lpg tankı kullanım süresi 2019 / LPG'li araç sahiplerine 'tankları 10 yılda değiştirme' uyarısı

Lpg Tankı Kullanım Süresi 2019

lpg tankı kullanım süresi 2019

LPG tanklarında garanti süresi takıldıktan değil üretildikten sonra başlıyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, ürünlerin garanti süreleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Bazı ürünlerde garanti süresinin üretim tarihinden itibaren başladığını dile getiren Şahin, şöyle konuştu: "LPG tanklarındaki 10 yıllık garanti süresi o tankın üretildiği yıldan itibaren başlıyor. Yani tankı kullanmaya başlamadan önce garantisi başlamış oluyor. Araç sahipleri de LPG tankının ne zaman üretildiğini bilmediği için o tankı yeni taktırmış olsa dahi araç muayene istasyonlarında 'bu tank 10 yılını tamamlamış değiştirmeniz gerekir' diye vize vermiyorlar. Bu durumda araç sahibi eski bir LPG tankı kullanmış gibi muamele görür. Yani LPG tankını kullanmadığınız dönem dahi kullanılmış gibi kabul edilir. Çünkü garanti süresi bitmiştir. Bu yüzden LPG tankını alırken mutlaka imalat tarihini öğrenmemiz gerekiyor. Yakın bir tarihte imal edilmişse alabiliriz. Ancak imal tarihi birkaç yıl önceye aitse bunu almamalıyız."

Şahin, araç sahiplerinin imal tarihine bakmadan satın aldıkları LPG tanklarını kısa sürede değiştirmek durumunda kalabileceğini belirtti.

Tüketicinin bu duruma karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden Şahin, "LPG tankının imalat tarihinden itibaren yıl sonra araçlara takılması tüketici açısından herhangi bir sıkıntı meydana getirmez. Yani aracın kullanımında herhangi bir tehlike oluşturmaz. Burada sadece tüketicinin ekonomik olarak zarara uğramasından bahsediyoruz" diye konuştu.

LPG&#;li araç kullananların dikkatli olması gereken bazı husus ve mevzular vardır. Araç sahiplerinin hem çevre hemde kendi mal ve can güvenliği açısından bu hususlara dikkat etmeleri funduszeue.info yerine alternatif enerji kaynakları araştırılmış ancak birçok kaynak petrolün yerini henüz alabilme aşamasına ulaşamamıştır. Otomotiv sektöründe alternatif enerji kaynağı arayışları &#;lu yıllarda LPG&#;nin araçlarda yakıt olarak kullanımını gündeme getirmiştir. LPG, kolay bulunması, ekonomik olması ve diğer yakıtlara göre çevreyi daha az kirletme özelliği nedeni ile bir çok ülke LPG&#;nin otomobillere kullanımı yaygınlaştırmış ve teşvik etmiştir.

Bu gelişimler ülkemizde ise LPG&#;nin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasını sağlamıştır. LPG&#;nin yanıcı ve patlayıcı bir gaz olması LPG sistemlerinde güvenlik ve denetimi sıkılaşmasını sağlamıştır.

LPG dönüşüm sistemleri; uluslararası ECER67 ve TSE standartlarında olması gerekmektedir. Montaj firmasının yetkili ve montajı yapan teknisyenin eğitimli olması, gerekli bakım ve kontrollerin yapılması ile çevreci, ekonomik ve güvenli sistemlerdir. LPG tankları binek araçlarda bagaj bölümünde, kendine kendine özel sehpası üzerine montajı yapılmalıdır.

LPG&#;li araçlarda tankların kullanım süresi 10 yıldır. LPG&#;nin korozyon etkisi 10 olarak belirlenmesinden dolayı ömrü dolan tankın değiştirilmemesi patlama riski taşımaktadır. Kullanım ömrü dolmuş olan tankın ve diğer gerekli tüm tadilatların yetkili servislerce yapılması gerekmektedir. Değiştirilmeyen ve ömrü dolmuş olan tank bir bomba özelliği taşıyarak kullanıcı ve çevrenin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmaktadır.

Tanktan sürekli LPG çekişi nedeniyle tank dış yüzeyinde terleme ve nemlenme meydana gelir. Tank boyası herhangi bir nedenle bozulmuş veya deforma olmuş ise tankın bu bölgelerinde korozyon oluşur. Bu korozyon ilerleyen zamanlarda tankın delinmesine neden olabilir. Bunun olmaması için tankın yıpranan boyaları temizlenerek bu bölgelerin yeniden epoksi boya ile boyanması gerekmektedir.

LPG&#;li araç kullanan araç sahipleri araçlarındaki LPG tankının imalat tarihini kontrol etmelidir. Eğer tankın kullanım süresi dolmuş ise yetkili LPG dönüşüm firmalarına giderek LPG tankını değiştirmelidirler. Ayrıca 10 yılı doldurmuş olan LPG tankları muayeneden de ağır kusurlu sayılarak değişimi istenmektedir.

LPG'li ara&#; sahiplerine 'tankları 10 yılda değiştirme' uyarısı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkede 4 milyon bin LPG'li otomobil bulunuyor. Kimi yakıttan tasarruf etmek kimi de çevreye daha az zararlı olduğu için benzinli araçlarını LPG'li sisteme çeviriyor. Son yıllarda bazı modellerin fabrikadan çıkışı da LPG'li olabiliyor. 

MMO İzmir Şube Başkanı Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sayıları artmaya devam eden LPG'li araçlardaki sistemin bakım ve kontrollerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

LPG dönüşüm sistemlerinin uygulanan teknoloji itibarıyla güvenli olduğunu ve katı ve sıvıya göre gaz yakıtların kontrolünün daha kolay yapıldığını ifade eden Yalçın, bu konudaki standart ve kurallara uyulmasının kritik önem taşıdığına işaret etti.

LPG'li araçlarla ilgili unutulmaması gereken en önemli konunun tankların kullanım ömrü olduğuna dikkati çeken Yalçın, tanklar için üretici firmaların 10 yıl ömür biçtiğini, bu sürenin aşımında araçlarda sıkıntı yaşanabileceğini dile getirdi.

Bu süreyi tamamlayan tankların değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, "LPG sisteminde çalışan mekanizmalar zaman içinde arıza verebilir. Örneğin filtreler tıkanabilir. Ancak tank, hayati önem taşıyor. Patlama riski söz konusu." dedi.

"Arıza lambası yanmamalı"

İzmir'in Buca ilçesindeki sanayi sitesinde LPG dönüşümü yapan 23 yıllık usta Recep Kurt da tüm sistemlerde olduğu gibi LPG'lerde de belli bir kullanım ömrü olduğunu söyledi.

Kurt, "LPG tankının ömrü 10 yıl, bu süre dolduğunda değişmesi lazım. Değişim olmazsa patlama ve kaçak riski bulunuyor. Ancak sadece LPG tankı ile iş bitmiyor. Sistemin diğer parçalarının da bakım ve değişimi zamanında yapılmalı." diye konuştu.

Bazı otomobillerde LPG'li kullanımda motor arıza lambasının yandığına dikkati çeken Kurt, "Bazı ustalar LPG'li araçta arıza lambasının yanmasının normal olduğunu söylüyor. Bu kesinlikle yanlış. Eğer LPG'li aracın bakımları, değişimleri zamanında yapılırsa benzinli araçtan bir farkı yok. Arıza lambasının yanması bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir." ifadelerini kullandı.

LPG'li araçların, 10 bin kilometrede bir bakımının yapılması gerektiğini aktaran Kurt, vatandaşların küçük kontrollerle büyük masrafların önüne geçebileceğini belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

yılı Aralık ayı sonu itibarıyla, trafiğe kayıtlı araç sayısı 22 milyon bin

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 12 milyon bin adet otomobilin yüzde 'u LPG kullanıyor.

Son yıllarda akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ile birlikte LPG tanklı araçlar daha ekonomik olduğu için tercih ediliyor.

Bununla birlikte LPG'li araç kullanan kimi kişiler araç muayene istasyonlarında otomobillerine yüklü LPG tanklarının kullanım süresi 10 yıl dolduğu için vize alamıyor. 

Zira yasaya göre ömrü 10 yılı aşkın LPG tanka sahip araçların trafiğe çıkması yasak. 

Kimi araç sahiplerinin karşı karşıya kaldığı en büyük sorun ise tankı yeni taktırmış olmalarına karşın muayenede söz konusu LPG düzeneğinin 10 yıllık ömrünü tamamlamış olması. 

Muayene sırasında karşılaşılan bu durum ile ilgili Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin bir açıklama yaptı.

Şahin, tankın ne zaman araca takıldığından ziyade imalat yılının esas alındığını belirtti:

LPG tanklarındaki 10 yıllık garanti süresi o tankın üretildiği yıldan itibaren başlıyor. Araç sahipleri de LPG tankının ne zaman üretildiğini bilmediği için o tankı yeni taktırmış olsa dahi araç muayene istasyonlarında 'bu tank 10 yılını tamamlamış değiştirmeniz gerekir' diye vize vermiyorlar.  Bu durumda araç sahibi eski bir LPG tankı kullanmış gibi muamele görür. Yani LPG tankını kullanmadığınız dönem dahi kullanılmış gibi kabul edilir. Çünkü garanti süresi bitmiştir. Bu yüzden LPG tankını alırken mutlaka imalat tarihini öğrenmemiz gerekiyor. Yakın bir tarihte imal edilmişse alabiliriz. Ancak imal tarihi birkaç yıl önceye aitse bunu almamalıyız.

Şahin, araç sahiplerinin imal tarihine bakmadan satın aldıkları LPG tanklarını kısa sürede değiştirmek durumunda kalabileceğini belirtti.

Tüketicinin bu duruma karşı dikkatli olması gerektiğini ifade eden Şahin, "LPG tankının imalat tarihinden itibaren yıl sonra araçlara takılması tüketici açısından herhangi bir sıkıntı meydana getirmez. Yani aracın kullanımında herhangi bir tehlike oluşturmaz. Burada sadece tüketicinin ekonomik olarak zarara uğramasından bahsediyoruz." diye konuştu.

Independent Türkçe, Ajanslar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası