hamile iken idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verirmi / Hamilelikte Hastalıklara Gebe Kalmak; İdrar Yolu Enfeksiyonu – Avrasya Hospital

Hamile Iken Idrar Yolu Enfeksiyonu Bebeğe Zarar Verirmi

hamile iken idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verirmi

Enfeksiyon, hepimiz için zaman zaman sorun yaratabilecek boyutlara ulaşabilir. Özellikle hamilelik döneminde anne adayları, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız kalır. Eğer enfeksiyonlar tedavi edilmezse daha büyük komplikasyonlara sebep olabilir. Bu sebeple gebelikte enfeksiyon dikkat edilmesi gereken sağlık sorunlarından biridir.

Enfeksiyonlar Bebeği Nasıl Etkiler?

Enfeksiyonlar, tedavisi mevcut sağlık sorunlarıdır. Eğer tedavi edilmez ve ileri boyutlara ulaşır ise önce anne adayına ardından bebeğe zarar verebilir. Bu sorunların hangi boyutlara ulaşacağını söylemek zor olsa da en ufak bir ihtimal bile göz önünde bulundurulmalı ve doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Enfeksiyonlar 3 farklı yoldan bebeği etkileyebilir:

  1. Öncelikle anneyi etkiler, annenin vücudu bebeği beslemek için yetersiz kalabilir ve fetüse zarar verebilir.
  2. Doğum anomalilerine yol açarak doğrudan bebeği etkileyebilir.
  3. Hamilelik süreci boyunca istenmeyen bir durum olan erken doğum ya da düşük riskini arttırır.
  4. Bebeğin organ ve sistemlerinin gelişimini olumsuz etkiler.

Farklı enfeksiyon türleri farklı etkilere sebep olur. Her enfeksiyon anne karnındaki bebeği etkileyecek diye kesin bir genellemeye gitmek doğru değildir. Ancak etkilediği bilinen bazı enfeksiyonlar da vardır. Bu sebeple anne adayının hamilelik döneminde vücudundaki değişimleri dikkatli takip etmesi ve enfeksiyon sonucu bir hastalık yaşıyorsa mutlaka hemen tedavi olması gerekir. Enfeksiyon tedavisinde erken teşhisin önemli olduğu göz ardı edilmemelidir.

Hangi Enfeksiyon Türleri Hamilelikte Görülür?

Gebelikte döneminde etkilenebileceğiniz farklı enfeksiyon türleri bulunur. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Öksürük, nezle ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyon türleri: Bu tür üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıkça rastlanır. Tavsiye edilen en önemli tedavi istirahat ve bol sıvı tüketimidir. Hamilelikte, öksürük ilacı kullanımı önerilmez. Doktorunuzun tavsiye edeceği ateş düşürücü ilaçları kullanabilirsiniz. Ancak öksürük ile beraber koyu bir balgam da var ise bakteriyel bir enfeksiyon söz konusu olabileceği için mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve en uygun tedaviyi uygulamalısınız.
  • Vajinal Enfeksiyonlar: Gebelik dönemi vajinal mantarın üremesi için oldukça uygun bir ortam hazırlar. Hamilelerde, hamile olmayanlara göre daha sık rastlanan vajinal enfeksiyonlar çoğu zaman fark edilmediğinden tedavi edilmezler. Ancak kızarıklık, koyu akıntı ve kaşıntı var ise en kısa sürede doktorunuzla görüşmeli ve uygun tedaviye başlamalısınız. Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olmadığı için eş tedavisi gerekmez. Tanısı kültür ile bulunur ve gebelikte güvenle tedavi edilebilir. Bu yüzden zaman geçirmeden tedaviye başlanmalıdır.

Klamidya ve gonore (bel soğukluğu) gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar doğum esnasında bebeğe geçerek bebekte sağlık sorunlarına sebep olabilir. Ayrıca bu enfeksiyon türlerinde eş tedavisi de gerekebilir.

  • İdrar Yolu Enfeksiyonları: Bu enfeksiyon türü oldukça sık görülür. İdrar yollarındaki baskı ve değişikliklerden dolayı hamilelikte risk artar. Genellikle 6. ile aylar arasında sıklıkla görülür ve sorun kolaylıkla tedavi edilebilir. Doktorunuzla görüşerek hamilelik dönemine uygun antibiyotikleri kullanabilirsiniz.
  • Toksoplazma: Bir parazitin sebep olduğu bu enfeksiyon, iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, iyi pişmemiş etten ve çiğ etle beslenen kedilerin dışkılarından bulaşabilir. Bu enfeksiyondan korunmak için;

-İyi yıkanmamış yiyecekler tüketilmemeli.

-Çiğ ete dokunduktan sonra eller iyi yıkanmalı.

-Çiğ et ile temas eden bıçak ve yüzeyler dezenfekte edilmeli.

Gebelikte Enfeksiyonların Bebeğe Zararı Var mı?

Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte enfeksiyonlar genel olarak,

  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • İshal
  • Halsizlik

belirtileri ile ortaya çıkar.

Buna karşılık kendini belli etmeyen, herhangi bir şikâyete sebep olmayan enfeksiyonlar da bulunur. Bu sebeple kadın hastalıkları ve doğum uzmanları bu tür sorunları tespiti için bazı testler yaptırabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonları hamilelik döneminde oldukça sık rastlanan bir durum olduğu için dikkat edilmesi gereken problemlerden biridir. Kadınların çoğunda görülen bu durum hamilelik döneminde daha da artar. Sorun genellikle idrar torbası veya idrar yolu enfeksiyonu şeklinde başlar ve böbrek iltihabına dönüşebilir. Bu süreç iyi takip edilmezse erken doğuma bile sebep olabilir. Belirtileri;

  • İdrar yaparken ağrı ya da yanma
  • Sık sık idrara çıkma
  • İdrarda kan ya da idrar renginde koyuluk
  • Yüksek ateşle birlikte titreme ve terleme
  • İdrar kaçırma
  • Gece çok sık idrara kalkma
  • İdrar miktarında azalma ya da artma
  • İlerleyen safhalarda sırt ve yan ağrıları, bulantı ve kusma

Bu belirtilerin sizde olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuzdan randevu almalı ve muayene olmalısınız.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarından Korunma Yolları

Tedavisi oldukça kolay olsa da idrar yolları enfeksiyonu ile mücadelenin en önemli aşaması enfekte olmadan korunmadır. Aşağıdaki basit işlemler faydalı olacaktır.

  • Tuvalet ihtiyacından sonra genital bölge temizliği iyi yapılmalıdır.
  • Genital bölge temizliği ön ve arka kısım olarak farklı farklı yapılmalıdır.
  • Sık sık tuvalete gitmeli ve mesanenin tamamen boşaldığından emin olmalısınız.
  • Tuvalet uzun süre tutulmamalı, beklemeden idrara çıkılmalı.
  • Günlük ortalama 2,5 litre su tüketmeli.
  • Taze sebze meyve ve sıkılmış meyve suları ile C vitamini alımı artırılarak enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi güçlendirilmeli.
  • Dengeli ve düzenli beslenmel Her türlü besin grubundan yeterli miktarda tüketmek hem anne adayı hem de bebek için oldukça önemlidir.
  • Çok sıkı olan kıyafetler mesaneyi ve bebeği sıkıştırabilir. Bu sebeple içinde rahat edebileceğiniz kıyafetler tercih etmelisiniz.
  • Cinsel ilişki öncesi ve sonrasında genital bölge temiz tutulmalı.
  • Cinsel ilişki sonra idrara çıkılması tavsiye edilen bir korunma yöntemidir.
  • Bol miktarda probiyotik içeren yoğurt ve kefir gibi gıdalar tüketilmelidir. Bu sayede hem bağırsak floranız kuvvetlenir hem de bağışıklık sisteminiz aktif hâle gelir.
  • İç çamaşırınızı her gün değiştirmelisiniz. Böylece genital bölgeniz kuru ve temiz kalacaktır.
  • Rutin hamilelik kontrollerinde idrar tahlili ve kültür testlerinin sonuçları mutlaka kontrol edilmeli.
  • Bulantı, kusma, ateş gibi belirtiler başladıysa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ya da kendi hekiminizle görüşmelisiniz.

Bu korunma yöntemlerine dikkat ederek bağışıklık sisteminizi ve bebeğinizi etkileyebilecek enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz. Ancak farklı sebepler gebelikte enfeksiyon sebebi olabilir. Bu sebeple hamilelik dönemi boyunca gerekli olan doktor kontrolleri yaptırılmalı ve enfeksiyonun sebep olabileceği belirtiler görülmeye başladığında hemen tedavi edilmelidir. Böylece hem kendi sağlığınızı korur hem de bebeğinizin sağlıkla dünyaya gelmesini sağlayabilirsiniz.

SEZARYEN SONRASI ENFEKSİYON Konulu makalemize ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

SEZARYEN SONRASI ENFEKSİYON: funduszeue.info

İdrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri ve bitkisel tedavisi

Hamilelik döneminde kadınlar idrar yolu enfeksiyonuna yatkındırlar. Bağışıklık sisteminin baskılanması ve bazı fizyolojik gelişmeler idrar yolu enfeksiyonunu tetikleyicidir. İdrar yolu enfeksiyonu çoğu zaman basit mesane enfeksiyonu (sistit) olarak karşımıza çıkan bir durum olmakla birlikte bazı durumlarda böbreklere varan ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu sık idrara çıkma isteği, idrar yaparken ağrı hissi, bulanık ve kötü kokulu idrar yapma gibi semptomları ile kendini göstermektedir. İdrar yolu enfeksiyonu hafife alınacak bir rahatsızlık olmamakla birlikle tedavi edilmediğinde kan dolaşımına yayılabilir ve hayatı tehdit eden sorunlara yol açabilir. Peki, hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi? işte hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili merak edilenler ve bitkisel tedavi yöntemleri…

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR?

İdrar yolu enfeksiyonu kadınların hayatlarında birçok kez yaşadığı bir durum olmakla birlikte gebelik döneminde kadınların enfeksiyon kapma riski daha yüksektir. Gebelik döneminde idrarınızda daha fazla protein, şeker ve hormon bulunur. Bu değişiklikler aynı zamanda sizi bir idrar yolu enfeksiyonu için risk altına sokmaktadır.

Escherichia coli ve dışkınızdaki çeşitli diğer bakteriler enfeksiyonların yaygın nedenleri arasında yer alır. Tuvaletinizi yaptıktan sora önden arkaya temizliğini yapmadığınız takdirde rektumdan üretranıza bakteriler ilerleyebilir. Cinsel birliktelik esnasında vajinanızdaki bakterilerin üretranıza taşınması, böbrek hastalıkları ve annenin şeker hastalığı öyküsü bulunması gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonlarını tetikleyebilir. Aynı zamanda rahmin büyümesi sonucu idrar yollarını ve böbrekleri sıkıştırması ve buna bağlı olarak idrarı tam boşaltamama gibi birçok neden idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlamaktadır.

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonunda erken tanı, anne ve bebeğin sağlığını riske atmamak adına büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu durumda diğer organlara yayılabilen enfeksiyon (sepris), zatürre, düşük ve erken doğum gibi ciddi sorunlar anne ve bebekte hayati tehlikelere sebebiyet vermektedir.

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu bazı belirtiler göstereceğinden anne adayları aşağıdaki semptomları gözlemlediğinde meydana gelen değişiklikleri doktoruna anlatmalıdır. Bunlar:

  • Kasıklarda baskı
  • İdrar yaparken sızı ve yanma hissi
  • Koyu renkli idrar
  • Yüksek ateş
  • İdrarda rahatsız edici bir koku
  • Vajinal bölgede kaşıntı
  • İdrar torbası bölgesinde baskı, ağrı ve hassasiyet
  • Terleme, idrar kaçırma
  • İdrar miktarında azalma ya da artış
  • İlişki esnasında ağrı
  • Gece idrar çıkma isteğinde artış

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu ile birlikte kanama görülmesi durumunun altında böbrek hastalığı gibi ciddi rahatsızlıklar yatabilir. Bu nedenle olası komplikasyonları önlemek için mutlaka doktorunuz başvurmayı ihmal etmeyin.

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NASIL GEÇER?

İdrar yolu enfeksiyonundan kaçınmak için aşağıdaki önlemleri mutlaka göz önünde bulundurun:

  • Her gün iç çamaşırı değiştirilmelidir.
  • Dar ve sıkı kıyafetlerden kaçınmaya özen gösterin.
  • İdrar torbasını gerektiğinde hemen boşaltmaya dikkat edin.
  • Cinsel ilişkiden önce ve sonra idrar yapın.
  • Günde 33,5 lt. su içmeye çalışın.
  • Yeterli ve dengeli beslenmeniz gerekir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi sırasında ilişkiden kaçınmalısınız.
  • Taharetlenme olayını önden arkaya yapmalısınız.

HAMİLELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR?

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu için hekiminizin önermiş olduğu antibiyotikler fayda sağlamaktadır. Bu noktada nasıl bir antibiyotik kullanacağınız idrar yolu enfeksiyonunuz ve gebelik haftanıza göre değişiklik gösterir. Gebelikte doktor önerilerinin yanı sıra bir yandan da doğal tedavilerden yararlanmak isterseniz aşağıdaki bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanabilirsiniz. İşte idrar yolu enfeksiyonunu gidermede etkili olan doğal ve bitkisel çözüm önerileri…

KİŞNİŞ TOHUMU: Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan kişniş, mantar enfeksiyonlarında kullanılan doğal bir yöntemdir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonlarında antibakteriyel özelliği ile fayda sağlamaktadır. Kişniş tohumunu diyetinize dahil ederek idrar yolu enfeksiyonunu iyileştirebilirsiniz.

KIZILCIK: Kızılcık suyu idrar yollarının doğal tedavisinde yaygın kullanılan bir yöntemdir. İçeriğindeki E ve K vitamini ile ön plana çıkan kızılcık suyu, enfeksiyonları gidermede en etkili çözümler arasında yer almaktadır.

MAYDANOZ: Maydanoz idrar yollarındaki enfeksiyonları temizlemede güçlü bir etkiye sahip bir besindir. İdrar yollarındaki mevcut bakterilerin atılmasını sağlar ve vücuttan tamamen uzaklaştırır. İdrar yolu enfeksiyonu probleminizi gidermek için maydanozu yemeklerinizde bol bol tüketmeye özen gösterin.

BÖĞÜRTLEN ÇAYI: Böğürtlen çayı tadı, kokusu ve lezzeti ile sevilen bitki çayları arasında yer alır. Bol miktarda C vitamini içermektedir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi için uygulanacak doğal çarelerden biri olan böğürtleni kaynar suya atın ve 10 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra süzün ve tüketin.

GEBELİKTE İDRAR YOLU ENFEKSİYONU BEBEĞİN HAYATINI TEHLİKEYE ATIYOR

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Yunus Çavuş, idrar yolu enfeksiyonlarının, gebelik döneminde anne adaylarının sık karşılaştığı önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, gebelikte idrar yolu enfeksiyonunun bebeğin hayatını tehlikeye attığını belirtti.
Diyarbakır Memorial Dicle Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Yunus Çavuş, gebelik döneminde oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonları ve bu sorundan korunmanın yolları hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Yunus Çavuş, bu hastalığın anne adaylarında sık sık rastlanan bir hastalık olduğunu söyleyerek doktor kontrollerinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Çavuş, “İdrar yolu enfeksiyonları, gebelik döneminde anne adaylarının sık karşılaştığı önemli sağlık sorunlarından biridir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonları herhangi bir belirti vermediği gibi ciddi sıkıntılara da yol açabilir. Bu nedenle gebelikte yeterli su tüketiminin yanı sıra anne adaylarının düzenli doktor kontrollerini de aksatmamaları gerekmektedir” dedi.
Çavuş, enfeksiyona bağlı olarak mesaneye ulaştığı zamanlarda kimi zaman hiç belirti vermediğini; fakat kimi hastalarda mesane ya da böbrek iltihabına da yol açabildiğini, doktor gözetiminde verilen antibiyotiklerin tedavide yardımcı olabileceğini, tedavi bitmeden idrar testlerinin yapılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Yunus Çavuş, “Gebelik döneminde enfeksiyonlara bağlı olarak mesaneye ulaşan bakteriler, hiç belirti vermeden orada canlı olarak kalabilir. İdrarda belirti vermeyen bu bakteriler, hastada herhangi bir şikayete de neden olmadan sessizce kalabildiği gibi bazı durumlarda mesane ya da böbrek iltihabına yol açabilir. Bu durum gebelerin yüzde 10’unu etkilemektedir. Gebelikte doktorun uygun gördüğü güvenli antibiyotikler, günlük tedavi ile idrarda belirti vermeyen bakteri varlığını enfeksiyona dönüşmeden tedavi edebilir. Tedavi bitiminde de mutlaka tekrar idrar kültürü yapılmalıdır. Şikayetleri tekrarlayan veya geçmeyen hastalara idame tedavisi verilmelidir. Ayrıca enfeksiyonlar tekrarlıyorsa hastaya mutlaka doğumsal idrar yolları anomalileri yönünden daha ileri tetkikler yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
Op. Dr. Yunus Çavuş, enfeksiyonun bebeğin sağlığını da etkilediğini ve enfeksiyon kapan hastalara normal doğum önerdiklerini ifade ederek, “Gebelikte idrar yolu enfeksiyonları erken doğuma ve erken membran rüptürü yani su kesesinin erken açılmasına neden olabilir. Bu da bebek açısından hayati önem taşımaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu bulunan gebelerde enfeksiyon doğum şeklini belirlememektedir. Bu hastalara normal doğum önerilmektedir” diye konuştu.
Op. Dr. Yunus Çavuş, ayrıca hastalıktan korunma yolları ile ilgili yapılması gerekenleri de anlattı. Çavuş, hastalıktan korunmak için, "Günde en az bardak sıvı tüketilmeli, özellikle şekerli sıvılardan kaçınılmalıdır. Gebelikte enfeksiyona yatkınlığın artması bağışıklık sistemi ile ilgili olduğundan beslenmeye dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca sık tuvalete gitmeli, sıkışıncaya kadar beklememeli ve idrarın mesaneden tamamen boşaltılmasına dikkat edilmelidir. Tuvalet sonrası genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir. İdrar yaparken yanma, sızlama, bulantı, ateş, kasık ve alt karın ağrısı gibi şikayetlerden biri dahi olsa mutlaka bir acil servise başvurmalı, rutin gebelik takibinde ise bu şikayetler belirtilerek idrar tahlili ve idrar kültürü istenmelidir" ifadelerini kullandı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası