2 yaşındaki çocuğun kalp atış hızı / Miniklerin Kalbini Koruyun

2 Yaşındaki Çocuğun Kalp Atış Hızı

2 yaşındaki çocuğun kalp atış hızı

Çocuklarda kalp atış hızı kaç olmalı?

Birçok ebeveyn kendi nabzının ya da kalp atış hızının dakikada 60 ila atışta olması gerektiğini bilir. Çocuklarınızın tipik olarak daha yüksek nabız hızına sahip olmalarına şaşırabilirsiniz. Yaşlarına bağlı olarak, çocuklar dakikada 43 ve atış arasında bir nabız olabilir. Bebekler en yüksek nabız atışlarına sahiptir ve çocuk büyüdükçe yavaşlar. Peki çocuklarda kalp atış hızı kaç olmalı?

Normal nabız hızının ne olduğunu ve çocuğunuzun nabzını nasıl kontrol edeceğinizi bilmek, çocuğunuzun kalp atış hızıyla ilgili gereksiz endişelerden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Çocuğunuz hastalandığında yavaş veya hızlı nabzı belirlemenize yardımcı olabilir ve ne zaman tıbbi yardım isteyeceğinizi bilebilirsiniz.

Çocukların kalp atışı nasıl ölçülür?

Çocuğunuzun nabzını, parmağınızı bileğe, dirseğe, boynun kenarına ya da ayağın üzerine yerleştirerek ölçebilirsiniz. Bu alanlar, bir arterin bulunduğu vücudun bölgelerini temsil eder.

60 saniyelik bir süre içinde duyduğunuz atım sayısını sayın. Alternatif olarak, 30 saniye içinde hissettiğiniz atım sayısını ve ardından bu sayıyı iki ile çarpabilirsiniz. Saati izlemek için ikinci el veya kronometre ile bir saat kullanın.

Çocukların normal kalp hızı ne kadar olmalı?

Çocuğun istirahat nabzı, istirahat halindeyken ölçülür. Ağlama, koşma veya oynama sırasında ölçülmez. Ağlama veya fiziksel aktivite sırasında, bir çocuğun nabız hızı, yaşı için normal olanın üst sınırlarına çıkabilir. Aynı şekilde, uyurken normalin alt sınırlarına düşebilir.

Nabız sayısı tablosu

  • 0 - 3 ay atış / dakika
  • 3 ila 6 ay atış / dakika
  • 6 ila 9 ay atış / dakika
  • 9 ila 12 ay atış / dakika
  • aylık atış / dakika
  • 18 aydan 24 aya kadar atış / dakika
  • 2 ila 3 yıl atış / dakika
  • 3 ila 4 yıl atış / dakika
  • 4 ila 6 yıl 98 atış / dakika
  • 6 ila 8 yıl 91 atış / dakika
  • 8 ila 12 yıl 84 atış / dakika
  • 12 ila 15 yıl 78 atış / dakika
  • 15 ila 18 yıl 73 atış / dakika

Çocuğunuzun hızlı veya yavaş kalp atışına bağlı semptomları varsa hemen tıbbi yardım almalısınız. Çocuğunuz her zaman normalin üst veya alt sınırlarındaysa, çocuk doktorunuzla konuşmak önemlidir.

#çocuk

Çocuklarda Çarpıntı

Çocuklarda Çarpıntı Ne Anlama Gelir?

Çocuklarda Çarpıntıİlk akla gelen Bebek / Çocuk Kalp Hastalığı Belirtileri&#;nden biri olan Çocuklarda Çarpıntı çocuğun kendi kalp atımlarını hızlı, düzensiz veya güçlü kalp atımları şeklinde hissetmesidir. Çocuğun çarpıntı hissettiği andaki kalp hızı yaşına göre olması gereken normal aralıklarda değilse bu şikâyeti anlamlı kabul edilerek değerlendirilmelidir.

Çocuklarda Çarpıntı Her Zaman Bir Hastalık İşareti Midir?

Heyecanlanma, üzülme, öfkelenme ve stres anlarında, ateşli durumlarda ve egzersiz sırasında kalp atışlarımızı daha fazla hissedebiliriz. Fizyolojik veya normal kabul edilen bu gibi durumlarda çarpıntı hissedilmesinin nedeni genellikle kalbin normalden daha hızlı ve güçlü pompalama yapmasıdır.

Hangi Çarpıntılar Daha Önemlidir?

Çocuklarda Çarpıntı aniden başlayıp aniden sonlanıyorsa, beraberinde bulantı hissi, baş dönmesi, göz kararması, göğüs ağrısı, halsizlik ve bayılma şikâyetleri varsa hastada ciddi bir ritim bozukluğu olabileceği unutulmamalıdır. Bu hastalarda uykuda, yüzerken, ani/beklenmedik seslerle veya egzersiz yaparken bayılma dikkat çekicidir. Ailesinde 35 yaşından önce ani ölüm olan hastalarda da hayatı tehdit edebilen ritim bozukluğu olma ihtimali yüksektir.

Çocuklarda Ritim bozukluğu nedir?

Kalpte yapısal bozukluk olsun ya da olmasın kalbin kasılmasını ve gevşemesini düzenleyen elektriksel ileti sistemindeki tüm bozukluklar ritim bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Basit sinüs taşikardisinden, çok ciddi ve hayatı tehdit eden ventriküler taşikardiye (karıncıklardan kaynaklanan taşikardi) kadar birçok ritim bozukluğu tipi vardır.

Çocuklarda Çarpıntı Nedenleri

Yukarıda bahsi geçen ve hastalık olarak kabul edilmeyen çarpıntının fizyolojik nedenleri dışında, kafeinli yiyecek ve içecekler (çay, kahve, çikolata, kola, enerji içecekleri), sigara, alkol, kokain, bazı diyet ilaçları, tiroid bezinin normalden fazla çalışması (hipertiroidi), kansızlık, derin nefes alıp verme, kan şekeri düşüklüğü,  ilaçlar (tiroid hormonları, astım, hipertansiyon, grip, depresyon, ritim düzenleyici ilaçların bazıları), kalp hastalıkları ve kalp ritim bozuklukları çocuklarda görülen başlıca çarpıntı nedenleridir.

Çarpıntısı Olan Çocuklarda Yapılması Gereken Tetkikler

Çarpıntı ile gelen her çocuğa öncelikle elektrokardiyografi (EKG) çekilerek kalp ritmi incelenmelidir. Özellikle hasta doktora ya da hastaneye ulaştığında çarpıntı şikâyeti devam ederken çekilecek EKG’nin tanısal değeri fazladır. Maalesef hastaların çoğunda EKG çekilene kadar çarpıntı geçtiği için EKG çekilse bile çoğunlukla normal bulunur. EKG çekilmesi mümkün değilse olay anında çocuğun bir dakikalık nabız sayısının belirlenmesi ve kan basıncının ölçülmesi de tanıya yardımcı olabilir.

Ayrıca çocuğun şikâyetine göre Çocuklarda Çarpıntı durumunda bazı ileri tetkikler planlanabilir. Bunlar ekokardiyografi (EKO), 24 saatlik Holter ile EKG izlemi, anlık olay kaydediciler, eforlu EKG (egzersiz) testi ve elektrofizyolojik çalışma olarak sayılabilir.

Çarpıntısı Olan Çocuklar İçin Öneriler Ve Tedaviler

Bu hastalar çay, kahve, kola, çikolata, sigara, stres (gerilim) ve uykusuzluktan kaçınmalıdırlar. Tiroid, astım, grip ve depresyon ilaçları gibi çarpıntı ile ilişkisi gösterilmiş ilaçları doktor kontrolünde kullanmalıdırlar.

Çocuklarda Çarpıntı atağı sırasında çocuk sakinleştirilerek uzandırılmalı, derin nefes alması ve ıkınması sağlanmalıdır. Bu hastaların boyundaki atar damarına tek taraflı masaj yapılması (sadece büyük çocuklarda) veya yüzünün buzlu-soğuk suyla yıkanması çarpıntıyı sonlandırabilmektedir. Buna rağmen çarpıntı şikâyeti devam ediyorsa hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli ve oraya ulaşır ulaşmaz da EKG çekilmelidir.

Bayılmaya neden olan ritim bozukluklarının ani ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle çarpıntı şikâyeti olan çocuklar Çocuk Kalp Hastalıkları (Pediatrik Kardiyoloji) Uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Çarpıntının tipine göre bu hastaların bir kısmı ilaç tedavisi verilmeksizin izlenirken, bir kısım hastaya ise tekli veya çoklu ritim düzenleyici ilaç başlamak gerekebilir. Ayrıca çocuklarda çarpıntı yapan bazı ritim bozukluklarının kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma sırasında sıcak veya soğuk yakma metotları gibi Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri ile kesin olarak tedavisi de mümkündür.

İletişim Bilgileri:

Çocuk Çarpıntı ve Diğer Tüm Kalp Rahatsızlıkları İle İlgili Her Türlü Soru İçin bize Ulaşın:

seafoodplus.info

Doç Dr Osman Özdemir, Çocuk Kardiyoloji Uzmanı

Tel: +90 () 89 98

Adres: Kızılırmak Mahallesi Sokak, Ankara Ticaret Merkezi (ATM) A Blok Ofis No: 8 (seafoodplus.info) Çukurambar / ANKARA, Çankaya/Ankara

İlgili Linkler:

Çocuk Kalp Hastalıkları İle İlgili Daha Geniş Bilgi İçin:

seafoodplus.info

&#;ocuklarda Kalp Ritmi Bozuklukları

Çocuklarda da aynı erişkinlerde olduğu gibi kalp ritminde bozukluklar oluşabilir, ancak bu ritm bozukluklarının tipi, sonuçları ve tedavi seçenekleri bazı farklılıklar içerir. Çocuklardaki ritm bozuklukları her yaşta ortaya çıkabilir. Buna yenidoğan dönemi de dahildir. Yaş ilerledikçe çarpıntı hastalıklarının ortaya çıkışı ve seyri farklılaşır. Ritm bozukluklarının bazı tipleri ailesel geçiş (ırsiyet) gösterebilir.

Ritm bozukluklarının nedenleri

Ritm bozukluklarının nedenlerinin daha kolay anlaşılması için önce normal yapıyı özümsemek faydalıdır. Kalbin kendine ait bir elektriksel uyarı oluşturma ve iletme sistemi vardır. Bu yapı bir jeneratör ve elektrik kabloları gibi de düşünülebilir. Normal olarak, kalbin içinde bir noktadan düzenli olarak elektriksel uyarılar oluşturulur ve bu uyarılar bilinen bir yolu izleyerek kalbi harekete geçirir. Düzenli bir kalp ritmi için bu elektriksel uyarımın normal düzenle oluşturulması, normal yoldan iletilmesi ve en sonunda sönmesi gereklidir. Bu düzendeki herhangi bir bozulma ritm bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Çocuklarda ritm bozuklukları, kalbin o yaştaki çocuk için beklenenden hızlı atması, yavaş atması veya düzensiz atması şeklinde olabilir. Kalbin hızlı atması taşikardi (tachycardia) olarak adlandırılır. Taşikardiler, hastaların çoğunda seyrek aralıklarla kendini gösterir ve aradaki normal dönemlerde hiçbir belirti görülmez. Diğer bir deyişle haftalar veya aylar boyu hiç çarpıntı görülmez iken bir gün aniden ortaya çıkıp bazı belirtilere yolaçabilir. Çocuklarda taşikardiler, kalbin içinde bir odağın hızlı ritm oluşturmaya başlaması veya bir ekstra kablo (accessory pathway) varlığında akımın sönememesi şeklinde başlayabilir. Çocuklarda yavaş kalp ritmi bradikardi (bradycardia) olarak adlandırılır. Bazen açık kalp ameliyatlarından sonra ortaya çıkar ve hastane ortamında hekimler tarafından gerekli tedaviler yapılır. Bazen annedeki bazı hastalıklar gebelik esnasında bebekte etkili olarak bebeğin kalp ritminde yavaşlamaya yol açar. Çocuğun sonradan geçirdiği bazı hastalıklar da nadiren yavaş kalp ritmi nedeni olabilir.

Ritm bozukluklarında klinik tablo

Taşikardiler (kalbin hızlı atması), genellikle anne veya bakıcı tarafından çocuğun renginin aniden solması, cildinin soğuk soğuk terlemesi, fenalaşma gibi belirtilerle farkedilir. Daha büyük çocuklar ise çarpıntı hissi, “kalbi boyunda atıyormuş gibi hissetme”, göz kararması, fenalık hissi gibi belirtiler tarif edebilir. Çarpıntı hastalıkları nadiren bayılma nedeni olabilir. Yine çarpıntı ile eşlik eden bazı ritm hastalıklarının çok az bir bölümü ani ölüm riski de taşımaktadır.

Bradikardilerde (kalbin yavaş atması) ise kalp hızı normal yaşamsal fonksiyonlara yetecek ölçüde ise hiçbir belirti oluşmayabilir; bu çocuklar genellikle dikkatli bir anne veya hekim tarafından teşhis edilirler. Bazen, kalp hızı yaşamsal fonksiyonlar için yeterlidir; ancak çocukta çabuk yorulma, halsizlik, okul başarısının düşüklüğü gibi daha zor farkedilebilen belirtilere de yolaçabilir. Bunların dışında, bradikardi bazen yaşamı tehdit edecek kadar ağır da olabilir.

Teşhis

Ritm bozukluklarının teşhisinde anne-babanın gözlemleri hekime çok yardımcı olabilmektedir. Çarpıntı anında çocuğun yanında bulunan kişilerin çocuktaki belirtileri gözlemesi, özellikle nabzını sayması, çarpıntı öncesindeki faaliyetlerini, çarpıntı veya bayılma esnasındaki davranışlarını gözlemlemesi ve not etmesi teşhis aşamasında çok yardımcı olmaktadır. Bunun dışında, ritm bozukluğu devam etmekte iken çekilen bir EKG teşhiste çok değerlidir. Eğer bunlar yoksa, hekim ritm bozukluğunu ortaya çıkarmak ve tipini belirlemek için bir dizi tetkikler veya müdahaleler yapacaktır. Bir EKG ile normal zamanlardaki kalp ritm özellikleri ortaya konurken, 24 veya 48 saat boyunca kalp ritmini kaydeden Holter incelemesi de çoğu zaman gerekli görülür. Daha seyrek olarak ortaya çıkan ritm hastalıklarında “event recorder” (olay kaydedici) adlı bir cihaz kullanılır. Bu sistemde çarpıntı anında cihazdaki bir düğmeye basılarak o andaki kalp ritmi kayıt altına alınır ve daha sonra hekim tarafından incelenir. Bazen de hastada ritm bozukluğu şüphesi kuvvetli ise veya hekim tarafından ritm bozukluğunun özelliklerinin belirlenmesi amaçlanıyorsa “elektrofizyolojik çalışma” (electrophysiological study, EPS) adı verilen bir yöntem uygulanır. Yöntem tedavi amaçlı da kullanıldığından aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

Tedavi

Taşikardi dediğimiz hızlı kalp ritm bozuklukları bazen ilaçlarla tedavi edilebilse de çoğu zaman elektrofizyolojik çalışma ile çarpıntının ortaya konulması ve kalıcı olarak tedavi edilmesi gerekli olur veya tercih edilir. Elektrofizyolojik çalışma, diğer kalp hastalıklarında yapılan kalp kateterizasyonu ile hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Hastanın işlemden önce birkaç saat aç kalması istenir. Özetle, kasık bölgesi iğne ile uyuşturularak oradaki büyük damarlardan iğne ile girilir; röntgen ışını kılavuzluğunda kalbe elektrod kateterler ilerletilir, kalbin içerisinde değişik noktalardan uyarımlar yapılır, çarpıntı kışkırtılarak ortaya konulur, özellikleri belirlenir ve çarpıntıya neden olan odak belirlenerek yokedilir (ablation). Bu esnada hasta herhangi bir ağrı duymaz, ancak çocukların stresten korunması ve hekimin rahat ve emniyetli çalışabilmesi için genellikle hastanın uyutulması tercih edilir. İşlemin riski herhangi bir anjiyo işleminde olan risklerle benzerdir. Nadiren kalbin normal ileti dokusunun zarar görmesi ve kalp pili ihtiyacı doğmaktadır. Günümüzde bu risk çok düşüktür. Hekimler de riskli bölgelere müdahale etmekten kaçınmaktadırlar. Yavaş kalp ritmindeki tedavi seçenekleri ise kalbin hızına ve diğer bazı kriterlere göre belirlenir. Bunlarda ritm çok yavaş ise genellikle kalp pili ile tedavi gerekli olmaktadır. Bu yöntemde bebeklerde karın duvarına cerrahi yöntemle yerleştirilen bir pil ve buradan kalbe uzanan bir elektrod tel vardır. Daha büyük çocuklarda ise köprücük kemiğinin altına veya koltuk altına küçük bir kesi yapılarak kas altında küçük bir cep oluşturulur, kalp pili buraya yerleştirilir, daha sonra cep dikilerek kapatılır. Kalp pillerinin ortamdan etkilenmesi ile ilgili pek çok söylenti olsa da gelişen teknolojilerle günümüzde kalp pillerinin güvenilirliği çok artmıştır.


Okunma Sayısı :

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir