kırşehir fay hattı / Aktif Fay Hatları Boyunca Gelişen Traverten Konilerine Kırşehir'den Bir Örnek | TRDizin

Kırşehir Fay Hattı

kırşehir fay hattı

Zonguldak, Karabük, Kırşehir fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde önceki gün saat 'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi. 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından saat 'te bir deprem daha meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma yol açtı.

Zonguldak'ta deprem fayı nereden geçiyor?

MTA'nın yayınladığı Türkiye'nin bölgesel deprem haritasının bulunduğu Batı Karadeniz içinde fay haritasına bakıldığında, Zonguldak merkeze en yakın fay hattının Devrek-Bolu arasında, Devrek'e daha çok yakın iki fay hattının olduğu görülüyor. Bunlardan kısa olan, Devrek'e 6 kilometre uzakta ki Özpınar Köyü yakınlarından başlayarak, Kozlukadı Köyü yakınlarına kadar giden yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda bir fay var. Bu bölgede ikinci fay hattı ise yine Devrek yakınlarında Aşağı Kayalıdere Köyü yakınlarından, Zonguldak-Düzce sınırında bulunan Eğerci yakınlarından geçen ve Bölüklü Yaylası yakınlarında biten başka bir fay hattı var. Bu hattın uzunluğu ise yaklaşık 24 kilometre Zonguldak merkeze yakınlığı ise; yaklaşık 30 km uzakta. Diğer fay hattı ise ; Safranbolu`ya yakın Göl Yaylası`ndan başlayarak Bolkuş`u teğet geçen ,Sorgun Yaylası`nda biten bir hat görülümonash.pw hat Karabük`ün önlerinden geçiyor Zonguldak Merkez`e ise 66 Km.

Karabük deprem fayı hattında bulunuyor mu?

Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay, Karabük ve çevresinin, Kuzey Anadolu fay hattına yakın olması ve Karabük fayının bulunması nedeniyle her zaman deprem tehlikesi altında olduğunu söyledi.

Deprem bölgesi haritasında Karabük’ün birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını ifade eden Erbay, “Karabük bilindiği gibi Kuzey Anadolu fay hattının hemen kuzeyinde yer almakta. Kuş bakışı olarak 35 kilometre uzaklıktadır. Kuzey Anadolu fay hattı sismik yönden sağ yönlü doğrulduğundan dünyanın en diri fay hatlarından biridir. Bu fay üzerinde çok büyük depremler meydana gelmiştir. Bu fayın uzunluğu bin kilometre olup genişliği ise kilometredir. Bölgemizde en fazla hasar yapıcı deprem yılında meydana gelen Gerede üssü şiddetindeki depremdir. Karabük Kuzey Anadolu fay hattının kuzeyinde olup 35 kilometre uzağında olmasına rağmen bunun haricinde ayrıca kuzey Anadolu fayına bağlı bir de Karabük fayı var. Karabük fayı Safranbolu’nun üzerinden geçip Çerkeş fay hattına bağlanan tali bir faydır ve ters bir faydır.” dedi.

Kırşehir fay hatları ve deprem riski taşıyan ilçeler

Kırşehir Masifi olarak adlandırılan yapı, "Orta Anadolu Masifi'nin bir parçasıdır. Türkiye'nin 9 masifinden en büyüğü olan Kırşehir Masif'i Tuz Gölü'nün altın­da da devam etmektedir. Masif kütle, tektonik hareketler sonucu bir veya bir kaç kez kıv­rılmış, daha sonra kıvrılma özelliğini kaybederek sertleşmiş, çoğunluğu başkalaşım ge­çirmiş,temel kütledir. Kırşehir Masif'i, I., II., III. ve IV. zamanlarda oluşmuş, yaklaşık m. kalınlıkta bir yapıdır. Bu yapıda" yukarıdan aşağıya doğru: Kireçli şistler,fil latalar, yeşil şistler, mermer kuşakları; küçük taneli billurlu kuvarsitler, mikaşistler ve mermer katmanlarına rastlanır.

İlin oturduğu ana platoda, dört ayrı dönemde ortaya çıkmış oluşumlar vardır. Ku­zeybatı-Güneydoğu yönünde uzanan fay hattı ile Seyfe Gölü çöküntü alanı IV. zaman alüvyonlarıyla, fay hattının doğusu başkalaşım geçirmiş dizelerden billurlu şistlerle kaplıdır. İl alanının batısı mermerleşmiş kireçtaşı ve dolomitlerle, bunun dışında kalan yer­ler ise; III. zaman Neojen göl tortuları ile kaplıdır. Başkalaşıma uğramış billurlu kütlelerin diziliş yönleri; Kırşehir-Kaman dolayında Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultulu, Kırşehir yakınlarındaki Kervansaray dağlarında ise Güney doğrultuludur. Bu başkalaşıma uğra­mış billurlu kütlelerin yaşı tam olarak belirlenememiştir. Ancak Kaman'ın batısında yer alan Karalan dağlarının başkalaşım kütlelerinin Tebeşir dönemi öncesine ait olduğu ke­sin olarak belirlenmiştir. Başkalaşım katmanlarının altındaki oluşumların, Paleozoik dö­neme ait olduğu sanılmaktadır.

Kırşehir, orta Anadolu'nun fay hattı üzerinde yer alır. Başkalaşım serilerinin kıvrıl­maları sırasındaki kırılma ile Kuzeybatı-Güneydoğu yönünde uzanan bir fay hattı oluş­muştur. ikinci bir fay hattı ise; ilin, Ankara ile sınırını oluşturacak şekilde kuzeye doğru uzanır. İlk kıvrılmalar sırasında oluşan fay hattı 15 km. uzunluğundadır. Kırşehir'deki Terme Kaplıca suyu, bu fay hattının derinliklerinden gelen sıcak sudur.

Kırşehir, üçüncü derece deprem bölgesi olan Orta Anadolu deprem alanı içinde yer alır ve deprem üst merkezinin etki alanı içindedir. Fay hatları ve çevreleri, deprem­lerin çok olduğu kırıklar dizisi içinde kalırken, diğer bölümler, 2. ve 3. derece deprem ku­şağında yer almaktadır.

Depremde enkaz altında ne kadar, kaç gün sağ kalınabilir?
Depremde enkaz altında ne kadar, kaç gün sağ kalınabilir?

Kahramanmaraş merkezli 2 büyük deprem nedeniyle Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa'da yıkım ağır oldu. 10 ili enkaza çeviren depremlerde can kaybı artmaya devam ederken bölgede arama kurtarma çalışmalarında zamanla yarışılıyor. Depremin 9. günde de mucizeler peş peşe geldi. Peki, depremde enkaz altında ne kadar, kaç gün sağ kalınabilir? İşte uzman görüşleri ve enkaz altında kalma süreleri.

Kırşehir ve Deprem

Son dönemde artan depremler akıllara bir süre önce güncellenen ''Türkiye Deprem Haritasını'' monash.pwiği gibi söz konusu haritada en radikal değişiklik Kırşehir'de yaşanmıştı.Bugüne dek 1. derece deprem bölgesi olarak bilinen Kırşehir yeni haritada ; deprem riski en az olan iller arasında yer aldı.

Kırşehir deprem riski en az iller arasında yer almasına rağmen Türkiye tarihinin en yıkıcı depremlerinden birisi olan depremini yaşadı Nisan tarihinde Türkiye saati ile ’de Kırşehir’in doğusunda Seyfe Fay Zonu’nun kuzeybatısında yer alan Akpınar segmentinde meydana gelen Ms büyüklüğündeki deprem, Kırşehir'e bağlı Akpınar-Köşker arasında yer alan köyü yerle bir etmiş, kişi hayatını kaybetmiş, binada hasar meydana gelmişti.

Bu depremin ardından uzun süre sessiz kalan fay hatları bu kez 10 Ocak tarihinde harekete geçmonash.pw üssü Çiçekdağı olan büyüklüğündeki depremde can kaybı yaşanmazken bazı evlerde hasar meydana gelmişti.Büyük paniğe kapılan vatandaşlar bir süre evlerine giremedi.

Çiçekdağı depreminin ardından Kırşehir'in deprem riski ve fay hatları ile ilgili bilgisini aldığımız uzmanlar , Kırşehir'de en uzun fayların 2 ya da 3 km uzunluğunda olduğunu bunların ise çok büyük şiddetli depremler yaratamayacağını ve Kırşehir'de meydana gelebilecek en büyük depremin en fazla 5 şiddetinde olabileceğini monash.pw depremden 2 yıl sonra ise hazırlanan yeni deprem haritasında 1. derece deprem bölgesi olarak gösterilen Kırşehir Türkiye'nin deprem riski en az ili olarak gösterilmeye başlandı.Aslında yeni deprem haritası beraberinde yenilikleri de monash.pw göre ; AFAD üzerinden ulaşılabilinen yeni haritada vatandaşlar sadece illerin değil pafta, ada , parsel gibi noktaların da deprem riskine ulaşabiliyordu.

Kırşehir’in usta ve deneyimli gazetecesi rahmetli Avşar Cihan ise konuya farklı bir boyut kazandırmıştı. İstanbul ve Düzce depremlerinin olduğu yılında, dönemin Belediye yönetimi tarafından kaynak bulma amacıyla Kırşehir’i 1. deprem bölgesine aldırarak 3 milyon dolar civarında bir teşvikten faydalandıklarını ancak daha sonra Kırşehir’in 1. deprem bölgesine alınmasıyla birlikte birçok yatırım yapılmasının önüne geçildiğini belirten Cihan, bu tarihten sonra yapılan inşaatlarda 1. deprem bölgesine göre hareket edildiği için yatırımcıların ciddi anlamda zarara uğradığını da açıklamıştı.

Elazığ'da meydana gelen depremin ardından yeni deprem haritası tekrar gündeme monash.pw medyada en çok ilgi gören konulardan birisi de deprem riski en az olan monash.pwçok sosyal medya kullanıcısı deprem riski en az olan Kırşehir'e yerleşmeyi düşündüklerini yazdı.

 

Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

APA SAYHAN H (). Aktif Fay Hatları Boyunca Gelişen Traverten Konilerine Kırşehir'den Bir Örnek. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.), 6(2), - Chicago SAYHAN HAYRİYE Aktif Fay Hatları Boyunca Gelişen Traverten Konilerine Kırşehir'den Bir Örnek. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.) 6, no.2 (): - MLASAYHAN HAYRİYE Aktif Fay Hatları Boyunca Gelişen Traverten Konilerine Kırşehir'den Bir Örnek. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.), vol.6, no.2, , ss - AMASAYHAN H Aktif Fay Hatları Boyunca Gelişen Traverten Konilerine Kırşehir'den Bir Örnek. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.). ; 6(2): - VancouverSAYHAN H Aktif Fay Hatları Boyunca Gelişen Traverten Konilerine Kırşehir'den Bir Örnek. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.). ; 6(2): - IEEESAYHAN H "Aktif Fay Hatları Boyunca Gelişen Traverten Konilerine Kırşehir'den Bir Örnek." Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.), 6, ss - , ISNAD SAYHAN, HAYRİYE. "Aktif Fay Hatları Boyunca Gelişen Traverten Konilerine Kırşehir'den Bir Örnek". Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (. Ahi Evran Üniv. Kırşehir Eğt. Fak. Derg.) 6/2 (),

Kırşehir'de fay hattı var mı? Kırşehir deprem bölgesi mi? Kırşehir'de fay hattı nereden geçiyor?

Kırşehir deprem bölgesi mi? Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Türkiye'de yer alan fay hatlarını ayrıntılı şekilde açıkladı. Vatandaşlar ise arama motorlarında Kırşehir deprem bölgesi mi? Kırşehir'de fay hattı var mı, nereden geçiyor? sorularına yanıt arıyor. Detaylar haberimizde

KIRŞEHİR DEPREM BÖLGESİ Mİ?

Kırşehir Masifi olarak adlandırılan yapı, "Orta Anadolu Masifi'nin bir parçasıdır. Türkiye'nin 9 masifinden en büyüğü olan Kırşehir Masif'i Tuz Gölü'nün altın­da da devam etmektedir. Masif kütle, tektonik hareketler sonucu bir veya bir kaç kez kıv­rılmış, daha sonra kıvrılma özelliğini kaybederek sertleşmiş, çoğunluğu başkalaşım ge­çirmiş,temel kütledir. Kırşehir Masif'i, I., II., III. ve IV. zamanlarda oluşmuş, yaklaşık m. kalınlıkta bir yapıdır. Bu yapıda" yukarıdan aşağıya doğru: Kireçli şistler,fil latalar, yeşil şistler, mermer kuşakları; küçük taneli billurlu kuvarsitler, mikaşistler ve mermer katmanlarına rastlanır.

İlin doğal yapısı, iç Anadolu Bölgesi ile birlikte; III. Jeolojik zaman olan Neozoik ­Üst Eosen'de karalaşma sonucu oluşmuştur. Asıl görünümünü Alp kıvrımları sırasında kazanmıştır.

Kırşehir'de fay hattı var mı? Kırşehir deprem bölgesi mi? Kırşehir'de fay hattı nereden geçiyor?Türkiye deprem haritası

İlin oturduğu ana platoda, dört ayrı dönemde ortaya çıkmış oluşumlar vardır. Ku­zeybatı-Güneydoğu yönünde uzanan fay hattı ile Seyfe Gölü çöküntü alanı IV. zaman alüvyonlarıyla, fay hattının doğusu başkalaşım geçirmiş dizelerden billurlu şistlerle kaplıdır. İl alanının batısı mermerleşmiş kireçtaşı ve dolomitlerle, bunun dışında kalan yer­ler ise; III. zaman Neojen göl tortuları ile kaplıdır. Başkalaşıma uğramış billurlu kütlelerin diziliş yönleri; Kırşehir-Kaman dolayında Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultulu, Kırşehir yakınlarındaki Kervansaray dağlarında ise Güney doğrultuludur. Bu başkalaşıma uğra­mış billurlu kütlelerin yaşı tam olarak belirlenememiştir. Ancak Kaman'ın batısında yer alan Karalan dağlarının başkalaşım kütlelerinin Tebeşir dönemi öncesine ait olduğu ke­sin olarak belirlenmiştir. Başkalaşım katmanlarının altındaki oluşumların, Paleozoik dö­neme ait olduğu sanılmaktadır.

Kırşehir, orta Anadolu'nun fay hattı üzerinde yer alır. Başkalaşım serilerinin kıvrıl­maları sırasındaki kırılma ile Kuzeybatı-Güneydoğu yönünde uzanan bir fay hattı oluş­muştur. ikinci bir fay hattı ise; ilin, Ankara ile sınırını oluşturacak şekilde kuzeye doğru uzanır. İlk kıvrılmalar sırasında oluşan fay hattı 15 km. uzunluğundadır. Kırşehir'deki Terme Kaplıca suyu, bu fay hattının derinliklerinden gelen sıcak sudur.

Kırşehir, üçüncü derece deprem bölgesi olan Orta Anadolu deprem alanı içinde yer alır ve deprem üst merkezinin etki alanı içindedir. Fay hatları ve çevreleri, deprem­lerin çok olduğu kırıklar dizisi içinde kalırken, diğer bölümler, 2. ve 3. derece deprem ku­şağında yer almaktadır.

KırşehirDepremGündemYaşamHaberler

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır