gölcük tabiat parkı yol tarifi / Bolu Gölcük Tabiat Parkı Giriş Ücreti | Nerede Ulaşım

Gölcük Tabiat Parkı Yol Tarifi

gölcük tabiat parkı yol tarifi

Bolu Gölcük Tabiat Parkı, eşsiz doğası, gölü, şahane manzarası ile insanları etkileyen tabiat parklarımızdan birisi. Yolunuz Bolu&#;ya düşerse, Bolu gezilecek yerler listesinin başına eklemeniz gereken duraklardan biri olmalı. Bu yazımızda, Bolu Gölcük Tabiat Parkı giriş ücreti, nerede, nasıl gidilir gibi bilgileri bulabilirsiniz.

Bolu Gölcük Tabiat Parkı Nilüferler

içindekiler

Bolu Gölcük Tabiat Parkı Hakkında

Bolu Gölcük Tabiat Parkı Hakkında

Gölcük Tabiat Parkı, Bolu&#;nun güneyinde, merkeze yaklaşık 13 km uzaklıkta bulunuyor. Doğal olmayan suni bir set göldür. Bolu&#;ya her geldiğimde ilk uğramak istediğim yerlerin başında geliyor. Bunun sebepleri içinde, diğer tabiat parklarına göre merkeze daha yakın oluşu ve yürüyerek rahatlıkla göl çevresinde tur atabilmenin etkisi büyük.

Çam, köknar, kayın gibi ağaçların arasında, kuş cıvıltıları, bir de göl manzarası eklenince şahane bir  kombin ortaya çıkıyor. (Bir de mangal eklersek 🙂 )

Bolu Gölcük Tabiat Parkı fotoğrafları

Göl ilk oluşturulduğunda dikilen nilüfer bitkileri, ortama farklı bir güzellik katıyor. Göl yüzeyinde çiçek açan nilüferler, gölde şahane bir görüntü oluşturuyor. Ayrıca göle yavru balıklar salınarak balık popülasyonunun artması sağlanmış.

Gölcük Tabiat Parkı

Gölcük Milli Parkı&#;nın girişinde otopark alanı mevcut. Hafta sonları yer bulması biraz sıkıntılı olabiliyor. Otoparktan içeriye doğru biraz ilerlediğinizde, göle varmadan kafeterya ve restoranlar bulunuyor. 

Bolu Gölcük Gölü&#;nde Piknik

Gölcük gölü'nde Mangal - Piknik Alanları

Göl çevresinde piknik yapabileceğiniz güzel ortamlar var. Gölcük&#;te mangal yakmaya izin veriliyor. Piknik alanın hemen yanında Mescit ve tuvalet bulunuyor. Eğer hafta sonu gidecekseniz, güzel manzaralı bir masa kapabilmek için erken saatlerde gitmek gerekiyor.

Gölcük milli Parkı Balık Avı

Gölde olta balıkçılığı yapılabiliniyor. Daha çok  sazan, kefal, kadife ve Abant alası türünde balıklar bulunuyormuş. Ama şöyle bir tabela da mevcut: &#;amatör olta balıkçılığı belgesi olmadan balık tutmak yasaktır.&#;

Yedigöller Milli Parkında yürüyüş

Gölcük Gölü etrafından yürüyüş yapmanızı kesinlikte öneririm. Yaklaşık 20 dakikada bir tur atabiliyorsunuz. Yamaçlardaki uzun ağaçların gölgesinde ve bol oksijenli bir atmosferde yürüyüş çok zevkli oluyor. Ara ara durarak gölün o güzel manzarasını farklı açılardan izleyin.

Bolu Yedigöller Gezi Rehberi

Bolu Gölcük Tabiat Parkı

Genel Bilgiler

Bolu İli, Merkez İlçesi sınırları içerisinde ortalama metre yüksekliğinde, saf göknar ve göknar+kayın+gürgen karışık meşçereleri ile kaplı orman dağ-göl peyzajlarına sahip olan ve bu kaynak değerleri yanında, yürüyüş parkurları, manzara seyir terasları, piknik alanları, bungalovları ve klimatik özellikleri ile önemli bir rekreasyonel potansiyele sahiptir. Bolu İli Merkez ilçesi sınırları içerisinde yer alan Gölcük; Bolu Orman İşletme Müdürlüğü, Kökez ve demirciler Orman İşletme şefliklerinin sınırları içerisinde kalmaktadır. Kökez serisinin 46 ve 47, Demirciler Serisinin 29 numaralı bölmeleri planlama alanını kapsamaktadır.

yılında 20 hektar genişliğindeki Gölcük mevkii, Orman İçi Dinlenme Yeri olarak ayrılmış ve tescil edilmiştir. tarih ve MPG. OİDY-O/38 sayılı olur ile de alanı 37,9 Ha. Yükseltilmiş olup (gölalanı 6,8) tip değişikliği yapılarak "A" olarak planlanmıştır. tarih ve sayılı Olur ile revize edilerek ha. Genişletildiği bildirilmiştir.

Flora Bilgileri

Bu çalışmada, 68 familyaya ait cins, takson, tür, 49 alt tür ve 18 varyete tespit edilmiştir. Çalışma alanından tespit edilen bitkilerin fitocoğrafik bölgelere dağılımı; Avrupa-Sibirya 70, Öksin elementi 19, Akdeniz 7 Iran-Turan 3 ve şeklindedir. takson birden fazla fitocoğrafik bölgeye ait ya da fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler grubundadır. Proje sahası sınırlarından tespit edilen bitki türlerinin IUCN kriterlerine göre tehlike kategorilerinin dağılımı ise; 1 tür VU, 1 tür NT, 2 tür DD ve 3 tür ise LR (lc) kategorisindedir. 

Karakteristik türleri:

  • Sanicula europea
  • Galium rotundifolium
  • Polygonatum multiflorum
  • Galium odoratum
  • Cardamine bulbifera
  • Oxalis acetosella
  • Calamintha grandiflora
  • Actea spicata

Ayırt edici türleri:

  • Hieracium medianiforme
  • Cicerbita variabilis
  • Asarum europeaum
  • Valeriana alliarifolia
  • Lathrea squamaria
  • Pyrola media

Habitatın Kısa Tanımı: Abies ve Picea ağaçları ile baskın orman.

Fauna Bilgileri

Omurgalı Faunası (Phylum: Chordata)

Bölgede yapılan arazi çalışması, literatür araştırması ve bölge halkından alınan bilgiler ışığında 5 balık, 5 amfibi, 8 sürüngen, 77 kuş ve 17 memeli olmak üzere toplam türün Bolu Gölcük Tabiat Parkı alanında ve civarında var olduğu tespit edilmiştir.

Tabiat Parkı günümüzde, tel ihata ile çevrilmiş ve çok dar bir alanda sınırlandırılmış olması, mesire alanı olarak yoğun insan faaliyetine açık ve tesisleşmenin artarak devam etmesi gibi sebeplerle sadece görsel ve işletmecilik açısından yapay bir mesire alanına dönüştürülmüştür.

BALIKLAR (CLASSIS: PISCES)

Gölde Tatlısu kefali (Leuciscus cephalus), Ot sazanı (Ctenopharyngdon idella), Kadife (Hollanda sarısı, Yeşil sazan, Doktor, Nil balığı) (Tinca tinca) ve Sazan (Cyprinus capio) bulunmaktadır.

İKİ YAŞAMLILAR (CLASSIS: AMPHIBIA)

Alanda daha yoğun olarak uludağ kurbağası (Rana macrocnemis) örneklerine rastlanmış daha az yoğunlukta gece kurbağası (Pseudepidalea viridis) ve literatür verilerine dayanarak ağaç kurbağası (Hyla arborea) ve küçük semender (Triturus vulgaris), pürtüklü semender (T. karelini) kaydı verilmiştir.

SÜRÜNGENLER (CLASSIS: REPTILIA)

Alanda kara kaplumbağası (Testudo graeca), su kaplumbağası (Emys orbicularis), Trabzon kertenkelesi (Darevskia rudis), yeşil kertenkele (Lacerta viridis), yarı sucul yılan (Natrix natrix), su yılanı (N. tesellata), uysal yılan (Eirenis modestus) ve Avusturya yılanı (Coronella austriaca) yaşadığı tespit edilmiştir.

KUŞLAR (CLASSIS: AVES)

Bolu Dağları, ortanca ağaçkakan (Dendrocopos medius), orman toygarı (Lullula arborea), kara ağaçkakan (Dryocopus martius) ve küçük yeşil ağaçkakan (Picus canus) puhu (Bubo bubo), kirazkuşu (Emberiza hortulana), kızılsırtlı örümcekkuşu (Lanius collurio) ve Anadolu sıvacısı (Sitta krueperi) ile yırtıcı kuşlardan gökdoğan (Falco peregrinus) ve kaya kartalı (Aquila chrysaetos) gibi bazı kuşların varlığı kaydedilmiştir.

MEMELİLER (CLASSIS: MAMMALIA)

ayı (Ursus arctos), kızıl geyik (Cervus elaphus) ve karaca (Capreolus capreolus), gizlenebilecekleri çok az bölgeden biri olan Batı Karadeniz Dağları’nda, öncelikli hedef türler durumundadır. Ayrıca besin zincirinde üst sıralarda bulunan ve bu özellikleri ile yaban hayatındaki ekolojik dengenin sağlanmasında çok etkin rol üstlenen önemli karnivor türlerinden kurt (Canis lupus), tilki (Vulpes vulpes), çakal (Canis aureus), porsuk (Meles meles), yabani kedi (Felis silvestris) sansar (Martes martes) ve gelincik (Mustela nivalis) de hedef türler olarak değerlendirilebilmektedir. Ayrıca ormana özgü kemirici bazı kemirici türleri, anadolu sincabı (Sciurus anomalus), orman faresi (Apodemus witherbyi), kızıl sırtlı orman faresi (Myodes glareolus), büyük orman yediuyuru (Glis glis), yabani tavşan (Lepus europaeus) ve yaban domuzu (Sus scrofa) türlerin varlığı kaydedilmiştir.

Kaynak Değerler

Bolu İli, Merkez İlçesi sınırları içerisinde ortalama metre yüksekliğinde, saf göknar ve göknar+kayın+gürgen karışık meşçereleri ile kaplı orman dağ-göl peyzajlarına sahip olan ve bu kaynak değerleri yanında, yürüyüş parkurları, manzara seyir terasları, piknik alanları, klimatik özellikleri ile önemli bir doğa güzelliği ve rekreasyonel potansiyele sahiptir.

Kültürel Değerler

Tarihi Özellikler

M.Ö. ’lü yıllarda bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Friglerin elindeydi. M.Ö. 6. asırda Persler bölgeye hakim oldular. M.Ö. ’da Büyük İskender Persleri yenerek Anadolu’nun birçok yeri gibi Bolu’yu da ele geçirdi. Büyük İskender’in ölümü üzerine Makedonya yıkılınca Bolu bölgesinde Bitinya Krallığı kuruldu. Yazılı belgeler, o dönemlerden kalan arkeolojik eserler ve tarih kaynaklarına göre, Trak göçleri sonunda Sakarya ve Filyos Nehrinin yayı içine yerleşen halk "Bithyn" ismi ile anılıyordu. Bu yüzden Bolu'nun da içinde bulunduğu Kuzeybatı Anadolu'ya "Bithynia" denilmiştir. Bithynler tarafından Salonia Campus denilen Bolu Ovası ve çevresinin adı Romalılar tarafından “Claudio Polis” olarak değiştirilmiştir. Bolu isminin de “Polis”ten geldiği sanılmaktadır. Üç tepe üzerinde kurulmuş olan şehir içte ve dışta surlara sahipti. Şehrin kuzeyinde Halı Hisarı bölgesinde bu surların kalıntıları görülebilmektedir. Malazgirt Zaferinden sonra batıya yayılan Türkmenler 3 yıl sonra Bolu’ya yerleştiler. Selçuklu Devleti’nin komutanları Artuk, Tutuk, Danişmend, Karateki ve Saltuk Beyler Süleyman Şah’ın emrinde İstanbul sınırına dayandılar. Bu akınlar sırasında Bolu, Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedilmiştir. 

Bolu Yöresine Osmanlı akını ilk kez Osman Gazi tarafından başlatılmıştır. Bolu yöresinin tümüyle fethedilmesi ise Orhan Gazi döneminin ilk yıllarına ( - ) rastlar. Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir. Yıldırım Beyazid'in ölümü ile başlayan şehzadeler savaşına Bolu, birçok kez sahne oldu. Bolu, Ankara Savaşı sonrası Timur’un talan ettiği bölgelerin dışında kaldığı gibi, bu tehlike bitinceye kadar, Osmanlı Devleti’nin 2. kurucusu sayılan Çelebi Mehmet’i de Kızık Yaylasında barındıran belde olmuştur. Çelebi Mehmet’in Osmanlı Devleti’nin birliğini sağlamasından sonra ise Bolu, düzenli bir yönetime kavuştu. 

yılları arasında Bolu, 36 kazası olan bir sancak beyliği idi. XVI. Yüzyılda Bolu, ikinci derece Şehzade sancaklarından biri oldu. 2. Bayezit döneminde Şehzade Süleyman (Kanuni) buraya atandı. yılları arasında Bolu, Voyvodalıkla yönetildi. II. Mahmut zamanında ise Mutasarrıflığa dönüştürüldü. () Tanzimat sonrası Bolu; Kastamonu eyaletine bağlandı (). yılında ise tekrar Mutasarrıflığa dönüştürüldü. 

Mondros Mütarekesi’nin yürürlüğe girmesi ve İzmir’in işgal edilmesinin ardından Bolu yöresinde ilk Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Gerede’de örgütlendi. Bolu 1. Dünya Savaşı’nda ve sonrasında düşman işgaline uğramadı fakat maddi zarar gördü. Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yapılan milli mücadele dönemlerinin sonunda Bolu, 10 Ekim 'de Mutasarrıflık devrini tamamladı ve vilayet haline getirildi. 

Arkeolojik Özellikler

Bithynion: Bugünkü şehrin merkezinde yer alan antik kent, Roma döneminde de Claudiopolis olarak adlandırılmıştır. Günümüz yerleşiminin, antik şehrin üzerine kurulması nedeniyle ayakta kalmış hiçbir yapı bulunmamaktadır. Çeşitli yıllarda yapılan kazılarda bir tapınak ve tiyatroya ait olduğu sanılan parçalarla, çeşitli dönemlere ait sikkeler, kaplar, şişeler, heykeller ve mezar stelleri bulunmuştur. 

Rekreasyon İmkanları

Bolu Gölcük Tabiat Parkı gerek Bolu il merkezine olan yakınlığı, gerekse insanların hoş vakit geçirebilmelerine olanak veren doğal (göl, orman, dağ) ve rekreasyonel alanlara sahip olması nedeniyle yerli ve yabancı halk tarafından sıklıkla kullanılan bir alandır.

Tabiat Parkı içerisinde farklı işletmelere ait 2 adet günübirlik tesis Park’a gelen ziyaretçiler için yeme-içme hizmeti sunmaktadır.

Gölcük Tabiat Parkı Nerede, Ziyaret ve Giriş Ücretleri &#; BOLU

Bolu il sınırları içerisinde bulunan Gölcük Tabiat Parkı bu yazımızın konusu olacak. Genellikle Bolu denilince akla ilk gelen yerler Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı olsa da Gölcük Tabiat Parkı da son dönemlerde hak ettiği haklı üne kavuşma yolunda emin adımlarda ilerliyor.

Kısa bilgi: AyrıcaBolu&#;nun hiç bilinmeyen yerlerini keşfetmek isterseniz; Bolu&#;da gezilecek yerler için oluşturduğumuz gezi listemize mutlaka bir göz atın.

Park suni olarak yapılmış harika bir göl manzarasına sahip. Her mevsim doğanın güzelliklerini bize sunan bu yer, ülkemizde keşfedilmeyi bekleyen binlerce güzellikten sadece bir tanesi. Göl ve etrafı Orman içi dinlenme yeri olarak milli parklarca koruma altına alınmıştır. Gölün çevresine araçla giriş yasak olduğu için rahatça yürüyüş yapabilirsiniz. Yıl boyunca gezip görmek, seyahat etmek, fotoğraf çekmek ve piknik yapmak için pek çok ziyaretçinin akınına uğrayan bu tabiat parkını en yakın zamanda siz de görmelisiniz.

Tabiat Parkı Videomuz

Bu güzel yeri daha yakından görmek isteyenleri şöyle alalım.. Daha çok video gelmesi için lütfen bizi motive edin. Youtube Kanalımıza Abone olun. :)

Yaz kış tabiat parkının içerisinde birçok canlıya da rastlamak mümkün. Bun hayvanların başında tavşan ve porsuk geliyor.

Tabiat Parkı’nda hakim bitki örtüsü ise göknardır. Ayrıca yer yer kayın, gürgen, titrek kavak, kızılcık, ardıç, ahlat, orman gülü, böğürtlen, çoban püskülü, orman sarmaşığı, mürver, sığır kuyruğu, sıklamen gibi türlere de rastlamak mümkün.

yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, Trabzon Maçka Balık Üretim istasyonlarında üretilen, sadece Abant Gölü’nde bulunan Abant alası (Salmo trutta abanticus)’ndan Gölcük’e adet yavru aşılanmıştır.

Gölcük Tabiat Parkında Neler Yapılır?

Yürüyüş: Gölcük Tabiat Parkı’nda gezerek tertemiz havayı içinize çekin ve ciğerlerinizi oksijen ile doldurun. Şehrin stresi, işin yoğunluğu, trafik çilesi ne var ne yok arkanızda kalsın. Gözlerinizi kapatın bol bol nefes alın ve verin.

Gölün su sesini dinleyerek sakinleşin. Etrafınızdaki kuş seslerini dinleyerek rahatlayın ve gevşeyin. İnanın burada geçirdiğiniz bir gün 1 hafta iş yerine mutlu gitmenizi sağlayacak.

Kısaca yürüyüş parkurundan da bahsedecek olursak kısa – orta ve uzun sayılabilecek 3 tane farklı parkur var. Uzunlukları kilometre olarak hesaplanmış. Bu parkurların genel ismi de Gölcük Üçgöl Yürüyüş Parkuru olarak geçmekte.

Fotoğrafçılık: Park her mevsim doğal güzellikleri ile fotoğraf tutkunlarının gözdesi. Kışın beyaza bürünen doğası yazın göl üzerindeki manzarası ve bahar aylarındaki rengârenk uyumu ile sizi de büyüleyecek bu yeri muhakkak fotoğraflamalısınız.

Bisiklet: Eğer bir bisiklet tutkunu iseniz burada sizleri bekleyen en büyük sürpriz bu olsa gerek. Hiç böyle bir planınız yokken karşınıza çıkan bisikletler sizi ansızın mutlu edebilir. Kiralama ücretleri Lira arasında değişmekte yalnız kışın faliyette olacağını düşünmüyorum. Aksini iddia eden varsa yorumlarda belirtsin. :)

Göl Turu: En dikkat çeken araçlar golf arabaları. Kiralama bedelleri kişi başı 25 Lira. Bunun haricinde elektrikli bisikletler de mevcut ve fiyatları 1 turu için 10 Lira.

Mangal & Piknik: Göl kenarında mangal ateşi yakmak için alanlar bulunmakta. Bu alanlarda aynı zamanda piknik masaları da bulunuyor. İster piknik sepetinizi hazırlayıp masalara kurulun isterseniz de mangalınızı yakın. Mangal için burada malzeme bulamayabilirsiniz. Bu nedenle böyle bir planınınız varsa alış verişinizi yapıp hazırlıklı gelin

Kamp: Tabiat parkı içerisinde yetkililerden izin alarak kamp kurabilirsiniz. Kamp için sonbahar ya da ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Zira kışın hava şartları oldukça sert oluyor.

Parkı İçerisindeki Tesis Olanakları ve Giriş Ücretleri:

Siz sormadan biz söyleyelim göl kenarında bulunan ahşap ev Orman İşletmeye bağlı bir konuk evi. Girişler yasak.

Konuk evinin haricinde Parkın içerisinde 1 kır gazinosu, 1 adet kafeterya, 1 mescit, 4 WC, 5 adet çeşme bulunmaktadır. Piknik yapmak için gelenlere de güzel bir haberimiz var. Parkın içerisinde bolca masa ve oturak bulunmakta. Yalnız kış aylarında bu masaları bulamaya bilirsiniz.

Tabiat Parkına Giriş Ücreti: 55 TL.

Yeme-İçme Tesisleri

Gölcük Gazelle Restaurant: 90 95

Gölcük Kafe Et Mangal: 89 99

Konaklama Tesisleri

Gazella Resort&Spa Merkezi  98 00

Bolu Panorama Otel: 89 88

Gölcük Kır Evleri (Bungalov Evler ): 98 41 – 98 42

Gölcük Tabiat Parkı Ulaşım Bilgileri

Adres: Gölcük Milli Parkı No, Mesciler Köyü / Bolu

Nasıl Gidilir: Bolu’nun güneyinde bulunan bu park merkeze 17 kilometre uzaklıktadır. Bolu merkeze geldikten sonra tabelaları takip ederek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Konum bilgisi için tıklayın.

Toplu Taşıma ile gelmek isteyenler de Bolu merkeze Şehir Hatları ile geldikten sonra, Seben ve Kıbrıscık ilçe minibüsleri ile ulaşabilirsiniz.

Önemli hatırlatma: Kışın gelmek istiyorsanız kesinlikle kar lastiğinizi unutmayın. Ve kışın buraya toplu taşıma seferleri yapılamadığını unutmayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.