uyuz hapı köpek / Köpeklerde Uyuz Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Mümkün Mü? - Vetrium Çayyolu Veteriner Kliniği

Uyuz Hapı Köpek

uyuz hapı köpek

Köpeklerde Uyuz Hastalığı ve Tedavisi

Köpek hastalıkları içerisinde çok yaygın olarak görülebilen bir deri hastalığıdır. Köpeklerde görülen uyuzun farklı çeşitleri olmakla birlikte bu hastalığa sebep olan parazitler derinin epidermis tabakası ve kıl foliküllerine yerleşebilen mikroskobik boyuttaki canlılardır.
Türkiye’de bulunan köpeklerde genel olarak görülen uyuz türleri
– Demodex
– Sarcoptes
– Cheyletiella
– Otodectes
– Notoedres (kedilerde daha sık görülür)

Uyuzun Belirtileri

Kızarıklık
Kaşıntı (Demodex türüne bağlı uyuz vakalarında kaşıntı az olabilir veya hiç görülmeyebilir)
Tüy dökülmesi
Deride yaralar, kabuklanma ve kepeklenme
Deride kötü koku
Deri renginde matlaşma
Daha basit olarak ise köpeklerin kulağına temas edilerek veya hafifçe kulak çevresi uyarılarak yapılan pedal-pinna refleks testi adı verilen yöntemi uygulanabilir. Bu teste cevap olarak köpeğin arka ayağı ile uyarılmış olan kulağını kaşımaya başlaması bize büyük ihtimalle uyuz hastalığı olduğunu göstermektedir.

Hastalığın Teşhisi

Tüy dökülmesi görülen bölgeden deri kazıntısı yöntemiyle alınabilecek örneklerin mikroskopta incelenmesiyle görülebilecek uyuz etkenlerinin varlığı ile kesin teşhis konulabilir.

Hastalığın Tedavisi

Uyuz hastalığının tedavisi vardır ve oldukça basittir.
Hastalığın birden çok türü olduğu için tedavi yöntemleri de farklıdır;
Demodex: Genelde lokal bir bölgede yayılan demodex vakalarında o alanın amitraz, sulfur içeren solusyonlar, benzoyl peroksit gibi ilaçlar ile yıkanması yeterli olabilir.
Ayrıca tüm vücuda yayılmış veya geniş bir alanı kaplayan demodex vakalarında uyuzlu bölgelerin medikal ürünlerle yıkanmasına ilave olarak benzoyl peroksit banyosu, amitraz solusyonu oral bir şekilde ivermektin etken maddesi içeren ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu çok daha başarılı bir sonuç almanıza olanak sağlayacaktır.
Demodeks’in en zor tedavi edilen şekli ise ayaklarda görülen ve bakteriyel enfeksiyonla birlikte seyreden demodectic pododermatitis ismi verilen durumdur. Uyuzun genel olarak tüm vücuda yayılmış olduğu durumlarda ve 1 yaşından küçük köpeklerde iyileşme şansı yarı yarıyadır. Uyuz hastalığının lokal olarak görüldüğü genç erişkin ve fiziki kondisyonu güçlü köpeklerde herhangi bir tedavi uygulanmasa bile hafta içinde vakaların %80’den fazlasında iyileşme görülmektedir.
Sarkoptes: Tedavide kullanılabilen ilaç etken maddeleri başta ivermectin olmak üzere milbemycin, selamektin ya da moxidectin olabilmektedir. Ortalama 1 ay da köpeğiniz eski sağşığına kavuşacaktır. Ayrıca tedaviyi destekleme amacıyla deri üzerine amitraz içeren solusyonlar ve antibakteriyel şampuanlar belirli periyotlarla kullanılmaktadır.
Cheyletiella: Amitraz veya pyrethirinlerden birini içeren solüsyonlar, şampuanlar haftada bir banyo uygulaması tedavisinin yaklaşık olarak 2 ay boyunca sürüdürülmesi ile sonuca ulaşılabilmektedir.

Bulaşma Yolları

Hasta hayvan ile yakın temasta bulunan köpekler öncelikli olarak bulaşma riskiyle karşı karşıyadır. Ancak direkt temas dışında da hasta köpeklerin kullanmış olduklar yemek kabı, tasma gibi malzemelerden veya bulunmuş oldukları ortamlardan da hastalığın bulaşma ihtimali olabilmektedir. Demodex etkenine bağlı uyuz vakaları zaman zaman erişkinlik dönemine erişmemiş genç köpeklerde ya da yaşlılık dönemine girmiş köpeklerde görülebilmektedir. Her iki durumda da yeterli aktivite gösteremeyen bağışıklık sistemi hastalığın oluşumunda ana rolü oynamaktadır.

Korunma ve Aşı

Uyuz hastalığı hayvanın florasında bulunan ancak bağışıklık sistemi çöktüğü zaman ortaya çıkan bir hastalıktır. Köpeğin deri sağlığı için gereken genel dış bakım uygulamaları doğru uygulandığı zaman uyuz hastalığına karşı da daha dirençli bir duruma gelmesi sağlanmış olacaktır. Köpeğin deri sağlığının korunması için gereken bakımın başında günlük olarak tımar bakımının yapılması söylenebilir. Köpeklerin deri sağlığı için çok sık yıkamaktan da kaçınmak gerektiği unutulmamalıdır. Aşırı yıkanan köpeklerde deri hastalıklara daha açık hale gelmektedir. Köpeğin bulunduğu ortamların sağlığı da etrafta ve kullandığı malzemelerde uyuz etkenlerinin bulunup bulunmaması da dikkat etmemiz gereken bir diğer konudur. Bunun için diğer köpeklerle ortak kullanılan ortam ve malzemelere dikkat edilmelidir.

K&#;peklerde uyuz hastalığı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Uyuz hastalığı, ülkemizde özellikle yaz aylarında köpeklerde çok yaygın olarak gördüğümüz, tedavisi olan, ancak iyileşme süreci uzun olan, inatçı bir hastalıktır.

Haberin Devamı

Köpeklerde uyuz hastalığı

Bu hastalığın yaz aylarına karakterize olması; kene, pire gibi parazitlerin bu aylarda yaygın olarak görülmesi ve uyuz hastalığına ortam oluşturması, ayrıca sıcak havanın yarattığı stresin deri defansını düşürmesi sebebiyledir. Bu hastalığın bulaşma riski oldukça yüksektir. Kontakt yolla direkt bulaşabildiği gibi ortak kullanılan ekipmanlar vasıtasıyla indirekt yolla da bulaşabilmektedir.
* * *
Uyuz hastalığının birçok türü olmasına karşın sıklıkla görülenleri şunlardır:
* Sarcoptes
* Notoedres
* Demodex
* Otodectes
Bu çeşitlerin içerisinde bulaşıcılığı en yüksek olan, tedavisi en zor olan ve en sıklıkla görüleni demodexdir.
* * *
Uyuz hastalığına sebep olan bu mikroskobik yapıdaki parazitler köpeklerde doku artıkları, kan, doku sıvısı ve deri döküntüleriyle beslenirler. Tüylerin ve derinin bütünlüğünü bozarak deride ikincil enfeksiyonların oluşmasına sebep olurlar.
Uyuz hastalığının semptomları; şiddetli kaşıntı, deride bütünlüğün bozulması, lokal ya da yaygın tüy dökülmesi, vücutta yaraların oluşması, kepeklenme, derinin doğal rengini kaybetmesi, deride kızarıklık ve deri kokusunun ağırlaşmasıyla karakterizedir.
Bu hastalık, aslen tedavisi olan bir hastalıktır, ama tedavi edilmediği takdirde diğer hastalıklara ortam hazırlaması açısından tehlikelidir.
* * *
Bu hastalıktan korunma yolları ise şöyle:
- Köpeklerin muhafaza edildiği ortamların temizlik ve hijyenine dikkat edilmeli.
- Özellikle yaz aylarında pire, kene gibi dış parazitlere karşı köpekler ilaçlanmalı.
- Düzenli tüy bakımı ve fırçalama yapılmalı.
- Sıcak aylarda 15 günde bir organik kökenli şampuanlarla yıkama yapılmalı.
- Uyuz hastalığıyla enfekte olmuş olma ihtimali olan malzemeler dezenfekte edilmeden kullanılmamalı.
- Köpeğin kontaktta olduğu köpeklerin sağlık durumları kontrol edilmeli.
- Rutin veteriner kontrolü aksatılmamalı.
- Düzenli egzersiz yaptırılmalı ve stresten uzak tutulmalı.
* * *
Bu hastalığın bazı türleri insanlara da bulaşabilmektedir. Bu nedenle enfekte olan köpeklerin bakım ve tedavileriyle ilgilenen kişilerin kendi hijyenlerine dikkat etmeleri gerekir.
Köpekte deride gözlemlenebilecek olan herhangi bir bütünlük bozulmasının hemen veteriner hekiminize bildirmenizde fayda vardır. Erken dönemde uyuz hastalığının önlemleri alındığı ve tedavisine başlandığı takdirde eliminasyonu çok daha kolay olacaktır. Ağır vakalarda tedavi uzun ve yıpratıcıdır.
Özellikle sıcak aylarda sokak hayvanlarında uyuz hastalığına yakalanmış köpeklerle çok fazla karşılaşırız. Bu hayvanlara yardım etmek adına yaz aylarına girerken maliyeti çok yüksek olmayan parazit ilaçlarının kullanılması sokaktaki sahipsiz dostlarımızın bu hastalıktan korunmasında büyük rol oynayacaktır. Ayrıca birçok veteriner kliniği sokak hayvanlarının tedavisinde ciddi indirimler yaparak onlara destek olmaya çalışmaktadır. Sokakta bu tip hayvanlara rastladığınızda hayvan barınaklarına, hayvansever derneklere ya da yakınınızdaki veteriner kliniklerine başvurmanız onların ve toplum sağlığı açısından çok olumlu olacaktır.Köpeklerde uyuz hastalığı

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

Köpeklerarasında en fazla ırk çeşitliliğine sahip olan türdür. Bunun en büyük sebebi insanların değişik köpek ırklarını birbirleriyle çifleştirerek yeni ırklar elde etme tutkusudur. İnsanoğlunun kozmetik kaygıları ve görsellik takıntısı, aynı tür içerisinde çok farklı fiziksel çeşitliliğe sahip ırkların oluşmasına neden olmuştur. Bu durum, köpeklerin atasını geriye doğru takip etmek ve soyağacının çıkarılmasında zorluklara sebep olmuştur. Californiya Üniversitesi Evrim Genetiği Bölümü’nde yapılan bir araştırmada IGF1 genini inceleyerek 3 farklı boyuttaki köpeklerden almış oldukları kan ve doku örnekleri incelenmesinde bu genin gri kurtlarla benzeştiğini bulmuşlardır.

#ANKARA#Can Dostlar#K&#;pek

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

İstanbul’da hemen her dönem karşımıza çıkabilen bir hayli yaygın olan köpeklerde uyuz hakkında, bir kaç soru ve cevap ile basit ama bilinmesi gerekenleri toparladık.

Öncelikle emin olunması gereken, karşınıza tüyleri dökülmüş ve görüntüsü son derece çirkin bir hayvan çıktığında, sadece görüntüsü yüzünden size zarar vermeyeceğidir.

O zaten zayıf düştüğü ve mutsuz olduğu için kendisini yiyip bitiren bir parazit ile boğuşmaktadır. Bir de insanların onu gördüğünde verdiği tepkinin aşağılayıcılığı veya çığlık atma refleksleri ile zor olan acımasız hayatları katlanılmaz hale gelmektedir.

İç güdüsel olarak koloni halinde yaşayan köpekler, bu paraziti aldıkları anda genellikle gruplarından dışlanır. İnsanların onları gördüğünde verdikleri tepkilerden de artık rahat rahat sokakta dolaşamaz olurlar ve yemek bulmaktaki şansları son derece azalır.

Aç, susuz, hasta bir hayvanın bir zamanlar minik sevimli bir yavru olduğunu düşünün. Düşünün ki bir kaç ilaç ile tüyleri tekrar çıkacak, burnu nemlenecek ve koşup oynayabilecek. Tüylerin ve derinin eski halini alması uzun sürse de,bu parazitin tedavisi kolaydır. Ancak müdahale edilmezse uyuz paraziti, hayvan için acı verici ve uzun olan ölüm sürecini başlatır.

Uyuz nedir?

Uyuz bir dış parazittir. Pek çok türü olan bu parazit genellikle kedilerden çok sokak köpeklerinde görülür. En yaygın olanları sarkoptes ve demodeks uyuzudur. Uyuz böcekleri hayvanın deri altına ve üstünde tüy folüküllerinde yaşamını sürdürür.

Sebepleri nelerdir?

Uyuz genellikle bağışıklık sistemi çökmüş, ya da psikolojik olarak mutsuz, depresyondaki bir hayvanda ortaya çıkar. Bulaşıcı bir hastalıktır ama grup halinde yaşayan köpekler uyuz olan üyelerine sırt çevirmekte hiç treddüt etmez ve kendilerini iç güdüsel olarak korumaya alırlar. Belki grupta arkadaşını yalnız bırakmayacak bir kopek ona katılır ve ortak kaderi paylaşır.

İnsana bulaşır mı?

Çok yakın temas, açık yara vb. olmadıkça bulaşması biraz güçtür. En yaygın görülen türleri ise insan vücudunda ya yaşayamayacak ya da üç hafta içinde kendiliğinden yok olacaktır.

Ne yapmalısınız?

Mahallenizde sürekli bulunan bir uyuz kopek varsa, öncelikle kendi hayvanınıza veteriner hekiminize danışarak önleyici bir dış parazit ilacı kullanmalısınız. Veteriner hekiminiz belki önlem olarak bu ilaci belirli periyotlarda yinelemek isteyebilir. Bu önlemleri alırsanız, korkmayın.

Uyuz bir köpeğe yardım edebilir misiniz?

Evet! Hem de hiç zaman kaybetmeden. Eğer tanıdığınız ve aralıklı da olsa zaman zaman beslediğiniz bir hayvansa, veteriner hekiminzden yardım isteyip iğne yaptırabilirsiniz. Yanına yaklaşmadığınız ama yemek verebileceğiniz bir hayvansa yine veteriner kliniklerinden “Efektin" adlı ilacı uzman hekimle görüşerek yemeğinin içine saklayıp yutturabilir (ki bunun için en pratik gıda sosis olacaktır), hayvanın hastalığının derecesine göre 1 ila 3 ay içinde iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Bunların hiç birini yapamıyorsanız, güvenebileceğiniz ve bu hayvanın iyileşmesine yardım edeceğinden emin olduğunuz bir barınağı arayıp yardım isteyebilirsiniz.

Yazarın notu: Fotoğraflarda gördüğümüz köpekler bulunduğunda ileri derecede uyuzlardı. Bir köşede terk edilmiş Üstelik bir tanesi terk edildiği yetmiyormuş gibi bir ağaca bağlanmış, etrafa tehdit oluşturmasın diye. Kebire Bozkurt onları buldu, emek verdi, sonunda iyileştirdi ve birer sahip buldu. Şu anda son derece sağlıklı ve mutlu bir hayat sürüyorlar. Bunlar sonu iyi biten hikayeler, birileri sahip çıkmadıkça ya diğerleri ne olacak? Hepimizin bu konuda son derce duyarlı olması gerekiyor. Tüm uyuz sokak köpeklerinin aynı kaderi paylaşması ve yaşam hakkına saygılı bireylerin oluşturduğu bir toplum olabilmek dileği ile. (AÜ/HK)

Çalışma Saatlerimiz

Anasayfa › Makaleler › Köpekler › Köpeklerde uyuz hastalığı

Köpeklerde uyuz hastalığı

Uyuz nedir?

Akar olarak isimlendirilen genelde çıplak gözle seçilemeyen küçük böceklerden kaynaklanan hastalıklar uyuz olarak isimlendirilir. Bu akarlar hayat sikluslarının bir bölümünde deri içinde yaşarlar ve şiddetli deri lezyonlarına neden olurlar. Akarların bazı türleri kedi ve köpeklerin derisinde normalde bulunup bir belirti oluşturmazlar. Örneğin Demodeks uyuzunun normalde deride bulunup immun yetmezlik halinde hastalık oluşturduğu düşünülmektedir. Uyuz hastalığının bazı türleri zoonoz olup insanlara bulaşabilmektedir. Hayvanlardaki belirtiler uyuzun türü, hastanın yaşına, etken yoğunluğuna göre değişebilmektedir.

Uyuzdan korunmanın en etkin yolu nedir?

Uyuzdan korunmanın en önemli yolu iyi bakım ve beslemedir.

Ülkemizde kullanılan antiparaziterler ilaçlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yeterince etkililer mi?

Ülkemizde kullanılan ilaçlar oldukça etkili olup, kullanılan ürün yelpazesi oldukça geniştir. Hastalığın derecesine ve tipine göre değişmekle birlikte şampuan, yıkama solusyonu, enjeksiyon, damla, sprey, tablet formları olan ilaçlar bulunmaktadır. Bazen bu ilaçlar tek olarak kullanıldığı gibi kombine olarakta kullanılmaktadır.

Bu ilaçların kullanımındaki ilaçlama takvimi hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Bu soru oldukça teknik bir soru. ilaçların nasıl seçileceği ve hangi periyotla uygulanacağı hekimin kararına kalmıştır. İlaçların uygulama yolları ve sıklığı, hastalığın tipine, hastalığın yaygınlık derecesine, hastanın yaşına, hastanın bağışıklık durumuna, hastanın mizacına, ilacın uygulama zorluğuna göre oldukça değişkendir.

Uyuz sadece köpeklerde mi olur diğer evcil hayvanlarda da olur mu? Mesela kedilerde?

Hemen hemen evcil tüm hayvan türleride uyuzun değişik şekilleri görülmektedir. Kedilerde notoedres uyuzu, (baş uyuzu) sarcoptes uyuzu, (vücut) uyuzu, otodectes uyuzu (kulak uyuzu) türleri görülmektedir.

Uyuz hastalığının semptomları nelerdir? Evcil hayvanımızın uyuz olduğunu nasıl anlarız?

Köpeklerde Sarcoptes canis uyuzu karın altında, ayakların içyüzü ve baş gibi vücudun az kıllı veya kılsız bölgelerine yerleşir. Deride önce kızarıklık daha sonra kaşıntı başlar, deri üzerinde kepeklenme, kabuklanma, yaygın kıl dökülmesi ve daha sonraları deride kıvrımların oluştuğu gözlenir. Bazen tüm vücutta kepeklenme oluşur, deri elastikiyetini kaybeder, kaşıntı şiddetlenir, kaşınma nedeniyle deride yaralar oluşur.

Kedi ve köpeklerin kulak yollarına yerleşen Otodectes cynotis (kulak uyuzu) hayvanların kulaklarında kahve telvesi gibi kabukların şekillenmesine, kulağın kalınlaşmasına, kulak yolunun kabuk ve koyu kirli renkte bir sıvı ile dolmasına ve şiddetli kaşıntıya neden olmaktadır. Hayvanın kulağını devamlı kaşıması ve kafasını sallaması sonucu kulak kepçesi üzerinde yaralar oluşur, hastalık ilerlerse iç kulak iltihabı meydana gelme riski yüksektir.

Demodeks uyuzu köpeklerde hemen her mevsimde ortaya çıkan bir deri paraziti hastalığıdır. Hastalık aylık yavrularda daha sık görülür. Yeni doğan köpek yavruları parazitleri anaları ile direkt temas sonucu alıbilirler. Uzun tüylü ırklar uyuz etkenine karşı daha hassastırlar. Hastalığın köpeklerde ortaya çıkışını; kötü tüy bakımı, dengesiz beslenme, gereksiz yere sık yıkama, ağır enfeksiyon hastalıkları kolaylaştırır. Genelde bağışıklık sistemi zayıf hayvanlarda görülür.

Demodeks uyuzuna ait lezyonlar gözler çevresinde, yüzde, boyun, göğüs ve arka ayaklarda deri üzerinde yuvarlak, küçük ve üzeri kepekle örtülü görünüştedir. Bunlar zamanla yayılıp genişler. Bölgenin kılları seyrekleşir veya tamamen dökülür. Deri üzeri tümden kepeklenir, lezyonların üzeri kabarıktır ve derinin rengi kırmızı bir hal alır.

Uyuz iyileşebilen bir hastalık mıdır?

Uyuzun tedavisi günümüzde bulunan ilaçlarla kolay şekilde yapılmakta, demodeks uyuzu dışında yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Uyuz nedeni ile ölümler gerçekleşebilir mi?

Evet uyuz hastalığına bağlı ölümler bildirilmiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası