çekimli fiil örnekleri 7 sınıf / 7. Sınıf Türkçe Çekimli Fiil Ve Kip konu anlatımı

Çekimli Fiil Örnekleri 7 Sınıf

çekimli fiil örnekleri 7 sınıf

Basit Çekimli Eylem

Sadece bir kip eki alan eylemdir.

İstanbul’a daha dün geldik.En kısa zamanda buraya gelmelisin.

Bu cümlelerde “geldik” eylemi “-di’li geçmiş zaman kipi’yle çekimlenerek (gel – di – k), “gelmelisin” eylemi “gereklilik kipi”yle çekimlenerek (gel – meli – sin) birer kip eki almıştır. Dolayısıyla bu eylemler, basit çekimlidir.

Aşağıdaki cümlelerde haber ve dilek kipleriyle çekimlenen eylemler, sadece birer kip eki aldığı için basit çekimlidir.

Hemen oturup dedeme mektup yazdım.(yaz – dı – m) -di’li geçmiş zamanSipariş ettiğim kitap dün gelmiş.(gel – miş) -miş’li geçmiş zamanBu sorunun cevabını biliyorum.(bil – i – yor – um) şimdiki zamanYeni şirket binasını yakında göreceksin.(gör – ecek – sin) gelecek zamanİnsanlar her sabah bu parkta koşarlar.(koş – ar – lar) geniş zamanİşinizi çok çabuk yapmalısınız.(yap – malı – siniz) gereklilik kipiBu haberi birlikte okuyalım.(oku – y – a – lım) istek kipiHastanın durumunu bir de ona sorsanız.(sor – sa – nız) dilek-koşul kipiHemen yerinize oturun.(otur – un) emir kipi

Bileşik Çekimli (Zamanlı) Eylem

Birden fazla kip eki alan eylemdir.

Senin anlattıklarını ben zaten biliyordum.

Bu cümlede “bilmek” eylemi önce “şimdiki zaman kipi eki”ni ardından “-di’li geçmiş zaman kipi eki”ni alarak (bil – i – yor – du – m) iki kip ekine sahip olmuştur. Dolayısıyla bu eylem, bileşik çekimlidir.

Ona sürpriz yapacağımızı biliyormuş. Bu konuda bir şey biliyorsan söyle.

Bu cümlelerin birincisinde “bilmek” eylemi “şimdiki zaman kipi”nin yanında “-miş’li geçmiş zaman kipi”ni de alarak (bil – i – yor – muş); ikincisinde de “şimdiki zaman kipi”nin yanında “şart kipi”ni alarak (bil – i – yor – sa – n) bileşik çekimli eylem olmuştur.

Not: Bileşik çekimli eylemde, ikinci kip “idi, imiş, ise” biçiminde okunarak da bulunabilir.

Senin anlattıklarını ben zaten biliyor idim. Ona sürpriz yapacağımızı biliyor imiş. Bu konuda bir şey biliyor isen söyle.

Daha önceki örneklerde “biliyordum, biliyormuş, biliyorsan” biçiminde yazılan eylemler, bu cümlelerde “biliyor idim, biliyor imiş, biliyor isen” biçiminde yazılmıştır. Böylece -cümlelerin tamamını okumak şartıyla- bileşik eylemler yanlışsız olarak bulunabilir.

Verilen örneklerde görüldüğü gibi, bileşik çekimli eylemlerde ikinci kip “-di’li geçmiş zaman kipi, -miş’li geçmiş zaman kipi ve şart kipi” olmak üzere üç şekilde karşımıza çıkar. Buna göre, bileşik çekimli eylemler üçe ayrılır:

1. Hikâye Bileşik Çekimli Eylem

Basit çekimli eylemlere ikinci kip eki olarak “di’li geçmiş za-man kipi” eki getirilerek yapılır.

Her gün kitap okuyordu. (okuyor idi)

Bu cümlede, “oku-” eylemi, “şimdiki zaman kipi” ekini aldıktan sonra ikinci kip olarak “-di’li geçmiş zaman kipi”ni aldığı için, bileşik çekimlidir ve “şimdiki zamanın hikâyesi” olarak adlandırılır.

Aşağıda, bir eylemin farklı kiplerle hikâye bileşik çekimi verilmiştir.

okurdu             (okur idi / geniş zamanın hikâyesi)okuyacaktı       (okuyacak idi / gelecek zamanın hikâyesi)okuduydu        (okudu idi / – dili geçmiş zamanın hikâyesi)okumuştu        (okumuş idi / miş’li geçmiş zamanın hikâyesi)okuyaydı         (okuya idi / istek kipinin hikâyesi)okusaydı          (okusa idi / şart kipinin hikâyesi)okumalıydı      (okumalı idi / gereklilik kipinin hikâyesi)

2. Rivayet Bileşik Çekimli Eylem

Basit çekimli eylemlere ikinci kip eki olarak “-miş’li geçmiş zaman kipi” eki getirilerek yapılır.

Onu her sabah, parkta otururken görürmüş. (görür imiş)

Bu cümlede, “gör-” eylemi, “geniş zaman kipi”yle çekimlendikten sonra ikinci kip olarak “-miş’li geçmiş zaman kipi”ni aldığı için bileşik çekimlidir ve “geniş zamanın rivayeti” olarak adlandırılır.

Aşağıda, bir eylemin farklı kiplerle rivayet bileşik çekimi verilmiştir.

görüyormuş (görüyor imiş / şimdiki zamanın rivayeti) görecekmiş (görecek imiş / gelecek zamanın rivayeti)görmüşmüş (görmüş imiş / -miş’li geçmiş zamanın rivayeti)göreymiş (göre imiş / istek kipinin rivayeti) görseymiş (görse imiş / şart kipinin rivayeti) görmeliymiş (görmeli imiş / gereklilik kipinin rivayeti)

3. Şart Bileşik Çekimli Eylem

Basit çekimli eylemlere ikinci kip eki olarak “dilek – koşul kipi” eki getirilerek yapılır.

Öğretmenini dinlersen başarılı olursun. (dinler isen)

Bu cümlede, “dinle-” eylemi, “geniş zaman kipi”yle çekimlendikten sonra ikinci kip olarak “şart kipi”ni aldığı için bileşik çekimlidir ve “geniş zamanın şartı” olarak adlandırılır.

Aşağıda, bir eylemin farklı kiplerle şart bileşik çekimi verilmiştir.

dinliyorsa        (dinliyor ise / şimdiki zamanın şartı)dinleyecekse    (dinleyecek ise / gelecek zamanın şartı)dinlediyse        (dinledi ise / -di’li geçmiş zamanın şartı)dinlemişse       (dinlemiş ise / -miş’li geçmiş zamanın şartı)dinlerse           (dinler ise / geniş zamanın şartı)dinlemeliyse    (dinlemeli ise / gereklilik kipinin şartı)

Ayrıca Bkz.Fiilde Kip-Yapı-Zaman Konu Testleri

Çekimli eylem nedir? Sorusu 7. Sınıf Türkçe dersi konuları içinde geniş bir yer tutar. Kip ekleri ile de bağlantılı olan çekimli fiil konusu), müfredatın dil bilgisi kazanımları arasında büyük bir yere sahiptir.

Siz de cümlelerin temel taşı olan çekimli eylemlerle ilgili detaylı bilgi edinmek, bu konuyu örnekler eşliğinde daha iyi kavramak istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Çekimli Eylem Nedir? Fiil Çekimi Nedir?

Çekimli eylem, Türkçe dilbilgisinde fiillerin çeşitli öğelerle (zaman, şahıs, sayı, kip vb.) uyumlu hale getirilerek kullanılması işlemidir. Fiiller, çeşitli eklerle çekimlenir ve cümle içinde kullanıldıkları zamana, kişiye, sayıya, kiplere ve diğer dilbilgisi unsurlarına göre değişiklik gösterebilir.

Çekimli eylemler, Türkçe'de zamirlerle, isimlerle, sıfatlarla ve diğer dilbilgisi öğeleriyle uyumlu hale getirilerek cümlede kullanılır. Örneğin, "geliyorum" cümlesinde "gel-" fiili "yor" ekiyle birlikte 1. tekil şahıs zamiri "ben" ile çekimlenmiştir.

Türkçe'de çekimli eylemler, fiillerin zaman (geçmiş, şimdiki, gelecek zaman), kip (geniş zaman, geçmiş zaman, dilek kipi vb.), kişi (1. tekil, 2. tekil, 3. tekil, 1. çoğul, 2. çoğul, 3. çoğul) ve sayı (tekil, çoğul) gibi özelliklere göre değişiklik gösterir.

Bu çekimlerle birlikte fiiller, cümlede anlamı ve anlatımı tamamlamak için kullanılır. Fiillerin çekimli halleri, dilbilgisi kurallarına göre doğru şekilde kullanılmalıdır.

Her cümlenin bir yargı bildirmesi gerekir. Fiil cümlesinin yargı bildirebilmesi için ise çekimlenmiş eylemlere ihtiyacı vardır.

Buna göre; şahıs ve kip eki alan fiiller, ‘çekimli eylem’ olarak isimlendirilir. Bu kısa tanımı biraz daha genişletmemiz gerekirse, çekimli fiil nedir? Sorusunu şöyle cevaplayabiliriz:

‘’Dilek ve zaman kiplerinden birinin, belli bir şahsı gösterdiği fiillere çekimli eylem denir.’’

· Şahıs Ekleri Nelerdir?

Bu tür ekler; ‘geliyor-lar’, ‘gördü-nüz’, ‘yaptı-m’ gibi sözcüklerde görülen; -lar, -nüz ve –m gibi eklerdir. Bunlar işin kim tarafından yapıldığını belirtir.

· Kip Ekleri Nelerdir?

Söz konusu ekler ise -se, -e, meli gibi dilek anlamını taşıyan eklerdir. Yahut zaman ifade eden şu ekler de, kip eklerinden bazıları olarak sıralanabilir:

  • -Ar,
  • -Miş,
  • -Ecek,
  • -Du,
  • -Yor.

Eğer fiil şahıs ve kip eklerinden birisini almış ise buna çekimlenmiş eylem adı verilir. Bu ekleri almayan fiillerse gövde/kök durumunda olup, ‘mastar’ diye isimlendirilir.

Örnek vermemiz gerekirse şu fiiller ek almadığı için mastar hâlindedir:

  1. Çalışmak,
  2. Yürümek,
  3. Görmek,
  4. Bakışmak,
  5. Seçmek,
  6. Gelmek

Bunlara şahıs ve kip ekleri getirip çekimli fiiller elde edebiliriz. Örneğin; yürüyoruz, gördüm, seçmelisin, çalışmışlar, gelseniz, yazacaktık vb.

Görüldüğü gibi çekimli eylem nedir? Sorusuna yanıt olan bu fiillerde önce gövde/kök bir dilek veya haber kip eki almıştır. Daha sonra ise bunlara bir şahıs eki gelmiştir. Böylelikle sözcükler fiil çekimine girmek suretiyle çekimlenmiş eyleme dönüşmüştür. Bu sayede fiil; bir şahsı ya da zamanı ifade edecek hâle gelmiş, yargı yüklenmiş ve yüklem olarak kullanılacak kelimeler elde edilmiştir.

Çekimli Eylem Örnekleri Nelerdir? Çekimli Eylem Cümle İçinde Kullanımı Nasıl Olur?

Yukarıdaki açıklamaları pekiştirmek için çekimli fiil örnekleri olarak şunları ifade edebiliriz:

  1. Bizim evde kalabilirsiniz.
  2. İnternet, hayatımızın vazgeçilmezi olmuştur.
  3. Dün onunla birlikte yürüyüşe çıktık.
  4. Artık yanıma uğramaz oldu.
  5. Telefonumun üstüne su döküldü.
  6. Öğretmen yarın ders notlarını kırtasiyeye bırakacak.
  7. Yola çıkmadan önce seyahat çantanızı kontrol etmelisiniz.

Devrik Cümlede Çekimli Fiil Örnekleri Nelerdir?

Verdiğimiz bilgilerden anlaşılacağı üzere çekimli fiil cümle içerisinde yüklem görevi üstlenir. Bu yüzden çoğunlukla cümlenin sonunda yer alır. Ancak devrik cümleler söz konusu ise çekimlenmiş bir eylemi cümlenin başında veya ortasında da görebiliriz.

  • Örnek: Nice yolcular geçti bu handan.

Sonuç: Çekimli Eylem Nedir? Genel Değerlendirme

Özetleyecek olursak;

Şahıs ve dilek ya da haber kipi alan fiillere çekimli eylem denir. Yalnız mastar hâlinde bulunan fiiller çekimli eylem kabul edilmez. Aynı şekilde, fiilimsileri çekimlenmiş eylem olarak nitelendiremeyiz.

Sıralı bir cümlede birkaç çekimli fiilin beraber kullanılması mümkündür. Yani bir cümle içinde sadece bir tane çekimli fiil olmak zorunda değildir.

Siz de çekimli fiil nedir? Sorusunun cevabını en iyi şekilde öğrenmek için daha fazla örneğe ihtiyaç duyuyor, bu konuda bolca soru çözmek mi istiyorsunuz? Öyleyse İlerlet.com platformu üzerindeki kaynaklardan faydalanarak bunu kolayca başarabilirsiniz. Öğrencilerin gereksinim duyduğu çeşitli materyalleri ve dijital eğitim imkânlarını bir araya getiren İlerlet.com, derslerini ve yeteneklerini ilerletme hedefinde olanların doğru adresidir.

7. Sınıf Türkçe Çekimli Fiil Ve Kip konu anlatımı

Haberin Devamı

 2- Benden habersiz onunla görüşmüş.

2.A. Şimdiki Zaman Kipi:

 Eylemin o an içerisinde yapıldığını bildiren kiplerdir.

Örnekler:

 1- Annem mutfakta peynirli börek yapıyor.

 2- Apartman kapısını boyuyor.

 Not: Eylemin sonuna getirilen -yor eki bazen geniş zaman kipinde de kullanılabilir.

Örnek -1- Her ay kitaplarının tozunu alıyor.

Örnek -2- Ona her gün mesaj atıyorum.

3.A. Gelecek Zaman Kipi:

 Eylemin gelecek zaman içerisinde gerçekleşeceğini bildiren kiplerdir.

Örnekler:

 1- Bu yaz Antalya'da tatil yapacağız.

 2- Müfettiş bugün değil yarın gelecek.

 3- Bunun hesabını soracağım.

4.A. Geniş Zaman Kipi:

 Eylemin genel bir zaman içerisinde yapıldığını bildiren kiplerdir.

Örnekler:

 1- Ne yapılacağın o benden daha iyi bilir.

 2- Leylekler sonbahar mevsiminde sıcak bölgelere göç eder.

 3- Beni her hafta mutlaka arar.

2- Dilek Kipleri:

 Dilek kipleri eylemin yapısına göre dört gruba ayrılır.

1.A. Gereklilik Kipi:

 Bir zorunluluk bildiren kiplerdir. -meli - malı ekleriyle çekimlenir.

Örnekler:

 1- Sınavı geçmek istiyorsan daha çok çalışmalısın.

 2- Buraya daha sık gelmelisin.

2.A. İstek Kipi:

 Diğer adı dilek kipidir. -a -e -ayım -eyim ekleriyle çekimlenir.

Örnekler:

 1- Ben de sana kahve ısmarlayayım.

 2- Seni artık her gün göreyim.

Haberin Devamı

3.A Emir Kipi:

 Ek almadan oluşur.

Örnekler:

 1- Biraz daha çabuk ol.

 2- Gecikmeden gel.

 3- Sabırlı ol.

4.A. Şart Kipi:

 Diğer adı koşul kipidir. Şart ve dilek cümlelerinde yer alır.

Örnekler:

 1- Zamanında gelirsen kafede oturabiliriz. / Şart cümlesi.

 2- Kış bitse de yazlıklarımızı dolaptan çıkarsak. / Dilek cümlesi

3- Olumlu ve Olumsuz Fiiller

 Eylemin yapılacağını ya da yapılamayacağını bildiren cümlelerdir.

 1- Evi temizledikten sonra dışarı çıkacağım / Olumlu Cümle

 2- Bu saatten sonra evden çıkamam. / Olumsuz Cümle

Not: Olumlu - Olumsuz eylemler aynı cümle içerisinde yer alabilir.

 1- İstanbul'a gideceğim (olumlu) de Asya tarafına geçmeyeceğim. (Olumsuz)

Haberin Devamı

 2- Ders bitse (olumlu) de sınıftan ayrılmadık. (Olumsuz)

Not -2- Olumlu ve olumsuz fiiller farklı zamanlarda çekimlenebilir.

Örnekler:

 1- Çok istesek de onlara uğrayamadık. / Bilinen geçmiş zamanın olumsuzu

 2- Hem otobüse hem metroya bindik. / Bilinen geçmiş zamanın olumlusu

 3- Odasını toplamadan çıkmış. / Duyulan geçmiş zamanın olumlusu

 4- Ondan bir daha haber alınamamış. / Duyulan geçmiş zamanın olumsuzu

4- Fillerde Soru

 Fillerde soru kipi -mı -mi -mu - mü ekleriyle oluşur.

Örnekler:

 1- Bu filmi daha önce görmüş müydün?

 2- Daha önce hiç yurt dışına çıktın mı?

Basit Çekimli Fiil Örnekleri 20 Tane: 20 tane çekimli fiil örnekleri yazacağız.
Basit Çekimli Fiil: Basit çekimli fiil demek, içinde bir tane kip eki olan fiil demektir. Basit çekimli fiilin diğer adı basit zamanlı fiil olarak bilinir. Hangi kip eki olursa olsun fark etmez. Fiilin içerisinde sadece bir tane kip kullanılmışsa o fiil, basit çekimli fiildir. Haber kipi veya dilek kipi eklerinden hangisi olursa olsun, kip ve kişi ekini alan fiillere çekimli fiil adını veriyoruz. Sizlere yardımcı olmak amacıyla örnek olarak 20 tane çekimli fiil cümlesi yazdık.

Basit Çekimli Fiil Örnekleri( Çekimli Fiil Örnekleri 20 Tane)

Bütün işlerimi yapm. (görülen geçmiş zaman kipi)

Pazardan mandalina almışlar. (öğrenilen geçmiş zaman kipi)

Suyu okula kadar taşıyın. (emir kipi)

Bana da takım elbise alsak. (dilek şart kipi)

Konuyu çok güzel anlatmışsın. (öğrenilen geçmiş zaman kipi)

İsmail şu anda uyuyor. (şimdiki zaman kipi)

Hep birlikte kaybolan civcivi arayalım. (istek kipi)

Sabah hep erken kalkar. (geniş zaman kipi)

İki dakikada yemeği yedim. (görülen geçmiş zaman kipi)

Hafif bir rüzgâr esiyor.  (şimdiki zaman kipi)

Hayatta iyilerin de olduğunu bilmeliyiz. (gereklilik kipi)

Buralara yaklaşık bir metre kar yağ. (görülen geçmiş zaman kipi)

Maçtan sonra çay içmişler. (öğrenilen geçmiş zaman kipi)

Siz de bizimle gelseniz. (dilek şart kipi)

Beden dersinde epeyce koştuk. (görülen geçmiş zaman kipi)

Zil çalınca kapıyı sen açarsın. (geniş zaman kipi)

Misafirlerimiz üç gün sonra gidecekler. (gelecek zaman kipi)

Çocuklara akıllıca oturmalarını söyle. (emir kipi)

Marketten biraz önce çıkmışlar. (öğrenilen geçmiş zaman kipi)

Dersi sessiz bir şekilde dinleyelim. (istek kipi)

Tags:7. Sınıf Konu Örnekleri

Daha yeni Daha eski

").addClass("theiaStickySidebar").append(e.sidebar.children()),e.sidebar.append(e.stickySidebar)}e.marginBottom=parseInt(e.sidebar.css("margin-bottom")),e.paddingTop=parseInt(e.sidebar.css("padding-top")),e.paddingBottom=parseInt(e.sidebar.css("padding-bottom"));var n=e.stickySidebar.offset().top,s=e.stickySidebar.outerHeight();function d(){e.fixedScrollTop=0,e.sidebar.css({"min-height":"1px"}),e.stickySidebar.css({position:"static",width:"",transform:"none"})}e.stickySidebar.css("padding-top",1),e.stickySidebar.css("padding-bottom",1),n-=e.stickySidebar.offset().top,s=e.stickySidebar.outerHeight()-s-n,0==n?(e.stickySidebar.css("padding-top",0),e.stickySidebarPaddingTop=0):e.stickySidebarPaddingTop=1,0==s?(e.stickySidebar.css("padding-bottom",0),e.stickySidebarPaddingBottom=0):e.stickySidebarPaddingBottom=1,e.previousScrollTop=null,e.fixedScrollTop=0,d(),e.onScroll=function(e){if(e.stickySidebar.is(":visible"))if(i("body").width()

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır