aşılı kedi tırmalaması / Kedi tırmalaması kuduz yapar mı? Kedi tırmalarsa kuduz bulaşır mı?

Aşılı Kedi Tırmalaması

aşılı kedi tırmalaması

'Kedi tırmığı hastalığına dikkat'

İSTANBUL Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı  Başkanı funduszeue.info Seyyal Ak, “Veteriner hekim onlara gerekli aşıları, bakım ve tedaviyi yapacaktır. Aileleri tedirgin eden ‘Kedi tırmığı’ hastalığı kedilerin pirelerinden kaynaklanıyor. Eksiz bakımdan kaynaklı olarak hayvanda pire olmadığı zaman bu hastalık riski ortadan kalkıyor. Hayvan için gerekli tedavi ve aşı, bakım yapıldığı takdirde korkulacak hiç bir şey yok. Tırmıklama çok normal bir olaydır. Ama sokakta, bilmediğiniz bir hayvan tarafından tırmalanırsanız o zaman o bölgeyi sabunlu suyla iyice yıkayın. Dışarıda zaten başka hastalıklardan da korkmanız lazım. Bilmediğiniz tanımadığınız bir hayvan tarafından ısırılır, tırmıklanırsanız kedi tırmalama hastalığından değil, kuduzdan korkmanız lazım.

Evde beslenen hayvanlarda korkulacak bir şey yok. Belediyeler dışarıdaki hayvanlar için birçok hastalık için aşılaması yapılıyor. Ama kedi tırmalama hastalığı pire ile mücadele edemeyecekleri için böyle bir olay söz konusudur. O zaman sabunlu suyla iyice yıkayacaksınız. Başka bir problem olursa da antibiyotik tedavisi başlayacak. Siz kendi çocuğunuzu nasıl belli aralıklarla doktora götürüyorsanız, bu canlıyı da belli aralıklarla doktoruna götürmek zorundasınız. O zaten sizin için gerekli korumayı yapacaktır. O korunduğu sürece siz de korunmuş olacaksınız. Düzenli olarak hekime gideceksiniz başka çaresi yok"

Aynı bölümdeki Doç. Dr. Belgi Diren Sığırcı, evde beslenen kedilerin pire tedavisi ve tırnak kesiminin düzenli yapılması halinde hiçbir sorun görülmeyeceğini söyledi. Doç.Dr. Sığırncı, tırmık veya ısırılma ardından bu bölgenin sabunlu suyla dezenfekte edilmesini önerirken, bağışıklık sistemi güçlü kişilerde çok ciddi sağlık sorunu görülmediğini ekledi.

KEDİ TIRMIĞI HASTALIĞI

Kedi tırmığı hastalığı insanlarda kedinin tırmaladığı yerde küçük bir deri lezyonu ile başlıyor. Bu, ülsere dönüşebiliyor. İlerleyen olgularda; tek taraflı boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde ‘Lenfadenopati’ olarak nitelendirilen oluşumlar görülebiliyor. Kedinin tırmalamasıyla görülen kedi tırmığı hastalığı’na yakalananların bir bölümünde görülen enfeksiyon belirtileri arasında; ateş, titreme, halsizlik, iştahsızlık ve baş ağrısı bulunuyor.


Sokak Kedisi Tırmaladı Ne Yapmalıyım Tetanoz Aşısı Vurdurmalı mı

Kedilerin ısırması veya tırmalaması hâlinde 'acaba kuduz muydu?' sorusu endişeye sebebiyet verir. Tırmalayan bir sokak kedisiyse hastalık taşıma riski vardır. Bunun için her ihtimale karşı hastaneye gitmek gerekir. Tetanos aşısı, kuduz aşısı vb. gerekli olabilir.

Sokak Kedisi Tırmaladı Ne Yapayım?

Sizi kedi tırmaladıysa öncelikle o bölgeyi sabunlayıp bol su ile yıkamalısınız. Kedinin ısırdığı veya tırmaladığı yeri güzelce yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik bir solüsyon sürerek temizlemelisiniz. Ardından hemen acile başvurarak doktora görünmelisiniz. Doktor gerekli olduğuna kanaat getirirse tetanoz aşısı veya kuduz aşısı uygulanacaktır. Kedi tırmalarında genellikle kuduz aşısı yapılmaz fakat yaranın büyük olması durumunda tetanoz aşısı yapılabilir.

Kedi Tırmalaması Kuduza Neden Olur mu?

Kedinin ısırması veya tırmalaması hafife alınmamalıdır. Kediler tırnaklarında pek çok virüs taşır ve tırmalayarak bunları insan vücuduna bulaştırır. Maalesef bunun sonucunda ciddi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Kuduz da bunların en önemlilerindendir. Tırmalayan kediin kuduz ise, tırmalanan kişide de bu hastalığın görülme riski yüksektir. Fakat her kedi tırmalaması kuduz oluşumuna yol açmaz. Kedinin vücudunda kuduz virüsü varsa o zaman kuduz ortaya çıkar. Bundan dolayı kedilerle çok içli-dışlı olanların kuduz aşısı yaptırmaları önerilir.

Kedi tarafından tırmalanan kişi kuduz olmasa bile, bu durumun tetanoza sebebiyet vermesi mümkündür. Daha önceden tetanoz aşısı yaptırmamış olan birinin başına böyle bir şey gelirse tırmalama sonrası doktora başvurmayı ihmal etmemesi gerekir. Ancak Tetanoz aşısı yaptırdıysa bu konuda endişelenmemelidir.

Kedi Tarafından Tırmalanan Kişilerin Yorumları Nasıldır?

  1. Dün akşam saat 6 buçuk gibi bir sokak kedisi beni Kolumdan tırmaladı. Ben de anti bakteriyel sabunla yıkadım ve oraya bol bol limon sıktım. Halbukiagrasif tavırları yoktu. Su içiyor ve bana sürtünüyordu. Ya kuduz olursam?
  2. Merhaba, birkaç defa kedilerin hışmına uğradım! Sadece kediler de değil; köpeklerin de kaç kere saldırısına maruz kaldım. Senelerdir zaman zaman bunu yaşıyorum, tırmalayıp ısırıyorlar ve resmen alıştım. Amansız bir hastalığa yakalanmışsınız gibi korkuya kapılmanıza gerek yok fakat yine de tedbiri elden bırakmayın; muayene olun ki aklınızda soru işareti kalmasın.
  3. Kedinin biri elimi ısırıp tırnaklarını geçirmişti. Bundan dolayı kuduz aşısı yaptırdım. Ne yalan söyleyeyim; ben aşıdan korkarım fakat bu aşıyı yaptırmazsam olmazdı. Zira kuduz, ölüme dahi yol açabiliyor. Sakın 'aman ya ufacık bir kedinin ısırmasından, tırmalamasından ne olacak?' diye düşünüp bunu yabana atmayın.
  4. Evimde kedi besliyorum, beni o tırmalamıştı. Küçücük bir tırmık olmasına rağmen acısı 17 saattir henüz geçmedi. Aşısı mevcut tamam da insan ister istemez çok tedirgin oluyor.
  5. Dün sokak kedisi elimi tırmaladı ve hastaneye gidip kuduz aşısı oldum.
  6. Bir sokak kedisi 2 yaşındaki oğlumu tırmaladı. Derhal eve koşup bolca sabun ve suyla yıkadım ve kolonya döktüm. İçim hiç rahat değil, kuduz olur mu?
  7. Kızım 3,5 yaşında ve elinin üzerini kedi tırmaladı. Küçük bir tırmıktı ancak elinde şişlik oldu. Yıkadım ve kolonya sürerek mikrobu gidermeye çalıştım. Fakat yeterli olduğunu düşünmedim ve acile götürüp aşı yaptırdım. O gün de bayramın ilk gecesiydi. Yalnız bir aşı yetmiyormuş, toplam 5 aşı olmak gerekiyormuş.

Bir tırmık hayatınızı değiştirebilir

CEYDA ERENOĞLU / GAZETE HABERTÜRK
[email protected]

Evinizde beslediğiniz yavru kedinizin sağlığınızı tehdit etmesi için bir tırmık yeterli. Toplumda çok bilinmeyen, "Kedi tırmığı" hastalığı bazı durumlarda kişiyi yoğun bakımlık bile yapabiliyor.

Tıp literatüründe ‘kedi tırmığı' olarak bilinen hastalık, sıklıkla yavru kedilerden insana geçiyor. Bu durum kedinin dışında; köpek, kirpi ve pirelerden de bulaşarak bağışıklığı zayıf kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Yavru kedinin yalaması, ısırması ve tırmalamasıyla insanlara bulaşan, ancak kedide hastalık yapmayan bu sorun, hayvansever Ömür Burcu Batur'u doktor doktor dolaştırdı.

Boynunda büyük apseler oluşutar hastalığı uzun süre anlaşılamayan Batur'a evde beslediği yavru kediden hastalık bulaştığını tespit eden KBB Uzmanı Dr. Mustafa Bilazer, "Bu hastalık hayvanları hasta etmiyor, ancak insanların bağışıklığı düştüğünde; ciltte kızarıklığa, şişkinliğe, kolda, boyunda ve kasık bölgesinde büyük apselere yol açıyor. Eğer kişinin bağışıklığı çok düşükse yoğun bakıma kadar giden bir süreç başlıyor. Bağışıklığında sorun olmayan kişilerde ise çoğunlukla kendiliğinden ya da antibiyotik tedavileriyle iyileştirilebiliyor" diyor.

LENF KANSERİ BİLE DENİYOR

Kedi besleyenlerin bilinçli ve dikkatli olmalarını öneren Bilazer, "Eğer boynunuzda, kasık bölgenizde, koltukaltınızda şişlik varsa mutlaka hekime başvurmanızı öneriyorum. Çünkü yanlış teşhisle çok sık karşılaşıyoruz" diyor.

Bu belirtilerde ilk etapta akla kedi tırmığı hastalığının gelmediğine dikkat çeken Bilazer, lenf kanseri tanısı konulup kedi tırmığı hastası olduğu anlaşılan kişiler bulunduğunu söylüyor. Hastanın bağışıklığının zayıf olması beyin enfeksiyonlarına yol açıp, akciğere, mide bağırsak sistemine, kalbe ve göze bile gidebiliyor. Bu durum kişiyi yoğun bakımda tedavi görecek hale getirebiliyor.

NASIL BULAŞIYOR?


* Pireler genellikle mayıs ayında bu mikrobu kedilere bulaştırıyor. Kedinin vücudunda yerleşen bakteri insanlara geçiyor.

* Kedi tırmalayıp, yaladığı zaman kişinin vücudunda herhangi bir yara ve çizik olması halinde bakteri buradan insan vücuduna geçiyor.

* Vücuda girdikten bir iki hafta sonra ciltte şişkinlik ve kızarıklık oluyor ve mikrop girdiği yerden vücuda dağılıyor.

* Hastalık kedi aşılı olsa da oluşuyor. Bu anlamda aşının bir koruyuculuğu bulunmuyor.

* ABD'de yılda 25 bin kedi tırmığı hastalığı olduğu, bu sayının bizde bin civarında bulunduğu tahmin ediliyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası