flantadin 30 mg yan etkileri / Flantadin - Hekimce

Flantadin 30 Mg Yan Etkileri

flantadin 30 mg yan etkileri

Flantadin

Tablet

Deflazakort

Ambalaj:

 6 mgx20 Tablet

: 30 mgx10 tablet.

Endikasyon:

 Adrenokortikal yetmezlik durumunda kullanılır.Romatizmal hastalıklarda: Psöriatik artrit, romatoid artrit, ankilozan spondilit, akut gut artriti, travma sonrası osteoartrit, akut ve subakut bursit, nonspesifik akut tenosinovit, epikondilit.Kollajen hastalıklarda: Sistemik lupus eritematozus,akut romatoid kardit, dermatomiyozit, romantik polimiyalji.Deri hastalıklarında: Pemfigus, büllöz pemfigoid,multiform eritem (Stevens Johnson sendromu), eksfoliyatif dermatit,ağır psöriyazis.Alerjik durumlarda: Bronşiyal astım, serum hastalığı, ilaç alerjileri.Akciğer Hastalıklarında: Semptomatik sarkoidoz, berilyoz, fulminant veya dissemine pulmoner tüberküloz (uygun kemoterapiyle kombine), aspirasyon pnömonisi.Göz hastalıklarında: Koroidit ve korioretinit, iritis ve iridosiklit.Hematolojik hastalıklarda: İdiopatik trombositopeni, hemolitik anemi, lenfatik lösemi, lenfomalar.Gastrointestinal hastalıklarda: Ülseratif kolit, regional ileit.Böbrek hastalıkları: Nefrotik sendrom, idiyopatik veya sekonder sistemik lupus eritematozus.

Kontrendikasyon:

 Aktif tüberküloz, peptik ülser,oküler herpes simpleks, sistemik mikotik enfeksiyonlar, psikozlar ve deflazakort aşırı duyarlı hastalarda kontrendikedir.

Uyarılar:

 Kortikosteroidler perforasyonriskli spesifik olmayan ülseratif kolit, apseler ve piyojen enfeksiyonlar,divertikül iltihabı, yakında geçirilmiş intestinal anastomoz,böbrek yetmezliği, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz ve myastenia gravis durumlarında dikkatle kullanılmalıdır.Kortikosteroid tedavisi göz-ren hastalar çiçek aşısı olmamalıdır. Gebe kadınlarda ve çocukluğun erken dönemlerinde sadece tıbbi gözetim altında çok gerekli olduğu durumda uygulanmalıdır. Glukokortikoidler süte geçer, yenidoğanda endojen steroid üretim inhibisyonuna ve gelişmenin supresyonu neden olabilir. Uzun süreli kortikoterapiye maruz çocuklarda gelişmeve büyümeyi durdurucu olabileceğinden, kontrol altında uygulanmalıdır.

Yan Etkileri:

 Su ve elektrolit dengesinin bozulması,hipertansiyon ve konjestif kalp yetmezliğine eğilimi olan hastalarda ve nadiren olabilir. Osteoporoz, kemiklerin kırılganlığı ve miyopati gibi muskuloskeletal rahatsızlıklar görülebilir. Gastrointestinal Sistemdeki komplikasyonlara, peptik ülserin ortaya çıkmasına veya artmasına neden olur. Yara kapanmasının gecikmesi, cildin frajilite ve incelmesi gibi ciltte değişiklikler, baş dönmesi, baş ağrısı,intrakranial basıncın artması gibi nörolojik değişiklikler görülebilir.Özellikle stres döneminde hipofiz sürrenal fonksiyonlarda değişiklik meydana gelebilir. Menstrüel düzensizlik, Cushingoid görüntü, çocuklarda büyüme problemleri, azalan karbonhidrat toleransı ile latent diabetes mellitusun açığa çıkması ve diyabet tedavisi görenlerde hipoglisemik ilaçlar gereksinmenin artması gibi endokrin bozukluklar ve subkapsüler posterior katarakt ve artmış intraoküler basınç gibi oftalmik yan etkiler görülebilir.

İlaç Etkileşimleri:

 Birlikte kullanıldığında antikoagülanlar verilen yanıtı azaltabilir veya bazan artırabilir. Potasyum atılımını artıran diüretiklerle birlikte kullanıldığında potasyum kaybı artabilir.

Doz Önerisi:

 Yetişkinlerde başlangıç günlük dozajı, tedavi edilen spesifik hastalığın şiddeti ve gelişmesi göz önüne alınarak 6 mg’dan 90 mg’ye kadar değişebilir. Başlangıç dozu tatmin edici yanıt elde edilene kadar korunmalı veya değiştirilmemelidir. Sürek dozları,semptomları kontrol altına alabilecek minimum dozlar olmalıdır.Dozların azaltılması daima kademeli olmalıdır.

 

FLANTADIN 30 mg 10 tablet Yan Etkileri

4.Olası yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi FLANTADIN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıda bildirilen olası yan etkilerin sıklığı aşağıdaki gibidir:

Çok yaygın (10 kişide 1 den fazlasında görülen yan etkiler)

Yaygın (100 kişide 1 ila 10 kişi arasında görülen yan etkiler)

Yaygın olmayan (1,000 kişide 1 ila 10 kişi arasında görülen yan etkiler)

Seyrek (10.000 kişide 1 ila 10 kişi arasında görülen yan etkiler)

Çok seyrek (10.000 kişide 1 den azında görülen yan etkiler)

Bilinmiyor (eldeki verilere dayanarak sıklık bilinmiyor)

Yaygın

-    Kilo artısı

Yaygın olmayan

-    Enfeksiyonlara eÄŸilimde artış, klinik semptom ve belirtilerin baskılanması nedeniyle enfeksiyon ÅŸiddetinde artış, fırsatçı enfeksiyonlar, sesiz seyreden veremin (tüberkülozun) tekrarlaması

Şiddetli ve ölümcül reaksiyon (anafılaksi) dahil aşın duyarlılık

Adet görmeme, ay dede yüzü, beyin ile böbrek üstü bezi arasındaki hormon sisteminin baskılanması

-    Åžeker hastalığı tedavisinin etkisinin azalmasına yol açabilen bozukluk, su ve tuz tutulması ile birlikte kan basıncı artışı, kanda potasyum azalmasına baÄŸlı bozukluk

Ruhsal çökkünlük ve duygulanım değişiklikleri, davranış bozukluklan Baş ağrısı, baş dönmesi

-    Hazımsızlık, midede ülser, kanama, bulantı

-    Kıllanma artışı, sivilce, deride çizgiler

Kemik erimesi, omur ve uzun kemiklerde kınklar

-    ÅžiÅŸlik (ödem)

Seyrek

-    Kafa içi basınç artışı

-    Kas erimesi

-    Morarma

Bilinmiyor

Mantar enfeksiyonu (kandidiazis)

-    Kanda beyaz kan hücre sayısında azalma

Bebek, çocuk ve ergenlerde büyümenin baskılanması

-    Negatif protein ve kalsiyum dengesi, iÅŸtah artışı

Ä°rritabilite, aşın keyifli olma, intihar düşünceleri, aşın mutluluk ve taÅŸkınlık içeren ruhsal bozukluk (mani), olmayan ÅŸeylerin görülmesi ya da duyulması, ÅŸizofreni adı verilen ruhsal bozukluÄŸun ÅŸiddetlenmesi, kaygı, uyku bozuklukları, zihin bulanıklığı, bellek bozukluÄŸu, Ã§ocuklarda genellikle tedavi bırakıldıktan sonra kafa içi basınç artışı, sara hastalığının ÅŸiddetlenmesi

Retina (gözün ağ tabakası) aynlması ve dışan doğru şiş gözler

Özellikle çocuklarda gözdeki lensin opaklaÅŸması (katarakt); göz içi basınç artışı (glokom), göz dibinde ÅŸiÅŸme (papilloödem), göz tabakalarında incelme, gözün virüs ya da mantar hastalıklarının alevlenmesi Kalp yetmezliÄŸi

-    Peptik ülser perforasyonu (yemek borusu, mide ya da oniki parmak bağırsağının iç yüzeyinde aşınma, yara oluÅŸumuna baÄŸlı olarak delinme) ve özellikle çocuklarda görülen akut pankreas iltihaplanması

-    EÄŸilimli hastalarda damarlarda kan pıhtısı geliÅŸimi Deride incelme, kılcal damar geniÅŸlemesi

-    Kas bozukluÄŸu, kemik bozukluÄŸu (avasküler osteonekroz denilen kemiÄŸe giden kan akımının kesilmesiyle kemik hücrelerinin ölmesine yol açan, aÄŸrı ve hareketlerde kısıtlamaya neden olan durum), kas kiriÅŸlerinde iltihaplanma (tendinit) ve yırtılma (tendon rüptürü)

-    Adet düzensizliÄŸi

-    Yara iyileÅŸmesinde bozukluk

-    Uzun süreli tedavi ardından kortikosteroid dozunun hızla düşürülmesi akut adrenal yetmezlik, hipotansiyon ve ölüme yol açabilir. AteÅŸ, kas ve eklem aÄŸrısı, nezle, göz iltihabı, aÄŸrılı kaşıntılı deri döküntüleri ve kilo kaybını içeren “ilaç bırakma sendromu” da geliÅŸebilir. Bu tablo adrenal yetmezlik kanıtı saptanmayan hastalarda da ortaya çıkabilir.

Yan etkilerin raporlanması

Diğer glukokortikoidlere göre, kemik ve karbonhidrat metabolizması üzerine sekonder etkilerin şiddeti ve sıklığını Flantadin, minimuma indirmeye yeterli olsa bile, yine de kortikosteroid terapisi esnasında, özellikle yoğun ve uzun süreli terapi için aşağıdaki etkilerden bazılarının görülebileceğini dikkate almak gereklidir. Su ve elektrolit dengesinin bozulması hipertansiyon ve konjestif kalp yetmezliğine eğilimi olan hastalarda ve nadiren olabilir. Muskuloskeletal rahatsızlıklar: Osteoporoz, kemiklerin kırılganlığı, miyopati gibi. Gastrointestinal sistemdeki komplikasyonlara, peptik ülserin ortaya çıkmasına veya artmasına neden olur. Yara kapanmasının gecikmesi, cildin frajilite ve incelmesi gibi ciltteki değişiklikler. Baş dönmesi, baş ağrısı, intrakranial basıncın artması gibi nörolojik değişiklikler. Özellikle stres döneminde hipofizosürrenal fonksiyonlarda değişiklik. Menstrüel düzensizlik, Cushingoid görüntü, çocuklarda büyüme problemleri, azalan karbonhidrat toleransı ile latent diabetes mellitusun açığa çıkması ve diyabet tedavisi görenlerde hipoglisemik ilaçlara ihtiyacın artması gibi endokrin bozukluklar. Oftalmoloji: Subkapsüler posterior katarakt ve artmış intraoküler basınç. Negatif azot dengesi. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir