ibrahim saracoglu kabizlik / Kabızlığa ne iyi gelir? - Pudra

Ibrahim Saracoglu Kabizlik

ibrahim saracoglu kabizlik

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu: "Kabızlık sorunu olan bu kürü içmeli"

&#;&#;te kendi evinizin rahatl&#;&#;&#;nda kolayl&#;kla bulabilece&#;iniz &#;eylerle kab&#;zl&#;&#;a an&#;nda çözüm önerileri…

iStock

Kab&#;zl&#;k fiziksel ve zihinsel sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z&#;n yan&#; s&#;ra ya&#;am kaliteniz üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Kab&#;zl&#;k zor tuvalete gitme, kar&#;n &#;i&#;mesi, sert ve kuru d&#;&#;k&#;, kar&#;n a&#;r&#;lar&#; gibi yan etkileri de beraberinde getirir. Ba&#;&#;rsak fonksiyonlar&#;n&#;n düzgün çal&#;&#;mamas&#;, sa&#;l&#;ks&#;z beslenme, hareketsiz ya&#;am gibi birçok sebepten olu&#;abilen kab&#;zl&#;&#;a do&#;al çözümler mevcuttur. E&#;er s&#;k kab&#;zl&#;k ya&#;&#;yorsan&#;z eminiz ki kab&#;zl&#;&#;a an&#;nda çözüm önerileri ar&#;yorsunuzdur. Kab&#;zl&#;ktan h&#;zl&#; bir &#;ekilde kurtulman&#;z için kab&#;zl&#;&#;a an&#;nda çözüm yollar&#;n&#; derledik. &#;&#;te kab&#;zl&#;&#;a an&#;nda çözüm için yapabilece&#;iniz &#;eyler…

Su için

iStock

Uzun süre susuz kalmak kab&#;zl&#;&#;a sebep olabilir. Bu yüzden yeterli miktarda su tüketmek çok önemli. Kab&#;zl&#;k ya&#;&#;yorsan&#;z maden suyu içmek ba&#;&#;rsaklar&#;n&#;z&#; çal&#;&#;t&#;rmaya yard&#;mc&#; olacakt&#;r.
Ayr&#;ca limonlu su içmeyi de deneyebilirsiniz. Limon suyundaki sitrik asit sindirim sisteminizi h&#;zland&#;rarak vücuttan toksinleri atman&#;z&#; sa&#;lar.

Lifli g&#;dalar tüketin

Lifli g&#;dalar sindirim bölgenizde temizleyici görevi görür, yiyecek ve at&#;k parçalar&#;n&#; atar. Kab&#;zl&#;&#;&#; dengede tutmak için 20 ila 35 gram lif tüketmeyi hedefleyin. Lif içeri&#;i yüksek baz&#; g&#;dalar fasulye, mercimek, yulaf ezmesi, badem ve arpad&#;r.

Egzersiz yap&#;n

Egzersiz yapmak tuvalete ç&#;kma say&#;n&#;z&#; de&#;i&#;tirmez fakat kab&#;zl&#;kla birlikte gelen s&#;k&#;nt&#;lar&#; büyük ölçüde azalt&#;r. Kab&#;zl&#;k ya&#;&#;yorsan&#;z düzenli yürüyü&#;lere ç&#;kmak yan etkilerinizi azaltabilir.

Kahve için

iStock

Kafein sindirim sistemindeki kaslar&#; çal&#;&#;t&#;rd&#;&#;&#; için kahve içmek tuvalete gitmenize yard&#;mc&#; olabilir. Ayr&#;ca kahvenin içinde az miktarda lif oldu&#;u için kab&#;zl&#;&#;&#; sadece tedavi etmez ayn&#; zamanda da önleyebilir.

Probiyotik içeren g&#;dalar tüketin

Probiyotik ba&#;&#;rsaklardaki bakteri seviyelerini dengeleyerek kronik kab&#;zl&#;&#;&#; önleyebilir. Ayr&#;ca ba&#;&#;rsak hareketini kolayla&#;t&#;rarak tuvalete ç&#;karken ac&#; çekmenizi engeller. Kab&#;zl&#;k için probiyotik aç&#;s&#;ndan zengin yo&#;urt tüketebilir veya eczaneden probiyotik haplar&#; alabilirsiniz.

Nane çay&#; için

Nane çay&#;n&#;n içindeki mentol sindirim sisteminizdeki kaslar&#; gev&#;eterek hareketi kolayla&#;t&#;r&#;r. Ayr&#;ca s&#;cak su da kab&#;zl&#;ktan rahatlama sa&#;lar ve bo&#;alt&#;m&#; te&#;vik eder.

Kuru erik yiyin

E&#;er kab&#;zl&#;k ya&#;&#;yorsan&#;z tüketebilece&#;iniz en iyi yiyecek kuru eriktir. Do&#;al bir gev&#;etici olan kuru erik ayn&#; zamanda yüksek lif oran&#;na sahiptir. Ba&#;&#;rsak kaslar&#;n&#; s&#;karak bo&#;alt&#;m&#; kolayla&#;t&#;r&#;r.

&#;brahim Saraço&#;lu’ndan kab&#;zl&#;&#;a kar&#;&#; do&#;al tedavi yöntemleri

Prof. Dr. &#;brahim Saraço&#;lu &#;iddetli ya&#;anan kab&#;zl&#;klara kar&#;&#; narenciye yapra&#;&#; öneriyor. Ancak bu kar&#;&#;&#;m&#; 10 gün boyunca hiç tuvalete ç&#;kmayan ki&#;ilere önerdi&#;i belirtiyor. Kronik olarak ya&#;anan kab&#;zl&#;&#;a kar&#;&#; &#;brahim Saraço&#;lu’nun önerdi&#;i do&#;al yöntemler &#;u &#;ekilde:
Keçiboynuzu: Keçiboynuzunu sabah ak&#;am elinizde kemirin diyor Prof Dr. &#;brahim Saraço&#;lu… Bu &#;ekilde tüketilen keçiboynuzu sindirim kab&#;zl&#;k ve gaz problemlerini tedavi ediyor.

Yo&#;urt suyu: Do&#;al yo&#;urttan elde edilen yo&#;urt suyu da ba&#;&#;rsaklar&#;n h&#;zl&#; bir &#;ekilde çal&#;&#;mas&#;na yard&#;mc&#; oluyor. Sabah ak&#;am içilen yo&#;urt suyu ile kab&#;zl&#;k problemini an&#;nda yok edebilirsiniz.

&#;brahim Saraço&#;lu’nun a&#;&#;r kab&#;zl&#;k için önerdi&#;i narenciye yapra&#;&#; kürü:

nane

Malzemeler

  • 6 adet narenciye yapra&#;&#;
  • 1 su barda&#;&#; su

Nas&#;l haz&#;rlan&#;r?

Yakla&#;&#;k bir bardak kaynayan suyun içerisinde 6- 7 adet portakal yapra&#;&#; ekleyin ve 10 dk kaynat&#;n. Kaynad&#;ktan sonra ocaktan al&#;p &#;l&#;nmas&#;n&#; bekleyin.

Bu kar&#;&#;&#;m&#; kahvalt&#;dan en erken 1 saat önce içiniz. 4 gün boyunca bu kürü 1 kere için, 4. Günün sonunda sonland&#;r&#;n.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Ender Sara&#;’tan Kabızlığa &#;&#;z&#;m

4) Kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli undan yapılan yiyecekler gibi çeşitli gıdalarla günlük kepek miktarımızı artırabiliriz. Kepek barsaklardan geçerken su emilimini artırarak dışkının su oranını ve miktarını yükseltir.

5) Mürdüm eriğinin tazesi veya kurusu tercihen komposto şeklinde tüketilirse barsak çalıştırıcıdır. Aynı zamanda kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, kuru eriklerde kendi başlarına veya tercihan ılık komposto halinde barsak çalıştırıcıdırlar.

6) Normalde yemeğe alışkın olmadığımız ve mutfaklarımızda bulunmayan arpa, inatçı kabızlıkta yararlıdır. Arpayı düdüklü tencerede haşlanmış olarak kullanabilir, örneğin çorbalarınıza katabilirsiniz.

7) Özellikle pırasa, bamya, semizotu, bezelye, kabak gibi sebzeler ve genelde çoğu lifli sebzeler özellikle sulu ılık veya sulu sıcak yendiği takdirde barsak çalıştırıcıdır.

8) Bu mevsimde bulunan Trabzon hurması başta olmak üzere portakal, mandalina, kabuklarıyla beraber yenen bazı meyveler barsak çalıştırıcı olabilir.

9) Özellikle sulu ve sıcak yenen kuru fasulye, soya fasulyesi, mercimek gibi bakliyatlar önemlidir.

10) Ramazanda yeterince yağ alınmazsa bu da barsakların çalışmasını engelleyebilir. Yağlardan özellikle sıvı olanları tercih edin. Her gün bolca zeytinyağına bandırılarak yenilen kepek ekmeği barsakları çalıştırır.

11) Hiç hareket etmeyen ve hareketini kısıtlamış olan kişilerde kabızlık görülebilir. Düzenli yapılan egzersizler karın kaslarının da çalışmasıyla barsak hareketlerini uyarırlar.

12) Bazı kişilerde magnezyum eksikliği de barsak hareketlerini olumsuz etkileyebilir. Doktora danışarak alınacak doğal magnezyum preparatlarının yararı olabilir. 

False

İbrahim Saraçoğlu Bağırsak Tembelliği Kürü Kabızlık İncir Kürü

İbrahim Saraçoğlu Bağırsak Tembelliği Kürü 

“Bu makalemizde Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından bildirilen kabızlık için doğal çözümleri okuyabilirsiniz.”

Bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla ortaya çıkan kabızlık, yanlış beslenme, kullanılan ilaçların yan etkisi olarak, hareketsiz yaşam ve kişinin psikolojik durumu gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilen bir sağlık sorunudur. Kabızlığın en temel sebebinin yanlış beslenme olduğunu söylenebilir. Bol su ve lifli ve sindirimi kolay gıdaların tüketmek kabızlık sorununa iyi gelen yöntemlerin başında gelmektedir. Aşağıda bildireceğimiz Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen tariflerin dilediğinizi uygulayabilirsiniz.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kabızlık İçin Bitkisel Çözüm 1. Tarif

Kabızlığa iyi gelen incir kürünü hazırlamak için adet incir bir gece önceden bir bardak suda bekletilir. Ertesi gün aç karna incirler yenilerek suyu içilir. Dilerseniz inciri zeytinyağında birkaç gün bekletip o şekilde de yiyebilirsiniz.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kabızlık İçin Bitkisel Çözüm 2. Tarif

Portakal yaprağı, kronik kabızlık sorununa iyi gelen yöntemlerden biridir. Kabızlığa iyi gelen portakal yaprağı kürünü hazırlamak için kullanılacak olan portakal yapraklarının yeşil ve taze olması önemlidir.

Kurutulmuş portakal yapraklarını bu kür için kullanmak uygun değildir çünkü taze portakal yapraklarında bulunan hidroksiprolin ve luteolin beta rutinosit etkin maddeleri sindirim sisteminin perisaltik hareketlerini uyararak, kabızlığın ortadan kalkmasını büyük oranda desteklemektedir.

Bir su bardağı suyla adet taze portakal yaprağını dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Kaynama süresi tamamlandıktan sonra ocaktan indirerek ılıması için bekleyin. Ilıdıktan sonra kahvaltıdan en az bir saat sonra için. Bu kür dört gün boyunca günde bir kez uygulanmalıdır. Dördüncü günde kür tamamlanır. Eğer ihtiyaç duyulursa kür tekrar uygulanabilir. Kürün her gün taze olarak hazırlanarak uygulanması gereklidir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kabızlık İçin Bitkisel Çözüm 3. Tarif

Eğer kronik kabızlık ya da sık sık kabızlık sorunu yaşıyorsanız bu karanfil kürünü uygulamamalısınız. Karanfil kürünü hazırlamak için bir bardak su kaynatılarak su sıcakken üzerine dokuz on adet karanfil taneleri eklenir. Yaklaşık dakika bekledikten sonra karanfiller sudan alınmadan içilir. Bu işlem bir bardak su yerine bir bardak çay ile de yapılabilir. Bir bardak sıcak çayın içine adet karanfil atılarak 5 dakika beklenir ve daha sonra karanfiller çıkarılmadan yudumlayarak içilir. Yukarıda belirtilen özellikler aynen hissedilecektir. Sıcak su veya çay yudumlanırken ağza gelen karanfil taneleri dişlerin arasında ezilerek güçlü aroma tadının keyfi çıkarılabilir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kabızlık İçin Bitkisel Çözüm 4. Tarif

Zeytinyağlı pırasa yemeği şiddetli kabızlık çekenlere oldukça yardımcı olabilecek bir tariftir. Kabızlık sorunu ortadan kalkana kadar sık sık tüketilebilen zeytinyağlı pırasa yemeği bağırsak florasını düzene sokarak kabızlık sorununun zamanla ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Zeytinyağlı pırasa yemeğinin mutlaka pirinçsiz olarak hazırlanması gerekir. Zeytinyağlı ve pirinçsiz hazırlanan pırasa yemeği haftada en az 4 gün tüketilmelidir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kabızlık İçin Bitkisel Çözüm 5. Tarif

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun kronik kabızlık sorunu çekenlere verdiği tavsiyelerden birisi de yoğurt suyudur. Ev yapımı yoğurt bu konuda daha etkili ve faydalıdır. Eğer kabızlık sorunu çok şiddetli ise portakal yaprağı kürünü uygulamak gereklidir.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Kabızlık İçin Neler Yemeli?

Kabızlık sorunu yaşayanların tüketebileceği bir diğer besin de keçiboynuzu meyvesidir. Düzenli bir süre keçiboynuzu tüketmek, sindirim sistemini harekete geçerirerek kabızlık sorununun yavaşça ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

Eğer kabızlık biyolojik bir sebepten kaynaklanmıyorsa beslenme düzeninin değiştirilmesi şarttır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun bu konudaki tavsiyesi beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmektir. Fakat, sürekli olarak kepekli ekmek tüketmek de kabızlığa yol açabilmektedir. Kepekli ve lifli gıdalar çok tüketildiği zaman mutlaka normalden içilenden daha fazla su tüketilmesi gerekir aksi takdir de bu durum kabızlıkla sonuçlanabilir. Gaz ve hazımsızlık yapan besinler kişiden kişiye göre değişmektedir. Hangi besinlerin gaz ve hazımsızlığa yol açtığının farkına varılarak bu besinlerinden tüketiminden kaçınılmalıdır.

çoçuklarda kabızlık çözümleri ibrahim saraçoğlu

Çocuklarda Kabızlık Çözümleri

Çocuklarda Kabızlık Çözümleri hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler

Çocuklarda kabızlığın neden ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda miyop sebepleri ve tedavisi, çocuklarda kabızlık çözümleri, anksiyete bozuklukları, kurdeşen ve siğil hakkında tüm merak ettikleriniz ve bitkisel tedavi yöntemleri bu makalemizde yer almaktadır.

Çocuklarda beslenme bozukluğu nasıl anlaşılır?


Çocuklarda enerji ve besin öğelerine gereksinimin karşılanması büyük önem taşır. Beslenme yetersizliği ve dengesizliğine bağlı çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalırız. Çocuklarda sağlık sorunu malnütrisyon deyimi ile tanımlarız. Çocuklardaki malnütrisyon, büyüme ve gelişmenin ölçülmesi, klinik muayeneler, biyokimyasal testler ve beslenme alışkanlıkları ile ilgili etmenlerin araştırılması ile saptanır. Çocuklar 8. aydan sonra hemen hemen her şeyi yiyebilir hale gelirler. Bu aydan sonra çocuğa yavaş yavaş farklı yemek grupları tattırılmalıdır. 1 yaş ve sonrasında ise çocuğun yaşına göre almasın gereken enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve vitaminlerde farklılık gösterir. Yaş ilerledikçe çocuğun alması gereken enerji miktarı artar. Bu enerji miktarı çeşitli besinlerle karşılanmalıdır. Eğer çocuk sadece birkaç besine veya tek besine yoğunlaşıyorsa beslenme bozukluğu ile karşı karşıya kalmış olabiliriz. Örneğin bazı çocukları sadece süt ve süt ürünleri yerler sadece sütlü gıdaları tüketmek çocukta demir eksikliği başta olmak üzere bir çok vitamin ve mineral eksikliğine neden olur.

Beslenme bozukluğu büyümeyi nasıl etkiler ve ergenlikte ne tür sorunlara yol açar?

Çocuğun beslenmesinde amaç; normal sağlıklı büyüme ve gelişmeyi sağlamaktır. Büyüme ve gelişme, insan yavrusunun hücresel aşamadan yetişkinliğe doğru süreli, dinamik değişim sürecidir. Büyüme ve gelişme deyimi fiziksel ve zihinsel değişim süreçlerini kapsar. Böylece çocuğun beden ölçülerini artan, hücrelerin yapıları ve işlevleri, motor ve biliçsel yeteneklerini, duyusal coşkusal ve sosyal davranışları olgunlaşır. Ergenlikte bu süreçlerin sağlıklı geçirilmesi gereken bir dönemidir. Ergenlik dengesiz ve yetersiz beslenme yukarıda belirttiğimiz konularda problem yaratır ve gelişim sürecini durdurur.

Beslenme bozukluğunu sadece zayıflık olarak algılamak doğru mu?

Beslenme bozukluğu sadece zayıflık olarak algılamak doğru değil. Çocuğun yaşına göre olması gereken ideal kilonunu alt ve üst sınırı vardır. Bu sınırlar içerisinde ve her besinden yeterli miktarda besin tüketiliyorsa çocuk yeterli ve dengeli besleniyor ve gelişiyor demektir. Aşırı zayıf olmak nasıl bir beslenme ve büyüme sorunu ise aşırı kilolu olmakta beslenme bozukluğu olarak tanımlanır. Aşırı kilo çocuğun zihinsel ve bedensel aktivitesini düşürür.

Yediği halde kilo alamayan çocuklarda bu gruba giriyor mu?

Çocukların yediği halde kilo almaması araştırılması gereken bir konudur. Çocuk yediği halde ideal kilosunun çok altında ise troit hormonlarına ve gaitada tenya ve parazit bakılması gerekirse daha ayrıntılı test yapılması gerekebilir.

Beslenme bozukluğu yaşayan çocuklarda nasıl bir tedavi uygulanıyor?

Beslenme bozukluğu yaşayan çocuğun ilk önce bu sorunu neden yaşadığını beslenme bozukluğunun beslenememesinin sağlık açısından bir nedeni var mı vücutta herhangi bir enzim eksikliğine dayanıyor mu bunların araştırılması gerekir. Daha sonra çocuğun besinlerinin zenginleştirilmesi, yeni tatları seveceği şekilde sunulup denetilmesi farklı besin gruplarının yavaş yavaş seveceği şekilde alıştırılması gerekir.

Kilo almak için özel bir diyet programı bulunuyor mu?

Kilo almak için kişiye özel diyet programı uygulanır. İlk önce kişinin hormon tetkiklerini (troit hormonları, büyüme hormonlarına bakılır), gaita, tenya ve parazit tetkikleri yapılır. Bunların sonucuna göre gerektiğinde vitamin ve demir takviyeleri ile özel beslenme programı çıkarılır. Düzenli kilo alması sağlanır

Kabızlığın Tanımı


- Kakasını yaparken çocuğunuzun ağrı çekmesi ya da ağlaması VE/VEYA
- 10 dakikadan uzun süren ıkınma veya zorlama sonrasında kakasını yapamaması VE/VEYA
- Kakanın keçi pisliği gibi sert ve parça parça olması
- Kaka yaparken dışkıya kan bulaşması veya kakadan sonra damlaması
- 3 günden daha uzun bir süre kakasını yapmamış olması (İSTİSNA: 1 aydan büyük ve anne sütü emen bebeklerde karın kasları henüz gelişmediği için nadir olarak kaka yapmama durumu normal olabilir).

Aşağıdaki bulgular kabızlık DEĞİLDİR:
° Normal homurdanma, 10 dakikadan kısa süreli zorlanma veya ıkınma ile yumuşak dışkı yapması
° Kalın fakat yumuşak dışkı veya iki-üç günde bir kaka yapma
° Eğer kolayca çıkıyorsa sert veya kuru kaka (özellikle mama ile beslenen bebeklerde veya gaz sancısı için ilaç kullanan bebeklerde) normaldir.
- Başlıca sebep: Süt tüketiminin fazla olduğu bir diyet, diyette lifli besin eksikliği, kaka yapmanın ertelenmesi (çocuklarda tuvalet korkusu, tuvaletin temiz olmaması, veya kaka yaparken acıyacağı korkusu ile).

Aşağıdaki Durum(lar)da Vakit Kaybetmeden (gece ya da gündüz) Doktorunuza Başvurun:

- Çocuğunuz çok hasta görünüyor ya da çok hasta gibi hareket ediyorsa
- 1 saatten uzun süren kesintisiz karın ağrısı varsa (sürekli ağlama ile birlikte seyreden)
- 1 saatten uzun süreli kesintisiz makat ağrısı varsa (sürekli zorlama ile birlikte)
- Son 2 saat içinde 3'ten fazla kusma varsa
- Çocuk 3 aylıktan küçükse ve özellikle emme isteksizliği varsa
- Çocuk 12 aylıktan küçükse ve yakın zamanda zayıf bir ağlama, emmede zayıflama ya da kaslarda zayıflama başladıysa

Aşağıdaki Durum(lar)da 24 Saat İçinde (9 ile 4 saatleri arasında) Doktorunuza Başvurun:

- Çocuğunuzun doktor tarafından görülmesi gerektiğini düşünüyorsanız
- Çocuğunuz 6 aylıktan küçükse
- Makat kenarında çatlaklar (anal mukozada çatlaklar) mevcutsa ve buralardan kanama varsa
- Dışkı sızıntı şeklinde ise

Aşağıdaki Durum(lar)da Hafta İçi Çalışma Saatleri Dahilinde Doktorunuza Başvurun:

- Başka sorularınız ya da endişeleriniz varsa
- Yakın zamanda meydana gelmiş olan bir ağrıyı geçirmek için fitil ya da lavman gerekli olduysa
- Çocuk kabızlığa yol açmayan nitelikte bir diyetle beslenmesine karşın, takip eden iki dışkı yapma arasındaki süre 3 günden uzunsa (İSTİSNA: 2 aylıktan büyük ve emzirilen bebeklerde bu durum normaldir VE bu bebeklerde dışkı yapma sırasında ağrı meydana gelmez).
- Çocuğa tuvalet eğitimi verilmekte ise
- Kabızlık yineleyen nitelikte bir problemse
- Zaman zaman kabız zaman zaman ishal oluyorsa

Evde Ebeveynlerin Bakım Sağlayabileceği Durumlar:

- Kabızlık hafif düzeyde ise ve çocuğunuzun doktor tarafından görülmesinin gerekli olmadığını düşünüyorsanız..

Kabızlık İçin Evde Bakım Önerileri

1. 1 Yaşından Küçük Bebeklere Uygulanması Gereken Diyet:
- Yalnızca anne sütü ile ya da formülle beslenen 4 aylıktan büyük bebeklerin diyetine günde 30 mL x yaş (ay cinsinden; örneğin 4 aylık bir çocuk için mL) meyve suyu ekleyin. Üzüm, armut veya kuru erik suları her yaş için uygundur.
- 4 aylıktan büyük bebeklerin diyetine günde iki kez bol miktarda lif içeren bebek mamaları da ilave edin (bezelye, fasulye, kayısı, kuru erik, şeftali, armut, erik, kayısı, ıspanak).

2. 1 Yaş Üstü Çocuklara Uygulanması Gereken Diyet:
- Meyve sularını arttırın (elma, armut, kiraz, üzüm, kuru erik) (not: turunçgillerden elde edilen meyve suları bu durumda faydalı değildir).
- Çocuğunuza bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler verin (bezelye, fasulye, brokoli, muz, kayısı, şeftali, armut, incir, kuru erik, hurma).
- Tüm taneli tahıllardan yapılan yiyecekleri arttırın (kepekli gevrekler, kepekli krakerler, yulaf ezmesi, esmer pirinç, kepekli ekmek; çocuk 4 yaşından büyükse patlamış mısır verilebilir).
- Kabızlığa neden olan yiyecekleri azaltın (süt, dondurma, peynir, yoğurt ya da pişmiş havuç).

3. Tuvalet Eğitimini Durdurun:

-Geçici olarak çocuğunuzun altını bezleyin.
- Çocuğunuza kakasını yaparken poposunun acımayacağı konusunda güven verin.
- Kakasını yaptığında onu kutlayın. Kakasını tutması, oturağa oturmak istememesi ya da eğitime direnç göstermesi durumunda baskı yapmaktan, ceza vermekten ya da fiziksel zorlama yapmaktan kaçının.

4. Tuvalete Oturma (eğer çocuk tuvalet eğitimi aldıysa):
Yemeklerden, özellikle de kahvaltıdan sonra 10 dakika boyunca tuvalete oturtarak düzenli bir tuvalet alışkanlığı oluşturun.

5. Aşağıdaki Durum(lar)da Doktorunuza Başvurun:
- Kabızlığa yol açmayan bir diyet 1 haftadan daha uzun bir süre uygulandıktan sonra takip eden iki dışkı yapma arasında geçen süre 3 günden uzunsa
- Çocuğunuzun durumu kötüleşirse ya da doktorunuza başvurmanızı gerektiren bulgulardan biri ortaya çıkarsa

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası