belirtilen bu maaş net ve çıplak maaştır.
  • Ek dersler, hafta sonu kursları ve diğer ilave ödemelerle bin liraya kadar maaş alınabilmektedir.

Öğretim görevlisi maaşları

5 Kademe 1 derecede olan ve toplam çalışma süresi 10 yıl olan öğretim üyesi maaşları ,00 TL olacaktır. Eğer kişi evli ise eş çalışmıyorsa ve de çocuk varsa ortalama net üniversite öğretim görevlisi maaşı TL olacaktır. Ayrıca ilave dersler, kurslar ve diğer ödemeler ile birlikte aylık maaş 25 bin liraya ulaşabilmektedir.

Doçent maaşı

Kademesi 5 ve derecesi 1 olan doçentlere ödenecek net maaş TL civarındadır. Bu bekar ve çocuksuz doçentler için hesaplanan ve ödenmesi gereken net maaştır. Eğer kişi evli ise eş çalışmıyorsa ve çocuk da varsa net maaş TL civarında olacaktır. Tabi net maaş bu ancak ilave ödemelerle ortalama aylık gelir 25 bin lira civarında değişebilmektedir.

Profesör maaşı

Profesör maaşları çalışılan yıla göre farklılık göstermektedir. Üniversite profesör maaşı ortalama olarak TL arasında değişebilmektedir. 3 yıldan az çalışması olanlara tabandan maaş ödenirken çalışması 3 yıldan fazla olan proflara daha yüksek maaş ödenmektedir.

Rektör maaşı

Akademik kadrolarda doğal olarak en yüksek maaşlar rektörlere ödenmektedir. Rektör maaşları kadro unvanı, kademe ve dereceye göre TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Hukuk akademisyen maaşları

Hukuk eğitimi veren üniversite öğretim görevlisi maaşlarının diğerlerinden farkı yoktur. Hukuk Fakültelerinde eğitim veren üniversite araştırma görevlisi maaşları yılı için net TL civarındadır. 

Kısaca yukarıdaki maaşları tablo halinde paylaşmak gerekirse veriler şu şekilde olacaktır;

KadroOrtalama maaş
Devlet üniversitelerinde
akademisyen maaşları
TL
Okutman TL
Araştırma görevlisi TL
Yeni başlayan akademisyen maaşları TL
Prof akademisyen maaşları TL
Psikoloji akademisyen maaşları TL

Almanya akademisyen maaşları

Almanya akademisyen maaşları özel ve devlete bağlı üniversiteler arasında farklılık gösterebilmektedir. Almanya&#;da ortalama akademisyen maaşları aylık eurodan başlamaktadır.

Akademisyenlerin emeklilik şartları

Kamuda ya da özelde ilk olarak 01 Mayıs tarihi ve ya sonrasında göreve başlayan akademisyenlerden bayanların emekli olabilmeleri için tamamlamaları gereken yaş 58, erkekler için ise 60 &#;tır. Eğer sigorta primleri emekli sandığı kapsamında yatıyorsa tamamlanması gereken prim gün sayısı gün, ssk kapsamında yatıyorsa gün olacaktır. Ayrıca bu tarihten sonra başlayanlar için emeklilikte kademeli geçiş hükümleri uygulanacaktır. Emekli olacağınız tarihi öğrenmek ve kademeli emeklilik tablosuna göz atmak için hemen emeklilik tablosu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;

Öğretim görevlisi ne kadar maaş alır?

Üniversitede öğretim görevlisi maaşı kişinin evli ya da bekar olmasına, kademe ve derecesine göre farklılık göstermektedir. yılı için en düşük üniversite öğretmeni maaşı ortalama TL civarındadır.

Üniversite hocaları ne kadar maaş alıyor?

Üniversite eğitim görevlisi maaşı yılı için ortalama olarak bin lira civarındadır.

Akademisyen olmak kaç yıl sürer?

Akademisyen olabilmek için öncelikle lisans bitirmeniz gerekmektedir. Araştırma görevlisi gibi kadrolar için yüksek lisans şartı aranmazken diğer kadrolar için yüksek lisans ve gerekirse doktora yapmanız gerekmektedir. Öğretim görevlisi olabilmek için 4 yıl lisans, en az 2 yıl yüksek lisans olmak üzere 6 yılı gözden çıkarmanız gerekmektedir.

2 yıllık mezunlar akademisyen olabilir mi?

2 yıllık yani önlisans mezunlarının akademik kadrolarda çalışması mümkün değildir. Akademisyen kadrosunda çalışabilmek için en az lisans mezunu olma şartı aranmaktadır.

Akademisyenler kaç saat çalışıyor?

Günlük çalışma süreleri ortalama olarak saat arasında sürmektedir.

Akademisyen Maaşları Ne Kadar? Öğretim Görevlisi Maaşları

Akademisyen Maaşları Ne Kadar? Öğretim Görevlisi Maaşları; Yeni yapılan zamlar ile birlikte akademisyen maaşlarında da artış gözlendi. Rektör Maaşı Ne Kadar? Dekan Maaşı Ne Kadar? Profesör Maaşı Ne Kadar? Araştırma ve Öğretim Görevlisi Maaşları ne kadar gibi pek çok sorunun cevabı yazımızda&#;

Üniversitelerde farklı akademik unvanlarla görev yapan üniversite hocalarının maaşları, sahip oldukları unvana göre değişiklik gösterir. Örneğin bir üniversitede &#;dekan yardımcısı&#; unvanı ile görev yapan bir personel ve unvanı &#;doktor öğretim üyesi&#; olan bir personelin maaşı birbirinden farklıdır. Bu maaş değişikliğini belirleyen tek unsur unvan değildir, bulundukları kadro ve görev yaptıkları süre de akademisyenlerin maaşlarının belirlenmesinde etkilidir.

Medeni durumları, çocuk sayıları gibi farklılıklar söz konusu olduğunda ise devlet tarafından bu personellere yapılan eş ve çocuk yardımı gibi ek ödenekler devreye girer. Ayrıca, öğretim görevlilerinin aldıkları maaş miktarı kamu üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde de değişiklik gösterir. Bununla birlikte profesör, doçent ve yardımcı doçent olarak görev yapan akademik personellerin çalışmalarına yapılan her atıf, aldıkları maaşa ek gelir olarak yansır.

Akademik kadroda yer alan akademisyen maaşları da tıpkı diğer kamu görevlilerinin maaş oranları gibi toplu memur sözleşmesi, enflasyon farkı gibi nedenlerle her yıl düzenli olarak değişikliğe uğrar.

Rektör Maaşı Ne Kadar?

Bulunduğu üniversitenin akademik ve yönetimsel olarak en üst düzey yetkilisi sayılan rektörler aynı zamanda üniversitedeki en yüksek maaşa sahip kişilerdir.

Rektör unvanına sahip olan üniversite personellerinin aylık kazancı  TL civarındadır. Rektörlük görevi yapan kişinin eşinin çalışma durumu ve sahip olduğu çocuk sayısındaki değişikliğe göre bu rakam artış gösterebiliyor.

Dekan Maaşı Ne Kadar?

Dekan, üniversitede bulunan bir fakültenin ya da yüksekokulun yönetimini sağlayan, bağlı olduğu fakültede ya da yüksekokulda en fazla yetkiye sahip olan kişidir. Dekanlar, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen görevleri yerine getirmekle ve çalıştıkları fakültenin tüm yönetimsel süreçlerini sağlamakla yükümlüdürler. Ülkemizdeki üniversite dekanlarının hepsinin profesör unvanına sahip olmaları zorunludur, profesörlüğü bulunmayan bir kişi dekan pozisyonunda görev alamaz. En az üç yıllık profesörlüğü olan dekanların aldıkları maaş miktarı TL ve dekan yardımcılarının maaşları ise TL olarak belirlenmiştir. Belirtilen bu ücretler net maaş tutarlarıdır.

Profesör Maaşı Ne Kadar?

Profesörlük, bir sanat ya da bilim dalında görev yapan, en yüksek akademik düzeydeki kişilere verilen bir unvandır. Ülkemizdeki üniversite ve yüksekokullarda görev yapan profesörler, rektör ve dekanlardan sonra en fazla maaş alan kişilerdir. Fakat profesörlerin maaşları hesaplanırken yalnızca unvanları değil, görev süreleri ve tecrübeleri de göz önünde bulundurulur, alacakları maaş miktarı da buna göre belirlenir. yılı itibariyle görev sürelerine göre profesörlerin aylık olarak kazandıkları maaşlar aşağıdaki gibidir:

  • Bir üniversitede en az dört yıl boyunca profesörlük yapmış kişiler için TL,
  • Üç yıl boyunca profesörlük yapmış kişiler için TL,
  • İki yıl boyunca profesörlük yapmış kişiler için TL,
  • İki yıldan az profesörlük deneyimi bulunan kişiler için ise TL.

Doçent Maaşı Ne Kadar?

Doçentlik için profesörlük ve uzmanlık arasındaki köprü diyebiliriz. Doçentlerin aldıkları maaşın miktarı da deneyimlerine, görev yaptıkları illere ve eğitim kurumlarına göre değişiklik gösterir. yılı itibariyle ülkemizde doçent olarak görev yapan kişileri deneyim sürelerine göre değerlendirecek olursak doçentlerin aylık net gelirleri vergi oranlarına göre ortalama TL civarında alır.

Yardımcı Doçent Maaşı (Doktor Öğretim Üyesi) Ne Kadar?

Yardımcı doçentlik pozisyonu, yılında YÖK kanunu ile oluşturulmuştur. Yardımcı doçent doktorlar, bilinen yeni ismiyle doktor öğretim üyeleri, lisans ve lisansüstü eğitimine devam eden öğrencilere eğitim vermekle sorumludur. Yardımcı doçentler, uzmanlardan farklı olarak öğretim üyelerine tanınan tüm haklara sahiptirler. Maaşları da bu noktada doçentlere yakın seviyede olur. Yardımcı doçentlerin aylık geliri, ortalama TL seviyesindedir.

ÖABT Nedir? Açılımı Nedir? Hangi Branşlarda Uygulanır?

Araştırma ve Öğretim Görevlisi Maaşları

Öğretim görevlileri, üniversitelerde ders veren kişilerdir.

yılı itibariyle öğretim görevlisi maaşı ise, ek ödeneklerle birlikte  TL civarındadır.

Vakıf Üniversitesi Öğretim Görevlisi Maaşları

Devlet üniversitelerine ek olarak son yıllarda ülkemizde pek çok vakıf üniversitesi açılmış ve açılan bu kurumlar bünyesine yeni fakülteler katarak hızla eğitim vermeye başlamıştır. Artan üniversite sayısı ile beraber akademik personel ihtiyacı da hızla artış göstermiştir. Türkiye’de devlet üniversiteleri Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından kendilerine verilen atama iznine paralel olarak akademik personel alımı yapabiliyorken, vakıf üniversiteleri için bu durum daha farklıdır. Özel üniversiteler bünyelerine kattıkları personelin maaş ve sigorta ücretlerini de kendileri ödedikleri için istedikleri kadar öğretim görevlisi alma hakkına sahiptirler. Bu yüzden vakıf üniversitelerini birer şirket gibi düşünebiliriz. Her özel üniversitenin öğretim görevlisi maaşları birbirinden farklıdır. Hatta aynı üniversitede görev yapan araştırma görevlilerinin aylık geliri bile birbirinden farklı olabilmektedir.

Fakat, vakıf üniversitelerinde görev yapan araştırma görevlilerinin aldıkları maaş miktarının devlet üniversitelerinde görev yapan araştırma görevlilerinin aldıkları maaştan daha az olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz. Özel üniversitede öğretim görevlisi maaşları ise, öğretim görevlisinin niteliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Personel, sektörde aranan ve kariyer yapmış biriyse devlet üniversitesinde çalışan meslektaşlarından daha yüksek maaş alır. Diğer durumlarda ise maaş, devlet üniversitelerinde verilenden daha düşük olur.

Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Maaşları

Meslek yüksekokullarında görev yapan öğretim görevlisi maaşları ile fakültelerde görev yapan akademik personellerin maaşları birbirlerinden farklı değildir. Burada da maaşın belirlenmesindeki ölçüt; görev süresi, görev yeri ve çalışılan pozisyondur. Vakıf üniversitesi ile devlet üniversitesi maaşları arasında fark olabilir.

Meslek Yüksekokulu Nedir?

Meslek yüksekokulu, mesleğe yönelik 2 yıllık ön lisans eğitimi veren kurumlardır. Bu kurumlar meslek elemanı yetiştirir. Eğer ilgili meslek okulunda zorunlu yabancı dil eğitimi varsa, bu süreç 3 yıla kadar uzayabilir. Türkiye’de üniversitelere, bağımsız vakıflara ve polis okullarına bağlı farklı meslek yüksekokulları vardır.

Akademisyen Nasıl Olunur? Doçent, Profesör Olma Şartları (Güncel)