kantaron otu yağı nasıl hazırlanır / Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları | Anadolu Sağlık Merkezi

Kantaron Otu Yağı Nasıl Hazırlanır

kantaron otu yağı nasıl hazırlanır

Kantaron Yağı: Faydaları, Çeşitleri, Kullanım Alanları

Kantaron Yağı Nedir?

Kantaron yağı, kullanımı antik Yunan’a kadar uzanan, botanik adı hypericum perforatum olan kantaron çiçeğinden elde edilir. Kantaron çiçeğinde ruh halini etkilediği düşünülen hiperisin ve hiperforin dahil birçok aktif madde bulunur. Yetiştiği bölge ve boyut farklılığına göre yaklaşık 40 farklı çeşit kantaron bitkisi bulunur ve küçük, yıllık bir bitkidir. Geleneksel olarak yara, yüksek ateş, depresyon ve midede şişkinlik gibi bazı sorunları tedavi etmek için kullanılmıştır. Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır. Kantaron yağı, doğru dozda kullanılırsa birçok faydası görülebilir.

Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Uzun yıllardır tıbbi bir ilaç olarak kullanılan kantaron yağının araştırma ve deneylerle görülen çeşitli faydaları vardır. Kantaron yağının bazı bilinen faydaları şunlardır:

  • Sürekli bir üzüntü hali ve ilgi kaybı olarak tanımlanan depresyon günümüz psikolojik rahatsızlıkları arasında sık görülen bir durumdur. Yapılan bazı çalışmalara göre kantaron yağının hafif ve orta dereceli depresyon için etkili ve güvenli bir doğal tedavi olduğu düşünülmektedir.
  • Bazı araştırmalar sonucu kantaron yağının ağrı, halsizlik ya da nefes darlığı gibi fiziksel belirtilerle kendini gösteren kaygı bozukluğuna iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Kantaron yağının faydalı olduğu bir diğer alan ise menopozdur. Kadınlar için zorlu geçebilen östrojen üretiminin azaldığı bu süreçte kantaron yağının, sıcak basması, vajinal kuruluk, uyku bozukluğu, endişe ve depresyonun görülebildiği menopoz semptomlarını azaltabileceği düşünülmektedir.
  • Bazı cilt hastalıklarında cilt yaralarını iyileştirmek ve cilt tahrişi, kaşıntısı gibi cilt rahatsızlıkları semptomlarını gidermek için kullanılabilir.
  • Saç sağlığına da faydası olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca aşağıda sayılan durumlarda da faydalı etkilere sahiptir:

Cilde Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağının cilt için de faydaları vardır. Kantaron yağının antienflamatuar ve antibakteriyel özelliği vardır. Cilt yüzeyine uygulandığında cilt üzerindeki patojenik bakterileri yok edebilir. Hemoroid, sedef hastalığının neden olduğu cilt tahrişleri, yaralar, sivilce lekeleri, hafif yanıklar, siyah noktalar ve morluk gibi cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olur.

Saça Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı, saç bakımında kullanılan doğal bir yağdır ve saç sağlığı için faydaları vardır. Saça olan faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Saçın kepeklenmesini önler.
  • Saç dökülmesinin yavaşlaması ve durmasında etkilidir.
  • Saçın kuruluğunu giderir, nemlendirir.
  • Saçtaki egzamanın giderilmesine faydalı olabilir.
  • Saç köklerini besleyerek saç kırılmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Saç derisindeki kaşıntıları gidermede etkili olabilir.
  • Saçı besleyerek gür ve sağlıklı saçlara sahip olmanıza yardımcı olur.

Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

Kantaron yağını dahili olarak kullanmayı isterseniz öncelikle hekiminizin önerdiği dozda kullanın. Kantaron yağını aşırı doz riski olmaması için kantaronun diğer formları ile birlikte dahili olarak kullanmayınız. Yağı; ciltte oluşan yanık, sıyrık ve yaraların üstüne döküp masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Saçınıza da aynı şekilde masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Saça uygulandıktan sonra saç durulanmalıdır. Fazla alımında yan etkiler oluşabilir.

Kantaron Yağı Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Kantaron yağı kullanmadan önce doktora danışmanız oluşabilecek riskler açısından önemlidir. Kantaron yağının kullanımı bazı kişiler için riskli olabilir. Kullanmaması gereken kişiler şunlardır:

  • Hamileler: Hamile kişilerin kantaron yağı kullanması rahmin kas tonusunu artırabilir. Bu durum düşük yapma riskini artırabilir. Bu nedenle hamilelerin kantaron yağı kullanması önerilmez.
  • Emziren anneler: Emziren annelerin bu yağı kullanması, bebeklerde huysuzluk ve uyuşukluğa neden olabilir.
  • İlaç kullananlar: Antidepresan gibi psikiyatrik ilaçlar, kalp ilaçları ve serotonin seviyesini etkileyen ilaçlarla birlikte kantaron yağını kullanmak tehlikeli olabilir. Serotonin ilacıyla kullanılan kantaron yağı hızlı nabız, yüksek kan basıncı, vücut ısısının artması ve halüsinasyon gibi istenmeyen etkilere neden olabilir.
  • Ameliyat olacak kişiler: İlaç etkileşimi olabileceği için planlanmış bir ameliyattan sonraki ilk beş gün içinde bu yağı kullanılmamalı.

Kantaron Yağının Zararları Nelerdir?

Kantaron yağının sağlığa faydaları olmakla birlikte bazı zararlı etkileri de olabilir. Kantaron yağı, fazla dozda kullanılırsa güneş ışığına karşı hassasiyet oluşabilir. Özellikle açık tenli kişilerde hassasiyet riski daha yüksektir. Bu yüzden güneş kremi kullanımı önemlidir. Kantaron yağının diğer zararlı etkileri şunlardır:

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Kantaron yağı, kantaron bitkisinin kuru ya da taze hali kullanılarak iki şekilde yapılabilir. Kırmızı kantaron yağı, kantaron bitkisinin taze haliyle yapılır. Kantaron yağının yapılışı şöyledir:

  • Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir.
  • Yapraklar solduktan sonra temiz ve yeterince büyük bir kavanoza aktarınız.
  • İsteğe göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Yağı ekledikten sonra çiçekli kısımların yağla iyice temas etmesi için çiçekleri ezebilir ya da doğrayabilirsiniz.
  • Fazla nemin buharlaşmasını sağlamak için kavanozun üstünü bir tülbentle örtmeniz faydalı olur. Hazırladığınız karışımı iki hafta kadar demlendiriniz. Çiçekler demlendikçe yağın rengi kırmızıya dönecektir.
  • Bazı bitki uzmanları güneş ışığında demlendirmeyi önerirken bazı bitki uzmanları ise karanlıkta demlendirmeyi önerir. Her iki yöntem de yağ yapmak için işe yarar.
  • Yağı demlendirdikten sonra süzün ve bir iki gün daha bekletiniz. Muhtemelen kavanozun dibinde bir kalıntı tabakası oluşacaktır.
  • Yağı dikkatli bir şekilde temiz bir kavanoza dökün ancak yağın demlendiği kavanozun dibindeki kalıntıyı eklemezseniz yağınızın raf ömrü daha uzun olacaktır.
  • Hazırladığınız yağı serin ve ışıktan uzak bir yerde muhafaza etmeniz yağın bozulmaması için önemlidir. Yağınızda küf, bozulma ve kötü koku belirtileri oluşursa kullanmayınız.
  • Hazırladığınız yağı merhem ve krem yapmak için de kullanabilirsiniz.

Kantaron yağı, yazıda belirtildiği gibi, birçok faydası görülen bitkisel ve doğal bir ilaç olarak geçmişten günümüze kadar kullanılmıştır. İlacı zehirden ayıran her zaman doz miktarıdır. Bu yüzden kantaron yağını dozunda kullanmaya dikkat etmeniz ve ciddi yan etkiler oluştuğunda bir sağlık kuruluşuna gitmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir.

Sarı kantaron yağı nasıl yapılır? İşte evde kantaron yağı yapımı i&#;in kolay tarifi

Mayasıl otu ve yara otu olarak da bilinen sarı kantaron çiçeğinin yaprakları yağ yapımında kullanılıyor. Sarı renkli olan çiçeklerle hazırlanan yağın rengi de kırmızıya yakındır. İşte sarı kantaron yağının yapılış aşamaları

SARI KANTARON YAĞI NASIL YAPILIR?

Orta büyüklükte Bir kavanoz kantaron yağı için bir demet kantaron çiçeği yeterlidir.

Kantaron yağı için çiçekleri güzelce yıkayıp kurutun. Daha sonra sap kısımlarını ayırın ve kavanoza koyun. Çiçekleri sap kısmından ayırma esnasında bıçak veya makas gibi aletler kullanmamaya özen gösterin.

Çiçekleri kavanoza aldıktan sonra üzerine zeytinyağı ekleyin. Kavanozun ağzını da önce bir tülbentle sıkıca kapatın.

Kantaron çiçeklerinin özünün zeytinyağına geçmesi için 5 gün bekletin. Daha sonra kavanozun ağzını hava almayacak şekilde güzelce kapatıp 45 gün kadar daha bekletin.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası