sağlık ocağı menenjit aşısı / Nimenrix menenjit aşısı - Happy Kids Forum

Sağlık Ocağı Menenjit Aşısı

sağlık ocağı menenjit aşısı

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılmalı? Yan Etkisi Var mı?

Dünyanın birçok ülkesinde menenjit aşısı, rutin aşı takviminde yer alan ve ücretsiz olarak uygulanan bir aşıyken, Türkiye’de menenjit aşısının özel aşılar arasında yer alması ebeveynlerin endişelenmesine sebep olan bir durumdur. Dolayısıyla, konu hakkında doğru ve detaylı bilgi sağlanması oldukça önemlidir.

Oldukça ciddi bir hastalık olan menenjite karşı önlem alınması ve aşı yaptırılması kritik önem taşır. Bu hastalık; 5 yaş altındaki çocuklarda daha sık görülse de ergenlik döneminde olan gençler, yaşlılar ve menenjitin yaygın olarak görüldüğü yerlere seyahat eden kişilerin de menenjit aşısı yaptırması gerekir. Aynı zamanda, hac ve umre giden kişilerin de yaptırması gereken menenjit aşısının nasıl ve nerede yapılacağına dair soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

Menenjit Aşısı Nedir?

Menenjit, beyni saran zarların iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. Bakteriyel enfeksiyon kaynaklı olan ve insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ederek ölümle sonuçlanabilen menenjit hastalığı, temas ya da öksürük ile insandan insana bulaşır. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda daha sık görülen menenjit hastalığı, yaş arasındaki gençlerde ve 55 yaş üstündeki kişilerde de ortaya çıkabilir. Kalabalık ortamlarda bulaşma riski yüksek olan menenjit, Afrika gibi endemik bölgelere gerçekleştirilen seyahatler sonucunda da bulaşabilir.

Birçok bakteri ve virüs menenjite neden olabilir. Örneğin, meningokok mikrobu, menenjite neden olan üç bakteriden biridir. Bu mikrop da kendi içinde alt kategorilere ayrılır. Bu mikrobun alt kategorileri olan A, B, C, Y, W tiplerinin görülme sıklığı coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterir. Örneğin, Türkiye’de A, B, Y ve W tipleri menenjite yol açar. Bu nedenle, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Türkiye, menenjit hastalığı açısından orta riskli grupta yer alır.

Menenjit mikroorganizmalarına karşı üretilen aşı; A, C, Y ve W türlerine karşı etkili olan bir aşıdır. 65 ülkede ruhsatlı olarak yapılan menenjit aşısı, Türkiye’de yılından beri uygulanmaktadır. Türkiye’de ve diğer pek çok ülkede gelişmiş aşı programlarında bu aşı, 9. aydan itibaren 1 ya da 2 doz şeklinde uygulanır. Ancak, ülkemizde menenjit aşısı ücretsiz rutin aşı programında yer almayan ve özel olarak yaptırılan bir aşıdır.

Menenjit Aşısı Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmeli?

Menenjit aşısı yaptıranlar aşıdan sonra görülebilecek komplikasyonlara karşı dikkatli olmalı ve bu durumu ihmal etmemelidir. Aşı uygulaması sonrasında kişide baş ağrısı, aşının yapıldığı bölgede kızarıklık, ateş ve bulantı gibi hafif belirtiler görülebilir. Menenjit aşısı yaptıran kişilerin yarısından fazlasında görülen bu belirtiler 3 ila 7 gün arasında ortadan kalkar. Bunun dışında, kulaklarda çınlama ya da görme bozukluğu durumlarında vakit kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır. Ayrıca, nadiren de olsa bazı kişilerde uzun süreli omuz ağrısı görülebilir. Nefes darlığı, sersemlik, hızlı kalp atışı gibi belirtilerin görülmesi, aşıya karşı alerjik reaksiyon veya beklenmeyen başka acil bir durum olması halinde de aşı yaptıran kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Bebeklerde Menenjit Aşısı

Menenjitin özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda daha sık görülmesinden dolayı, doğumdan belirli bir süre sonrasında bebeklere menenjit aşısı yaptırılması gerekir. Türkiye’de şu an uygulanan iki tane menenjit aşısı türü bulunmaktadır. Aşının türüne göre bebeklerin hangi ayda kaç doz aşı olacağı değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda, menenjit aşısının diğer karma aşılar ile aynı anda yapılmamasına dikkat edilmelidir.

Menenjit Aşısı Yaptırılması Gereken Bir Aşı mı?

Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı takviminde yer almamasından dolayı, insanlar menenjit aşısı yaptırmaya gerek olup olmadığı konusunda tereddüt yaşayabilir. Ancak, tedavi edilmediği veya önlem olarak aşı yapılmadığı takdirde duyma kaybı, beyin hasarı, işitme kaybı, uzuv kaybı, böbrek hasarı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir hastalık olduğu için, hastalıktan korunma amaçlı menenjit aşısı yaptırılması büyük önem taşır. Menenjit aşısı; sadece bebekler için değil, aynı zamanda bağışıklık sistemi zayıf hastalar, kışla ve kamp gibi toplu yaşam alanlarında bulunan kişiler, askere gidenler, hacca giden kişiler ve yurt dışında menenjitin yaygın olduğu yerlere seyahat eden kişiler için de gerekli bir aşıdır. Dalak fonksiyonlarında bozukluk olan kişiler ve HIV virüsü taşıyan hastalar da menenjit aşısı yaptırması gereken hasta grupları arasında yer alır.

Ancak, herhangi bir aşının etken maddesine karşı alerjisi olan kişilerin menenjit aşısı yaptırmaması gerektiği unutulmamalıdır. Aynı zamanda, menenjit aşısının içerisinde yer alan bileşenlerin hamile kadınlar üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığına dair yeterli kanıt yoktur. Bu nedenle, hem hamile kadınlar hem de aşıya karşı alerjisi olan kişilerin konuyla ilgili ilk olarak uzman bir doktora danışması gerekir.

Menenjit Aşısının Yan Etkileri Var mı?

Menenjit aşısının genel anlamda güvenli bir aşı olduğu söylenebilir. Ancak, aşının yapıldığı bölgede kızarıklık ve ağrı, yorgunluk gibi hafif yan etkiler gözlenebilir. İştah kaybı ya da halsizlik de aşı uygulamasından sonra görülebilecek yan etkiler arasında yer alır. Ancak, bu yan etkiler diğer karma aşılarda da ortaya çıkabilecek yan etkiler olduğundan, menenjit aşısının diğer aşılarla birlikte yapılmaması gerekir. Nadir olarak görülen yan etkilerden biri de Guillain-Barré sendromudur. Bu sendrom, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesi sonucunda kasların güçsüzleşmesi şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Menenjit Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalı?

Menenjit aşıları ikinci aydan itibaren yapılabilir. Aşının türü ve başlangıç yaşına göre dozları değişebilir.

Menenjit Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır mı?

Menenjit aşısını sağlık ocağında ücretsiz olarak yaptırmak mümkün değildir. Özel aşılar arasında yer alan menenjit aşısı, genellikle hastanelerde uygulanan bir aşıdır. Ayrıca, seyahat öncesi aşı yaptıracak kişiler Türkiye’nin 43 noktasında bulunan Seyahat Sağlığı Merkezlerinde menenjit aşısı yaptırabilir. Sağlık ocaklarında ise ücret karşılığında sadece riskli grupta bulunan kişilere menenjit aşısı uygulanır.

Menenjit Aşısı Kaç Yıl Boyunca Koruma Sağlar?

Yapılan araştırmalara göre, menenjit aşısının koruyuculuğunun % arasında olduğu tahmin edilmektedir. Aşılama sonrasında, kişi menenjit hastalığına karşı ömür boyu bağışıklık kazanır.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır Mı?

Bebeklerde Menenjit Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır Mı?

Menenjit aşısı özel aşılar arasında yer aldığı için ücret karşılığında yapılması söz konusudur.

Menenjit beyinde ciddi hasarlar oluşturan bir hastalıktır. Bu hastalığa virüs ve bakteriler sebep olur. Bebeklik döneminde yapılan menenjit aşısının yaptırılması hastalığın önüne geçme açısından çok önemlidir. 

Bebeklerde Menenjit Belirtileri Nelerdir?

Öncelikli olarak belirtiler ateş, başta ağrı, zihinde sersemlik, mide bulantısı, kusma ve ışığa hassasiyettir. Çocuklarda görülen bu belirti çeşitlerine hemen müdahale edilmesi gerekir.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Menenjit aşısı yaptırılmayan birçok çocuğun hayatını kaybetme riski vardır. Ülkemizde bebeklere meningokok aşısı yapılmaktadır. Bebeklere 9. aydan sonra 2 doz şeklinde 2 yaşına kadar uygulanır. 2 yaşından sonra ise tek doz olarak uygulanır. 

Bebeklerde Menenjit Aşısı Kaç Doz Yapılır?

ay arasına 2 doz olarak, yaş arası çocuklara ise 1 doz olarak uygulanır.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Sonrası Ateş Olur Mu?

Ateş, baş ağrısı ve iştahsızlık sık görülen yan etkiler arasındadır. 48 ile72 saat arasında bu belirtiler ortadan kalkmaktadır.

Bebeklerde Menenjit Nedir?

Beyin ve omuriliği etkisi altına alan meninks adlı zarın iltihaplanıp hastalığa yol açmasıdır. Ense sertliği, ateş, baş ağrısı gibi semptomlar gösterebilir. Bu hastalığa bakteri ve virüsler neden olmaktadır. En sık bebeklerde ve çocuklarda görülür.

Bebeklere Menenjit Nasıl Bulaşır?

Menenjit hastalığı öksürük, öpüşme, hapşırma gibi damlacık yayılımına sebebiyet veren hallerde yayılma gösterebilir. Bulaşıcı bir hastalık olmakla birlikte en çok bebeklerde görülür. Boğaza yerleşen bazı bakteriler bağışıklığın zayıflaması halinde risk oluşturup menenjite sebep olabilir.

Bebeklerde Menenjit Nasıl Önlenir?

Menenjit aşısını çocuklara zamanında yaptırarak bu hastalıktan korunmak mümkündür. Menenjit aşısı yapılmadığında çocuklar risk altında olacaktır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasının fırsatını kollayan virüsler etkisizleştirilerek hastalık etkisi azaltılmış ve aynı zamanda çocuklara verilecek zarar önlenmiş olur.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Menenjit aşısı uygulanan bebeklerde veya çocuklarda uygulama sonrası hafif ateş olabilmektedir. Aşı uygulanan alanda ise hafif kızarıklıklar olabilir. Bu sorunlar zamanla ortadan kalkacaktır.

Bebeklerde Menenjit Nasıl Tedavi Edilir?

Menenjit, bağışıklık sisteminin virüslerle savaşamaması durumunda ortaya çıktığı için öncelikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusu üzerinde durulur. İyileşme için antibiyotikli ilaçlardan da yararlanılabilir. Ağır seyreden hastalık durumlarında hastaneye yatış söz konusu olmaktadır.

Bebeklerde Menenjit Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Toplamda tedavi süresi, bebekteki bağışıklığın gücüne göre 2 veya 3 hafta arasında değişmektedir.

Bebeklerde Menenjit Kalıcı Hasar Bırakır Mı?

Menenjitin önüne aşı ile geçilmesine karşın hastalığa yakalananlarda kalıcı hasar meydana getirmiş olabiliyor. Acil müdahale edilemeyen bebek veya çocuklarda 12 saat içinde geç kalınma durumunda ölümle karşılaşma riski bile doğuyor.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır Mı?

Menenjit aşısı özel aşılar arasında yer aldığı için ücret karşılığında yapılması söz konusudur.

Bebeklerde Menenjit Tehlikeli Midir?

Menenjit beyin ve omurilik gibi hayati tehlike oluşturan bölgelerde hasar meydana getirebileceği için çok tehlikeli bir hastalıktır.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Ücreti Ne Kadardır?

Menenjit aşısı liradır. Değişen zamlardan etkilenme durumuna göre fiyatında artış yaşanabilir.

Bebeklerde Menenjit Aşısı Nereden Yapılır?

Kas arasına enjeksiyon ile uygulanan menenjit aşısı damar içine veya deri altına enjekte edilmez.


Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)

Sağlık Bakanlığı, aşı takvimine menenjit aşısını da ekledi

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı dünyada her yıl aşı ile korunabilir hastalıklardan 1 milyon bin çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi. Aşının, özellikle bebek ve çocukları birçok hastalıktan koruduğunu belirten Bakanlık, aşılanmamış çocuklarda hastalık, sakatlık ve ölümlerin çok sık görüldüğünü kaydetti.

Bakanlıkça yürütülen “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” kapsamında, bebek ve çocuklarda görülen, difteri, boğmaca, tetanoz, verem, kızamık, çocuk felci, hemofilus influenza tip b (hib), kızamıkçık, kabakulak ve hepatit B hastalıklarına bağlı sakatlık ve ölümlerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğine işaret eden bakanlık çocuklarda boğmaca, tetanoz ve kızamık hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümünün yaşamın ilk yıllarında gerçekleştiğini kaydetti. “Yenidoğan her bebeğin bir yaşına ulaşmadan önce aşı takvimine uygun olarak bağışıklanması, aşı ile korunabilir hastalıkların ararlarının en aza inmesini sağlıyor” diyen bakanlık, aşılanan kişilerin aşılandığı hastalıklara karşı dirençli olduğunu hatırlattı.

YENİ AŞILAR

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı aşı takvimine menenjit aşısı olarak bilinen hemofilus influenza tip b (hib), kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşılarını ekledi.

Bakanlık, BCG (verem) , çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib) ve hepatit B aşılarının tamamının sağlık ocakları ile ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığı vurguladı.

Bakanlığın ailelere önerdiği aşı takvimi şöyle:

“Aileler, bebekleri doğar doğmaz hepatit B, iki ay dolunca BCG (verem), difteri- boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib), ağızdan çocuk felci aşısı, hepatit B, üç ve dört ay dolunca, hemofilus influenza tip b (hib), difteri-boğmaca-tetanoz karma ile ağızdan çocuk felci aşısı, dokuz ay dolunca hepatit B, ayda, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı, ay dolunca yine difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı ile ağızdan çocuk felci pekiştirme dozunu ücretsiz yaptırabilmektedir.”

Okul dönemi çocuklar için ilköğretim birinci sınıfta ‘erişkin tipi difteri dozu’ içeren tetanoz-difteri aşısı, ağızdan çocuk felci, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısının uygulandığı belirtilen bakanlık, ilköğretim sekizinci sınıfta öğrenim gören çocuklar için yine erişkin tipi difteri dozu içeren tetanoz difteri aşısı ile kızamıkçık ve hepatit B aşılarının uygulandığını kaydetti.

Menenjit Aşısı Sağlık Ocağında Yapılır Mı?

Menenjit aşısı genel olarak bebeklere, bağışıklık sistemi zayıf olan hastalara, kışla ve kamp gibi toplu yaşam alanlarında bulunan kişilere, askere gidenlere, hacca veya umreye giden kişilere, yurt dışı seyahatlerinde menenjitin yaygın olduğu yerlere giden kişilere yapılan bir aşıdır. Bu kişilere aşı yapılması gerekir. Ayrıca dalak fonksiyonlarında bozukluk olan kişiler ile HİV taşıyan kişilerin de bu aşıyı yaptırması gerekir.

Menenjit Aşısı Zorunlu Mu?

Menenjit aşısı olma mecburiyeti bulunmayan bir aşı türüdür ve Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı takviminde yer almıyor. Ancak menenjiti bulunan kişilerin tedavi olmadıkları ya da önlem olarak menenjit aşısı yapılmadığı takdirde bazı rahatsızlıklar ve komplikasyonlara yol açan hastalıklar doğabilir. O rahatsızlıklar ve hastalıklar da şu şekildedir:

Bu hastalıklara yakalanmamak adına önlem açısından menenjit açısı olunmalıdır; ancak bu aşının bir zorunluluğu yoktur.

Menenjit Aşısı İsimleri Neler?

Menenjit aşısı adları birçok farklı menenjit aşısı olduğu için ve hepsinin de uygulanacağı hastaların farklı, özelliklerinin farklı oluşundan dolayı birçok farklı isimden oluşur. Kullanımda olan menenjit aşısı isimleri şu şekildedir:

Menenjit Aşısı Kaç Yıl Korur?

Menenjit aşısının geçerli olduğu süre yani koruyuculuğunu taşıdığı süre ömür boyudur. Menenjit aşısı, yapılan araştırmaların gösterdiği sonuca göre % oranında koruma sağlar ve aşılanan kişi de bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanır. Menenjit aşısı ömrü, ömür boyudur.

Menenjit Aşısı Kaç Yaşında Yapılır?

Menenjit aşısının yapılacağı yaş ve menenjit aşısının türü, aşının uygulanacağı zamanı belirleme ve hastaya uygulanacak doz sayısını ölçmede önemlidir. Bu duruma göre de aşının türü belirlenir, aşının ne zaman yapılacağı ve kaç doz uygulanacağı belirlenir.

Menactra aşısı aylık bebeklere ve yaş arasındaki çocuklara yapılan bir aşıdır ve bu aşı Türkiye’de de bulunur. aylık çocuklar için en az 3 arayla 2 doz uygulanır. yaş arasındaki çocuklar için ise tek doz uygulanır. Menactra aşısının uygulanış biçimi böyledir.

Nimenrix aşısı ise 12 aydan büyük olan tüm çocuklara uygulanabilir. Menenjit aşısının kas içine enjekte edilmesi oldukça önemlidir. Nimenrix aşısı, ergenlere ve yetişkinlere tek doz şeklinde uygulanır.

Türkiye’de menenjit aşısı olarak sadece Menactra aşısı ile Nimenrix aşısı bulunur. Bu aşılar asla damar içine, deri içine ya da deri altına enjekte edilmez. Bu iki menenjit aşısı da kas içine enjekte edilmesi gereken aşılardır.

Menenjit Belirtileri Nasıl?

Menenjit semptomları genellikle ilk başlarda gribe benzer; ancak sonradan gerçek belirtileri gözükür. Gerçek belirtilerin ortaya çıkması en geç birkaç gün sürer. Menenjit belirtileri şu şekildedir:

Bebeklerde,

Tüm bu belirtiler, menenjit belirtisidir. Bu yüzden menenjit aşısı hayati önem taşır. Bu sebepten ötürü de bu semptomlar hafife alınmamalıdır. Aksi takdirde vücutta ciddi sorunlar meydana gelebilir; hatta hasta hayatını kaybedebilir.

#Menenjit Aşısı, Sağlık Ocağı, Sağlık, yıl, Türkiye, Zaman, Karşı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası