bebeklerde menenjit asisi gerekli mi / Pediatride Menenjit Aşısının Önemi İzmir Özel Can Hastanesi | İzmir'in Tercih Ettiği Hastane

Bebeklerde Menenjit Asisi Gerekli Mi

bebeklerde menenjit asisi gerekli mi

Beyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın  infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur. Menenjit ve menenjit aşıları hakkında sizlerden gelen soruları ve cevaplarını bulabileceksiniz.

 

SORU: Aşı hangi hastalıktan koruyor?

CEVAP: Menenjit hastalığından korur.

 

SORU: Menenjit hastalığı nedir ve nasıl bir hastalıktır?

CEVAP: Beyin zarları ve beyin dokusunun kendisinin iltihabı anlamına gelir.

 

SORU: Hangi mikroplar menenjithastalığına neden olur ?

CEVAP:Çok sayıda mikrop menenjithastalığınasebep olabilir. Ancak bu mikroplardan bakteri olanlar daha kötü huylu ve daha ölümcül monash.pwiyel menenjitlerin % 90&#;ından 3adet mikrop monash.pw mikroplar pnömokok, hemofilus influenza tip b, meningokok&#;tur.

 

SORU: Menenjit aşılarını devlet yapıyor mu?

CEVAP: Halihazırda ülkemizde iki adet menenjit mikrobunun aşısı devlet eliyle yapılmaktadır. Pnömokok ve hemoflius influenza devlet aşısı olarak yapılmaktadır.

 

SORU: Başka menenjit aşısı var mı?

CEVAP: Evet. Meningokok menenjit aşıları ülkemizde devlet kapsamında değildir. İsteyen aileler kendisi yaptırmaktadır.

 

SORU: Meningokok menenjiti kötü bir hastalık mı?

CEVAP: Hem de çok&#; Meninkokkal menenjitlerin ne yazık ki %12&#;si ölümle sonuçlanmaktadır. %33&#;ü ise kalıcı sakatlıkla sonuçlanmaktadır. Uzuv kaybı, işitme kaybı, konuşma bozukluğu, öğrenme güçlüğü bu kalıcı durumlara örnektir.

 

SORU: Meningokok aşılarını yaptırmalı mıyız?

CEVAP: Dünya Sağlık Örgütü bir ülkede meningokok menenjiti &#;de2&#;den fazla görülüyorsa o ülkede sık görüldüğünü söyler ve &#;de 2&#;nin üzerinde görülen ülkelerde tüm bebeklerin aşılanmasını önerir.

 

SORU: Türkiye&#; de meningokok menenjiti sık görülen bir hastalık mıdır?

Türkiye&#; de yıllarında meningokok görülme sıklığı &#;de arasında değişir. Yani Dünya Sağlık Örgütü&#;nün söylediğinin katıdır.

 

SORU: Meningokok menenjiti aşısı kaç tanedir?

CEVAP: Meningokok A, C, W, Y alt tiplerini içeren aşıya 4&#;lü konjüge tip denir. Türkiye de bu kapsam da 3 marka vardır. Meningokok B alt tipine karşı olan aşı ise Türkiye&#;de tek markaolarak mevcuttur.

 

SORU: yılında Türkiye&#;ye yeni bir menenjit aşısı gelmiş. Doğru mu?

CEVAP: Meningokok b alt tipi bexsero yeni gelen bir aşıdır. Ancak yurt dışında yıllardır var olan bir aşıdır.

 

SORU: Özel menenjit aşılarını öneriyor musunuz?

CEVAP: Menenjit hastalığı ölümcül seyredebilen ve sekeli çok bir hastalık olması nedeni ile kesinlikle öneriyorum.

 

SORU: Her iki menenjit aşısını da yaptırmalımıyız?

CEVAP: Türkiye&#;de &#; yılı meningokok menenjitiolgularının % 52&#;sinden A,C,W VE Y alt tiplerinden biri sorumlusudurrbu grubu 4&#; lü konjüge aşılar korumaktadır. %48&#;inden B alt tipi sorumludur. Bu grubu Türkiye&#;de tek marka olarak bulunan aşı korumaktadır. Oranların birbirine yakınması olması nedeni ile her iki aşı da önerilmektedir.

 

SORU: Aşılar kaç tane olarak yapılıyor?

CEVAP: Çocuğunuzun bulunduğu yaşa göre aşının doz sayısı değişir.

 

SORU: Aşılamada bir yaş sınırı var mı ?

CEVAP: İstenen her yaş grubuna yapılabilir.

 

SAĞLIKLA KALIN &#;&#;.. SAĞLIKLI GÜNLERDE GÖRÜŞELİM

Uzm. Dr. Ayşe Sibel Tuğral

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı – Kocaeli

Arşiv Bağlantısı
  • Bilinmiyor. Makaleler - Karabük Çocuk Doktoru Uzman Doktor Gündüz Köymen -Karabük Çocuk Doktoru -Safranbolu Çocuk Doktoru - Karabük Çocuk Kliniği. Alındığı Tarih: 15 Nisan Alındığı Yer: Dr GündüzKöymen

    Meningokok Aşısı Bilgilendirme Broşürü

    Meningokok Nedir?

    Meningokok hastalığı, Neisseria meningitidis bakterisinin neden olduğu, saatler içerisinde ölümle veya görme, işitme sorunları, beyin hasarı, karaciğer, böbrek yetmezliği ve uzuv kaybı ile sonuçlanabilen akut bakteriyel bir hastalıktır.

    Enfeksiyon; menenjit ve septisemi (kan zehirlenmesi) olarak görülebilir. Bebekler ve ilk 5 yaştaki çocuklar bağışıklık sistemlerinin gelişmemiş olması ve bakterinin ülkemizde küçük yaş grubunda daha sık görülmesi nedeniyle en önemli risk grubunu oluşturmakla birlikte, ergenlerde ikinci en sık görüldüğü dönemi oluşturur. Hastalığa en sık yol açan bakteri serogrupları A, B, C, W ve Y olmakla birlikte, ülkelere ve yıllara göre değişkenlik göstermektedir. Tipik hastalık bulguları ani başlangıçlı ateş, döküntü, baş ağrısı, ense sertliği, bilinç değişikliği, kas ağrısı, eklem ağrısı, bulantı ve kusma olabilir.

    Nasıl Bulaşır?

    Meningokok bakterisi sadece insan tarafından taşınır ve geçiş bu yolla gerçekleşir. İnsanlarda, bakteri boğaz ve/veya burunda taşınır. Taşıyıcılık yaşa göre değişmekle birlikte en sık ergenlerde görülür ve sigara içenlerde artmış taşıyıcılık oranları bildirilmektedir. Bakteri solunumdan yayılan damlacık yoluyla bulaşır. Düzenli, uzamış yakın temasla risk artar. Kuluçka süresi en sık gün olarak bildirilmekle birlikte, 1 ile 10 gün arasında değişir. Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar, bazı ilaç tedavileri, dalağın alınmış olması veya işlev görmemesi hastalık riskini arttırır. Ayrıca kalabalık yaşam ortamı (hac, askeriye, yurt), üst solunum yolunun viral enfeksiyonları ve meslek nedeniyle bakteriyle temas diğer risk faktörleri arasındadır

    Meningokok Hastalığı Nasıl Önlenir?

    Meningokok hastalığının önlenmesindeki en etkili yol aşılanmadır. Meningokok hastalığına yol açan tüm serogruplara karşı koruyucu tek bir aşı bulunmamaktadır. Ülkemizde bu serogruplara karşı koruma sağlayan 2 grup (ACYW ve B aşıları) meningokok aşısı ruhsatlıdır. Bu aşılarda koruyucu bağışıklık yanıtı yaş gruplarına göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte her 10 kişiden ’unda (ortalama 8’inde) tüm aşı dozları tamamlandıktan 1 ay sonra gerçekleşmektedir. Mevcut kanıtlar koruyuculuk düzeyinin en az 5 yıl sürdüğünü göstermektedir. Tüm aşılar meningokok bakterisinin bazı kısımlarını içermekte olup, canlı etken bulunmamaktadır.

    Aşılama Şeması Nasıldır?

    Ülkemizde ruhsatlı Men ACWY aşıları:

    • Menactra (Sanofi Pasteur)
    • Menveo (Glaxo Smith Kline)
    • Nİmenrix (Pfizer)
    • Men ACWY aşıları rutin çocukluk çağı aşılarının çoğuyla birlikte aynı anda uygulanabilir. Ancak, Menactra bazı pnömokok alt tiplerine aşı cevabını engellemesi nedeniyle 13 valanlı pnömokok (PCV) aşısıyla aynı anda tercih edilmemelidir. İdeal olarak önce PCV13’ün uygulanması en az 1 ay süre sonra Menactra aşısının uygulanması önerilir.

    Meningokok B (Men B) aşıları: Bexsero ve Trumenba markasıyla 2 adet MenB aşısı bulunmakla birlikte ülkemizde yalnızca Bexsero ruhsat alarak kullanıma girmiştir.

    Bexsero (GSK) aşısı MenB alt tipine karşı 4 antijen içerir. Aşı, diğer MenACWY aşılarıyla veya diğer çocukluk çağı aşılarıyla aynı anda uygulanabilir. Aşıyla 2 yaş altı çocuklarda ateş görülmektedir. İngiltere ve Avustralya’da bu etki diğer aşılarla birlikte yapıldığında daha fazla görüldüğü için 2 yaş altında aşı yapılırken parasetamol (ateş düşürücü) kullanılması önerilmektedir.

    Aşının Yan Etkileri Nelerdir?

    Aşılanan kişilerin çoğunda ciddi yan etki ile karşılaşılmamaktadır.

    MenACWY aşısına bağlı en sık ateş, baş ağrısı, saat içerisinde geçen aşı yerinde kızarıklık bildirilmektedir. Menveo aşısının enjektör kapağı doğal kauçuk içermekle birlikte, lateks alerjisi olanlarda alternatif bir aşının kullanımı önerilir.

    MenB aşısına bağlı >C ateş tek başına yapıldığında % arasında görülürken, >C ateş %’inde görülmekte, diğer aşılarla birlikte yapıldığında >C ateş %’sinde, >C ateş ise %’inde görülmektedir. Aşıya bağlı huzursuzluk, yeme alışkanlığında değişme, ishal, döküntü, enjeksiyon yerinde kızarıklık, şişlik görülmekle birlikte İngiltere’de 3 milyon aşı uygulamasına bağlı ciddi yan etki ile karşılaşılmamıştır.

    Meningokok Aşısı Hakkında Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

    1. monash.pw
    2. Gökçay G, Beyazova U. İlk beş yaşta çocuk sağlığı izlemi. İstanbul, Nobel Kitabevi;

    Referanslar:

    1. Meningococcal vaccines for Australians. National Centre for immunization Research Surveillance (NCIRS) fact sheet June monash.pw 04/Meningococcal_FactSheet_April_monash.pw, erişim 7th July Parikh SR.
    2. Effectiveness and impact of a reduced infant schedule of 4CMenB vaccine against group B meningococcal disease in England: a national observational cohort study. Lancet ;
    3. Martinon-Torres F. Reduced schedules of 4CMenB vaccine in infants and catch-up series in children: Immunogenicity and safety results from a randomised open-label phase 3b trial. Vaccine ; 35(28):
    4. Arribas JMM, Martinez AC, Horn M, Porcuna XMP, Reigada MCO, Bermudez JM ve ark. Safety and immunogenicity of the quadrivalent meningococcal serogroups A, C, W and Y tetanus toxoid conjugate vaccine coadministered with routine childhood vaccines in European infants. Pediatr Infect Dis J ; ee
    5. Cutland CL, Nolan T, Halperin SA, Kurugol Z, Ahmed K, Perrett KP ve ark. Immunogenicity and safety of one or two doses of the quadrivalent meningococcal vaccine MenACWY-TT given alone or with the valent pneumococcal conjugate vaccine in toddlers: a phase III, open-label, randomised study. Vaccine
    6. Dbaibo G, Favila JCT, Traskine M, Jastorff A, Wielen MV. Immunogenicity and safety of MenACWY-TT, a meningococcal conjugate vaccine, co-administered with routine childhood vaccine in healthy infants: a phase III, randomized study. Vaccine ;
    7. Center for Disease Control and Prevention. Vaccine information statements. monash.pw, erişim 5th July
    8. American Academy of Pediatrics. Pneumococcal infections. In: Kimberlin DW, Brady MT, Jackson MA, Long SS, eds. Red Book Report of the Committee on Infectious Diseases. 31st ed. Itasca, IL: American Academy of Pediatrics;
    9. American Academy of Pediatrics. Meningococcal infections. In: Kimberlin DW, Brady MT, Jackson MA, Long SS, eds. Red Book Report of the Committee on Infectious Diseases. 31st ed. Itasca, IL: American Academy of Pediatrics;

    “Bilgilendirme broşürleri Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencilerinin (Özge Atış, Uğur Girgiç, Nouraldin Kharausha, Zuhal Şahin) yılında Sosyal Pediatri Bilim Dalın’da Prof. Dr. Perran Boran danışmanlığında &#;Çocukluk çağı hastalıkları aşıları hakkında aile bilgi düzeyleri ve inançlarının araştırılması&#; başlıklı Introduction to Clinical Practice (ICP) projesi kapsamında hazırlanmış, yılında İstanbul Sosyal Pediatri Ekibi tarafından güncellenmiştir.”

    Category: Çocuk Sağlığı ve AşılarBy Çocuk Sağlığı Derneği

    Author: Çocuk Sağlığı Derneği

    Çocuk Sağlığı Derneği, yılında İstanbul Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Cihad Tahsin Gürson ve Prof. Dr. Olcay Neyzi önderliğinde bir grup çocuk hekimi ve çocuk sağlığı konusuna ilgi duyan yardımseverler tarafından kurulmuştur yılındaki kuruluşu sırasında Derneğimiz, "İstanbul Çocuk Sağlığı Derneği" olarak adlandırılmış ve tarih ve 6/ kanunla "Kamu Yararına Dernek" statüsünü kazanmıştır.

    nest...
  • oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır