muhasebe okumak için ne yapmalıyım / Muhasebe Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları

Muhasebe Okumak Için Ne Yapmalıyım

muhasebe okumak için ne yapmalıyım

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ - ÖNLİSANS

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Program Tanıtımı

Program Akademik Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Programın Amaçları

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programında çağdaş yaşama uyum sağlayabilecek, kavramsal ve akılcı düşünebilen bireylerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. 

Programa Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programına kayıt olmanın pek çok yolu bulunmaktadır. Bu programa kayıt olabilmek için kayıt türleri ve koşullarını anlatan Nasıl Öğrenci Olabilirim? sayfasını inceleyebilirsiniz.

Okutulan Dersler - AKTS Kredileri

funduszeue.infoL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
HUKUMUHASEBE VE HUKUKZ
İKTUİKTİSADA GİRİŞ IZ
İLTUBİREYLERARASI İLETİŞİMZ
İŞLUGENEL İŞLETMEZ
MUHUGENEL MUHASEBE IZ
 YABANCI DİL IZ
*Yabancı Dil I: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALMU-Almanca I, FRAU-Fransızca I ya da İNGU-İngilizce I derslerinden bir tanesidir.
funduszeue.infoL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
HUKUİŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUZ
İKTUİKTİSADA GİRİŞ IIZ
MUHUÖN MUHASEBE YAZILIMLARI VE KULLANIMIZ
MUHUGENEL MUHASEBE IIZ
SOSUÖRGÜTSEL DAVRANIŞZ
 YABANCI DİL IIZ
*Yabancı Dil II: Yeni kayıt aşamasında tercih edilen ALMU-Almanca II, FRAU-Fransızca II ya da İNGU-İngilizce II derslerinden bir tanesidir.
funduszeue.infoL (Güz Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
MLYUTÜRK VERGİ SİSTEMİZ
MLYUGENEL VERGİ HUKUKUZ
MUHUENVANTER VE BİLANÇOZ
MVUUMUHASEBE DENETİMİZ
TARUATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IZ
TÜRUTÜRK DİLİ IZ
funduszeue.infoL (Bahar Dönemi)
DERS KODUDERS ADIZORUNLUAKTS
HUKUTİCARET HUKUKUZ
MLYUVERGİ PLANLAMASIZ
MUHUMALİ ANALİZZ
MUHUŞİRKETLER MUHASEBESİZ
MVUUMALİYET ANALİZLERİZ
TARUATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ IIZ
TÜRUTÜRK DİLİ IIZ

Sınavların Değerlendirilmesi ve Ders Geçme

Sınavların değerlendirilmesi ve ders geçme sistemi "Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ile bu yönetmeliğin verdiği yetkiye istinaden hazırlanan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esaslarına göre belirlenir.

Sınavlar sayfasından;

  • Sınavların nasıl yapıldığı ve organizasyonu,
  • Sınavların hangi tarihlerde yapılacağı,
  • Sınava girmek için gerekli belgeleri ve sınavda uyulacak kuralların neler olduğu,
  • Sınav süreleri,
  • Sınavda sorulan sorular ve cevapların yayınlanması,
  • Sınav sonuçlarının ilan edilmesi,
  • Sınav sonuçlarına yapılacak itirazlar

hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca, sınavların değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri bilmek ve derslerinizden nasıl geçebileceğinizi öğrenmek için Öğrenci Değerlendirme Sistemi sayfasından bilgi edinebilirsiniz.

Mezuniyet Koşulları

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programında AKTS kredilik ders alıp, tüm dersleri başarı ile tamamlayan FF, YZ, DZ notu olmayan, Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olan ve diğer yükümlülükleri yerine getiren öğrenciler mezun olabilirler. Bu kredilerin altında eksik kredi ile mezun olunamaz.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programı Diploması” alırlar.

Dikey Geçiş Olanakları

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren  Meslek Yüksekokulları İle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve açıköğretim önlisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır.

İş Olanakları

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programı başarı ile tamamlayan mezunlar, büyük kuruluşların muhasebe, finans ve denetim birimlerinde, mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bürolarında yardımcı eleman, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde muhasebe elemanı olarak çalışmaktadır.

Güncelleme Tarihi:

Mali Müşavir nedir, nasıl olunur ve şartları nelerdir? Kimler mali müşavir olamaz?

Değerli funduszeue.info okurları.

funduszeue.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak funduszeue.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca funduszeue.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve funduszeue.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

Muhasebeci Nedir? Nasıl Olunur? Muhasebeci Ne İş yapar?

Bu yazımızda birçok kişinin icra ettiği meslek dallarından biri olan muhasebe ve muhasebeye dair sık sorulan soruları cevaplamaya çalışacağız. Siz de muhasebecilik ile ilgileniyor ve bu bölümle ilgili araştırmalar yapıyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var. Öyleyse başlayalım.

Muhasebeci Nedir, Kimdir?


Öncelikle muhasebecinin bir tanımını yapalım. Muhasebeci ne demek sorusuyla başlarsak, muhasebeci büyük ya da küçük fark etmeksizin işletmelerin mali kayıtlarını tutan, gelir ve gider kontrolü sağlayan saymandır. Her işletmenin muhasebecisi olması gerektiğinden dolayı muhasebeciler için çalınacak birçok kapı vardır. Yanı sıra muhasebe mesleğinin standartlarını yükseltmek adına belirli kriterler getirilmiş ve bu doğrultuda “serbest muhasebe” mesleği de kaldırılmıştır. Muhasebeci olmak için artık en az 2 yıllık fakülte mezunu olmak gerekmektedir. Birkaç sene önceye kadar meslek lisesi mezunlarının sınava girmeden ön lisans eğitimi alabildiği bir bölümken artık ön lisans için gerekli olan puanı almaları şart koşulmuştur. Yani artık muhasebe ön lisans eğitimi almak isteyenler üniversite sınavına girip baraj puanı almak zorundalar. Hata payının işleri alt üst edebileceği mesleklerden biri olan muhasebeci, işini özenli ve dikkatli bir şekilde yapmalı ve alanıyla ilgili her bilgiye sahip olmalıdır.

Muhasebeye dair okulsonrası yapılan staj aslında size muhasebe ile ilgili her detayı öğreten süreçtir. Ön lisans ya da lisans eğitimine bağlı olarak 4 ve 6 yıl şeklinde süren bu süreç sizin hem zorunlu stajınız olur hem de süreç boyunca iş hayatına girmiş ve deneyim elde etmeye başlamışsınız demektir. Online muhasebe dersleri sayfamızdan bu alanda eğitmler alabileceğiniz en iyi eğitmenleri inceleyebilirsiniz. 

Bir muhasebecinin bilmesi gereken temel şeyler nelerdir?
 

Bir muhasebeci, planlama, kontrol, bütçeleme ve karar verme için mali tabloları ve muhasebe raporlarını nasıl hazırlayacağını bilmelidir. Üç temel mali tablo bilanço, kar ve zarar ve nakit akışları hesabıdır. Yukarıdaki üç mali tablo birbiriyle bağlantılıdır. Muhasebe mezunlarının günümüzdeki sayıca fazlalığı bu alanda iş bulma zorluğunu da beraberinde getirmektedir. Bu yüzden öncelikle staj yapılacak kurum seçilirken öngörülü davranmak ve staj bitiminde size iş imkânı sağlayabilecek firmalarda staj yapmak çok daha faydalı olacaktır. Bu ihtimal zor ve zahmetli bir süreç de olsa vakit tanıyarak en doğru yeri seçmek staj sonrası iş arama sürecinden de başından kurtulmuş olmanıza yarayacaktır. 4 yıllık muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezun adaylar içinse iş imkanları daha geniş.

2 yıllık muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezun olanlar nerelerde çalışabilir?

Vergi dairesi, sigortaşirketleri, özelvedevletbankaları, mali müşavir bürosu, dış ticaret şirketleri, küçük büyük her türlü şirket vs. muhasebecilerin tercih ettiği alanlar arasındadır.

Muhasebeci olmak için hangi okulları okumak gerekir? Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezunlar alanlarında yükselebilir mi?

Elbette çoğumeslekte olduğu gibi bu alanda da kariyer hedeflerinizi yukarılara taşımanız mümkündür. Muhasebe ve vergi uygulamaları bir ön lisans bölümüdür ve “dikey geçiş sınavı” ile 4 yıllık birçok bölüme geçiş yapma imkanınız vardır. Alanınızla alakalı olarak 4 yıllık bölümlerden tercih edebilecekleriniz ise şunlar:

Muhasebecenin Çalışma Alanları Nelerdir?
 

  • - Çalışma Ekonomisi
     
  • - İktisat
     
  • - Ekonomi
     
  • - İşletme
     
  • - Maliye
     
  • - Lojistik
     
  • - Uluslararası Finans
     
  • - Uluslararası İşletmecilik
     
  • - Uluslararası Ticaret
     
  • - İşletme Bilgi Yönetimi
     
  • - İşletme Enformatiği
     
  • - İşletme Yönetimi
     
  • - İşletme-Ekonomi
     
  • - Lojistik Yönetimi vb.
     

Muhasebeci olmak için gerekli bölümlerden mezun olarak muhasebeci kimliği kazanan kişiler Serbest Muhasebeci Malî Müşavir veya Yeminli Malî Müşavir olarak görev yaparlar.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Nasıl Olunur? 
 

Serbest muhasebeci mali müşavir aslında serbest muhasebecilerin yaptığı her işi yapar. Bunun yanında küçük ya da büyük şirketlerin muhasebe ihtiyaçlarını karşılar ve sistem temelini oluşturur, mali yönetmelik konularında destek sağlar. Serbest muhasebeci mali müşaviri olmak için okunması gereken bölümler ise şöyledir: Hukuk, Muhasebe, Bankacılık, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi. Bu bölümleri bitiren kişiler bir de üç yıl boyunca muhasebe üzerine stajını yapmalıdır. Ek olarak meslek için gerekli olan sınavından da iyi bir başarı elde edilmelidir. Muhasebe özel ders sayfamızdan bu alanda özel dersler alabileceğimiz eğitmenleri inceleyebilirsiniz. 

Yeminli Mali Müşavir Nasıl Olunur?
 

Yeminli mali müşavir olmak için serbest muhasebeci olarak asgari 10 sene hizmet vermiş olmak şartı vardır. Yeminli mali müşavir olmanın şartlarından bir diğeri de yeminli mali müşavirlik meslek sınavında başarılı olmaktır. Tüm bunların sonunda yeminli mali müşavir kimliği kazanan kişiler serbest muhasebeci mali müşavir gibi çalışabilmenin yanı sıra onay yetkisine de sahip olur. Ruhsata sahip olmayan kişiler bu mesleği icra edemez. 

Muhasebe uzmanı nasıl olunur?
 

Muhasebe uzmanı olabilmek için İşletme, İktisat, Maliye, Ekonomi, Muhasebe  bölümlerinden mezun olmuş olmak gerekir. Muhasebe uzmanı iş alımlarında genel muhasebe üzerine en az 3 yıl deneyimli olmanız, Vergi Mevzuatı ve Sosyal Güvenlik Mevzuatına hakim olmanız beklenir. Muhasebe uzmanlarından en çok beklenen KDV iadesi mevzuat ve süreci hakkında uzman olmasıdır. Nakdi işlemlerin muhasebesinin yapılması, KDV iadeleri, Vergi Beyannamelerini denetleme ve hazırlama gibi konularda bilgili ve deneyimli olmanız gerekir. Finans özel ders sayfamızdan bu alanda çalışmalar yapabileceğiniz eğitmenleri inceleyebilirsiniz. 

Ön Muhasebeci Nasıl Olunur? Ön Muhasebeci Görevleri Nelerdir?

 

Ön Muhasebe şirketlerin muhasebe işlemlerinin temeli ve başlangıcıdır. Gelir-gider takibi, kıymetli evrakların,cari hesapların, fatura kayıtlarının, banka hesaplarının, maaş bordrosu gibi ticari her hareketin kaydını tutan ve kontrolünü sağlanmasıdır. Kısacası ön muhasebe işletmenin muhasebesi için ön hazırlık yapar.  Ön muhasebeci olmak için genellikle muhasebe eğitimi alınacak önlisans ya da lisans bölümler şartı aransa da muhasebe bilgisine sahip ve deneyimli  lise mezunları da ön muhasebe işi yapabilmektedir.

Muhasebeci Maaşları Ne Kadar?


Sizler için genel olarak bir araştırma yaptığımızda muhasebeci maaşlarının ortalama TL - TL arasında olduğu görünmektedir. 

Türkiye serbet mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler odası birliğinin resmi sitesinden bu alanlarla ilgili en güncel bilgilendirmeleri takip edebilirsiniz. 

funduszeue.info

Aynı zamanda sizler için tavsiye edeceğimiz video muhasebe dersleri serisini buraya bırakıyoruz :)

Bu yazımızda muhasebeciliğe dair sorulara cevap getirmeye çalıştık. Umarız sorularınıza yanıt bulmuşsunuzdur. Daha fazla ve farklı konularda blog yazılarımızı okumak için Özel Ders Alanı’nı takipte kalın.

yeni başlayanlar için muhasebe

  • ilk öğrenilmesi gereken ''giren hesap borçlu, çıkan hesap alacaklıdır.''
    misal armut aldın nakitle;
    tutar armut hesabına borç kaydedilir, kasa hesabına alacak kaydedilir.

  • ilk olarak,derslerin hepsine girin,bir derse bile girmemezlik funduszeue.infobe dersinin ilk vizesine girecekseniz 09 almayin,09 alacaksaniz girmeyin alirsaniz,ikinci vizeye girmemezlik yapmayin,girin,artistligin luzumu funduszeue.info sabahi uyanabilmek icin calar saatinizi kurun ve sinavdan onceki ak$am part-time i$inize gitmeyin,sinav sabah da iken,saat 'de yurda donup 2 gun uykusuz,yorgun bunyeyle uyumaya kalkmayin,uyumaya kalkarsaniz da uyanmayin,uyaninca zaten cok gec kalmi$ olacaksiniz bu yuzden calar saati de kurmaniza gerek yok,uyaninca bir kutu uyku ilaci icip tekrar uyuyun.

  • ilk öğrenilmesi gerekenlerin başında kesinlikle

    varlıklar = kaynaklar

    varlıklar; mevcutlar + alacaklar
    kaynaklar ; sermaye + borçlar

    devamında yevmiye defteri kayıtları yapılırken varlıklar azalınca alacak , artınca borç tarafına kayıt edilirkaynaklar ise azalınca borç , artınca alacak tarafına kayıt edilir.

    kasa
    alinan cekler

    diye devam eder bu

  • her muhasebe dersini bir birinden ayrı düşünmek gerekir. çünkü genel muhasebe ve ardından finansal muhasebeden aa almanız, maliyet muhasebesinden değil aa geçer not bile alabilirsiniz demek değildir.

  • - üniversitede ders olarak görülen muhasebe sadece işin temelini verir ve gerçek hayattaki muhasebe ile neredeyse alakasızdır.
    - derslerde görülen her işlemden sonra kasa/banka/satıcılar vs ile kapatma işlemi gerçek muhasebede yapılmaz. ( yapan psikopat şahıslar olabilir)
    - hoca eğer size hesap kod veya adlarını ezberletmeye kalkarsa gidip kendisini dövün. muhasebe programlarının tamamında önünüze hesap listesi çıkar ve ordan seçilir. en çok kullanılan hesabı (banka/satıcı/alıcı/gyg gibi..) aklınızda tutsanız yeterlidir. zaten zaman geçtikçe hesap kodları refleks olarak parmaklarınızdan çıkacaktır. şunun şurasında eğer aşmış bir anonim şirket muhasebecisi olmayacaksanız hayatınız boyunca kullanacağınız hesaplar pek fazla değildir.
    - derslerde " kasa 50 ytl ehehe" demiş olabilirsiniz ancak pratikte bu böyle değildir. ana hesaplara envai çeşit alt hesap açılacaktır ve asıl bilinmesi gerekenler bunlardır.
    - muhasebe kaydı yapmak işin en kolay kısmıdır. muhasebecilikte en önemli şey (kişiye göre değişebilir) vergi kanunları ve sosyal kurumlarla ilgili işlerdir. özellikle ssk konusunda yapacağınız hatalar büyük pişmanlıklara sebebiyet verebilir.
    - muhasebe dersini bir defa sevdiyseniz devamı gelir ancak para kazanmak adına muhasebeci olmaya çalışmayın. pişman olursunuz.
    - kayıt yaparken en karışık kısımlardan biri de banka kayıtlarıdır. müşterinizin bankasından aldığı kredi kartları ve para transferleri ile ilgili hesap cüzdanlarını çözmek epey zordur. örnek bir pos ödemesinin açıklaması xo'dur. ne kadar açıklayıcı değil mi? bu cüzdanlar yerine açıklama kısımları detaylı bir işlem listesi almak lazım gelir.
    - sene öncesine göre muhasebe işi artık epey kolaylaşmıştır (fiziki emek olarak). önceleri vergi dairelerinde kuyruk beklenirken artık 2 tıkla beyannameler gönderilmektedir. bu konuda bir diğer önemli kısım da beyanname verme süreleridir. hesaplarınızı bitiremediyseniz beyannameyi "boş" olarak verin ama hiç vermemezlik yapmayın. sonradan ek beyanname verirsiniz.
    - bir de üniversitede görülen ile hayattaki muhasebe arasındaki farkı bir örnekle açıklamak gerekir;

    kemal bey ayakkabı tamiratı yapan kendi halinde bir insandır. murat bey ise un satan yakışıklı bir esnaftır. kemal bey tarihinde murat bey'den yaklaşık 10 ton un almıştır. muhasebe kaydını yapınız.

    derste görülen muhasebeye göre kemal bey bu 10 ton unu lüks ayakkabı tamirhanesinde yemek için almıştır ve bu bir giderdir. yani kayıt;

    /
    genel yönetim giderleri
    indirilecek kdv
    ******** kasa*********
    /

    görüldüğü gibi kemal bey öylesine zengindir ki 10 ton unu peşin para ile alabilmektedir.

    halbuki hayattaki muhasebe* bu 10 ton unu alır kemal beyin götüne sokar. çünkü bir ayakkabıcı 10 ton unu ne yapsındır? belli ki az vergi çıksın diye kemal bey kasmaktadır. dolayısı ile bu işlem geçersizdir ve kaydı yapılmaz. yapanlar varsa kınamak gerekir. çok uç bir örnek olmuş olsa da gerçek hayatta bunun gibi nice komik görüntüyle karşılaşmak mümkündür. çay ocağı açıp 50 çift çorabın faturasını gider olarak göstermeye çalışan kurnazlar vardır.

  • (bkz: dort islem)

  • ülkemizde muhasebe sistemi tek düzen hesap planı üzerinden yürütülmektedir ve kullanımı yasalara bağlanmakla beraber zorunludur. muhasebe sistemini kavramaya genelde tek düzen hesap planı ve yevmiye kayıtlarından başlanır. yevmiye kayıtlarında borçlu ve alacaklı kısımlar bulunur ve oluşan gider ya da alacaklar uygun şekilde kaydedilir.

    klasik olmasının yanında, kendimden ötürü sizi temin ederim ki yeni başlayanlar için muhasebe gerçekten zordur. hesaplar ve kayıtlar dişe dokunur derecede birbirlerine bağlantılıdır. bundan dolayı yevmiye kayıtlarından sonra büyük defter hesapları, aylık mizanlar, bilançolar, gelir tablolalarının ve bunun gibi tablo, hesap, defter kayıtlarının, işlevinin ve kullanımının anlaşılması son derece önemlidir. muhasebe işlemlerinin anlaşılması ve doğrulanması için kullanılan diğer müesseseleri ayrı tutmakla beraber, temel matematik bilgisi, muhasebeye başlangıç için yeterlidir diyebilirim.

    üniversitelerin ilgili bölümlerinde yaygın olarak, genel muhasebe 1 ve 2, envanter ve bilanço, şirketler muhasebesi, maliyet muhasebesi, muhasebe uygulamaları, bilgisayar destekli muhasebe dersleri verilir. şahsi kanaatimce bunlardan en babası şirketler muhasebesidir. ama bir kere başladıktan sonra her konu da olduğu gibi muhasebede de ipin ucu bir şekilde gelmektedir.

    muhasebe standart bir insanın(vergi yükümlülerini tenzih ederim) günlük hayatında çok içli dışlı olacağı bir kurum olmadığı için keyfi hissiyat ile muhasebeye başlanılması tavsiye edilmez. zaten kimse de durup dururken "hayat çok anlamsız lan, muhasebe öğrenmeliyim" demez herhalde. eğitiminizle ya da işinizle ilgili hususların söz konusu olduğu durumlarda, ülkemizdeki muhasebe sistemi gereği; muhasebe içerikli yükümlülükler, ağır sorumlulukları beraberinde getireceğinden tam anlamıyla muhasebeyi kavramanız hususunda ss kuralı geçerlidir. bundan mütevellit öğrenmek ile ilgili olduğunuz süreçte sabırlı olmalısınızdır. sıkıntılı bir şey de olsa bu muhasebe dedikleri kendisinden geri durmamanız gerektiğini şu şarta bağlayabilirim; öğrendikten sonra gerçekten zevklidir. hoş, sırf zevki olması kimseyi tatmin etmeyeceğinden ötürü hesap uzmanlığı, vergi denetmenliği, yeminli mali müşavirlik gibi mesleklerde iyi para olduğunu belirtmekte fayda görüyorum.

  • her yeni başlangıç gibi bin kez düsünülmesi gereken bir başlangıç, mümkünse başlanmaması

  • yeni başlayanlara verilecek tek öğüt, en kısa zamanda bu hatalarından vazgeçip başka bir alana yönelmeleridir.

    gelişmiş ülkelerde birinci sınıf meslektir muhasebecilik. şirketlerin en saygın çalışanları arasındadır muhasebeciler. ülkemizdeki duruma kısaca bir bakacak olursak durum içler acısıdır. işletme, iktisat bölümlerinden bir şekilde mezun olursunuz ve hedefleriniz arasında muhasebe mesleğine yönelmek de vardır. ancak bitirdiğiniz dört senelik okul hiçbir işe yaramaz. devletin okulundan mezunsundur ama devlet seni işe almaz.

    - dur bakalım ne o hemen öyle? önce biraz staj yap. sana neler öğretmişiz, doğru öğretebilmiş miyiz bir görelim?
    - tamam o zaman ben staj yapayım..
    - tamam yap ama&#x;
    - ama ne?
    - bunun bir de sınavı var.
    - ne sınavı devlet abi?
    - staj başlatma sınavı.
    - hmm.. o zaman ben o sınava gireyim muhasebeci olayım.
    - olur yavrum, gir..

    devlet kendi eğitim ve öğretimini uygulayıp, profesörleri vasıtasıyla sınavlara tabi tutarak mezun ettiği öğrencisini bu sefer de yeni bir sınava daha tabi tutar. staj başlatma sınavı. bu sınavı geçerseniz işiniz hazır falan değildir. gidip bir yerlerde iş bulmak şarttır elbet.

    - merhaba ben iş başvurusu için gelmiştim.
    - merhaba, özgeçmişinizi inceledik, pek bir şey göremedik.
    - iyi de ben yeni mezunum, ne olabilir ki özgeçmişimde?
    - ne bileyim , hiç iş tecrübeniz de yokmuş.
    - he işte ben muhasebeci olacaktım da, bi sınav yaptılar ona girdim.
    - ee?
    - stajımı yapmak istiyorum o yüzden iş bulmam gerek.
    - hmm.. aslında adama da ihtiyacımız yok ama. neyse ben bizim muhasebe müdürümüz ayhan beyle konuşurum. departmanda size bir masa veririz, günlük işlere yardımcı olursunuz artık. maaşınız asgari ücretin % 15 fazlası. sigortanızı yatıracağız, öğle yemeği var, servis yok ama.
    - tamam kabul.

    iki sene bir şekilde geçer. ananızdan emdiğiniz süt burnunuzdan gelir, eşek gibi çalışırsınız. ama tabi bunca meşakkat yetmeyecektir. eee başlama sınavı varsa mantık olarak bir de bitirme sınavı var.

    - devlet abi ben stajımı yaptım.
    - tamam o zaman, güzel.
    - tamam mı? belgemi alacak mıyım?
    - şakacı seni&#x; yok bir de staj bitirme sınavına gireceksin.
    - tamam o zaman, ona da gireyim ben.

    sınava öyle her yerde giremezsiniz, sınav yerleri bellidir. sınava girmek için para ödersiniz. sayfa sayfa sorular, ezberler, kar zarar tabloları, geçici ve kesin mizanlar, büyük defter kayıtları, funduszeue.info derslerin hepsini ilk sınavda vermek mümkün değildir. tanesini verirseniz şükredersiniz halinize. iyimser bir ihtimalle 3 sınavda tüm derslerden geçilir. artık yolun sonuna yaklaştığınızı hissedersiniz. ama o eski heyecan kalmamıştır içinizde. neyse devlet abiniz sınavları açıklar ve geçtiğinizi görürsünüz.

    - merhaba, ne kadar güzel bir gün kuşlar, böcekler, çiçekler&#x;
    - hayırdır yavrum?
    - şey ben staj bitirme sınavını da geçtim de..
    - eee?
    - smmm belgemi alacaktım.
    - hmm.. makbuzu göreyim.
    - ne makbuzu?
    - eee o kadar çalıştınız, didindiniz&#x; belgeyi almak için ytl yatırmış olmanız gerekir.*
    - hadi ya.. tamam ben onu da halledeyim, görüşürüz..
    - iyi günler.

    zaten karın tokluğuna çalışıyorsunuzdur. "şu belgeyi bir alayım size soracaklarım var" diye her gün hayal kurarsınız iş yerinde. ama o lanet belgeyi almak çok zor görünmektedir o an için. babadan yada başka bir yöntemle o para da temin edilir. belge alınır. bundan sonrası asıl kumarın başlangıcıdır.

    önünüze üç tane seçenek çıkıverir bir anda;
    - çalıştığınız iş yerinde kalmak,
    - yeni bir iş bulmak,
    - kendi büronuzu açmak.

    çalıştığınız iş yerinde devam ederseniz, ya yavaş yavaş yükselir ama çok para kazanamazsınız, ya da olduğunuz yerde kalır az para kazanırsınız. biliyorum çok karamsar bir tablo oldu, ama böyle. yıllarca çalışmalısınız ki, bir yerlere gelebilesiniz.

    iş yeri değiştirmek de bütün bunlardan farksız bir süreçtir. risktir, şansa bakar.

    ofis açmak ise para kazanmanın daha kolay olacağı bir seçenektir. bulunduğunuz şehirde belirli bir çevreniz olması şarttır. en az orta ölçekli defter, kadar da küçük defter bulursanız başa baş masraflarınız çıkarırsınız. yanınızda bir tecrübeli, birkaç tane de tıfıl stajyer çalışırsa iyi kötü çark döner. sonrası size ve şansınıza kalmış&#x;

    funduszeue.info&#x;funduszeue.info
    ~

  • yeni başlayan biri, muhasebenin şirketin hesabı olduğunun kesinlikle farkına varmalı. zırt pırt kafana göre oynayamazsın. ben yaptım oldu diyemezsin. her hesabın bir kuralı olduğu gibi, şirkette ki her işlemin de bir kuralı var. ilk önce muhasebenin temel kavramlarını öğren. üşenme oku onları. onları okumaya üşeniyorsan sakın bu işe başlama. çünkü, gelecekte okuyacaklarının yanında bu okudukların hiç bir şey.

    tahakkuk esasının ne olduğunu öğren. yaygın kanının aksine tahakkuk esasının tek anlamı, ''bir gelir veya gider tahakkuk ettiği an hesapaplara alınır'' değildir. tahakkuk esası, çalışması gereken hesabın çalışması demektir. yani 20 hesapla muhasebe tutulmaz. bir muhattap hem alıcı hem de satıcıysa, aktifte de pasifte de ayrı hesaplar açılmalıdır.

    aktif, pasif derken akıla bilanço gelmeli. aktif tarafın varlıklar, pasif tarafın kaynaklar olduğu unutulmamalı. kaynakları varlık edinmek için kullandığımızı bilmeli. fakat bu varlıklar şirketin varlıkları olmalı, ortakların değil. muhasebe birilerinin pisliklerini halının altına saklamak değildir. oynattığınız her hesap yarın öbür gün bir yoklama esnasında burnunuzdan fitil fitil gelir.

    vergi hukuku, iş ve sosyal güvenlik hukuku, türk ticaret kanunu, sermaye piyasaları kanunu, uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standartları öğrenmek zor geliyorsa sakın başlama, aç kalırsın.
    muhasebe sadece hesap dizmek değil, rapor vermek yorum yapmak demektir. çok okurum, mevzuat takip ederim, araştırmacı bir kişiliğim, bu arada matematikte biliyorum diyorsan sakın vaz geçme. yapacağın işten hem zevk alırsın hem de çok para kazanırsın.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası